ryby - 22566 przepisów (strona:44/1505)

Ryba po japońsku 139

drobną kostkę lub posiekaj. Jajka sparz, wbij do miski i roztrzep widelcem. Na płaskie talerze wsyp mąkę i bułkę tartą. Rybę opanieruj w mące, jajkach i w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej. Na gorący tłuszcz włóż kawałki ryby. Smaż je na średnim ogniu do momentu, gdy z obu stron nabiorą ładnego, złotobrązowego koloru. Usmażoną rybę przełóż na talerz(...)wrzenia. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem i gotuj na małym ogniu przez mniej więcej 3 minuty. Gotową zalew odstaw do przestygnięcia. Odsączoną z tłuszczy rybę ułóż warstwami na półmisku. Każdą warstwę ryby przykryj pokrojonymi warzywami. Całość zalej wystudzoną zalewą

blog.moje-pasje.info
Sprawianie Karpia - Krok po Kroku 8568

wyjmowanie wnętrzności jest dla mnie bardzo trudny, wtedy nie wiem czemu przeżywam to bardzo, a kiedy wyciągam wnętrzności zawsze odwracam głowę. Jeszcze ta adrenalina kiedy czuję reagujące nerwy ryby, wtedy dla mnie jest bardzo nieprzyjemnie. Ja przeżywam, a asystujący mi Młody zwykle ma niezły ubaw, choć zawsze stoi czujny i dba o to aby mi podać nóż, albo ręczniki(...)się, że nóż specjalistyczny jakim jest ten do filetowania jest zbędny w kuchni, to tu się mylicie, tak samo jak jak dotychczas. Nie jest to tylko nóż do ryb, bo ja widzę go również przy trybowaniu kurczaka, krojeniu w cienkie plastry warzyw typu cukinia, bakłażan, ogórek itp. Te moje pomysły pokażę Wam w niedalekiej przyszłości, na razie ogarniam święta

Blondynka Gotuje
Karp po żydowsku 233

liść laurowy, dolać wino, lekko osolić. Gotować na bardzo małym ogniu (nie doprowadzać do wrzenia!) jak najdłużej, do zupełnej miękkości warzyw; ryba może zacząć się rozpadać – nie szkodzi; im dłużej gotowany wywar (i na jak największej ilości ryby) – tym lepiej. Gdy wywar będzie już esencjonalny, należy go przecedzić przez gęste sito. Odcedzony wywar wlewamy z powrotem(...)rybę na paski, odkładamy je skórą do góry, zostawiamy do ostudzenia. Czas na końcowe doprawienie wywaru – ma być wyraźnie słodki, słony i z dużą ilością pieprzu. Gotować jeszcze 10-15 minut (nadal na bardzo małym ogniu). Odecedzamy – uwaga – rodzynki i migdały zostawiamy do ostudzenia – nie wyrzucamy! Wywar należy schłodzić. W zależności od tego ile ryby

Pociąg Do Kuchni
Ryba z jabłkiem w sosie curry 181

poszerzyć swoje kulinarne horyzonty i próbować czegoś nowego. Połączenie curry, jabłek i ryby wydawało mi się bardzo kuszące. Nie myliłam się. Ryba wyszła rewelacyjna w smaku. Ze względy na rewelacyjny sos, jaki powstaje podczas duszenia ryby szczególnie polecam danie podawać z ryżem. Składniki: 50 dag filetów rybnych 1 duże kwaśno jabłko 1 cebula 2 szklanki bulionu 2 łyżeczki(...)strony. Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na maśle. Dodajemy mąkę, curry mieszamy. Wlewamy bulion. Dokładamy starte na tarce jabłko. Wkładamy rybę. Dusimy pod przykryciem przez ok. 20 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. źródło: "Najlepsze przepisy na ryby i owoce morza" Encyklopedia gotowania Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: ok. 1 h Koszt przygotowania

Pobite gary Barbary
Polędwica z plamiaka pieczona w szynce szwarcwaldzkiej 255

Gadidae). Jedyny przedstawiciel rodzaju Melanogrammus . W języku angielskim znany jako „haddock”. Jest cenioną rybą w krajach anglosaskich. Charakteryzuje ją bardzo kruche i delikatne mięso. Plamiak bardzo dobrze komponuje się w sosach (np. pomidorowych, śmietanowych). Możemy go również piec, grillować i wędzić. Mięso ryby jest białe, bardzo chude i lekkostrawne. Polędwica z plamiaka pieczona w szynce szwarcwaldzkiej. Składniki(...)minut. Co jakiś czas obracamy je, aby równomiernie się upiekły. Wyjmujemy rybę i kroimy ukośnie na porcje. Podajemy… z czym kto lubi. Polędwica z plamiaka pieczona w szynce szwarcwaldzkiej podana na obiad, kolację czy przystawkę zadowoli każdego miłośnika ryb… i nie tylko. Gorąco polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepis The post Polędwica z plamiaka pieczona w szynce szwarcwaldzkiej appeared

mojewypiekiinietylko
Dorada pieczona w papilotach 210

pietruszki lub świeży tymianek do posypania'; document.write(" "); Dorady oczyszczamy z łusek pod bieżącą wodą. Osuszamy i po każdej stronie robimy 3-4 nacięcia nożem pod ukosem, aby ryba wchłonęła smaki. Posypujemy ryby niewielką ilością soli (także w środku). Posypujemy z dwóch stron mąką i delikatnie wcieramy. Cebulę i seler naciowy kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy(...)Rozwijamy 2 lub 3 (w zależności od tego ile mamy ryb) duże kawałki folii aluminiowej. Rozsmarowujemy na każdym kawałku łyżeczkę oliwy z oliwek i układamy jedną rybę. Na wierzch każdej ryby wykładamy farsz pomidorowy z patelni. Łączymy brzegi folii tworząc szczelną paczuszkę tzw. papilotkę. Przekładamy papilotki na blachę do pieczenia. Pieczemy 20-25 minut

Poezja smaku
Smażony karmazyn 177

Lubię testować różne ryby i szukać nowych smaków. Niedawno kupiłam mrożone tuszki karmazyna. Muszą przyznać, że to bardzo smaczna i ładna ryba. Po wyfiletowaniu ryby otrzymałam ładne kawałki prawie bez ości. Przy okazji zrobiłam też ZUPĘ RYBNĄ ( prezentowana na blogu ). Nie chciałam przekombinować z przyprawami i sposobem wykonania. Karmazyn został przeze mnie usmażony w typowy sposób. Jeżeli kiedykolwiek(...)karmazyna to na pewno to zrobię. Składniki: Mrożone tuszki karmazyna Ziołowa przyprawa do ryb Sól Mąka Olej Wykonanie: Rybę oczyszczamy z łusek i filetujemy. Następnie myjemy pod i osuszamy ręcznikiem papierowym. Każdego fileta przyprawiamy solą i ziołową przyprawą do ryb. Odstawiamy na kilkanaście minut do zamarynowania. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Podajemy

Smaki Ewy
Morszczuk w ziołach, pieczony z pomidorkami 326

myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Rybę z obu stron solimy i pieprzymy.  Na wierzchy rybę posypujemy ziołami prowansalskimi i skrapiamy sokiem z cytryny. Masło kroimy na małe kawałeczki i równomiernie rozkładamy na wierzchu ryby.  Plasterki cytryny kroimy na pół i kładziemy na rybie. Pomidory kroimy na pół i wkładamy do miseczki. Dodajemy(...)przez praskę ząbek czosnku i szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowane pomidory rozkładamy w naczyniu żaroodpornym, obok ryby. Marynatę, która pozostała w miseczce po pomidorkach, przekładamy na rybę. Tak przygotowanego morszczuka przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę (matowa strona folii aluminiowej ma być na zewnątrz). Piekarnik nagrzewamy. Rybę wkładamy do nagrzanego piekarnika

Smak mojego domu
Ryba zapiekana z warzywami 1261

klarowanego sol pieprz słodka papryka Rybę podzielić na mniejsze kawałki. Oprószyć solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 1/2 godziny w chłodne miejsce. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić warzywa pokrojone w kostkę. (bez papryki) Doprawić solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym wyłożyć na dnie zeszklone warzywa, a na nich ułożyć kawałki ryby lekko wciskając w warzywa(...)Śmietanę wymieszać z natką pietruszki, solą, pieprzem, papryką  i wlać na rybę. Na wierchu posypać pokrojoną w kostkę papryką Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ryba powinna się lekko przyrumienić. ryba zapiekana z warzywami

O kuchni z uczuciem
Ryba w zalewie słodko-kwaśnej 214

smaczna rybę w zalewie można zrobić z fileta, ale również i z ryby świeżej. Ja miałam świeżego leszcza. To ryba smaczna, ale oprócz grubych ości ma sporo drobnych, prawie nie widocznych. Ryba świeża jest smaczniejsza od fileta, ale nie każdy lubi bawić się w poszukiwanie ości. Dlatego polecam przyrządzić do zalewy rybę w postaci fileta - bez ości. Wtedy(...)śmiesznie brzmi, ale na pewno choć raz w życiu każdy z nas miał problem z ością w gardle i wtedy nie było nikomu do śmiechu... Na 1 kg usmażonej ryby. Składniki na zalewę 1 szklanka cukru 1 szklanka wody 1 szklanka octu 10 % 4 cebule 3 liście laurowe 1 opakowanie pieprzu czarnego w ziarnkach tj.15 g 1 opakowanie ziela

Proste Potrawy
Maślano – cytrynowy sos do ryby 210

Rating: Ze sporym opóźnieniem dodaję przepis na maślano – cytrynowy sos do ryby, gdyż po raz pierwszy sos ten podałam wraz z rybą na stole świątecznym – w Wigilię. Moje dzieciaki uwielbiają ryby, ale w ten dzień chciałam dodać odrobinę innowacyjności na tradycyjnym stole świątecznym. Połączenie cytryny i masła i oblanie nimi ryby było bardzo fajnym(...)post Maślano – cytrynowy sos do ryby appeared first on Magiczny Garnek

Magiczny Garnek
Recenzja książki Ryby są super . 130

Taką niespodziankę w postaci wspaniałej książki  Ryby są super  sprawił mi dzisiaj LIDL . Książka  poświęcona  jest tematyce  ryb , autorami są Karol Okrasa i Dorota Wellman(...)Znajdziecie w niej porady i przepisy , jak przechowywać ryby  po czym poznać że ryba jest świeża , jak zabrać się za rybę , jak uwędzić i przyrządzić rybę w domu , jak jeść ryby,  oraz  wiele  cennych rad i trików  . Dzięki tej książce zrozumiesz że ryby są super zdrowe i pyszne i z miłą chęcią

Sama słodycz i szczypta chili
Pstrąg nadziewany fetą otulony boczkiem 125

czubata łyżeczka ) 3 ząbki czosnku dodatkowo: sól, pieprz, sok ze świeżej cytryny, olej do smażenia, wykałaczki Sposób wykonania: Ze swojej ryby wyciągnęłam ości, pozostawiając tylko płetwy. Po wyczyszczeniu ryby dół jej nacinam do końca od płetwy odbytowej do płetwy ogonowej palcem delikatnie oddzielam mięso od kręgosłupa, kończąc przy płetwie ogonowej, przecinam kręgosłup. Następnie delikatnie palcem oddzielam mięso ryby w lewym kierunku odcinając kręgosłup przy głowie. Tak osiągam jeden płat nie uszkadzając całości. Druga cześć ryby - od całości oddzielam palcem kręgosłup. Boczne, duże ości, które zaczynają się przy głowie wyciągam podważając nożem. Góra ryby pozostaje w całości a skóra nie jest ponacinana, dlatego też można nadać jej ładny kształt. Skrzela, też je wyciągam. Każdą rybę posypuję

Darcia w kuchni
Pieczony pstrąg z masłem i ziołami 192

czerwonej papryki 2 cebule czerwone 1 limonka 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki łyżka posiekanego rozmarynu łyżka posiekanej kolendry pieprz kolorowy 1 łyżeczka sól himalajska naturalna przyprawa do ryb (ja swoje zapasy posiadam jeszcze z Krety, ze sklepu zielarskiego) 1 łyżka sałatkowego rarytasu ETERNO (ten składnik możecie pominąć, ja dodałam ze względu na walory smakowe) PRZYGOTOWANIE Piekarnik(...) i ponacinaj z obu stron (tak jakbyście nacinali kiełbaski na grilla :)). Rybę posól i odstaw. Do moździerza dodaj sok z 1/2 limonki, zioła (ilość podana w składnikach), pieprz, natkę, czosnek i posiekaną paprykę. Ugnieć aż do uzyskania papki. Dodaj masło i sałatkowy rarytas (opcjonalnie). Zacznij faszerować ryby. Trochę farszu zostanie więc natrzyjcie nim ryby od wierzchu. Cebulę

ClauditteMissCooking
Balık Ekmek, kanapka z rybą znad Bosforu 236

morzem nie sprzedaje się takich fantastycznych kanapek.... Balık Ekmek , kanapka z rybą znad Bosforu przepis z książki "Istanbul" Rebecca Seal Składniki (na 2 osoby): 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie plasterki 2 małe podłużne zielone papryki (u mnie pikantne) lub 2 plastry zielonej słodkiej papryki 2 filety ryby ze skórą, w oryginale makrela, u mnie pstrąg 2 soczyste pomidory(...)odstaw (pod wpływem soli zmiękną i złagodnieją). Zielone papryki zgrilluj na rozgrzanej patelni grillowej lub w piekarniku z funkcją opiekania, aż skórka stanie się w wielu miejscach czarna. Filety ryby posyp solą i zgrilluj na patelni grillowej na dużym ogniu przez 3-4 minuty na stronę. Rybę możesz też zgrillować na grillu ogrodowym, albo ewentualnie upiec w piekarniku. Zawiń

Chilli Czosnek i Oliwa