ryby - 21588 przepisów (strona:45/1440)

Ryba duszona w sosie porowo-śmietanowym 124

Dzisiaj sprawdzony przepis na pyszną rybę. Ryba w sosie porowo – śmietanowym. Tym razem miruna, ale możecie przygotować swoją ulubioną rybę np. dorsza. Ryba z dodatkiem sosu porowo-śmietanowego przyprawionego świeżym tymiankiem, cytryną i rozmarynem. Taka ryba świetnie sprawdzi się zarówno na niedzielny obiad jak i kolację Wigilijną. Spróbujcie koniecznie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ryba duszona w sosie porowo-śmietanowym(...)Składniki 500 g ulubionej ryby u mnie miruna 2 kawałki pora biała część 50 ml oliwy z oliwek 1 łyżka masła klarowanego 1 ząbek czosnku sól, pieprz kolorowy cytryna sok z 1 połowki oregano, rozmaryn, koperek 1 łyżeczka mąki 150 ml słodkiej śmietanki

To co lubię - gotuję i polecam
Sałatka jarzynowa i ryba po grecku – obowiązkowe dania na święta 38

prezenty, oczekiwanie na pierwszą gwiazdkę czy wspólne śpiewanie kolęd. Pełnia świątecznego charakteru uwarunkowana jest tradycyjnymi daniami wykonanymi na podstawie przekazywanych z pokoleń przepisów. Wśród świątecznej uczty nie może zabraknąć ryby po grecku oraz sałatki jarzynowej. Te niezwykle proste w przyrządzeniu dania są nieodłącznym elementem kolacji wigilijnej! Zapraszamy do zapoznania się z dalszą częścią artykułu, a poznacie Państwo proste(...)szybkie w przygotowaniu przepisy na świąteczne potrawy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ryba po grecku – to nie takie trudne!  Ryba po grecku , choć swoją nazwą może kojarzyć się z krajem śródziemnomorskim jest typową polską potrawą przyrządzaną przez wiele rodzin podczas świątecznych dni. Danie jest wyjątkowo smaczne i posiada wielu zwolenników. Składniki Przygotowanie wyjątkowej świątecznej potrawy wymaga kilku składników, takich

Przepiski.pl
PSTRĄG Z GRILLA Z MASŁEM CZOSNKOWO-ZIOŁOWYM (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 74

Pstrąg z grilla z masłem czosnkowo-ziołowym to znakomita propozycja dla amatorów ryb oraz zdrowego stylu życia. Pamiętajmy, że ryby są źródłem łatwo przyswajalnego i wysokowartościowego białka oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Poza walorami zdrowotnymi oczywiście wyśmienicie smakują. I tak pstrąg z grilla z masłem czosnkowo-ziołowym to jedno z moich ulubionych dań, które przyrządza się w zaledwie(...)kilka minut. Świeży opiekany w całości pstrąg faszerowany esencjonalnymi ziołami, czosnkiem i cytryną dają w efekcie pyszne, delikatne i aromatyczne mięso ryby. Składniki – pstrąg z grilla z masłem czosnkowo-ziołowym: 300 g świeżego pstrąga w całości (wypatroszonego) 150 g cytryny (1 sztuka) świeży koper świeża natka pietruszki świeży tymianek 2 ząbki czosnku 40 g miękkiego masła lub masła

Ola la LCHF
Ryba pieczona ze szpinakiem i mozzarellą 42

Ryba pieczona ze szpinakiem i mozzarellą to bardzo szybki i prosty do zrobienia przepis na filety rybne z piekarnika. Danie świetnie sprawdzi się na pyszny i zdrowy obiad w towarzystwie ziemniaków i ulubionej surówki. Ryba w tym wydaniu jest aromatyczna i soczysta, a do tego stosunkowo niskokaloryczna i lekka.   Składniki na ryba pieczoną ze szpinakiem i mozzarellą (2 porcje(...)około 400 g filetów z ulubionej ryby (dałam dorsza) 250 g świeżego szpinaku średniej wielkości cebula ząbek czosnku 100 g sera mozzarella łyżka soku z cytryny sól, pieprz   Przygotowanie Jeśli mamy mrożone filety rybne, rozmrażamy je najpierw całkowicie i osuszamy. Mniejsze filety przekrawamy na pół, większe dzielimy na 3 porcje. Każdy kawałek obsypujemy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem

e-PrzepisyKulinarne
Zupa z karpia z pierożkami 94

Zupa z karpia to alternatywa dla wigilijnego barszczu czy zupy grzybowej. Można podać ją z kawałkiem ryby albo z pierożkami z rybą. Można też do zupy dodać ziemniaki, ja jednak wolę wersję typu rosół. Zupa z karpia z pierożkami Składniki: zupa: 2 głowy i kręgosłupy z karpia (albo innej ryby, np. dorsza, pstrąga, łososia) 2 marchewki 1 pietruszka(...)kawałek selera kawałek pora ok 10cm 1 cebula 2 liście laurowe 3-4 ziarenka ziela angielskiego natka pietruszki sól pieprz pierożki z rybą: ciasto: 1,5 szklanki mąki 2/3 szklanki wody sól łyżeczka oleju nadzienie: 1 płat karpia (ok 500g) 1 cebula ząbek czosnku 1 łyżka kaszy manny 2 łyżki oleju sól pieprz tymianek  Marchew i pietruszkę obrać, przekroić

Obiad gotowy
Pasta z wędzonej ryby 64

Dzisiaj zdecydowałam napisać przepis bez podawania nazwy ryby, ponieważ ja robię z takiej, jaką aktualnie kupię. U mnie tym razem sielawa. Składniki 40 dkg. obranej wędzonej ryby 3 łyżki serka kremowego 1/3 kostki miękkiego masła 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka musztardy 1 pęczek szczypioru sól, pieprz do smaku Krok po Kroku 1 Rybę obieramy z ości(...)pieprzem. Odstawiamy do lodówki na około 30 min. Życzę smacznego! Interesujesz się gotowaniem? Zapraszam no moją grupę na Facebooku , gdzie możesz podzielić się swoimi przepisami . Artykuł Pasta z wędzonej ryby pochodzi z serwisu uDolores.pl - Tylko Sprawdzwone Przepisy

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Ryba w łuskach ziemniaka 113

Składniki 500-600 g halibut,lub inna gruba ryba sól pieprz koperek cytryna Wykonanie To danie z ryby owiniętej w plasterki ziemniaka ,nie jest trudne. Kluczem do tego dania są cieniutko pokrojone ziemniaki na mandolinie. Nie moczyć plastrów ziemniaka w wodzie. Dlatego należy przygotować krótko przed układaniem na rybie. Ryba dowolna ,ale musi być dość gruba .Ziemniak ze skórką(...) z solą, pieprzem i u mnie koperkiem. Zioła w ogrodzie nadal w zimowej drzemce, więc użyłam zielony koperek mrożony. Żaroodporne naczynie wyłożyć plastrami ziemniaka. Na to ułożyć kawałki ryby .Każdy kawałek ryby pokryć cienkimi plastrami ziemniaka ,jak łuski na rybie. Rozgrzać piekarnik do 200°C .Rybę w łuskach posmarować masłem roztopionym i kawałki masła ( 1 łyżkę) wrzucić

w mojej kuchni
Ryba w łuskach ziemniaka 124

Składniki 500-600 g halibut,lub inna gruba ryba sól pieprz koperek cytryna Wykonanie To danie z ryby owiniętej w plasterki ziemniaka ,nie jest trudne. Kluczem do tego dania są cieniutko pokrojone ziemniaki na mandolinie. Nie moczyć plastrów ziemniaka w wodzie. Dlatego należy przygotować krótko przed układaniem na rybie. Ryba dowolna ,ale musi być dość gruba .Ziemniak ze skórką(...) z solą, pieprzem i u mnie koperkiem. Zioła w ogrodzie nadal w zimowej drzemce, więc użyłam zielony koperek mrożony. Żaroodporne naczynie wyłożyć plastrami ziemniaka. Na to ułożyć kawałki ryby .Każdy kawałek ryby pokryć cienkimi plastrami ziemniaka ,jak łuski na rybie. Rozgrzać piekarnik do 200°C .Rybę w łuskach posmarować masłem roztopionym i kawałki masła ( 1 łyżkę) wrzucić

mojej kuchni
Kotlety rybne. Przepis krok po kroku. 90

oleju roślinnego. Czosnek obierz z łupiny, zetrzyj na drobnej tarce lub przeciśnij przez praskę. Cytrynę dokładnie umyj i wyszoruj. Otrzyj z niej skórkę. Wszystkie składniki: rybę, pora czosnek, skórkę cytrynową, bułkę tartą, bułkę tartą, koperek oraz sól i pieprz czarny, wymieszaj w misce do uzyskania jednolitej masy.   Zwilżonymi dłońmi uformuj zgrabne(...)surówką z kiszonej kapusty.   Idealne na piątek   Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na kotlety rybne. Danie idealne na piątek ale zważywszy, że ryby powinno się jeść jak najczęściej to możesz je przygotować w tygodniu lub weekend   Inne danie rybne warte waszej uwagi   Ostatnio przygotowałem dla Was Pulpety rybne

kuron.com.pl
Paluszki rybne 82

całej masy, co w rezultacie daje nam bardzo drogą bułkę tartą. Ja i tak idę nieco na łatwiznę, bo do przygotowania kupuję rybę w kostce, bardzo ułatwia mi to sprawę. Kostkę dzielę na 4 paluszki. Kotlety  ryby goszczą u nas co jakiś czas i są przez nas i dzieci naprawdę bardzo lubiane.  Paluszki rybne w piekarniku przygotowuje(...)się praktycznie bezobsługowo, nie trzeba ich nawet obracać na drugą stronę. Dzielimy naszą rybę na części, otaczamy i na papier do pieczenia, kilka minut i obiad gotowy. Uwierzcie - dzieci za nimi szaleją, nigdy nie zjedzą z większym apetytem ryby przygotowanej w inny sposób. Co prawda paluszki rybne z piekarnika przygotowuje się łatwiej, ale ja lubię smażone ryby

MamaOskarka
ZAPIEKANA DORADA 83

Zapiekana w piekarniku dorada morska z ziemniaczkami, cytryną i pomidorami. Jest to klasyczny i prosty przepis grecki na duże ryby. Dorada jest to gatunek małoostnej, okoniokształtnej ryby, występującej głównie w Grecji, Turcji Włoszech i Hiszpanii. Spożywana najczęściej w postaci ryby patroszonej, zapiekanej i grillowanej. SKŁADNIKI: - 2 dorady morskie lub inne duże ryby - 2 pomidory - 2 duże(...)Przyprawiamy solą, pieprzem, świeżym pokrojonym tymiankiem i  oliwą z oliwek. Wszystko razem mieszamy. - Kładziemy 3 plastry pomidora i 3 plastry cytryny. - Oczyszczone i wypatroszone ryby nacieramy solą, pieprzem oraz oliwą z oliwek. Wypełniamy ich brzuchy plastrami cytryny. - Na warstwę warzyw kładziemy ryby. Na ryby kładziemy po 2 plastry pomidora. - Całość  polewamy oliwą z oliwek

RITA food channel
Ryba po skandynawsku 93

Ryba po skandynawsku Ryba po skandynawsku , to prosta ryba, smażona na maśle z dodatkiem smażonych warzyw . W skandynawskim stylu czyli warzywa okopowe Chłopcy uwielbiają ten przepis . Jest to jedna z niewielu postaci ryby ,którą chętnie i bez mamrotania pałaszują do samego końca Co jest naprawdę wielkim wydarzeniem bo generalnie miłośnikami ryb nie są . Szczególnie młodszy syn unika(...)diabła u wejścia piekieł Przecież taka ryba jak Cię złapie to Cię wciągnie , przeżuje , wypluje … Poważnie mówiąc przepis , wart uwagi ze względu na prostotę wykonania i doskonały smak . Składniki na 4 osoby : 4 filety z pangi lub innej ryby bez skóry 3 łyżki klarowanego masła 4 płaskie łyżeczki soku z cytryny ( jedna na filet ) sól , pieprz do smaku

Ogrodnik w podróży
Portugalska pasta z sardynek 143

Kurczę, lubię ryby. Wolę ryby od mięsa i niejednokrotnie pisałam, że chętnie zamienię miejsce zamieszkania jak nie na Australię, to na jeden z krajów śródziemnomorskich. Poza Christiano Ronaldo Portugalia ma jeszcze inną dumę narodową – sardynki. O ile połowy dorsza, który pozostaje królem domowych portugalskich stołów zostały przez unijne przepisy i przerzedzone stada mocno ograniczone, o tyle sardynki(...)większych szprotek, którą my kupujemy w puszkach w oleju lub tomacie z grubą, tłuściutką i porządnie wypasioną portugalską sardynką wiele wspólnego nie ma i to naprawdę widać od razu. Ryby po raz pierwszy po zimie odławia się po tarle, na przełomie maja i czerwca – a Festas de Lisboa, czyli Festiwal Lizbony (zwany też Festiwalem św. Antoniego) odbywa się

Karo in the Kitchen
KARP SMAŻONY W GŁĘBOKIM TŁUSZCZU (keto, LCHF, optymalny, paleo) 199

osolić obficie, obłożyć wcześniej obraną i pokrojoną w piórka cebulą. Miskę schować do lodówki najlepiej na całą noc. Dzięki temu zabiegowi ryba jest aromatyczna, nie czuć jej mułem i nie wydziela już śluzu. Przed smażeniem kawałki ryby oczyścić z cebuli, ale nie wycierać ręcznikiem papierowym. Rybę smażyć w dużej ilości bardzo dobrze rozgrzanego tłuszczu. Jeśli tłuszcz nie przykrywa(...)tłuszczu o niższej temperaturze. W ten sposób małe ości rozpuszczają się a duże odchodzą z kręgosłupem. Rybę na talerzu można dodatkowo skropić sokiem z cytryny lub limonki chociaż dla mnie jest idealna i nie mam takiej potrzeby Polecam nie odsączać ryby z tłuszczu żeby było lepsze makro Smacznego! Artykuł KARP SMAŻONY W GŁĘBOKIM TŁUSZCZU (keto, LCHF, optymalny, paleo) pochodzi

Ola la LCHF
Ryba w śmietanowym sosie pomidorowo - bazyliowym podana na puree z selera 126

najzdrowszych dań, jakie powinno gościć na naszych stołach.  Często przygotowuję rybę dla mojej rodziny i mam ulubione dania rybne. Dlatego tak rzadko pokazuję nowości.  Dzisiaj zrobiłam coś specjalnego. Jest to danie, które nadaje się na codzienny obiad, jak również na elegancką kolację Składniki: filety ryby mrożonej lub świeżej użyłam filety z dorsza sok z połowy cytryny sól(...)Zostawiłam na kilka minut. W tym czasie przygotowałam sos wg tego przepisu . Czas zająć się rybą. Na patelni rozgrzałam masło z olejem. Rybę oprószyłam mąką. Ja robię to przez  małe  sitko. Następnie przełożyłam kawałki ryby na rozgrzany na patelni tłuszcz i smażyłam na rumiano z każdej strony. Piekarnik rozgrzałam do 180 °C. Naczynie do zapiekania posmarowałam masłem

Kuchnia u Krysi
Dorada z pieca w 10 minut 186

roku na rok się powiększa w sieciowych sklepach, oferując ciekawe gatunki ryb po przystępnych cenach. Dorada to łatwa w przygotowaniu, bardzo smaczna ryba. Jej wartości odżywcze również nie ustępują większości ryb: pełnowartościowe białko, witamina D, jod, selen czy nienasycone kwasy tłuszczowe. Dorada jest niskokaloryczną rybą która należy do uważanych za jedne z najczystszych. Przy przygotowywaniu jej trzeba pamiętać(...)Suszona pietruszka i tymianek Olej rzepakowy Dodatki: żółta cukinia, koper włoski (fenkuł) korzeń i zielenina, małe buraczki z botwinki, bazylia, pomidorki koktajlowe Przygotowanie: 1/ Nacieramy rybę solą, pieprzem, tymiankiem, pietruszką i olejem. Do środka ryby dajemy igiełki rozmarynu i kawałek masła. Możemy zawinąć w folię zwarcie i odłożyć do przegryzienia się smaków. 2/ Ustawiamy piekarnik na 200stopni

Kuchnia PROzdrowotna
Ryba w cieście naleśnikowym 140

mojej kuchni. Może wydawać się trochę dziwne, ale ryba z ciastem naleśnikowym współgrają bardzo dobrze. Dzięki ciastu ryba pozostaje po usmażeniu nadal soczysta! Przygotowanie takiej rybki jest banalnie proste i nie zajmie dużo czasu.  Teraz w czasie adwentu jest czas na ryby, dlatego postanowiłem publikować na blogu(...)przepis z wykorzystaniem ryby (filetów, dzwonek, całych) każdy piątek, aż do Bożego Narodzenia! Mam nadzieję, że pierwszy, czyli dzisiejszy przepis przypadnie Wam do gustu. Ryba w cieście naleśnikowym - przepis: Składniki: 2 filety z ryby np. soli, halibuta, szczupaka, mintaja (użyłem szczupaka) 3 łyżki mąki (do obtoczenia) 3 łyżki oleju (do smażenia) Ciasto: 4 kopiaste łyżki mąki

Kuchnia Łukasza
Kotlety mielone z łososia 127

Lubicie ryby na obiad? My bardzo! Dzisiaj chcę Wam zaproponować prosty przepis na kotlety z łososia. Kotlety mielone z ryby podaję różnie, a dzisiaj proponuję kotlety(...)ziemniaczanym puree i sosem chrzanowo koperkowym. Łosoś często gości na moim stole, choć lubię i inne ryby. Łosoś to tłusta ryba (zdrowe tłuszcze, omega 3 kwasy tłuszczowe ) i dlatego warto robiąc mielone dodać białej, chudej ryby jak np. gładzicę czy inne ryby flądrowate. Kotlety z łososia Składniki: 10 kotletów 600 g fileta łososia 400 g białej ryby

codojedzenia
Ryby są super 98

zupy, dania główne, owoce morza, grilla i zbliżające się święta.   Do tego znajdziecie tam wiele wspaniałych porad "co to za ryba?" , "po czym poznać czy ryba jest świeża?" , "Jak prawidłowo przechowywać ryby?" i wiele innych ciekawych wskazówek.  Książka posiada świetne zdjęcia ryb, potraw i natury, które przenoszą nas w sielski świat stawów Milickich. Fotografia zdziałała cuda(...)naklejek. Każda jest przyznawana klientowi za zakupy o wartości minimum 50 zł - jedna naklejka. Po zebraniu naklejek należy dopłacić w kasie sklepu tylko 1 grosz i odebrać swoją książkę „Ryby są super”. Szczegóły dotyczące promocji będą dostępne na stronie www.lidl.pl . Akcja trwa od dnia 23 listopada 2015 r. do dnia 24 grudnia 2015 r. lub do wyczerpania zapasów. Sprawdźcie

Niezły Młynek
Pstrągi z patelni grillowej, masło koperkowe i młode smażone ziemniaki 188

sparzonej cytryny a samą cytrynę wyciskamy. Pstrągi oczyszczamy i osuszamy papierowymi ręcznikami. Skrapiamy ryby z zewnątrz i wewnątrz sokiem z cytryny, osypujemy solą, pieprzem i ulubioną przyprawą do ryb. Odkładamy na czas przygotowania reszty składników. Miękkie masło rozgniatamy widelcem i dodajemy do niego skórkę startą z cytryny i bardzo drobno posiekany koperek. Lekko solimy i dokładnie mieszamy. Całość(...)minut z każdej strony. Odwracajcie ją delikatnie żeby się nie połamała. Podajemy rybę z odsączonymi z tłuszczu, usmażonymi ziemniakami, z pokrojonym w plastry ziołowym masełkiem. No nic, pogody nie było ale pstrągi się udały :) SKŁADNIKI 2 pstrągi po ok.250-300g sól pieprz, najlepiej biały przyprawa do ryb sok z połowy cytryny skórka z połowy cytryny ½ pęczka koperku ¼ kostki masła olej

Karo in the Kitchen
Dorsz atlantycki z piekarnika 162

razem proponuję Wam dorsza atlantyckiego robionego w piekarniku (w naczyniu żaroodpornym) na maśle. Tym razem zdecydowanie mniej cytryny, a postawiłam na przyprawy. Zapraszam do wypróbowania (wszystkich zwolenników ryb oczywiście). Porcja na 2 osoby. SKŁADNIKI 1 cytryna 2 filety z dorsza atlantyckiego 1 ząbek czosnku około 40 g masła przyprawy: sól, pieprz kolorowy, pieprz cytrynowy, przyprawa do ryb, zioła(...)prowansalskie WYKONANIE Dorsza umyć i włożyć do miski lub innego naczynia. Cytrynę wycisnąć i polać nią ryby. Odstawić do lodówki na minimum godzinę (górę naczynia zabezpieczyć folią spożywczą). Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C, naczynie żaroodporne wysmarować masłem, czosnek pokroić w plasterki i wyłożyć na dnie naczynia. Ryby przyprawić solą, szczyptą przyprawy do ryb, lekko oprószyć pieprzem

Passions hobbies life
Ryba po grecku 232

Ryba po grecku jeszcze nie dawno nie była lubianym przeze mnie daniem. Myślę, że do tej potrawy trzeba też dorosnąć. A odkąd robię ją sama to smakuje mi jeszcze lepiej. A sekret, to podstawa czyli ryba świeża, z mrożonych filetów danie nie smakuje już tak dobrze. Tak więc jeśli zależy wam na smaku i jakości nie oszczędzajcie w tym jednym

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Aromatyczny i pikantny pstrąg grillowany na tytanowej patelni WOLL Logic, czyli zdrowe grillowanie 187

oczyścić, opłukać i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Skórkę ponacinać ostrym nożem w poprzek co ok. 2 cm. Przygotować farsz. Farsz na 2 średnie ryby: 2 łyżki posiekanej niezbyt drobno cebuli , 1 płaska łyżka ziaren kolendry , 1 płaska łyżka mielonego imbiru , 1 płaska łyżka rozmarynu , pieprz grubo mielony , sól - do smaku. Wszystkie(...)składniki dokładnie wymieszać i od razu nałożyć do środka ryb. Imbir oprócz aromatu nadaje ostrości, więc jak ktoś nie lubi pikantnych potraw, to niech zmniejszy ilość imbiru do 1 łyżeczki. Ryby zawinąć w folię aluminiową i odstawić na przynajmniej 2-3 godziny do lodówki. Wyjąć z lodówki na około 15-20 minut przed grillowaniem. Patelnię

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pieczona dorada w pomarańczach 165

ocierałem skórki. Całość bardzo dokładnie wymieszałem, aby uzyskać jednolitą konsystencję, a następnie odstawiłem do lodówki. Blachę do pieczenia wyłożyłem folią aluminiową, którą natłuściłem oliwą, aby ryba do niej nie przywierała. Skórę ryb natarłem niewielką ilością soli morskiej oraz czarnego świeżo mielonego pieprzu, sól i pieprz dodałem w niewielkiej ilości również do wnętrza ryb. Pozostałą część natki koperku również(...)włożyłem do wnętrza ryb. Dość gruby plaster pomarańczy przekroiłem na pół i włożyłem po jednym półplasterku do każdej z ryb. Ryby delikatnie skropiłem oliwą, a na nich położyłem plasterki pomarańczy. Piekarnik rozgrzałem do 200 stopni z włączonym termoobiegiem i piekłem w nim rybę przez 30 minut. Tuż przed podaniem lekko podgrzałem puree, intensywnie je mieszając. Na talerze

Wyprawy kulinarne
Kremowa zupa rybna z grzankami na Wigilię 15

pszenny lub razowy, pokrojony i usmażony na złoto) sól i świeżo zmielony pieprz do smaku 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego 1/2 łyżeczki suszonego tymianku Instrukcje: Filety z ryby umyć i włożyć do garnka, dodać obraną, umytą i pokrojoną włoszczyznę, ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie, suszony tymianek, wlać około 1 i 1/2 litra wody - gotować na wolnym ogniu(...)przez około 20 minut, lub do czasu, aż składniki będą całkiem miękkie.  Wyjąć rybę i warzywa z bulionu. Część ryby odłożyć na bok do podania z gotową zupą. Przecedzić bulion, aby pozbyć się resztek warzyw i przypraw. Z powrotem dodać warzywa i większą część ryby do bulionu - zblendować na gładką masę. Dodać starty chrzan i śmietanę, cały

Moja Książka Kucharska
Jak przyrządzić pstrąga z grilla 19

pewnością podołasz temu wyzwaniu. Pierwsza i najważniejsza zasada to zawsze zaczynać od świeżego pstrąga. Jego mięso powinno być jędrne, skóra błyszcząca, a oczy klarowne – to znaki, że ryba jest świeża. Następnie, zdecyduj, czy wolisz grillować całą rybę, czy też filety. Oba sposoby są świetne, ale cała ryba będzie potrzebować więcej czasu. Przed położeniem pstrąga na grillu, upewnij się(...)jest on dobrze nagrzany. To zapewni piękne grillowe pasy i zapobiegnie przyleganiu ryby do rusztu. Następnie, rybę należy posmarować oliwą, aby uniknąć przypalania. Ważne jest, aby nie przewracać ryby zbyt często – zwykle wystarczy jeden raz. Czas grillowania zależy od wielkości pstrąga, ale zazwyczaj wynosi od 7 do 10 minut na stronę. W miarę możliwości, unikaj grillowania pstrąga

e-PrzepisyKulinarne
Pstrąg pieczony w sosie maślanym 17

Pstrąg jest idealną rybą do pieczenia w całości. Pokazywałam Wam już na blogu pstrąga pieczonego klasycznie bez sosu, a dziś przyszła pora na niesamowitą wariację smakową. Tym razem mojego pstrąga upiekłam razem z pomidorkami i czosnkiem, a do tego na koniec już po upieczeniu polałam go niezwykle prostym sosem maślanym. To połączenie wyszło mi tak genialne, że ja już wiem(...)dokładnie go myjemy, osuszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i do środka wkładamy plasterki cytryny. Cytryna da mu naprawdę bardzo fajny smak. Ale to nie wszystko. Razem z rybą upiekłam pomidorki koktajlowe. Podając je później z rybą i prostym maślanym sosem mamy prawdziwą eksplozję smaków. @import url(https://static.mailerlite.com/assets/plugins/groot/modules/includes/groot_fonts/import.css?version=1643283); .ml-form-embedSubmitLoad{display:inline-block;width:20px;height

nietylkopasta.pl
Siekane kotlety rybne 26

Jeśli znudziła się Wam tradycyjnie smażona ryba, to zapraszam na FIT siekane kotlety rybne z warzywami. Przepis jest bardzo prosty i szybki. Moje kotleciki są pyszne, mięciutkie i delikatne. Z małego kawałka ryby przygotujesz tani obiad dla wszystkich domowników. Niespełna 2 lata temu zamieściłam na blogu siekane kotlety z kurczaka . Tym razem zapraszam na siekane rybne. Sposób wykonania jest(...)się jedynie niektóre składniki. Dzięki temu przepis jest FIT. Moje kotleciki to sprawdzony i szybki obiad, który posmakuje dla dzieci i dorosłych . Użyłam dorsza, ale możesz oczywiście użyć innej ryby np: miruny, morszczuka, sandacza, mintaja, soli lub tilapii. Siekane kotleciki rybne – składniki: 400 g filetów ryby (dorsz, miruna, morszczuk, sandacz, mintaj, sola, tilapia) 100 g cebuli (biała

Ania gotuje
Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym na patelni 33

Ryba to cenne źródło witamin i kwasów omega 3. Jest to też zdecydowanie pomysł na rodzinny obiad. Dzisiaj ma dla Was przepis na rybę w sosie śmietanowo-koperkowym. To danie jest nie tylko pyszne, ale też niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym na patelni to prawdziwa uczta do podniebienia. Ryba przyrządzona według tego przepisu jest(...)miękka i soczysta, a sos na bazie śmietanki nadaje rybie dodatkowego aromatu. Takie danie najlepiej smakuje ze świeżymi ziemniaczkami i ulubioną surówką. RYBA W SOSIE ŚMIETANOWO-KOPERKOWYM PRZEPIS Składniki około 500 g filetu rybnego (u mnie dorsz) 1 łyżka mąki do sosu + mąka do obtoczenia ryby 1 cebula 2 ząbki czosnku 150 ml mleka 150 ml słodkiej śmietanki

Alle Dobre!
Wigilijny karp wg. Roberta Makłowicza 43

Niebawem karp zagości na wielu polskich talerzach podczas wieczerzy wigilijnej . Warto wypróbować wyjątkowy przepis Roberta Makłowicza i podać go trochę w inny sposób niż zwykle. Dzięki podlaniu ryby piwem nabiera ona obłędnego aromatu i z pewnością posmakuje każdemu wielbicielowi tej potrawy. Robert Makłowicz znany jest z oryginalnych, a niekiedy nawet nieoczywistych receptur i wypowiedzi. Mimo to jego dania zawsze(...)wychodzą smaczne. W związku z tym zdecydowanie polecamy ten nietuzinkowy przepis na klasyczną świąteczną rybę, jaką jest karp. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Wigilijny karp wg. Roberta Makłowicza 5 z 1 głos Autor: przepisy użytkowników Danie: Wigilia Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Porcje 4 porcje Przygotowanie 15 min. Smażenie 20 min. Kalorie 245 kcal Niebawem karp zagości na talerzach podczas wieczerzy wigilijnej

ProstePesto.pl
Recenzja frytkownicy powietrznej 4SWISS 82

każdemu korzystanie z tego urządzenia. Pisząc tą recenzję zastanawiałam się ile razy już z niej korzystaliśmy i prawda jest taka, że ma to miejsce każdego dnia. Ja jestem miłośnikiem ryb i od kiedy mam to urządzenie to nie przygotowuje ich już w inny sposób. Dlaczego? Przede wszystkim - wygoda. Urządzenie nagrzewa się błyskawicznie, a rybę mam gotową(...)minut. Co jest też dla mnie istotne nie używam do jej przygotowania oleju, a sama ryba po upieczeniu jest soczysta w środku a chrupiąca z zewnątrz. Te same cechy potrawy osiągamy bez najmniejszego wysiłku smażąc w niej warzywa, chrupiące ziemniaczki, frytki, marchewki, szparagi, pieczone jabłka i wiele innych dań, które powstaje w kwadrans. W urządzeniu bardzo łatwo można odgrzać potrawę

SMYKWKUCHNI
Śledź w oleju – tradycyjna polska zakąska 67

Nigdy się nie nudzi, nie ma bez niego żadnej imprezy. Na dodatek na polskim stole króluje od Średniowiecza. Śledź w oleju to nasza narodowa zakąska. Skąd ryba – jakby nie patrzeć – morska, stała się obowiązkowym daniem na stołach Mazowsza, Wielkopolski czy Podkarpacia? Śledź w oleju swoją karierę zawdzięcza przemyślnemu Holendrowi i świętej Kindze, a także zmysłowi praktycznemu jedynego polskiego króla(...)szczęście, dzięki pewnemu nieporozumieniu przy zgłębianiu Biblii, żydowski post polegający na powstrzymaniu się od jedzenia i wszelkich cielesnych uciech ograniczono jedynie do luksusowego składnika uczt – czyli mięsa właśnie. Ryb do mięsa nie zaliczono, tak samo jak wszystkich innych stworzeń wodnych (w Polsce – bobrów, w krajach śródziemnomorskich – żółwi). Jednak w postne dni, ze zrozumiałych względów, na stołach królowały ryby

smakowitehistorie.com
Ryba zapiekana z porem i marchewką 52

Ryba zapiekana z porem i marchewką to danie przede wszystkim proste i bardzo smaczne. Z pewnością odpowiednie dla osób które liczą kalorie oraz takich które borykają się z częstą ostatnimi czasy przypadłością jaką jest insulinooporność. Osobiście urzeka mnie przede wszystkim fakt, że robi się ją naprawdę szybko. Dzień wcześniej oczywiście pamiętam jedynie o wyjęciu ryby z zamrażalnika. Rano przed(...)wyjściem do pracy przede wszystkim rybę odciskam z nadmiaru wody, płuczę delikatnie pod bieżącą wodą, ponownie odsączam z jej nadmiaru oraz przyprawiam sola i pieprzem. Składniki i proporcje: 2 polędwiczki ulubionej ryby (u mnie miruna) 1 por 1 cebula 2 marchewki łyżka masła 1/2 szklanki śmietanki 30% Sposób wykonania ryby zapiekanej z porem i marchewką Przygotowaną rybę

Ania gotuje
Ryba po japońsku. Idealna na Wigilię 101

Przepis na bardzo smaczna smażona w cieście rybę, w słodko – kwaśnej zalewie. Idealna na Wigilie, ale świetnie się sprawdzi jako danie na każda okazję. Smakuje również wybornie na drugi dzien. Zrób ja koniecznie! SKŁADNIKI: około 6 filetów ulubionej ryby. Może być mrożona, ja użyłam dorsza. sol i pieprz do smaku olej do smażenia Składniki na ciasto: 1 jajko(...)szklanki oleju 3 łyżki cukru 4 łyżki keczupu 4 łyżki koncentratu pomidorowego 4 łyżki octu winnego sol i pieprz do smaku Zapraszam również do obejrzenia filmu WYKONANIE: Rozmrożoną rybę, jeśli używacie mrożonej, osuszyć ręcznikiem papierowym i przyprawić sola i pieprzem, po obu stronach. Rybę odstawić do lodówki aby się zamarynowała, a w międzyczasie zrobić ciasto: Do miski wsypać mąkę, dodać

Pani M - kuchnia smakowita
Tarta z łososiem w kształcie ryby 52

opakowania) 1 papryka czerwona pół czerwonej cebuli 1 zielona papryczka chilli lub jalapeno (opcjonalnie) sól i pieprz 1 jajko i 2 łyżki mleka 1 kulka ziela angielskiego na oko ryby Dodatkowo: papier do pieczenia PRZYGOTOWANIE: Piekarnik rozgrzej do 180 st C. Przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z ciasta francuskiego wykrój cały kształt ryby (popatrz na moje zdjęcia(...)układaj je na łososiu. Z pozostałej części ciasta francuskiego wykrój cześć na pyszczek (szerokokątny trójkąt), płetwę ogonową oraz płetwy górną i dolną. Pyszczek i płetwę ogonową połóż na rybie i dociśnij na brzegach aby skleiły się z ciastem z dołu, płetwy doklej do ryby w odpowiednich miejscach a następnie tępą częścią małego noża zrób „nacięcia” w paseczki, aby upodobnić

nietylkopasta.pl
Zupa curry z brzoskwiniami i rybą – farerska Karrysuppe 60

Słodko-pikantna Karrysuppe við ferskum og fisk , czyli zupa curry z brzoskwiniami i rybą, to przysmak kuchni farerskiej. Zupa curry z brzoskwiniami i rybą to jedno z najpopularniejszych nordyckich dań. Tradycyjna kuchnia mieszkańców Wysp Owczych opiera się na mięsie ryb oraz owiec – najłatwiej dostępnych na tym północnym archipelagu. Większość warzyw, owoców i nabiału importowana jest z Danii. Dlatego kuchnia(...)przykład suszone na słonym atlantyckim wietrze albo fermentowane (ta metoda konserwacji nazywa się ræst ). Przysmakiem na archipelagu są np. ræst kjøt (fermentowane mięso owcy) i ræstur fiskur (fermentowane ryby). Jednak zarówno te potrawy, jak i pieczone owcze głowy podawane z okazji świąt i ważnych uroczystości, to przysmaki dla koneserów kuchni nordyckiej. Są jednak prostsze i smaczniejsze dania, które przygotujesz

smakowitehistorie.com
Sielawa smażona 56

Sielawa bardzo smaczna ryba z rodziny ryb łososiowatych. 1 kg sielawy, 100 ml mąki pszennej, 100 ml mąki ziemniaczanej, sól, masło i olej do smażenia, Sielawę oczyścić, wypatroszyć. Ja nie obcinam głowy. Umyć. Osuszyć. Oprószyć solą. Obie mąki wymieszać. Rybę dokładnie obtaczać w mące. Przed położeniem ryby na patelnię strząsnąć nadmiar mąki. Ryby kłaść na rozgrzany tłuszcz(...)masło z olejem), smażyć z obu stron na rumiano. Uważać, aby nie przesmażyć ryby. Aby sprawdzić czy ryba jest usmażona, należy metalową wykałaczką nakłuć rybę do środka, jeżeli po 10 sekundach metal będzie ciepły/gorący oznacza, że ryba jest gotowa

królestwo garów
Ryba po grecku. 68

Teraz kiedy warzywa mają najlepszy smak, zachęcam do zrobienia ryby po grecku. Każdy ma swój ulubiony przepis na taką rybę, a ja dzisiaj dzielę się swoim. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ryba po grecku Składniki 1 kg ryb (np. dorsz, mintaj, miruna) 3-4 jajka bułka tarta 3-4 łyżki mąki olej 1-1,5 kg marchewki 1 duży(...)seler 2 pietruszki 2 średnie cebule mały słoiczek koncentratu pomidorowego sól pieprz 100 ml oleju rzepakowego Instrukcje Rybę kroimy na kawałki, solimy, oprószamy mąką, maczamy w rozbełtanym jajku i obtaczamy w bułce tartej, smażymy na złoty kolor. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej (około 100 ml), wrzucamy drobno pokrojoną cebulę. Kiedy będzie

To co lubię - gotuję i polecam
Dieta śródziemnomorska. Pyszna i zdrowa inspiracja 66

wokół Morza Śródziemnego? Ludzie mieszkający w tym obszarze tradycyjnie stosują dietę składającą się z: Dużo owoców i warzyw, ziarna, orzechy, rośliny strączkowe (groch, fasola i soczewica) i nasiona. Dużo ryb. Trochę tłuszczów nasyconych z produktów mlecznych i czerwonego mięsa. Umiarkowane spożycie alkoholu. Jakie składniki odżywcze? Żywność śródziemnomorska to: Nie jest to dieta niskotłuszczowa, ale tłuszcz pochodzi w niewielkim stopniu(...)tłuste mięso, ciastka lub tłuszcz mleczny. Bogaty w tłuszcz jednonienasycony – zdrowy dla serca (oliwa z oliwek i orzechy). Dobre źródło kwasów tłuszczowych omega 3 (owoce morza, zwłaszcza tłuste ryby). Bogaty w potas (pełne ziarna zbóż, owoce, warzywa i orzechy). Bogaty w błonnik (całe ziarna, warzywa, owoce, fasola, groszek). Bogaty w przeciwutleniacze, w tym witaminy E i C, karotenoidy

ProstePesto.pl
Smażona flądra po francusku (Platessa alla mugnaia in padella) 79

Smażona flądra po francusku to nasza ulubiona forma przygotowania ryby, którym nie mogłam się z Wami nie podzielić.  Przepis jest klasykiem kuchni francuskiej, niezwykle prostym i szybkim do przygotowania.  Klarowane masło, sok z cytryny i świeża natka pietruszki podkreślają delikatny smak ryby, nadając jej niepowtarzalnego aromatu. Ryba po usmażeniu jest soczysta, maślana, rozpływająca się w ustach(...)mleka sok z 1 cytryny 2-3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki s ó l, biały pieprz m ą ka do obtoczenia ryby masło klarowane do smażenia **** INGREDIENTI  (4 porzioni) 800 g di filetti di platessa 200 ml di latte succo di 1 limone 2-3 cucchiai di prezzemolo tritato finemente farina sale e pepe bianco burro chiarificato

La grande e la piccola cuoca
Cytrynowy pstrąg z warzywami 113

spróbować. Dla mnie najlepszy jest pieczony. Dodałam tez cebulkę czerwoną, paprykę. Można jeszcze wrzucić ząbki czosnku w łupinach. O nich akurat zapomniałam. Po upieczeniu taki czosnek jest jak masełko. ryba marynata: 2 pstrągi 2 cebule sól, pieprz, przyprawa do ryb 1 łyżeczka majeranku 1 cytryna  2 łyżeczki masła warzywa: 1 bakłażan 1 batat 1 korzeń pietruszki 1 papryka(...)czerwona 1 cebula czerwona 1/2 papryczki chili sól, pieprz 1 łyżeczka bazylii suszonej 1 łyżeczka oregano suszone 7 łyżek oleju rzepakowego Ryba marynata: Pstrągi myję, osuszam i nacinam w kilku miejscach. Nacieram majerankiem, solą, pierzem, przyprawą do ryb na zewnątrz i w środku. Cebulę kroję w piórka część wkładam w środek każdej ryby, resztą obkładam rybę na wierzchu

wesoła kuchnia
Dorsz w sosie pomidorowym 76

naszej diecie nie powinniśmy zapominać o rybach. Stanowią one źródło pełnowartościowego białka, ale przede wszystkim dostarczają nam nienasyconych kwasów tłuszczowych niezbędnych dla naszego układu nerwowego, a także wit. D. Często jednak słyszę, że ryby wydają się mdłe w smaku lub po prostu ich smak nie odpowiada niektórym osobom. Co zrobić, jeśli zaliczasz się do tych osób? Świetnym sposobem(...)poradzenie sobie w takiej sytuacji jest przygotowanie ryby w pysznym, aromatycznym sosem. Dlatego dziś polecam filet z dorsza przygotowany w takim sosie. Dorsz w sosie pomidorowym - przepis dla 4 osób Do przygotowania dorsza w sosie będziesz potrzebować: 2 łyżeczki oleju, 2 filety z dorsza, cebulę, 2 ząbki czosnku, 500g przecieru pomidorowego, sól, pieprz, bazylię, rumianek, natkę pietruszki. Najpierw przygotuj

Z notatnika dietetyka
Dorsz zapiekany z serem i śmietaną 193

stajemy przed dylematem co przygotować na święta, żeby wszystkim smakowało. Tradycje tradycjami, ale czasami warto przygotować coś zupełnie innego. Do ryby zapiekanej w śmietanie nadają się idealnie takie ryby jak łosoś czy właśnie dorsz. Są to ryby delikatne, które idealnie komponują się ze smakiem śmietany. Idealnym dopełnieniem do naszego dania będzie również odrobina startego sera, który topi(...)przygotowania ryby. Filet z dorsza dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie filet kroimy na mniejsze kawałki i lekko solimy z każdej strony. Rybę obtaczamy w mące i smażymy na maśle na rozgrzanej patelni. Następnie usmażone kawałki ryby przekładamy do naczynia żaroodpornego. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie podsmażamy ją na patelni po rybie (na tym samym maśle

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Paprykarz powrót do PRL-lu 52

Gryf ze Szczecina, którzy usłyszeli o afrykańskiej potrawie od technologów z polskich statków-chłodni, którzy łowili ryby u wybrzeży Afryki i tam jedli w portach potrawę z ryżu, ryby i papryczki pima. W skład paprykarza wchodziły, kawałki ryby m.in. gowik, który był pozyskiwany z krojenia zamrożonych bloków lodu, w których były transportowane ryby, pulpy pomidorowej sprowadzanej(...)Ludową Polskę dopadł kryzys i półki sklepowe były zapełnione octem i musztardą, kiedy straciliśmy afrykańskie łowiska, dostało się również paprykarzowi, nie spełniał już tak drastycznych norm 50% mięsa z ryb, za to można w nim było znaleźć łuski, ości, szkielety ryb, płetwy i głowy, ryż zastąpiono kaszą pęczak. W 1967 roku zeszły z taśmy pierwsze puszki paprykarza

RafalCook
Ciekawostki o kuchni japońskiej 75

pokrojone plastry tuńczyka. Sushi podbija świat Bezsprzecznie najbardziej spopularyzowaną na świecie japońską potrawą jest sushi. Pierwowzór sushi powstał około 1000 lat temu, kiedy Japończycy poszukiwali sposobu na przechowywanie surowych ryb. Okładano je więc gotowanym ryżem, a kiedy sfermentowały, zjadano ze smakiem - ryż wyrzucając. I może dlatego, wielu ludzi na hasło sushi ma tylko jedno skojarzenie: to surowa ryba. Tymczasem(...)względu na dodatki, ale i sposób podania - jest naprawdę mnóstwo. Danie to można jeść pałeczkami albo bezpośrednio rękami. W sosie sojowym macza się ryż, a nie rybę - sos ma jedynie uwydatnić smak ryby. Trzy główne rodzaje sushi to: nigiri-zushi – cienko krojone kawałki ryby, kalmara lub ośmiornicy podane na wałeczku ryżu, maki-zushi – ryż z kawałkami ryby

Kuchcik gotuje
Dorsz zapiekany w porach 147

Dorsz zapiekany w porach to zdrowy posiłek idealny na upalne dni. Ryby dostarczają nam sporo składników odżywczych. Do tego dania najlepiej jest wybrać rybę mięsistą, aby nie straciła zbyt dużo podczas zapiekania. Najlepszym rozwiązaniem będzie filet z dorsza np. polędwica. Składniki filety z dorsza sok z cytryny 1 por 100g śmietany 30% 100g śmietany 12% sól pieprz gałka muszkatołowa(...)wcześniej masłem. Pora kroimy w półplasterki i przesmażamy na maśle. Jak zmięknie, zmniejszamy ogień, dodajemy śmietanę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i tymianek. Dusimy dosłownie 3 minuty. Pory wykładamy na rybę i pieczemy przez ok. 15-20 minut w temperaturze 180 st. C. Dorsza możemy podać wraz z ziemniakami z wody. Smacznego! Artykuł Dorsz zapiekany w porach pochodzi z serwisu Kulinarny

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kotlety rybno-ziemniaczane z sosem kaparowym 94

Delikatne i miękkie w środku, a na zewnątrz złociste i chrupiące. Ryba jest dobrze wyczuwalna, a ziemniaki nadają pulchności i oczywiście sprawiają, że kotlety są jeszcze bardziej pożywne. Do tego świetnie pasujący dodatek – kwaskowy sos z kaparami i sokiem z cytryny – nic tak nie podkreśla smaku ryby! Składniki (na 3 porcje): 350g filetów białej ryby(...)kaparów sól i pieprz do smaku   Ziemniaki obieramy, kroimy w małą kostkę i gotujemy do miękkości. Następnie gorące rozgniatamy praską i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.   Filety z ryby dokładnie myjemy, osuszamy i mielimy w maszynce do mięsa na drobno, możemy też rozdrobnić w robocie kuchennym. Do ryby dodajemy ostudzone ziemniaki, wyciśnięty przez praskę czosnek, jajko, skórkę

Smaczna Strona
Jak przygotować grilla 125

grillu oraz jak przygotować mięso i warzywa do grillowania, aby były smaczne i zdrowe. Co piec na grillu? Grillować można niemal wszystko - wołowinę, wieprzowinę, baraninę, drób, kiełbasy i kaszanki, ryby i owoce morza, warzywa i owoce, sery typu brie i camembert czy pieczywo. Mięso do grillowania powinno być oczyszczone ze ścięgien i błon , które na skutek pieczenia stają się(...)oraz zioła i przyprawy (np. papryka, chili, miód, czosnek, cebula, cynamon, imbir, goździki, kozieradka, rozmaryn, lubczyk, tymianek lub inne). Delikatne mięso drobiowe, małe kawałki wieprzowiny (np. do szaszłyków), ryby, sery i warzywa wymagają od 15 minut do 3 godzin marynowania. Duże porcje oraz wołowina, baranina i jagnięcina powinna poleżeć w marynacie kilka - kilkanaście godzin, a dziczyzna nawet dwie doby

Cztery Fajery
Polędwice z dorsza w pomidorach, z bazylią i białym winem 108

wcześniej w lodówce! Mrożone polędwice z dorsza trzeba naturalnie odmrozić – najpierw spłukać pod ciepłą (ale nie gorącą) wodą lodową glazurę którą pokryta jest ryba, a następnie dać odciec wodzie na sitku, po czym osuszyć ryby papierowymi ręcznikami. Odkładamy dorsza na talerzyk wyłożony świeżymi papierowymi ręcznikami – zajmiemy się rybą na koniec. Pomidorki myjemy, osuszamy i kroimy na połowy – spróbujcie(...)jednej stronie zmieni swój kolor do połowy wysokości. Kiedy mięso dobrze się usmaży i zamknie z jednej strony możecie być pewni, że ryba się nie połamie i nie przywrze do patelni. Odwracamy ostrożnie kawałki ryby i dosmażamy z drugiej strony – do momentu aż płatki mięsa zaczną się od siebie widocznie oddzielać, a płyn wypływający z ryby będzie całkowicie

Karo in the Kitchen
Kotleciki rybne dla dzieci 168

Zmuszenie niektórych dzieci do jedzenia ryby często graniczy z cudem. Ja należałam do takich maluchów. Dlatego teraz, gdy przyrządzam ryby dla moich dzieci staram się, by były one delikatne. Kotlety rybne to jeden z majstersztyków maskowania ryby w potrawach. Są idealnie mięciutkie i nie mają intensywnego zapachu. Dzieciaki je uwielbiają. Ze względu na smażenie kotlety rybne najlepiej(...)płaty mintaja (może być mrożony) cebula bułka pszenna jajko 0,5 łyżeczki soli (opcjonalnie) bułka tarta (kilka łyżek) pęczek koperku 2 łyżki soku z cytryny pieprz do smaku Płaty ryby rozmrażamy i rozdrabniamy nożem. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na złoty kolor. Bułkę zostawiamy w miseczce z wodą na kilka minut, a następnie odciskamy. Do ryby

Dieta bez mleka
Jak przygotować grilla 159

grillu oraz jak przygotować mięso i warzywa do grillowania, aby były smaczne i zdrowe. Co piec na grillu? Grillować można niemal wszystko - wołowinę, wieprzowinę, baraninę, drób, kiełbasy i kaszanki, ryby i owoce morza, warzywa i owoce, sery typu brie i camembert czy pieczywo. Mięso do grillowania powinno być oczyszczone ze ścięgien i błon , które na skutek pieczenia stają się(...)oraz zioła i przyprawy (np. papryka, chili, miód, czosnek, cebula, cynamon, imbir, goździki, kozieradka, rozmaryn, lubczyk, tymianek lub inne). Delikatne mięso drobiowe, małe kawałki wieprzowiny (np. do szaszłyków), ryby, sery i warzywa wymagają od 15 minut do 3 godzin marynowania. Duże porcje oraz wołowina, baranina i jagnięcina powinna poleżeć w marynacie kilka - kilkanaście godzin, a dziczyzna nawet dwie doby

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zimowy dorsz Skrei gotowany na parze 117

był pyszny ryż z jajkiem i smażone boczniaki.  W zależności od tego jakiej grubości są dzwonka ryby, gotowanie może zająć trochę więcej czasu niż podałam. Należy do ryby po 7 minutach po prostu zaglądać.  Jeżeli mięso jest śnieżnobiałe i łatwo się oddziela - to znaczy, że ryba jest gotowa.  Inspiracją był przepis z  programu(...)mnie duży wok). Po ok 7 -10 minutach, ryba powinna być gotowa - zależy od grubości plastrów. Gotowe mięso jest śnieżnobiałe i bez kłopotu daje się rozdzielać. W czasie gdy ryba się paruje, przygotować ryż i grzyby. Grzyby: Na rozgrzany na patelni olej wrzucić drobno pokrojony czosnek i 3-4 plasterki ostrej papryki. Chwilę podsmażać, dorzucić pokrojone w paski boczniaki . Popieprzyć

Stare Gary
Pstrąg pieczony z masłem chili i warzywami 102

doprawiamy solą i pieprzem. Ryby myjemy, osuszamy i nacinamy z jednej strony w 4-5 miejscach. Skrapiamy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem i posiekanymi listkami rozmarynu. Do środka każdej ryby wkładamy po plasterku cytryny i 2 ząbki czosnku (nieobrane). Ryby i warzywa układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ryby nacięciami do góry).  Roztopione masło mieszamy(...)przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną papryczką (bez pestek) i pietruszką. Doprawiamy solą i pieprzem i polewamy ryby i warzywa (zostawiamy 1/3 masła). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez około pół godziny. Podajemy ryby z warzywami i polewamy resztą masła. Smacznego :)  Zapraszam do polubienia mojej  strony na Facebooku  oraz śledzenia na  Instagramie

Moje Kuchenne Rewelacje
Piątek: Kotlety rybno-ziemniaczane z sosem chrzanowo-orzechowym 111

marże zaszyte w stołecznych cenach). W Warszawie, nolens volens, kupujemy ryby dostępne w handlu, ale nigdy w hipermarketach. Dobra rybę można kupić pod Halą Mirowską. Kotlety są łatwe do zrobienia: wystarczy połączyć tłuczone ziemniaki i ryby. Tego typu połączenie to jeden ze standardów anglosaskiej kuchni o nazwie fishcake. Standardowo występuje w nim ryba surowca. Duet z wędzonym pstrągiem(...)ziemniaków nie trzeba obierać). Ugotowane lekko studzimy i rozgniatamy na masę. Nie musi być gładka, jeśli nie przeszkadza Wam mały kawałek kartofla w kotlecie. Krok 2 Ziemniaki łączymy z rybą, z której usuwamy wcześniej ości. Do masy dodajemy posiekaną pietruszkę. Mieszamy i formujemy kotlety. Krok 3 Rozbijamy jajko do miski, mieszamy. Do osobnej miski wsypujemy mąkę razową, albo bułkę tartą

Niedzielny kucharz
Pstrąg z dynią i cukinią 118

Zdrowa delikatna rybka z towarzystwie dyni i cukinii oraz papryki. Obiad w jednym naczyniu zapiekany, oszczędność czasu, energii, obiad dla zabieganych. Rybę dobrze jest zamarynować wcześniej, będzie o wiele lepsza.           2 pstrągi 1 cebula 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz cytrynowy 2 łyżeczki masła 1 cytryna koper świeży estragon warzywa: 1 papryka(...)czerwona 25 dkg dynia 1 cukinia mała sól, pieprz 1/2 łyżeczki bazylii suszonej 1/2 łyżeczka oregano suszone 4 łyżki oleju rzepakowego 3 pomidory suszone Ryby myję, osuszam. Nacieram majerankiem,solą, pieprzem, w środku też. Do środka ryby wkładam pokrojoną cebulę. Ryby odstawiam na noc do lodówki albo na kilka godzin. Lepiej przejdzie przyprawami. Na drugi dzień wyjmuję

wesoła kuchnia
Sielawa w zalewie słodko kwaśnej 164

Dostałam te super rybki od szwagra. Zrobiłam je w zalewie słodko kwaśnej. Są super, polecam bardzo. Ryby oskrobać i wyczyścić, odciąć głowy. Dokładnie umyć, posilić rybki. Wszystkie ryby obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i smażyć rybki aż się przesmażą i nabiorą złotego koloru. Usmażone ryby włożyć do żaroodpornego naczynia. Moja mamuśka mimo że czyje się(...)nadal chce pomóc. Przygotowanie zalewy – do garnka wlać wodę, ocet, dodać miód, cukier, obraną i pokrojoną w piórka cebulę, ząbki czosnku bez obierania. Zagotować i wlać zalewę na ryby. Przykryć i zostawić do następnego dnia. Najlepsze są po dwóch dniach, jak wszystko dokładnie przerobi. Rybki są pyszne. Polecam Dziękuje Grzesiu za rybki

Kuchnia Pokoleń
Łatwe przepisy na dania z ryb? Dania rybne dla początkujących 119

konieczności posiadania wyjątkowych zdolności gastronomicznych. Poznaj przepisy na dania rybne i spróbuj przyrządzić je w domu. Wystarczą tylko dobre chęci oraz motywacja, by przygotować smaczne i aromatyczne potrawy z ryb. Jeśli będziesz(...)postępować zgodnie z poniższymi wskazówkami, z łatwością przyrządzisz wyborne dania rybne – na miarę potraw serwowanych przez restauracje w Gdyni. Ryba z porami To jeden z najlepszych i najszybszych sposobów, by w zaledwie 10 minut przyrządzić filety z dowolnej białej ryby. Będziesz potrzebować: filetów z białej ryby, odrobiny masła, białej części pora, soku z cytryny, soli i pieprzu. Białą

Moja smaczna kuchnia
Polędwiczki z dorsza na maśle 165

dorsza. Dzisiaj nadszedł czas, żeby podzielić się z Wami przepisem na tego dorsza. Przepis jest szybki w wykonaniu. Dzięki ograniczeniu przypraw do minimum ryba jest delikatna i maślana. Do tego przepisu możecie wykorzystać oczywiście inne ryby, ja postawiłam na dorsza. Polędwiczki z dorsza na maśle 2 porcje Składniki: 2 polędwiczki z dorsza (lub dwa grubsze kawałki innej, podobnej ryby(...)gotowa z jednej strony, delikatnie przewracamy ją na drugą stronę. Smażymy kolejne 3 minuty. Ryba jest gotowa, kiedy mięso jest całkowicie białe i dzieli się na płaty. Na koniec ściągamy patelnię z ognia i wrzucamy na nią masło. Takim roztopionym masłem kilka razy polewamy kawałki ryby. Rybę podajemy w towarzystwie kawałka cytryny. Można ją także podać na risotto

PatiGotuje
OKON MORSKI PIECZONY W ZIOLACH a'la GORDON RAMSAY 98

PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Oskrobanego z łusek okonia bardzo dokładnie myjemy (szczególnie wewnątrz dbamy, aby nie została krew), ogon oraz płetwy przycinamy, rybę osuszamy ręcznikiem papierowym w środku oraz na zewnątrz. Ostrym nożem nacinamy skórę z obu stron ryby.  Krok 2. Okonia nacieramy oliwą, solą oraz pieprzem. Krok 3. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wkładamy rybę i krótko obsmażamy(...)wokół ryby powinno znajdować się sporo wolnego miejsca na wytwarzającą się podczas pieczenia  parę, dzięki której ryba się ugotuje.  Okonia odstawiamy na około 2 godziny w chłodne miejsce, aby smaki oraz aromaty ziół i przypraw przeniknęły do ryby. Krok 6. Okonia pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut na środkowym poziomie piekarnika. Po upieczeniu, rybę

Moja Książka Kucharska
FASZEROWANY SZCZUPAK W GALARECIE 276

Ryby. Dość często goszczą na moim stole. Pięknie i efektownie podane mogą być też ozdoba stołu.  Szczupak to nasza jeziorowa ryba, każdy rybak często przynosi ją do domu. Przyrządzenie takiego faszerowanego szczupaka zajmuje troszkę czasu, ale myślę że efekt jest wart. Składniki: szczupak ok 1,5- 2 kg 6 marchwi 3 pietruszek liść laurowy- 4 ziele(...)wkładamy nafaszerowana skórę z mięsem. Gotujemy ok 25 minut na wolnym ogniu, po tym czasie zostawiamy w wywarze do ostudzenia. Gdy ryba całkowicie wystygnie, odwijamy z folii, kroimy na dość grube plastry, układamy na półmisku głowę, kawałki ugotowanej ryby, zakończamy ogonem.  Naokoło ryby układamy plastry marchwi, cytryny- do dekoracji.  Galaretka rybna: Żelatynę zalewamy wywarem, kiedy napęcznieję

Z Majeczką w kuchni
Ryba w sosie pomidorowym 83

dodatek, przy drobnej modyfikacji, przepis ten można wykorzystać do przygotowania dania obiadowego lub zimnej przekąski. Ryba w sosie pomidorowym Przygotuj nóż i deskę do krojenia, miskę lub półmisek, patelnię, łopatki, naczynie żaroodporne, płaski talerz. Przygotuj składniki: 500 g filetów z dowolnej białej ryby, np. mintaja lub dorsza, 2-3 cebule, 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego, mąkę pszenną, sól, pieprz(...)chwilę, aby smaki się „przegryzły”. Przed podaniem wystarczy taką rybę wstawić do piekarnika i podgrzać. Jako danie obiadowe rybę w sosie pomidorowym można podawać z ziemniakami z wody lub z ryżem. U mnie w domu zawsze do takiej ryby są tłuczone kartofle. Jednakże taka ryba równie dobrze smakuje na zimno do pieczywa. Wystarczy tylko mocniej odparować wodę podczas przygotowywania

blog.moje-pasje.info
Pilaw z koprem włoskim i filetem z białej ryby 111

dodatkiem kopru włoskiego i marchewki oraz gotowanej na parze białej ryby. Rybę gotujemy na pilawie, dlatego wszystko dzieje się w jednym garnku, szybko i prosto.  Mój pilaw spokojnie można nazwać delikatnym, lekkim, wręcz dietetycznym, ale nie nudnym i mdłym w smaku jak niektóre potrawki z ryb i warzyw polecane w lekkostrawnych dietach. Gwiazdą mojej potrawy jest koper(...)znacie, gotujecie z fenkułem? Mam nadzieję, że tym prostym przepisem zachęcę Was do zaproszenia kopru włoskiego do Waszej kuchni. * Przepis na pilaw z koprem włoskim i filetem z białej ryby znajdziecie także w najnowszym, zimowym wydaniu  Magazynu Green Canoe Style . Jeżeli jeszcze nie widzieliście najnowszego numeru, który ukazał się tuż przed świętami, to zajrzyjcie do niego koniecznie

Chilli Czosnek i Oliwa
Biała zupa rybna 161

niej wówczas sok, który możemy potem wykorzystać do zupy. Naprawdę wiele osób właśnie tak robi. Kolejną rzeczą o jakiej warto wspomnieć jest to, że w zupie pozostawiamy zarówno rybę (wprawdzie pokawałkowaną, ale dlatego też powinna mieć możliwie najmniej ości) jak i dużą część warzyw. To ważne nie tylko dla smaku. Taka zupa nie wymaga bowiem do podania żadnych innych dodatków(...)łyżeczki soli. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy niezbyt gwałtownie, najlepiej pod częściowym przykryciem, przez 60 minut. Wkładamy rybę i doprowadzamy ponownie do wrzenia, po czym gotujemy jeszcze przez 15 minut. Z gotowego wywaru usuwamy całkowicie wszystko oprócz ryby, marchewki i cebuli. Rybę wyjmujemy tylko na chwilę – usuwamy wówczas możliwie starannie ości, płetwy i inne niepożądane części po czym kroimy

Kulinarna Pokusa
Miruna w sosie teriyaki 140

Miruna jest chudą i bardzo smaczną rybą, ale rzadko gości na naszych stołach. Zamarynowana w sosie teriyaki, z panierką z mąki pełnoziarnistej, po usmażeniu jest soczysta i bardzo delikatna w smaku. Użyta przeze mnie mrożona miruna miała stosunkowo mało glazury lodowej (tak podano na opakowaniu i tak było w rzeczywistości), co dało więcej ryby do jedzenia, a nie wody(...)Filety były ze skórą, więc nie rozpadały się w czasie smażenia, a skóra dodatkowo pomogła zatrzymać wilgoć w rybie. Ryba z sosem teriyaki jest delikatnie słodka i nie należy przesadzać z ilością dodawanego pieprzu, gdyż nie będzie wyczuwalny smak ryby tylko sam pieprz. Zachęcam do przygotowania tak przyprawionej ryby. Składniki: 600 g mrożonej miruny (opakowanie) 1 szklanka mąki

Kuchcik gotuje
Zupa rybna z łososiem norweskim! Najsmaczniejsza! 144

przyrządzana tak, że smakowała bardziej jak rosół z ryby, była bardzo wodnista ale esencjonalna, ale to nie był smak, który dziecku odpowiadał, lubiłam w niej tylko pulpeciki z ryby. Potem długie lata, nigdzie nie spotkałam się tą zupą, aż do pierwszego wyjazdu, już w życiu dorosłym, a nie z mamą i tatą  heheh nad morze(...)nada zupie cytrynowego posmaku, kup ten dobrej jakości z prawdziwą otartą skórką z cytryny. Zmniejszamy gaz na minimum i dodajemy pokrojoną w spore kawałki rybę i małże z muszlami. Ja staram się aby kawałek ryby mieścił spokojnie się na łyżce stołowej, dzięki czemu, zupę łatwiej się je a ryba nie rozpadnie się w zupie. Ryba spokojnie dojdzie w prawie

SMYKWKUCHNI
Ryba z grilla lub piekarnika nadziewana warzywami 231

znaczenia czy zrobicie je w piekarniku czy na grillu będą pycha. Tym razem upiekłam je w piekarniku. Ryby oczyścić, obciąć głowy, dokładnie umyć. Wytrzeć ryby ręcznikiem papierowym, doprawić solą morską i białym pieprzem. Każdą rybę(...)położyć na dużym kawałku folii aluminiowej. Folia musi być tak duża, żeby można było dokładnie zawinąć rybę. Cebulę obrać, pokroić w plasterki, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Natkę koperku i pietruszki posiekać drobno. Cytrynę sparzyć i pokroić w plasterki. Ryby skropić sokiem z cytryny. Do każdej rybki włożyć kilka plasterków cebuli. Rozłożyć do środka potartą

Kuchnia Pokoleń
FETTUCCINE Z DODATKIEM ATRAMENTU Z KAŁAMARNICY Z RYBĄ 97

białej ryby 4 łyżki masła 1łyżka oleju 1/2 szkl.mąki 2 szkl.startego żółtego sera żółtego przyprawa do ryby - fisz masala lub Waszą ulubiona *********************************************************** Usmażyć najpierw rybę.Przeprawić ulubioną przyprawa do ryby - u mnie indyjska przyprawa do ryby, obtoczyć w mące i smażyć na maśle ( 2 łyżki) z 1 łyżką oleju.Po usmażeniu wyłożyć rybę na papierowy ręcznik(...)masła.Masło roztopić w rondelka, stopniowo dodając mąkę i mieszając  .W ostatniej fazie dodać połowę startego sera .Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu i odcedzić, wymieszać z rybą i wyłożyć do żaroodpornego naczynia.Połać sosem , posypać serem i włożyć do pieca 200 stopni.Zapiekać ok..15 minut.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Szczupak nadziewany - faszerowany 140

wywaru taka , by przykrywała całą rybę ). Gotowałam na wolnym ogniu przez jedną godzinę. Rybę wyjęłam z wywaru wystudziłam odwinęłam ze ściereczki, przełożyłam na 2 godziny do lodówki. Gdy już dobrze stężała szczupaka pokroiłam w dzwonka. Wyciągnęłam wszystkie małe ości, które były wyczuwalne ( pod palcem ) na grzbiecie ryby. Dzwonka ryby ułożyłam na głębokim półmisku. Litr wywaru w którym gotowała(...)wolnym ogniu ciągle mieszając doprowadziłam do wrzenia. Przecedziłam przez gęstą gazę. Ponownie zagotowałam, wyłączyłam, dodałam 5 łyżeczek żelatyny, dokładnie wymieszałam, przestudziłam, zalałam rybę.             Przed podaniem dzwonka ryby wyciągnęłam z galaretki a galaretkę rozdrobniłam

Darcia w kuchni
"Ryby są super" - konkurs 140

Jadacie ryby, lubicie ryby? Ja uwielbiam i dlatego szybko robiłam zakupy świąteczne w Lidlu aby zebrać kupony i za 1 grosik zakupić pięknie wydaną i z pięknym wnętrzem książkę z przepisami Doroty Wellman i Karola Okrasy na dania z ryb. Czy Wy też chcielibyście mieć taką książkę? kto nie zdążył jej nabyć(...)dobrą wiadomość, możecie ją mieć już teraz. Do rozdania mam dwie takie książki ale aby stać się posiadaczem "Ryby są super" wystarczy podać tutaj w komentarzu przepis wraz ze zdjęciem na swoje ulubione danie z ryb lub owoców morza, odpadają przepisy na śledzie solone. Taki przepis należy podać w komentarzu a zdjęcie do przepisu przesłać na adres mailowy

Moje Małe Czarowanie
Zapiekanka z Pieczarkami Rybą i Selerem 112

łyżeczka tymianku sól, pieprz mąka do obtoczenia ryby przed smażeniem olej do smażenia Link do filmu z przygotowania: Zapiekanka z pieczarkami i rybą https://www.youtube.com/watch?v=dolw6B-qXBw Przygotowanie: Umyty i osuszony filet z ryby kroję na mniejsze kawałki około 10 centymetrowe . Następnie skrapiam rybę sokiem z cytryny, oprószam solą i pieprzem. Filety przewracam na drugą stronę i również skrapiam(...)kroję w pół plasterki (aby łatwiej było obrać pomidory ze skórki wcześniej sparzyłam je wrzącą wodą ). Żółty ser ścieram na tarce o średnich oczkach. Duszenie pieczarek i smażenie ryby: Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażam cebulę przez około 5 minut tak żeby się zeszkliła. Zeszkloną cebulę przekładam do garnka dodaję selera, pieczarki, natkę pietruszki, tymianek, doprawiam solą i pieprzem

Uwaga Babcia Gotuje
szczupak przyrządzony sposobem mazurskiego rybaka 147

zakamarkach mej pamięci. Przepis jest prosty, akurat taki jaki można spotkać w domach ludzi którzy ryby spożywają prawie co dzień i wiedzą że przy przyrządzaniu dań z ryb, mniej znaczy lepiej ( oczywiście chodzi o ilość przypraw, a nie o ilość ryby). Dziś pragnę podzielić się tym przepisem, a może przypadnie on do gustu jeszcze komuś ( oprócz mojej(...)nią kładziemy kawałki szczupaka, posypujmy je obficie pieprzem, oraz ( odrobiną) posiekaną papryczką chili. Na rybę układamy kolejną warstwę cebuli, na nią układamy rybę, znów oprószamy pieprzem oraz papryką i przesypujemy cebulą. Kiedy wszystkie kawałki ryby ułożymy w misce, całość zalewamy olejem ( tak by przykrył rybę) i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej dzień ( najlepiej odstawić rybę

Miód i pieprz
Gęsta zupa rybna kokosowo-pomidorowa według Doroty Wellman 104

Dzisiaj coś co bardzo lubimy, a nawet dwie rzeczy, które bardzo lubimy: zupa i ryby. Jeżeli o mnie chodzi, to mógłbym jeść zupy i ryby na okrągło, to moje dwie ulubione rzeczy. Madzia ani do jednego, ani do drugiego tak entuzjastycznie jak ja nie podchodzi, ale powoli się przekonuje, Więc jest dobrze. Dzisiaj postanowiliśmy więc połączyć obie(...)przedstawiamy przepis autorstwa Doroty Wellman. I pamiętajcie: ryby są tak proste w obróbce, że naprawdę powinniście jeść je zdecydowanie częściej.       400 g filetów z dowolnej ryby słodkowodnej (np. jesiotra, pstrąga, szczupaka), umytych 1 średnia cebula, pokrojona w piórka 1 czerwona papryka, pokrojona w paseczki oliwa z oliwek 1/2 papryczki chili, posiekanej 1/2 szklanki białego wytrawnego

Marder&Marder Manufacture
Fotorelacja Ryby są Super z Karolem Okrasą 113

ogrzało. Dlatego udaliśmy się do Hotelu, gdzie przy wspólnej kolacji mieliśmy możliwość bliżej się poznać i spędzić bardzo miło wieczór.  Następnego dnia poranek spędziliśmy na wędkowaniu, mimo, że ryby nie chciały brać i nic nie złowiliśmy to i tak była świetna zabawa, po której udaliśmy się w wir zwiedzania Stawów Milickich. Pogoda nam nie sprzyjała, jednak daliśmy radę(...)rajem i jednym z najcenniejszych obszarów wodno-błotnych na naszym kontynencie. To bardzo tajemnicze miejsce na Dolnym Śląsku. Poznawaliśmy cały ośrodek i mieliśmy możliwość od podszewki poznać etapy hodowli ryb w naturalnych warunkach, ryby z tej hodowli znajdziecie w Lidlu. Miejsce tajemnicze, w którym się zakochaliśmy i na pewno jeszcze nie jeden raz je odwiedzimy.  Niestety wszystkie

Niezły Młynek
Domowe Paluszki Rybne w Chrupiącej Panierce 247

wiele zdrowsze i smaczniejsze.  Domowe Paluszki Rybne w Chrupiącej Panierce - Składniki : ok. 400 g filetów z białej ryby koperek pietruszka pieprz sól (ewentualnie gotowa przyprawa do ryb) mąka do obtaczania jajko rozbełtane z ok. 2 łyżkami mleka olej do smażenia(...)Domowe Paluszki Rybne w Chrupiącej Panierce - Sposób przygotowania: Filety z ryby kroimy na paski o wielkości  ok. 4 x 12 cm (pamiętajmy, że ryba podczas smażenia "kurczy się"). Następnie każdy kawałek ryby nacieramy niewielka ilością każdej z przypraw - jeżeli używamy tylko gotowej mieszanki przypraw do ryb to warto dodać jej więcej). Każdą porcje ryby obtaczamy

Słodka Strona
"Ryby są super" - wspaniała książka kucharska wkrótce w Lidlu 119

dotarła do mnie - przedpremierowo  - najnowsza, świetnie wydana książka kucharska od Lidla :) "Ryby są super" - to prawie trzysta stron z osiemdziesięcioma niepublikowanymi dotąd na stronie kuchnialidla.pl przepisami na ryby i owoce morza. Wśród przepisów nie tylko dania główne  - są cudowne rybne przystawki, zupy, propozycje na grilla i, oczywiście na zbliżające się Święta.  W książce znajdziemy również(...)cenne porady na temat ryb i ich przygotowywania. Całość ozdobiona jest pięknymi zdjęciami dań  z przepisów Karola Okrasy i Doroty Wellman. Znajdujemy tu również świetną fotorelację z ich pobytu w cudownej Dolinie Baryczy, a dokładnie z serca tej doliny - Stawów Milickich, skąd pochodzi wiele ryb słodkowodnych, oferowanych przez Lidla. Publikacja będzie dostępna w promocji świątecznej w sklepach

Moje Kuchenne Rewelacje
O soli. Sól morska i kamienna, przepisy na sól smakową – wykańczającą 140

sól ze względu na dużą ilość olejków może się dość długo suszyć, ale nie zwiększajcie temperatury suszenia, bo spalicie czosnek. • SÓL Z CYTRYNĄ I ROZMARYNEM – do dań z ryb i owoców morza, idealna do ziemniaków smażonych i frytek, risotto. Świetna do jagnięciny i mielonego mięsa wieprzowo-wołowego. Myjemy dokładnie cytrynę najpierw pod zimną, potem pod ciepłą wodą, żeby pozbyć(...)gotowanego makaronu i do jajecznicy. Suszone grzyby, najlepiej podgrzybki, rozdrabniamy na pył w moździerzu lub blenderze, łączymy z rozdrobnioną solą. Suszenie mieszanki nie jest konieczne. • SÓL LAWENDOWA – do ryb, jagnięciny (także do nacierania jej przed smażeniem), frytek, pomidorów, sera feta i mozzarella. Do sałatek z dressingiem opartym na jogurcie lub śmietanie. Sól mieszamy w blenderze lub ucieramy w moździerzu

Karo in the Kitchen
pstrąg nadziewany świeżymi prawdziwkami 89

średniej wielkości cebula natka pietruszki masło przyprawy: sól, pieprz , sok z cytryny dodatkowo: folia aluminiowa Sposób wykonania: Ze swojej ryby wyciągnęłam ości, pozostawiając tylko płetwy. Po wyczyszczeniu ryby dół jej nacinam do końca od płetwy odbytowej do płetwy ogonowej palcem delikatnie oddzielam mięso od kręgosłupa, kończąc przy płetwie ogonowej, przecinam kręgosłup. Następnie delikatnie palcem oddzielam mięso ryby(...)kształt. Skrzela, też je wyciągam. Każdą rybę posypuję solą, pieprzem, skrapiam sokiem z cytryny. Pozostawiam w lodówce na około 2 godziny. Prawdziwki czyszczę, myję, kroję w plastry. Smażę na maśle z cebulką pokrojoną w kosteczkę na wolnym ogniu, doprawiam solą i pieprzem, studzę.  Do środka każdego pstrąga wkładam część grzybów. Wierzch ryby posypuję pozostałymi prawdziwkami, kładę natkę pietruszki

Darcia w kuchni
Sola na szpinaku i pomarańczowym puree 106

Podobno ryba wpływa na wszystko. Wpływa także na mnie ale niestety zbyt rzadko - po prostu rzadko kupuję często rybę... Wybór świeżych ryb w sklepie nie jest tak interesujący jak w przypadku mięsa, a z kolei ilość glazury wokół zamrożonej ryby zniechęca jeszcze bardziej do jej kupna. No cóż, jednak chęć zjedzenia czegoś innego niż drobiu czy wieprzowiny roztapia(...)rzecze: hmmmmmm, butter... Podzielam ten zachwyt nad masłem, o tak! Z kolei rybę po rozmrożeniu dokładnie osuszam ręcznikiem papierowym i smażę po kilka minut z obu stron właśnie na maśle z kilkoma kroplami oliwy. Nic poza tradycyjnym zestawem - szczypta soli i pieprzu na pleckach i brzuszku ryby.  Co wyszło? Dość interesujący korzenno-pietruszkowy smak marchewki i specyficzny posmak

Right Behind The Kitchen
RYBA W TEMPURZE Z WARZYWAMI I MAKARONEM RYŻOWYM 169

. Podana w tempurze z warzywami i makaronem ryżowym z dodatkiem sosów:  sojowego,rybnego i ostrygowego, jest naprawdę fajną i pyszną propozycją na obiad. Składniki: filety z dowolnej ryby  1 szt. marchewki 1 szt. pietruszki 1 mała cebula kawałek zielonej części pora garść kiełków fasoli mung 2-3 liście kapusty pekińskiej 3 cm kawałek świeżego korzenia imbiru(...)kawałki. Należy pamiętać,żeby ryba była dobrze odsączona z wody. Można ją wysuszyć za pomocą ręczników papierowych.  Kolej na przygotowanie ciasta. Do miseczki wsypałam mąki:kukurydzianą i pszenną.      Wlałam bardzo lodowata wodę. Można do niej dodać kostki lodu.  Szybko wymieszałam.Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Maczałam w nim kawałki ryby. Wrzucałam kawałki

potrawyregionalne
Smażony mix rybny z sosem dyniowo – musztardowym 114

formę smażona ryby ale w bardzo interesującym połączeniu z sosem z dyni. Można oczywiście wybrać inna rybę niż ta którą ja prezentuję. Składniki: 40 dag fileta z pstrąga łososiowego 40 dag fileta z halibuta Sól Pieprz cytrynowy Ziołowa przyprawa do ryb Mąka Olej Sos: 50 gram masła 1 cebula 1 łyżeczka gorczycy 100 ml śmietany 30% Mały słoik(...)dyni marynowanej Sól Pieprz biały 2 – 3 łyżeczki musztardy Wykonanie: Ryby kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy z jednej strony solą a z drugiej strony pieprzem cytrynowym, przyprawą do ryb i opruszamy mąką. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Do małego garnka dodajemy masło i drobno posiekaną cebulę. Szklimy. Następnie dodajemy gorczycę i śmietanę. Chwilę gotujemy

Smaki Ewy
Makrela z grilla z koperkiem i nutą cytrynową 135

córkę ( kupuje ją w Makro ). Nawet nie pamiętam czy kiedykolwiek w typowym sklepie sieciowym widziałam ją w takiej postaci a szkoda. Ryba jest pyszna. Na grilla idealna, nie jest sucha, ości w minimalnej ilości i oczywiście „dużo ryby w rybie” a nie tylko skóra. A zapomniałabym jeszcze dodać jest tania. Jeżeli macie możliwość jej zakupu w świeżej formie(...)solimy i przyprawiamy ziołową przyprawą. Do brzucha wkładamy gałązkę koperku i gałązkę selera naciowego. Na sam koniec na rybę ścieramy skórkę z cytryny ( oczywiście wyszorowane i sparzonej ). Pozostawiamy do zamarynowania i sami zajmujemy się rozpalaniem grilla J . Warto do grillowania ryby wykorzystać specjalny metalowy ruszt. No i grillujemy aż będzie pięknie przyrumieniona. SMACZNEGO. (function

Smaki Ewy
Miruna patagońska w chrupiącej panierce prawie jak z KFC 95

Rybę tę kupiłam nie tylko z ciekawości ale i dlatego, że na opakowaniu mrożonki widniał napis dużo ryby mało wody. To była prawda, wody było mało. Ryba była dobra, pozbawiona ości. Będę ją częściej kupować. A co do panierki. Przepis na panierkę dostałam od mojej córki ( robiła w niej kurczaka ). Byłam zaskoczona prostotą wykonania i chrupkością(...)usmażeniu. Koniecznie spróbujcie. Składniki: Dowolna ilość mrożonej ryby Ziołowa przyprawa do ryb Woda Mąka pszenna Olej do głębokiego smażenia Wykonanie: Rybę rozmrażamy ( możemy  pokroić na mniejsze kawałki ) Przyprawiamy z obu stron ziołową przyprawą do ryb. Pozostawiamy na 30 minut do zamarynowania. Po tym czasie rybę panierujemy w mące, szybko moczymy wodzie ( robimy szybko aby nie rozmoczyć

Smaki Ewy
Ryba ze szpinakiem 72

wiecie, z tym rozpieszczaniem to ostrożnie trzeba :) No tak czy siak po kilku dniach w końcu rybę zrobiłem i okazała się naprawdę smaczna. Bardzo ciekawe połączenie składników dało wielce zadowalający efekt, kiedyś pewnie jeszcze wrócę do tego przepisu. 500 g ryby (u mnie tilapia) 350 g świeżego szpinaku 4 ząbki czosnku 2 cebule 100 g sera żółtego 1 pomidor(...)jeszcze trochę. Na koniec dodajemy śmietanę, sok z połowy cytryny, mieszamy dokładnie i wykładamy to wszystko na spód naczynia żaroodpornego. Na ten szpinak z cebulą kładziemy przysmażoną rybę. Na każdym kawałku ryby kładziemy plaster pomidora, krążek cebuli i posypujemy startym żółtym serem. A na samą górę na każdy kawałek kładziemy po kawałeczku masła. Naczynie żaroodporne przykrywamy i wsadzamy

Marder&Marder Manufacture
Dorsz w naturalnym sosie 65

uwagi na swoje pro-zdrowotne właściwości ryby powinny znajdować się w jadłospisie każdego z nas. A o to czasem trudno gdyż dania z ryb wydają się monotonne a dostęp do świeżych ryb ograniczony. To się na szczęście zmienia - oprócz bogatej oferty ryb dostępnych w marketach i delikatesach przybywa małych, lokalnych sklepików ze świeżymi rybami. Jeden(...)było monotonnie staram się urozmaicać sposoby podania ryb. Zakupione ostatnio filety z dorsza ugotowałam w sosie, tzw. naturalnym, z minimum dodatków, co uwydatniło naturalny smak tej pysznej ryby. Danie podałam z drobno pokrojonym ugotowanym jajkiem

Milion Smaków
Pstrąg z patelni 118

ogół jada się w Polsce za mało. Nie docenia się ich wartości. Często słyszy się, że kotlet schabowy lub kawał kiełbasy jest czymś cenniejszym od ryby. A czy takie twierdzenie jest słuszne? Nie. Ludność nadmorska niektórych krajów żywi się prawie wyłącznie rybami, a nie jest słabsza od nas" - informowali w 1959 r. inż. Czerny i mgr Strasburger(...)pestek winogron) Sposób przygotowania: Rybę dokładnie umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć z obu stron solą. Skropić sokiem z cytryny i doprawić mielonym pieprzem cytrynowym. Smażyć na mocno rozgrzanej patelni - na początku od strony skóry, potem przez chwilę od strony mięsa, a potem - już do końca - ponownie od strony skóry. Po ostatnim odwróceniu ryby mięso skropić sokiem z cytryny

W SMAK
CO MOŻE USŁYSZEĆ WEGETARIANIN (LUB SEMI-WEGETARIANIN)? 160

całą maszynerię i pozwala samemu sobie na przyjmowanie różnych wierzeń. Rozumiem to i szanuję w pełni. Jednak boli mnie fakt, że osobę, która nie spożywa mięsa, a je ryby piętnuje się w wege-środowisku. Sam Gawęcki, rozpatrując kwestię diety roślinnej, porównuje wszystkie odmiany, wymieniając pomiędzy innymi właśnie semi-wegetarianizm. To nie jest wymysł "bogatych" czy "nieświadomych", ale rzeczywiste stanowisko(...)Podczas pracy w kuchni mięso traktuję jak składnik, produkt, który pozwala mi na rozwijanie swoich umiejętności. Kucharz powinien umieć przyrządzić wszystko, bez znaczenia, czy to je, czy nie. 3. Ryba to też mięso. Brawo! Wygrałeś/-aś tygodniową wycieczkę na Karaiby. Patrz pkt. 1 - nie będę się przecież powtarzać. 4. Nagle stałaś się miłośniczką zwierząt? Pf. Nie o to chodzi

W kuchni Karmel-itki
Makaron zapiekany z rybą pod kokosowym beszamelem 145

może nie tak do końca). W każdym bądź razie, to wspaniały sposób wykorzystanie pozostałości ryżu, ziemniaków, kasz, makaronów… i nie tylko. Makaron zapiekany z rybą pod kokosowym beszamelem. Składniki: - ok. 800g filetów z ryby (waga już bez skóry) u mnie był to haddock - 500g makaronu kokardki - 2-3 czerwone papryki - por (młode części) - koperek - cytryna - sól - pieprz cytrynowy - ok.150g(...)mleka kokosowego - 2-3 łyżki soku z cytryny - sól, pieprz cytrynowy - świeżo starta gałka muszkatołowa   Makaron gotujemy (połowę przewidzianego czasu w przepisie) ok. 3 minut. Odcedzamy. Filety z ryby pozbawiamy skóry i ości, kroimy na większe kawałki, oprószamy solą, pieprzem cytrynowym, skrapiamy sokiem z połowy cytryny, odstawiamy w chłodne miejsce. Przygotowujemy kokosowy sos beszamel. W rondelku rozpuszczamy masło

mojewypiekiinietylko
Ryba z pieca. Pstrąg łososiowy zapiekany z czerwonym ryżem i pieczarkami 172

Kiedy kilka dni temu weszłam do sklepu rybnego zobaczyłam piękne, świeże pstrągi łososiowe. Aż mi się pysk ucieszył bo miałam ogromną ochotę na pyszną rybę. Żarłoczek lubi pstrągi więc wiedziałam, że też chętnie zje.Kupiłam taką dorodną sztukę ważącą nieco ponad 1 kg i w głowie już kiełkował mi pomysł na danie. U nas na świątecznym stole na pewno

Smaczna Pyza