ryby - 22566 przepisów (strona:19/1505)

Makrela w sosie pomidorowym najlepszy przepis 52

Makrela w sosie pomidorowym najlepszy przepis Rybę w pomidorach na Wigilijny stół wprowadził u nas Piotr. Makrela w pomidorach, a właściwie w słodko-kwaśnym sosie pomidorowym to obowiązkowy składnik na liście wigilijnego menu . Ryba w sosie pomidorowym pojawia się na naszym stole już od dobrych kilku lat, jeszcze się nam nie znudziła. Ryba po grecku, czyli z warzywami, jakoś nigdy(...)smakowała, a ta makrela w sosie pomidorowym jest wg mnie najlepsza, lepszej ryby w pomidorach nie jadłam jeszcze nigdzie. Do przygotowania ryby w pomidorach wykorzystujemy makrelę, ale inne morskie ryby: morszczuk, mintaj też mogą być, chociaż filety ze świeżej makreli są najlepsze. Do zakwaszania sosu nie stosujemy octu tylko sok z cytryny, wtedy ryba ma delikatnie słodko

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jak upiec rybę w piekarniku? Przepis na pyszną doradę pieczoną z odrobiną masła i pietruszki 61

potrawy i na zdrowy, lekki i pyszny obiad – pieczoną doradę z ziemniaczkami z piekarnika i sałatką z pomidorów, cebuli i pietruszki. *Więcej przepisów znajdziesz na Instagramie #eatmefitme Wykonanie Ryby opłucz pod bieżącą wodą i sprawdź skrobiąc po nich nożem, czy nie zostały na niej pojedyncze łuski (często tak się zdarza, gdy kupujemy rybę np. w markecie). Ryby osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Oprósz ryby kilkoma szczyptami soli z zewnątrz i od środka. Do masła lub oleju wyciśnij ząbek czosnku i podaj posiekaną pietruszkę. Wymieszaj dokładnie i wysmaruj pastą wnętrze obu ryb. W naczyniu żaroodpornym lub po prostu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż ryby. Możesz (nie musisz) posmarować je z góry olejem

Eat me! Fit me!
Ryba w sosie śmietanowo – koperkowym 58

głos Autor: Martyna Pietruszka Danie: BLW Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Tryb gotowania. Dłuższe podświetlenie ekranu Ilość około 4 porcje Przygotowanie 10 min. Gotowanie 20 min. Kalorie 180 kcal Biała ryba duszona w kremowym sosie śmietanowo – koperkowym. Delikatny posiłek dla maluszka w trakcie rozszerzania diety. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 200 g filet* z pstrąga bez skóry** 200 ml wody(...)wsyp do śmietany i połącz do gładkości, bez pozostałości jakichkolwiek grudek. Masę przełóż na patelnię. Delikatnie mieszaj wciąż podgrzewając, aż powstanie kremowy, jednolity sos. Staraj się nie uszkodzić kawałeczków ryby podczas mieszania sosu, możesz odsunąć je na bok. Dodaj posiekany koperek. Całość duś pod przykryciem kolejne 10 minut. W osobnym rondelku ugotuj dodatek do dania obiadowego. Ja zdecydowałam się

ProstePesto.pl
Zapiekanka rybna z ziemniakami 87

Nasza ulubiona, kremowa zapiekanka rybna z ziemniakami , brokułami i sosem serowym. Sprawdzony przepis, który pasuje do każdej ryby, którą lubisz. Zapiekanka idealnie sprawdzi się nie tylko w porze postu, na Wigilię lub piątkowy obiad, ale również jako danie rybne dla całej rodziny na weekend. Dziś przygotowaliśmy tę zapiekankę z dorszem, ale zamiennie możesz użyć innej dowolnej ryby. Z pewnością świetnie sprawdzi się również miruna, mintaj lub łosoś. Są na pewno osoby, dla których przepis na zapiekankę z rybą i ziemniakami nie jest żadnym odkryciem. Ostatnio jednak bardzo często spotykaliśmy się z pytaniami o pomysł na danie z ryby z warzywami. A ponieważ ten przepis bardzo często pojawia się na naszym stole, postanowiliśmy się

Kuchnia Na Wypasie
Pstrąg z piekarnika 73

Pstrąg to jedna z moich ulubionych ryb. Nie jest droga, jest bardzo łatwo dostępna a do tego bardzo prosta w obróbce. Pstrąg szczególnie przygotowywany w piekarniku ma delikatny smak, nie jest mułowaty ani gorzkawy. Bardzo lubię obiady na szybki, które nie wymagają dużego nakładu pracy, wiec często robię pstrąga z piekarnika z opiekanymi ziemniakami bądź frytkami. Do ryby(...)cukinię, brokuła. W tym przepisie przygotowuje jednak wersję bazową, bez dodatku warzyw za to z masełkiem czosnkowym z dodatkiem koperku bądź pietruszki. Nawet mój mąż, który nie jest fanem ryb tak przygotowanym pstrągiem zajada się ze smakiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pstrąg z piekarnika – Składniki 2 pstrągi np. tęczowe 1 cytryna 2 łyżki miękkiego masła 2 ząbki czosnku pęczek

To Musisz Wiedzieć
Pulpety rybne z ryżem czarnym 89

ryżem czarnym i surówką to mój dzisiejszy pomysł na smaczny i zdrowy obiad. Czy ryby znajdują się w waszej diecie? Czy je lubicie? Czy wasze dzieci jadają ryby? W mojej rodzinie są wielcy fani ryb i tacy, którzy najchętniej zapomnieli by o ich istnieniu. Dzieci też mają swoje upodobania (np szprotki w oleju albo paluszki rybne(...)jeśli są pozbywamy się ich (można za pomocą pęsety lub wycinamy nożem). Tak przygotowane filety mielimy w maszynce do mięsa lub malakserze. Następnie cebule obieramy i mielimy z rybą. Potem do ryby dodajemy ugotowany ryż, bułkę tartą i przyprawy oraz jajko. Następnie masę wyrabiamy aż wszystkie składniki połączą się. W następnym kroku z powstałej masy formujemy małe pulpeciki

Dorota Smakuje
Ryba czosnkowa 127

Smaczna i łatwa do przygotowania ryba czosnkowa to obowiązkowe danie na moim świątecznym stole. Ryba w czosnku jest bardzo aromatyczna, ale i delikatna w smaku, gdyż smażony czosnek traci nieco swoją ostrość. Do zrobienia ryby czosnkowej najlepiej wybrać filety z mintaja lub dorsza, które po usmażeniu nie rozpadają się i zachowują swój kształt. Najlepsze są oczywiście ryby świeże(...)święta. Koniecznie muszę to zmienić, gdyż szybko się ją robi, jest bardzo smaczna i zdrowa. Ilość porcji: 3 - 4 Czas przygotowania: 30 minut Składniki na rybę czosnkową: 600 g filetów z białej ryby (mintaj, dorsz) główka czosnku świeżo mielony pieprz  sól 3 - 4 łyżki mąki pszennej olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia  Jak zrobić rybę

Kuchcik gotuje
Nietypowe sztućce 100

nakrycie rozszerzone składa się z: dużego noża (stołowego), mniejszego noża do przystawek (obiadowo-deserowego), noża do ryb, dużego widelca (stołowego), mniejszego widelca do przystawek (obiadowo-deserowego), widelca do ryb, łyżki do zupy (stołowej), widelczyka do ciasta, łyżeczki do herbaty, serwetki i bazy pod talerz, na którym ustawiamy zastawę. Baza ta wyznacza środek całego nakrycia.  Widelec do ślimaków(...)skorupiaków - Najwięcej niepewności budzą chyba sztućce do ryb, owoców morza i ślimaków. Patrząc na niektóre z nich bardzo trudno się domyślić do czego mogą służyć . - Sztućce do ryb są bardzo charakterystyczne. Widelec ma cztery ząbki i jest szerszy w środkowej części. Z kolei nóż jest ostro zakończony i nieco ścięty, co ma ułatwić oddzielanie ości od mięsa. Największą

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ryba pieczona z koprem włoskim, ziemniakami i papryką - Pomysł na jednogarnkowy obiad z rybą 284

Dziś przygotowałam dla Was prosty pomysł na obiad z rybą w roli głównej. Filety z białej ryby, u mnie z dorsza, upiekłam na duszonych warzywach - sięgnęłam po sprawdzoną kombinację ziemniaków, papryki, pomidorów i kopru włoskiego. Rybę doprawiłam kaparami i skórką z cytryny. Taką potrawę robi się dość szybko, a po w stawieniu do piekarnika robi się już właściwe sama(...)wstawieniem do piekarnika warto jest polać rybę odrobiną delikatnej oliwy Monini Delicato, aby nie obsychała w trakcie pieczenia. ➤ Zobacz także: Pieczony filet z dorsza z pesto rosso i kruszonką Ryba pieczona z koprem włoskim, ziemniakami i papryką Składniki / na 4 porcje: 2 łyżki oliwy Monini Classico 1 cebula pokrojona w kostkę 2 kopry włoskie, odcięte fronty (długie wypustki i zielone

Chilli Czosnek i Oliwa
Polędwiczki z dorsza z chrupiącą skórką – jak smażyć białą rybę? 143

Biała ryba – zmora wielu z nas. To mięso uwielbia przywierać nawet do teflonu, łamać się i rozpadać – co gorsza bez mrożenia, świeże. Nic w tym dziwnego – jest piekielnie delikatne. Jak sprawić, żeby filet z białej ryby nie przywierał do patelni i dał się bezproblemowo na niej odwrócić? Do polędwicy z dorsza naszykowanych według tego przepisu idealnie pasują grillowane szparagi(...)myśli chirurgiczny przeszczep, ale bardzo grubą, jednostronną panierkę. Lekkie rybie mięso, smaczne samo w sobie, wartościowe i dietetyczne, nie potrzebuje panierowania „po całości” – dzięki temu trikowi nie pozwolicie mu się rozpaść – przy okazji zaoszczędzając też trochę kalorii, ale nie tracąc absolutnie nic na smaku. W przypadku świeżej ryby osuszamy ją tylko papierowym ręcznikiem. Filety mrożone pozbawiamy warstwy

Karo in the Kitchen
Flądry zapiekane 171

Flądra ryba morska, zamieszkująca muliste i piaszczyste, miękkie dna. Występuje w całym Bałtyku. Ciało ma bocznie spłaszczone, należy do rzędu ryb płastugokształtnych. W dawnej Polsce ryby morskie w stanie świeżym nie pojawiały się. Maria Disslowa w swojej książce „jak gotować” z 1930 roku pisze: „ Morskie ryby w stanie świeżym od bardzo niedawna pojawiać się zaczęły w większych(...)sprawdzić czy ryba jest upieczona, należy metalową wykałaczką nakłuć rybę do środka, jeżeli po 10 sekundach metal będzie ciepły/gorący oznacza, że ryba jest gotowa. Z jedzeniem fladry nie ma problemu gdyż należy do ryb, które mają „uporządkowane” ości. Najpierw zdejmujemy mięso z jednej strony, dochodzimy do kręgosłupa, który wyjmujemy i zostaje dalej czyste mięso. Żadnych ości niespodzianek

królestwo garów
Pstrąg faszerowany pieczarkami w jabłkach zapiekany 212

czosnku 1 łyżeczka bułki tartej 3 jabłka 1/2 szkl. soku jabłkowego sok z 1/2 cytryny sól, pieprz - do smaku oliwa - do smażenia  masło - do wysmarowania naczynia do zapiekania Ryby wypatroszyć, oczyścić z łusek, wykroić oczy, dokładnie umyć - nie odcinać łbów, bo ryba podczas pieczenia za bardzo wyschnie .  Posolić, popieprzyć i skropić sokiem z cytryny od środka oraz(...)pieprzem do smaku. Jabłka wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą, odszypułkować i pokroić na cząstki - nie potrzeba obierać ze skórki, doda ona aromatu rybie . Ceramiczne naczynie do zapiekania wysmarować masłem, ułożyć w nim kawałki jabłek. Ryby napełnić farszem pieczarkowym i ułożyć je na ruszcie z jabłek. Resztą jabłek można obłożyć rybę po bokach. Całość oblać sokiem jabłkowym. Piekarnik nagrzać

Grunt to przepis!
Lin pieczony w folii 157

Bardzo lubię jeść ryby. Zarówno te słonowodne jak i słodkowodne. Zdarza mi się wędkować na naszych Polskich wodach, ale wtedy wyznaję zasadę „Złów i wypuść”, ryb do konsumpcji nie szukam nad wodą. Dlatego też można to skrócić do stwierdzenia: „nad wodę – na ryby, do sklepu – po ryby”. Na szczęście nieopodal(...)piekarnika. Piec około 20-30 minut w temperaturze 200°C Uwagi Aby ryba lepiej przeszła smakami należy ją piec „brzuchem do góry”. Łusek nie trzeba skrobać, zostawiamy jak jest po upieczeniu skóra lepiej nam zejdzie. Przed pieczeniem warto do ryby wrzucić troszeczkę masła

Mr. Taste
Pstrąg z grilla 135

szybko ścięło („zamknęło”) mięso z zewnątrz i zdążyło je upiec w odpowiednim czasie, ale nie tak wysoka, aby spiec naszą rybę na sucho. Kładziemy ją też na raczej wyższym niż niższym poziomie grilla. Ważne jest również nasmarowanie zewnętrznej części ryby oliwą, gdyż pod skórą pstrąga nie ma zbyt wiele tłuszczu. Pstrąga z grilla możemy podać z różnymi dodatkami(...)możemy łatwo zrobić sami np. z drobno posiekanego koperku, pietruszki, czosnku i odrobiny soli dokładnie wymieszanych z masłem lub margaryną. Bardzo dobry jest również czosnek, który upiecze się wewnątrz ryby. Z jednej strony nie jest on już surowy, ale nadal al dente i zachowujący nieco aromatu czosnku surowego. Tym, którzy polubią tak przygotowanego pstrąga, może spodobać się również nasz

Kulinarna Pokusa
Ryba w cieście koperkowym 234

Składniki: 1 duży płat białej ryby (u mnie miruna) sok z cytryny przyprawa do ryb Ciasto: 2 łyżki mąki(...)ziemniaczanej 5 łyżek maki pszennej sól 1 jajko suszony lub świeży koperek 2 łyżki mleko - 60-80 ml Sposób wykonania: 1. Odmrożoną, umytą i osuszoną rybę skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy przyprawą do ryb. Dzielimy na mniejsze porcje. 2. Wszystkie składniki ciasta poza koperkiem miksujemy. Wsypujemy koperek i mieszamy. 3. Rybę maczamy w cieście z każdej strony, kładziemy

Kuchnia domowa Ani
Ryba w sosie pomidorowo - miodowym (" po grecku ") 401

Wszyscy z pewnością znają rybę " po grecku ". My proponujemy rybę w naszym, nieco innym wydaniu.     Składniki: -1 kg ryby -7 średnich cebul -2 koncentraty pomidorowe po 200 ml -2 marchewki -4 łyżki miodu -1/2 szklanki wody -sól, pieprz, majeranek -olej do smażenia    Opłukaną, osuszoną rybę dzielimy na porcje, przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem,  skrapiamy(...)olejem i odstawiamy na ok. 2 godziny.    Cebulę kroimy w cienkie ćwierćplasterki, marchew tarkujemy  na grubych oczkach.    Rybę podsmażamy na oleju do zrumienienia. Zdejmujemy z patelni.    Na pozostałym oleju podsmażamy do zeszklenia cebulę z marchewką. Dodajemy miód i smażymy jeszcze ok. 5 minut.    Dodajemy koncentrat pomidorowy i wodę, doprawiamy do smaku

Maminek kulinarny
Ryba w sosie śmietanowym 296

smażyć, będziemy ją piekli ;)Zapraszam! :)Składniki: 2 filety z ryby100g śmietany 18%sok z połowy cytryny tymianekłyżka mąkiłyżka masłapół szklanki mlekałyżka olejusól, pieprz, gałka muszkatołowakoperek Marynata do ryby: sok z połowy cytryny mieszamy z tymiankiem, solą i pieprzem. Polewamy filety i odstawiamy na godzinę lub dwie.   Sos: Masło roztapiamy, dodajemy mąkę. Mieszamy i chwilę podsmażamy. Dodajemy(...)zagotowania. Uwaga! W momencie dodania mleka, trzeba pilnować, aby sos nam się nie przypalił. Następnie dodajemy śmietanę, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką. Na koniec dodajemy posiekany koperek.  Rybę owijamy folią aluminiową, pieczemy 15 min w 180 stopniach. Następnie folię rozwijamy i podpiekamy chwilkę, żeby ryba się zarumieniła.  Upieczoną rybę polewamy sosem i gotowe! :)SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Ryba po grecku 174

Ryba po grecku jest jednym z dań, które gości w naszej rodzinie podczas kolacji wigilijnej. Zazwyczaj jest przygotowywana w podwojonych proporcjach, by została na następne dni :)Składniki:- 4 marchewki- 3 pietruszki- 1/2 selera- 1 por- 2 liście laurowe- 3 ziela angielskie- 2 łyżki koncentratu pomidorowego- sól i pieprz- 6 płatów ulubionej ryby- 2 jajka- mąkaPrzygotowanie:Warzywa kroimy w paseczki(...)nich liście laurowe oraz ziele angielskie. Pod koniec smażenia, gdy warzywa są już miękkie solimy je i pieprzymy do smaku oraz dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i zestawiamy z ognia. Ryby rozmrażamy, obtaczamy w jajku i mące a następnie smażymy. W naczyniu żaroodpornym układamy na zmianę warstwę warzyw, ryby, warzyw, ryby i ponownie warzyw

Zainspirowana w kuchni
Ryba w galarecie z limonką 260

kawałku selera, pora, pietruszkipo 3-4 ziarna pieprzu i ziela angielskiegolistek laurowysól pieprz4 łyżeczki żelatyny głowa, płetwy i kręgosłup z ryby 1. Sprawiamy rybę, wykrawamy filety bez skóry, resztę ryby dokładamy do bulionu warzywnego. 2. Bulion przyprawiamy solą i pieprzem, gotujemy przez pół godziny, odcedzamy przez bardzo drobne sito lub przez gazę. Do ciepłego wywaru(...)limonki, dokładnie mieszamy do zupełnego rozpuszczenia żelatyny, odstawiamy do wystudzenia.3. Filety z pstrąga lekko solimy i oprószamy pieprzem. Na rondel z wrzącą wodą nakładamy sito, a na nim układamy rybę, przykrywamy pokrywką i gotujemy na parze przez ok 10 minut, po ugotowaniu filety pstrąga skrapiamy świeżym sokiem z limonki.4. Przygotowujemy formę, wlewamy do niej tężejący bulion, układamy świeżą natkę pietruszki

Apetyczna babeczka
R... Ryba po grecku! 398

tylko w Wigilię. W naszym TOP5 znajduje się barszcz z uszkami (wszystko home made!), karp pieczony z pieczarkami, tatar z łososia, pierogi z kapustą i grzybami oraz... ryba po grecku! Zazwyczaj jemy ją rano na śniadanie, jednak dziś postanowiłam przyrządzić ją na obiad. Trochę pracochłonna, ale czasem fajne pokrzątać się po kuchni, tym bardziej, jeśli wynikają z tego takie dobre(...)bazylii, skrapiamy sokiem z cytryny i obtoczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, aż ryba będzie złocista.Nagrzewamy piekarnik do 170'C.Do warzyw dodajemy koncentrat, trochę bazylii, pietruszkę i Maggi do smaku. Mieszamy.Na naczynie wykładamy najpierw warstwę warzyw, potem ryby i przykrywamy to znowu warzywami. Przykrywamy folią aluminiową srebrną stroną do środka. Pieczemy przez

Kitchens Alphabet
Pstrag pieczony w folii z rozmarynem,cytryną i czerwoną papryką 153

przepadam za pstragiem w ogole za rybami slodkowodnymi.Dzisiejsze danie obiadowe to czysty przypadek.Lada chlodnicza z rybami w moim sklepie zapelniona jest zwykle wieloma gatunkami ryb.Dzis posucha kompletna.Mialam do wyboru  pstraga i pange.Pangi z wiadomych wzgledow nigdy nie kupuje. Poniewaz od kilku dni byla na dzis zaplanowana ryba,w koszyku wyladowaly pstragi. Zastanawialam sie jak je upiec,zeby(...)wypelnic nimi naciecia w rybie..Calosc posypackoperkiem.Na wierzchu ulozyc kilka wiorkow masla.Zagiac brzegi i gore folii robiac torebke,w ktorej bedzie piekla sie ryba. Piekarnik nagrzac do 200 ° C.Wlozyc ryby do goracego piekarnika i piec okolo 25-35 minut.Czas pieczenia zalezy oczywiscie od wieloksci ryb.10 minut przed koncem rozchylic folie,jesli chcemy rybki troche przypiec,zrumienic.Smacznego! DLACZEGO WARTO JESC

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Halibut z chrzanową panierką na puree z zielonego groszku 184

zdrowe.Znajdziemy w nich pelnowartosciowe bialko o wysokiej przyswajalnosci,nienasycone kwasy tluszczowe,witamine D,szereg skladnikow mineralnych jak:jod,selen,fluor,magnez czy wapn.Najistotniejszym skladnikiem odzywczym w jaki bogate sa ryby to kwasy tluszczowe z rodziny omega-3.Te maja korzystny wplyw na: -uklad krazenia chronia przd powstaniem blaszki miazdzycowej -zmniejszaja arytmie serca,chronia przed zawalem,zm,niejszaja krzepliwosc krwi -pobudzaja(...)dosc,ze posiadaja znikome wartosci odzywcze,maja bardzo wysoka zawartosc toksyn. U mnie dzis halibut.Dla mnie osobiscie po lososiu to najsmaczniejsza ryba morska.W jakikolwiek sposob sie ja przyrzadzi jest wysmienita.Dzisiejsza propozycja jest swietna dla osob,ktore lubia ryby,ale przeszkadza im zapach ryby w trakcie przyrzadzania.Ten sposob pieczenia ryby,podpatrzylam wiele lat temu w Telewizji Sniadaniowej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ryba w Cieście z Sosem Słodko-Kwaśnym 207

orientalnej. Soczyste filety w pysznym cieście polane charakterystycznym w smaku sosem słodko- kwaśnym to idealna propozycja na codzienny obiad.  Ryba w Cieście z Sosem Słodko-Kwaśnym -  Składniki: ok. 1 kg ziemniaków 500 g filetów z białej ryby (mintaj, dorsz) ciasto: 150 g mąki pszennej 75 ml wody 100 ml mleka jajko łyżka octu 1/4 łyżeczki proszku(...)vegety. Rybę zanurzamy w przygotowanym cieście i wkładamy bezpośrednio na rozgrzany olej*. Smażymy po ok. 4-5 minut z każdej ze stron, aż ciasto stanie się chrupiące i złociste. Przekładamy na ręczniki papierowe aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Polewamy ciepłym sosem słodko kwaśnym. Podajemy z ryżem lub ziemniakami w dowolnej postaci oraz dowolnymi surówkami. * zaleca się smażenie ryby

Słodka Strona
Ryba z rusztu 170

Ryba bez tłuszczu i wymyślnych dodatków. Smakuje inaczej, niż smażona na patelni.    Składniki: -ryba - filet ze skórą ( my upiekliśmy pstrąga i tołpygę ) -czerwona i biała cebula -olej do skropienia -sól, pieprz -pieprz ziołowy ( ewentualnie przyprawa do ryb(...)Filety płuczemy i osuszamy. Czerwoną cebulę kroimy w plastry, białą drobniej. Na spodzie półmiska wysypujemy białą cebulę, posypujemy pieprzem ziołowym i solą, skrapiamy olejem i układamy rybę skórą do dołu. Wierzch ryby posypujemy solą, pieprzem naturalnym i ziołowym, układamy krążki czerwonej cebuli i skrapiamy olejem.    Odstawiamy na 2 godziny.    Zdejmujemy cebulę a rybę układamy

Maminek kulinarny
Ryba po hiszpańsku w słodkiej zalewie 161

Ryba po hiszpańsku w słodkiej zalewie to wyjątkowy przepis na bardzo smaczne danie, które posmakuje nawet najbardziej wybrednym podniebieniom. Świetnie sprawdzi się jako przekąska na zimno na Święta czy inne rodzinne uroczystości. Powstaje z ogólnodostępnych składników, które kupicie w każdym sklepie. Kawałki smażonej ryby w panierce z podsmażonymi warzywami, a całość zalana pomidorową zalewą z dobrze wyczuwalną nutą słodyczy(...)kompozycja, która podbije wasze kubki smakowe. Składniki na rybę po hiszpańsku w słodkiej zalewie: 0,5 kg filetów z ulubionej ryby (dałam mirunę) średniej wielkości czerwona papryka cebula (może być czerwona) 5 ogórków konserwowych średniej wielkości marchew   Panierka do ryby: sok z połówki cytryny 2 jajka mąka bułka tarta sól, pieprz   Zalewa: 6 łyżek oleju rzepakowego

e-PrzepisyKulinarne
Ryba zapiekana w śmietanie / Sour Cream Baked Fish 74

Ryba zapiekana w śmietanie  Ryba zapiekana w śmietanie to przepis na szybki i pyszny obiad, nie tylko na piątek. Jest banalnie prosta w przygotowaniu, wymaga minimum pracy i minimum składników. Ryba w kwaśnej śmietanie może być przygotowana z dowolnymi dodatkami,  ja tym razem postawiłam na najprostsze składniki w postaci zeszklonej cebulki, czosnku i świeżych ziół. Ryba pod taką(...)śmietanową kołderką za każdym razem może smakować inaczej - zamiast cebuli i czosnku sprawdzą się drobno pokrojone i podsmażone warzywa (włoszczyzna, papryka, cukinia) albo pieczarki. Możecie je umieścić na rybie pod warstwą śmietany albo tuż obok w naczyniu do zapiekania. Do ryby zapiekanej w piekarniku możecie wykorzystać filet z dowolnej białej ryby. U mnie to halibut, ale sprawdzi się

Lekcje w kuchni
Ryba w panierce z bułki i sera 101

Ryba w panierce z bułki i sera . Jak zrobić smażoną rybę w panierce z bułki i sera ? Zrobiłam rybę identycznie jak sznycel po włosku, w którym zamiast tradycyjnej panierki, bułkę tartą wymieszałam z tartym serem typu parmezan. Taka panierka jest smaczna i chrupiąca. Rybę panierowałam w mące, jajku, mieszance parmezanu i bułki tartej i usmażyłam na maśle, podałam z pyszną(...)sałaty strzępiastej, rukoli, buraków, sera mozzarella i słoneczniku, całość posypałam domową ognistą mieszanką przypraw z płatkami chili, pieprzu ziarnistego, tymianku i soli, oraz skropiłam oryginalnym balsamico. Porady dotyczące smażenia ryb i przepisy znajdziecie w tych wpisach: Ryba smażona. Jak usmażyć rybę , Ryba smażona z patelni , Ryba w cieście naleśnikowym albo w cieście piwnym . Składniki na rybę po włosku, smażona

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
TORT RYBA "POŁÓW DNIA" (PRZEPIS Z PRZYJĘCIA URODZINOWEGO W STYLU WĘDKARSKIM) 153

zdjęć oraz opisy słodkości i moje wrażenia... 😊 Postaram sie ten tydzień przeznaczyć na publikację wszystkich przepisów z tych urodzin. Zaczniemy dziś od najważniejszego, czyli tortu - obowiązkowo w kształcie ryby. Na przyjęciu dla wędkarza nie mogło bowiem zabraknąć "Połowu Dnia"... 🐟 Aby ułatwić sobie formowanie kształtu ryby, przygotowałam tort z brownie, a nie jak tradycyjnie z biszkoptu. Jak zapewne wiecie(...)brownie jest ciężkie, masywne, idealne do formowania kształtu, więc zrobienie ryby nie stanowiło problemu. Jest to obłędnie pyszne brownie piernikowe z suszonymi śliwkami, które przełożyłam delikatnym kremem z mascarpone, kremówki i cynamonu. Wycięłam dwa blaty w kształcie ryby z ogonem (bez płetw), przełożyłam je kremem, a górną, trzecią warstwę ciasta "dosztukowałam" z resztek brownie, tak, by ryba

Słodko-Słony Świat Ilony
Ryba po grecku (najlepsza) 122

tygodnia, a poza tym do piątku będziecie mieli czas na kupienie ryby i pozostałych składników, żeby przygotować rybny obiad. Przepis na rybę po grecku ponoć nie ma nic wspólnego z kuchnią grecką. No może te ryby... A ja poszłam jeszcze o krok dalej, dodałam kukurydze i paprykę, więc można by to danie nazwać nawet rybą po meksykańsku(...)zalać przecierem pomidorowym, dusić pod przykryciem ok 10 minut. Dodać kukurydzę, doprawić ziołami, sola i pieprzem. Piekarnik nagrzać do 200stC. Rybę obtoczyć w mące, obsmażyć na złoto na oleju. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć cienką warstwę warzyw, ułożyć kawałki ryby, na wierzchu wyłożyć pozostałe warzywa, przykryć pokrywką. Wstawić do piekarnika, zapiekać ok 15 minut. Podawać z kawałkiem cytryny. Smacznego

Obiad gotowy
Świeża makrela pieczona na pomidorach 273

rozmaryn i cytryna świetnie podkreślają charakterystyczny smak pieczonej makreli. Makrela nie przepada za smażeniem – sama w sobie jest tłustą rybą i dodawanie do niej kolejnej porcji tłuszczu moim zdaniem mija się z celem. Do pieczenia wybierajcie jak najmniejsze, równej wielkości ryby, najlepiej o wadze do 360- 380g – tak samo jak w wypadku wędzonych, tak świeże makrele im są mniejsze(...)soczyste i zwarte, a mniej tłuste. Makrele płuczemy i osuszamy papierowymi ręcznikami wewnątrz i na zewnątrz. Każdą rybę nacinamy z obu stron na krzyż, w najgrubszym miejscu mięsa – nie do końca, nie do kręgosłupa – nacięcie na pół centymetra wystarczy. Ryby w środku lekko skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy. Do każdej z ryb wkładamy po dwie gałązki

Karo in the Kitchen
Pstrągi pieczone w ziołowej marynacie 222

blachy i rybę, i warzywa, i sos na dodatek. A te pyszne pstrągi w ziołowej marynacie ‘robią się’ w 40 minut – w tym czasie zdążycie naszykować jeszcze prostą sałatę z winegretem i ugotować ziemniaki. Marynatę można zrobić na dwa sposoby – ja robię ją w całości w malakserze – przypomina gęstą pastę i dzięki temu nie spływa z ryby(...)marynaty z pierwszego sposobu – smarujemy nią rybę grubo z obu stron i wewnątrz. Do wnętrza wkładamy przekrojone plastry cytryny. Piekarnik rozgrzewamy do 200⁰C, grzanie góra-dół. Szykujemy sobie blaszkę z rusztem/grillem albo ruszt piekarnika ustawiamy na środkowym poziomie i wkładamy pod niego blachę z wyposażenia piekarnika. Do zagrzanego już piekarnika wkładamy ryby i pieczemy przez 20-25 minut

Karo in the Kitchen
Tacos z białą rybą, salsą z awokado i sałatą 224

mnie przy tak cienkich filetach to niecałe 2 minuty). Jeśli widzicie, że ryba na stronie z panierką zmieniła kolor na mocno złoty a mięso przestało być szkliste, przekładamy ją na druga stronę i dosmażamy jeszcze przez 30-40 sekund. Na pewno jakieś okruchy bułki spadły z ryby na patelnię – nie potrzeba jej na dwóch stronach, ryba i tak się(...)duże dojrzałe awokado 2-3 małe szalotki bananowe kilka gałązek natki pietruszki lub kolendry kilka gałązek bazylii cytrynowej (albo zwykłej) 2-3 łyżki soku z limonki sól RYBA 350g filetów z białej ryby (waga po odmrożeniu, razem z lodem to jakieś 500-550g) 2 płaskie łyżeczki przyprawy tex-mex, np. do fajita ½ dużej czerstwej bułki zmielone w malakserze

Karo in the Kitchen
Ryba z groszkiem i kalafiorem 177

Piękna pogoda od kilku dni w Goteborgu i piękne słoneczne kolory w mojej kuchni. Zapraszam na wspaniały obiad! Ryba z groszkiem i kalafiorem…Lubicie ryby na obiad ? My bardzo! Staram się kupować różne(...)rodzaje ryb. Prawie zawsze kupuję rybne filety, ale lubię też całe ryby jak pstrągi z grilla . Często przyrządzam gładzicę. Jest to bardzo smaczna lekko słodka ryba. To rodzaj płaskiej ryby. Idealna do panierowania. Moja rodzina przepada za panierowaną rybą zwłaszcza kiedy serwuję ją z groszkiem. Groszek ugotowany na sypko to nieodzowna przystawka do smażonej ryby . Dzisiaj

codojedzenia
Ryba w cieście francuskim 139

danie główne, lub na zimno jako przystawkę, przekąskę. Jeżeli serwujemy danie na zimno, to radziłbym podać z jakimś sosem (przepisy na sosy TUTAJ ). U mnie ryba w cieście francuskim zagości na stole świątecznym obok ryby po grecku i innych dań Bożenarodzeniowych (przepisy na dania Bożenarodzeniowe TU ).  Inne przepisy na rybę znajdziecie TUTAJ . Ryba w cieście francuskim - przepis(...)kroimy na dwu centymetrowe paski. Umieszczamy w misie i dodajemy sól, pieprz, mąkę, sok z cytryny. Dokładnie mieszamy. Dzięki temu, że dodajemy mąkę, podczas pieczenia ryba zachowa swe soki (raczej soki z ryby wchłonie mąka).  Dwa blaty ciasta francuskiego złączamy między sobą i wałkujemy na cieńszy blat. Po tym na jedną połowę ciasta, górką wykładamy wcześniej przyszykowaną rybę

Kuchnia Łukasza
Ryby pieczone w ziemi - idealne na wyjazdy w plener 163

czyste płócienne skrawki materiału sznurek kuchenny lub nitka kawałek gruntu do rozkopania drewienka na ognisko (najlepsza brzoza - idealny dym) łopatka ogrodowa Na początek, sprawioną rybę płuczemy pod bieżącą wodą, po czym osuszamy. Ziołami posypujemy ryby tak na zewnątrz, jak od środka i pozostawiamy w chłodnym miejscu, najlepiej na kilka godzin lub na całą noc. W przypadku wypadów pod namiot(...)dobrodziejstw techniki, można oczywiście upiec rybę od razu po przyprawieniu. Nie polecam w tym wypadku "nadziewania" ryb warzywami, czy czymkolwiek bądź innym, jak również nadużywania dziwnych przypraw, ponieważ zepsuje to wyjątkową ziemistość potrawy. Tym bardziej, że to przecież danie plenerowe. ;) Następnie ryby obkładamy liśćmi klonu tak, by całe zostały dokładnie przykryte, po czym owijamy je w płótno. Gotowe

Kuchenna Kontrrewolucya