ryby - 21588 przepisów (strona:22/1440)

Ryba po grecku 210

rybę w wersji z brzoskwiniami i papryką, stara dobra ryba po grecku poszła w odstawkę. Ostatnio jednak zatęskniliśmy za jej smakiem. Też lubicie rybkę po grecku?Ryba po greckuSkładniki:1,5 kg filetów ryby + 2 jajka, 2 łyżki mąki, bułka tarta do opanierowaniaok. 1/2 szklanki oleju 4 duże marchewki2 pietruszki1 mały seler2 cebule3 łyżki koncentratu pomidorowego4(...)cukru i sok z cytryny).Filety rybne posolić, oprószyć mąką, panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej,  smażyć  na małym ogniu do zrumienienia.Układać  warstwami: warzywa - ryby - warzywa. Danie doskonale smakuje zarówno w wersji na ciepło jak i na zimno

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
KOLOROWA ZAPIEKANKA RYBNA 219

Pyszna zapiekana ryba, której pomysł powstał w celu urozmaicenia serwowanych przeze mnie dań rybnych.  Niestety z największym aplauzem przyjmowana jest u mnie ryba z patelni, bo ... ryby gotowane są bez smaku (tak twierdzi mój mąż) :))  Musiałam wymyślić więc coś, co pozwoli udowodnić, że duszone, zapiekane czy gotowane ryby są tak samo smaczne jak te smażone(...)patelni, a do tego zdrowsze i mniej kaloryczne :))  Mój eksperyment zakończył się pełnym sukcesem. Zapiekana ryba smakowała i to bardzo :) Składniki : 80 0g fileta z ryby (dowolnego, u mnie łupacz) 200g pieczarek 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 1/2 pomarańczowej papryki 200g śmietany 18% (u mnie ukwaszona z kubeczka) sól sok z cytryny pieprz cytrynowy przyprawa

Walijskie Pichcenie
Ryba na piątek. Dorada pieczona na warzywach 161

Znowu ryba na obiad ? U nas takiego marudzenia nie ma, wręcz przeciwnie. Lubimy ryby, ale jemy je stanowczo za rzadko więc może czas to zmienić ?Doradę upiekłam z warzywami jakie akurat miałam w domu - pracy przy takim daniu mało a i zmywania niewiele. Ryba z pieca to dobry pomysł na mało skomplikowany obiad, z którego przygotowaniem poradzi sobie każdy(...)wiem, zniechęcają Was ości w całych rybach, ale w taki sposób można upiec też po prostu kawałek świeżego łososia. Jedliście pieczoną makrelę ? To smaczna, chociaż tłusta, ryba.  ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Śledzie po kaszubsku 179

Przepisów na śledzie po kaszubsku jest tyle, ile rodzin. Ja proponuję Wam bardzo klasyczny sposób przygotowania tej ryby – w sosie pomidorowym, z dodatkiem suszonych śliwek i aromatycznych przypraw. To idealny śledź na Wigilię i Święta Bożego Narodzenia. Jak zrobić dobre śledzie po kaszubsku? Przygotowanie pysznych śledzi w domu wcale nie jest trudne. Z tym zadaniem poradzi sobie nawet(...)początkujący miłośnik gotowania. Najważniejszym punktem jest kupienie dobrej jakości ryby. Na co zwracać uwagę podczas zakupów? Śledzie a’la Matjas Śledzie po kaszubsku przygotowuje się najczęściej z płatów śledziowych w słonej zalewie. Takie ryby zazwyczaj mają dopisek a’la Matjas . Matiasy to holenderskie śledzie dziewicze, czyli ryby przed pierwszym tarłem. W Polsce rzadko można je spotkać

Na-talerzu.pl
Polędwica z dorsza w sosie szpinakowym 38

Polędwica z dorsza w sosie szpinakowym to danie, które z pewnością polubisz. Delikatne mięso z dorsza w połączeniu z aromatycznym sosem szpinakowym. Zdecydowanie jemy za mało ryb. Większość potraw rybnych jakie przygotowujemy w domu to ryba smażona na głębokim tłuszczu w panierce z mąki, albo z mąki, jajka i bułki tartej. Bywając w krajach śródziemnomorskich nauczyłem się, że ryba(...)tylko panierka, ale można delikatne mięso z dorsza przygotować w zupełnie inny sposób… Gdzie jemy najwięcej ryb? Polacy najwięcej ryb jedzą podczas wakacji, wtedy kiedy wyjeżdżamy nad Bałtyk i na obiad wybieramy się do smażalni ryb. Nie wiem dlaczego, ale wszyscy praktycznie wybierają tam dorsza. Warto najpierw zerknąć na okres połowu tej ryby, bo zazwyczaj

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pstrąg pieczony ze szparagami 46

Pstrąg pieczony ze szparagami to świetny pomysł na szybki, piątkowy obiad . Soczysta, pieczona ryba i miękkie, lekko skarmelizowane szparagi to idealne połączenie. Pstrąg pieczony – pomysł na obiad na piątek W moim rodzinnym domu ryba na piątkowy obiad była wręcz obowiązkowa. Zdarzały się oczywiście okazjonalne odstępstwa od normy, jak np. placki ziemniaczane czy naleśniki , ale ulubieńcem pozostawała ryba. Na początku(...)chyba najpopularniejszą opcją była kostka z mintaja. Pamiętam, że zastanawiało mnie, dlaczego ta ryba jest kwadratowa, ale że mi smakowała i była w złocistej, chrupiącej panierce, to nie zadawałam zbędnych pytań. Na szczęście teraz zwybór ryb jest znacznie większy. W praktycznie każdym dużym sklepie możecie kupić łososia, dorsza, mirunę czy gwiazdę dzisiejszego przepisu – pstrąga. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Na-talerzu.pl
Ryba z piekarnika z warzywami i ryżem / Baked Fish with Rice and Vegetables 81

Ryba z piekarnika z warzywami i ryżem Ryba z piekarnika z warzywami i ryżem to świetny pomysł na dietetyczny obiad. Ryba pieczona z warzywami to bardzo łatwy przepis, w którym można wykorzystać filet z halibuta lub innej ulubionej ryby. Zobaczcie, jak w kilka chwil przygotować zdrowy i szybki obiad z rybą na poniższym filmie : Kliknij tu, by subskrybować mój(...)kanał na Youtube Ryba pieczona w piekarniku z warzywami i ryżem może być przygotowana z Waszymi ulubionymi warzywami i przyprawami. Użyjcie tych, które najbardziej lubicie i które macie pod ręką. Zamiast papryki i cukinii dobrze sprawdzą się pieczarki, bakłażan, oliwki, suszone pomidory, a także soczewica lub świeży szpinak. Ryba na ryżu to bardzo uniwersalny przepis, za każdym razem może smakować

Lekcje w kuchni
Ryba po grecku 61

pamiętam, kiedy ryba po grecku pojawiła sie na naszym wigilijnym stole, we wspomnieniach mam jedynie poszukiwanie w książkach kucharskich jakiejś nowej potrawy do podania. Choć początkowo nikt z nas nie był przekonany do ryby z warzywami, po pierwszych kęsach wiedzieliśmy, że ryba po grecku będzie u nas jedną z dwunastu potraw. Smakuje zarówno na gorąco, jak i na zimno(...)najlepsza jest po dwóch dniach, kiedy to ryba przejdzie smakiem warzyw z przyprawami. Składniki na rybę po grecku 500 g filetów z ryby (np. świeżego dorsza) 3 duże marchewki 2 pietruszki 1 / 2 średniego selera 2 cebule 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 5 ziarenek pieprzu 2 ziarenka jałowca 1 / 2 szklanki wody 2 łyżki koncentratu pomidorowego szczypta

niecodziennikpary
Wiosenna ryba panierowana z sosem chrzanowym i rzodkiewką 76

morszczuk lub dorsz. Dodatkowo sos na bazie śmietany i chrzanu raz ze szczypiorkiem i rzodkiewką super podkreśla smak dania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wiosenna ryba panierowana z sosem chrzanowym i rzodkiewką – Składniki: ok. 500 g białej ryby (np. morszczuka, miruny, mintaja, dorsza) 1 mały kubek gęstej kwaśnej śmietany (200 g) 2 czubate łyżeczki tartego chrzanu (u mnie ze słoiczka(...)pęczek rzodkiewek 1 pęczek drobnego szczypiorku sól, pieprz i papryka słodka do smaku (do doprawienia ryby) mąka pszenna, jajka, bułka tarta do panierowania ryby olej rzepakowy do smażenia sól i pieprz do smaku (do doprawienia śmietany z chrzanem) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na rybę panierowaną z sosem chrzanowym i rzodkiewką: Jeśli ryba jest mrożona to najpierw należy

Kulinarne Przeboje
Pstrąg pieczony z grzybami i jabłkiem 165

Biedronce. Ryby są wypatroszone i oczyszczone. Nie trzeba ich skrobać, bo pstrąg ma maleńkie łuski i po obróbce termicznej nie są wyczuwalne, a nawet nadają skórce chrupkości. Ryby osuszyłam, nacięłam skórę ostrym nożem, pod skosem, w kilku miejscach, i oprószyłam solą oraz pieprzem. Natarłam je przyprawami zarówno z wierzchu jak i wewnątrz. Do środka każdej tuszki włożyłam(...)świeżego koperku, który nada jej aromatu. Cebulę obrałam  i pokroiłam w bardzo cienkie krążki. Blachę do pieczenia wyłożyłam papierem do pieczenia. Rozłożyłam plasterki cebuli, a na nich położyłam ryby. Grzyby dokładnie oczyściłam, opłukałam i osuszyłam. Pokroiłam na ćwiartki. Czosnek obrałam, pokroiłam w cienkie plasterki. Na patelni rozpuściłam masło, wrzuciłam grzyby. Smażyłam aż zaczęły się rumienić. Dorzuciłam czosnek

Smaczna Pyza
Ryba w chrupiącej panierce 135

mini kotleciki rybne. W taki sam sposób można zrobić paluszki rybne (wystarczy odpowiednio pokroić rybę). Tak przygotowana ryba idealnie smakuje z ziemniakami, z frytkami i zestawem surówek. Spróbujcie. Składniki: mintaj płaty (3-4 szt) / można więcej płatów, można użyć innej białej ryby Do przyprawienia ryby: świeżona mielona sól morska świeżo mielony kolorowy pieprz słodka czerwona papryka (po szczypcie(...)płat ryby) suszona natka pietruszki (po szczypcie na płat ryby) kilka kropli soku z cytryny (plaster z cytryny) Do panierki: 4 jajka świeżo mielony kolorowy pieprz świeżo mielona sól morska kilka łyżek mąki pszennej kilka łyżek bułki tartej Do smażenia: masło klarowane Ghee – do nabycia w Kuchnie Świata Przygotowanie: Jeśli używamy mrożonej ryby (u mnie dziś

Słodkie okruszki
Ryba z brzoskwiniami 178

Ryba z brzoskwiniami kiedyś gościła na moim stole bardzo często. Ostatnio nieco zapomniana, więc przypominam Wam ten przepis z przyjemnością. Ryba jest bardzo smaczna, lekko słodkawa od brzoskwiń i pachnąca delikatnie oregano. To taka alternatywa dla ryby po grecku chociaż nie wyobrażam sobie bez niej Świąt. Przepis nie skomplikowany, dość szybko(...)ryba jest gotowa, pomijając czas oczekiwania, aż smaki się przegryzą ze sobą. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście takiej wersji ryby to zachęcam do wypróbowania przepisu:). Ryba z brzoskwiniami 1 kg filetów z dowolnej ryby 1 puszka brzoskwiń 3 cebule 100 keczupu 1 łyżka koncentratu pomidorowego olej, oregano, sól, pieprz, mąka do panierowania ryby Rybę pokroić na kawałki, posolić

Pieguskowa Kuchnia
Mintaj z ziemniakami i fasolką 78

Propozycja na szybki i typowo klasyczny obiad. Coś co każdy zna i każdy umie czyli najzwyklejsza ryba z ziemniakami i żółtą fasolką. W tym przepisie użyłam ryby mintaj, ponieważ jest jedną z najsmaczniejszych białych ryb. Fasolkę użyłam żółtą mrożoną, lecz spokojnie możecie użyć zielonej, co kto woli :) Przygotowałam dla Was dwie wersje ryby: zdrowszą i smażoną(...)minut z każdej strony, aż będzie złocista. Podajemy z ziemniakami i fasolką. Ryba gotowana w sreberku: Rybę przyprawiamy solą i pieprzem z oby dwóch stron. Wycinamy średniej wielkości prostokąty z folii aluminiowej. Na środku naszego prostokątu kładziemy jeden kawałek ryby i szczelnie zamykamy robiąc coś w rodzaju kieszonki. W garnku gotujemy wodę (nalewamy pół pojemności garnka, najlepiej wybrać duży

Klasyka Gotowania
Grillowany łosoś i tagliatelle z zielonym pesto 139

13kg rocznie. Średnio tyle ryb zjada rocznie mieszkaniec Polski. Z jednej strony jest z czego się cieszyć, bo co roku nasze spożycie ryb wzrasta średnio o 7%. Z drugiej jednak strony nie plasujemy się w ścisłej czołówce. W samych krajach europejskich rocznie zjada się trzykrotnie więcej ryb niż w Polsce. Winna temu może być cena. Kilogram dobrej(...)ryby jest droższy od kilograma mięsa. Dlatego największą popularnością sklepową cieszą się takie ryby jak panga czy tilapia. Może i smaczne, jednak wartości odżywczej mają niewiele. Wśród chętnie kupowanych królują również śledzie, dorsze i łososie, jak również wszelkiego rodzaju ryby wędzone. Wysoko przyswajalne białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, witamina D, selen, fluor, potas. To tylko część wielkiego bogactwa

Jacob Tastes
Ryba po grecku 309

kiedy na stole obowiązkowo musi pojawić się ryba. Dziś przepis na moją ulubioną - rybę po grecku, która z Grecją ma niewiele wspólnego, ale za to zawsze wychodzi pyszna. Co prawda tarowanie warzyw zajmuje dłuższą chwilę, ale na prawdę warto poświęcić czas. Potrzebne nam: -1,5 kg ryby (już po rozmrożeniu) - 5 marchewek - pietruszka - pół dużego selera lub jeden mały(...)laurowe - 2 czubate łyżeczki cukru - 3 x ziele angielskie - 6-7 ziaren pieprzu - 3 płaskie łyżeczki mielonej słodkiej papryki. - sól, pieprz - pieprz cytrynowy - mąka - olej do smażenia Przygotowanie: Rozmrożoną rybę pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą, pieprzem cytrynowym i zwykłym. Następnie obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano. Cebulę pokroić w sporą kostkę, a marchew, pietruszkę

W poszukiwaniu inspiracji

Proponowane wyszukiwania