ryby - 21588 przepisów (strona:44/1440)

Ryba pieczona ze szpinakiem i mozzarellą 42

Ryba pieczona ze szpinakiem i mozzarellą to bardzo szybki i prosty do zrobienia przepis na filety rybne z piekarnika. Danie świetnie sprawdzi się na pyszny i zdrowy obiad w towarzystwie ziemniaków i ulubionej surówki. Ryba w tym wydaniu jest aromatyczna i soczysta, a do tego stosunkowo niskokaloryczna i lekka.   Składniki na ryba pieczoną ze szpinakiem i mozzarellą (2 porcje(...)około 400 g filetów z ulubionej ryby (dałam dorsza) 250 g świeżego szpinaku średniej wielkości cebula ząbek czosnku 100 g sera mozzarella łyżka soku z cytryny sól, pieprz   Przygotowanie Jeśli mamy mrożone filety rybne, rozmrażamy je najpierw całkowicie i osuszamy. Mniejsze filety przekrawamy na pół, większe dzielimy na 3 porcje. Każdy kawałek obsypujemy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem

e-PrzepisyKulinarne
Zupa z karpia z pierożkami 94

Zupa z karpia to alternatywa dla wigilijnego barszczu czy zupy grzybowej. Można podać ją z kawałkiem ryby albo z pierożkami z rybą. Można też do zupy dodać ziemniaki, ja jednak wolę wersję typu rosół. Zupa z karpia z pierożkami Składniki: zupa: 2 głowy i kręgosłupy z karpia (albo innej ryby, np. dorsza, pstrąga, łososia) 2 marchewki 1 pietruszka(...)kawałek selera kawałek pora ok 10cm 1 cebula 2 liście laurowe 3-4 ziarenka ziela angielskiego natka pietruszki sól pieprz pierożki z rybą: ciasto: 1,5 szklanki mąki 2/3 szklanki wody sól łyżeczka oleju nadzienie: 1 płat karpia (ok 500g) 1 cebula ząbek czosnku 1 łyżka kaszy manny 2 łyżki oleju sól pieprz tymianek  Marchew i pietruszkę obrać, przekroić

Obiad gotowy
Pasta z wędzonej ryby 64

Dzisiaj zdecydowałam napisać przepis bez podawania nazwy ryby, ponieważ ja robię z takiej, jaką aktualnie kupię. U mnie tym razem sielawa. Składniki 40 dkg. obranej wędzonej ryby 3 łyżki serka kremowego 1/3 kostki miękkiego masła 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka musztardy 1 pęczek szczypioru sól, pieprz do smaku Krok po Kroku 1 Rybę obieramy z ości(...)pieprzem. Odstawiamy do lodówki na około 30 min. Życzę smacznego! Interesujesz się gotowaniem? Zapraszam no moją grupę na Facebooku , gdzie możesz podzielić się swoimi przepisami . Artykuł Pasta z wędzonej ryby pochodzi z serwisu uDolores.pl - Tylko Sprawdzwone Przepisy

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Ryba w łuskach ziemniaka 113

Składniki 500-600 g halibut,lub inna gruba ryba sól pieprz koperek cytryna Wykonanie To danie z ryby owiniętej w plasterki ziemniaka ,nie jest trudne. Kluczem do tego dania są cieniutko pokrojone ziemniaki na mandolinie. Nie moczyć plastrów ziemniaka w wodzie. Dlatego należy przygotować krótko przed układaniem na rybie. Ryba dowolna ,ale musi być dość gruba .Ziemniak ze skórką(...) z solą, pieprzem i u mnie koperkiem. Zioła w ogrodzie nadal w zimowej drzemce, więc użyłam zielony koperek mrożony. Żaroodporne naczynie wyłożyć plastrami ziemniaka. Na to ułożyć kawałki ryby .Każdy kawałek ryby pokryć cienkimi plastrami ziemniaka ,jak łuski na rybie. Rozgrzać piekarnik do 200°C .Rybę w łuskach posmarować masłem roztopionym i kawałki masła ( 1 łyżkę) wrzucić

w mojej kuchni
Ryba w łuskach ziemniaka 124

Składniki 500-600 g halibut,lub inna gruba ryba sól pieprz koperek cytryna Wykonanie To danie z ryby owiniętej w plasterki ziemniaka ,nie jest trudne. Kluczem do tego dania są cieniutko pokrojone ziemniaki na mandolinie. Nie moczyć plastrów ziemniaka w wodzie. Dlatego należy przygotować krótko przed układaniem na rybie. Ryba dowolna ,ale musi być dość gruba .Ziemniak ze skórką(...) z solą, pieprzem i u mnie koperkiem. Zioła w ogrodzie nadal w zimowej drzemce, więc użyłam zielony koperek mrożony. Żaroodporne naczynie wyłożyć plastrami ziemniaka. Na to ułożyć kawałki ryby .Każdy kawałek ryby pokryć cienkimi plastrami ziemniaka ,jak łuski na rybie. Rozgrzać piekarnik do 200°C .Rybę w łuskach posmarować masłem roztopionym i kawałki masła ( 1 łyżkę) wrzucić

mojej kuchni
Kotlety rybne. Przepis krok po kroku. 90

oleju roślinnego. Czosnek obierz z łupiny, zetrzyj na drobnej tarce lub przeciśnij przez praskę. Cytrynę dokładnie umyj i wyszoruj. Otrzyj z niej skórkę. Wszystkie składniki: rybę, pora czosnek, skórkę cytrynową, bułkę tartą, bułkę tartą, koperek oraz sól i pieprz czarny, wymieszaj w misce do uzyskania jednolitej masy.   Zwilżonymi dłońmi uformuj zgrabne(...)surówką z kiszonej kapusty.   Idealne na piątek   Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na kotlety rybne. Danie idealne na piątek ale zważywszy, że ryby powinno się jeść jak najczęściej to możesz je przygotować w tygodniu lub weekend   Inne danie rybne warte waszej uwagi   Ostatnio przygotowałem dla Was Pulpety rybne

kuron.com.pl
Paluszki rybne 82

całej masy, co w rezultacie daje nam bardzo drogą bułkę tartą. Ja i tak idę nieco na łatwiznę, bo do przygotowania kupuję rybę w kostce, bardzo ułatwia mi to sprawę. Kostkę dzielę na 4 paluszki. Kotlety  ryby goszczą u nas co jakiś czas i są przez nas i dzieci naprawdę bardzo lubiane.  Paluszki rybne w piekarniku przygotowuje(...)się praktycznie bezobsługowo, nie trzeba ich nawet obracać na drugą stronę. Dzielimy naszą rybę na części, otaczamy i na papier do pieczenia, kilka minut i obiad gotowy. Uwierzcie - dzieci za nimi szaleją, nigdy nie zjedzą z większym apetytem ryby przygotowanej w inny sposób. Co prawda paluszki rybne z piekarnika przygotowuje się łatwiej, ale ja lubię smażone ryby

MamaOskarka
ZAPIEKANA DORADA 83

Zapiekana w piekarniku dorada morska z ziemniaczkami, cytryną i pomidorami. Jest to klasyczny i prosty przepis grecki na duże ryby. Dorada jest to gatunek małoostnej, okoniokształtnej ryby, występującej głównie w Grecji, Turcji Włoszech i Hiszpanii. Spożywana najczęściej w postaci ryby patroszonej, zapiekanej i grillowanej. SKŁADNIKI: - 2 dorady morskie lub inne duże ryby - 2 pomidory - 2 duże(...)Przyprawiamy solą, pieprzem, świeżym pokrojonym tymiankiem i  oliwą z oliwek. Wszystko razem mieszamy. - Kładziemy 3 plastry pomidora i 3 plastry cytryny. - Oczyszczone i wypatroszone ryby nacieramy solą, pieprzem oraz oliwą z oliwek. Wypełniamy ich brzuchy plastrami cytryny. - Na warstwę warzyw kładziemy ryby. Na ryby kładziemy po 2 plastry pomidora. - Całość  polewamy oliwą z oliwek

RITA food channel
Ryba po skandynawsku 93

Ryba po skandynawsku Ryba po skandynawsku , to prosta ryba, smażona na maśle z dodatkiem smażonych warzyw . W skandynawskim stylu czyli warzywa okopowe Chłopcy uwielbiają ten przepis . Jest to jedna z niewielu postaci ryby ,którą chętnie i bez mamrotania pałaszują do samego końca Co jest naprawdę wielkim wydarzeniem bo generalnie miłośnikami ryb nie są . Szczególnie młodszy syn unika(...)diabła u wejścia piekieł Przecież taka ryba jak Cię złapie to Cię wciągnie , przeżuje , wypluje … Poważnie mówiąc przepis , wart uwagi ze względu na prostotę wykonania i doskonały smak . Składniki na 4 osoby : 4 filety z pangi lub innej ryby bez skóry 3 łyżki klarowanego masła 4 płaskie łyżeczki soku z cytryny ( jedna na filet ) sól , pieprz do smaku

Ogrodnik w podróży
Portugalska pasta z sardynek 143

Kurczę, lubię ryby. Wolę ryby od mięsa i niejednokrotnie pisałam, że chętnie zamienię miejsce zamieszkania jak nie na Australię, to na jeden z krajów śródziemnomorskich. Poza Christiano Ronaldo Portugalia ma jeszcze inną dumę narodową – sardynki. O ile połowy dorsza, który pozostaje królem domowych portugalskich stołów zostały przez unijne przepisy i przerzedzone stada mocno ograniczone, o tyle sardynki(...)większych szprotek, którą my kupujemy w puszkach w oleju lub tomacie z grubą, tłuściutką i porządnie wypasioną portugalską sardynką wiele wspólnego nie ma i to naprawdę widać od razu. Ryby po raz pierwszy po zimie odławia się po tarle, na przełomie maja i czerwca – a Festas de Lisboa, czyli Festiwal Lizbony (zwany też Festiwalem św. Antoniego) odbywa się

Karo in the Kitchen
KARP SMAŻONY W GŁĘBOKIM TŁUSZCZU (keto, LCHF, optymalny, paleo) 199

osolić obficie, obłożyć wcześniej obraną i pokrojoną w piórka cebulą. Miskę schować do lodówki najlepiej na całą noc. Dzięki temu zabiegowi ryba jest aromatyczna, nie czuć jej mułem i nie wydziela już śluzu. Przed smażeniem kawałki ryby oczyścić z cebuli, ale nie wycierać ręcznikiem papierowym. Rybę smażyć w dużej ilości bardzo dobrze rozgrzanego tłuszczu. Jeśli tłuszcz nie przykrywa(...)tłuszczu o niższej temperaturze. W ten sposób małe ości rozpuszczają się a duże odchodzą z kręgosłupem. Rybę na talerzu można dodatkowo skropić sokiem z cytryny lub limonki chociaż dla mnie jest idealna i nie mam takiej potrzeby Polecam nie odsączać ryby z tłuszczu żeby było lepsze makro Smacznego! Artykuł KARP SMAŻONY W GŁĘBOKIM TŁUSZCZU (keto, LCHF, optymalny, paleo) pochodzi

Ola la LCHF
Ryba w śmietanowym sosie pomidorowo - bazyliowym podana na puree z selera 126

najzdrowszych dań, jakie powinno gościć na naszych stołach.  Często przygotowuję rybę dla mojej rodziny i mam ulubione dania rybne. Dlatego tak rzadko pokazuję nowości.  Dzisiaj zrobiłam coś specjalnego. Jest to danie, które nadaje się na codzienny obiad, jak również na elegancką kolację Składniki: filety ryby mrożonej lub świeżej użyłam filety z dorsza sok z połowy cytryny sól(...)Zostawiłam na kilka minut. W tym czasie przygotowałam sos wg tego przepisu . Czas zająć się rybą. Na patelni rozgrzałam masło z olejem. Rybę oprószyłam mąką. Ja robię to przez  małe  sitko. Następnie przełożyłam kawałki ryby na rozgrzany na patelni tłuszcz i smażyłam na rumiano z każdej strony. Piekarnik rozgrzałam do 180 °C. Naczynie do zapiekania posmarowałam masłem

Kuchnia u Krysi
Dorada z pieca w 10 minut 186

roku na rok się powiększa w sieciowych sklepach, oferując ciekawe gatunki ryb po przystępnych cenach. Dorada to łatwa w przygotowaniu, bardzo smaczna ryba. Jej wartości odżywcze również nie ustępują większości ryb: pełnowartościowe białko, witamina D, jod, selen czy nienasycone kwasy tłuszczowe. Dorada jest niskokaloryczną rybą która należy do uważanych za jedne z najczystszych. Przy przygotowywaniu jej trzeba pamiętać(...)Suszona pietruszka i tymianek Olej rzepakowy Dodatki: żółta cukinia, koper włoski (fenkuł) korzeń i zielenina, małe buraczki z botwinki, bazylia, pomidorki koktajlowe Przygotowanie: 1/ Nacieramy rybę solą, pieprzem, tymiankiem, pietruszką i olejem. Do środka ryby dajemy igiełki rozmarynu i kawałek masła. Możemy zawinąć w folię zwarcie i odłożyć do przegryzienia się smaków. 2/ Ustawiamy piekarnik na 200stopni

Kuchnia PROzdrowotna
Ryba w cieście naleśnikowym 140

mojej kuchni. Może wydawać się trochę dziwne, ale ryba z ciastem naleśnikowym współgrają bardzo dobrze. Dzięki ciastu ryba pozostaje po usmażeniu nadal soczysta! Przygotowanie takiej rybki jest banalnie proste i nie zajmie dużo czasu.  Teraz w czasie adwentu jest czas na ryby, dlatego postanowiłem publikować na blogu(...)przepis z wykorzystaniem ryby (filetów, dzwonek, całych) każdy piątek, aż do Bożego Narodzenia! Mam nadzieję, że pierwszy, czyli dzisiejszy przepis przypadnie Wam do gustu. Ryba w cieście naleśnikowym - przepis: Składniki: 2 filety z ryby np. soli, halibuta, szczupaka, mintaja (użyłem szczupaka) 3 łyżki mąki (do obtoczenia) 3 łyżki oleju (do smażenia) Ciasto: 4 kopiaste łyżki mąki

Kuchnia Łukasza
Kotlety mielone z łososia 127

Lubicie ryby na obiad? My bardzo! Dzisiaj chcę Wam zaproponować prosty przepis na kotlety z łososia. Kotlety mielone z ryby podaję różnie, a dzisiaj proponuję kotlety(...)ziemniaczanym puree i sosem chrzanowo koperkowym. Łosoś często gości na moim stole, choć lubię i inne ryby. Łosoś to tłusta ryba (zdrowe tłuszcze, omega 3 kwasy tłuszczowe ) i dlatego warto robiąc mielone dodać białej, chudej ryby jak np. gładzicę czy inne ryby flądrowate. Kotlety z łososia Składniki: 10 kotletów 600 g fileta łososia 400 g białej ryby

codojedzenia