ryby - 22566 przepisów (strona:31/1505)

Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym. Przepis na obiad z rybą, który lubią u nas wszyscy 275

Kawałki delikatnej ryby w kremowym sosie z dużą ilością koperku – prawda, że brzmi jak obiad idealny? Mamy dla was ten przepis. Przepis na rybę w sosie śmietanowo-koperkowym Składniki: Około 0,5 kg filetów z białej ryby morskiej (dorsz, mintaj, morszczuk), 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 200 ml śmietanki kremówki 30 proc., Kopiasta łyżka mąki pszennej plus(...)mąka do obtoczenia ryby, duży pęczek koperku, masło, olej, sól, pieprz. Jak zrobić rybę w sosie śmietanowo-koperkowym? Rybę pokrój na mniejsze kawałki, oprósz solą i pieprzem, obtocz w mące. Na patelni rozgrzej masło z olejem, rybę smaż przez 2 minuty z każdej strony, zdejmij i odłóż. Na tę samą patelnię wrzuć posiekaną cebulę, zeszklij, ale nie rumień . Czosnek

Kulinarna Polska
Makrela z grilla po indyjsku 73

Makrela z grilla.  Makrela z grilla.       Makrela z grilla to niesamowita ryba z grilla pełna indyjskich smaków i przypraw. Odpowiednio dobrana mieszanka przypraw wnika głęboko w rybę i sprawia, że makrela jest tak wyjątkowo pyszna. Przepis jest prosty, a składniki łatwo dostępne.  Makrela grillowana.      Przygotowanie ryby zajmuje niewiele czasu(...)wymaga to większego wysiłku, z wyjątkiem starannego oczyszczenia ryby. Makrela grillowana to mieszanka wielu smaków, jest soczysta i delikatna w środku, na zewnątrz natomiast ma wspaniałą chrupiącą skórkę o smaku indyjskich przypraw. Jak zrobić makrelę na grillu.    Podstawą smaku jest przygotowanie marynaty z mieszaniny oleju, soku cytrynowego, chili, pasty z mielonego czosnku i imbiru, kurkumy i soli

Moja Książka Kucharska
Łosoś z kombiwaru 318

Łososia piekę na różne sposoby. Dziś pokażę Wam mój ulubiony, a zarazem najprostszy sposób na przygotowanie tej ryby. W kombiwarze. Jeśli go nie posiadacie możecie użyć piekarnika. Jak mam więcej porcji też piekę w piekarniku. Przepis jest bardzo prosty, a ryba tak upieczona jest bardzo soczysta, aromatyczna wprost idealna. Polecam :) Składniki - płat z łososia ze skórą, bez ości - zielona(...)pietruszka -  domowa wegeta lub inna ulubiona przyprawa do ryb - sól, pieprz do smaku - olej - masło - folia aluminiowa  Wykonanie Rybę płuczę, oczyszczam, osuszam przy pomocy papierowych ręczniczków, kroję na porcje. Posypuję przyprawami i pietruszką z obu stron. Folię aluminiową smaruję przy pomocy pędzelka delikatnie olejem. Na środek posmarowanej folii kładę porcję łososia, skórą do dołu. Na każdy kawałek

Kuchnia z widokiem na ogród
Pieczony pstrąg 74

Pstrąg jest idealną rybą do pieczenia w całości. Jeden pstrąg to idealna porcja ryby dla jednej osoby, wystarczy tylko trochę dodatków, krótki czas pieczenia i gotowe. Ości w pstrągu nie są też tak bardzo uciążliwe jak w innych gatunkach, dlatego śmiało można podać tą rybę nawet tym z Was, którzy nie lubią się grzebać i wydłubywać, dlatego(...)Zapach Świąt 45,00  zł Dodaj do koszyka e-book Kolacje, przepisy do 40 minut 40,00  zł Dodaj do koszyka Jeśli lubicie dania z ryb zapraszam Was także do przepisów na: dorsz w sosie cytrynowym pstrąg w sosie ziołowym łosoś barbecue tacos z rybą bowl burrito z łososiem pstrąg z orzechami halibut pieczony ryba

nietylkopasta.pl
ŁOSOŚ TERIYAKI Z SALSĄ Z MANGO 80

Jeśli jesteś fanem ryb i szukasz czegoś jednocześnie pysznego i prostego to jesteś w odpowiednim miejscu. Łosoś teriyaki z salsą z mango to perfekcyjne połączenie zdrowej ryby ze słodko ostrym owocem. Łosoś z mango to danie od którego nie można się oderwać dopóki się nie skończy. Dobrze skomponowane, odpowiednio słodkie, ostre, kwaśne, słone – idealne! INNE PYSZNE DANIA(...)RYBĄ I OWOCAMI MORZA:   ŁOSOŚ W SOSIE ŚMIETANOWO SZPINAKOWYM Z GORGONZOLĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI     PIKANTNO SŁODKIE SZASZŁYKI Z KREWETEK     BURGERY RYBNE Z DORSZA Z WARZYWAMI     TAGLIATELLE Z ZIELONYM PESTO I KREWETKAMI     SPAGHETTI Z CUKINII I MARCHEWKI Z KREWETKAMI     NALEŚNIKI Z ŁOSOSIEM I SALSĄ VERDE     ZUPA KREWETKOWA

globuskulinarny
Wigilijny karp pieczony w miodzie z migdałami 82

Świąteczny przepis na wigilijnego karpia pieczonego w miodzie i płatkach migdałowych. Karp jest rybą która w kuchni lubi słodkości, w tym przypadku słodki miód. Bardzo dobrze sprawdza się w zestawieniu z delikatną słodyczą. Przepis na słodkiego karpia w miodzie zachwyci wszystkich podczas wigilijnej kolacji, uatrakcyjni ją i wniesie coś nowego do świątecznej tradycji. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Wigilijny karp pieczony(...)mniejsze porcje. Oprósz je solą oraz obtocz w mące pszennej. Ułóż w naczyniu warstwami na przemian z cebulą pokrojoną w drobne pióra. Naczynie przykryj pasującym talerzem dociskając warstwy ryby. Okryj przezroczystą folią spożywczą, na wierzchu ułóż ciężki słoik. Całość wstaw do lodówki na 24 godziny (lub wystaw na balkon jeśli jest chłodno). Po tym czasie wyjmij kawałki karpia, odrzucając

ProstePesto.pl
Smażone ryby w zalewie octowej 139

Dziś mam dla Was pomysł na coś co trochę odbiega od moich dotychczasowych przepisów. Mianowicie przepis na smażone ryby w zalewie octowej do słoików. Mieszkam w sąsiedztwie rzeki Narwi, więc od czasu do czasu zdarza się, że ktoś przyniesie do domu świeżą rybę. Z reguły są to szczupaki, leszcze, okonie. Czasem sum lub sandacz. Tradycyjne ryby smażone(...)patelni trochę się już przejadły, zwłaszcza że niektóre z ryb są bardzo ościste, co utrudnia jedzenie. Dlatego postanowiłam spróbować zrobić je w zalewie octowej, która podobno zmiękcza ości i nadaje charakteru jedzeniu.Rybki rzeczywiście wyszły fajne i smaczne. Będą fajną odmianą na Wigilię lub po prostu na co dzień. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 1,5kg ryb

Waniliowe Improwizacje
Ryba po grecku w sosie słodko - kwaśnym 113

Już po świętach, ale u mnie jeszcze jeden przepis na rybę po grecku. Jest to wersja podobna do pozostałych, ale jednak w innym wydaniu. Zrobiłam ją bowiem z sosem słodko - kwaśnym, a oprócz tego z tradycyjnymi warzywami. Taka ryba jest bardzo smaczna, trochę inna, nowa, więc może komuś ten przepis przypadnie do gustu. Oto on: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500g(...)filetów rybnych 3 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 1 cebula 400ml sosu słodko - kwaśnego z warzywami sól, pieprz 2 ząbki czosnku mąka do panierowania ryb olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Użyłam mrożonych filetów rybnych, więc pierwszym krokiem było ich rozmrożenie. Następnie rozmrożone filety przyprawiłam solą i pieprzem, opanierowałam w mące i usmażyłam na oleju

Waniliowe Improwizacje
Przepis na Wigilię: Pieczona makrela 125

tylko dobrego przepisu na makrelę. Mamy taki: na pieczoną makrelę. Pieczona makrela Makrela jest jedną z najczęściej ryb kupowanych w sklepach, ale zazwyczaj w wersji wędzonej. Jest to ryba o dość tłustym mięsie, które doskonale nadaje się do wędzenia, bo nie wysycha poddawane obróbce cieplnej. Jedni za nią przepadają inni wolą chudszego dorsza. Ja zaliczam się do drugiej kategorii(...)trudności pieczona makrela nie wysycha, staje się kremowa i delikatna. Można ją piec bez przykrycia bez obawy, że mięso się wysuszy. I jeszcze jeden atut pieczonej makreli: jest to ryba, która nie ma łusek, zatem jest łatwa w przygotowaniu, bo nie trzeba jej skrobać (ani też moczyć jak karpia). Pieczona makrela ładnie poza tym się prezentuje i z powodzeniem może

Niedzielny kucharz
Ryba po grecku przepis tradycyjny 179

szkl wody. Wszystko dusimy aż warzywa będą miękkie. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy solą, cukrem i pieprzem do smaku. Teraz czas na rybę. Filety ryby osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na kawałki, oprószamy solą i pieprzem. Każdy kawałek ryby obtaczamy w rozkłóconym jajku a potem w mące. Finalnie smażymy na rozgrzanym oleju. Na końcu gotowe warzywa(...)można po prostu wymieszać z rybą lub układać w naczyniu naprzemiennie warstwy ryby i warzyw. Artykuł Ryba po grecku przepis tradycyjny pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Ryba w papilotach z sosem czosnkowym. Krok po kroku. 157

przygotowany papier staje się bardziej elastyczny i zabezpiecza rybę przed wysuszeniem.   Filet podziel na cztery równe kawałki. Usuń ewentualne ości i resztki łusek. Rybę połóż na wilgotnym papierze do pieczenia. Dopraw szczodrze solą i czarnym pieprzem. Dodaj kawałek masła, ulubione posiekane zioła, czosnek pokrojony w płatki, skórkę(...)Patent z namaczaniem papieru do pieczenia sprawia, że ryba nie wysycha i w papilotach wytwarza się delikatna para wodna. Dzięki temu łosoś jest bajecznie delikatny, a przyprawy i zioła mieszają się i wchłaniają w mięso. Jeżeli jesteście fanami ryby w trochę cięższym wydaniu TUTAJ znajdziecie przepis dla siebie

kuron.com.pl
Dorsz pieczony pod ciastem francuskim podawany z fasolką 148

Magda Dorsz, oprócz łososia, stał się moją ulubioną rybą – jej delikatne, białe mięso pozwala na wiele kulinarnych wariacji, łączy się z wieloma składnikami, a jej przygotowanie jest bardzo proste. Pieczenie ryby w piekarniku dla mnie zawsze jest bezbłędne – ryba zawsze wychodzi idealnie wypieczona i soczysta. W tym przepisie dodatkowo jej delikatne mięso jest chronione przez warstwę pesto(...)piekarnik na 200°. Na niewielką blachę do pieczenia wykładamy papier. Przygotowujemy naczynie żaroodporne.   W międzyczasie rybę dokładnie myjemy, sprawdzamy czy nie ma ości i osuszamy. Ukladamy ją na blaszce wyłożonej papierem. Z wierzchu smarujemy czerwonym pesto – po łyżce na każdy kawałek ryby.   Prostokąty ciasta francuskiego kroimy w paski szerokości 5 cm – 4 paski na każdą

Smaczna Strona
Polędwiczki z dorsza w czerwonym bulionie z chorizo, ciecierzycą i papryką 128

zagotowania gotujemy bulion z dodatkami przez 5-7 minut. Próbujemy, solimy i lekko pieprzymy do smaku.   W tym czasie pora zająć się rybą. Polędwice z dorsza ponownie odciskamy z wody przy użyciu papierowych ręczników. Smarujemy ryby z każdej strony pozostałą łyżką oliwy, posypujemy z obu stron solą i lekko pieprzem, a z jednej strony dodatkowo posypujemy polędwiczki płatkami(...)jednej stronie zmieni swój kolor do połowy wysokości. Kiedy mięso dobrze się usmaży i zamknie z jednej strony możecie być pewni, że ryba się nie połamie i nie przywrze do patelni. Odwracamy ostrożnie kawałki ryby i dosmażamy z drugiej strony do momentu aż płatki mięsa widocznie zaczną się od siebie oddzielać, a płyn wypływający z ryby będzie całkowicie

Karo in the Kitchen