ryby - przepisów 13954

  1. Dlaczego ryby powinny być obecne w naszej diecie? Czy szkodzą? Które wybrać?
    Dlaczego ryby powinny być obecne w naszej diecie? Czy szkodzą? Które wybrać?

    zapewne nie są wędzone tradycyjną metodą i mogą zawierać środki chemiczne Dlatego polecam ich zakup z pewnych źródeł, polecając sklep DobreRyby.pl .   A jak poznać świeżą rybę? Pamiętajcie, że zepsute ryby są niebezpieczne dla zdrowia! Jeśli chcecie mieć pewność, że zakupiona ryba będzie świeża zwróćcie uwagę na jej: - oczy - powinny być przejrzyste - zapach - ryba powinna pachnieć solą i morzem/rzek(...)ryby wędzone - klik - przetwory rybne - klik  Jak działa sklep? Kiedy można zamawiać? Jaka jest minimalna wartość zamówienia? Czym wyróżnia się opakowanie, w którym dostarczana jest ryba? Skąd pochodzą Dobre Ryby? Skąd są wysyłane Dobre Ryby? Czy pod względem wagowym otrzymam dokładnie tyle ryby, ile zamówiłem? W jakiej postaci mogę otrzymać Dobrą Rybę? Czy wszystkie gatunki

    Przepis pochodzi z bloga Di gotuje, prowadzonego przez Di gotuje.

  2. Jaka przyprawa do…..?
    Jaka przyprawa do…..?

    aromatyczne przyprawy najczęściej znajdujące się w curry to imbir, czosnek, cebula, kolendra, kardamon, goździki, papryka, pieprz turecki i kurkuma curry stosuje się jako przyprawę do cielęciny, baraniny, drobiu i ryb . Szczególnie ostrożnie i z wyczuciem należy dodawać do potraw z jaj i białego sera .   Cynamon cynamon jest jedną z najstarszych przypraw. Był używany już w czasach starożytnych(...)marmoladę lub tartę Cynamon nadaje smaku lodom, deserom na bazie kaszek, piernikom i ciastom . Jest także składnikiem grzanego wina . Niewielką ilości cynamonu można także przyprawić gulasz, baraninę, gotowane ryby i szynki .   Czarnuszka pochodzi z Iraku i Turcji. Obecnie rośnie dziko w regionie basenu morza śródziemnomorskiego. Jej historia sięga czasów starożytnych Przypomina ziarna sezamu. Ziarna czarnuszki są cenne

    Przepis pochodzi z bloga Żyję by jeść, prowadzonego przez zyjezebyjesc.

  3. Wędzone pstrągi – jak wędzić ryby?
    Wędzone pstrągi – jak wędzić ryby?

    patroszymy (pozbawiamy wnętrzności) i skrobiemy nożem z łusek. Myjemy i osuszamy. Jeśli chcemy dłużej przechowywać ryby, to koniecznie wycinamy skrzela i oczy (z nimi ryba szybciej zacznie się psuć). My mieliśmy świeżo odłowione ryby i zamierzaliśmy je szybko skonsumować, więc nie było to konieczne. Teraz są dwa sposoby dalszego postępowania: Pierwszy, łatwiejszy sposób, to solenie na sucho . Polega(...)natarciu ryb solą. Nacieramy dokładnie całą rybę, zarówno od strony skóry, jak i w środku. Ryby tłuste potrzebują dużo soli, chude – mniej. Możemy aromatyzować rybę suszonymi przyprawami i poukładać pomiędzy nimi liście laurowe, czy pokrojony w plasterki czosnek. Tak przygotowane ryby odstawiamy do lodówki na całą noc (12 h). Drugi to solenie na mokro . Przygotowujemy solankę

    Przepis pochodzi z bloga Poezja smaku, prowadzonego przez PoezjaSmaku.

  4. Ryba po grecku
    Ryba po grecku

    cytryny\r","m\u0105ka do obtoczenia ryby\r","1 \u0142y\u017cka mas\u0142a\r","olej do sma\u017cenia"],"name":"Ryba po grecku","cookTime":"PT40M","prepTime":"PT20M","totalTime":"PT1H","recipeInstructions":["Ryby je\u015bli s\u0105 mro\u017cone to rozmra\u017camy i dok\u0142adnie osuszamy. Kroimy na 3 cm kawa\u0142ki i skrapiamy sokiem z cytryny. Zostawiamy na oko\u0142o(...)zimno i na ciepło przez cały rok. Najlepsze jest na drugi dzień jak sok z warzyw połączy się z rybą i smaki się przegryzą. Na ciepło można podawać z ziemniaki lub chlebem. Najlepiej nadają się do tej potrawy ryby morskie. Można je panierować również w jajku i mące lub dodać ryby ugotowane na parze. Słodycz marchwi i pietruszki

    Przepis pochodzi z bloga Kosą po patelni, prowadzonego przez Kosą po patelni.

  5. Klarowanie - galarety do ryb.
    Klarowanie - galarety do ryb.

    Klarowanie wywaru po ugotowanych rybach -  karp, łosoś, itd.  Jak zrobić galaretę do ryby, żeby  była smaczna i przezroczysta? Wywar po gotowaniu ryby. przelać do mniejszego garnka, przez gęste sito. Pozbędziemy się pozostałych po gotowaniu ryby na dnie osadów. Teraz klarowanie wywaru. Na 1,5 litra wywaru potrzebne będą 2 kurze białka(...)tężejącą galaretą. Znam smakoszy ,którzy uwielbiają galaretę  bez klarowania. Nie widać ryby ,ale galareta jest bardzo smaczna ,ryba też!   Tymbaliki  z karpia.   Tymbaliki  robi się często z pozostałych części produktów po gotowaniu np. ryb pod galaretę. W tym przypadku wykorzystałem pozostałości po filetowaniu karpia ( głowa, szkielet, ścinki). Składniki: 3 karpie ( głowy, szkielety, ścinki

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarny karnet Christophera, prowadzonego przez Christopher.

  6. Pieczone warzywa i grillowany dorsz. Idealny pomysł na weekendowy obiad.
    Pieczone warzywa i grillowany dorsz. Idealny pomysł na weekendowy obiad.

    stopni C z termoobiegiem.  GRILLOWANY DORSZ Z LEKKĄ NUTĄ POMARAŃCZA Ryby charakteryzują się bardzo delikatnym mięsem, im ryba zawiera mniej tłuszczu, tym to mięso delikatniejsze, tym jego obróbka jest trudniejsza, i powinna być bardziej precyzyjna. Najłatwiej przygotowuje się ryby tłuste, bo nie trzeba się mocno postarać aby je np. przesuszyć. Jeśli nie masz wprawy w przygotowaniu(...)czemu ciepło rozprowadza się równomiernie, a mięso nie przypala. Rybę zawsze zaczynamy czy to grillować czy smażyć od skóry. Pamiętajcie, że ryba, jej mięso to nic innego jak w większości białko, dlatego dość szybko struktura mięsa się ścina. Ryby powinny być obrabiane w dość wysokich temperaturach, ale bardzo szybkim czasie, ma to na celu, zamknięcie całego smaku i aromatu

    Przepis pochodzi z bloga SMYKWKUCHNI, prowadzonego przez SMYKWKUCHNI.

  7. Jak smażyć ryby mrożone?
    Jak smażyć ryby mrożone?

    olej. Tłuszcz i sama patelnia muszą być bardzo dobrze rozgrzane , dopiero po włożeniu ryby na tłuszcz można zmniejszyć panik. Ryba: Rybę należy rozmrozić przed smażeniem, oraz porządnie odsączyć, tak by była sucha. Ja np. wkładam ryby do lodówki na noc na durszlak, by same się rozmroziły i odsączyły z nadmiaru wody, dodatkowo na następny dzień obsuszam każdą sztukę(...)patelni pełnej tłuszczu - wodnistej ryby. Woda + tłuszcz = pryskanie tłuszczu. Jaka ryba najlepsza? Jeżeli już kupujemy mrożonkę, to warto zwrócić uwagę na to by ryba nie była glazurowana, tylko po prostu mrożona. Glazurowanie ryby to taki dodatek do już zamrożonej ryby w postaci dodatkowej warstwy lodu z chemicznymi dodatkami jak. np. kwas mlekowy czy chlorek sodu. Glazurowanie

    Przepis pochodzi z bloga Poezja Smaków - blog kulinarny, prowadzonego przez Poezja Smaków.

  8. Pasta rybna z dorsza i sieji z koperkiem i cytryną z szybkowaru
    Pasta rybna z dorsza i sieji z koperkiem i cytryną z szybkowaru

    Zainspirowana tradycyjnym przepisem z Kuchni Polskiej (Ryba po Polsku), przygotowałam w szybkowarze wywar warzywny, w którym później ugotowałam ryby. Wywar ten, to nic innego, jak nasz tradycyjny wywar na rosół, tyle, że bez mięsa.  Powstałą pastę rybną mogę określić w następujący sposób: aromatyczna soczysta z subtelną, kwaskową nutą(...)środek najgrubszej części ryby i po wyjęciu przyłóż natychmiast do ust. Jeśli igła będzie wyczuwalnie gorąca, ryba doszła i należy ją wyjąć. Prawidłowa temperatura ugotowanej ryby powinna być poniżej 100 ° C . Dobrze ugotowana nie rozpadnie się. wywaru z gotowania ryb nie wylewaj. Jeśli nie masz co z nim począć

    Przepis pochodzi z bloga Szybko Szybkowar, prowadzonego przez szybkoszybkowar.

  9. Menu na tydzień: Ryby i owoce morza
    Menu na tydzień: Ryby i owoce morza

    natomiast po zakupy rybne udaje się do dyskontów, bo jak mówi tu ryby są świeże, a w każdym razie można to sprawdzić. Jak sprawdzić czy ryba jest świeża? Jest to możliwe gdy ryby są sprzedawane w całości. Jeśli ryba ma ładne, błyszczące oko to znaczy, że jest świeża. Jeśli oko jest matowe i zapadnięte – nie kupujcie(...)wskazówki jak poznać, czy ryba jest świeża. W hipermarketach, niestety, na lodzie leżą tony nieświeżych ryb, mrożonych często kilkakrotnie. Dobrze im się przyjrzyjcie przed zakupem. Świeża ryba z dyskontu? Dyskonty sprzedają ryby pakowane, co ma swoje wady, ale też zalety. Wadą jest ograniczona możliwość przyjrzenia się rybie – do skrzeli nie zajrzyjcie. Ale oczy i sprężystość rybo można

    Przepis pochodzi z bloga Niedzielny kucharz, prowadzonego przez Agnieszka Jablonska-Twaróg.

  10. DOBRE RYBY – to w nich tkwi zdrowie i smak
    DOBRE RYBY – to w nich tkwi zdrowie i smak

    jest świeży. Dodatkowym atutem jest sposób pakowania zapewniający stałą temperaturę nie przekraczającą 6 stopni Celsjusza co utrzymuje świeżość. Zamawiając na DobreRyby.pl masz pewność, że 24h przed dostawą ryba była jeszcze żywa.  Ryby na miejscu są przetwarzane do postaci patroszonej, fileta lub można je zakupić w całości z głową lub bez głowy. Sprawdzeni dostawcy! Hodowla prowadzona przez dostawców oparta(...)wędzone (, które również uwielbiam i cenię). A jeśli szukacie pysznych przepisów na rybę… polecam zajrzeć tu (klik) lub na fanpag DobreRyby.pl Ja już szykuję się do przygotowania duszonych płatów jesiotra na kiszonej kapuście w curry. Brzmi wspaniale prawda? Przepis znajdziecie tutaj (klik) . Inne przepisy z udziałem ryb już niedługo również na moim blogu Zaglądajcie. I pamiętajcie

    Przepis pochodzi z bloga Słodkie okruszki, prowadzonego przez Matleen.

  11. Marynowana w soli biała ryba podana na surowo w cytrynowym winegrecie
    Marynowana w soli biała ryba podana na surowo w cytrynowym winegrecie

    fenomenalnego jak Matjas zresztą: Gravlax z łososia .  Na przygotowanie marynowanej w soli ryby trzeba zarezerwować sobie kilka dni jeśli mamy świeżą rybę nigdy wcześniej nie zamrożoną To z powodu kilku dnia mrożenia zasolonej ryby. Do marynowania w soli nadają się białe ryby ale przede wszystkim ryby tłuste: śledź, makrela, palia, pstrąg tęczowy czy łosoś(...)trzepaczką lub rózgą dodawać cienkim strumieniem oliwę nie przestając ubijania. Ubijać do uzyskania gęstej lejącej emulsji. Rybę osączyć i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić filety w małe kawałki i wymieszać w winegrecie. Dodać posiekany ogórek, szczypiorek i czerwoną paprykę. Układać po kopczyku zamarynowanej ryby na plastrze ugotowanego czerwonego buraka. Przybrać młodym listkiem czerwonego buraka. Podawać schłodzone. bron:EmTe

    Przepis pochodzi z bloga Sztuka gotowania w/g Samiry, prowadzonego przez Samira.nl.

  12. Ryba po grecku w wersji odchudzonej
    Ryba po grecku w wersji odchudzonej

    wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej. Jeśli kupiliście rybę mrożoną, to trzeba ją rozmrozić. Nie należy wkładać zamrożonych płatów do gorącego wywaru, który ulegnie rozcieńczeniu, a ryba będzie bez smaku. Wywar do ryby należy dobrze przyprawić, powinien mieć wyrazisty smak, który przekaże rybieRybę po grecku podaje się  na zimno i na ciepło. Może być przystawką na przyjęciu(...)częścią pełnowartościowego dania obiadowego. Moja ulubiona wersja -  ryba po grecku na ciepło, podana z ryżem. Składniki: 1 kg płatów ryby morskiej (takiej jak: mintaj, sola, dorsz lub halibut) wywar do parzenia ryby: 5 szklanek wody, 1/2 cebuli, 4 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, 5 ziarenek czarnego pieprzu, 2 łyżeczki soku z cytryny, sól do smaku

    Przepis pochodzi z bloga Codziennik Kuchenny, prowadzonego przez Renata Karon-Slomczynska.

  13. Ryba smażona z patelni
    Ryba smażona z patelni

    Ryba smażona z patelni to nasza ulubiona forma przygotowania ryby. Ryby w naszym domu jadamy dosyć regularnie, ponieważ lubimy jeść ryby. Tak jak wspomniałam, najczęściej przygotowujemy ryby smażone na patelni np. mintaj , niekiedy pieczemy je w piekarniku ( morszczuk lub pstrąg ), czasami smażymy kotlety rybne . Jednak najwięcej przepisów na blogu znajdziecie na śledzie , jemy je pod różną(...)patelni rozgrzewamy olej i wkładamy po 4 kawałki ryby (zaczynamy smażyć od skóry) i smażymy po 3-4 minuty z każdej strony aż ryba będzie zrumieniona na złoto. Przekładamy usmażone kawałki ryby na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu ze smażenia. Dodatkowo posypujemy każdy kawałek ryby pieprzem cytrynowym i podajemy rybę z surówką z kiszonej kapusty

    Przepis pochodzi z bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię , prowadzonego przez JStraga.

  14. Ryby wędzone – czy na pewną są zdrowe?
    Ryby wędzone – czy na pewną są zdrowe?

    też powinniśmy poszukać zaufaną osobę. Różne sposoby wędzenia Przed rozpoczęciem właściwego procesu wędzenia, ryba powinna być należycie przygotowana. W dużym uproszczeniu, należy zadbać o to, by ryba była dokładnie wysuszona i osolona. Następnie ryby można zacząć wędzić, a to można zrobić na wiele sposobów, przy czym główny podział to: wędzenie na zimno; wędzenie na ciepło; wędzenie na gorąco. Temperatura(...)celu usunięcia niebezpiecznych związków. Ryby macza się w roztworach, które mają nadać rybie taki sam smak i aromat co tradycyjne wędzenie. Czy i jakie środki i związki chemiczne są dodawane do roztworów używanych przez producentów, tego zwykły konsument nie wie (i może dobrze) Ryby wędzone były spożywane od zawsze Ciekawe jest stwierdzenie prof. Władysław Migdała z krakowskiego Uniwersytetu

    Przepis pochodzi z bloga Ciasna Kuchnia, prowadzonego przez CiasnaKuchnia.

  15. Ryba w cieście piwnym
    Ryba w cieście piwnym

    Uwielbiamy z Piotrem ryby, zwłaszcza te smażone, a najbardziej smakują na ryby smażone w cieście piwnym. Niektórzy smażą ryby w cieście naleśnikowym, ale ja wolę zastąpić mleko świeżo otwartym piwem. Należy jednak pamiętać, aby filety rybne przed zanurzeniem w cieście piwnym były dokładnie odsączone i wytarte z wszelakiego płynu, oraz obtoczone w mące, mamy wtedy gwarancję(...)złocisty kolor. Natomiast przepis na rybę w cieście piwnym jest banalnie prosty.Do wykonania potrawy użyłam filetów z mintaja. Ryba najlepiej smakuje na ciepło skropiona sokiem z cytryny podana z frytkami przygotowanymi domowym sposobem.Ryba w cieście piwnymSkładniki:4 kawałki filetów z ryby – u mnie mintaj, ale może być dorsz, morszczuksól morska,tymianekpieprz cytrynowyCiasto piwne:¾  szklanki piwa jasnego1 jajkook ¾ szklanki mąki

    Przepis pochodzi z bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię , prowadzonego przez JStraga.

Wybierz stronę :