ryby - 18689 przepisów

Jak przechowywać ryby i owoce morza 42

wiesz jak kupować ryby, jak ocenić czy są świeże, jak je transportować i jak przechowywać? Przeczytaj nasz poradnik, z którego dowiesz się też, jak mrozić oraz rozmrażać ryby i owoce morza. Wiedząc jak przechowywać ryby możesz delektować się zdrowymi i pysznymi produktami i uniknąć groźnych zatruć i chorób. Ryby i owoce morza są produktami wymagającymi szczególnej(...)smaczne i bardzo zdrowe, ale nieodpowiednio traktowane potrafią paskudnie się zemścić, przy czym ból brzucha to najniższy wymiar kary na jaki można sobie zasłużyć. Szkodliwe bakterie znajdujące się na rybach i owocach morza nadzwyczaj szybko namnażają się jeśli stworzyć im do tego odpowiednie warunki. Doskonale czują się już w temperaturze powyżej 5 stopni, dlatego tak ważne jest utrzymywanie świeżych

Niedzielny kucharz
Domowe wędzenie ryby krok po kroku 14

Wędzone ryby, po wędzonych kiełbaskach i szynce, to najpopularniejsze polskie wędzone produkty. Tak przygotowana ryba może być przechowywana dłużej a smakuje wyśmienicie. Przedstawiamy sprawdzony od pokoleń domowy sposób na wędzoną rybę. Wędzić można każde gatunki ryb. Zarówno słodkowodne jak i morskie. W wędzarni świetnie sprawuje się zarówno wędzenie karpia , wędzenie amura , wędzenie szczupaka jak i wędzenie łososia(...)też wędzenie pstrąga . Ryby można wędzić zarówno w całości (pamiętajmy jednak o usunięciu oczu i skrzeli przed wędzeniem bo te części ryby szybko się psują) jak i w dzwonkach (tak wędzimy zazwyczaj karpia) albo w wyfiletowanych płatach. Wszystko zależy od naszych upodobań. Ryby w płatach i dzwonkach wędzą się krócej o godzinę, więc to też można brać

ProstePesto.pl
Dlaczego ryby powinny być obecne w naszej diecie? Czy szkodzą? Które wybrać? 78

zapewne nie są wędzone tradycyjną metodą i mogą zawierać środki chemiczne Dlatego polecam ich zakup z pewnych źródeł, polecając sklep DobreRyby.pl .   A jak poznać świeżą rybę? Pamiętajcie, że zepsute ryby są niebezpieczne dla zdrowia! Jeśli chcecie mieć pewność, że zakupiona ryba będzie świeża zwróćcie uwagę na jej: - oczy - powinny być przejrzyste - zapach - ryba powinna pachnieć solą i morzem/rzek(...)ryby wędzone - klik - przetwory rybne - klik  Jak działa sklep? Kiedy można zamawiać? Jaka jest minimalna wartość zamówienia? Czym wyróżnia się opakowanie, w którym dostarczana jest ryba? Skąd pochodzą Dobre Ryby? Skąd są wysyłane Dobre Ryby? Czy pod względem wagowym otrzymam dokładnie tyle ryby, ile zamówiłem? W jakiej postaci mogę otrzymać Dobrą Rybę? Czy wszystkie gatunki

Di gotuje
Zioła do ryb. Jak przyprawy wpływają na smak? 23

Potrawy z ryb są bardzo popularne w Polsce. Śledź, łosoś i tuńczyk są jednymi z najczęściej spożywanych gatunków ryb. Ze słodkowodnych – sandacz, karp, szczupak czy okoń również często trafiają na talerz. Zioła zazwyczaj odgrywają ważną rolę w przygotowaniu ryb. Odpowiednie zioła mogą nadać rybom ostateczny smak i jednocześnie pozytywnie wpłynąć na trawienie. Kilka uwag dotyczących(...)trzy różne sposoby, na przykład do smażenia potraw rybnych: • rozprzestrzenianie się na wierzchu ryby, • napełnianie zioła do brzucha (cała ryba), • do wyłącznego użytku w sosie. Jeśli zioła są rozłożone na górnej stronie, nigdy nie obejmują całej ryby, ale tylko dwie trzecie całej powierzchni. Im bardziej intensywne i świeże są zioła, tym oszczędniej należy je stosować. Świeże zioła

ProstePesto.pl
Jak sprawdzić świeżość ryby? Sprawdź parę rad a już nigdy nie kupisz nieświeżej ryby! 29

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Czy kiedykolwiek przy zakupie ryby sprawdzałeś czy jest świeża? Czy wiesz, że mięso ryb psuje się o wiele szybciej niż drób i wieprzowina? Tak naprawdę wystarczy kilka godzin trzymania ryby w nieodpowiedniej temperaturze, żeby mięso się zepsuło. Przeczytaj ten artykuł, a dowiesz się na jakie cechy w wyglądzie ryby zwrócić szczególną uwagę(...)czasie zakupu. Przeczytaj jak sprawdzić świeżość ryby , tylko parę zasad a uchronią cie one przed wydaniem niepotrzebnych pieniędzy. Jak sprawdzić świeżość ryby – Zalety spożywania ryb Ryby są produktem, który powinien znajdować się w diecie każdego z nas. Są bogatym źródłem kwasu omega-3, białka oraz witamin z grupy B, witaminy A, D oraz E. Oprócz

To Musisz Wiedzieć
Naturalnie Bałtyckie - odkryj skarby Bałtyku na talerzu 19

Naturalnie Bałtyckie” to projekt, który powstał z miłości do Morza Bałtyckiego i jego zasobów. Z szacunku dla tradycji i lokalnych grup rybackich. Ze świadomości, że liczebność zasobów ryb jest ograniczona i wymaga mądrości oraz odpowiedzialności w ich odławianiu i przetwarzaniu. Z wielką przyjemnością przyjęłam zaproszenie do udziału w tym projekcie. Dlatego też niebawem na blogu znajdziecie mnóstwo ciekawych informacji(...)temat ryb bałtyckich, a także pysznych przepisów z naszymi rybami w roli głównej.   Naturalnie Bałtyckie   Naturalnie Bałtyckie - odkryj skarby Bałtyku na talerzu Ryby bałtyckie są pełne wartości odżywczych, są smaczne i zdrowe, i co bardzo ważne, mamy je przecież na wyciągnięcie ręki. I właśnie te wszystkie wartości projekt „Naturalnie Bałtyckie” nagłaśnia poprzez działania edukacyjne

Kulinarne przygody Gatity
Jak często jeść ryby 27

Ryby i owoce morza to smaczne i zdrowe produkty spożywcze, ale nie wszystkie należy jeść, ze względu na zawartość metylortęci . Odpowiedź na pytanie jak często jeść ryby zależy od stężenia szkodliwego związku w rybie. Niektórych ryb lepiej unikać, inne jeść raz w tygodniu, np. karpia. Na szczęście lista ryb, które można jeść często jest długa(...)często jeść ryby Zobacz też jak przechowywać ryby i owoce morza Pewnie słyszałeś o długowiecznych mieszkańcach wysp japońskich, którzy żyją po sto lat i więcej, a swój matuzalemowy wiek zawdzięczają diecie bogatej w dary morza. Ryby i frutti di mare to produkty zdrowe i powinny zajmować ważne miejsce w prawidłowo skomponowanym jadłospisie. Ale, tak jak z każdym

Niedzielny kucharz
Ryba smażona. Jak usmażyć rybę 62

Ryba smażona. Jak usmażyć rybę ? Ryby są zdrowe i warto je włączyć do swojej diety. Ryba smażona to chyba najprostszy sposób jej obróbki i podania. Filet ryby ze zdjęcia doprawiony jest z obu stron tylko solą i pieprzem, oraz otoczony jest cienką warstwą mąki , podczas smażenia ryba obtoczona tylko w mące nie przykleja się do dna patelni, tworzy(...)Czas smażenia oczywiście jest zależny od gatunku i grubości ryby. Chude ryby smażymy krócej niż tłuste. Białe ryby morskie smażymy najkrócej. Zbyt długo smażona ryba będzie miała suche mięso. Ryby smażymy na średniej wielkości ogniu czy mocy palnika. Moja ostatnia rada: Ryby przewracamy tylko raz podczas smażenia, nie dosmażamy ich i nie smażymy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pstrąg smażony z masłem pietruszkowym i cytryną 14

Pstrąg tęczowy inaczej zwany tęczakiem kalifornijskim należy do rodziny ryb łososiowatych. Srebrzystoszary grzbiet z różowawą opalizującą w świetle wstęgą przebiegającą wzdłuż linii bocznej, nadają rybie syreniego wyglądu. Wybredny tęczak ma wysokie wymagania środowiskowe, stąd dla prawidłowego rozwoju hodowli dostarcza się wysokiej jakości wodę i szczególnie zapewnia jej stabilną czystość. To świadczy na korzyść dla przyszłych zjadaczy mięsa pstrąga(...)zaświadcza o zdrowej zawartości. Świeżego pstrąga tęczowego kupisz w dobrze zaopatrzonym markecie spożywczym, z pewnością znajdziesz go na stoisku świeżej ryby w Lidlu. Ryba bez ostrych łusek, oczyszczona z wnętrzności, po usmażeniu kręgosłup ości ładnie oddziela się od jadalnej części mięsa. Do uzyskania najlepszego smaku pstrąga, wystarczy cytryna, masło, natka pietruszki i sól morska. To pozwoli Ci na wyciągnięcie

ProstePesto.pl
Jaka przyprawa do…..? 95

aromatyczne przyprawy najczęściej znajdujące się w curry to imbir, czosnek, cebula, kolendra, kardamon, goździki, papryka, pieprz turecki i kurkuma curry stosuje się jako przyprawę do cielęciny, baraniny, drobiu i ryb . Szczególnie ostrożnie i z wyczuciem należy dodawać do potraw z jaj i białego sera .   Cynamon cynamon jest jedną z najstarszych przypraw. Był używany już w czasach starożytnych(...)marmoladę lub tartę Cynamon nadaje smaku lodom, deserom na bazie kaszek, piernikom i ciastom . Jest także składnikiem grzanego wina . Niewielką ilości cynamonu można także przyprawić gulasz, baraninę, gotowane ryby i szynki .   Czarnuszka pochodzi z Iraku i Turcji. Obecnie rośnie dziko w regionie basenu morza śródziemnomorskiego. Jej historia sięga czasów starożytnych Przypomina ziarna sezamu. Ziarna czarnuszki są cenne

Żyję by jeść
Wigilijny karp smażony w panierce 18

świątecznym stole. Sentyment do karpia sięga czasów PRL-u i komunistycznej Polski. Końcem grudnia masowo kupuje się karpia z myślą o świątecznych potrawach. Nie sposób zastąpić go inną rybą, bowiem karp ma niepowtarzalny smak. Najcięższą częścią przygotowania jest patroszenie i czyszczenie. Przy odrobinie wprawy i zastosowaniu się do poniższych wskazówek, nie powinieneś mieć większego problemu. Marynowanie kawałków ryby neutralizuje(...)soli morskiej mąka pszenna 2 jajka z chowu ściółkowego drobna, miałka bułka tarta olej roślinny rzepakowy do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: PATROSZENIE I OCZYSZCZANIE KARPIA Rozpoczynając patroszenie ryby musimy mieć pewność, że karp jest martwy (nie tylko ogłuszony!). Na początku oskrob karpia z wszelkich łusek. Rozetnij brzuch wykonując nacięcie od głowy w kierunku ogona. Poprzez przygotowany otwór

ProstePesto.pl
Wędzone pstrągi – jak wędzić ryby? 162

patroszymy (pozbawiamy wnętrzności) i skrobiemy nożem z łusek. Myjemy i osuszamy. Jeśli chcemy dłużej przechowywać ryby, to koniecznie wycinamy skrzela i oczy (z nimi ryba szybciej zacznie się psuć). My mieliśmy świeżo odłowione ryby i zamierzaliśmy je szybko skonsumować, więc nie było to konieczne. Teraz są dwa sposoby dalszego postępowania: Pierwszy, łatwiejszy sposób, to solenie na sucho . Polega(...)natarciu ryb solą. Nacieramy dokładnie całą rybę, zarówno od strony skóry, jak i w środku. Ryby tłuste potrzebują dużo soli, chude – mniej. Możemy aromatyzować rybę suszonymi przyprawami i poukładać pomiędzy nimi liście laurowe, czy pokrojony w plasterki czosnek. Tak przygotowane ryby odstawiamy do lodówki na całą noc (12 h). Drugi to solenie na mokro . Przygotowujemy solankę

Poezja smaku
Ryby w diecie małego dziecka 51

wystarczy mała porcja ryby raz w tygodniu, jednocześnie obserwujemy reakcję organizmu naszego maluszka W jakiej formie podawać rybę Przede wszystkim bezpiecznej! Zwróćcie uwagę na ości – tutaj fajnie sprawdzą się wszelkiego rodzaju pulpeciki rybne, bo są przygotowane ze zmielonej ryby. Ryzyko zadławienia się ością jest wtedy znikome. Oczywiście nie muszą to być tylko pulpeciki, może być zwyczajnie(...)upieczony filet, czy polędwica np. z dorsza ale dokładnie sprawdźcie, czy nie ma ości. Jeśli chodzi o sposób obróbki termicznej, to najlepiej aby ryba była ugotowana na parze, w wodzie albo pieczona . Absolutnie nie polecam ryby smażonej w głębokim tłuszczu! Które ryby na TAK, a które na NIE Rezygnujemy z ryb wędzonych i konserw rybnych – mają

Natka Pietruszki
Świeża ryba nie tylko nad morzem? Jest to możliwe! 17

Nadmorskie miejscowości znane są ze swoich rybnych specjałów. Ich smak jest niepowtarzalny i jedyny w swoim rodzaju. Na samą myśl wizyty nad morzem, wiąże się smak potraw z morskimi rybami w roli głównej. Specyfika dań ze świeżą rybą, która jest na miejscu wędzona na gorąco lub na zimno, smażona i podawana bezpośrednio z połowów, nie równa się smakom ryb(...)rzecznych lub jeziornych. Jak to mówią “nic tak nie smakuje jak świeża ryba znad morza” ma swoje potwierdzenie w realnym zainteresowaniu potrawami z ryb podczas wakacyjnego wypoczynku. Aby udowodnić, że nie trzeba czekać cały rok na wakacyjny wyjazd, dzisiaj przedstawiamy rozwiązanie, które może zaskoczyć swoją pomysłowością i przenieść morze nawet o setki kilometrów od swojego brzegu – dostawa świeżych

Słodkie okruszki