ryby - 18189 przepisów

Jak przechowywać ryby i owoce morza 21

wiesz jak kupować ryby, jak ocenić czy są świeże, jak je transportować i jak przechowywać? Przeczytaj nasz poradnik, z którego dowiesz się też, jak mrozić oraz rozmrażać ryby i owoce morza. Wiedząc jak przechowywać ryby możesz delektować się zdrowymi i pysznymi produktami i uniknąć groźnych zatruć i chorób. Ryby i owoce morza są produktami wymagającymi szczególnej(...)smaczne i bardzo zdrowe, ale nieodpowiednio traktowane potrafią paskudnie się zemścić, przy czym ból brzucha to najniższy wymiar kary na jaki można sobie zasłużyć. Szkodliwe bakterie znajdujące się na rybach i owocach morza nadzwyczaj szybko namnażają się jeśli stworzyć im do tego odpowiednie warunki. Doskonale czują się już w temperaturze powyżej 5 stopni, dlatego tak ważne jest utrzymywanie świeżych

Niedzielny kucharz
Domowe wędzenie ryby krok po kroku 4

Wędzone ryby, po wędzonych kiełbaskach i szynce, to najpopularniejsze polskie wędzone produkty. Tak przygotowana ryba może być przechowywana dłużej a smakuje wyśmienicie. Przedstawiamy sprawdzony od pokoleń domowy sposób na wędzoną rybę. Wędzić można każde gatunki ryb. Zarówno słodkowodne jak i morskie. W wędzarni świetnie sprawuje się zarówno wędzenie karpia , wędzenie amura , wędzenie szczupaka jak i wędzenie łososia(...)też wędzenie pstrąga . Ryby można wędzić zarówno w całości (pamiętajmy jednak o usunięciu oczu i skrzeli przed wędzeniem bo te części ryby szybko się psują) jak i w dzwonkach (tak wędzimy zazwyczaj karpia) albo w wyfiletowanych płatach. Wszystko zależy od naszych upodobań. Ryby w płatach i dzwonkach wędzą się krócej o godzinę, więc to też można brać

ProstePesto.pl
Dlaczego ryby powinny być obecne w naszej diecie? Czy szkodzą? Które wybrać? 66

zapewne nie są wędzone tradycyjną metodą i mogą zawierać środki chemiczne Dlatego polecam ich zakup z pewnych źródeł, polecając sklep DobreRyby.pl .   A jak poznać świeżą rybę? Pamiętajcie, że zepsute ryby są niebezpieczne dla zdrowia! Jeśli chcecie mieć pewność, że zakupiona ryba będzie świeża zwróćcie uwagę na jej: - oczy - powinny być przejrzyste - zapach - ryba powinna pachnieć solą i morzem/rzek(...)ryby wędzone - klik - przetwory rybne - klik  Jak działa sklep? Kiedy można zamawiać? Jaka jest minimalna wartość zamówienia? Czym wyróżnia się opakowanie, w którym dostarczana jest ryba? Skąd pochodzą Dobre Ryby? Skąd są wysyłane Dobre Ryby? Czy pod względem wagowym otrzymam dokładnie tyle ryby, ile zamówiłem? W jakiej postaci mogę otrzymać Dobrą Rybę? Czy wszystkie gatunki

Di gotuje
Zioła do ryb. Jak przyprawy wpływają na smak? 10

Potrawy z ryb są bardzo popularne w Polsce. Śledź, łosoś i tuńczyk są jednymi z najczęściej spożywanych gatunków ryb. Ze słodkowodnych – sandacz, karp, szczupak czy okoń również często trafiają na talerz. Zioła zazwyczaj odgrywają ważną rolę w przygotowaniu ryb. Odpowiednie zioła mogą nadać rybom ostateczny smak i jednocześnie pozytywnie wpłynąć na trawienie. Kilka uwag dotyczących(...)trzy różne sposoby, na przykład do smażenia potraw rybnych: • rozprzestrzenianie się na wierzchu ryby, • napełnianie zioła do brzucha (cała ryba), • do wyłącznego użytku w sosie. Jeśli zioła są rozłożone na górnej stronie, nigdy nie obejmują całej ryby, ale tylko dwie trzecie całej powierzchni. Im bardziej intensywne i świeże są zioła, tym oszczędniej należy je stosować. Świeże zioła

ProstePesto.pl
Jak sprawdzić świeżość ryby? Sprawdź parę rad a już nigdy nie kupisz nieświeżej ryby! 16

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Czy kiedykolwiek przy zakupie ryby sprawdzałeś czy jest świeża? Czy wiesz, że mięso ryb psuje się o wiele szybciej niż drób i wieprzowina? Tak naprawdę wystarczy kilka godzin trzymania ryby w nieodpowiedniej temperaturze, żeby mięso się zepsuło. Przeczytaj ten artykuł, a dowiesz się na jakie cechy w wyglądzie ryby zwrócić szczególną uwagę(...)czasie zakupu. Przeczytaj jak sprawdzić świeżość ryby , tylko parę zasad a uchronią cie one przed wydaniem niepotrzebnych pieniędzy. Jak sprawdzić świeżość ryby – Zalety spożywania ryb Ryby są produktem, który powinien znajdować się w diecie każdego z nas. Są bogatym źródłem kwasu omega-3, białka oraz witamin z grupy B, witaminy A, D oraz E. Oprócz

To Musisz Wiedzieć
Jak często jeść ryby 10

Ryby i owoce morza to smaczne i zdrowe produkty spożywcze, ale nie wszystkie należy jeść, ze względu na zawartość metylortęci . Odpowiedź na pytanie jak często jeść ryby zależy od stężenia szkodliwego związku w rybie. Niektórych ryb lepiej unikać, inne jeść raz w tygodniu, np. karpia. Na szczęście lista ryb, które można jeść często jest długa(...)często jeść ryby Zobacz też jak przechowywać ryby i owoce morza Pewnie słyszałeś o długowiecznych mieszkańcach wysp japońskich, którzy żyją po sto lat i więcej, a swój matuzalemowy wiek zawdzięczają diecie bogatej w dary morza. Ryby i frutti di mare to produkty zdrowe i powinny zajmować ważne miejsce w prawidłowo skomponowanym jadłospisie. Ale, tak jak z każdym

Niedzielny kucharz
Ryba smażona. Jak usmażyć rybę 47

Ryba smażona. Jak usmażyć rybę ? Ryby są zdrowe i warto je włączyć do swojej diety. Ryba smażona to chyba najprostszy sposób jej obróbki i podania. Filet ryby ze zdjęcia doprawiony jest z obu stron tylko solą i pieprzem, oraz otoczony jest cienką warstwą mąki , podczas smażenia ryba obtoczona tylko w mące nie przykleja się do dna patelni, tworzy(...)Czas smażenia oczywiście jest zależny od gatunku i grubości ryby. Chude ryby smażymy krócej niż tłuste. Białe ryby morskie smażymy najkrócej. Zbyt długo smażona ryba będzie miała suche mięso. Ryby smażymy na średniej wielkości ogniu czy mocy palnika. Moja ostatnia rada: Ryby przewracamy tylko raz podczas smażenia, nie dosmażamy ich i nie smażymy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jaka przyprawa do…..? 78

aromatyczne przyprawy najczęściej znajdujące się w curry to imbir, czosnek, cebula, kolendra, kardamon, goździki, papryka, pieprz turecki i kurkuma curry stosuje się jako przyprawę do cielęciny, baraniny, drobiu i ryb . Szczególnie ostrożnie i z wyczuciem należy dodawać do potraw z jaj i białego sera .   Cynamon cynamon jest jedną z najstarszych przypraw. Był używany już w czasach starożytnych(...)marmoladę lub tartę Cynamon nadaje smaku lodom, deserom na bazie kaszek, piernikom i ciastom . Jest także składnikiem grzanego wina . Niewielką ilości cynamonu można także przyprawić gulasz, baraninę, gotowane ryby i szynki .   Czarnuszka pochodzi z Iraku i Turcji. Obecnie rośnie dziko w regionie basenu morza śródziemnomorskiego. Jej historia sięga czasów starożytnych Przypomina ziarna sezamu. Ziarna czarnuszki są cenne

Żyję by jeść
Wędzone pstrągi – jak wędzić ryby? 126

patroszymy (pozbawiamy wnętrzności) i skrobiemy nożem z łusek. Myjemy i osuszamy. Jeśli chcemy dłużej przechowywać ryby, to koniecznie wycinamy skrzela i oczy (z nimi ryba szybciej zacznie się psuć). My mieliśmy świeżo odłowione ryby i zamierzaliśmy je szybko skonsumować, więc nie było to konieczne. Teraz są dwa sposoby dalszego postępowania: Pierwszy, łatwiejszy sposób, to solenie na sucho . Polega(...)natarciu ryb solą. Nacieramy dokładnie całą rybę, zarówno od strony skóry, jak i w środku. Ryby tłuste potrzebują dużo soli, chude – mniej. Możemy aromatyzować rybę suszonymi przyprawami i poukładać pomiędzy nimi liście laurowe, czy pokrojony w plasterki czosnek. Tak przygotowane ryby odstawiamy do lodówki na całą noc (12 h). Drugi to solenie na mokro . Przygotowujemy solankę

Poezja smaku
Ryby w diecie małego dziecka 39

wystarczy mała porcja ryby raz w tygodniu, jednocześnie obserwujemy reakcję organizmu naszego maluszka W jakiej formie podawać rybę Przede wszystkim bezpiecznej! Zwróćcie uwagę na ości – tutaj fajnie sprawdzą się wszelkiego rodzaju pulpeciki rybne, bo są przygotowane ze zmielonej ryby. Ryzyko zadławienia się ością jest wtedy znikome. Oczywiście nie muszą to być tylko pulpeciki, może być zwyczajnie(...)upieczony filet, czy polędwica np. z dorsza ale dokładnie sprawdźcie, czy nie ma ości. Jeśli chodzi o sposób obróbki termicznej, to najlepiej aby ryba była ugotowana na parze, w wodzie albo pieczona . Absolutnie nie polecam ryby smażonej w głębokim tłuszczu! Które ryby na TAK, a które na NIE Rezygnujemy z ryb wędzonych i konserw rybnych – mają

Natka Pietruszki
Jak czyścić i patroszyć rybę? 20

pstrąga? Jeśli zastanawiacie się nad tym, jak oczyścić pstrąga ze śluzu, by ułatwić sobie jego czyszczenie to warto uprzednio rybę dokładnie umyć pod zimną, bieżącą wodą, a jeśli okaz nadal jest zbyt śliski – wtedy z pewnością pomocne okaże się przetarcie ryby solą. Patroszenie ryby zaczynamy od wbicia noża w brzuch (od strony ogonowej) i rozcięcia jamy brzusznej(...)ryby i niechcący zanieczyścić mięso, które będzie trzeba wyrzucić. Kolejną czynnością jest rozchylenie ryby i delikatne usunięcie wnętrzności. Następnie należy rybę opłukać zimną wodą. W dalszej części trzeba pozbyć się ciemnej tkanki w brzuchu ryby (najlepiej wykonać to łyżką) oraz odciąć odbyt. W przypadku ryb takich jak pstrąg zwykle pozostawia się głowę, gdyż łatwiej dzięki temu

Kulinarne Przeboje
Ryba po grecku 36

cytryny\r","m\u0105ka do obtoczenia ryby\r","1 \u0142y\u017cka mas\u0142a\r","olej do sma\u017cenia"],"name":"Ryba po grecku","cookTime":"PT40M","prepTime":"PT20M","recipeInstructions":["Ryby je\u015bli s\u0105 mro\u017cone to rozmra\u017camy i dok\u0142adnie osuszamy. Kroimy na 3 cm kawa\u0142ki i skrapiamy sokiem z cytryny. Zostawiamy na oko\u0142o p\u00f3(...)zimno i na ciepło przez cały rok. Najlepsze jest na drugi dzień, jak sok z warzyw połączy się z rybą i smaki się przegryzą. Na ciepło można podawać z ziemniaki lub chlebem. Najlepiej nadają się do tej potrawy ryby morskie. Można je panierować również w jajku i mące lub dodać ryby ugotowane na parze. Słodycz marchwi i pietruszki

Kosą po patelni
Ryba po grecku 68

cytryny\r","m\u0105ka do obtoczenia ryby\r","1 \u0142y\u017cka mas\u0142a\r","olej do sma\u017cenia"],"name":"Ryba po grecku","cookTime":"PT40M","prepTime":"PT20M","totalTime":"PT1H","recipeInstructions":["Ryby je\u015bli s\u0105 mro\u017cone to rozmra\u017camy i dok\u0142adnie osuszamy. Kroimy na 3 cm kawa\u0142ki i skrapiamy sokiem z cytryny. Zostawiamy na oko\u0142o(...)zimno i na ciepło przez cały rok. Najlepsze jest na drugi dzień jak sok z warzyw połączy się z rybą i smaki się przegryzą. Na ciepło można podawać z ziemniaki lub chlebem. Najlepiej nadają się do tej potrawy ryby morskie. Można je panierować również w jajku i mące lub dodać ryby ugotowane na parze. Słodycz marchwi i pietruszki

Kosą po patelni
Klarowanie - galarety do ryb. 95

Klarowanie wywaru po ugotowanych rybach -  karp, łosoś, itd.  Jak zrobić galaretę do ryby, żeby  była smaczna i przezroczysta? Wywar po gotowaniu ryby. przelać do mniejszego garnka, przez gęste sito. Pozbędziemy się pozostałych po gotowaniu ryby na dnie osadów. Teraz klarowanie wywaru. Na 1,5 litra wywaru potrzebne będą 2 kurze białka(...)tężejącą galaretą. Znam smakoszy ,którzy uwielbiają galaretę  bez klarowania. Nie widać ryby ,ale galareta jest bardzo smaczna ,ryba też!   Tymbaliki  z karpia.   Tymbaliki  robi się często z pozostałych części produktów po gotowaniu np. ryb pod galaretę. W tym przypadku wykorzystałem pozostałości po filetowaniu karpia ( głowa, szkielet, ścinki). Składniki: 3 karpie ( głowy, szkielety, ścinki

Kulinarny karnet Christophera
Pieczone warzywa i grillowany dorsz. Idealny pomysł na weekendowy obiad. 58

stopni C z termoobiegiem.  GRILLOWANY DORSZ Z LEKKĄ NUTĄ POMARAŃCZA Ryby charakteryzują się bardzo delikatnym mięsem, im ryba zawiera mniej tłuszczu, tym to mięso delikatniejsze, tym jego obróbka jest trudniejsza, i powinna być bardziej precyzyjna. Najłatwiej przygotowuje się ryby tłuste, bo nie trzeba się mocno postarać aby je np. przesuszyć. Jeśli nie masz wprawy w przygotowaniu(...)czemu ciepło rozprowadza się równomiernie, a mięso nie przypala. Rybę zawsze zaczynamy czy to grillować czy smażyć od skóry. Pamiętajcie, że ryba, jej mięso to nic innego jak w większości białko, dlatego dość szybko struktura mięsa się ścina. Ryby powinny być obrabiane w dość wysokich temperaturach, ale bardzo szybkim czasie, ma to na celu, zamknięcie całego smaku i aromatu

SMYKWKUCHNI
Jak smażyć ryby mrożone? 202

olej. Tłuszcz i sama patelnia muszą być bardzo dobrze rozgrzane , dopiero po włożeniu ryby na tłuszcz można zmniejszyć panik. Ryba: Rybę należy rozmrozić przed smażeniem, oraz porządnie odsączyć, tak by była sucha. Ja np. wkładam ryby do lodówki na noc na durszlak, by same się rozmroziły i odsączyły z nadmiaru wody, dodatkowo na następny dzień obsuszam każdą sztukę(...)patelni pełnej tłuszczu - wodnistej ryby. Woda + tłuszcz = pryskanie tłuszczu. Jaka ryba najlepsza? Jeżeli już kupujemy mrożonkę, to warto zwrócić uwagę na to by ryba nie była glazurowana, tylko po prostu mrożona. Glazurowanie ryby to taki dodatek do już zamrożonej ryby w postaci dodatkowej warstwy lodu z chemicznymi dodatkami jak. np. kwas mlekowy czy chlorek sodu. Glazurowanie

Poezja Smaków - blog kulinarny

Proponowane wyszukiwania