ryby - 18689 przepisów (strona:10/1246)

Grillowane ryby z cytryną i tymiankiem 45

u0142y\u017cka tymianku\r","s\u00f3l, pieprz"],"name":"Grillowane ryby z cytryn\u0105 i tymiankiem","cookTime":"PT20M","prepTime":"PT15M","totalTime":"PT35M","author":"Kos\u0105 po patelni","recipeInstructions":["Ryby oczyszczamy, pozbawiamy g\u0142\u00f3w, \u0142usek i myjemy.\r","Wk\u0142adamy do \u015brodka ka\u017cdej kawa\u0142ek cytryny i spor\u0105 szczypt\u0119 tymianku. Doprawiamy sol\u0105 i pieprzem(...)Zawijamy ryby szczelnie w foli\u0119 aluminiow\u0105 i grillujemy ok. 15-20 min. najlepiej w zamykanym grillu.\r","Sprawdzamy czy si\u0119 upiek\u0142y rozwijaj\u0105c jedn\u0105 z folii, jak jeszcze nie b\u0119dzie gotowe to zawijamy i dopiekamy."]} Tak, wiem przepis banalny, jednak korzystając z urlopu nałowiliśmy z Judytą ( myslipotarganej.pl ), całą masę małych rybek

Kosą po patelni
Panierka kukurydziana do ryb. Jak odmrażać i smażyć mrożone filety rybne 77

płaci… Te filety mają tylko 5% lodowej glazury i nie zdarzyło mi się jeszcze, żeby ryba po rozmrożeniu kąpała się w lodowatej wodzie. Same filety są sprężyste, jędrne i jednolite. Nie rozpadają się podczas smażenia. Na 12-16 godzin przed szykowaniem ryby na obiad wyjmuję filety na talerz i przekładam do lodówki, żeby wolno się rozmrażały – dzięki temu(...)razu nadaje smażonym czy pieczonym panierowanym produktom słoneczny kolor – a jemy oczami, prawda? Secundo – panierka z dodatkiem mąki kukurydzianej szybko się zasklepia i buduje na rybie skórkę – do ryby nie dochodzi tłuszcz, ryba nim nie nasiąka, zostaje delikatna i soczysta. Tertio – panierka z kukurydzianą mąką jest dużo bardziej chrupiąca niż panierka z samej bułki tartej a dodatkowo, dzięki temu

Karo in the Kitchen
Dorada po śródziemnomorsku – soczysta, lekko pikantna, pieczona na warzywach 105

kaparów i słodkich pomidorów. Całość skąpana w najlepszej jakości oliwie z oliwek, z dodatkiem ziół i przypraw – mieszanka nie do zapomnienia.   Dorada to zdecydowanie jedna z moich ulubionych ryb – jej mięso jest białe, soczyste, bogate w smaku. W porównaniu z dużo droższym lucjanem i okoniem morskim nie ustępuje im aromatem. Między skórką tej ryby a mięsem znajduje(...)grubości mięsa. Rybę mocno nacieramy sokiem z cytryny, pieprzem, posypujemy z każdej strony solą. W powstałe nacięcia wkładamy półplasterki szalotki i plasterki czosnku. Zawijamy rybę w plasterki boczku –wystarczy zawinąć sam wierzch ryby, końcówki plastrów boczku wkładając do środka ryby. Wierzch boczku posypujemy 1/3 posiekanej pietruszki. Ryby odstawiamy, chwilkę się zamarynują. Zagotowujemy wodę z solą do gotowania

Karo in the Kitchen
4 proste przepisy na pstrąga z grilla 105

szybko i w wysokiej temperaturze. Pamiętajmy, również do grillując ryby dobrze zaopatrzyć się w dobrej jakości łopatkę lub szerokie szczypce, które są niezbędne aby delikatnie odwrócić rybę. Warto też grillować ryby z użyciem specjalnych koszy do grillowania całych ryb. Duży asortyment akcesoriów do grillowania ryb można znaleźć w sklepie DYNAMIC Centrum Grilla mieszczącym się w Bielsku(...)poszatkowanej 1 łyżka świeżego rozmarynu 2 wyciśnięte ząbki czosnku ½ łyżeczki soli koszernej ½ łyżeczki czarnego pieprzu Przygotowanie: Wymieszać pietruszkę, oliwę z oliwek, bazylię, rozmaryn i czosnek. Natrzeć rybę wewnątrz przygotowaną mieszanką. Tak przygotowane ryby przykryć i odstawić na 2 godziny do lodówki. W międzyczasie przygotować grilla, oczyścić dokładnie ruszt i natrzeć oliwą. P wyjęciu z lodówki ryb posypać

naRuszcie
Ryby już były to teraz czas na soczysty filet z indyka , z aromatycznym czerwonym farszem z chrupiącymi kawałkami orzechów . Rar 77

Indycza rolada z burakiem Składniki:   1 kg filetu z indyka 450 g. mięsa mielonego z indyka 2 małe buraczki lub 1 duży 10 orzechó

Szczyptachili
Zdrowa i bardzo smaczna surówka która idealnie nadaje się do dań mięsnych lub ryb a nawet do pochrupania na kolację.Próbowała je 96

Surówka marchwiowo-brokulowa Składniki: 3 duże marchewki 6-7 różyczek brokuła 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka chrzanu 1/2 łyżeczki: cukru

Szczyptachili
Ryba zapiekana z serem i pieczarkami 104

4/2008. Gazetka przeleżała 5 lat, ale się przydała. Przepis przysłał pan A. Malinowski. Podaję z moimi zmianami i polecam dla wszystkich lubiących ryby :)Składniki:700 g białej ryby (u mnie dorsz, ale może być mintaj, miruna lub morszczuk)1 łyżka olejuser zółty(...)tyle plastrów ile porcji rybykilka pieczareksóltymianeksuszony koperekpieprz cytrynowySposób przygotowania:1. Rybę rozmrażamy, płuczemy i osuszamy. Dzielimy na porcje.2. Każdy kawałek doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym, tymiankiem i suszonym koperkiem.3. Obrane pieczarki kroimy w plasterki. Przekładamy na patelnię i lekko je podduszamy.4. Arkusze folii aluminiowej smarujemy olejem (tyle arkusików ile porcji ryby), nakładamy porcje ryby, a na to pieczarki. Zawijamy

Kuchnia domowa Ani
Ryba w Cieście z Frytkami - "Fish & Chips" 195

Fish & chips" - czyli nic innego jak ryba w cieście z frytkami. Brytyjskie danie rozpowszechnione w drugiej połowie XIX wieku. W związku z rozwojem floty rybackiej i transportu kolejowego w tym czasie ceny ryb uległy obniżeniu, dzięki czemu stały się dostępne dla każdego..Potrawa nosi znamię fast food'u m.in. ze względu na przyjętą formę jej podawania "na wynos(...)dobrej nadmorskiej smażalni. Na szczęście namiastkę takich letnich smaków możemy sami przygotować w domu niezależnie od pory roku. Ryba w Cieście z Frytkami - "Fish & Chips" -  Składniki:   ok. 1 kg ziemniaków 500 g filetów z białej ryby          (mintaj, dorsz) ciasto: 150 g mąki pszennej 75 ml wody 100 ml mleka jajko łyżka

Słodka Strona
Ryba w Płatkach Kukurydzianych 112

rybnym w środku. Alternatywa, dla tradycyjnej ryby w bułce. Podajemy ją z ulubionymi surówkami i ziemniakami w dowolnej postaci (od frytek po puree). Ryba w Płatkach Kukurydzianych -  Składniki: ok. 4 filety z białej ryby ciasto:          2 łyżki maki pszennej          3/4 łyżki mąki ziemniaczanej(...)przyprawa do ryby sól pieprz olej do smażenia Ryba w Płatkach Kukurydzianych -  Sposób przygotowania: Płatki kukurydziane kruszymy, a następnie mieszamy z mąką. Rybę przyprawiamy. Z podanych składników robimy ciasto. Każdy kawałek ryby maczamy w cieście, a następnie obtaczamy w panierce. Wkładamy na rozgrzany olej i smażymy na złoto z obu stron. Moje posty

Słodka Strona
małe filety dorsza z koperkiem smażone czyli Pudliszki – pomidorowe inspiracje – ryby 74

Składniki: filet z dorsza 4 sztuki, koperek siekany 2 łyżki, pieprz czarny mielony - do smaku, kucharek - do smaku, mąka pszenna 2 łyżki, olej do smażenia - ile

W Mojej Kuchni Lubię
Ryby 67

Łosoś Łosoś na parze z parowaru Łosoś z masłem czosnkowym Łosoś ze szpinakiem w cieście Łosoś i pstrąg w galarecie Pstrąg z grilla  Pstrąg łososiowy

Aga w kuchni
Ryba po rybacku na Wigilię – przepis krok po kroku 69

. W moim domu, a wcześniej w domu mojej Babci, gdzie zawsze odbywała się kolacja wigilijna, tradycyjnym daniem jest właśnie ryba, którą od zawsze nazywano rybą po rybacku. Danie to składa się ze smażonej ryby oraz specjalnie przygotowanej jarzynki. Całość tworzy bardzo harmonijne w smaku, a zarazem delikatne danie, od którego zawsze zaczynamy naszą Wigilię. W dodatku jest proste(...)jarzynka nie była zbyt wodnista. W tym celu możemy również zagęścić ją łyżką mąki. Ja pominęłam ten krok. Teraz, gdy jarzynka jest już gotowa, możemy zająć się rybą. 8. Każdą porcję ryby solimy i wkładamy do rozkłóconego jajka. 9. Następnie panierujemy ją w mące i znowu w jajku. 10. Tak przygotowaną rybę, smażymy z każdej strony na rozgrzanym, głębokim

Okiem Blondynki by McBlondi
Polędwica z dorsza na szpinaku w sosie z sera pleśniowego 113

zapach sklepu rybnego, gdzie chodziłam po ryby z Mamą. Sporadycznie jemy ryby, gdyż nie umiem ich przyrządzać. P. kiedyś przygotował pyszną świeżą rybę, ale ja to przygotowuję tylko na Święta Bożego Narodzenia ryby. Jedną z przyczyn mojej niechęci do ryb chyba jest to, że za każdym razem, gdy próbowałam w ciąży jeść ryby, bo miałam(...)ochotę, lub dla zdrowia dziecka, kończyło się to 3 dniową katastrofą i zatruciem, mimo, że ryba była świeża, nikomu nie szkodziła, mój organizm po prostu nie tolerował ryb. Polędwica z dorsza na szpinaku w sosie z sera pleśniowego jest przepisem podpatrzonym na stronie Akademii smaku , uwielbiam szpinak, uwielbiam sery pleśniowe, więc postanowiłam wypróbować przepis. Leciutko go zmodyfikowałam dodając

dom-agi.pl
Pstrąg smażony w mące kukurydzianej, z kaszą gryczaną, papryką i serem 104

Może jestem dziwna, ale gdybym miała do wyboru pstrąga lub łososia, wzięłabym tego pierwszego. To nasz słodkowodny przyjaciel i przenigdy się go nie wyprę. ;) Ostatnio testuję przeróżne warianty tej ryby i każdy tak samo świetnie mi smakuje. Dziś polecam serdecznie wersję z kaszą gryczaną, smażoną w mące kukurydzianej.  Na 4 ryby: 1 torebka kaszy gryczanej Kupiec (100g(...)Dorzucamy do lekko przestudzonego farszu i dobrze mieszamy. Przyprawione ryby wyjmujemy z lodówki i nadziewamy farszem. By podczas smażenia nic się nam nie wysypało, rybie brzuszki zabezpieczamy przy pomocy małych wykałaczek. Każdą z ryb na bieżąco obtaczamy w mące kukurydzianej i wkładamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smażymy po kilka minut z każdej strony na niedużym ogniu

Kuchenna Kontrrewolucya