ryby - 21588 przepisów (strona:41/1440)

Ciekawostki, które zachęcą cię do jedzenia pstrąga 91

menu jest bardzo duża. Poznaj kilka faktów o pstrągach, które zachęcą Cię do jedzenia ich na co dzień. 1. Pstrągi uwielbiają czystą wodę Pstrąg to jeden z tych gatunków ryb, które żyją wyłącznie w czystej wodzie. W naturze uwielbiają potoki górskie, większe i mniejsze, a także czyste rzeki. Chowają się w zaroślach na nieuregulowanych brzegach. Możesz mieć pewność(...)Tradycja jedzenia pstrągów w Polsce jest bardzo długa. Pierwsze wzmianki w literaturze branżowej pochodzą z 1830 roku – od tego czasu w naszym kraju były już regularne hodowle pstrągów. Obecnie ryba jest hodowana w tradycyjny sposób, w nowoczesnych hodowlach, które wykorzystują najnowsze technologie inżynierii środowiska, aby zapewnić rybom warunki najbardziej zbliżone do naturalnych. 4. Powolny wzrost pstrągów Pstrąg to ryba

Codogara
DOMOWY PAPRYKARZ 149

jest smak paprykarza szczecińskiego -to żadna strata, ten paprykarz, to po prostu poezja smaku...jest wręcz bajeczny. Ryż jest tu tylko dodatkiem do ryby, w tym kupnym ryby nie było chyba wcale... No i dodatek kuminu...hmm kumin robi tu całą robotę... I pomyśleć, że kiedyś wydawało mi się iż nie lubię kuminu... I choć prawie rok zajęło(...)tylko uwzględnić większy zakup ryb przygotowując codzienny obiad. Ja wykorzystuję ryby (kupuję od razu więcej), które przygotowuję w piekarniku na obiad, świetnie sprawdza się ten przepis . Taka ryba po 15 minutach w piecu, jest gotowa do spożycia, bez panierek, zbędnego tłuszczu, itp. Wystarczy potem tylko dogotować ryż, podsmażyć marchew z cebulą, doprawić koncentratem, odstawić by smaki się przegryzły

Smaczne Zdrowe
Fish and chips z pieca 111

wystarczy. To jednak za mało, żeby panierka zdążyła się przyrumienić. Ryba wychodź z pieca trochę blada, co może zniechęcić niektórych wybrednych niejadków. Ale jest na to sposób. Żeby dodać rybie rumieńców – samą panierkę trzeba przesmażyć na patelni z ząbkiem czosnku, aż ładnie zbrązowieje. Do panierki możecie dodać trochę tartego parmezanu, będzie bardziej chrupiąca. Przepis podpatrzyliśmy u Melissy Clark. Czas(...)kilkucentymetrowe dość solidne kawałki, posól i popieprz. Obtocz w mące, następnie przełóż do misy z masą jajeczną. Dokładnie pokryj nią rybę. Na koniec włóż rybę do misy z panierką i dokładnie obtocz, dociskając panierkę do ryby. Przełóż rybę na blaszkę do pieczenia posmarowaną olejem lub ułóż na ruszcie (również wcześniej natłuszczonym). Krok 5 Odsącz ziemniaki z wody, osusz, polej

Niedzielny kucharz
RYBA W PANIERCE PIECZONA W PIEKARNIKU 102

rybę w panierce, ale pieczona w piekarniku. Dzięki temu danie jest lekkie, dietetyczne a ryba nie nasiąka tłuszczem podczas smażenia. Tak przygotowana rybka dobrze sprawdzi się na piątkowy obiad z dodatkiem frytek (oczywiście z piekarnika;)) albo pieczonych ziemniaków (również z piekarnika).  Do przygotowania ryby wykorzystałam  panierki razowej  od firmy  Ale Panierka . Kochani polecam(...)spróbowanie innych ;) Składniki: * 500 g filetów rybnych (u mnie mintaj) * 2 jajka * panierka razowa  * sól do smaku * szczypta ostrej papryki mielonej * szczypta słodkiej papryki mielonej  * przyprawa do ryby do smaku Wykonanie: W misce rozklepać jajka, dodać sól, obie papryki i przyprawę do ryby. Do drugiej miski wsypać panierkę. Filety ryby moczyć w jajku z przyprawami

Zrób to smacznie
Prawdziwy matias z cebulą, jabłkiem i granatem, czyli rarytas na naszym talerzu 186

dzikie zasoby mórz i oceanów, aby morza i oceany pozostały na zawsze dzikie i tętniące życiem. Bo dzikie jest ważne i dzikie jest piękne. Wybieraj śledzie, a także inne ryby i owoce morza, z certyfikatem zrównoważonego rybołówstwa MSC. Pomóż nam mówić, że sprawa jest ważna. Poinformuj innych o niebieskim znaku MSC, niech wiedzą, że mają wybór. Prawdziwy matias, czyli(...)codziennych wyborów zależy czy zasoby dzikich ryb przetrwają w morzach i oceanach oraz czy wystarczy ich dla przyszłych pokoleń. Organizacja pozarządowa MSC namawia do wyboru śledzi i innych ryb oznaczonych na opakowaniu niebieskim certyfikatem zrównoważonego rybołówstwa MSC ( marine Stewardship Council). Wybierając ryby i owoce morza ze znakiem MSC pomagamy chronić zasoby mórz i oceanów, mamy gwarancję

Kulinarne przygody Gatity
Matias – śledź nad śledzie 190

tętniące życiem, po to, aby kolejne pokolenia również mogły cieszyć się bogactwem ryb i owoców morza. Wizją MSC są tętniące życiem morza i oceany oraz stabilne zasoby ryb i owoców morza zachowane dla obecnych i przyszłych pokoleń. Młode ryby do 3 roku życia, czyli niedojrzałe płciowo, nazywane MATIASAMI. Nazwa ta pochodzi od holenderskiego słowa maagdenharing, oznaczającego „śledzia(...)przez nacięcie w okolicy gardła usuwa się wnętrzności, tzw. podgardlenie, a następnie umieszcza w delikatnej solance (ok 8% soli). Podczas usuwania wnętrzności pozostawia się rybą trzustkę, która ma duże znaczenie w procesie przechowywania/dojrzewania MATIASÓW. Następnie ryby są mrożone, przede wszystkim, aby pozbyć się ewentualnych pasożytów, naturalnie występujących w rybach – Holendrzy, którzy przodują w produkcji MATIASÓW, rekomendują nawet

Kuchnia Bazylii
Panierowane roladki rybne z ryżem 125

warzywnym woke. Panierowane roladki rybne przyrządziłam z gładzicy. Jest to płaska ryba. Filety z gładzicy są cienkie i dosyć spore. Odkryłam, że swobodnie mogę je zwinąć jak roladki z wieprzowiny czy roladki z kurczaka . Przyprawiłam je na ostro i idealnie pasują do delikatnego w smaku ryżu. Ryby na obiad mogę jeść codziennie. Wiadomo, ryby(...)smaczne i zdrowe. Staram się je przyrządzać najczęściej jak mogę, przynajmniej 2 razy w tygodniu. Rybę w panierce lubi cała rodzinka, tradycyjna ryba z gotowanymi ziemniakami i surówką z kapusty. Często przyrządzam risotto do ryby . To również fajna opcja, która zastąpi ziemniaki. Panierowane roladki rybne Składniki: na 4 porcje 600 g filetów z gładzicy lub innej płaskiej ryby

codojedzenia
Ryba po grecku 103

jest liść laurowy i ziele angielskie. Jedząc, musimy czuć ten aromat! Ryba: ok. 700 g filetów z dorsza (mintaja lub morszczuka)  mąka pszenna (może być krupczatka) 2 łyżki masła 2 łyżki oleju sól, pieprz sok z połowy cytryny  Przygotowanie: Filety z ryby kroimy na 2-3 kawałki. Jeśli ryba była mrożona, to wcześniej rozmrażamy i odsączamy(...)pomocą papierowego ręcznika.  Skrapiamy sokiem z cytryny, solimy, posypujemy pieprzem i obtaczamy w niewielkiej ilości mąki.  Na patelni rozgrzewamy olej z masłem i smażymy rybę na złoty kolor. Warzywa: 5-6 średnich marchewek  2 średnie pietruszki  1 średni lub mniejszy seler  2 cebule ok. 400 ml passaty z pomidorów (lub pomidorów w kawałkach bez skórki

bistro mama
Ryba w cieście z domowymi frytkami, czyli FISH&CHIPS 114

natomiast najlepsze zwieńczenie tej kulinarnej, odprężającej uczty.   Ryba w cieście z domowymi frytkami   Składniki:   Ryba: 400g filetów z dorsza bez skóry 200g mąki pszennej + odrobina do obtoczenia ryby 250g zimnej wody gazowanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta kurkumy sól, pieprz olej do smażenia   Frytki: 800g dużych(...)odparowały.   Piekarnik rozgrzej do 200°C. Ostudzone frytki rozłóż na papierze do pieczenia, posmaruj oliwą i dopraw solą. Zapiekaj przez 20-25 minut.   Rybę podziel na mniejsze kawałki,   dopraw solą i pieprzem.   W misce wymieszaj mąkę, wodę gazowaną, proszek do pieczenia, kurkumę aż ciasto będzie gładkie

kuron.com.pl
Ryba pieczona z pomidorkami, z surówką z selera i marchewki 183

odżywczą potrawy. Jeśli jednak rybę zapieczemy ze słodkimi pomidorkami i podamy w towarzystwie surówki z selera i marchewki, to – choć danie pozostanie dietetyczne – nie stracimy ani nic ze smaku, ani wartości naszej potrawy. To pyszna propozycja na zdrowy obiad lub kolację, do przygotowania w mniej niż 20 minut. Składniki na 2 porcje: 2 filety białej ryby, po około(...)doprawić pieprzem, całość dokładnie wymieszać. Na talerze wyłożyć rybę, na jej wierzchu upieczone pomidorki, podawać z surówką z selera i marchewki. Smacznego! Przed podaniem rybę i pomidorki można skropić jeszcze odrobiną oliwy. Jeśli kawałki ryby są cienkie i nie wymagać będą dłuższego pieczenia, to można początkowo zapiec same pomidorki (przez około 5 – 7 minut), a następnie wyjąć naczynie

Even Better Food
PRZEPIS NA RYBĘ Z WARZYWAMI 109

PRZEPIS NA SZYBKI I SMACZNY OBIAD POMYSŁ NA RYBĘ Ryby niestety wciąż zbyt rzadko pojawiają się na polskich stołach. Mimo dostępu do morza, posiadaniu wielu rzek i olbrzymiej ilości jezior, ryb jemy zdecydowanie mało. A jak już jemy to zazwyczaj te hodowlane. Dlatego dzisiaj bardzo prosty przepis na rybę. Flądry to ryby, które lubi mój mąż(...)przepis na rybę.  Polecam Wam na obiad! PRZEPIS NA RYBĘ POD WARZYWAMI SKŁADNIKI: - 2 -3 flądry - sól morska - 3-4 łyżki maki pszennej - masło + oliwa do smażenia Rybę umyj, osusz na ręczniku, oprósz solą i mąką, smaż na złoty kolor. Warzywa: - 2-3 szalotki - 2 duże marchwie - 500 ml przecieru z pomidorów - 2 gałązki pomidorków cherry - 1 pietruszka

SMYKWKUCHNI
Pstrąg z imbirem 123

Nowego Roku postanowiłam, że będziemy częściej jedli ryby. Zauważyłam, że często można kupić świeże (nie mrożone) ryby w dobrych cenach. Tak więc kolejny przepis na pstrąga z imbirem z warzywami – smacznie i szybko. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 2 – 4 Składniki: 2 pstrągi (lub dorsze) kawałek świeżego imbiru(...)papryka 1 por 2 pomidory sok z 1 cytryny 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju arachidowego 2 łyżki masła szczypta pieprzu szczypta soli Przygotowanie: Kupione ryby przepłucz wodą i skrop sokiem z cytryny. Posyp je pieprzem i solą. Rybę dokładnie natrzyj wcześniej obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem (wewnątrz też). A następnie skrop

KuchniaWeDwoje.pl
Dorsz w migdałach z pieczonymi ziemniakami 121

Dorsz w migdałach to dorsz panierowany w zmielonych migdałach. Często przyrządzam panierowaną rybę w orzechach zamiast tradycyjnej tartej bułki. Jeśli już się zdecyduję na bułkę to wolę domowe panko ….Dorsz w migdałach smakuje wyśmienicie z lekko słodkimi migdałami. Do ryby przyrządzam surówki z korzeniowych warzyw. Dzisiaj proponuję surówkę z warzyw, marchewki i selera. Prosta i smaczna surówka, która(...)idealnie pasuje do smażonej ryby. Często przyrządzam ryby na obiad. Dorsza uwielbiam i zawsze staram się go przygotować inaczej. Panierowanego dorsza lubię w postaci nuggets . Dorsz z risotto to ulubione danie mojego męża. Dorsz smażony z kurkami…Dopiero po jego skosztowaniu uwierzyłam, jak fajnie smakuje ryba z grzybami. Dorsz w migdałach to powracające u nas danie

codojedzenia
Ryby w occie 96

miski, nóż i deskę do krojenia, płaski talerz, ręczniki papierowe. Przygotuj składniki: 6 większych płotek, średnią cebulę, 1/2 - 1 l ciepłej wody, mąkę, ocet, sól, cukier, olej do smażenia. Ryby oczyść, opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Można także kupić w sklepie już oczyszczone płotki. Ryby posól i odstaw na jakiś czas w chłodne miejsce. Na płaski talerz(...)wysyp trochę mąki. Opanieruj w niej ryby. Na patelni rozgrzej olej. Usmaż na nim płotki. Gdy ryby z obu stron nabiorą ładnego, złotobrązowego koloru, przełóż je na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, aby obciekły z nadmiaru tłuszczu. Cebulę obierz i pokrój w piórka lub w kostkę. W większej misce przygotuj zalewę: wymieszaj ze sobą ciepłą wodę, cebulę, ocet

blog.moje-pasje.info
Ryba po japońsku 89

drobną kostkę lub posiekaj. Jajka sparz, wbij do miski i roztrzep widelcem. Na płaskie talerze wsyp mąkę i bułkę tartą. Rybę opanieruj w mące, jajkach i w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej. Na gorący tłuszcz włóż kawałki ryby. Smaż je na średnim ogniu do momentu, gdy z obu stron nabiorą ładnego, złotobrązowego koloru. Usmażoną rybę przełóż na talerz(...)wrzenia. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem i gotuj na małym ogniu przez mniej więcej 3 minuty. Gotową zalew odstaw do przestygnięcia. Odsączoną z tłuszczy rybę ułóż warstwami na półmisku. Każdą warstwę ryby przykryj pokrojonymi warzywami. Całość zalej wystudzoną zalewą

blog.moje-pasje.info

Proponowane wyszukiwania