ryby - przepisów 15702

  1. Dlaczego ryby powinny być obecne w naszej diecie? Czy szkodzą? Które wybrać?
    Dlaczego ryby powinny być obecne w naszej diecie? Czy szkodzą? Które wybrać?

    zapewne nie są wędzone tradycyjną metodą i mogą zawierać środki chemiczne Dlatego polecam ich zakup z pewnych źródeł, polecając sklep DobreRyby.pl .   A jak poznać świeżą rybę? Pamiętajcie, że zepsute ryby są niebezpieczne dla zdrowia! Jeśli chcecie mieć pewność, że zakupiona ryba będzie świeża zwróćcie uwagę na jej: - oczy - powinny być przejrzyste - zapach - ryba powinna pachnieć solą i morzem/rzek(...)ryby wędzone - klik - przetwory rybne - klik  Jak działa sklep? Kiedy można zamawiać? Jaka jest minimalna wartość zamówienia? Czym wyróżnia się opakowanie, w którym dostarczana jest ryba? Skąd pochodzą Dobre Ryby? Skąd są wysyłane Dobre Ryby? Czy pod względem wagowym otrzymam dokładnie tyle ryby, ile zamówiłem? W jakiej postaci mogę otrzymać Dobrą Rybę? Czy wszystkie gatunki

    Przepis pochodzi z bloga Di gotuje, prowadzonego przez Di gotuje.

  2. Jaka przyprawa do…..?
    Jaka przyprawa do…..?

    aromatyczne przyprawy najczęściej znajdujące się w curry to imbir, czosnek, cebula, kolendra, kardamon, goździki, papryka, pieprz turecki i kurkuma curry stosuje się jako przyprawę do cielęciny, baraniny, drobiu i ryb . Szczególnie ostrożnie i z wyczuciem należy dodawać do potraw z jaj i białego sera .   Cynamon cynamon jest jedną z najstarszych przypraw. Był używany już w czasach starożytnych(...)marmoladę lub tartę Cynamon nadaje smaku lodom, deserom na bazie kaszek, piernikom i ciastom . Jest także składnikiem grzanego wina . Niewielką ilości cynamonu można także przyprawić gulasz, baraninę, gotowane ryby i szynki .   Czarnuszka pochodzi z Iraku i Turcji. Obecnie rośnie dziko w regionie basenu morza śródziemnomorskiego. Jej historia sięga czasów starożytnych Przypomina ziarna sezamu. Ziarna czarnuszki są cenne

    Przepis pochodzi z bloga Żyję by jeść, prowadzonego przez zyjezebyjesc.

  3. Wędzone pstrągi – jak wędzić ryby?
    Wędzone pstrągi – jak wędzić ryby?

    patroszymy (pozbawiamy wnętrzności) i skrobiemy nożem z łusek. Myjemy i osuszamy. Jeśli chcemy dłużej przechowywać ryby, to koniecznie wycinamy skrzela i oczy (z nimi ryba szybciej zacznie się psuć). My mieliśmy świeżo odłowione ryby i zamierzaliśmy je szybko skonsumować, więc nie było to konieczne. Teraz są dwa sposoby dalszego postępowania: Pierwszy, łatwiejszy sposób, to solenie na sucho . Polega(...)natarciu ryb solą. Nacieramy dokładnie całą rybę, zarówno od strony skóry, jak i w środku. Ryby tłuste potrzebują dużo soli, chude – mniej. Możemy aromatyzować rybę suszonymi przyprawami i poukładać pomiędzy nimi liście laurowe, czy pokrojony w plasterki czosnek. Tak przygotowane ryby odstawiamy do lodówki na całą noc (12 h). Drugi to solenie na mokro . Przygotowujemy solankę

    Przepis pochodzi z bloga Poezja smaku, prowadzonego przez PoezjaSmaku.

  4. Jak czyścić i patroszyć rybę?
    Jak czyścić i patroszyć rybę?

    pstrąga? Jeśli zastanawiacie się nad tym, jak oczyścić pstrąga ze śluzu, by ułatwić sobie jego czyszczenie to warto uprzednio rybę dokładnie umyć pod zimną, bieżącą wodą, a jeśli okaz nadal jest zbyt śliski – wtedy z pewnością pomocne okaże się przetarcie ryby solą. Patroszenie ryby zaczynamy od wbicia noża w brzuch (od strony ogonowej) i rozcięcia jamy brzusznej(...)ryby i niechcący zanieczyścić mięso, które będzie trzeba wyrzucić. Kolejną czynnością jest rozchylenie ryby i delikatne usunięcie wnętrzności. Następnie należy rybę opłukać zimną wodą. W dalszej części trzeba pozbyć się ciemnej tkanki w brzuchu ryby (najlepiej wykonać to łyżką) oraz odciąć odbyt. W przypadku ryb takich jak pstrąg zwykle pozostawia się głowę, gdyż łatwiej dzięki temu

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne Przeboje, prowadzonego przez Paulinka.

  5. Ryba po grecku
    Ryba po grecku

    cytryny\r","m\u0105ka do obtoczenia ryby\r","1 \u0142y\u017cka mas\u0142a\r","olej do sma\u017cenia"],"name":"Ryba po grecku","cookTime":"PT40M","prepTime":"PT20M","recipeInstructions":["Ryby je\u015bli s\u0105 mro\u017cone to rozmra\u017camy i dok\u0142adnie osuszamy. Kroimy na 3 cm kawa\u0142ki i skrapiamy sokiem z cytryny. Zostawiamy na oko\u0142o p\u00f3(...)zimno i na ciepło przez cały rok. Najlepsze jest na drugi dzień, jak sok z warzyw połączy się z rybą i smaki się przegryzą. Na ciepło można podawać z ziemniaki lub chlebem. Najlepiej nadają się do tej potrawy ryby morskie. Można je panierować również w jajku i mące lub dodać ryby ugotowane na parze. Słodycz marchwi i pietruszki

    Przepis pochodzi z bloga Kosą po patelni, prowadzonego przez Kosą po patelni.

  6. Ryba po grecku
    Ryba po grecku

    cytryny\r","m\u0105ka do obtoczenia ryby\r","1 \u0142y\u017cka mas\u0142a\r","olej do sma\u017cenia"],"name":"Ryba po grecku","cookTime":"PT40M","prepTime":"PT20M","totalTime":"PT1H","recipeInstructions":["Ryby je\u015bli s\u0105 mro\u017cone to rozmra\u017camy i dok\u0142adnie osuszamy. Kroimy na 3 cm kawa\u0142ki i skrapiamy sokiem z cytryny. Zostawiamy na oko\u0142o(...)zimno i na ciepło przez cały rok. Najlepsze jest na drugi dzień jak sok z warzyw połączy się z rybą i smaki się przegryzą. Na ciepło można podawać z ziemniaki lub chlebem. Najlepiej nadają się do tej potrawy ryby morskie. Można je panierować również w jajku i mące lub dodać ryby ugotowane na parze. Słodycz marchwi i pietruszki

    Przepis pochodzi z bloga Kosą po patelni, prowadzonego przez Kosą po patelni.

  7. Klarowanie - galarety do ryb.
    Klarowanie - galarety do ryb.

    Klarowanie wywaru po ugotowanych rybach -  karp, łosoś, itd.  Jak zrobić galaretę do ryby, żeby  była smaczna i przezroczysta? Wywar po gotowaniu ryby. przelać do mniejszego garnka, przez gęste sito. Pozbędziemy się pozostałych po gotowaniu ryby na dnie osadów. Teraz klarowanie wywaru. Na 1,5 litra wywaru potrzebne będą 2 kurze białka(...)tężejącą galaretą. Znam smakoszy ,którzy uwielbiają galaretę  bez klarowania. Nie widać ryby ,ale galareta jest bardzo smaczna ,ryba też!   Tymbaliki  z karpia.   Tymbaliki  robi się często z pozostałych części produktów po gotowaniu np. ryb pod galaretę. W tym przypadku wykorzystałem pozostałości po filetowaniu karpia ( głowa, szkielet, ścinki). Składniki: 3 karpie ( głowy, szkielety, ścinki

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarny karnet Christophera, prowadzonego przez Christopher.

  8. Pieczone warzywa i grillowany dorsz. Idealny pomysł na weekendowy obiad.
    Pieczone warzywa i grillowany dorsz. Idealny pomysł na weekendowy obiad.

    stopni C z termoobiegiem.  GRILLOWANY DORSZ Z LEKKĄ NUTĄ POMARAŃCZA Ryby charakteryzują się bardzo delikatnym mięsem, im ryba zawiera mniej tłuszczu, tym to mięso delikatniejsze, tym jego obróbka jest trudniejsza, i powinna być bardziej precyzyjna. Najłatwiej przygotowuje się ryby tłuste, bo nie trzeba się mocno postarać aby je np. przesuszyć. Jeśli nie masz wprawy w przygotowaniu(...)czemu ciepło rozprowadza się równomiernie, a mięso nie przypala. Rybę zawsze zaczynamy czy to grillować czy smażyć od skóry. Pamiętajcie, że ryba, jej mięso to nic innego jak w większości białko, dlatego dość szybko struktura mięsa się ścina. Ryby powinny być obrabiane w dość wysokich temperaturach, ale bardzo szybkim czasie, ma to na celu, zamknięcie całego smaku i aromatu

    Przepis pochodzi z bloga SMYKWKUCHNI, prowadzonego przez SMYKWKUCHNI.

  9. Jak smażyć ryby mrożone?
    Jak smażyć ryby mrożone?

    olej. Tłuszcz i sama patelnia muszą być bardzo dobrze rozgrzane , dopiero po włożeniu ryby na tłuszcz można zmniejszyć panik. Ryba: Rybę należy rozmrozić przed smażeniem, oraz porządnie odsączyć, tak by była sucha. Ja np. wkładam ryby do lodówki na noc na durszlak, by same się rozmroziły i odsączyły z nadmiaru wody, dodatkowo na następny dzień obsuszam każdą sztukę(...)patelni pełnej tłuszczu - wodnistej ryby. Woda + tłuszcz = pryskanie tłuszczu. Jaka ryba najlepsza? Jeżeli już kupujemy mrożonkę, to warto zwrócić uwagę na to by ryba nie była glazurowana, tylko po prostu mrożona. Glazurowanie ryby to taki dodatek do już zamrożonej ryby w postaci dodatkowej warstwy lodu z chemicznymi dodatkami jak. np. kwas mlekowy czy chlorek sodu. Glazurowanie

    Przepis pochodzi z bloga Poezja Smaków - blog kulinarny, prowadzonego przez Poezja Smaków.

  10. Jaka ryba na obiad?
    Jaka ryba na obiad?

    zbliżają się święta, chcę powiedzieć kilka słów o rybach. Bo zapewne niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę, ale już za 40 lat możemy doczekać świąt bez ryb na stole. Bo ryb już po prostu nie będzie. Nigdzie. Dlatego ten temat jest taki ważny. Za kilka dni święta. Czas w którym Polacy chętnie przygotowują dania(...)Święta? Wybierajmy odpowiedzialnie – z troską zarówno o ekosystemy mórz i oceanów, jak i o ludzi, których byt zależy od rybołówstwa. WWF poprzez praktyczny poradnik konsumenta: „Jaka ryba na obiad?” podpowiada jakie ryby i owoce morza wybrać, a których unikać by był to wybór przyjazny środowisku morskiemu. O tym możecie poczytać na ryby.wwf.pl Stada ryb i innych organizmów morskich

    Przepis pochodzi z bloga Marder&Marder Manufacture, prowadzonego przez Matka Teresa.

  11. Ryba zapiekana w śmietanie
    Ryba zapiekana w śmietanie

    wierzch, do dekoracji i podaję ciepłą prosto z półmiska. Świetnie też smakuje na zimno. Ryba zapiekana w śmietanie 0 Kosą po patelni Wielkość porcji 3-4 osoby Czas przygotowania 15 minut/y Czas gotowania 45 minut/y Czas całkowity 1 godzina Wersja do druku Składniki: 800 g ryby dowolnej, filetowanej 2 duże cebule 1 szklanka śmietany 18% natka pietruszki zioła prowansalskie(...)oleju na złoty kolor. Przekładamy do naczynia do zapiekania. Kroimy w półplasterki cebulę i smażymy na pozostałym tłuszczu ze smażenia ryby. Wykładamy cebulę na rybę równomiernie. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Polewamy ryby śmietaną i posypujemy startym serem. Zapiekamy przez 25-30 min. Artykuł Ryba zapiekana w śmietanie pochodzi z serwisu Kosą po patelni

    Przepis pochodzi z bloga Kosą po patelni, prowadzonego przez Kosą po patelni.

  12. Ryby w zalewie octowej
    Ryby w zalewie octowej

    u0119. Po kilku dniach lub je\u015bli wytrzymacie, to tygodniach jak si\u0119 dobrze przegryz\u0105 s\u0105 najlepsze. Przepis spokojnie mo\u017cna wykorzysta\u0107 na wi\u0119ksze gatunki ryb jednak przed sma\u017ceniem trzeba je pokroi\u0107 na mniejsze kawa\u0142ki by si\u0119 \u0142adnie uk\u0142ada\u0142y w s\u0142oiku.","image":"https:\/\/kosapopatelni.pl\/wp-content\/uploads\/2018(...)/karasie-zalewa.jpg","recipeIngredient":["1 kg ma\u0142ych ryb (kara\u015b, p\u0142o\u0107, kr\u0105p)\r","m\u0105ka do obtoczenia\r","s\u00f3l\r","olej do sma\u017cenia\r","Zalewa:\r","1\/2 szklanki octu 10%\r","2 szklanki wody\r","3 ziarenka pieprzu\r","3 ziarenka ziela angielskiego\r","2 listki laurowe\r","1 \u0142y\u017ceczka soli

    Przepis pochodzi z bloga Kosą po patelni, prowadzonego przez Kosą po patelni.

  13. Ryby w diecie dzieci
    Ryby w diecie dzieci

    jeść co najmniej 3 razy w tygodniu. Ale co z żywieniem dzieci? Kiedy można maluszkowi podać rybę, ile powinien jej zjeść i jak mieć pewność, że jest to w stu procentach bezpieczne? Rybka dla maluszka W pierwszych trzech latach życia ryby są niezwykle ważne. To okres najbardziej intensywnego wzrostu, więc dziecko potrzebuje bardzo wiele białka i składników odżywczych(...)pieczone czy wędzone, a nawet usmażone na maśle klarowanym. Im wczesnej zaczniesz podawać dziecku rybę, tym większe prawdopodobieństwo, że nie będzie od niej stronił. Wprowadzenie tego smaku w okolicach 16-18 miesiąca życia jest najgorszym rozwiązaniem – to okres negacji, kiedy dziecko odrzuca nowe smaki. Dołączenie ryby do diety dziecka jest świetnym sposobem na wykształcenie w nim prawidłowych nawyków żywieniowych

    Przepis pochodzi z bloga Codogara, prowadzonego przez Monisia.

  14. Pasta rybna z dorsza i sieji z koperkiem i cytryną z szybkowaru
    Pasta rybna z dorsza i sieji z koperkiem i cytryną z szybkowaru

    Zainspirowana tradycyjnym przepisem z Kuchni Polskiej (Ryba po Polsku), przygotowałam w szybkowarze wywar warzywny, w którym później ugotowałam ryby. Wywar ten, to nic innego, jak nasz tradycyjny wywar na rosół, tyle, że bez mięsa.  Powstałą pastę rybną mogę określić w następujący sposób: aromatyczna soczysta z subtelną, kwaskową nutą(...)środek najgrubszej części ryby i po wyjęciu przyłóż natychmiast do ust. Jeśli igła będzie wyczuwalnie gorąca, ryba doszła i należy ją wyjąć. Prawidłowa temperatura ugotowanej ryby powinna być poniżej 100 ° C . Dobrze ugotowana nie rozpadnie się. wywaru z gotowania ryb nie wylewaj. Jeśli nie masz co z nim począć

    Przepis pochodzi z bloga Szybko Szybkowar, prowadzonego przez szybkoszybkowar.

  15. Menu na tydzień: Ryby i owoce morza
    Menu na tydzień: Ryby i owoce morza

    natomiast po zakupy rybne udaje się do dyskontów, bo jak mówi tu ryby są świeże, a w każdym razie można to sprawdzić. Jak sprawdzić czy ryba jest świeża? Jest to możliwe gdy ryby są sprzedawane w całości. Jeśli ryba ma ładne, błyszczące oko to znaczy, że jest świeża. Jeśli oko jest matowe i zapadnięte – nie kupujcie(...)wskazówki jak poznać, czy ryba jest świeża. W hipermarketach, niestety, na lodzie leżą tony nieświeżych ryb, mrożonych często kilkakrotnie. Dobrze im się przyjrzyjcie przed zakupem. Świeża ryba z dyskontu? Dyskonty sprzedają ryby pakowane, co ma swoje wady, ale też zalety. Wadą jest ograniczona możliwość przyjrzenia się rybie – do skrzeli nie zajrzyjcie. Ale oczy i sprężystość rybo można

    Przepis pochodzi z bloga Niedzielny kucharz, prowadzonego przez Agnieszka Jablonska-Twaróg.

  16. DOBRE RYBY – to w nich tkwi zdrowie i smak
    DOBRE RYBY – to w nich tkwi zdrowie i smak

    jest świeży. Dodatkowym atutem jest sposób pakowania zapewniający stałą temperaturę nie przekraczającą 6 stopni Celsjusza co utrzymuje świeżość. Zamawiając na DobreRyby.pl masz pewność, że 24h przed dostawą ryba była jeszcze żywa.  Ryby na miejscu są przetwarzane do postaci patroszonej, fileta lub można je zakupić w całości z głową lub bez głowy. Sprawdzeni dostawcy! Hodowla prowadzona przez dostawców oparta(...)wędzone (, które również uwielbiam i cenię). A jeśli szukacie pysznych przepisów na rybę… polecam zajrzeć tu (klik) lub na fanpag DobreRyby.pl Ja już szykuję się do przygotowania duszonych płatów jesiotra na kiszonej kapuście w curry. Brzmi wspaniale prawda? Przepis znajdziecie tutaj (klik) . Inne przepisy z udziałem ryb już niedługo również na moim blogu Zaglądajcie. I pamiętajcie

    Przepis pochodzi z bloga Słodkie okruszki, prowadzonego przez Matleen.

Wybierz stronę :