Klasyczne śledzie w śmietanie Składniki 400 g filetów ze śledzia (matjas) 1 jabłko 1 cebula 3 małe ogórki kiszone sól pieprz 3 łyżki octu 500 ml śmietany 18 % 2 łyżki octu winnego 1 łyżeczka cukru Przygotowanie Filety wymoczyłem w zimnej wodzie. W trakcie moczenia wymieniałem wodę trzy razy (po ok. 1 godzinę na każde moczenie). Do ostatniej tury wlałem trzy łyżki octu ( aby pozbyć się ze śledzi ości, śledzie zmiękną i zachowają biały kolor ). W międzyczasie pokroiłem cebulę w ... czytaj dalej...
Z czym nam kojarzą się śledzie? Oczywiście ze świętami czy sylwestrem. Pod koniec grudnia większość polskich rodzin je przygotowuje i się nimi zajada.
Czytaj dalej...Średnia wieku mieszkańców Grecji, Włoch lub Hiszpanii jest wyższa, dlatego gdyż ich dieta opiera się w szczególności na rybach, warzywach i owocach morza.
Czytaj dalej...Są to zasady żywieniowe specjalnie dla osób, które próbują schudnąć i utrzymać tą masę ciała, zapobiec cukrzycy oraz obniżyć ryzyko wszelkich chorób układu krwionośnego w tym serca.
Czytaj dalej...Jest to dieta opracowana przez dr Lorena Cordaina, według danych statystycznych jedna z najpopularniejszych na tą chwilę.
Czytaj dalej...