ryby - 22566 przepisów (strona:31/1505)

Ryba po grecku 331

roku postanowiłam przygotować dla Was nieco świątecznych przepisów. W pierwszej kolejności przedstawiam przepis na jedno z moich ulubionych, wigilijnych dań -  rybę po grecku . Usmażone filety ryby w panierce, przykryte aromatycznymi i soczystymi warzywami to jest coś co uwielbiam.  R yba po grecku ma też tę zaletę, że smakuje lepiej gdy postoi dzień lub dwa w lodówce, dlatego(...)mąką, następnie maczać w cieście i kłaść na mocno rozgrzany olej. Smażyć po kilka minut z każdej strony, aż ryba będzie usmażona, a panierka rumiana. Rybę przekładać na talerz. Przygotowanie dania: Usmażone filety ryby ułożyć na półmisku, na ułożyć grubą warstwę uduszonych warzyw. Rybę po grecku odstawić do lodówki na co najmniej jeden dzień.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Okoń morski – labraks – z młodym szpinakiem i wytrawnym maślanym sosem 225

wytrawny sos, zagęszczany zimnym masłem to już zestaw popisowy. Koniecznie wypróbujcie ten sposób podania okonia morskiego. Loup de mer – „wilk z morza”. Labraks, czyli okoń morski, drapieżna ryba słonowodna, znany jest w Europie pod wieloma imionami. Sami Włosi nazywają go na cztery sposoby – ‘branzino’ w północnych Włoszech, ‘spigola’ na półwyspie, ‘ragno’ w Toskanii i ‘pesce lupo’ wszędzie indziej(...)wody od 4 do 28⁰C i przeróżny stopień zasolenia, dlatego coraz częściej spotykany jest w płytkich przybrzeżnych wodach i ujściach rzek. W 2006 była to jedna z najważniejszych ryb komercyjnych hodowanych w rejonie Morza Śródziemnego, Grecji, Turcji, Włoch, Hiszpanii, Chorwacji i Egipcie. W Polsce rzadko spotykany na rybnych stoiskach, za rzadko według mnie, więc jeśli tylko go zauważycie

Karo in the Kitchen
Nuggets z dorsza z pieca 165

wyśmienita. Poza tym jej przyrządzenie razem z przygotowaniem zajęło mi jedynie 30 minut, co przy takiej porcji (800 g) jest chyba moim rekordem. Ryba na obiad pojawia się u nas przynajmniej 3 razy w tygodniu. Lubimy ryby smażone , rybne kotlety czy ryby z grilla . No i przystawki…o nich nie można zapomnieć. Surówka z białej kapusty(...)musztardy 1 łyżka oleju Podziel rybę na kawałki. Wbij jajka do miski, dodaj musztardę, olej, sól i przyprawę z grilla. Rozmąć trzepaczką. Dodaj rybę i wymieszaj. W drugim naczyniu wymieszaj bułkę, parmezan i zioła. Obtocz kawałki ryby w panierce i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw rybę do nagrzanego piekarnika na 175ºC na termoobiegu (lub wedle piekarnika

codojedzenia
Ryba po grecku 367

korzenia z pietruszki, bo ich nie znoszę... ale w przepisie podam je, aby osoby lubiące te warzywa mogli także użyć z przepis. Ryba po grecku - przepis: Składniki na 2 duże porcje: 800 g filetów z ryby np. dorsza, soli, halibuta Sól, pieprz Sok z cytryny 100 g mąki pszennej Olej do smażenia 2 średnie cebule 4 średnie marchewki(...)rozgrzanym oleju na złoty kolor przez ok. 3 min z każdej strony.  Na talerz na którym będziemy serwować danie układamy rybę i przykrywamy ją warstwą sosu jarzynowego. Z podanego przepisu wyjdą nam dwie spore porcje ryby po grecku. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Ryba w ostrej panierce z salsą buraczkową 171

tego iż mieszkam  na wyspie i wszelkich rodzajów ryb i innych owoców morza jest tu pod dostatkiem , to jem  ich zdecydowanie zbyt mało. A ryby można przecież przyrządzić na tak wiele różnych sposobów.  Poza zwyczajnie smażoną rybą, kiedyś przygotowałam curry rybne, które bardzo mi smakowało, dziś jednak postanowiłam przygotować rybę nieco inaczej - pieczoną w ostrej(...)tymczasem zapraszam Was na moją wersję tej bardzo smacznej ryby. Ach, i dodam jeszcze, że jest to kolejne bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam! Ryba: Filety z białej ryby, ja użyłam łupacza Pasta madras  Salsa buraczkowa: 4 średnie ugotowane buraki 1 mała czerwona cebila 1 czerwona papryczka chili 2 łyżki posiekanej świeżej mięty

Codzienne Gotowanie
Jak zrobić idealne sushi w domu- przewodnik krok po kroku 50

podstawowe składniki tego wyjątkowego przysmaku. Co to jest sushi: krótkie wprowadzenie Sushi to japońskie danie składające się głównie z ryżu gotowanego w specjalny sposób oraz różnych dodatków, takich jak ryby, owoce morza, warzywa czy jajka. Kluczowym elementem sushi jest ryż, który jest przygotowywany z dodatkiem octu ryżowego, cukru i soli. To właśnie ten specjalny sposób przygotowania ryżu sprawia(...)oraz sushi uramaki . Każdy z nich różni się od siebie sposobem przygotowania oraz prezentacją. Sushi nigiri to kawałki ryżu uformowane w kształt owalu, na których umieszcza się plaster surowej ryby lub innego dodatku, takiego jak krewetka czy awokado. Nigiri jest jednym z najbardziej klasycznych rodzajów sushi, które pozwala cieszyć się smakiem ryżu i dodatków w najprostszej formie. Sushi maki

Ugotowane pozamiatane
Pieczona ryba z dodatkiem sera 83

Pieczona ryba z dodatkiem sera – pyszny pomysł na obiad Co dziś u Was na obiad? Ja polecam pyszną pieczoną rybę z dodatkiem sera. Można ją podać samą, w towarzystwie tłuczonych lub pieczonych ziemniaków. Do tego prosta surówka i obiad gotowy. Przygotowanie takiej ryby jest naprawdę proste i szybkie. Wystarczy trochę przypraw, szpinak, ser i… niech się piecze(...)Polecam Jak przygotować rybą z piekarnika z dodatkiem sera? Składniki: około 450 g mintaja (można użyć inną ulubioną rybę) 2 łyżki oleju około 1 czubatej łyżka masła 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki pół łyżeczki granulowanego czosnku 1/3 łyżeczki pieprzu pół łyżeczki soli szpinak na spód formy kawałek sera – u mnie wędzona Gołka Serolandia Przygotowanie: Jeśli macie mrożoną rybę należy

Słodkie okruszki
Wigilijny karp w galarecie 87

Wigilijny karp w galarecie – sprawdzony przepis na przygotowanie tej ryby. Jakie ryby będą u was na wigilię? Czy jest u was zwyczaj podawania karpia właśnie na wieczerzę? Mój ś.p. teść przygotowywał karpia w galarecie oraz karp smażony rok rocznie na świąteczny stół, ale kiedy jego zabrakło jakoś i to danie z nim odeszło. Ja nie jestem(...)wielką amatorką ryb słodkowodnych, tym bardziej moje dzieci – z ryb paluszki rybne jedzą. Może jak dorosną tradycja ponownie wróci na nasz stół, bo przepisy oczywiście zostały i tu też będą. PRZEPIS WIGILIJNY KARP W GALARECIE Składniki: 5-6 porcji karpia 3 marchewki 1 korzeń pietruszki 1/2 selera biała część pora 10 ziaren ziela angielskiego kilka listków laurowych

Dorota Smakuje
Pstrąg z patelni z czosnkiem, masłem i pietruszką 69

czosnkiem, masłem i pietruszką. Chrupiący pstrąg z patelni grillowej. Podstawowy przepis na pstrąga z patelni grillowej jest bardzo prosty! Do przygotowanie chrupiącego pstrąga z patelni koniecznie wybierz odpowiednią rybę, która powinna mieć czerwone skrzela, błyszczące łuski i oczy. Oznacza to, że ryba jest świeża. Ile smażymy pstrąga na patelni? Do pstrąga z patelni potrzebujemy patelni grillowej. Ile smażymy pstrąga(...)podczas smażenia. Grillowany pstrąg powinien mieć złoty kolor. Alternatywą dla pstrąga z patelni jest pstrąg pieczony w piekarniku , to również idealne danie np. na postny piątek . Polecam również inne ryby z piekarnika: łosoś , czy mintaj. Przepis na pstrąga z patelni z czosnkiem, masłem i pietruszką. Przepisu na pstrąga z patelni warto się nauczyć. Jest prosty, a pstrąg wychodzi bardzo

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Łosoś w warzywach 94

Łosoś z piekarnika to smaczny i zdrowy obiad. Wiem, ryby są drogie, ale mi się udało kupić filet z łososia za połowę ceny, bo była krótka data ważności. Drożyzna jest niesamowita, ale ja zawsze robiłam i robię zakupy na obniżkach, bo po co przepłacać. Zawsze szybko mogę dopasować obiad do zakupów, które właśnie zrobiłam. Wierzcie mi, nawet teraz(...)trudnych czasach wciąż mogę sobie pozwolić na taki luksus, jakim dla mnie jest łosoś . Ryba na obiad to zdrowy obiad. Mój małżonek wychowany nad Morzem Kaspijskim mógłby jeść ryby i inne owoce morza codziennie. Ja zresztą też. Rybę można przyrządzić na wiele sposobów. Lubię łososia z piekarnika w całości w towarzystwie warzyw. Jakie warzywa wybrać do łososia? Takie jakie

codojedzenia
Dlaczego śledzie i karp królują w Wigilii? 75

Święta Bożego Narodzenia nierozerwalnie kojarzą się z pożywieniem, a najczęściej konsumowanym pokarmem są ryby, głównie karpie i śledzie. Ryby są symbolem Jezusa i oznaczają odradzanie do życia, więc nie powinno ich zabraknąć na stole podczas wieczerzy wigilijnej. Natomiast praprzyczyna podawania dwunastu potraw nie jest do końca znana – część osób sądzi, że symbolizują one bogactwo, a inni zaś(...)oznaczają dwanaście miesięcy w roku. Poniżej wyjaśniamy zagadki dotyczące świątecznych ryb. Zobacz przepisy na karpia: Karp w galarecie Wojciecha Amaro Wigilijny karp wg. Roberta Makłowicza Wigilijny karp smażony w panierce Wigilijny karp pieczony w miodzie z migdałami Święta Bożego Narodzenia od strony kulinarnej bazują zdecydowanie na rybach. Wieczerza wigilijna ma charakter postny, dlatego też mięso ze zwierząt lądowych

ProstePesto.pl
Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym. Przepis na obiad z rybą, który lubią u nas wszyscy 310

Kawałki delikatnej ryby w kremowym sosie z dużą ilością koperku – prawda, że brzmi jak obiad idealny? Mamy dla was ten przepis. Przepis na rybę w sosie śmietanowo-koperkowym Składniki: Około 0,5 kg filetów z białej ryby morskiej (dorsz, mintaj, morszczuk), 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 200 ml śmietanki kremówki 30 proc., Kopiasta łyżka mąki pszennej plus(...)mąka do obtoczenia ryby, duży pęczek koperku, masło, olej, sól, pieprz. Jak zrobić rybę w sosie śmietanowo-koperkowym? Rybę pokrój na mniejsze kawałki, oprósz solą i pieprzem, obtocz w mące. Na patelni rozgrzej masło z olejem, rybę smaż przez 2 minuty z każdej strony, zdejmij i odłóż. Na tę samą patelnię wrzuć posiekaną cebulę, zeszklij, ale nie rumień . Czosnek

Kulinarna Polska