ryby - 21588 przepisów (strona:32/1440)

Aromatyczna ryba na ostro - czarniak 182

zamiast ryby po grecku? Może szybka, lekka i aromatyczna ryba pieczona pod warzywną salsą? Duża oszczędność czasu :)Czas przygotowania:25 minutPorcje: 2   Składniki:filet z czarniaka ok. 500 g,2 pomidory bez skóry i gniazd nasiennych,1 papryka,2 papryczki chili,sok i skórka z 1 limonki,½ cebuli,ząbek czosnku,po 1 łyżce posiekanej natki pietruszki(...)limonki i pomidorki koktajlowe do dekoracji.Przygotowanie:Warzywa posiekać w drobną kostkę, wymieszać, dodać zioła, skórkę i sok z limonki, sól i pieprz. Papier do pieczenia skropić oliwą, wyłożyć rybę, na nią ostrą salsę, całość skropić oliwą. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180’C. Podawać  z pomidorkami  i cząstkami limonki. Dla amatorów mocnych wrażeń

SzczyptaSmaQ
Ryba po grecku 90

Ryba po grecku o tej porze roku jest chyba najsmaczniejsza,bowiem "babie lato" oferuje nam dojrzale,pachnace latem kolorowe warzywa.Choc zaden Grek nie zna tej potrawy,u nas ryba w sosie jarzynowo-pomidorowym jest naprawde popularna.Rownie smaczna na cieplo jak i na zimno.U mnie z dodatkiem ziemniakow stanowi pyszne danie obiadowe.Istnieja rozne warianty przygotowania tego dania,nam najbardziej smakuje(...)ryba smazona w panierce z bulki tatrej,najlepiej,by byl to dorsz lub inna ryba o bialym miesie.Zapraszam do przepisu. Skladniki na 4 porcje: 2 duze platy-filety dorsza ze skora 4 marchewki 1 pietruszka 1 maly seler 1 spora cebula 1/2 pora 2 listki laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego 1 lyzeczka soli 2 spore szczypty cukru 1 lyzka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ryba w warzywach z cudu kuchennego 144

dodać , przecier ketchup i przyprawy.Przed włożeniem ryby do Cudu kuchennego wyjąć sito, przelać pojemnik gorącą wodą , żeby go ogrzać.W pojemniku bez sita układać warstwami gorące warzywa , surową rybę.Pierwszą i ostatnią warstwę stanowią warzywa. Przykryć pojemnik i odstawić na 30-40 minut

Moje domowe kucharzenie
Ryba pieczona w masełku czosnkowym. 185

Pyszna rybka z masełkiem czosnkowym, podana na ciepło z sosem salsa. Naprawdę warta do wypróbowania, gorąco polecam. Rybę do tego dania można użyć dowolną, ale najlepiej, aby to była ryba morska, wtedy będzie smakować lepiej. Składniki: Ryba 100 g masła 4 ząbki czosnku natka pietruszki sok z cytryny sos salsa Przygotowanie: Miękkie masło rozcieramy z posiekanym czosnkiem i pietruszką. Rybę(...)posypujemy solą, opryskujemy sokiem z cytryny i nacieramy masełkiem czosnkowym, pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 45 min. Rybę serwujemy z sosem salsa. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Karp jak smażyć ? 13

kuchni Smażony karp to klasyczna potrawa, która cieszy się dużą popularnością w polskiej kuchni, zwłaszcza podczas świąt Bożego Narodzenia i okresu wigilijnego. Jest to delikatne i smaczne mięso ryby, które po odpowiednim przygotowaniu rozpływa się w ustach. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować wyjątkowo smażonego karpia, korzystając z prostych i skutecznych metod, idealnych dla początkujących kucharzy. Wybór odpowiedniego(...)karpia do smażenia Wybór odpowiedniego karpia jest kluczowy dla sukcesu smażonej potrawy. Ważne jest, aby ryba była świeża i pochodziła z zaufanego źródła. Najlepiej kupować karpia od sprawdzonego rybaka lub na rynku rybnym, gdzie możemy dokładnie obejrzeć i wybrać odpowiednią rybę. Wybierając karpia, zwróć uwagę na kilka istotnych czynników: Oczy: Powinny być klarowne i błyszczące. Łuski: Powinny być dobrze przylegające

Podstawy Gotowania
Ryba w sosie jogurtowym – pyszna przekąska na zimno 94

Ryba w sosie jogurtowym to smaczna i dość szybka do zrobienia przekąska, którą możecie podać na różne okazje. Świetnie sprawdzi się podczas kolacji wigilijnej czy na imprezowym stole w Sylwestra. Jak zrobić rybę w sosie jogurtowym? Najpierw smażymy paski filetów rybnych w panierce, następnie przygotowujemy sos jogurtowy z dodatkami. Gotujemy jajka i kroimy wszystkie składniki w kostkę. Następnie wszystkie składniki(...)mieszamy ze sobą i całość układamy na półmisku, aby danie ładnie się prezentowało. Przygotowanie zajmie mniej niż 45 minut. Składniki na rybę w sosie jogurtowym: 0,5 kg filetów z ulubionej ryby (np. dorsza) 2 jajka mąka pszenna bułka tarta sok z połowy cytryny sól, pieprz   Sos jogurtowy: 250 g gęstego jogurtu naturalnego łyżka majonezu łyżeczka musztardy

e-PrzepisyKulinarne
Zapiekanka rybna z beszamelem 52

większości niewymagające i względnie szybkie w przygotowaniu. Sama wiem jak ciężko zorganizować się przy maluszku, dlatego proponuję Ci coś nieskomplikowanego i jednocześnie dla całej rodziny. Zapiekanka z rybą jest jednym z tych przepisów. Warzywa możesz przygotować już dzień wcześniej podczas przygotowywania innego obiadu, przechować je przez noc w lodówce. Sos beszamelowy to jest pestka i przygotujesz go nawet jedną ręką(...)drobne różyczki. Warzywa wraz z zielonym groszkiem ugotuj na parze około 10-15 minut. Możesz to zrobić dzień wcześniej, przy okazji przygotowywania innego dania na parze. Sprawdź czy ryba na pewno nie zawiera ości. Pokrój ją na mniejsze części, skrop sokiem cytrynowym i oprósz zmielonym pieprzem. Rybę i ugotowane warzywa ułóż naprzemienne w naczyniu żaroodpornym. W rondelku rozpuść masło

ProstePesto.pl
Ryba w zalewie 28

Ryba w pikantnej pomidorowej zalewie octowej, którą można przyrządzić dzień wcześniej jest pysznym daniem Wigilijnym. Jeśli nie macie ochoty całą wigilię stać przy garach i chcecie przygotować sobie przynajmniej niektóre potrawy wcześniej to jest przepis dla Was. Ryba idealnie będzie pasować do świeżo pieczonego wiejskiego chleba lub ziemniaków. Polecam osobą, które planują robić dużą Wigilię oraz dla tych, którzy(...)przepadają za karpiem. To danie może być też świetną alternatywą na pozostałości po Wigilijnej smażonej rybie. Wystarczy zrobić zalewą, pokroić warzywa i wszystko razem połączyć. W taki sposób w Boże Narodzenie mamy pyszne śniadanie lub obiad gotowy w 10 minut. Polecam spróbować – smakuje wyśmienicie! Czas wykonania: 1 h (6 – 8 h oczekiwania) Ilość porcji: 8 – 10 porcji Składniki

KuchniaWeDwoje.pl
Ryby głosu nie mają? 61

Kilkutygodniowy narybek przez doświadczonych hodowców jest odławiany je i przenoszony do następnych stawów, gdzie do końca października pozostają pod opieką rybaków. Wiosną zaczyna się drugi rok życia karpia. Małe ryby umieszczane są w stawach, gdzie mają ciągły dostęp do pokarmu naturalnego – planktonu. Jest także dokarmiany przez hodowcę. Po zimie rybacy przenoszą dwuletnie karpie do stawów. Ryby(...)Karp nie bez kozery kojarzy się ze świętami. Patrząc na cykl życia karpia, to właśnie na jesień przypada jego odławianie. Dietetycznie Karp nie jest ani tłustą, ani chudą rybą. Gdzieś tak pomiędzy. Każdy z niewiele ponad 4 gramów tłuszczu na 100 g ryby jest zdrowym tłuszczem. Są to tłuszcze NNKT – niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, głównie omega

Kucharzyca
Łosoś z grilla – pyszny 106

brykiecie (bez ognia, sam żar). Pod koniec można przykryć rybę folią aluminiową, powinna szybciej się w ten sposób ugrillować. Odradzam jednak szczelne zawijanie, chyba, że ktoś lubi rybę duszoną. Odradzam również położenie ryby i na folii i na tacce – ryba, którą widzicie na zdjęciu tak właśnie była przygotowywana i niestety folia przywarła mi do skóry łososia, mocno się(...) odchodzi bezproblemowo od skórki, więc nie stanowi to większego problemu (jedynie nieapetycznie wygląda). Podany czas grillowania jest orientacyjny, zbyt wiele jest tutaj zależne od rodzaju grilla, temperatury, grubości ryby itp – należy dostosować czas indywidualnie. Przepis, który wykorzystałam zakłada możliwość wykonania takiej ryby również w piekarniku (w 180 stopniach). Próbowałam raz, ale moim zdaniem ryba nie wychodzi

Smaki Na Talerzu
Sandacz w borowikach – ryba nie tylko na wigilię 120

śledzie to żelazny zestaw ryb kojarzących nam się ze świętami Bożego Narodzenia. Może pora na coś nowego? Sandacz to słodkowodna jak karp, ale w przeciwieństwie do karpia – mięsożerna ryba. Smakuje zupełnie inaczej. Jego mięso jest jasne, jędrne, soczyste i chude, choć w smaku określane jako ‘maślane’. Nie trzeba się przy sandaczu obawiać mulistego posmaku jak w przypadku karpia – sandacz(...)mocno rozgrzewamy na średnio wysokim ogniu masło – tyle, żeby po włożeniu ryby sięgało do ok. 2-3mm jej wysokości. Smażona ryba nie może się w nim taplać, ale musi mieć dobry poślizg. Ryby naprawdę lubią masło – dobrze podbija ich smak. Nie smażcie szlachetnych (a może szczególnie tych mniej szlachetnych) gatunków ryb na oleju rzepakowym, słonecznikowym

Karo in the Kitchen
Ryba w sosie musztardowym 114

Szukasz przepisu na obiad bez mięsa? Ten będzie jak znalazł. Ryba w sosie musztardowym Ryby staram się jeść w miarę możliwości dość często. Tutaj gdzie mieszkam niestety ich wybór jest dość skromny. Za każdym razem więc kiedy jestem w Polsce staram się nadrabiać ich brak i zajadam się pysznymi śledzikami czy świeżym łososiem. Dzisiaj Wielki Piątek i u mnie(...)Rybę podawać polaną sosem musztardowym z ziemniakami i surówką. Ryba w sosie O czym warto pamiętać przygotowując smażoną rybę. Rybę po usmażeniu warto położyć na papierowym ręczniku. Pozbędziemy się w ten sposób nadmiaru tłuszczu. Do smażenia najlepsze będą swieże ryby, więc jeśli takowe macie użyjcie ich zamiast mrożonych. Mąkę, którą dodamy do sosu rozróbmy z wodą. Nie wsypujmy mąki

mecooks
Smażony ryż z rybą po peruwiańsku – chaufa de pescado 150

Smażony ryż z rybą po peruwiańsku – lub z innymi dodatkami – jest bardzo kolorowy i przepyszny. Jednak podstawą chaufa czyli smażonego ryżu z rybą po peruwiańsku (lub innym dodatkiem) są – oprócz ryżu i ryby – sos sojowy, czosnek, imbir i jajka. Podajemy Wam najprostszy przepis na smażony ryż z rybą po peruwiańsku – w wersji bardziej wyszukanej(...)rybę można podsmażyć w tempurze – z podsmażoną rybą bez panierki – szybko, pysznie i kolorowo. Składniki: 0,5 kg ryby, najlepiej białej (np. dorsz) 4-5 łyżek sosu sojowego 250 g ugotowanego ryżu białego, np. basmati Uncle Ben 4-5 łyżek oleju rzepakowego 1/2 zielonej papryki 2 jajka 2-3 ząbki czosnku 150-200g zielonego groszku łuskanego

Pociąg Do Kuchni
Sola na parze na pure z dyni i kilka słów o mojej diecie 147

Muszę przyznać, że był to mój pierwszy raz gdy przygotowałam tę rybę, choć już od dłuższego czasu nosiłam się z zamiarem jej kupienia i podania w jakiś wyjątkowy sposób. W obecnej sytuacji musiałam zrezygnować z wymyślnych przepisów, intensywnych przypraw i pikantnych dodatków, a ograniczyć się do podania tej ryby w jak najbardziej podstawowy sposób. Z przyjemnością jednak muszę stwierdzić(...)przyrządzanych produktach ich walorów smakowych i odżywczych, dotyczy to także ryb. Ryba przygotowana w ten sposób jest delikatna, soczysta i przede wszystkim zdrowa, bo nie moczona w tłuszczu. Polecam! Składniki: Do pure z dyni: 1 dynia oliwa z oliwek sól, pieprz gałka muszkatołowa Do ryby: 2 płaty fileta z soli lub soli cytrynowej sól, odrobina pieprzu

Codzienne Gotowanie
Ceviche z dorsza – bałtycka ryba i cytrusy 185

Pikantne i zdecydowane w smaku, ceviche podawane jest ze słodkimi ziemniakami, gotowaną kukurydzą, sałatą lub awokado.   Klasyczny peruwiański przepis to biała ryba zalana sokiem z limonek, cytryn i gorzkich pomarańczy. Marynowanie w kwasie owocowym odkaża mięso ryby, nie jest jednak równoznaczne z gotowaniem mięsa w wysokiej temperaturze, które zabija bakterie i pasożyty. Dlatego tak ważne jest, aby ryba(...)Ogórka i pomidora obierzcie i wyfiletujcie, pozbawiając je pestek. Pokrójcie w drobną, równą kosteczkę. Odcedźcie rybę z cebulką, wymieszajcie ze świeżo pokrojonymi warzywami. Lubię zimne ceviche z kieliszkiem białego, półwytrawnego wina, podane z pumperniklem. Słodycz tego chleba idealnie podkreśla wszystkie smaki z marynowanej ryby i cytrusów, a wino przyjemnie gasi subtelny pożar na podniebieniu. SKŁADNIKI 350-400g dorsza

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania