ryby - 22088 przepisów (strona:29/1473)

Przepyszna ryba po japońsku na święta Bożego Narodzenia i nie tylko 101

Witam serdecznie, tym razem chciałbym zaproponować przepis na pyszną rybę po japońsku. Tak przygotowaną rybę możemy podać na ciepło jak i na zimno. Sos jest słodko-kwaśny i idealnie pasuje do smażonej ryby. Jeżeli ktoś jeszcze nie robił ryby po japońsku, to polecam wypróbować przepis. Składniki potrzebne do przygotowania ryby po japońsku: około 800 g filetów rybnych(...)jabłkowy 5 ziarenek ziela angielskiego większy listek laurowy około 100 ml wody około 5 łyżek oleju do smażenia sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Ryba po japońsku Przygotowanie: Rozmrożony filet rybny, dokładnie osuszam ręcznikiem papierowym, oprószam solą i pieprzem z obu stron i kroję na mniejsze kawałki o szerokości kilku centymetrów. Do miseczki wybijam jajko

Uwaga Babcia Gotuje
Najpopularniejsze rodzaje sushi 153

miejscową ludność pochodzą z roku 718. Pierwotnie danie to miało inną postać niż obecnie, ale tak jak dziś składało się w głównej mierze z owoców morza, warzyw, grzybów oraz ryb i różnego rodzaju sosów. Obecnie sushi ma postać małych kawałków łatwych do spożycia na jeden kęs i postrzegane jest jako danie ekskluzywne. Staje się coraz bardziej popularne na całym(...)najpopularniejsze rodzaje sushi, które musisz znać, jeśli jesteś entuzjastą tego specjału. Maki – sushi To najpopularniejszy ze wszystkich rodzajów sushi. Ma formę małego plastra, w którego środku znajdują się kawałki ryby, owoce morza, warzywa (ogórek, karczoch), pędy bambusa oraz ryż. Charakterystyczną cechą tego typu sushi jest “skórka” z alg morskich nori – bardzo cienka i czarna. Maki spożywa się z sosem

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Ryba po grecku z ogórkiem kiszonym i cebulą 243

Ryba po grecku z ogórkiem kiszonym i cebulą Lubicie rybę po grecku z marchewką? Jeżeli tak to rybę po grecku z ogórkiem kiszonym pokochacie. Smażona ryba w zalewie pomidorowo octowej z dodatkiem ogórka kiszonego i cebulki jest bardziej wyrazista w smaku niż ta w wersji z marchewką a proste składniki i prostota w wykonaniu sprawi, że często będzie gościć(...)Waszym stole jako danie główne lub przystawka. Do jej przygotowania można użyć dowolnej ryby np. Mintaja, Flądry, Pangi czy innej ulubionej ryby, ja do zrobienia tej ryby użyłam dorsza ponieważ uwielbiam jego smak. Ryba po grecku : Składniki: 600g fileta np. dorsza, 4 ogórki kiszone, 3 cebule Olej do smażenia Sól Pieprz Zalewa: 2 szklanki wody, 1.5 szklanki

Księga-Smaku
Ryba po grecku z porem 86

Ryba po grecku to moje ulubione danie wigilijne, które przyrządzam co roku. Jednak od czasu do czasu ulepszam trochę wersję tradycyjną, dodając jakiś nowy składnik, inne warzywo, inny sos czy przyprawę, żeby nie było zawsze tak samo. W ten sposób można znaleźć swoją ulubioną wersję potrawy, nie tylko tej, ale każdej innej. Poza tym lubię eksperymentować w kuchni i rzadko(...)robię coś tak samo. Tym razem zrobiłam rybę po grecku z porem, ketchupem z cukinii i ziołami włoskimi. Jako rybę użyłam filety z morszczuka argentyńskiego, które od jakiegoś czasu bardzo mi pasują. Oto przepis: Składniki: ok. 1 kg morszczuka argentyńskiego w filetach 5 marchewek 1 pietruszka 1/4 selera biała część pora 2 cebule 200 ml ketchupu z cukinii

Waniliowe Improwizacje
Dorsz pod kołderką z kapusty pekińskiej 67

Polacy od wieków słyną z przyrządzania ryb. W staropolskich domach podawane ryby wyróżniały się olbrzymią różnorodnością, a także pomysłowością w ich przyrządzaniu. Mistrzowie kuchni nadawali im niezwykłe kolory, np. pstrągi i karpie na niebiesko dzięki przeniu ich wrzącym octem. Wiele gatunków ryb polewano kolorowymi sosami - żółtymi, szarymi, białymi czy czerwonymi otrzymywanym dzięki dodatkowi odpowiednich przypraw lub owoców(...)Polacy potrafili przygotowywać ryby w tak wyrafinowany sposób, że posiłki w dni postne - w tych dawniej było znacznie więcej niż dziś - mogły stać się prawdziwą ucztą. Tak było przez wieki. A potem przyszedł PRL... W okresie PRLu bardzo trudno było kupić ryby - z wyjątkiem karpia raz w roku na Wigilię. Kilkadziesiąt lat mocno ograniczonego dostępu do ryb

Z notatnika dietetyka
Ryba po grecku z ogórkiem kiszonym i cebulą 111

Ryba po grecku z ogórkiem kiszonym i cebulą Lubicie rybę po grecku z marchewką? Jeżeli tak to rybę po grecku z ogórkiem kiszonym pokochacie. Smażona ryba w zalewie pomidorowo octowej z dodatkiem ogórka kiszonego i cebulki jest bardziej wyrazista w smaku niż ta w wersji z marchewką a proste składniki i prostota w wykonaniu sprawi, że często będzie gościć(...)Waszym stole jako danie główne lub przystawka. Do jej przygotowania można użyć dowolnej ryby np. Mintaja, Flądry, Pangi czy innej ulubionej ryby, ja do zrobienia tej ryby użyłam dorsza ponieważ uwielbiam jego smak. Ryba po grecku : Składniki: 600g fileta np. dorsza, 4 ogórki kiszone, 3 cebule Olej do smażenia Sól Pieprz Zalewa: 2 szklanki wody, 1.5 szklanki

Księga-Smaku
Śledzie smażone, w zalewie octowej 144

Niby zwykła ryba w zalewie octowej, ale dzięki pewnemu zabiegowi - karmelizacji cukru nabiera delikatnie innego posmaku i pięknego bursztynowego koloru. W ten sposób można przygotować każde ryby - świeże płaty śledziowe, jak na zdjęciach; całe tuszki mniejszych ryb; filety z dorsza, minataja, morszczuka; kawałki smażonego karpia czy innych ryb. Jest to również świetny sposób na zagospodarowanie smażonych ryb(...)które nam zostały po świętach. Zalewa już jest znana na blogu, robię identycznie dodając odrobinę koncentratu pomidorowego  kurczaka , małe tuszki ryb  i filety.  Nada się również do małych pulpecików rybnych lub mięsnych. Polecam serdecznie :) Składniki: 1 kg świeżych płatów śledziowych (ze skórą) sól i pieprz mąka olej do smażenia Zalewa: 1 duża cebula 4 szklanki wody

Kocham..lubię..gotuję..
Ryba z frytkami 151

grillowanym łososiem – łosoś z sosem whisky – łosoś teriyaki – grillowany łosoś – łosoś z sosem whisky i mango – kotlety rybne RYBA Z FRYTKAMI   Przygotowanie : około 40 minut Ilość porcji : 2 porcje Składniki: – 250-350 g filetu z białej ryby (dorsz, halibut, inna) – 6 łyżki mąki – przyprawy: 1 łyżeczka papryki ostrej, 1 łyżeczka kminu rzymskiego, 1 łyżeczka pieprzu(...) pokrój na mniejsze kawałki, najlepiej w formie dłuższych paluszków, posól rybę. Do mąki dodaj przyprawy: pieprz, paprykę i kmin, wymieszaj dokładnie. W kolejnej misce wbij jajka i za pomocą widelca połącz białko i żółtko, a w trzeciej misce przygotuj bułkę tartą. I teraz tradycyjnie obtocz kawałki ryby w mące z przyprawami, jajku a na koniec w bułce tartej

nietylkopasta.pl
SUSHI DONUTS 132

nama-nare, częściowo sfermentowaną rybę układaną na wierzchu miseczki z ryżem – w ten sposób skrócono czas przygotowywania posiłków o połowę. Prawdziwą jednak rewolucję w świecie sushi obserwujemy w XIXw. To właśnie wtedy za sprawą Hanaya Yohei pojawił się nowy typ sushi, hanaya-zushi, czyli ręcznie formowane podłużne bloczki ryżu z położonym na nich plastrem ryby lub owocu morza(...)logistycznych. Prawie wszystkie farmy są certyfikowane standardem ASC, który daje konsumentom gwarancję, że łosoś pochodzi z farm ograniczających wpływ na środowisko naturalne, ryba dorasta w wyjątkowych warunkach, zarówno dla niej samej, jak i w poszanowaniu dla środowiska. Ryby hodowane są bezstresowo w wydzielonych obszernych akwenach, karmione wyłącznie wyprodukowaną przez firmę karmą. MOWI zawiera wiele innych, ważnych składników odżywczych, które

Ostra na Słodko
Restauracja KAGO Sushi – dania z łososiem 111

warunki w których dorastają są maksymalnie zbliżone do naturalnych. Podczas mojej wizyty w KAGO Sushi rozmawiałam z Alonem o tym właśnie łososiu. Alon podkreślił, że łosoś jest najczęściej zamawianą rybą do sushi w Polsce. Wybieramy i jemy ją najchętniej, stąd jest podstawowym asortymentem zamawianym do jego restauracji. Byłam ciekawa przede wszystkim tego, czym MOWI różni się od innych(...)ryby, mogę zobaczyć różnicę. Alon podpowiedział mi, że powinnam zwrócić uwagę głównie na strukturę samego mięsa. MOWI jest bardziej zbity i trochę twardszy. Zobaczycie to też przy filetowaniu ryby i wyciąganiu jej ości. Ości stawiają większy opór i mają nieco inną strukturę, są bardziej miękkie, bardzo często nie są proste, a lekko wygięte. Alon pokazał mi cały proces

nietylkopasta.pl
Pstrąg w rozmarynie pieczony na ziemniakach z salsą z pieczonej papryki 121

Świeża ryba to rarytas sam w sobie, pstrągi mogłabym jeść codziennie. Delikatny smak ryby łatwo zagłuszyć więc pierwsza zasada dotycząca przyprawiania brzmi: nie przesadzić, doskonale skomponowana mieszanka Vegeta Natur do ryb i owoców morza w zupełności wystarczy,  można dodać jeszcze odrobinę soli morskiej i już ! Pstrąg ma smaczne chude mięso i doskonale nadaje się do pieczenia, podany(...)środku ułożyć plasterek cytryny i gałązkę rozmarynu związać bawełnianą nicią. Ułożyć ryby na podpieczonych ziemniakach i piec razem jeszcze 15-20 minut.  Przed końcem pieczenia nakłuć rybę widelcem przy kręgosłupie. Jeśli mięso jest miękkie i białe to znak, że ryba jest gotowa. SALSA PAPRYKOWA: Paprykę przeciąć na pół, wydrążyć gniazda nasienne, ułożyć  na pergaminie w blaszce

Wanilia i Kardamon
Ryba po grecku 147

jest miejsce na wlewanie do potrawy płynu bez jej otwierania, co bardzo ułatwia jej zrobienie. Ilość porcji: 5 - 6 Czas przygotowania: 60 minut Składniki na rybę po grecku: 1 kg filetów z białej ryby (mintaj, dorsz) mały korzeń selera 2 małe korzenie pietruszki 4 duże marchewki 5 ziaren ziela angielskiego 4 ziarna pieprzu naturalnego 3 listki laurowe(...)pomidorowego 5 łyżek oleju rzepakowego 4 łyżki mąki pszennej sól i pieprz do smaku  Jak zrobić rybę po grecku? Filety pokroić na mniejsze kawałki i oprószyć odrobiną pieprzu i soli. Jeśli były zamrożone to przed przyprawieniem rozmrozić i osuszyć.  Kawałki ryby obtoczyć delikatnie w mące i podsmażyć na dobrze rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym na złoty kolor

Kuchcik gotuje
Ryba pieczona w pomidorach, idealna na święta 159

ziemniaków z koprem oraz surówką, mizerią, świeżymi sałatami lub pikantnymi brokułami z patelni. Ryba podana ze świeżą chrupiącą bagietką, którą maczamy w powstałym sosie też pycha! Gotową rybę udekorowałam kiełkami rzodkiewki. Do ryby pieczonej w pomidorach można dodać posiekane świeże pomidory i szczyptę imbiru. POLECAM! SKŁADNIKI: 1 kg filetów dowolnej ryby, u mnie polędwica z dorsza 1 cebula(...)passata 690 g przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do ryb, lubczyk, ostra i słodka papryka, cząber, szczypta kardamonu łyżka cukru pudru 2 łyżki oliwy PRZYGOTOWANIE: Na patelni rozgrzewam oliwę. Rybę myję, osuszam, kroję na nieduże porcje. Solę, pieprzę i posypuję przyprawą do ryb, odstawiam na bok. Cebulę i czosnek obieram, siekam drobno w kostkę. Przesmażam kilka chwil na rozgrzanej

Zasmakuj Kuchni
Ryba w chrupiącej panierce. Przepis krok po kroku. 114

Ryba w chrupiącej panierce   Składniki:     400 g filetów z ryby np. dorsz 330 ml zimnego jasnego piwa 250 g mąki pszennej+ odrobina do obtoczenia filetów 3 kopiate łyżeczki proszku do pieczenia sól, pieprz olej do głębokiego smażenia Przygotowanie:   Rybę dopraw solą i pieprzem W misce wymieszaj piwo(...)rozgrzanym oleju, około 4-5 minut, panierka zrobi się złota.   Podawaj z domowymi frytkami i sosem tatarskim.   Ryba w chrupiącej panierce. Przepis krok po kroku.   Uwielbiam ryby pod każdą postacią, czasami z piekarnika, czasami w sosie. Jeżeli jednak szukasz idealnej złocistej, aromatycznej, najlepsza jest ryba w chrupiącej panierce

kuron.com.pl
HAGFISH QUENELLES – DISHONORED 2 – serkeńskie rybne kluski 190

Pratchetta czy konserw z wielorybim mięsem, do ogromnych okazów podawanych podczas wielkich uczt u zamożniejszej części mieszkańców Wysp. Rodzinna rybnia z lokalnym asortymentem! W uniwersum nie brakuje też drapieżnych ryb o nazwie hagfish, na które napotykamy podczas pływania w nadbrzeżnych wodach, miejskich kanałach i sadzawkach. W grupach są bardzo niebezpieczne i mogą nawet zabić naszego bohatera, ale jednocześnie przydają(...)spożywają ich mięso w zalewie solnej z puszki oraz ikrę. Wypatroszone, wielkie okazy czekają na swoją kolej na wizytę na patelni W Dishonored 2 możemy znaleźć książkę kucharską handlarza ryb (The Fishmonger’s Cookbook) z przepisem na Hagfish Quenelles, czyli serkeńskie rybne kluski. Nazwa quenelles wskazuje na inspirację francuską kuchnią, gdzie oznacza delikatne kluski gotowane na wodzie, podobne kształtem

Nerds Kitchen
Zupa z wędzonej ryby - cullen skink 155

potraw z ryb. Do przygotowania dań z wędzonego łupacza skłoniła mnie moja własna akcja kulinarna, ale muszę przyznać że ta wędzona ryba jest tak pyszna, iż z pewnością będzie gościła u mnie częściej. Zupa z wędzonej ryby , a konkretnie z łupacza, to tradycyjna szkocka zupa, można natknąć się na nią w wielu restauracjach czy pubach. Jeżeli będziecie(...)wykorzystuje proste, podstawowe składniki, a że w kuchni szkockiej nic się nie marnuje można do niej wykorzystać ugotowane ziemniaki z poprzedniego obiadu.  Oczywiście przepisów na zupę z wędzonej ryby jest wiele, różnią się niuansami, podobnie jak polski rosół w każdym domu gotuje się nieco inaczej. Jednak mimo pewnych różnic podstawowymi składnikami tej szkockiej zupy jest oczywiście wędzona ryba

Codzienne Gotowanie
Ryba w cieście piwnym podana z sosem tatarskim i pieczonymi ziemniakami. 158

burgerów. Znajdzie też zastosowanie na Wigilijnym Stole :) Ryba w cieście piwnym podana z sosem tatarskim i pieczonymi ziemniakami. Duża ilość - około 20-25 niedużych kawałków. Składniki na rybę: 1 kg filetów ryby ze skórką np. miruna, dorsz 2 niepełne szklanki mąki pszennej + trochę do otaczania płaska łyżeczka proszku do pieczenia płaska łyżeczka słodkiej papryki mielonej sól i pieprz(...)mące, a następnie zanurzamy w cieście piwnym.  W wysokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz. Musi być go tyle, by ryba była zakryta do połowy wysokości, czyli około 2 cm (ciasto urośnie podczas smażenia). Na rozgrzany wrzucamy po kilka kawałków ryby i rumienimy ją z każdej strony na ładny jasnobrązowy kolor. Wyjmujemy na ręcznik papierowy, by zgubić nadmiar tłuszczu

Poezja Smaków - blog kulinarny
RYBY NA POLSKIM STOLE #FishFriday #Konkurs 139

Dziś oprócz przepisu, trochę o inspiracjach na rybne dania. Często mnie pytacie skąd biorę pomysły na posiłki z rybą w roli głównej. Skłamałabym, gdybym powiedziała, że z głowy, bo wzoruję się na wielu szefach kuchni. Pomijając warsztaty, podczas których uczę się przyrządzania różnych potraw, przeglądam gazety, czytam internety i kupuję książki. Kto u mnie był, ten wie, że mam dużo(...)dania, jak to: Kalmary. Wiem, że nie wygląda to na kalmary, ale jednak W zeszłym tygodniu moja biblioteczka poszerzyła się o kolejną pozycję. Polska Grupa Rybna wydała książkę kucharską „RYBY NA POLSKIM STOLE”. To ponad 250 kolorowych stron, przepisów, porad kulinarnych oraz ciekawostek o rybach. Książka zawiera 80 autorskich przepisów Szefa Kuchni Krzysztofa Wronki – Doradcy Kulinarnego

Dietolog
HAGFISH QUENELLES – DISHONORED 2 – serkeńskie rybne kluski 226

Pratchetta czy konserw z wielorybim mięsem, do ogromnych okazów podawanych podczas wielkich uczt u zamożniejszej części mieszkańców Wysp. Rodzinna rybnia z lokalnym asortymentem! W uniwersum nie brakuje też drapieżnych ryb o nazwie hagfish, na które napotykamy podczas pływania w nadbrzeżnych wodach, miejskich kanałach i sadzawkach. W grupach są bardzo niebezpieczne i mogą nawet zabić naszego bohatera, ale jednocześnie przydają(...)spożywają ich mięso w zalewie solnej z puszki oraz ikrę. Wypatroszone, wielkie okazy czekają na swoją kolej na wizytę na patelni W Dishonored 2 możemy znaleźć książkę kucharską handlarza ryb (The Fishmonger’s Cookbook) z przepisem na Hagfish Quenelles, czyli serkeńskie rybne kluski. Nazwa quenelles wskazuje na inspirację francuską kuchnią, gdzie oznacza delikatne kluski gotowane na wodzie, podobne kształtem

Nerds Kitchen
Zupa rybna z pomidorami 168

przedstawiamy ją w wersji wigilijnej, czyli z karpia (wersja zupy rybnej z pomidorami – halaszle – jest właśnie na rybach słodkowodnych), ale można ją z powodzeniem przygotować na rybach morskich. Zupa rybna z pomidorami jest bardzo lekka (nie zaciągamy jej ani mąką, ani śmietaną), esencjonalna (na rybnym wywarze), delikatnie słodkawa od pomidorów i lekko pikantna. Taka wersja zupy(...)szczypty chili w nitkach, ewentualnie w proszku 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 łyżeczki papryki ostrej sól, pieprz woda ziele angielskie liście laurowe Wykonanie: Rybę oczyścić z łusek, odciąć głowę, płetwy, ogon – odłożyć. Resztę ryby podzielić na kawałki. Warzywa (oprócz ziemniaków) pociąć na mniejsze kawałki (ale nie za małe – najlepiej przeciąć je po prostu na pół); cebulę opiec

Pociąg Do Kuchni
Pstrąg pieczony w pomarańczach 142

Proste, szybkie do wykonania i - co najważniejsze - smaczne danie obiadowe! Uwielbiam rybę pieczoną w owocach ! Poprawka. Uwielbiam rybę pieczoną w każdym owocu, oprócz cytryny . Nie wiem czemu, ale jakoś wyjątkowo mi ten smak nie podchodzi. Nie mam nic przeciwko świeżej cytrynie do ryby, ale jej pieczona wersja mnie odrzuca. Zastępuję ją przeważnie innym owocem cytrusowym, jak choćby mandarynką(...)ryby – do smaku Rybę wypatroszyć, oczyścić z łusek, wykroić oczy - nie odcinać łbów, bo ryba podczas pieczenia za bardzo wyschnie . Ja wyjątkowo zapomniałam tu pozbawić rybkę oczu - upiekła się więc oglądając wnętrze piekarnika ;) - wizualny efekt końcowy trochę makabryczny, ale smakowi ryby nie zaszkodziło.   Posolić, popieprzyć i przyprawić od środka oraz z wierzchu - nie oszczędzając przypraw . Odstawić

Grunt to przepis!
Łosoś po szwedzku – Gravlax 195

kopru Sos ½ łyżki miodu 100 ml oliwy ½ łyżeczki octu winnego 150 ml musztardy Opcjonalnie żółtko jajka lub łyżeczka majonezu Rybę oczyszczamy, dzielimy tak aby powstał równy płat i usuwamy ości ( możemy do tego użyć pęsety ). Skórę pozostawiamy. Przed natarciem ryby(...)można wstawić ją na ½ godziny do zamrażalnika lub natrzeć kieliszkiem mocnego alkoholu. Ziarna i nasiona ucieramy w moździerzu dosyć drobno, mieszamy razem z solą i cukrem, nacieramy rybę od strony mięsa. Płat ryby, skórą do dołu układamy na tacy lub w płaskim naczyniu i owijamy folią spożywczą. Następnie wstawiamy do lodówki, a na wierzch ryby układamy deskę, która

Markowy smak
ŚLEDZIE W ZALEWIE OCTOWEJ 147

przekąskę przygotowałam mojej rodzinie śledzie w occie. Zrobiłam je już wczoraj, ponieważ potrzebują czasu, żeby smakować wyjątkowo. Robiliście  w ten sposób ryby? Przygotować tak możemy każdy rodzaj ryby, także filety dla osób które nie lubią bawić się w obieranie z ości.    Składniki: 1 kg tuszki ryb ( u mnie śledzie)- mogą też być filety innych(...)Wykonanie: Ryby oprószamy solą, panierujemy w mące, smażymy na rumiano z obu stron. Rybę osączamy z nadmiaru tłuszczu. Wodę, ocet z cukrem i solą oraz listkami i zielem ang zagotowujemy. Cebulę kroimy w piórka. Do naczynia układamy na dno połowę pokrojonej cebuli, układamy ryby, posypujemy resztą cebuli, zalewamy gorącą zalewą. Ryba najlepiej smakuje na drugi dzień, jak przegryzą

Z Majeczką w kuchni
Pstrąg tęczowy w mandarynkach na ruszcie z marchwi 161

czasie w jakim ryba będzie gotowa. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć w nim kawałki marchwi. Na ruszcie z marchwi położyć rybę. Nafaszerować ją plastrami mandarynek oraz czosnkiem - kilka plastrów owocu można położyć na wierzchu dla wzmocnienia smaku . Wokoło ryby i na jej wierzchu rzucić resztę ząbków czosnku oraz cząstki mandarynek . Całość przykryć pokrywką – lub folią aluminiową, jeśli brak pokrywki(...)zależy od wielkości ryb.  Na ostatnie 20 min pieczenia odkryć pokrywkę - aby ryba i czosnek przyrumieniły się z wierzchu. Rybę na obiad podawałam z kopytkami, polanym wywarem zebranym z dna naczynia po upieczeniu ryby oraz pieczonymi warzywami: marchewką, czosnkiem i mandarynką

Grunt to przepis!
Ryba z makaronem czosnkowym i bukietem warzyw 164

obiadu bez kawałka mięsa. Tak, sam również należę do takich osób. Jednak nie zmienia to faktu, że często staram się włączać w swój jadłospis ryby. Nie oszukujmy się. Ryby to źródło wysoko przyswajalnego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy D, jak również tak ważnych składników odżywczych jak jod, selen czy wapń. Obiad z rybą, to nie musi być tylko(...)ryba gotowana, czy smażona w panierce. Wszechstronność jej zastosowań ogranicza jedynie nasza wyobraźnia. Jednym z pomysłów, którym chciałbym się podzielić jest ryba z makaronem czosnkowym i bukietem warzyw. Plusem jest szybkość przygotowania i fantastyczny smak. Składniki: 4 filety rybne (polecam tilapię lub mirunę) 2 łyżki sosu sojowego 2 ząbki czosnku sok z połówki cytryny szczypta otartej skórki z cytryny szczypta

Jacob Tastes
Pieczony okoń! Dietetyczne frytki z batatów! 225

sposób na okonia! PIECZONY OKOŃ: - 2 x okoń - 1 duży ziemniak słodki- batat - cytryna - pietruszka nać - sól morska - bataty - por  - różowy pieprz - oliwa z oliwek Rybę układamy w naczyniu żaroodpornym, do wnętrza ryby wkładamy pietruszkę i cytrynę, posypujemy solą morską. Bataty kroimy na podłużne paski jak frytki, pory siekamy. Mieszamy z przyprawami i polewamy oliwą z oliwek. Całość(...)zamykamy folią aluminiową. Okonia i frytki z batatów pieczemy 18 minut w temp. 220 stopni. Krótko a mocno. Ryba jest dzięki temu soczysta a nie sucha! Nigdy nie trzymaj zbyt długo ryby w piecu! ;-))) Pieczony okoń i dietetyczne frytki z batatów! Więcej przepisów (51) na ryby znajdziesz w zakładce  RYBY

SMYKWKUCHNI
Dorada pieczona w soli morskiej 166

mięso zaś jest odpowiednio soczyste i tylko delikatnie słone. Taka ryba nie potrzebuje żadnych dodatków, sama w sobie smakuje wybornie . Jednak możesz skusić się na lekką sałatkę z odrobiną oliwy lub kromkę dobrego pieczywa. Zioła , które wybierzesz to pełna dowolność , ważne jedynie by były świeże , suszone mogłyby popsuć smak ryby. Składniki (dla 2 osób) : 2 dorady, po około(...)mnie kolendra i tymianek) Przygotowanie rybnej uczty: Ryby wypatrosz i dokładnie umyj. Pamiętaj o usunięciu skrzeli (one czynią później rybę gorzką). Na boku zrób trzy nacięcia po skosie i włóż w nie ząbki czosnku . Do środka ryby włóż po plasterku cytryny oraz trochę ziół . Na wierzch dorady połóż kolejny plasterek. Żaroodporną formę lub blachę wysyp solą na wysokość

Food Square
Ryba w towarzystwie pospolitego grzyba 132

talerzu gości marynowana ryba z pieczarkami w sosie beszamelowo cytrynowym, otoczona pięknymi ziemniaczkami w rozmarynie :) PRZEPIS Płat ryby ( u mnie miruna) 10 pieczarek RYBA Marynata: 4 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki przyprawy do ryb, łyżka pieprzu cytrynowego, odrobina soli) Rybę kroimy w kostkę, wszystkie składniki marynaty mieszamy i nacieramy rybę. Trzymamy(...)lodówce 2-3 godziny.  Pieczarki kroimy w plastry, solimy i pieprzymy. Posypujemy oregano. Układamy pieczarki w naczyniu żaroodpornym wyłożonym folią spożywczą.Następnie układamy na takim podłożu rybę i na każdym kawałku ryby układamy kilka plasterków pieczarek. Przykrywamy folią. ZIEMNIAKI Ziemniaki ( u mnie 8 sztuk) obieramy i w osolonej wodzie obgotowujemy ok 5 minut. Następnie odcedzamy, studzimy i kroimy

Mój Smak na Życie
Ryba po grecku 163

wyobrażam sobie Wigilii bez makowca, tak nie wyobrażam sobie bez ryby po grecku. Każdy ma swój sposób na jej przygotowanie i preferuje ulubiony gatunek ryby(...)Moim skromnym zdaniem najlepszy do sosu greckiego jest dorsz, a dodatek jednej przyprawy sprawia, że moja ryba po grecku ma wyjątkowy, bardzo aromatyczny i świąteczny smak.   Składniki: - filet z dorsza – ok. 1 kg - sól - sok z ½ cytryny - mąka pszenna do panierowania ryby Składniki na sos grecki: - 2 marchewki - kawałek selera - pietruszka - 2 cebule - kawałek pora

mojewypiekiinietylko
Ziemniaki faszerowane rybą i pieczarkami 169

Składniki na 2 porcje: 2 bardzo duże ziemniaki najlepiej typu winiety 2 filety ryby (u mnie dorsz) kilka pieczarek 1 cebula sól, pieprz Ziemniaki gotujemy w łupinach wpół miękko(ziemniaki wrzucamy do wrzątku a solimy pod sam koniec żeby zachować wartości odżywcze). Filety rozdrabniamy widelcem, doprawiamy solą(...)pieprzem. Cebulę kroimy w piórka a pieczarki w drobną kostkę. Ugotowane ziemniaki obieramy z łupin, wydrążamy środek i w to miejsce dajemy farsz. Farsz składa się z rozdrobionej ryby, pieczarek i cebuli. Nafaszerowane ziemniaki pieczemy w 200 stopniach c około 20 - 30 minut. Faszerowane ziemniaki rybą i pieczarkami

Bon Appetit Małgorzaty
Zapiekanka ziemniaczana z rybą 201

Zapraszam na zapiekankę z rybą. Pomysł zaczerpnęłam z Biblioteczki Poradnika Domowego pt. Pyszności z piekarnika . Przepis podaję ze swoimi zmianami. Składniki: 2 duże płaty białej ryby (u mnie morszczuk) 3 ugotowane jajka 6 większych ziemniaków 3/4 szklanki śmietany 1 8% 4 łyżki startego żółtego sera sól, pieprz 1 szklanka bulionu warzywnego (może być z kostki) mar garyna do naczynia(...)plasterki i gotować przez 5 minut w osolonym wrzątku. 3. Ugotowane jajka pokroić na plasterki. 4. Naczynie do zapiekania posmarować margaryną, ukł adać na przemian warstwy ziemni aków, ryby i jajek. Posypać tartym żółtym serem. 5. Śmietanę posolić delikatnie i polać nią zapiekankę. 6. Całość zapiekać w 200 st. C przez ok . 1 godzinę. Gdyby zapiekanka się za bardzo

Kuchnia domowa Ani
Ryba po grecku II 159

Moja druga wersja ryby o grecku. Pierwszą możecie znaleźć tutaj.Składniki:1 kg filetów z ryby (u mnie dorsz)5 marchewek4 cebule2 pietruszki1 selersok z 1/2 cytryny5 łyżek koncentratu pomidorowegobulion (może być z kostki)natka pietruszkimąkacukier olejsól, pieprz3 liście laurowe5 ziaren ziela angielskiegoSposób przygotowania:1. Cebulę posiekać, resztę warzyw obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.2(...)Przykryć i dusić na wolnym ogniu przez ok 25 minut. Doprawić do smaku.3. Odmrożone filety rybne obtoczyć w mące, zrumienić na oleju i po usmażeniu skroić sokiem z cytryny.4. Rybę wyłożyć na dno naczynia.5. Całość przykryć warzywami i posypać natką pietruszki. Smakuje na ciepło i na zimno.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Ryba z sosem czosnkowym 180

coś. Przepisów jest okropnie dużo więc zawsze można znaleźć coś nam pasującego lub wymyśleć coś własnego - możliwości jest wiele :) A więc do dzieła ! Składniki : ok. 1/2 kg ryby ziarka słonecznika 1/2 szkl jogurtu naturalnego 1/2 szkl majonezu 2 ząbki czosnku sól pieprz Przygotowanie: Rybę usmażyć tak jak zawsze w jajku  i bułce tartej. Przygotować sos : 2 ząbki(...)jakiegoś naczynia wrzucić 1/2 szkl jogurtu naturalnego, 1/2 szkl majonezu, rozduszone wcześniej 2 ząbki czosnku, doprawić solą i pieprzem do smaku. Ziarka słonecznika uprażyć na suchej patelni. Rybę rozłożyć w półmisku, wylać na to sos czosnkowy i uprażony słonecznik :) Smacznego

charlotte gotuje
DOMOWE PALUCHY RYBNE 162

Kilka razy robiłam już klopsiki i pulpeciki rybne - wykorzystując zawsze surową rybę. Dziś po raz pierwszy zrobiłam z ugotowanej ryby i wyszły rewelacyjnie.  Bardzo delikatny smak ryby, wzbogacony o przesmażoną cebulkę i warzywa. Zestawienie to na pewno na stałe zagości w mojej kuchni a przepis polecam wszystkim miłośnikom ryb :-)  Fajne danie obiadowe w zestawieniu(...)ew.w wodzie) - odciskamy. W maszynce do mielenia mięsa mielimy ugotowaną rybę,przesmażoną cebulkę, i ugotowane wraz z rybą warzywka: seler, pietruszkę i 2 marchewki. Trzecią marchewkę kroimy w kostkę i dorzucamy do bulionu z którego powstanie sos. Do zmielonej wraz z warzywami ryby wbijamy 2 jajka, dosypujemy przyprawę do ryb, ew. odrobinę soli i pieprzu oraz posiekany koperek

Walijskie Pichcenie
Kulebiak drożdżowy z rybą. 106

łyżeczki soli Z drożdży,1 łyżki mąki i wody przygotować rozczyn, połączyć z resztą składników ciasta, zagnieść i odstawić, aby podrosło. Kiedy rośnie, ryby zalać wrzątkiem i zagotować. Ryby wyjąć, zdjąć skórę i usunąć ości. Mięso wymieszać energicznie widelcem, dodać jajko, zeszkloną cebulkę oraz przyprawy i dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto wyciągnąć w prostokąt (wywałkować),na środku ułożyć wałek(...)farszu rybnego, ciasto zlepić i odwrócić zlepieniem na spód. Uformować rybę (lub nie), w kilku miejscach płytko naciąć ciasto, posmarować wierzch jajkiem i odstawić na 30 min. Piec w temp.190 stop.35 min-40 min. Zimny kulebiak możemy zamrozić, wyjąć w ranek wigilijny i przed, czy też w trakcie kolacji wstawić do piekarnika na 20 min. Smacznego

Kulinarny karnet Christophera
Ryba po włosku. 169

obrane i cukinię pokroić w długie paseczki ,grubości spaghetti i ugotować  al dente. Nie rozgotować. Dwie łyżki warzyw trochę pokroić i wymieszać z posiekana szalotką i połówkami pomidorków. Ryby posypać solą, pieprzem ,skropić sokiem z cytryny i usmażyć. Spaghetti ugotować-7minut. Ocet balsamiczny wymieszać z oliwą ,solą i pieprzem. Ugotowane warzywa wymieszać ze spaghetti i skropić sosem.Za pomocą(...)widelca zwinąć roladki. Na talerzu ułożyć warzywa z szalotką i pomidorkami ,na nich rybę i na wierzchu kolorowe roladki. Całość polać resztą sosu. Smacznego

Kulinarny karnet Christophera
Cytrusowa ryba z sałatką z awokado. 247

cytryny. Połączyć z z sokiem limety, oliwką i pieprzem. Polać rybę i marynować  5 - 10minut. Patelnię grillową lekko natłuścić i grillować rybę z obu stron, aż się lekko zarumieni, 3 - 5 min. Pod koniec grillowania ryby, grillować połówki pomidorków. Posypać pieprzem Sałatka. Kmin rzymski prażyć na suchej patelni, ciągle nią potrząsając, aż uwolni się zapach. Usunąć pestki(...)jeżeli sałatka ma być ostra i miąższ drobno posiekać. Posiekać również cebulę. Awokado pokroić w drobną kostkę. Połączyć kmin z awokado, cebulą, chilli, sokiem z cytryny i oliwą. Rybę podawać z sałatką i grillowanymi pomidorkami. Smakuje wyśmienicie z młodymi ziemniaczkami posypanymi koperkiem. Sałatkę przyrządzić tuż przed podaniem, żeby awokado nie ściemniało

Kulinarny karnet Christophera
Ryba. Pomidory. Barwena smażona z pieprzem pomarańczowym i salsą pomidorową 186

naprawdę świeże a do tego w przyzwoitej cenie. Stają się, niestety, towarem luksusowym dla wielu ludzi, którzy kupują tylko tanie mrożone, ale oblepione lodem, filety w supermarketach... A świeża ryba smakuje zupełnie inaczej i warto od czasu do czasu na taką właśnie się skusić, w miarę możliwości oczywiście.Przyznam, że barwenę jedliśmy pierwszy raz. To ryba morska o pięknym ubarwieniu(...)białe, bardzo smaczne mięso.Ponieważ barwena nie jest u nas zbyt popularna może przygotujesz w taki sam sposób inną rybę ? Zapraszam też na Pstrąga z pieca ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Filet z dorsza smażony na patelni z masłem pietruszkowym 86

Ponoć w ciąży należy jeść ryby co najmniej 1 raz w tygodniu, gdyż zawierają wartościowe kwasy omega wspierające prawidłowy rozwój wzroku i mózgu płodu. Ładnie brzmi w teorii ale ciężej w praktyce, kiedy za rybami nie przepadasz a ich intensywny rybi zapach Cię odrzuca. Ale czego się nie robi dla potomstwa. Poniżej znajdziesz mój patent na szybką rybę(...)PATELNI Filet z dorsza wyjmij z lodówki 20 – 30 minut przed planowanym smażeniem, musi nabrać temperatury pokojowej na kuchennym blacie. Skróci to czas smażenia, przez co delikatne mięso ryby nie będzie się rozpadało podczas obróbki termicznej. Natkę pietruszki posiekaj drobno, cytrynę obierz ze skórki i pokrój na plasterki. Na nieprzywierającej patelni rozpuść masło. Kiedy masełko zacznie delikatnie

ProstePesto.pl
PRZYJĘCIE URODZINOWE W STYLU WĘDKARSKIM DLA CHŁOPCA - INSPIRACJA 156

siły - jako dorośli ludzie też będą świętować ze mną...! 😂 W tym roku tematem przewodnim było wędkarstwo...🐟 Adaś ponad dwa lata temu złapał bakcyla i od tego czasu łowi ryby, kiedy tylko jest ku temu okazja. Oczywiście zaopatrzył sie w odpowiedni sprzęt, ma naprawdę piękną i nowoczesną wędkę spinningową, elegancką torbę dla wędkarza, w której przechowuje wszystkie niezbędne akcesoria, duży(...)dniu przyjęcia... Dlatego moja przyszła Synowa oraz mój przyszły Zięć - kimkolwiek są..., gdziekolwiek są..., będą musieli również pokochać moje przyjęcia... 😂😂😂 A teraz przejdźmy do menu... Przygotowałam: ➨ tort w kształcie ryby "Połów dnia": ale nie był to tradycyjny tort, tylko grube warstwy przepysznego brownie piernikowego z suszonymi śliwkami, przełożonego delikatnym kremem cynamonowym na bazie kremówki i mascarpone ➨maślane kruche ciasteczka

Słodko-Słony Świat Ilony
Gravlax – marynowany surowy łosoś z buraczkami i wasabi 89

Gravlax dosłownie oznacza “zakopany łosoś”, grav oznacza grób, lax – łosoś. Metoda jest bardzo stara i pochodzi z obszarów północnych. Skandynawowie opracowali metodę marynowania świeżo złowionej ryby, aby móc cieszyć się tą cenną zdobyczą przez dłuższy czas. Po wypatroszeniu ryby zasypywano ją środkami konserwującymi, czyli suchą mieszanką soli, cukru i ewentualnie przypraw, zakopywano w ziemi(...)soki, szczególnie te z buraka i mamy czystą lodówkę. Po 2 -3 dniach łososia wyciągamy z worka, starając się aby cała marynata została w opakowaniu. Płuczemy i dokładanie osuszamy rybę. W tym momencie znowu bardzo przydane staje się urządzenie do pakowania próżniowego FoodSaver .  Część gravlaxa ponownie zamykamy próżniowo, aby przedłużyć  termin przydatności ryby. Składniki filet z łososia

Tajemnice Smaku
Ryba zapiekana z pomidorami i mozzarellą 124

Ryba zapiekana z pomidorami i mozzarellą to pyszny pomysł na szybki bezmięsny obiad. Ryba jest aromatyczna, smaczna i zdrowa, idealnie komponuje się w frytkami pieczonymi w piekarniku i surówką ze świeżych warzyw. Jeśli znudziła wam się tradycyjnie smażona ryba w panierce, ten przepis jest dla was w sam raz! [embed]https://youtu.be/qFZzqt-ge-U[/embed] Składniki na rybę zapiekaną z pomidorami(...)mozzarellą: 2 większe filety rybne (dałam z dorsza) por 2 małe pomidory (albo jeden większy) 2 kulki sera mozzarella łyżka soku z cytryny sól, pieprz Przygotowanie Rybę spryskujemy sokiem z cytryny i posypujemy solą i pieprzem. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. Pora kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni. Pomidory i mozzarellę kroimy w plastry. Filety rybne przekrawamy wszerz

e-PrzepisyKulinarne
Ryba w sosie śmietanowym ze szpinakiem 131

filetów z morszczuka, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć innej białej ryby, np. dorsza lub mintaja. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ryba w sosie śmietanowym ze szpinakiem – Składniki: ok. 500 g filetów z białej ryby (u mnie morszczuk, ale może też być np. dorsz) mąka pszenna do obtoczenia ryby 5 łyżek oleju rzepakowego 200 g świeżego(...)szpinakiem: Rybę rozmrozić, dokładnie osuszyć na papierowych ręcznikach. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Oprószyć z obu stron mąką pszenną. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju rzepakowego, zarumienić rybę z obu stron. Szpinak umyć, osuszyć. Cebulę obrać, drobno posiekać. Czosnek obrać, drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Przygotować sos: na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego, wrzucić posiekaną drobno cebulę

Kulinarne Przeboje
Ryba po japońsku 141

wypróbować. Od razu mi się spodobał. Zanim go sama przetestowałam, wprowadziłam kilka zmian i powstała moja wersja na rybę po japońsku. Smak obłędnie pyszny. Warto zrobić i na Święta i na Nowy Rok i.... Polecam :) Składniki: 500 g ulubionej ryby (ja użyłam filet z dorsza) 6 pełnych   łyżek mąki 1 jajko ok. ½ szklanki wody Warzywa: 4 cebule(...)wstawiłam na małym gazie do gotowania. Po chwili rondelek zdjęłam z ognia i zostawiłam żeby zalewa wystygła. Zajęłam się rybą. Mąkę, jajko i wodę zmiksowałam, żeby powstało gęste ciasto jak na naleśniki. Na patelni rozgrzałam olej. Kawałki ryby zanurzałam w cieśnie naleśnikowym i przekładałam na gorący tłuszcz. Smażyłam na złoty kolor z obu stron. Czas na etap końcowy, czyli

Kuchnia u Krysi
Kruche paszteciki z rybą 129

atrakcyjności. I przy okazji przypominam inne danie dobre dla dzieci na Wigilię – delikatne  pierogi z rybą   Print Recipe Kruche paszteciki z rybą Paszteciki z rybą ( i w kształcie ryby) w kruchym cieście. Świetne danie, nie tylko dla dzieci, idealne na świąteczny stół. Prep Time 30 mins Cook Time 20 mins czas odpoczywania ciasta 40 mins Total(...)ciasto i odstawić do lodówki. Rybę pokroić w drobną kostkę, dodać skórkę z cytryny, posiekany koperek, posolić, popieprzyć i wymieszać. Ciasto  rozwałkować i pokroić na prostokąty o wymiarach ok 12 cm na 5 cm. Na cieście układać 1-2 łyżki farszu ( nie na środku tylko bardziej z jednej strony- od brzucha i głowy ryby), lekko ugnieść i przykryć

Cooking for Emily
Pstrąg łososiowy glazurowany pieczony w folii 127

mniejsze i cieńsze. Należy więc być ostrożnym i piec pstrąga nieco krócej niż łososia, aby ryba była miękka i soczysta. Nie ma nic gorszego jak wyschnięta na wiór ryba. Pieczenie ryby w folii pomaga w jej prawidłowym przyrządzeniu. Oczywiście w ten sam sposób można przyrządzić łososia . Nie mylcie pstrąga łososiowego z pstrągiem , który jest mniejszy i ma białe mięso(...)Polecam pstrąga z prostą sałatką z kapusty pekińskiej i ogórka, która dodatkowo podkreśla smak ryby. Pstrąg łososiowy na słodko kwaśno i sałatka już mnie w pełni zadowoliły, kiedy moi mężczyźni zażyczyli sobie jeszcze pieczone ziemniaczki. Pstrąg łososiowy w glazurze Składniki: 700 g fileta z pstrąga łososiowego 50 g masła 50 ml miodu 1 czosnek solo 2 łyżki soku

codojedzenia
Ryba po grecku 298

roku postanowiłam przygotować dla Was nieco świątecznych przepisów. W pierwszej kolejności przedstawiam przepis na jedno z moich ulubionych, wigilijnych dań -  rybę po grecku . Usmażone filety ryby w panierce, przykryte aromatycznymi i soczystymi warzywami to jest coś co uwielbiam.  R yba po grecku ma też tę zaletę, że smakuje lepiej gdy postoi dzień lub dwa w lodówce, dlatego(...)mąką, następnie maczać w cieście i kłaść na mocno rozgrzany olej. Smażyć po kilka minut z każdej strony, aż ryba będzie usmażona, a panierka rumiana. Rybę przekładać na talerz. Przygotowanie dania: Usmażone filety ryby ułożyć na półmisku, na ułożyć grubą warstwę uduszonych warzyw. Rybę po grecku odstawić do lodówki na co najmniej jeden dzień.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Okoń morski – labraks – z młodym szpinakiem i wytrawnym maślanym sosem 176

wytrawny sos, zagęszczany zimnym masłem to już zestaw popisowy. Koniecznie wypróbujcie ten sposób podania okonia morskiego. Loup de mer – „wilk z morza”. Labraks, czyli okoń morski, drapieżna ryba słonowodna, znany jest w Europie pod wieloma imionami. Sami Włosi nazywają go na cztery sposoby – ‘branzino’ w północnych Włoszech, ‘spigola’ na półwyspie, ‘ragno’ w Toskanii i ‘pesce lupo’ wszędzie indziej(...)wody od 4 do 28⁰C i przeróżny stopień zasolenia, dlatego coraz częściej spotykany jest w płytkich przybrzeżnych wodach i ujściach rzek. W 2006 była to jedna z najważniejszych ryb komercyjnych hodowanych w rejonie Morza Śródziemnego, Grecji, Turcji, Włoch, Hiszpanii, Chorwacji i Egipcie. W Polsce rzadko spotykany na rybnych stoiskach, za rzadko według mnie, więc jeśli tylko go zauważycie

Karo in the Kitchen
Nuggets z dorsza z pieca 142

wyśmienita. Poza tym jej przyrządzenie razem z przygotowaniem zajęło mi jedynie 30 minut, co przy takiej porcji (800 g) jest chyba moim rekordem. Ryba na obiad pojawia się u nas przynajmniej 3 razy w tygodniu. Lubimy ryby smażone , rybne kotlety czy ryby z grilla . No i przystawki…o nich nie można zapomnieć. Surówka z białej kapusty(...)musztardy 1 łyżka oleju Podziel rybę na kawałki. Wbij jajka do miski, dodaj musztardę, olej, sól i przyprawę z grilla. Rozmąć trzepaczką. Dodaj rybę i wymieszaj. W drugim naczyniu wymieszaj bułkę, parmezan i zioła. Obtocz kawałki ryby w panierce i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw rybę do nagrzanego piekarnika na 175ºC na termoobiegu (lub wedle piekarnika

codojedzenia
Ryba po grecku 332

korzenia z pietruszki, bo ich nie znoszę... ale w przepisie podam je, aby osoby lubiące te warzywa mogli także użyć z przepis. Ryba po grecku - przepis: Składniki na 2 duże porcje: 800 g filetów z ryby np. dorsza, soli, halibuta Sól, pieprz Sok z cytryny 100 g mąki pszennej Olej do smażenia 2 średnie cebule 4 średnie marchewki(...)rozgrzanym oleju na złoty kolor przez ok. 3 min z każdej strony.  Na talerz na którym będziemy serwować danie układamy rybę i przykrywamy ją warstwą sosu jarzynowego. Z podanego przepisu wyjdą nam dwie spore porcje ryby po grecku. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Ryba w ostrej panierce z salsą buraczkową 140

tego iż mieszkam  na wyspie i wszelkich rodzajów ryb i innych owoców morza jest tu pod dostatkiem , to jem  ich zdecydowanie zbyt mało. A ryby można przecież przyrządzić na tak wiele różnych sposobów.  Poza zwyczajnie smażoną rybą, kiedyś przygotowałam curry rybne, które bardzo mi smakowało, dziś jednak postanowiłam przygotować rybę nieco inaczej - pieczoną w ostrej(...)tymczasem zapraszam Was na moją wersję tej bardzo smacznej ryby. Ach, i dodam jeszcze, że jest to kolejne bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam! Ryba: Filety z białej ryby, ja użyłam łupacza Pasta madras  Salsa buraczkowa: 4 średnie ugotowane buraki 1 mała czerwona cebila 1 czerwona papryczka chili 2 łyżki posiekanej świeżej mięty

Codzienne Gotowanie

Proponowane wyszukiwania