Ryba po japońsku to bardzo smaczny i popularny sposób na przygotowanie filetów rybnych. To doskonała propozycja na Święta, a także inne rodzinne uroczystości. Ryba po japońsku to także alternatywa dla popularnej i każdemu dobrze znanej ryby po grecku . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Rybę po japońsku można serwować w wersji na ciepło i na zimno, oba warianty są bardzo smaczne. Najlepiej(...)przygotować ją dzień wcześniej by smaki się przegryzły. Ryba po japońsku to hit każdego stołu, proste składniki, cudowny smak i łatwy przepis! Zapraszam do wypróbowania! RYBA PO JAPOŃSKU – PRZEPIS Składniki 800 g filetów rybnych ( miruna, dorsz, mintaj) 3 cebule 300 g ogórków konserwowych 300 g papryki konserwowej olej do smażenia mąka do obtoczenia ryby sól pieprz
Przepiski.plMakrela w sosie pomidorowym najlepszy przepis Rybę w pomidorach na Wigilijny stół wprowadził u nas Piotr. Makrela w pomidorach, a właściwie w słodko-kwaśnym sosie pomidorowym to obowiązkowy składnik na liście wigilijnego menu . Ryba w sosie pomidorowym pojawia się na naszym stole już od dobrych kilku lat, jeszcze się nam nie znudziła. Ryba po grecku, czyli z warzywami, jakoś nigdy(...)smakowała, a ta makrela w sosie pomidorowym jest wg mnie najlepsza, lepszej ryby w pomidorach nie jadłam jeszcze nigdzie. Do przygotowania ryby w pomidorach wykorzystujemy makrelę, ale inne morskie ryby: morszczuk, mintaj też mogą być, chociaż filety ze świeżej makreli są najlepsze. Do zakwaszania sosu nie stosujemy octu tylko sok z cytryny, wtedy ryba ma delikatnie słodko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępotrawy i na zdrowy, lekki i pyszny obiad – pieczoną doradę z ziemniaczkami z piekarnika i sałatką z pomidorów, cebuli i pietruszki. *Więcej przepisów znajdziesz na Instagramie #eatmefitme Wykonanie Ryby opłucz pod bieżącą wodą i sprawdź skrobiąc po nich nożem, czy nie zostały na niej pojedyncze łuski (często tak się zdarza, gdy kupujemy rybę np. w markecie). Ryby osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Oprósz ryby kilkoma szczyptami soli z zewnątrz i od środka. Do masła lub oleju wyciśnij ząbek czosnku i podaj posiekaną pietruszkę. Wymieszaj dokładnie i wysmaruj pastą wnętrze obu ryb. W naczyniu żaroodpornym lub po prostu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż ryby. Możesz (nie musisz) posmarować je z góry olejem
Eat me! Fit me!głos Autor: Martyna Pietruszka Danie: BLW Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Tryb gotowania. Dłuższe podświetlenie ekranu Ilość około 4 porcje Przygotowanie 10 min. Gotowanie 20 min. Kalorie 180 kcal Biała ryba duszona w kremowym sosie śmietanowo – koperkowym. Delikatny posiłek dla maluszka w trakcie rozszerzania diety. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 200 g filet* z pstrąga bez skóry** 200 ml wody(...)wsyp do śmietany i połącz do gładkości, bez pozostałości jakichkolwiek grudek. Masę przełóż na patelnię. Delikatnie mieszaj wciąż podgrzewając, aż powstanie kremowy, jednolity sos. Staraj się nie uszkodzić kawałeczków ryby podczas mieszania sosu, możesz odsunąć je na bok. Dodaj posiekany koperek. Całość duś pod przykryciem kolejne 10 minut. W osobnym rondelku ugotuj dodatek do dania obiadowego. Ja zdecydowałam się
ProstePesto.plNasza ulubiona, kremowa zapiekanka rybna z ziemniakami , brokułami i sosem serowym. Sprawdzony przepis, który pasuje do każdej ryby, którą lubisz. Zapiekanka idealnie sprawdzi się nie tylko w porze postu, na Wigilię lub piątkowy obiad, ale również jako danie rybne dla całej rodziny na weekend. Dziś przygotowaliśmy tę zapiekankę z dorszem, ale zamiennie możesz użyć innej dowolnej ryby. Z pewnością świetnie sprawdzi się również miruna, mintaj lub łosoś. Są na pewno osoby, dla których przepis na zapiekankę z rybą i ziemniakami nie jest żadnym odkryciem. Ostatnio jednak bardzo często spotykaliśmy się z pytaniami o pomysł na danie z ryby z warzywami. A ponieważ ten przepis bardzo często pojawia się na naszym stole, postanowiliśmy się
Kuchnia Na WypasiePstrąg to jedna z moich ulubionych ryb. Nie jest droga, jest bardzo łatwo dostępna a do tego bardzo prosta w obróbce. Pstrąg szczególnie przygotowywany w piekarniku ma delikatny smak, nie jest mułowaty ani gorzkawy. Bardzo lubię obiady na szybki, które nie wymagają dużego nakładu pracy, wiec często robię pstrąga z piekarnika z opiekanymi ziemniakami bądź frytkami. Do ryby(...)cukinię, brokuła. W tym przepisie przygotowuje jednak wersję bazową, bez dodatku warzyw za to z masełkiem czosnkowym z dodatkiem koperku bądź pietruszki. Nawet mój mąż, który nie jest fanem ryb tak przygotowanym pstrągiem zajada się ze smakiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pstrąg z piekarnika – Składniki 2 pstrągi np. tęczowe 1 cytryna 2 łyżki miękkiego masła 2 ząbki czosnku pęczek
To Musisz Wiedziećryżem czarnym i surówką to mój dzisiejszy pomysł na smaczny i zdrowy obiad. Czy ryby znajdują się w waszej diecie? Czy je lubicie? Czy wasze dzieci jadają ryby? W mojej rodzinie są wielcy fani ryb i tacy, którzy najchętniej zapomnieli by o ich istnieniu. Dzieci też mają swoje upodobania (np szprotki w oleju albo paluszki rybne(...)jeśli są pozbywamy się ich (można za pomocą pęsety lub wycinamy nożem). Tak przygotowane filety mielimy w maszynce do mięsa lub malakserze. Następnie cebule obieramy i mielimy z rybą. Potem do ryby dodajemy ugotowany ryż, bułkę tartą i przyprawy oraz jajko. Następnie masę wyrabiamy aż wszystkie składniki połączą się. W następnym kroku z powstałej masy formujemy małe pulpeciki
Dorota SmakujeSmaczna i łatwa do przygotowania ryba czosnkowa to obowiązkowe danie na moim świątecznym stole. Ryba w czosnku jest bardzo aromatyczna, ale i delikatna w smaku, gdyż smażony czosnek traci nieco swoją ostrość. Do zrobienia ryby czosnkowej najlepiej wybrać filety z mintaja lub dorsza, które po usmażeniu nie rozpadają się i zachowują swój kształt. Najlepsze są oczywiście ryby świeże(...)święta. Koniecznie muszę to zmienić, gdyż szybko się ją robi, jest bardzo smaczna i zdrowa. Ilość porcji: 3 - 4 Czas przygotowania: 30 minut Składniki na rybę czosnkową: 600 g filetów z białej ryby (mintaj, dorsz) główka czosnku świeżo mielony pieprz sól 3 - 4 łyżki mąki pszennej olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia Jak zrobić rybę
Kuchcik gotujenakrycie rozszerzone składa się z: dużego noża (stołowego), mniejszego noża do przystawek (obiadowo-deserowego), noża do ryb, dużego widelca (stołowego), mniejszego widelca do przystawek (obiadowo-deserowego), widelca do ryb, łyżki do zupy (stołowej), widelczyka do ciasta, łyżeczki do herbaty, serwetki i bazy pod talerz, na którym ustawiamy zastawę. Baza ta wyznacza środek całego nakrycia. Widelec do ślimaków(...)skorupiaków - Najwięcej niepewności budzą chyba sztućce do ryb, owoców morza i ślimaków. Patrząc na niektóre z nich bardzo trudno się domyślić do czego mogą służyć . - Sztućce do ryb są bardzo charakterystyczne. Widelec ma cztery ząbki i jest szerszy w środkowej części. Z kolei nóż jest ostro zakończony i nieco ścięty, co ma ułatwić oddzielanie ości od mięsa. Największą
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDziś przygotowałam dla Was prosty pomysł na obiad z rybą w roli głównej. Filety z białej ryby, u mnie z dorsza, upiekłam na duszonych warzywach - sięgnęłam po sprawdzoną kombinację ziemniaków, papryki, pomidorów i kopru włoskiego. Rybę doprawiłam kaparami i skórką z cytryny. Taką potrawę robi się dość szybko, a po w stawieniu do piekarnika robi się już właściwe sama(...)wstawieniem do piekarnika warto jest polać rybę odrobiną delikatnej oliwy Monini Delicato, aby nie obsychała w trakcie pieczenia. ➤ Zobacz także: Pieczony filet z dorsza z pesto rosso i kruszonką Ryba pieczona z koprem włoskim, ziemniakami i papryką Składniki / na 4 porcje: 2 łyżki oliwy Monini Classico 1 cebula pokrojona w kostkę 2 kopry włoskie, odcięte fronty (długie wypustki i zielone
Chilli Czosnek i OliwaBiała ryba – zmora wielu z nas. To mięso uwielbia przywierać nawet do teflonu, łamać się i rozpadać – co gorsza bez mrożenia, świeże. Nic w tym dziwnego – jest piekielnie delikatne. Jak sprawić, żeby filet z białej ryby nie przywierał do patelni i dał się bezproblemowo na niej odwrócić? Do polędwicy z dorsza naszykowanych według tego przepisu idealnie pasują grillowane szparagi(...)myśli chirurgiczny przeszczep, ale bardzo grubą, jednostronną panierkę. Lekkie rybie mięso, smaczne samo w sobie, wartościowe i dietetyczne, nie potrzebuje panierowania „po całości” – dzięki temu trikowi nie pozwolicie mu się rozpaść – przy okazji zaoszczędzając też trochę kalorii, ale nie tracąc absolutnie nic na smaku. W przypadku świeżej ryby osuszamy ją tylko papierowym ręcznikiem. Filety mrożone pozbawiamy warstwy
Karo in the KitchenFlądra ryba morska, zamieszkująca muliste i piaszczyste, miękkie dna. Występuje w całym Bałtyku. Ciało ma bocznie spłaszczone, należy do rzędu ryb płastugokształtnych. W dawnej Polsce ryby morskie w stanie świeżym nie pojawiały się. Maria Disslowa w swojej książce „jak gotować” z 1930 roku pisze: „ Morskie ryby w stanie świeżym od bardzo niedawna pojawiać się zaczęły w większych(...)sprawdzić czy ryba jest upieczona, należy metalową wykałaczką nakłuć rybę do środka, jeżeli po 10 sekundach metal będzie ciepły/gorący oznacza, że ryba jest gotowa. Z jedzeniem fladry nie ma problemu gdyż należy do ryb, które mają „uporządkowane” ości. Najpierw zdejmujemy mięso z jednej strony, dochodzimy do kręgosłupa, który wyjmujemy i zostaje dalej czyste mięso. Żadnych ości niespodzianek
królestwo garówczosnku 1 łyżeczka bułki tartej 3 jabłka 1/2 szkl. soku jabłkowego sok z 1/2 cytryny sól, pieprz - do smaku oliwa - do smażenia masło - do wysmarowania naczynia do zapiekania Ryby wypatroszyć, oczyścić z łusek, wykroić oczy, dokładnie umyć - nie odcinać łbów, bo ryba podczas pieczenia za bardzo wyschnie . Posolić, popieprzyć i skropić sokiem z cytryny od środka oraz(...)pieprzem do smaku. Jabłka wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą, odszypułkować i pokroić na cząstki - nie potrzeba obierać ze skórki, doda ona aromatu rybie . Ceramiczne naczynie do zapiekania wysmarować masłem, ułożyć w nim kawałki jabłek. Ryby napełnić farszem pieczarkowym i ułożyć je na ruszcie z jabłek. Resztą jabłek można obłożyć rybę po bokach. Całość oblać sokiem jabłkowym. Piekarnik nagrzać
Grunt to przepis!Bardzo lubię jeść ryby. Zarówno te słonowodne jak i słodkowodne. Zdarza mi się wędkować na naszych Polskich wodach, ale wtedy wyznaję zasadę „Złów i wypuść”, ryb do konsumpcji nie szukam nad wodą. Dlatego też można to skrócić do stwierdzenia: „nad wodę – na ryby, do sklepu – po ryby”. Na szczęście nieopodal(...)piekarnika. Piec około 20-30 minut w temperaturze 200°C Uwagi Aby ryba lepiej przeszła smakami należy ją piec „brzuchem do góry”. Łusek nie trzeba skrobać, zostawiamy jak jest po upieczeniu skóra lepiej nam zejdzie. Przed pieczeniem warto do ryby wrzucić troszeczkę masła
Mr. Tasteszybko ścięło („zamknęło”) mięso z zewnątrz i zdążyło je upiec w odpowiednim czasie, ale nie tak wysoka, aby spiec naszą rybę na sucho. Kładziemy ją też na raczej wyższym niż niższym poziomie grilla. Ważne jest również nasmarowanie zewnętrznej części ryby oliwą, gdyż pod skórą pstrąga nie ma zbyt wiele tłuszczu. Pstrąga z grilla możemy podać z różnymi dodatkami(...)możemy łatwo zrobić sami np. z drobno posiekanego koperku, pietruszki, czosnku i odrobiny soli dokładnie wymieszanych z masłem lub margaryną. Bardzo dobry jest również czosnek, który upiecze się wewnątrz ryby. Z jednej strony nie jest on już surowy, ale nadal al dente i zachowujący nieco aromatu czosnku surowego. Tym, którzy polubią tak przygotowanego pstrąga, może spodobać się również nasz
Kulinarna PokusaSkładniki: 1 duży płat białej ryby (u mnie miruna) sok z cytryny przyprawa do ryb Ciasto: 2 łyżki mąki(...)ziemniaczanej 5 łyżek maki pszennej sól 1 jajko suszony lub świeży koperek 2 łyżki mleko - 60-80 ml Sposób wykonania: 1. Odmrożoną, umytą i osuszoną rybę skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy przyprawą do ryb. Dzielimy na mniejsze porcje. 2. Wszystkie składniki ciasta poza koperkiem miksujemy. Wsypujemy koperek i mieszamy. 3. Rybę maczamy w cieście z każdej strony, kładziemy
Kuchnia domowa AniWszyscy z pewnością znają rybę " po grecku ". My proponujemy rybę w naszym, nieco innym wydaniu. Składniki: -1 kg ryby -7 średnich cebul -2 koncentraty pomidorowe po 200 ml -2 marchewki -4 łyżki miodu -1/2 szklanki wody -sól, pieprz, majeranek -olej do smażenia Opłukaną, osuszoną rybę dzielimy na porcje, przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, skrapiamy(...)olejem i odstawiamy na ok. 2 godziny. Cebulę kroimy w cienkie ćwierćplasterki, marchew tarkujemy na grubych oczkach. Rybę podsmażamy na oleju do zrumienienia. Zdejmujemy z patelni. Na pozostałym oleju podsmażamy do zeszklenia cebulę z marchewką. Dodajemy miód i smażymy jeszcze ok. 5 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy i wodę, doprawiamy do smaku
Maminek kulinarnysmażyć, będziemy ją piekli ;)Zapraszam! :)Składniki: 2 filety z ryby100g śmietany 18%sok z połowy cytryny tymianekłyżka mąkiłyżka masłapół szklanki mlekałyżka olejusól, pieprz, gałka muszkatołowakoperek Marynata do ryby: sok z połowy cytryny mieszamy z tymiankiem, solą i pieprzem. Polewamy filety i odstawiamy na godzinę lub dwie. Sos: Masło roztapiamy, dodajemy mąkę. Mieszamy i chwilę podsmażamy. Dodajemy(...)zagotowania. Uwaga! W momencie dodania mleka, trzeba pilnować, aby sos nam się nie przypalił. Następnie dodajemy śmietanę, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką. Na koniec dodajemy posiekany koperek. Rybę owijamy folią aluminiową, pieczemy 15 min w 180 stopniach. Następnie folię rozwijamy i podpiekamy chwilkę, żeby ryba się zarumieniła. Upieczoną rybę polewamy sosem i gotowe! :)SMACZNEGO
Czerwona PorzeczkaRyba po grecku jest jednym z dań, które gości w naszej rodzinie podczas kolacji wigilijnej. Zazwyczaj jest przygotowywana w podwojonych proporcjach, by została na następne dni :)Składniki:- 4 marchewki- 3 pietruszki- 1/2 selera- 1 por- 2 liście laurowe- 3 ziela angielskie- 2 łyżki koncentratu pomidorowego- sól i pieprz- 6 płatów ulubionej ryby- 2 jajka- mąkaPrzygotowanie:Warzywa kroimy w paseczki(...)nich liście laurowe oraz ziele angielskie. Pod koniec smażenia, gdy warzywa są już miękkie solimy je i pieprzymy do smaku oraz dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i zestawiamy z ognia. Ryby rozmrażamy, obtaczamy w jajku i mące a następnie smażymy. W naczyniu żaroodpornym układamy na zmianę warstwę warzyw, ryby, warzyw, ryby i ponownie warzyw
Zainspirowana w kuchnikawałku selera, pora, pietruszkipo 3-4 ziarna pieprzu i ziela angielskiegolistek laurowysól pieprz4 łyżeczki żelatyny głowa, płetwy i kręgosłup z ryby 1. Sprawiamy rybę, wykrawamy filety bez skóry, resztę ryby dokładamy do bulionu warzywnego. 2. Bulion przyprawiamy solą i pieprzem, gotujemy przez pół godziny, odcedzamy przez bardzo drobne sito lub przez gazę. Do ciepłego wywaru(...)limonki, dokładnie mieszamy do zupełnego rozpuszczenia żelatyny, odstawiamy do wystudzenia.3. Filety z pstrąga lekko solimy i oprószamy pieprzem. Na rondel z wrzącą wodą nakładamy sito, a na nim układamy rybę, przykrywamy pokrywką i gotujemy na parze przez ok 10 minut, po ugotowaniu filety pstrąga skrapiamy świeżym sokiem z limonki.4. Przygotowujemy formę, wlewamy do niej tężejący bulion, układamy świeżą natkę pietruszki
Apetyczna babeczkatylko w Wigilię. W naszym TOP5 znajduje się barszcz z uszkami (wszystko home made!), karp pieczony z pieczarkami, tatar z łososia, pierogi z kapustą i grzybami oraz... ryba po grecku! Zazwyczaj jemy ją rano na śniadanie, jednak dziś postanowiłam przyrządzić ją na obiad. Trochę pracochłonna, ale czasem fajne pokrzątać się po kuchni, tym bardziej, jeśli wynikają z tego takie dobre(...)bazylii, skrapiamy sokiem z cytryny i obtoczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, aż ryba będzie złocista.Nagrzewamy piekarnik do 170'C.Do warzyw dodajemy koncentrat, trochę bazylii, pietruszkę i Maggi do smaku. Mieszamy.Na naczynie wykładamy najpierw warstwę warzyw, potem ryby i przykrywamy to znowu warzywami. Przykrywamy folią aluminiową srebrną stroną do środka. Pieczemy przez
Kitchens Alphabetprzepadam za pstragiem w ogole za rybami slodkowodnymi.Dzisiejsze danie obiadowe to czysty przypadek.Lada chlodnicza z rybami w moim sklepie zapelniona jest zwykle wieloma gatunkami ryb.Dzis posucha kompletna.Mialam do wyboru pstraga i pange.Pangi z wiadomych wzgledow nigdy nie kupuje. Poniewaz od kilku dni byla na dzis zaplanowana ryba,w koszyku wyladowaly pstragi. Zastanawialam sie jak je upiec,zeby(...)wypelnic nimi naciecia w rybie..Calosc posypackoperkiem.Na wierzchu ulozyc kilka wiorkow masla.Zagiac brzegi i gore folii robiac torebke,w ktorej bedzie piekla sie ryba. Piekarnik nagrzac do 200 ° C.Wlozyc ryby do goracego piekarnika i piec okolo 25-35 minut.Czas pieczenia zalezy oczywiscie od wieloksci ryb.10 minut przed koncem rozchylic folie,jesli chcemy rybki troche przypiec,zrumienic.Smacznego! DLACZEGO WARTO JESC
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zdrowe.Znajdziemy w nich pelnowartosciowe bialko o wysokiej przyswajalnosci,nienasycone kwasy tluszczowe,witamine D,szereg skladnikow mineralnych jak:jod,selen,fluor,magnez czy wapn.Najistotniejszym skladnikiem odzywczym w jaki bogate sa ryby to kwasy tluszczowe z rodziny omega-3.Te maja korzystny wplyw na: -uklad krazenia chronia przd powstaniem blaszki miazdzycowej -zmniejszaja arytmie serca,chronia przed zawalem,zm,niejszaja krzepliwosc krwi -pobudzaja(...)dosc,ze posiadaja znikome wartosci odzywcze,maja bardzo wysoka zawartosc toksyn. U mnie dzis halibut.Dla mnie osobiscie po lososiu to najsmaczniejsza ryba morska.W jakikolwiek sposob sie ja przyrzadzi jest wysmienita.Dzisiejsza propozycja jest swietna dla osob,ktore lubia ryby,ale przeszkadza im zapach ryby w trakcie przyrzadzania.Ten sposob pieczenia ryby,podpatrzylam wiele lat temu w Telewizji Sniadaniowej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!orientalnej. Soczyste filety w pysznym cieście polane charakterystycznym w smaku sosem słodko- kwaśnym to idealna propozycja na codzienny obiad. Ryba w Cieście z Sosem Słodko-Kwaśnym - Składniki: ok. 1 kg ziemniaków 500 g filetów z białej ryby (mintaj, dorsz) ciasto: 150 g mąki pszennej 75 ml wody 100 ml mleka jajko łyżka octu 1/4 łyżeczki proszku(...)vegety. Rybę zanurzamy w przygotowanym cieście i wkładamy bezpośrednio na rozgrzany olej*. Smażymy po ok. 4-5 minut z każdej ze stron, aż ciasto stanie się chrupiące i złociste. Przekładamy na ręczniki papierowe aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Polewamy ciepłym sosem słodko kwaśnym. Podajemy z ryżem lub ziemniakami w dowolnej postaci oraz dowolnymi surówkami. * zaleca się smażenie ryby
Słodka StronaRyba bez tłuszczu i wymyślnych dodatków. Smakuje inaczej, niż smażona na patelni. Składniki: -ryba - filet ze skórą ( my upiekliśmy pstrąga i tołpygę ) -czerwona i biała cebula -olej do skropienia -sól, pieprz -pieprz ziołowy ( ewentualnie przyprawa do ryb(...)Filety płuczemy i osuszamy. Czerwoną cebulę kroimy w plastry, białą drobniej. Na spodzie półmiska wysypujemy białą cebulę, posypujemy pieprzem ziołowym i solą, skrapiamy olejem i układamy rybę skórą do dołu. Wierzch ryby posypujemy solą, pieprzem naturalnym i ziołowym, układamy krążki czerwonej cebuli i skrapiamy olejem. Odstawiamy na 2 godziny. Zdejmujemy cebulę a rybę układamy
Maminek kulinarnyRyba po hiszpańsku w słodkiej zalewie to wyjątkowy przepis na bardzo smaczne danie, które posmakuje nawet najbardziej wybrednym podniebieniom. Świetnie sprawdzi się jako przekąska na zimno na Święta czy inne rodzinne uroczystości. Powstaje z ogólnodostępnych składników, które kupicie w każdym sklepie. Kawałki smażonej ryby w panierce z podsmażonymi warzywami, a całość zalana pomidorową zalewą z dobrze wyczuwalną nutą słodyczy(...)kompozycja, która podbije wasze kubki smakowe. Składniki na rybę po hiszpańsku w słodkiej zalewie: 0,5 kg filetów z ulubionej ryby (dałam mirunę) średniej wielkości czerwona papryka cebula (może być czerwona) 5 ogórków konserwowych średniej wielkości marchew Panierka do ryby: sok z połówki cytryny 2 jajka mąka bułka tarta sól, pieprz Zalewa: 6 łyżek oleju rzepakowego
e-PrzepisyKulinarneRyba zapiekana w śmietanie Ryba zapiekana w śmietanie to przepis na szybki i pyszny obiad, nie tylko na piątek. Jest banalnie prosta w przygotowaniu, wymaga minimum pracy i minimum składników. Ryba w kwaśnej śmietanie może być przygotowana z dowolnymi dodatkami, ja tym razem postawiłam na najprostsze składniki w postaci zeszklonej cebulki, czosnku i świeżych ziół. Ryba pod taką(...)śmietanową kołderką za każdym razem może smakować inaczej - zamiast cebuli i czosnku sprawdzą się drobno pokrojone i podsmażone warzywa (włoszczyzna, papryka, cukinia) albo pieczarki. Możecie je umieścić na rybie pod warstwą śmietany albo tuż obok w naczyniu do zapiekania. Do ryby zapiekanej w piekarniku możecie wykorzystać filet z dowolnej białej ryby. U mnie to halibut, ale sprawdzi się
Lekcje w kuchniRyba w panierce z bułki i sera . Jak zrobić smażoną rybę w panierce z bułki i sera ? Zrobiłam rybę identycznie jak sznycel po włosku, w którym zamiast tradycyjnej panierki, bułkę tartą wymieszałam z tartym serem typu parmezan. Taka panierka jest smaczna i chrupiąca. Rybę panierowałam w mące, jajku, mieszance parmezanu i bułki tartej i usmażyłam na maśle, podałam z pyszną(...)sałaty strzępiastej, rukoli, buraków, sera mozzarella i słoneczniku, całość posypałam domową ognistą mieszanką przypraw z płatkami chili, pieprzu ziarnistego, tymianku i soli, oraz skropiłam oryginalnym balsamico. Porady dotyczące smażenia ryb i przepisy znajdziecie w tych wpisach: Ryba smażona. Jak usmażyć rybę , Ryba smażona z patelni , Ryba w cieście naleśnikowym albo w cieście piwnym . Składniki na rybę po włosku, smażona
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzdjęć oraz opisy słodkości i moje wrażenia... 😊 Postaram sie ten tydzień przeznaczyć na publikację wszystkich przepisów z tych urodzin. Zaczniemy dziś od najważniejszego, czyli tortu - obowiązkowo w kształcie ryby. Na przyjęciu dla wędkarza nie mogło bowiem zabraknąć "Połowu Dnia"... 🐟 Aby ułatwić sobie formowanie kształtu ryby, przygotowałam tort z brownie, a nie jak tradycyjnie z biszkoptu. Jak zapewne wiecie(...)brownie jest ciężkie, masywne, idealne do formowania kształtu, więc zrobienie ryby nie stanowiło problemu. Jest to obłędnie pyszne brownie piernikowe z suszonymi śliwkami, które przełożyłam delikatnym kremem z mascarpone, kremówki i cynamonu. Wycięłam dwa blaty w kształcie ryby z ogonem (bez płetw), przełożyłam je kremem, a górną, trzecią warstwę ciasta "dosztukowałam" z resztek brownie, tak, by ryba
Słodko-Słony Świat Ilonytygodnia, a poza tym do piątku będziecie mieli czas na kupienie ryby i pozostałych składników, żeby przygotować rybny obiad. Przepis na rybę po grecku ponoć nie ma nic wspólnego z kuchnią grecką. No może te ryby... A ja poszłam jeszcze o krok dalej, dodałam kukurydze i paprykę, więc można by to danie nazwać nawet rybą po meksykańsku(...)zalać przecierem pomidorowym, dusić pod przykryciem ok 10 minut. Dodać kukurydzę, doprawić ziołami, sola i pieprzem. Piekarnik nagrzać do 200stC. Rybę obtoczyć w mące, obsmażyć na złoto na oleju. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć cienką warstwę warzyw, ułożyć kawałki ryby, na wierzchu wyłożyć pozostałe warzywa, przykryć pokrywką. Wstawić do piekarnika, zapiekać ok 15 minut. Podawać z kawałkiem cytryny. Smacznego
Obiad gotowyrozmaryn i cytryna świetnie podkreślają charakterystyczny smak pieczonej makreli. Makrela nie przepada za smażeniem – sama w sobie jest tłustą rybą i dodawanie do niej kolejnej porcji tłuszczu moim zdaniem mija się z celem. Do pieczenia wybierajcie jak najmniejsze, równej wielkości ryby, najlepiej o wadze do 360- 380g – tak samo jak w wypadku wędzonych, tak świeże makrele im są mniejsze(...)soczyste i zwarte, a mniej tłuste. Makrele płuczemy i osuszamy papierowymi ręcznikami wewnątrz i na zewnątrz. Każdą rybę nacinamy z obu stron na krzyż, w najgrubszym miejscu mięsa – nie do końca, nie do kręgosłupa – nacięcie na pół centymetra wystarczy. Ryby w środku lekko skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy. Do każdej z ryb wkładamy po dwie gałązki
Karo in the Kitchenblachy i rybę, i warzywa, i sos na dodatek. A te pyszne pstrągi w ziołowej marynacie ‘robią się’ w 40 minut – w tym czasie zdążycie naszykować jeszcze prostą sałatę z winegretem i ugotować ziemniaki. Marynatę można zrobić na dwa sposoby – ja robię ją w całości w malakserze – przypomina gęstą pastę i dzięki temu nie spływa z ryby(...)marynaty z pierwszego sposobu – smarujemy nią rybę grubo z obu stron i wewnątrz. Do wnętrza wkładamy przekrojone plastry cytryny. Piekarnik rozgrzewamy do 200⁰C, grzanie góra-dół. Szykujemy sobie blaszkę z rusztem/grillem albo ruszt piekarnika ustawiamy na środkowym poziomie i wkładamy pod niego blachę z wyposażenia piekarnika. Do zagrzanego już piekarnika wkładamy ryby i pieczemy przez 20-25 minut
Karo in the Kitchenmnie przy tak cienkich filetach to niecałe 2 minuty). Jeśli widzicie, że ryba na stronie z panierką zmieniła kolor na mocno złoty a mięso przestało być szkliste, przekładamy ją na druga stronę i dosmażamy jeszcze przez 30-40 sekund. Na pewno jakieś okruchy bułki spadły z ryby na patelnię – nie potrzeba jej na dwóch stronach, ryba i tak się(...)duże dojrzałe awokado 2-3 małe szalotki bananowe kilka gałązek natki pietruszki lub kolendry kilka gałązek bazylii cytrynowej (albo zwykłej) 2-3 łyżki soku z limonki sól RYBA 350g filetów z białej ryby (waga po odmrożeniu, razem z lodem to jakieś 500-550g) 2 płaskie łyżeczki przyprawy tex-mex, np. do fajita ½ dużej czerstwej bułki zmielone w malakserze
Karo in the KitchenPiękna pogoda od kilku dni w Goteborgu i piękne słoneczne kolory w mojej kuchni. Zapraszam na wspaniały obiad! Ryba z groszkiem i kalafiorem…Lubicie ryby na obiad ? My bardzo! Staram się kupować różne(...)rodzaje ryb. Prawie zawsze kupuję rybne filety, ale lubię też całe ryby jak pstrągi z grilla . Często przyrządzam gładzicę. Jest to bardzo smaczna lekko słodka ryba. To rodzaj płaskiej ryby. Idealna do panierowania. Moja rodzina przepada za panierowaną rybą zwłaszcza kiedy serwuję ją z groszkiem. Groszek ugotowany na sypko to nieodzowna przystawka do smażonej ryby . Dzisiaj
codojedzeniadanie główne, lub na zimno jako przystawkę, przekąskę. Jeżeli serwujemy danie na zimno, to radziłbym podać z jakimś sosem (przepisy na sosy TUTAJ ). U mnie ryba w cieście francuskim zagości na stole świątecznym obok ryby po grecku i innych dań Bożenarodzeniowych (przepisy na dania Bożenarodzeniowe TU ). Inne przepisy na rybę znajdziecie TUTAJ . Ryba w cieście francuskim - przepis(...)kroimy na dwu centymetrowe paski. Umieszczamy w misie i dodajemy sól, pieprz, mąkę, sok z cytryny. Dokładnie mieszamy. Dzięki temu, że dodajemy mąkę, podczas pieczenia ryba zachowa swe soki (raczej soki z ryby wchłonie mąka). Dwa blaty ciasta francuskiego złączamy między sobą i wałkujemy na cieńszy blat. Po tym na jedną połowę ciasta, górką wykładamy wcześniej przyszykowaną rybę
Kuchnia Łukaszaczyste płócienne skrawki materiału sznurek kuchenny lub nitka kawałek gruntu do rozkopania drewienka na ognisko (najlepsza brzoza - idealny dym) łopatka ogrodowa Na początek, sprawioną rybę płuczemy pod bieżącą wodą, po czym osuszamy. Ziołami posypujemy ryby tak na zewnątrz, jak od środka i pozostawiamy w chłodnym miejscu, najlepiej na kilka godzin lub na całą noc. W przypadku wypadów pod namiot(...)dobrodziejstw techniki, można oczywiście upiec rybę od razu po przyprawieniu. Nie polecam w tym wypadku "nadziewania" ryb warzywami, czy czymkolwiek bądź innym, jak również nadużywania dziwnych przypraw, ponieważ zepsuje to wyjątkową ziemistość potrawy. Tym bardziej, że to przecież danie plenerowe. ;) Następnie ryby obkładamy liśćmi klonu tak, by całe zostały dokładnie przykryte, po czym owijamy je w płótno. Gotowe
Kuchenna Kontrrewolucyaczasów dzieciństwa to kupujemy oczywiście rybę żywą i wpuszczamy do jakiegoś zbiornika. Jeśli posiadamy psa/kota, który by chętnie na tę rybę polował lub dziecko, którego nadmierna ciekawość doprowadza nas do stanu przedzawałowego to prosimy o zabicie ryby w sklepie. Taka opcja jest dla nas o tyle wygodna, że potem już sami nie musimy tego robić. Jaka wielkość ryby(...)czymś twardym w głowę ryby, tuż nad oczami. Musimy to zrobić zdecydowanie i silnie, żeby ryba się nie męczyła. Następnie myjemy całą rybę od śluzu, żeby wygodniej nam się ją trzymało. Krok trzeci - oczyszczenie ryby z łusek. Karpie mają bardzo mało łusek, kilka na ogonie i grzbiecie zaledwie. Wszystkie usuwamy przy pomocy noża. Krok czwarty - usunięcie wnętrzności
Kolizje SmakówParę dni temu wpadłam na pomysł upieczenia ryby pod kruszonką. Nie chciałam, żeby to był po prostu dorsz lub po prostu łosoś, dlatego wybrałam grenadiera. Uparłam się jednak na rybę ze śnieżnobiałym mięsem, żeby dobrze komponowała się na zdjęciu z kruszonką. Bo kruszonka miała być zielona i to tak miało dobrze wyglądać. No nie wygląda źle, ale chyba spodziewałam(...)się czegoś innego. Inna sprawa, że zdjęcie robiłam prawie w półmroku, więc wyszło to co wyszło. No i suszone pomidory trochę mi ten zielony kolor „zjadły”. Ryba pieczona pod kruszonką to przepis, który fajnie się wkomponuje w potrawy wigilijne. Jeżeli więc jesteście otwarci na nowości, polecam Wam bardzo serdecznie ten sposób podania ryby. Jeżeli chodzi o rodzaj
Kardamonovywędrowca. Pod obrusem kładą sianko. Po posiłku nie zabierają potraw ze stołu, aby mogły stanowić pokarm dla aniołów i dusz przodków. Przygotowują 12 postnych potraw wigilijnych . Na stole królują ryby – karp, szczupak i śledzie na różne sposoby. Jada się też pierogi z kapustą i grzybami, makiem oraz śliżyki, czyli pierożki lepione z ciasta drożdżowego z dodatkiem maku(...)potrawy mięsne. Na rozpoczęcie Wigilii spożywają kapustnicę, czyli kapuśniak, potem kotlety schabowe. Na stole znajdziemy też gotowaną kiełbasę, ćwikłę z chrzanem oraz knedle z bryndzą. Spożywa się też pieczone ryby m.in. karpia z sałatką ziemniaczaną. Słowacy zajadają się również słodyczami m.in. ciastami np. struclą z makiem, ciastkami, orzechami, owocami, haluszkami z makiem i piją kompot z suszu. Po posiłku
ProstePesto.plRyby jem codziennie, bardzo lubię kilku względów są niskokaloryczne, są super źródłem białka, sycące i przygotowanie dań z ich udziałem wymaga dosłownie chwili. Dzisiaj przepis na rybę zapiekaną na patelni w piekarniku, jest to ryb, która po przygotowaniu jest soczysta i aromatyczna. Najczęstszym błędem przy pieczeniu ryb jest zbyt długi czas pieczenia, ryba to bardzo delikatne(...)mięso i wymaga dosłownie chwili obróbki. Białe ryby takie jak dorsz, mintaj, miruna, dorada są to ryby o niskiej zawartości tłuszczu, przez co jeszcze łatwiej je przesuszyć. Dlatego warto przygotowywać je w formie zapiekanej, dzięki czemu dodatkowo nawilżamy mięso. Super sprawdzi się połączenie maślanki i jaj, maślanka ma niesamowite właściwości spulchniające i nawilżające. Pamiętaj, że świeża ryba
SMYKWKUCHNIjuż mnóstwo pysznych przepisów na ryby, zarówno te zrobione w piekarniku jak i takie smażone. Dziś przyszedł czas na rybę w sosie z dodatkiem porów, możesz ten sposób wykorzystać do każdej praktycznie ryby w filetach, ale najlepiej smakuje z dorszem, halibutem, miruną czy innymi białymi propozycjami. Jeśli lubicie dania z ryb zapraszam Was także do przepisów(...)dorsz w sosie cytrynowym pstrąg w sosie ziołowym łosoś barbecue tacos z rybą bowl burrito z łososiem pstrąg z orzechami halibut pieczony ryba z frytkami RYBA W PORACH Przygotowanie : 20 minut Ilość porcji: 2 Składniki: – filety z dorsza lub innej białej ryby, około 300 g – 3 łyżki oliwy z oliwek – 200 ml śmietany 18% – 3 łyżki musztardy Dijon
nietylkopasta.plwyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia bez ryb. Wiadomo, że to one są jednym z bohaterów Wigilii, ale jemy je także w pozostałe świąteczne dni. Goszczą one na naszym stole w kilku odsłonach i smakach. Wśród nich wyróżnia się śledź, zdecydowanie jest go najwięcej, bo i sposobów na jego przygotowanie jest mnóstwo. Ryba ta to doskonała alternatywa dla karpia(...)ryby jemy także przez cały rok, bo są bardzo zdrowe i dostarczają nam mnóstwo wartości odżywczych i walorów smakowych. Wybierajmy te #naturalniebałtyckie. Dziś specjalnie dla projektu Naturalnie Bałtyckie przygotowałam przepis na wyjątkowego śledzia. Marynowany świąteczny śledź w trzech odsłonach, to ryba z trzema pysznymi domowymi sosami: żurawinowym, chrzanowym i tatarskim. Świąteczny śledź w trzech odsłonach Ryba
Kulinarne przygody GatityParę dni temu wpadłam na pomysł upieczenia ryby pod kruszonką. Nie chciałam, żeby to był po prostu dorsz lub po prostu łosoś, dlatego wybrałam grenadiera. Uparłam się jednak na rybę ze śnieżnobiałym mięsem, żeby dobrze komponowała się na zdjęciu z kruszonką. Bo kruszonka miała być zielona i to tak miało dobrze wyglądać. No nie wygląda źle, ale chyba spodziewałam(...)się czegoś innego. Inna sprawa, że zdjęcie robiłam prawie w półmroku, więc wyszło to co wyszło. No i suszone pomidory trochę mi ten zielony kolor „zjadły”. Ryba pieczona pod kruszonką to przepis, który fajnie się wkomponuje w potrawy wigilijne. Jeżeli więc jesteście otwarci na nowości, polecam Wam bardzo serdecznie ten sposób podania ryby. Jeżeli chodzi o rodzaj
Kardamonovynajważniejsze jest nieprzekraczanie zalecanej liczby kalorii. Czyli wybieranie takich potraw, które nasycą, dostarczą naszemu organizmowi odpowiednich składników, a jednocześnie nie są tuczące. Takim produktem wartym polecenia są różnego rodzaju ryby, np. pstrąg. Pstrąg należy do ryb z rodziny łososiowatych. Pstrągi żyją w wodach słodkich, głównie w rzekach i górskich strumieniach, gdzie istnieje bystry prąd. Mięso z pstrąga jest(...)bardzo cenione w gastronomi. Jakie pstrągi są najlepsze ? Najlepsze są ryby świeże i małe do 20 dekagramów. U świeżego pstrąga łuska jest gładka, przylega do skóry i jest błyszcząca. Świeżą rybę warto przyrządzić od razu. Należy posolić kawałki i wstawić do lodówki. Pstrągi posiadają delikatne, bladoróżowe i chude mięso. Pstrąga strumieniowego w 100 gramach posiada około stu kalorii. Pstrąg
ProstePesto.plObiad na niedzielę to nasz wspólny posiłek po całym tygodniu pracy. Ryba na obiad, gnocchi, zielone warzywa i super cytrynowy sos…Chyba pierwszy raz podałam rybę z gnocchi. Zostały mi ziemniaki z wczorajszego obiadu. Za mało aby obdzielić cztery osoby ale w sam raz na sporą porcję gnocchi. Ryba na obiad jest u nas zawsze mile widziana. Oczywiście każdy(...)swoją ulubioną rybę. Ja przepadam za każdą rybą, łosoś w sosie , smażone śledzie czy pstrąg mogę jeść codziennie. Do ulubionych ryb należy również panierowany w migdałach dorsz. Dorsz jest pyszny, lekko słodki świetnie pasuje do cytrynowego sosu z kaparami. Domowe gnocchi polane sosem, warzywa z wody i panierowany dorsz to propozycja na obiad, którą polecam wypróbować. Ryba na obiad
codojedzeniaRyba po meksykańsku to kolejny mój pomysł na obiad. Biała ryba typu dorsz, halibut, mintaj w pomidorach z papryką, fasolą, marchewką, doprawiona przyprawami w meksykańskim stylu. Danie świetnie smakuje podane z ryżem, kaszą jaglaną czy ziemniakami puree. Przygotowanie dania zajmie nam mniej niż pół godziny, w międzyczasie – możecie przygotować dodatki i surówkę. Zajrzyjcie tez do poradników Jak kupić świeża rybę(...)przechowywać ryby , Jak oczyścić rybę z łusek , Jak wypatroszyć rybę , Jak usmażyć rybę, Jak pozbyć sie smaku mułu w rybach. PRZEPIS RYBA PO MEKSYKAŃSKU Składniki ryba po meksykańsku: 1 kg ryby morskiej np dorsza 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 puszka fasoli czerwonej lub białej 1 puszka siekanych pomidorów 1 papryka czerwona 1 marchewka 1/2 papryczki chili
Dorota SmakujeOkres przedświąteczny to okres kiedy chyba najchętniej sięgamy po ryby z różnych powodów: tradycja, post, różne postanowienia. Część z nas jada ryby również w każdy piątek roku. Część dlatego że są zdrowsze i mniej kaloryczne niż mięso. Natomiast dla wszystkich, którzy nie mają pomysłu jak taką rybę przygotować, lub którym znudził się klasyczny przepis, mam propozycję na smażoną(...)rybę w panierce, ale wcześniej marynowaną w majonezowo - ziołowo - czosnkowej marynacie. Taka rybka jest smaczna, soczysta i aromatyczna. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 4 płaty/filety rybne (u mnie morszczuk) 2-3 jajka 1 łyżka majonezu 3 łyżki śmietany 30% 1- 2 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich sok z cytryny sól, pieprz do smaku 2-3 łyżki
Waniliowe Improwizacjepanierowany i usmażona na oleju roślinnym – pyszny! Do mąki w której panieruję rybę lubię dodać sporą szczyptę kurkumy, wtedy panierka zyskuje pięknego, złotego koloru. Taka ryba jest również punktem wyjścia do ryby po grecku czy ryby po japońsku. Jakie są wasze triki na idealną smażoną rybę? PRZEPIS NA DORSZA SMAŻONEGO Składniki na dorsza smażonego: filety dorsza świeżego(...)myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. By ryba się udała musi być sucha! Filety oprószamy solą, pieprzem, można też ulubionymi przyprawami z obu stron. W jednym talerzu roztrzepujemy jajka, na drugi sypiemy mąkę i mieszamy ja z kurkumą, na trzeci wysypujemy bułkę tartą. Rozgrzewamy patelnię – tutaj warto zaznaczyć, że na sukces idealnie usmażonej ryby składa się też dobra patelnia, najlepiej
Dorota Smakujebiałego wina Przygotowanie : Rybę pokrój na mniejsze kawałki, musi być oczyszczona z łusek i wszystkich nieczystości. Jeśli masz rybę w całości staraj się odciąć filety tak, aby miały jak najmniej ości. Łuski wyrzuć, a resztki z kręgosłupa oraz niewykorzystane części ryby zostaw do bulionu. Rybę dopraw solą, pieprzem i odstaw. Do garnka włóż obrane warzywa – marchewkę, pietruszkę, selera(...)jarzynowej lub innych dań. Ponownie wstaw bulion na ogień i włóż do garnka rybę. Na malutkim ogniu gotuj rybę 15-20 minut, w zależności od wielkości. Dodać dzwonka karpia i gotować na minimalnym ogniu przez około 20 minut do miękkości ryby. Wyjmij rybę za pomocą łyżki cedzakowej i połóż na półmisku. Lekko przyciskaj rybę palcami aby wyczuć gdzie zostały
nietylkopasta.plWarto też wspomnieć, że ryby i owoce morza grilluje się bardzo krótko, wystarczy dosłownie kilka minut, do momentu, aż białko się ładnie zetnie. Tak naprawdę możemy grillować wszystkie ryby i większość owoców morza. Z reguły do ich przygotowania będziemy potrzebować aromatycznej marynaty, która uwydatni ich smak. Przygotujemy ją z oliwy z oliwek - koniecznie extra virgin, czyli z pierwszego(...)przed podaniem koniecznie skrapiamy sokiem z cytryny. Na naszym grillu mogą wylądować wszystkie gatunki ryb - pamiętajmy, aby grillować je ze skórą, inaczej ryba się nam rozpadnie. Mogą to być filety lub mniejsze ryby w całości. Natomiast jeśli chodzi o owoce morza to najlepiej na grillu sprawdzają się surowe krewetki w pancerzach, ośmiornice, kałamarnice i kalmary. Na początek najlepiej
Kulinarne przygody Gatityproste obiady z rybą w roli głównej, a zaczynam już dziś. Jednym z moich ulubionych sposobów na rybę z piekarnika jest posmarowanie jej powierzchni pesto. Czasem sięgam po pesto bazyliowe (zazwyczaj w parze z łososiem), ale najbardziej lubię ryby w duecie z charakternym pesto rosso , czyli czerwonym pesto zrobionym z suszonych pomidorów. Pesto rosso ma w sobie mnóstwo(...)tygodniu obiad dla całej rodziny, poza rybą jeszcze ziemniaki i warzywa, zwyczajnie nie mam czasu na miksowanie domowego pesto. W taki sposób możecie przygotować praktycznie wszystkie filety rybne. Bardzo lubię polędwiczki z dorsza, dobrej jakości mięso, ale jednak z wyższej półki cenowej. Możecie więc zastąpić je innymi filetami z białej ryby albo łososiem. Tak przygotowana ryba powinna znaleźć
Chilli Czosnek i Oliwakrewetka), Shake (łosoś), Saba (makrela). Japończycy na co dzień najczęściej jedzą sushi nigiri, a nie znane nam sushi nori. Shizuoka – zestaw sushi „Młody mistrz sumo”: ogromne kawałki ryby, 2 razy dłuższe od kulki ryżowej, solidnej grubości i najwyższej jakości. Najlepsze sushi, jakie jadł do tej pory mój Syn, a jest jego wielkim smakoszem . Pasaż handlowy(...)Takoyaki: kulki z ciasta wypełnione kawałkami ośmiornicy, typowo uliczne jedzenie. Kioto – Sashimi (świeża ryba cięta w odpowiedni sposób) z tuńczyka. Restauracja Ume no Hana. Osaka – p rosty i tani posiłek z supermarketu: ryż ze śliwką Umeboshi (to małe czerwone), grillowane ryby, marynowane warzywa, Tamagoyaki ( omlet japoński). Kioto – Chawan Mushi: zupa na bazie custard (sos angielski
Kuchcik gotujeSurówka do ryby smażonej lub pieczonej to kolejna moja propozycja na surówki, czyli pyszne, kolorowe dodatki obiadowe. Tym razem ta surówka była dodatkiem do smażonej miruny. Ryby wyśmienicie smakują z surówkami na bazie kiszonej kapusty, a dodatki do nich można zmieniać według swoich upodobań. Kilka dni temu polecałam pyszną surówkę obiadową . również z kiszonej kapusty. Przepis na podobną(...)surówkę do ryb z kiszonej kapusty znajdziecie tutaj. , gdzie była dodatkiem do ryby z patelni (mintaja). Polecam też przepis na tradycyjna surówkę z kiszonej kapusty. A poza tym kiszoną kapustę uwielbiam jeść bez niczego, czasami kupuję pół kilo i zjadam ją na raz lub dwa razy, bo mi bardzo smakuje i do tego jest zdrowa. Jak zrobić surówkę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwędzę tą smaczną rybę, dosłownie przy każdej nadarzającej się okazji. składniki świeże dorsze o wadze ok 500-700 gram sól wędzarnia sposób przygotowania Dorsze sprawiamy, zostawiając głowy i skrobiąc je naprawdę bardzo delikatnie tak by nie rozciąć skóry, wszak łuski dorsza odchodzą bez najmniejszego oporu a my i tak nie jemy później ryby ze skórą(...)wewnątrz). Jeżeli z nacięcia wypłynie przezroczysty sok to znaczy że nasza ryba jest już gotowa. Teraz dorsze zastawiamy w spokoju przez kilka godzin by wystygły (ja po prostu zastawiam je w wędzarni, z lekko uchylonymi drzwiczkami) i gotowe. W czasie wędzenia ryb bardzo ważne jest, aby temperatura nie przekroczyła 65 stopni, o czywiście nic złego się
Miód i pieprzpewnej istotnej rzeczy. Ryba jest finalnie obtaczana w mące i smażona w oleju. Jeżeli pozostawimy wówczas na niej czosnek to weźmy pod uwagę, że podczas smażenia nabierze on bardzo specyficznego i intensywnego aromatu. To oczywiście trochę kwestia upodobań, ale taki smażony czosnek nie każdemu musi odpowiadać. Dlatego mimo wszystko zalecamy usunięcie jego nadmiaru z ryby przed smażeniem. Smażona ryba(...)sosem z mango i sambalu 2016-07-21 13:11:57 Prosta w przygotowaniu i bardzo oryginalna smażona ryba podana z egzotycznym sosem – łączącym smaki słodkie, kwaśne i ostre. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 600g białej ryby – morszczuka, mintaja, miruny – może być mrożona 2-3 ząbki czosnku 2 średnie czerwone cebule 1 duże dojrzałe mango (500g
Kulinarna Pokusadzięki pomidorom nabiera dodatkowo przepięknego koloru. Gordon Ramsey zawsze mówi, że dobry bouillabaisse potrzebuje co najmniej dwóch dni (ach, ten wywar). Ale śmiem twierdzić, że jeśli użyjecie dobrej ryby (i dacie jej sporo), wyrobicie się w kilka godzin :) Marylska zuba rybna bouillabaisse jest aromatyczna, bardzo lekka, ale jednocześnie bardzo pożywna i rozgrzewająca. Prawdziwy smak południa Francji! Zupa bouillabaisse(...)dodać do wywaru, dorzucić rybie łby, ogony etc. i gotować 1-1,5 godziny (im dłużej, tym zupa będzie bardziej esencjonalna). Dokładnie odcedzić. Dodać wino, sól, pieprz. Gotować 15 minut. Filety rybne pokroić na duże kawałki i dodać do zupy razem z małżami i krewetkami. Gotować kilka minut, aż małże się otworzą, a kawałki ryby będą miękkie
Pociąg Do KuchniPisałam tu już kiedyś, że uwielbiam ryby. Pod każdą postacią, ale najchętniej pieczone. W domu moich rodziców jada się ryby wyłącznie w panierce z jajka i bułki tartej, więc postanowiłam przygotować im krajowego pstrąga tęczowego, by spróbowali ryby innej niż zazwyczaj :) A ponieważ ryby zjadam ze skórą, zależało mi, żeby jej nie stracić i by uniknąć(...)lodówki. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez ok. 40 minut. Na kwadrans przed końcem pieczenia usunąć folią aluminiową i ułożyć na rybie plastry cytryny (będzie potem więcej soku na polania ryb). Podawać rybę polaną sokiem wyciśniętym z cząstek cytryn i np. z surówką z selera naciowego i jabłka , z surówką z pora lub inną ulubioną surówką
Weekendy w domu i ogrodziepowinniście zacząć przygotowanie fish and chips. Oczywiście wniosek z tego taki, że to nawet „podwójnie niezdrowe” danie… Frytki możecie w tym wypadku przyrządzić na tym samym oleju co rybę, po uprzednim wstawieniu tej ostatniej bez przykrycia w jakieś ciepłe miejsce – najlepiej do piekarnika rozgrzanego do 50-60 stopni. Fish and chips podaje się zwykle z kwaśnymi dodatkami. Podobno polskim(...)gotowa, od razu obtaczamy w niej kawałki ryby i natychmiast wkładamy do dobrze rozgrzanego wcześniej na patelni oleju rzepakowego. Tłuszczu powinno być tyle, aby ryba zanurzyła się przynajmniej na ok. 2 cm. Kawałki ryby smażymy przez ok. 8 minut, aż uzyska ładny złoty kolor, w międzyczasie kilka razy ją obracając. Gotową rybę osączamy z tłuszczu i przekładamy
Kulinarna Pokusakomponują się ze smakiem ryby, maskując tymsamym nielubiany przez dzieci zapach. Gdy robiłam je po raz pierwszy tylko mąż zgadł, że to ryba, a niejadki stwierdziły krótko "pyyyycha to mięsko":-) Składniki na kotlety z ryby dla niejadków: 0,8-1 kg filetów z ryby (ja robię je z dorsza, nie polecam mintaja, bo ponoć kotlety wychodzą wodniste(...)szczyptą soli i podsmażamy. Koperek i nać selera drobniutko siekamy. Rybę mielimy w maszynce do mięsa na grubych oczkach. Do miski przekładamy zmieloną rybę, odciśniętą z mleka bułkę, podsmażoną cebulkę, zieleninę, jajko, 2 łyżeczki przyprawy do ryb (ilość zależy od preferencji smakowych i od rodzaju użytej przyprawy), pieprz (cytrynowy podkręca smak ryby, można dodać też trochę skórki otartej
Rozpustne gotowaniemógł uwierzyć, że śledzie z patelni mogą być takie pyszne! Zazdroszczę wszystkim, którzy mieszkają gdzieś blisko morza i mogą się zajadać takimi pysznościami na co dzień. Zazwyczaj kupuję ryby w sklepie, ale to już nie jest to samo. Niby smak podobny, ale to już nie to! Niektórzy rezygnują z jedzenia ryb, bo ich zapach jest zbyt intensywny(...)środku obficie posypujemy przyprawą do ryb, na zewnątrz oprószamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Odstawiamy na godzinę do lodówki, żeby ryba przeszła zapachem przypraw. Jeżeli na obiedzie ma być ktoś, kto nie przepada za zapachem ryb, w szczególności morskich, to przyprawiamy ryby wieczorem i smażymy następnego dnia (naprawdę polecam ten sposób wszystkim rybim niejadkom). Po tym czasie
Rozpustne gotowanieRyba po azjatycku... Soczysta, podsmażona ryba morska. Paseczki kolorowych papryk. Plasterki słodkich brzoswiń. Pióra ostrej cebuli. Zatopione w ketchupowo-brzoskwiniowym sosie. Pyszna odmiana tradycyjnej, smażonej ryby. Smacznego ! Składniki: 1 kg filetów z morskiej ryby (u mnie dorsz atlantycki); 4 duże cebule; 2 średnie czerwone papryki; 1 średnia żółta papryka; Puszka brzoskwiń w syropie (waga netto(...)brzoskwinie powinny zostać jędrne. Nie powinny się rozpadać. Na usmażoną rybę wyłożyć powstały sos z brzoskwiniami i papryką. Rybę podawać na ciepło np. z ryżem lub na zimno z pieczywem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Można użyć dowolnego gatunku ryby, zarówno świeżej, jak i mrożonej. Można użyć dowolnego koloru papryk. Papryka i brzoskwinie w sosie powinny zostać jędrne. Nie mogą
Gospodyni Miejskaobiad gdy wszystko jest w zamrażalniku. Jakby tego było mało, sól, w której piekła się ryba zaczęła zabarwiać się na żółtobrunatny kolor. Otworzyłam okno i włączyłam odświeżacz powietrza- za chwilę goście mają wpaść na herbatę. Jak ja się pozbędę z domu tej suszonej ryby! Po 30 minutach, piekarnik zadzwonił. Razem z Mężem pochyliliśmy się nad blachą, wąchając solną bryłę(...)sól oblepi środka waszej pysznej ryby. -jeśli zamierzacie piec rybę, a jesteście wrażliwi na zapachy otwórzcie okna lub włączcie wentylacje -jeśli zamierzacie zaserwować to danie gościom, postarajcie się aby nie dotarł do nich zapach początkowej fazy pieczenia, gdyż co wrażliwsi mogą zrezygnować z podawanej przez Was kolacji. - ryb przed pieczeniem nie trzeba niczym przyprawiać, jednak suszone pomidory stanowiły
Zapiski Młodej ŻonyOkoło 0,5 do 1 kg soli ( ryby ) Około 8 marchewek 2 cebule Vegeta Pieprz ziołowy Piątnica Papryka czerwona Piątnica 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego Oliwa do smażenia ryby Mąka do panierowania ryby Wykonanie : Rybę umyć i osuszyć ręczniczkiem papierowym , pokroić na małe kawałeczki . Posolić i obtaczać w mące , smażyć na złoty kolor. Marchewkę obrać(...)wymieszać z marchewką i cebulą. W głębokim rondlu rozgrzać około 0,5 do 1 szklanki oliwy wrzucić marchew i dusić do miękkości. W szklanym naczyniu układamy warstwami , marchew , ryba, marchew i tak dalej . Odstawić na kilka godzin do lodówki. Podawać na ciepło lub zimno . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilipotrawami. Z mamą przygotowałyśmy: zimne nóżki, rosół, schab, sałatkę jarzynową, ciacho, bigos, oraz rybę po grecku. Pierwszy raz dodałam goździki i nie żałuję. Nadały bardziej wysublimowanego smaku. Idealna propozycja także na święta Bożego Narodzenia. Zdjęcia robiłam w pięknych promieniach listopadowego słońca.... Składniki: 0,5 kg filetów ryby np. morszczuka, dorsza, mintaja 3 marchewki 1 duża pietruszka 1 średni seler(...)mały por 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 4 gożdziki (można pominąć) sok z połowy cytryny 3 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz olej do smażenia mąka do obsypania ryby (można pominąć) Marchwie, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o grubych oczkach. Por kroimy w piórka a cebulę w kostkę. Wszystko podsmażamy na oleju. Dodajemy liście laurowe, ziela angielskie
Bon Appetit MałgorzatySkładniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 filety ryby (u mnie dorsz) 1 cebula 1 łyżka masła olej 1 mały por 30 dag pieczarek sól, pieprz majeranek jajko do posmarowania Sposób przygotowania: 1. Rybę odmrożoną osuszyć. 2. Cebulę posiekać, pora pokroić w talarki lub półtalarki, zrumienić na oleju i maśle, dodać majeranek. 3. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki, obsmażyć(...)Ciasto i filety podzielić na 4 porcje. Na każdym płacie ciasta ułożyć rybę, oprószyć solą i pieprzem, wyłożyć porcje cebuli z pieczarkami i porem, złożyć i skleić brzegi. Wierzch posmarować jajkiem. 5. Piec w piekarniku w 180 st. C przez 20-30 minut - w zależności od grubości ryby. Jakby ryba była gruba to można ją chwilę usmażyć na patelni
Kuchnia domowa Anidorsz lub miruna) 1 łyżeczka tartego chrzanu sól 2-3 łyżki mąki 2-3 łyżki bułki tartej 1 jajko olej do smażenia pieprz Sposób wykonania: 1. Filet z ryby rozmrozić, opłukać wodą i osuszyć. Pokroić na porcje. Oprószyć solą i pieprzem. 2. Przygotować panierkę: jajko wymieszać z chrzanem. W osobnych naczyniach przygotować mąkę i bułkę tartą. 3. Kawałki ryby opanierować najpierw w mące, potem w jajku z dodatkiem chrzanu, a na koniec w bułce tartej. Rybę smażyć na oleju na złoto z obu stron. Smacznego!!! Źródło: Przepisy czytelników, nr 2/2014
Kuchnia domowa AniRyba po grecku Banalny i szybki sposób na przygotowanie ryby w smacznym wydaniu ;) Idealna na stół wigilijny. Składniki: - 8 sporych kawałków wyfiletowanej ryby (szczupak, sandacz) - 5 dużych marchewek - 3 średnie cebule - 1 duża pietruszka - kostka rosołowa - łyżka koncentratu pomidorowego - przyprawy: pieprz,sól,papryka Sposób przygotowania: 1. Rybę delikatnie solimy, obtaczamy w mące i kładziemy na rozgrzaną patelnię(...)wlewamy na patelnię. Następnie doprawiamy całość do pożądanego smaku i przykrywamy patelnię pokrywką i na małym ogniu dusimy całość przez ok.30 minut. 3. W płaskim naczyniu rozkładamy kawałki ryby i polewamy ją sosem. Wygładzamy i danie gotowe ;) Taka pozytywna piosenka na ten pozytywny świąteczny okres ;) Wesołych świąt ;) Michał
Gotuj Z Muzykąstawów, pomaga nawet w walce z depresją. To bardzo „cudaczna” ryba- jedna strona ciała halibuta jest rzeczywiście ciemnoniebieska, ale druga – prawie czarna. To bardzo ciekawa ryba z biologicznego punktu widzenia – należy do ryb płastugokształtnych. Płastugi mają ciało niesymetryczne, bo ich oczy znajdują się po jednej stronie głowy. Druga strona jest „ślepa” i na tym boku płastuga leży(...)delikatny. Podałam tę wyjątkową rybę w towarzystwie makaronu z sosem z boczniaków. Makaron i sos tutaj! Dodatkowo halibut został polany sosem i nabrał wykwintnego charakteru. Przekonajcie się sami jak niewiele trzeba aby poczuć się lepiej i zdrowiej zjeść. Aby przenieść się na chwilę do zakątków gdzie ocean czysty , pełen wspaniałych i zdrowych ryb! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnirybę w wersji z brzoskwiniami i papryką, stara dobra ryba po grecku poszła w odstawkę. Ostatnio jednak zatęskniliśmy za jej smakiem. Też lubicie rybkę po grecku?Ryba po greckuSkładniki:1,5 kg filetów ryby + 2 jajka, 2 łyżki mąki, bułka tarta do opanierowaniaok. 1/2 szklanki oleju 4 duże marchewki2 pietruszki1 mały seler2 cebule3 łyżki koncentratu pomidorowego4(...)cukru i sok z cytryny).Filety rybne posolić, oprószyć mąką, panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażyć na małym ogniu do zrumienienia.Układać warstwami: warzywa - ryby - warzywa. Danie doskonale smakuje zarówno w wersji na ciepło jak i na zimno
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaPyszna zapiekana ryba, której pomysł powstał w celu urozmaicenia serwowanych przeze mnie dań rybnych. Niestety z największym aplauzem przyjmowana jest u mnie ryba z patelni, bo ... ryby gotowane są bez smaku (tak twierdzi mój mąż) :)) Musiałam wymyślić więc coś, co pozwoli udowodnić, że duszone, zapiekane czy gotowane ryby są tak samo smaczne jak te smażone(...)patelni, a do tego zdrowsze i mniej kaloryczne :)) Mój eksperyment zakończył się pełnym sukcesem. Zapiekana ryba smakowała i to bardzo :) Składniki : 80 0g fileta z ryby (dowolnego, u mnie łupacz) 200g pieczarek 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 1/2 pomarańczowej papryki 200g śmietany 18% (u mnie ukwaszona z kubeczka) sól sok z cytryny pieprz cytrynowy przyprawa
Walijskie PichcenieZnowu ryba na obiad ? U nas takiego marudzenia nie ma, wręcz przeciwnie. Lubimy ryby, ale jemy je stanowczo za rzadko więc może czas to zmienić ?Doradę upiekłam z warzywami jakie akurat miałam w domu - pracy przy takim daniu mało a i zmywania niewiele. Ryba z pieca to dobry pomysł na mało skomplikowany obiad, z którego przygotowaniem poradzi sobie każdy(...)wiem, zniechęcają Was ości w całych rybach, ale w taki sposób można upiec też po prostu kawałek świeżego łososia. Jedliście pieczoną makrelę ? To smaczna, chociaż tłusta, ryba. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza