ryby - 21588 przepisów (strona:28/1440)

Pieczony okoń! Dietetyczne frytki z batatów! 208

sposób na okonia! PIECZONY OKOŃ: - 2 x okoń - 1 duży ziemniak słodki- batat - cytryna - pietruszka nać - sól morska - bataty - por  - różowy pieprz - oliwa z oliwek Rybę układamy w naczyniu żaroodpornym, do wnętrza ryby wkładamy pietruszkę i cytrynę, posypujemy solą morską. Bataty kroimy na podłużne paski jak frytki, pory siekamy. Mieszamy z przyprawami i polewamy oliwą z oliwek. Całość(...)zamykamy folią aluminiową. Okonia i frytki z batatów pieczemy 18 minut w temp. 220 stopni. Krótko a mocno. Ryba jest dzięki temu soczysta a nie sucha! Nigdy nie trzymaj zbyt długo ryby w piecu! ;-))) Pieczony okoń i dietetyczne frytki z batatów! Więcej przepisów (51) na ryby znajdziesz w zakładce  RYBY

SMYKWKUCHNI
Dorada pieczona w soli morskiej 152

mięso zaś jest odpowiednio soczyste i tylko delikatnie słone. Taka ryba nie potrzebuje żadnych dodatków, sama w sobie smakuje wybornie . Jednak możesz skusić się na lekką sałatkę z odrobiną oliwy lub kromkę dobrego pieczywa. Zioła , które wybierzesz to pełna dowolność , ważne jedynie by były świeże , suszone mogłyby popsuć smak ryby. Składniki (dla 2 osób) : 2 dorady, po około(...)mnie kolendra i tymianek) Przygotowanie rybnej uczty: Ryby wypatrosz i dokładnie umyj. Pamiętaj o usunięciu skrzeli (one czynią później rybę gorzką). Na boku zrób trzy nacięcia po skosie i włóż w nie ząbki czosnku . Do środka ryby włóż po plasterku cytryny oraz trochę ziół . Na wierzch dorady połóż kolejny plasterek. Żaroodporną formę lub blachę wysyp solą na wysokość

Food Square
Ryba w towarzystwie pospolitego grzyba 115

talerzu gości marynowana ryba z pieczarkami w sosie beszamelowo cytrynowym, otoczona pięknymi ziemniaczkami w rozmarynie :) PRZEPIS Płat ryby ( u mnie miruna) 10 pieczarek RYBA Marynata: 4 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki przyprawy do ryb, łyżka pieprzu cytrynowego, odrobina soli) Rybę kroimy w kostkę, wszystkie składniki marynaty mieszamy i nacieramy rybę. Trzymamy(...)lodówce 2-3 godziny.  Pieczarki kroimy w plastry, solimy i pieprzymy. Posypujemy oregano. Układamy pieczarki w naczyniu żaroodpornym wyłożonym folią spożywczą.Następnie układamy na takim podłożu rybę i na każdym kawałku ryby układamy kilka plasterków pieczarek. Przykrywamy folią. ZIEMNIAKI Ziemniaki ( u mnie 8 sztuk) obieramy i w osolonej wodzie obgotowujemy ok 5 minut. Następnie odcedzamy, studzimy i kroimy

Mój Smak na Życie
Ryba po grecku 137

wyobrażam sobie Wigilii bez makowca, tak nie wyobrażam sobie bez ryby po grecku. Każdy ma swój sposób na jej przygotowanie i preferuje ulubiony gatunek ryby(...)Moim skromnym zdaniem najlepszy do sosu greckiego jest dorsz, a dodatek jednej przyprawy sprawia, że moja ryba po grecku ma wyjątkowy, bardzo aromatyczny i świąteczny smak.   Składniki: - filet z dorsza – ok. 1 kg - sól - sok z ½ cytryny - mąka pszenna do panierowania ryby Składniki na sos grecki: - 2 marchewki - kawałek selera - pietruszka - 2 cebule - kawałek pora

mojewypiekiinietylko
Ziemniaki faszerowane rybą i pieczarkami 150

Składniki na 2 porcje: 2 bardzo duże ziemniaki najlepiej typu winiety 2 filety ryby (u mnie dorsz) kilka pieczarek 1 cebula sól, pieprz Ziemniaki gotujemy w łupinach wpół miękko(ziemniaki wrzucamy do wrzątku a solimy pod sam koniec żeby zachować wartości odżywcze). Filety rozdrabniamy widelcem, doprawiamy solą(...)pieprzem. Cebulę kroimy w piórka a pieczarki w drobną kostkę. Ugotowane ziemniaki obieramy z łupin, wydrążamy środek i w to miejsce dajemy farsz. Farsz składa się z rozdrobionej ryby, pieczarek i cebuli. Nafaszerowane ziemniaki pieczemy w 200 stopniach c około 20 - 30 minut. Faszerowane ziemniaki rybą i pieczarkami

Bon Appetit Małgorzaty
Zapiekanka ziemniaczana z rybą 183

Zapraszam na zapiekankę z rybą. Pomysł zaczerpnęłam z Biblioteczki Poradnika Domowego pt. Pyszności z piekarnika . Przepis podaję ze swoimi zmianami. Składniki: 2 duże płaty białej ryby (u mnie morszczuk) 3 ugotowane jajka 6 większych ziemniaków 3/4 szklanki śmietany 1 8% 4 łyżki startego żółtego sera sól, pieprz 1 szklanka bulionu warzywnego (może być z kostki) mar garyna do naczynia(...)plasterki i gotować przez 5 minut w osolonym wrzątku. 3. Ugotowane jajka pokroić na plasterki. 4. Naczynie do zapiekania posmarować margaryną, ukł adać na przemian warstwy ziemni aków, ryby i jajek. Posypać tartym żółtym serem. 5. Śmietanę posolić delikatnie i polać nią zapiekankę. 6. Całość zapiekać w 200 st. C przez ok . 1 godzinę. Gdyby zapiekanka się za bardzo

Kuchnia domowa Ani
Ryba po grecku II 140

Moja druga wersja ryby o grecku. Pierwszą możecie znaleźć tutaj.Składniki:1 kg filetów z ryby (u mnie dorsz)5 marchewek4 cebule2 pietruszki1 selersok z 1/2 cytryny5 łyżek koncentratu pomidorowegobulion (może być z kostki)natka pietruszkimąkacukier olejsól, pieprz3 liście laurowe5 ziaren ziela angielskiegoSposób przygotowania:1. Cebulę posiekać, resztę warzyw obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.2(...)Przykryć i dusić na wolnym ogniu przez ok 25 minut. Doprawić do smaku.3. Odmrożone filety rybne obtoczyć w mące, zrumienić na oleju i po usmażeniu skroić sokiem z cytryny.4. Rybę wyłożyć na dno naczynia.5. Całość przykryć warzywami i posypać natką pietruszki. Smakuje na ciepło i na zimno.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Ryba z sosem czosnkowym 161

coś. Przepisów jest okropnie dużo więc zawsze można znaleźć coś nam pasującego lub wymyśleć coś własnego - możliwości jest wiele :) A więc do dzieła ! Składniki : ok. 1/2 kg ryby ziarka słonecznika 1/2 szkl jogurtu naturalnego 1/2 szkl majonezu 2 ząbki czosnku sól pieprz Przygotowanie: Rybę usmażyć tak jak zawsze w jajku  i bułce tartej. Przygotować sos : 2 ząbki(...)jakiegoś naczynia wrzucić 1/2 szkl jogurtu naturalnego, 1/2 szkl majonezu, rozduszone wcześniej 2 ząbki czosnku, doprawić solą i pieprzem do smaku. Ziarka słonecznika uprażyć na suchej patelni. Rybę rozłożyć w półmisku, wylać na to sos czosnkowy i uprażony słonecznik :) Smacznego

charlotte gotuje
DOMOWE PALUCHY RYBNE 146

Kilka razy robiłam już klopsiki i pulpeciki rybne - wykorzystując zawsze surową rybę. Dziś po raz pierwszy zrobiłam z ugotowanej ryby i wyszły rewelacyjnie.  Bardzo delikatny smak ryby, wzbogacony o przesmażoną cebulkę i warzywa. Zestawienie to na pewno na stałe zagości w mojej kuchni a przepis polecam wszystkim miłośnikom ryb :-)  Fajne danie obiadowe w zestawieniu(...)ew.w wodzie) - odciskamy. W maszynce do mielenia mięsa mielimy ugotowaną rybę,przesmażoną cebulkę, i ugotowane wraz z rybą warzywka: seler, pietruszkę i 2 marchewki. Trzecią marchewkę kroimy w kostkę i dorzucamy do bulionu z którego powstanie sos. Do zmielonej wraz z warzywami ryby wbijamy 2 jajka, dosypujemy przyprawę do ryb, ew. odrobinę soli i pieprzu oraz posiekany koperek

Walijskie Pichcenie
Kulebiak drożdżowy z rybą. 95

łyżeczki soli Z drożdży,1 łyżki mąki i wody przygotować rozczyn, połączyć z resztą składników ciasta, zagnieść i odstawić, aby podrosło. Kiedy rośnie, ryby zalać wrzątkiem i zagotować. Ryby wyjąć, zdjąć skórę i usunąć ości. Mięso wymieszać energicznie widelcem, dodać jajko, zeszkloną cebulkę oraz przyprawy i dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto wyciągnąć w prostokąt (wywałkować),na środku ułożyć wałek(...)farszu rybnego, ciasto zlepić i odwrócić zlepieniem na spód. Uformować rybę (lub nie), w kilku miejscach płytko naciąć ciasto, posmarować wierzch jajkiem i odstawić na 30 min. Piec w temp.190 stop.35 min-40 min. Zimny kulebiak możemy zamrozić, wyjąć w ranek wigilijny i przed, czy też w trakcie kolacji wstawić do piekarnika na 20 min. Smacznego

Kulinarny karnet Christophera
Ryba po włosku. 152

obrane i cukinię pokroić w długie paseczki ,grubości spaghetti i ugotować  al dente. Nie rozgotować. Dwie łyżki warzyw trochę pokroić i wymieszać z posiekana szalotką i połówkami pomidorków. Ryby posypać solą, pieprzem ,skropić sokiem z cytryny i usmażyć. Spaghetti ugotować-7minut. Ocet balsamiczny wymieszać z oliwą ,solą i pieprzem. Ugotowane warzywa wymieszać ze spaghetti i skropić sosem.Za pomocą(...)widelca zwinąć roladki. Na talerzu ułożyć warzywa z szalotką i pomidorkami ,na nich rybę i na wierzchu kolorowe roladki. Całość polać resztą sosu. Smacznego

Kulinarny karnet Christophera
Cytrusowa ryba z sałatką z awokado. 232

cytryny. Połączyć z z sokiem limety, oliwką i pieprzem. Polać rybę i marynować  5 - 10minut. Patelnię grillową lekko natłuścić i grillować rybę z obu stron, aż się lekko zarumieni, 3 - 5 min. Pod koniec grillowania ryby, grillować połówki pomidorków. Posypać pieprzem Sałatka. Kmin rzymski prażyć na suchej patelni, ciągle nią potrząsając, aż uwolni się zapach. Usunąć pestki(...)jeżeli sałatka ma być ostra i miąższ drobno posiekać. Posiekać również cebulę. Awokado pokroić w drobną kostkę. Połączyć kmin z awokado, cebulą, chilli, sokiem z cytryny i oliwą. Rybę podawać z sałatką i grillowanymi pomidorkami. Smakuje wyśmienicie z młodymi ziemniaczkami posypanymi koperkiem. Sałatkę przyrządzić tuż przed podaniem, żeby awokado nie ściemniało

Kulinarny karnet Christophera
Ryba. Pomidory. Barwena smażona z pieprzem pomarańczowym i salsą pomidorową 172

naprawdę świeże a do tego w przyzwoitej cenie. Stają się, niestety, towarem luksusowym dla wielu ludzi, którzy kupują tylko tanie mrożone, ale oblepione lodem, filety w supermarketach... A świeża ryba smakuje zupełnie inaczej i warto od czasu do czasu na taką właśnie się skusić, w miarę możliwości oczywiście.Przyznam, że barwenę jedliśmy pierwszy raz. To ryba morska o pięknym ubarwieniu(...)białe, bardzo smaczne mięso.Ponieważ barwena nie jest u nas zbyt popularna może przygotujesz w taki sam sposób inną rybę ? Zapraszam też na Pstrąga z pieca ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza

Proponowane wyszukiwania