ryby - 21588 przepisów (strona:35/1440)

Pstrąg po Wenecku , prosta pieczona ryba 104

Pstrąg po Wenecku , prosta pieczona ryba Ryby są pyszne i zdrowe , choć ja osobiście wolę je łowić niż jeść;) Moi chłopcy uwielbiają pstrąga , szczególnie tego najprostszego , pieczonego z dodatkiem masła i octu jabłkowego . Obowiązkowo nadziewany koprem , czosnkiem i tłuczonym pieprzem . Wyśmienite danie , szybkie w przygotowaniu i dobre na każdy dzień . Z dowolnymi dodatkami tworzy wystawny obiad , eleganckiego grilla(...)popołudnie Płukamy , osuszamy papierowym ręcznikiem . Kostkę masła przecinamy na pół . Jedną połówkę zużywamy do przyrządzenia ryb, a drugą do sosu. Nacinamy każdą rybę w poprzek z obu stron , solimy . Do środka każdej ryby wkładamy tłuczony pieprz, po jednym wyciśniętym praską ząbku czosnku , kilka gałązek kopru i masło . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Piekarnik rozgrzewamy do 180 C . Do gorącego wkładamy

Ogrodnik w podróży
Omlet z wędzonym łupaczem 154

łupacza wędzonego, który jest niezwykle smaczny i aromatyczny.   Wyśmienity, kremowy  omlet z wędzonym łupaczem ( smoked haddock ) z pewnością zasmakuje wszystkim fanom ryb. Omlet z wędzoną rybą jest daniem bardzo uniwersalnym - może być podawany na śniadanie, lunch lub kolację, najlepiej smakuje oczywiście na ciepło prosto z pieca(...)równie dobrze można jeść go na zimno. Omlet z wędzonym łupaczem jest przepyszny, a cała jego tajemnica leży oczywiście w dobrej gatunkowo rybie. Łupacz to mięsista, biała ryba z rodziny dorszowatych. Ryby i ich jakość to oczywiście temat rzeka,  nie będę się tu na ten temat rozpisywać, starajcie się jednak kupować ryby w sprawdzonych sklepach rybnych (fishmonger

Codzienne Gotowanie
#1 – Pomorze i Kaszuby 129

chleba. Mówiąc o tym rejonie nie można pominąć tematu ryb , które Kaszubi potrafią przyrządzić na wiele różnych sposobów. Zwłaszcza znane są wszelkiego rodzaju zupy przygotowywane z użyciem zarówno ryb słodko jak i słonowodnych. Towarzyszyły ludności na co dzień ale i od święta. Stare pisma podają, że Święta Bożego Narodzenia Kaszubi zaczynali od połowu ryb w wigilijny poranek(...)misce i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na kilkanaście minut. Ryż gotujemy na półmiękko, odcedzamy i studzimy. Cebulkę podsmażamy na łyżce masła. Rybę wyjmujemy z mleka i obieramy ze skóry i ości. Do osobnej miski wlewamy śmietankę, 3 łyżki mleka spod ryby i dodajemy bułkę tartą, a następnie mieszamy. Ryż, rybę, jajka na twardo, cebulę oraz bułkę mielimy w maszynce. Powstałą

Życie ze smakiem
Niedziela – Fish and chips z piekarnika, czyli ryba bez smażenia 205

dwóch kwadransach (tyle czasu potrzebują frytki, rybie wystarczy kwadrans) wyciągamy pachnące, smakowite danie. Fish and chips podaliśmy z pełną witamin surówką z czerwonej kapusty. Zobacz menu na tydzień – fast and fryless, czyli szybko i bez smażenia, w którym wykorzystaliśmy ten przepis. Składniki: Na fish and chips: 500 g mrożonej ryby (dorsz lub morszczuk) Kilka dużych ziemniaków Pół szklanki(...)Krok 3 Rybę myjemy i osuszamy. Solimy i pieprzymy. Do szerokiej miski wbijamy jajko, dodajemy kilka łyżek mleka lub wody, mieszamy trzepaczką lub widelcem, aż żółtko i białko połączą się. Do drugiej miski wysypujemy jedną trzecią szklanki tartej bułki i jedną trzecią szklanki tartego parmezanu. Do trzeciej miski wsypujemy kilka łyżek mąki. Zabieramy się za panierowania ryby. Najpierw obtaczamy

Niedzielny kucharz
WĘGORZ W ZALEWIE OCTOWEJ 285

łyżek cukru 5 ziarenek ziela ang 3 listki laurowe mąka do panierowania ryby olej do smażenia Wykonanie: Węgorza skrobiemy, patroszymy, myjemy. Rybę kroimy na dzwonka, po czym solimy od środka i zewnątrz.  Każdy kawałek ryby panierujemy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.  Posmażoną rybę układamy w dużym pojemniku. Wrzucamy listki(...)ziele, Wodę zagotowujemy z octem, cukrem i solą. Gorącą zalewę wlewamy do ryby. Odstawiamy na min 2 dni, żeby ryba przeszła smakiem

Z Majeczką w kuchni
ŚLEDZIE SMAŻONE W ZALEWIE OCTOWEJ 155

Śledzie smażone w zalewie octowej lubię od zawsze, to praktycznie jedyna ryba z octu, jaką jadam, choć na świeżo lubię wszystkie. Moi domownicy z kolei nigdy nie przepadali za śledziami z octu, preferują za to inne ryby z zalewy. Tak więc dotychczas dla nich przygotowywałam kawałki ryb w domowej zalewie octowej, sama zaś zadowalałam się śledziem sklepowym(...)octowy niż sklepowy, a już na pewno dużo zdrowszy. Tamte ryby są panierowane w bułce tartej, moje śledzie obtoczyłam tylko w mące kukurydzianej (w ten sposób smażę wszystkie ryby). Składniki: - 1000-1200g surowych śledzi zielonych, atlantyckich - sól, - mąka kukurydziana - olej do smażenia (u mnie bezzapachowy kokosowy) Ryby dokładnie wymyć, namoczyć na kilka minut w zimnej wodzie

Smaczne Zdrowe
Potrawy wigilijne: Ryba po żydowsku 504

całość dobrze wymieszaj. Cały czas mieszając, do masy mleczno-jajecznej wsyp mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Powinno powstać ciasto przypominające ciasto, jakie przygotowuje się na gofry. Rybę wyjmij z lodówki. Na patelni rozgrzej olej. Kawałki ryby zanurz w cieście (ciasto powinno dobrze je otoczyć ze wszystkich stron) i włóż na gorący tłuszcz. Gdy z obu stron ryby nabiorą ładnego(...)papierowe ręczniki, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Odsączoną rybę trzymaj w cieple, żeby nie wystygła za bardzo. Następnie przygotuj zalewę. Cebule obierz z łupinek i pokrój je w półplasterki. Papryki umyj, osusz i usuń z nich ogonki oraz gniazda nasienne. Miąższ papryk pokrój w paseczki. Na pozostałym ze smażenia ryby tłuszczu podsmaż cebulę i paprykę. Do garnka dodaj

blog.moje-pasje.info
Gołąbki z rybą i sos krewetkowy 197

widziany! Takie gołąbki można przyrządzić z jednego rodzaju ryby. Ja pomieszałam łososia z dorszem. Ryby nie mielę tylko drobno kroję. Ryba szybko robi się miękka, a i gołąbek po przekrojeniu wygląda apetyczniej z kawałkami soczystej ryby. Gołąbki z rybą Składniki: na 16 sztuk 1 duża główka kapusty, u mnie młoda 400 g fileta z dorsza(...)łyżki masła Sos krewetkowy 300 g krewetek, obranych i ugotowanych 150 g serka philadephia 1 mała cebula 1 łyżka przecieru pomidorowego 300 ml śmietanki 200 ml bulionu z ryby lub warzyw 30 g masła 2 łyżki świeżego kopru 2 łyżki sosu rybnego sól i pieprz do smaku Zacznij od przygotowania kapusty. Oberwij kapustę z uszkodzonych liści. Wytnij nóżkę

codojedzenia
Filety z mintaja smażone 146

środku. Czasem smażę rybę w panierce w połączeniu mąki pszennej z bułką tartą i szczyptą kolendry przetartej w moździerzu, wspaniale i świeżo smakuje. Mąkę kukurydzianą można zamienić dowolną mąką, bułką tartą, pokruszonymi płatkami kukurydzianymi, nawet makiem czy sezamem. Jeśli chcecie filety z mintaja upiec nie róbcie żadnej panierki, a kawałki ryby owińcie w papier do pieczenia(...)smażenia Przygotowanie: Filety myję w zimnej wodzie, dobrze odsączam, suszę na papierowym ręczniku. Ważne, by ryba była sucha, dzięki czemu nie będzie rozpadać się na patelni. Do miski wysypuję trochę mąki kukurydzianej, w oddzielnej mieszam widelcem jajka z niewielką ilością świeżo zmielonego pieprzu. Ryby przyprawiam z obu stron, nie solę. Obtaczam w jajku i mące, smażę na dobrze rozgrzanym

Zasmakuj Kuchni
Pieczona dorada w aromatycznej soli (Orata aromatizzata in crosta di sale) 103

Ryba pieczona w soli to mój ulubiony sposób podawania ryby w całości. Ryba zachowuje wtedy swoj ą  delikatność, soczystość i aromat. Sposób przygotowania jest prosty i nie wymagający długich przygotowań. Smacznego! **** Il pesce in crosta di sale è una delle mie ricette preferite.  perché il pesce rimane morbido, saporito e molto leggero. La preparazione è molto(...)Oczyszczone ryby myjemy i osuszamy. Ryby nadziewamy 2 plasterkami cytryny, gałązką rozmarynu i tymianku oraz 2 listkami szałwii.  Rybę przekładamy do formy. Wierzch ryby obsypujemy pozostał ą  sol ą .  **** Foderate uno stampo con carta da forno. Distribuite sopra uno strato di sale di circa 1 cm. Pulite le orate e riempite

La grande e la piccola cuoca
CHRUPIĄCA CYTRYNOWA RYBA Z WARZYWAMI 211

smaczną propozycje, bardzo smaczną ! Jest to najlepsza ryba jaką do tej pory zrobiłam. Idealnie dosmakowana. Lekki posmak cytrynowy idealnie pasuje do ryby. Ryba, która leży w przyprawach nabiera aromatu, który niweluje zapach ryby. A zapach ryby niektórych odrzuca. Dodatkową zaletą jest panierka - chrupiąca i złocista. Każdy ją polubi .  ~~SKŁADNIKI~~ duże filety z dorsza(...)bułce tartej. Na grillowej patelni rozgrzewamy olej z masłem. Układamy rybę i smażymy na złoty kolor z obu stron. Odsączamy na papierze. Warzywa odmrażamy. Odlewamy wodę. Polewamy olejem smakowym i oprószamy kucharkiem. Mieszamy i umieszczamy na rozgrzanej patelni grillowej. Grillujemy, aż warzywa będą chrupkie. Na gotowe warzywa układamy kawałki ryby

Kuchnia Paulettes
Kulinarna podróż- ABC na talerzu.Tajlandia 205

tajska przyprawa. KONSYSTENCJA to: chrupkie orzechy wodne i orzeszki ziemne albo wiórki kokoswe; to także jędrne warzywa i nie całkiem dojrzałe owoce w sałatkach; delikatne, rozpływające się w ustach ryby czy kawałki mięsa w curry; w pełni dojrzałe, niezwykle soczyste owoce Wschodu, jak mongostany czy liczi. ZAPACHY to: pasta curry rozpuszczana w podgrzanym mleczku kokosowym; trawa cytrynowa lub roztarte(...)warzywny dodaje smaku niemal wszystkim potrawom, choć oczywiście można użyć gotowych kostek, rozrabiając je z wodą, jeśli zachodzi taka potrzeba. Do przygotowania bulionu można wykorzystać kręgosłup i ości ryb, skorupki krewetek albo korpusy czy skrzydełka kurczaka. C CHILLI-   To niezbędny składnik większości azjatyckich potraw, nie tylko ze względu na walory smakowe ale i praktyczne, gdyż ich jedzenie

ClauditteMissCooking
Dorada pieczona w soli 90

sztuki: Dorada – 2 sztuki Sól gruboziarnista – 1 kg Czosnek – 5 ząbków Cytryna – kilka plasterków Świeży tymianek – kilka gałązek Wykonanie: Rybę dokładnie oczyścić z łusek i wypatroszyć. Następnie po bokach zrobić nacięcia do których włożyć kilka plasterków czosnku. Do środka ryby włożyć pozostały czosnek, tymianek i plastry cytryny. Żaroodporną formę do pieczenia wysypać solą na grubość 2-3 cm, na niej położyć rybę i przysypać resztą soli. Sól można skropić kilkoma łyżeczkami wody i dokładnie docisnąć do ryby. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni i piec w nim ryby przez 20-25 minut (w zależności od wielkości ryby

Kuchnia Bon Appetit
Pstrąg z Patelni z Masłem Czosnkowym i Koperkiem 108

Jeśli chodzi o pstrągi to moje dziecko jada je bardzo chętnie, wystarczy ściągnąć kręgosłup i prawie gotowe. Najbardziej lubimy taką z patelni smażoną praktycznie bez tłuszczu, bo do środka ryby wkładam między innymi domowe masło czosnkowe, które pod wpływem temperatury i tak się wytapia i wypływa na patelnię. Na patelnię też nie mogę narzekać, bo to przecież Woll. Wracając(...)zwykle przygotowuję sobie ryż i sałatkę. Kiedy wszystko mam już gotowe do środka ryby wkładam po dwa plasterki masła czosnkowego, kilka gałązek koperku i plasterek cytryny, rybę spina wykałaczkami. Smażę ryby na rozgrzanej patelni już bez użycia tłuszczu, podczas smażenia i tak masło trochę wycieka ze środka, po kilka minut z każdej strony. Jak sami widzicie nie przygotowanie

Blondynka Gotuje
RYBY SĄ SUPER ! KONKURS! 91

okresie świątecznym można było zdobyć książkę za 6 znaczków, prawda? Na pewno są tacy, którzy nie zdążyli, a książkę by mieć chcieli. Tutaj będą mogli ją zdobyć! Książka RYBY SĄ SUPER to 80 wcześniej niepublikowanych na stronie kuchnialidla.pl przepisów, zebranych na prawie trzystu stronach z apetycznymi zdjęciami potraw. Karol Okrasa i Dorota Wellman zgromadzili w niej nie tylko dziesiątki(...)siebie- zarówno ci, którzy w kuchni cenią sobie prostotę , jak i ci poszukujący szczypty szaleństwa i nieszablonowych rozwiązań! Zapewniam, że książka dostarczy wielu smakowitych pomysłów i sprawi, że ryby i owoce morza będą teraz częściej gościć na Twoim stole. Zasady udziału w konkursie 1/ Konkurs odbywa się w całości pod tym postem 2/ Zadanie konkursowe polega na dodaniu komentarza

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania