ryby - 16189 przepisów

Dlaczego ryby powinny być obecne w naszej diecie? Czy szkodzą? Które wybrać? 45

zapewne nie są wędzone tradycyjną metodą i mogą zawierać środki chemiczne Dlatego polecam ich zakup z pewnych źródeł, polecając sklep DobreRyby.pl .   A jak poznać świeżą rybę? Pamiętajcie, że zepsute ryby są niebezpieczne dla zdrowia! Jeśli chcecie mieć pewność, że zakupiona ryba będzie świeża zwróćcie uwagę na jej: - oczy - powinny być przejrzyste - zapach - ryba powinna pachnieć solą i morzem/rzek(...)ryby wędzone - klik - przetwory rybne - klik  Jak działa sklep? Kiedy można zamawiać? Jaka jest minimalna wartość zamówienia? Czym wyróżnia się opakowanie, w którym dostarczana jest ryba? Skąd pochodzą Dobre Ryby? Skąd są wysyłane Dobre Ryby? Czy pod względem wagowym otrzymam dokładnie tyle ryby, ile zamówiłem? W jakiej postaci mogę otrzymać Dobrą Rybę? Czy wszystkie gatunki

Di gotuje
Ryba smażona. Jak usmażyć rybę 17

Ryba smażona. Jak usmażyć rybę ? Ryby są zdrowe i warto je włączyć do swojej diety. Ryba smażona to chyba najprostszy sposób jej obróbki i podania. Filet ryby ze zdjęcia doprawiony jest z obu stron tylko solą i pieprzem, oraz otoczony jest cienką warstwą mąki , podczas smażenia ryba obtoczona tylko w mące nie przykleja się do dna patelni, tworzy(...)Czas smażenia oczywiście jest zależny od gatunku i grubości ryby. Chude ryby smażymy krócej niż tłuste. Białe ryby morskie smażymy najkrócej. Zbyt długo smażona ryba będzie miała suche mięso. Ryby smażymy na średniej wielkości ogniu czy mocy palnika. Moja ostatnia rada: Ryby przewracamy tylko raz podczas smażenia, nie dosmażamy ich i nie smażymy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jaka przyprawa do…..? 66

aromatyczne przyprawy najczęściej znajdujące się w curry to imbir, czosnek, cebula, kolendra, kardamon, goździki, papryka, pieprz turecki i kurkuma curry stosuje się jako przyprawę do cielęciny, baraniny, drobiu i ryb . Szczególnie ostrożnie i z wyczuciem należy dodawać do potraw z jaj i białego sera .   Cynamon cynamon jest jedną z najstarszych przypraw. Był używany już w czasach starożytnych(...)marmoladę lub tartę Cynamon nadaje smaku lodom, deserom na bazie kaszek, piernikom i ciastom . Jest także składnikiem grzanego wina . Niewielką ilości cynamonu można także przyprawić gulasz, baraninę, gotowane ryby i szynki .   Czarnuszka pochodzi z Iraku i Turcji. Obecnie rośnie dziko w regionie basenu morza śródziemnomorskiego. Jej historia sięga czasów starożytnych Przypomina ziarna sezamu. Ziarna czarnuszki są cenne

Żyję by jeść
Wędzone pstrągi – jak wędzić ryby? 96

patroszymy (pozbawiamy wnętrzności) i skrobiemy nożem z łusek. Myjemy i osuszamy. Jeśli chcemy dłużej przechowywać ryby, to koniecznie wycinamy skrzela i oczy (z nimi ryba szybciej zacznie się psuć). My mieliśmy świeżo odłowione ryby i zamierzaliśmy je szybko skonsumować, więc nie było to konieczne. Teraz są dwa sposoby dalszego postępowania: Pierwszy, łatwiejszy sposób, to solenie na sucho . Polega(...)natarciu ryb solą. Nacieramy dokładnie całą rybę, zarówno od strony skóry, jak i w środku. Ryby tłuste potrzebują dużo soli, chude – mniej. Możemy aromatyzować rybę suszonymi przyprawami i poukładać pomiędzy nimi liście laurowe, czy pokrojony w plasterki czosnek. Tak przygotowane ryby odstawiamy do lodówki na całą noc (12 h). Drugi to solenie na mokro . Przygotowujemy solankę

Poezja smaku
Ryby w diecie małego dziecka 4

wystarczy mała porcja ryby raz w tygodniu, jednocześnie obserwujemy reakcję organizmu naszego maluszka W jakiej formie podawać rybę Przede wszystkim bezpiecznej! Zwróćcie uwagę na ości – tutaj fajnie sprawdzą się wszelkiego rodzaju pulpeciki rybne, bo są przygotowane ze zmielonej ryby. Ryzyko zadławienia się ością jest wtedy znikome. Oczywiście nie muszą to być tylko pulpeciki, może być zwyczajnie(...)upieczony filet, czy polędwica np. z dorsza ale dokładnie sprawdźcie, czy nie ma ości. Jeśli chodzi o sposób obróbki termicznej, to najlepiej aby ryba była ugotowana na parze, w wodzie albo pieczona . Absolutnie nie polecam ryby smażonej w głębokim tłuszczu! Które ryby na TAK, a które na NIE Rezygnujemy z ryb wędzonych i konserw rybnych – mają

Natka Pietruszki
Jak czyścić i patroszyć rybę? 6

pstrąga? Jeśli zastanawiacie się nad tym, jak oczyścić pstrąga ze śluzu, by ułatwić sobie jego czyszczenie to warto uprzednio rybę dokładnie umyć pod zimną, bieżącą wodą, a jeśli okaz nadal jest zbyt śliski – wtedy z pewnością pomocne okaże się przetarcie ryby solą. Patroszenie ryby zaczynamy od wbicia noża w brzuch (od strony ogonowej) i rozcięcia jamy brzusznej(...)ryby i niechcący zanieczyścić mięso, które będzie trzeba wyrzucić. Kolejną czynnością jest rozchylenie ryby i delikatne usunięcie wnętrzności. Następnie należy rybę opłukać zimną wodą. W dalszej części trzeba pozbyć się ciemnej tkanki w brzuchu ryby (najlepiej wykonać to łyżką) oraz odciąć odbyt. W przypadku ryb takich jak pstrąg zwykle pozostawia się głowę, gdyż łatwiej dzięki temu

Kulinarne Przeboje
Ryba po grecku 22

cytryny\r","m\u0105ka do obtoczenia ryby\r","1 \u0142y\u017cka mas\u0142a\r","olej do sma\u017cenia"],"name":"Ryba po grecku","cookTime":"PT40M","prepTime":"PT20M","recipeInstructions":["Ryby je\u015bli s\u0105 mro\u017cone to rozmra\u017camy i dok\u0142adnie osuszamy. Kroimy na 3 cm kawa\u0142ki i skrapiamy sokiem z cytryny. Zostawiamy na oko\u0142o p\u00f3(...)zimno i na ciepło przez cały rok. Najlepsze jest na drugi dzień, jak sok z warzyw połączy się z rybą i smaki się przegryzą. Na ciepło można podawać z ziemniaki lub chlebem. Najlepiej nadają się do tej potrawy ryby morskie. Można je panierować również w jajku i mące lub dodać ryby ugotowane na parze. Słodycz marchwi i pietruszki

Kosą po patelni
Ryba po grecku 51

cytryny\r","m\u0105ka do obtoczenia ryby\r","1 \u0142y\u017cka mas\u0142a\r","olej do sma\u017cenia"],"name":"Ryba po grecku","cookTime":"PT40M","prepTime":"PT20M","totalTime":"PT1H","recipeInstructions":["Ryby je\u015bli s\u0105 mro\u017cone to rozmra\u017camy i dok\u0142adnie osuszamy. Kroimy na 3 cm kawa\u0142ki i skrapiamy sokiem z cytryny. Zostawiamy na oko\u0142o(...)zimno i na ciepło przez cały rok. Najlepsze jest na drugi dzień jak sok z warzyw połączy się z rybą i smaki się przegryzą. Na ciepło można podawać z ziemniaki lub chlebem. Najlepiej nadają się do tej potrawy ryby morskie. Można je panierować również w jajku i mące lub dodać ryby ugotowane na parze. Słodycz marchwi i pietruszki

Kosą po patelni
Klarowanie - galarety do ryb. 76

Klarowanie wywaru po ugotowanych rybach -  karp, łosoś, itd.  Jak zrobić galaretę do ryby, żeby  była smaczna i przezroczysta? Wywar po gotowaniu ryby. przelać do mniejszego garnka, przez gęste sito. Pozbędziemy się pozostałych po gotowaniu ryby na dnie osadów. Teraz klarowanie wywaru. Na 1,5 litra wywaru potrzebne będą 2 kurze białka(...)tężejącą galaretą. Znam smakoszy ,którzy uwielbiają galaretę  bez klarowania. Nie widać ryby ,ale galareta jest bardzo smaczna ,ryba też!   Tymbaliki  z karpia.   Tymbaliki  robi się często z pozostałych części produktów po gotowaniu np. ryb pod galaretę. W tym przypadku wykorzystałem pozostałości po filetowaniu karpia ( głowa, szkielet, ścinki). Składniki: 3 karpie ( głowy, szkielety, ścinki

Kulinarny karnet Christophera
Pieczone warzywa i grillowany dorsz. Idealny pomysł na weekendowy obiad. 44

stopni C z termoobiegiem.  GRILLOWANY DORSZ Z LEKKĄ NUTĄ POMARAŃCZA Ryby charakteryzują się bardzo delikatnym mięsem, im ryba zawiera mniej tłuszczu, tym to mięso delikatniejsze, tym jego obróbka jest trudniejsza, i powinna być bardziej precyzyjna. Najłatwiej przygotowuje się ryby tłuste, bo nie trzeba się mocno postarać aby je np. przesuszyć. Jeśli nie masz wprawy w przygotowaniu(...)czemu ciepło rozprowadza się równomiernie, a mięso nie przypala. Rybę zawsze zaczynamy czy to grillować czy smażyć od skóry. Pamiętajcie, że ryba, jej mięso to nic innego jak w większości białko, dlatego dość szybko struktura mięsa się ścina. Ryby powinny być obrabiane w dość wysokich temperaturach, ale bardzo szybkim czasie, ma to na celu, zamknięcie całego smaku i aromatu

SMYKWKUCHNI
Jak smażyć ryby mrożone? 183

olej. Tłuszcz i sama patelnia muszą być bardzo dobrze rozgrzane , dopiero po włożeniu ryby na tłuszcz można zmniejszyć panik. Ryba: Rybę należy rozmrozić przed smażeniem, oraz porządnie odsączyć, tak by była sucha. Ja np. wkładam ryby do lodówki na noc na durszlak, by same się rozmroziły i odsączyły z nadmiaru wody, dodatkowo na następny dzień obsuszam każdą sztukę(...)patelni pełnej tłuszczu - wodnistej ryby. Woda + tłuszcz = pryskanie tłuszczu. Jaka ryba najlepsza? Jeżeli już kupujemy mrożonkę, to warto zwrócić uwagę na to by ryba nie była glazurowana, tylko po prostu mrożona. Glazurowanie ryby to taki dodatek do już zamrożonej ryby w postaci dodatkowej warstwy lodu z chemicznymi dodatkami jak. np. kwas mlekowy czy chlorek sodu. Glazurowanie

Poezja Smaków - blog kulinarny
Jaka ryba na obiad? 20

zbliżają się święta, chcę powiedzieć kilka słów o rybach. Bo zapewne niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę, ale już za 40 lat możemy doczekać świąt bez ryb na stole. Bo ryb już po prostu nie będzie. Nigdzie. Dlatego ten temat jest taki ważny. Za kilka dni święta. Czas w którym Polacy chętnie przygotowują dania(...)Święta? Wybierajmy odpowiedzialnie – z troską zarówno o ekosystemy mórz i oceanów, jak i o ludzi, których byt zależy od rybołówstwa. WWF poprzez praktyczny poradnik konsumenta: „Jaka ryba na obiad?” podpowiada jakie ryby i owoce morza wybrać, a których unikać by był to wybór przyjazny środowisku morskiemu. O tym możecie poczytać na ryby.wwf.pl Stada ryb i innych organizmów morskich

Marder&Marder Manufacture
Ryba zapiekana w śmietanie 26

wierzch, do dekoracji i podaję ciepłą prosto z półmiska. Świetnie też smakuje na zimno. Ryba zapiekana w śmietanie 0 Kosą po patelni Wielkość porcji 3-4 osoby Czas przygotowania 15 minut/y Czas gotowania 45 minut/y Czas całkowity 1 godzina Wersja do druku Składniki: 800 g ryby dowolnej, filetowanej 2 duże cebule 1 szklanka śmietany 18% natka pietruszki zioła prowansalskie(...)oleju na złoty kolor. Przekładamy do naczynia do zapiekania. Kroimy w półplasterki cebulę i smażymy na pozostałym tłuszczu ze smażenia ryby. Wykładamy cebulę na rybę równomiernie. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Polewamy ryby śmietaną i posypujemy startym serem. Zapiekamy przez 25-30 min. Artykuł Ryba zapiekana w śmietanie pochodzi z serwisu Kosą po patelni

Kosą po patelni
Ryby w zalewie octowej 48

u0119. Po kilku dniach lub je\u015bli wytrzymacie, to tygodniach jak si\u0119 dobrze przegryz\u0105 s\u0105 najlepsze. Przepis spokojnie mo\u017cna wykorzysta\u0107 na wi\u0119ksze gatunki ryb jednak przed sma\u017ceniem trzeba je pokroi\u0107 na mniejsze kawa\u0142ki by si\u0119 \u0142adnie uk\u0142ada\u0142y w s\u0142oiku.","image":"https:\/\/kosapopatelni.pl\/wp-content\/uploads\/2018(...)/karasie-zalewa.jpg","recipeIngredient":["1 kg ma\u0142ych ryb (kara\u015b, p\u0142o\u0107, kr\u0105p)\r","m\u0105ka do obtoczenia\r","s\u00f3l\r","olej do sma\u017cenia\r","Zalewa:\r","1\/2 szklanki octu 10%\r","2 szklanki wody\r","3 ziarenka pieprzu\r","3 ziarenka ziela angielskiego\r","2 listki laurowe\r","1 \u0142y\u017ceczka soli

Kosą po patelni
Ryby w diecie dzieci 21

jeść co najmniej 3 razy w tygodniu. Ale co z żywieniem dzieci? Kiedy można maluszkowi podać rybę, ile powinien jej zjeść i jak mieć pewność, że jest to w stu procentach bezpieczne? Rybka dla maluszka W pierwszych trzech latach życia ryby są niezwykle ważne. To okres najbardziej intensywnego wzrostu, więc dziecko potrzebuje bardzo wiele białka i składników odżywczych(...)pieczone czy wędzone, a nawet usmażone na maśle klarowanym. Im wczesnej zaczniesz podawać dziecku rybę, tym większe prawdopodobieństwo, że nie będzie od niej stronił. Wprowadzenie tego smaku w okolicach 16-18 miesiąca życia jest najgorszym rozwiązaniem – to okres negacji, kiedy dziecko odrzuca nowe smaki. Dołączenie ryby do diety dziecka jest świetnym sposobem na wykształcenie w nim prawidłowych nawyków żywieniowych

Codogara