ryby - 21588 przepisów (strona:37/1440)

Chop-chop. Ryż z rybą i warzywami, na którym wzorowano nasz paprykarz. PRZEPIS 49

eskapad polskich marynarzy i dania o tajemniczej nazwie chop-chop. Zrobiliśmy je w naszej kuchni. W latach 60. ubiegłego wieku polskie statki chłodnie docierały do Zachodniej Afryki, skąd załadowane rybami wracały do kraju. Podczas takich eskapad marynarze zajadli się potrawą chop-chop serwowaną na ulicach portowych miast. Były to skrawki ryb, warzywa, drobno siekane, stąd chop-chop, następnie(...)smażone razem ze skrawkami ryb, ryżem i doprawione pikantnymi przyprawami. Gdy o chop-chop dowiedziały się przetwórnie w kraju, uznano, że to świetny pomysł na wykorzystanie skrawków mięsa ryb powstających podczas filetowania – tak powstał paprykarz szczeciński, kultowy już produkt, który po dziś dzień można kupić niemal w każdym sklepie. Jeśli lubcie ten smak, spróbujcie też chop-chop

Kulinarna Polska
Błyskawiczna ryba po grecku 47

Błyskawiczna ryba po grecku to danie, które bardzo często przygotowuję nie tylko na święta, ale również na różne spotkania ze znajomymi. Przygotowanie ryby po grecku jest bardzo proste i dosłownie w 25 minut macie pyszną przystawkę. Do tej przystawki wykorzystajcie dowolną rybę jaką lubicie. Może to być zarówno polędwica z dorsza, mintaj. Nie bójcie się używać ryby mrożonej(...)jednak przed przygotowaniem musicie ją odmrozić. Składniki 600g dowolnej ryby (mięsistej) mąka 4 marchewki 2-3 pietruszki niewielki korzeń selera 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka oregano sól 1 łyżeczka majeranku olej do smażenia 3-4 łyżki oliwy czarny pieprz 200 ml bulionu Błyskawiczna ryba po grecku – przepis Zaczynamy od przygotowania warzyw. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zdrowsze Święta – przepisy wytrawne 43

używasz do niej smalcu, zredukuj jego ilość do niezbędnego minimum. Uważam, że na wigilijnym stole często brakuje po prostu zwykłej surówki z kiszonej kapusty – idealnie łączy się z rybami i innymi daniami, a super niweluje tłustość potraw. Ziemniaki , które podajemy jako dodatek do dań są wspaniałe także z koperkiem – tłuszczyk z cebulką można podać osobno – skorzystają(...)niego osoby, którzy mają ochotę. Czy rezygnować z tłustego karpia ? Wcale nie. Karp nie należy wbrew obiegowej opinii do bardzo tłustych ryb, poza tym ten ekologicznie hodowany jest bardzo zdrowy. Postawmy więc na jakość, nie na ilość. Karpia nie musimy smażyć – możemy podać go w galarecie czy upieczonego w piekarniku. Jeśli nie mamy wielu amatorów karpia, postawmy

Poezja smaku
Halibut pieczony z warzywami 47

mieliście okazji jeść halibuta, polecam Wam to nadrobić. Jego mięso jest dość tłuste (zdrowe tłuszcze!), czyli po upieczeniu – soczyste. Uważa się, że się, że jest jedną z najsmaczniejszych ryb, jaką można dostać obecnie na rynku. Mięso halibuta zawiera również dużą zawartość białka (20,2 g / 100 g). Po raz kolejny zachęcam Was do wsparcia organizacji pozarządowej MSC, która(...)działa na rzecz ochrony oceanów. Jeśli kupujecie ryby, zwracajcie uwagę czy posiadają one poniższy znaczek, czyli certyfikat zrównoważonego rybołówstwa. Gwarantuje on, że ryby, jakie kupujecie pochodzą od rybaków, którzy prowadzą połowy zgodnie z najlepszymi światowymi praktykami, a ich działania są regularnie kontrolowane przez niezależnych audytorów. Ryby ze znaczkiem MSC dostaniecie już teraz praktycznie w każdym sklepie

Kuchnia Bazylii
Ryba w zalewie pomidorowo-octowej 286

Ryba w zalewie pomidorowo-octowej to prosty przepis na pyszną przekąskę na zimno nie tylko na święta Bożego Narodzenia, ale i wszelkiego rodzaju imprezy, spotkania rodzinne czy zwykłą kolację. Robi się ją bardzo szybko, jedynie trochę czasu trzeba poświęcić na smażenie ryby. Można ją zrobić 2-3 dni wcześniej, potrafi długo stać w lodówce. A im dłużej stoi(...)nabiera więcej smaku.   Składniki na rybę w zalewie pomidorowo-octowej: 700 g filetów rybnych (np. mintaj, miruna lub dorsz) 3 cebule 3 ogórki konserwowe 3 jajka mąka pszenna bułka tarta sok z cytryny sól, pieprz Zalewa: 1,5 szklanki wody 0,5 szklanki oleju 1/3 szklanki octu 2 łyżki cukru 80 g koncentratu pomidorowego (mały słoiczek) kilka ziaren ziela

e-PrzepisyKulinarne
Pierogi z rybą. Bulion z pierogami i klopsikami z suma. 54

Pierogi z rybą nadają się idealnie do podania podczas wigilijnej kolacji, wraz z bulionem warzywnym i rybnymi klopsikami. Pierogi z rybą w bulionie warzywnym doskonale mogą zastąpić barszcz czerwony z uszkami , czy zupę grzybową. Zapomniałam o tym przepisie na pierogi z rybą. Zdjęcia bulionu z pierogami i klopsikami z suma wpadły mi w oko podobnie jak ryba marynowana żubrówką podczas(...)Ciasto na pierogi było zaparzane, robi się je tylko z mąki, soli i wody. Pierogi z suma w bulionie o smaku rybnym Składniki na ok. 80 sztuk pierogów z rybą: Ciasto na pierogi 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wrzącej wody 1 łyżeczka soli opcjonalnie 2 łyżki oleju i rozpuszczonego masła farsz. 400 g – sum filet świeży

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Łosoś pod ziołową pierzynką z kuskusem i szparagami 110

morskiego. #lososmowi - MOC KWASÓW TŁUSZCZOWYCH OMEGA-3 I CHUDE BIAŁKO - Hodowane przez nas łososie są rybami pełnymi zalet: bogate w białko, witaminy A, D i E. Należą do ryb tłustych, największą zaletą łososia są korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe z grupy omega-3. To właśnie mięso łososia jest najbogatszym, występującym w naturze, źródłem(...)wszystkie nasze farmy (a do 2020 r. już wszystkie) są certyfikowane standardem ASC, który daje konsumentom gwarancję,  że nasz łosoś pochodzi z farm ograniczających wpływ na środowisko naturalne, ryba dorasta w wyjątkowych warunkach, zarówno dla niej samej, jak i w poszanowaniu dla środowiska. Certyfikat potwierdza także przestrzeganie przez nas surowych wymogów dotyczących żywienia ryb w tym nie używania

Szalona Kuchnia Eweliny
Grillowany łosoś ze szpinakiem i serem feta 102

Łososia opłucz, odetnij skórkę i pokrój na dwa mniejsze kawałki. Rybę dokładnie natrzyj solą morską, pieprzem i opcjonalnie rozmarynem. Obficie polej sokiem z cytryny. 2 Rozgrzej patelnię grillową i na niewielkiej ilości masła oraz oliwy grilluj łososia z każdej strony (3-5 minut na stronę). Powierzchnia ryby powinna byś ścięta a mięso elastyczne w dotyku. Łososia możesz także zapiec(...)Łososia opłucz, odetnij skórkę i pokrój na dwa mniejsze kawałki. Rybę dokładnie natrzyj solą morską, pieprzem i opcjonalnie rozmarynem. Obficie polej sokiem z cytryny. 2 Rozgrzej patelnię grillową i na niewielkiej ilości masła oraz oliwy grilluj łososia z każdej strony (3-5 minut na stronę). Powierzchnia ryby powinna byś ścięta a mięso elastyczne w dotyku. Łososia możesz także zapiec

A to pestka
Opiekana ryba w zalewie pomidorowo-octowej 100

Opiekana ryba w zalewie pomidorowo-octowej Rybka zanurzona w ciekawej octowo- pomidorowej zalewie z cebulką i papryką, to świetna odmiana od tradycyjnej ryby w occie. Potrawa kusi wspaniałym smakiem jak i efektownym wyglądem. Do jej przygotowania możemy użyć dowolnej, ulubionej ryby, na przykład miruny, mintaja czy dorsza.     Składniki: 600g filetów rybnych (u mnie mintaj) 1 szklanka(...)czerwonej cebuli) 8 łyżek octu 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, cukier     *** Rybę kroimy na średniej wielkości kawałki (ja użyłam kostek z mintaja) i przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem cytrynowym *** *** Kawałki ryby panierujemy w mące, rozmieszanych jajkach i bułce tartej *** *** Smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor

Blog z Apetytem
Dorsz pieczony z rozmarynem i cytryną 140

wszyscy doskonale wiemy ryby są bardzo smaczne i zdrowe. W dobrze zbilansowanej diecie powinniśmy je jeść dwa razy w tygodniu. Ryby mają(...)jeż jeszcze jedną zaletę, mianowicie bardzo szubko się je przyrządza. Jedną z metod, które ja bardzo lubię jest pieczenie w piekarniku. Rybę należy przyprawić przyprawami, które lubicie i piec przez około 20-30 minut w zależności od wielkości ryby. W momencie kiedy białko się zetnie, danie jest gotowa do jedzenia.  Dziś podpowiadam Wam jak zrobić pysznego dorsza norweskiego

Kulinarne przygody Gatity
Piątkowe danie, czyli ryba w porach 139

powoduje, że potrawa jest bardziej lekko strawna. Inaczej niż w przypadku smażenia, gdzie białko ścina się nierównomiernie, co skutkuje tym, że otrzymujemy bardziej ciężkostrawny posiłek. Ryba w porach Składniki: 2 filety z ryby (ok. 400-500g) 1 por (ok. 150g) 1 cebulka (ok. 90-100g) 3 łyżki masła (ok. 50g) sól pieprz sok z cytryny Wykonanie(...)Masło podgrzewamy na patelni, wrzucamy pora i cebulkę, lekko solimy i smażymy całość około 10 minut na niezbyt dużym ogniu, często mieszając. Gdy por nam się podsmaża, przygotowujemy rybę. Filety z ryby myjemy w zimnej wodzie, następnie kładziemy je na ręczniku papierowym i dokładnie osuszamy. Tak przygotowaną rybę skrapiamy sokiem z cytryny oraz oprószamy solą i pieprzem. Przyprawioną rybkę

KulinarneImpresje.pl
Ryba po grecku 1229

dlatego jest takie wyjątkowe! Można je przygotować w wersji pikantnej dodając ostre papryczki lub mieloną ostrą paprykę. Ryba po grecku smakuje na ciepło i na zimno. Ryba po grecku to smażone kawałki ryby zanurzone w duszonych tartych warzywach – marchewce, selerze, pietruszce, cebulą z sosem pomidorowym: passatą i koncentratem pomidorowym. Do tego kilka przypraw, ziele, liście laurowe. Na talerzu(...)duszę, próbuję, w razie potrzeby doprawiam do smaku. W głębokim naczyniu układam rybę, warzywny farsz, rybę, warzywny farsz i tak do końca. Na wierzchu ma pozostać warzywny farsz. Możecie ułożyć warstwami, także na półmisku ładnie będzie wyglądać farsz warzywny a na nim kawałki chrupiącej ryby

Zasmakuj Kuchni
Obiad na środę – gnocchi, ryba, surówka 265

standartowy obiad na środę w naszym domu. Ryba gości u nas bardzo często. Grillowana, pieczona, smażona i gotowana… Łosoś , dorsz …Ryba w panierce to ulubiona ryba dzieci. Rybę podaję z ziemniakami, a czasami przyrządzam smażone gnocchi. Robię je najczęściej z resztek ziemniaków …Zawsze gotuję dużo ziemniaków, bo wiem, że jak zostaną resztki to mogę ugotować kopytka(...)lekko zrumień. Wlej śmietankę, zamieszaj i dodaj kapustę. Smaż kapustę mieszając. Dopraw solą i wymieszaj. Wyłóż na miskę i posyp parmezanem i uprażonymi pestkami dyni. Panierowana ryba 600 g białej ryby, u mnie płastuga 2 łyżki masła 1 jajko + 2 łyżki mleka 150 g zmielonych migdałów lub tartej bułki sól i czarny pieprz do smaku plasterki cytryny do podania

codojedzenia

Proponowane wyszukiwania