Ryba w złocistej panierce Lubicie ryby? My uwielbiamy. Dziś mam dla Was przepis na pyszną smażoną rybę w złocistej panierce. Uwielbiam takie chrupiące proste panierki. A Wy? Raz ją zrobiłam, gdy miałam w szafkach nadmiar kukurydzianych płatków i teraz… Wracam do tej panierki bardzo często. Taka panierka sprawdzi się też świetnie do innych mięs, np. kurczaka. Spróbujcie Składniki(...)ilości przykładowe, zależą od ilości ryby) ulubiona ryba, u mnie filety z miruny 3 jajka M przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do ryb (u mnie 1 płaska łyżka do jajek (lubimy mocno doprawione ryby) + przyprawa do oprószenia ryb) płatki kukurydziane bułka tara mąka pszenna olej do smażenia Przygotowanie: Jeśli używacie mrożonej ryby należy ją wcześniej rozmrozić
Słodkie okruszkiRyba po hiszpańsku Nie macie pomysłu na obiad na piątek ? Ryba po hiszpańsku jest bardzo prosta i dość szybka w przygotowaniu, na pewno Wam posmakuje. Nie jest to autentyczny hiszpański przepis, raczej inspiracja smakami tej części świata. Ryba w sosie pomidorowym z papryką i oliwkami jest bardzo delikatna, soczysta i aromatyczna. Wyjątkowego smaku dodaje jej słodka wędzona papryka(...)obowiązkowy składnik tego prostego sosu. Jeśli Wasze kawałki ryby są grube i jędrne, warto wcześniej zrumienić je na patelni, ale jeśli używacie delikatnej białej ryby, która z łatwością się rozpada, lepiej po prostu poddusić ją w sosie bez podsmażania. Ryba po hiszpańsku świetnie smakuje z ziemniakami (również pieczonymi), ryżem, kaszą lub po prostu chrupiącym pieczywem. Bardzo polecam, smacznego
Lekcje w kuchniDzisiejszy przepis powstał ze współpracy z MSC organizacja, którą znam nie od dziś i dzięki nim, ja wybieram mądrzę kupując ryby i nie tylko. Tym razem zabieram Was w podróż do świata białych ryb. Mianem białych ryb określa się komercyjne poławiane gatunki ryb posiadających białe i delikatne mięso. Do najbardziej znanych zalicza się dorsz atlantycki(...)dorsz czarny, mintaj, morszczuk, miruna, plamiak oraz ryby płaskie takie jak halibut, sola, turbot, storina oraz gładzica. To właśnie te ryby zaliczane są do ryb chudych. Dlaczego? Mają niską zawartość tłuszczu, są doskonałym źródłem białka oraz mają witaminy A, D z grupy B, selen, wapń, fosfor oraz kwasy omega -3 i omega-6. Chude ryby
Niezły MłynekDzisiejszy przepis powstał ze współpracy z MSC organizacja, którą znam nie od dziś i dzięki nim, ja wybieram mądrzę kupując ryby i nie tylko. Tym razem zabieram Was w podróż do świata białych ryb. Mianem białych ryb określa się komercyjne poławiane gatunki ryb posiadających białe i delikatne mięso. Do najbardziej znanych zalicza się dorsz atlantycki(...)dorsz czarny, mintaj, morszczuk, miruna, plamiak oraz ryby płaskie takie jak halibut, sola, turbot, storina oraz gładzica. To właśnie te ryby zaliczane są do ryb chudych. Dlaczego? Mają niską zawartość tłuszczu, są doskonałym źródłem białka oraz mają witaminy A, D z grupy B, selen, wapń, fosfor oraz kwasy omega -3 i omega-6. Chude ryby
Niezły MłynekRyba w folii z sosem chimichurri Lubicie rybę z grilla lub piekarnika ? Dziś na obiad poleca się ryba w folii z sosem chimichurri i warzywami. To świetny pomysł na lekki obiad dla całej rodziny. Mój przepis na sos chimichurri nie jest oryginalny, to raczej moja interpretacja tego popularnego ziołowego dressingu . Taki sos z ziołami zazwyczaj przygotowuje się z natki(...)świeżą bazylią. Podane proporcje są bardzo orientacyjne, sos doprawiamy do smaku - powinien być cytrynowy, wyraźnie czosnkowy i ziołowy. Taki dressing z oliwą, czosnkiem i ziołami to świetny sos do ryby i mięsa. Ryba pieczona w folii lubi towarzystwo warzyw. Jeśli tak jak ja przygotujecie ją z fasolką szparagową, warto ją jednak wcześniej zblanszować / podgotować, by nie była za twarda
Lekcje w kuchnizrobicie błyskawicznie i nie potrzebujecie do niej jakiś wymyślnych składników. Główny punkt programu to oczywiście ryba wędzona. Najlepiej jak jest tłusta, czyli u nas będzie to świeżutka makrela. Jeśli macie chudszy egzemplarz, dodajcie więcej oliwy/oleju, żeby pasta nie była sucha. Ponieważ pasta z ryby ma być prosta i szybka, potrzebujemy do niej jeszcze kawałka sera półtłustego i coś(...)zrobienia pasta kanapkowa z ryby wędzonej. Smak dzieciństwa. Składniki 1 średnia makrela 125 g sera półtłustego 2 łyżki oliwy lub oleju sól, pieprz do smaku szczypiorek Wykonanie Rybę obieramy. Do ryby dodajemy ser biały, olej, sól, pieprz i szczypiorek. Wszystko mieszamy widelcem na gładką masę. Artykuł Prosta pasta z ryby wędzonej pochodzi z serwisu Przepisy na dania
Mieszam w Garnkuzrobicie błyskawicznie i nie potrzebujecie do niej jakiś wymyślnych składników. Główny punkt programu to oczywiście ryba wędzona. Najlepiej jak jest tłusta, czyli u nas będzie to świeżutka makrela. Jeśli macie chudszy egzemplarz, dodajcie więcej oliwy/oleju, żeby pasta nie była sucha. Ponieważ pasta z ryby ma być prosta i szybka, potrzebujemy do niej jeszcze kawałka sera półtłustego i coś(...)zrobienia pasta kanapkowa z ryby wędzonej. Smak dzieciństwa. Ingredients 1 średnia makrela 125 g sera półtłustego 2 łyżki oliwy lub oleju sól, pieprz do smaku szczypiorek Instructions Rybę obieramy. Do ryby dodajemy ser biały, olej, sól, pieprz i szczypiorek. Wszystko mieszamy widelcem na gładką masę. Artykuł Prosta pasta z ryby wędzonej pochodzi z serwisu Przepisy na dania
Mieszam w Garnkusię zapiekł (wystarczyło 10 minut w piekarniku). Tak zapiekana ryba świetnie sprawdza się na przyjęcia, bo sos możecie ugotować nawet dzień wcześniej i tylko przed samym podaniem zapiec z rybą. Smacznego! Polecam też inne dania warzywne: Jak zrobić ratatuj tak jak w bajce Disney’a? Dietetyczne placki z cukinii zapiekane z serem feta Spaghetti z cukinii – wersja mięsna(...)pieprz, świeży rozmaryn ulubione warzywa, np. marchewka, groszek, kalafior (ja użyłam mrożonych, ale najlepsze są oczywiście świeże) 2 łyżki śmietanki 30% (opcjonalnie) INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA 1 Filety z ryby przypraw solą, pieprzem i rozmarynem. Odstaw na chwilę. 2 Na delikatnie rozgrzaną patelnię włóż masło i poczekaj aż się rozpuści, następnie dodaj otartą skórkę z wyparzonej cytryny. Na koniec
A to pestkaRyba z ketchupem? nigdy bym nie wpadła na takie połączanie ryby, ale sos słodko-kwaśny idealnie pasuje. Od paru lat ta ryba gości na naszym świątecznym stole. Potrawa dobra nawet na sylwestrową noc.Składniki :1 puszka ananasów4 cebule½ szkl. Oleju1 l ketchupu międzychodzkiego1,5kg pangi bądź innego filetu rybnegoPanierka ;4 jajka3 szkl bułki tartej½ szkl mąkiMajeranekSol, pieprzCzosnek granulowany,½ szkl(...)cebuli która była przyprawiona ryba) kolejno w jajku i bułce tartej wymieszanej z mąką. Usmażoną rybę przekładać do naczynia. 3 cebule pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać pokrojonego w kostkę ananasa. Podsmażyć, dodać sok z puszki i ketchup. Wszystko przegotować i zalać ryby
Garnkowe fanaberiesięgam pamięcią zawsze gościła w tym okresie na naszym stole. W tym roku rybę po grecku postanowiłam zastąpić rybą po kaszubsku. Warzywa duszone w białym winie i śmietanie, to dokonały dodatek do świeżo usmażonej ryby. Przepis ten powstał w ramach projektu e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem(...)ZPierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl . E-book można pobrać na tutaj . Ryba po kaszubsku w warzywami i białym winem Czas przygotowania: 40 minut Proporcje dla 4 osób Składniki: 800 g filetów rybnych Mąka do obtoczenia ryby Sól 2 marchewki 1 pietruszka 1 por (biała część) 1 kawałek selera 2 średnie cebule ½ szklanki białego wytrawnego wina ½ szklanki śmietany
Kulinarne przygody GatityRyba po persku – mahi hasho to kolejne danie kuchni perskiej, które bardzo lubię. Jem ryby przynajmniej 2 razy w tygodniu i lubię je jeść na przeróżne sposoby. Ryba po persku to dorsz pod szpinakową pierzynką. Jest przesmaczny! Bardzo aromatyczny i soczysty! Lubię przyrządzać rybę na obiad , ponieważ jest to szybkie danie. Ryba nie wymaga długiego gotowania. Wręcz odwrotnie(...)nieco dłużej. Zamiast szpinaku można użyć świeżej kolendry w tych samych propocjach. Mój mąż nie jest fanem kolendry, dlatego zastąpiłam ją szpinakiem. Ten przepis doskonale komponuje się z białą rybą, ale niekoniecznie musi to być dorsz . Możesz śmiało eksperymentować z innymi gatunkami ryb, takimi jak morszczuk czy karp . Irańczycy znani są z miłości do ryb podawanych z ryżem
codojedzeniaRyba po persku – mahi hasho to kolejne danie kuchni perskiej, które bardzo lubię. Jem ryby przynajmniej 2 razy w tygodniu i lubię je jeść na przeróżne sposoby. Ryba po persku to dorsz pod szpinakową pierzynką. Jest przesmaczny! Bardzo aromatyczny i soczysty! Lubię przyrządzać rybę na obiad , ponieważ jest to szybkie danie. Ryba nie wymaga długiego gotowania. Wręcz odwrotnie(...)nieco dłużej. Zamiast szpinaku można użyć świeżej kolendry w tych samych propocjach. Mój mąż nie jest fanem kolendry, dlatego zastąpiłam ją szpinakiem. Ten przepis doskonale komponuje się z białą rybą, ale niekoniecznie musi to być dorsz . Możesz śmiało eksperymentować z innymi gatunkami ryb, takimi jak morszczuk czy karp . Irańczycy znani są z miłości do ryb podawanych z ryżem
codojedzeniaryba jest idealna. Ryba usmażona w cieście piwnym jest niesamowicie chrupiąca i prosta w przygotowaniu. Do niej przygotuj sos na bazie śmietany z dodatkiem sera feta. Sos jest słonawy i idealnie pasuje do ryby, a zestawienie chrupiącej panierki i sosu jest naprawdę wymarzone. @import url(https://static.mailerlite.com/assets/plugins/groot/modules/includes/groot_fonts/import.css?version=1643283); .ml-form-embedSubmitLoad{display:inline-block;width:20px;height:20px(...)się do newslettera function ml_webform_success_2709473(){var r=ml_jQuery||jQuery;r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-success").show(),r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-form").hide()} RYBA W CIEŚCIE Z SOSEM FETA Przygotowanie : 30 minut Ilość porcji: 2 Składniki ryba: 400-500 g mintaja lub innej białej ryby morskiej 50 g mąki pszennej 150 ml zimnego
nietylkopasta.plsosem możesz zrobić ulubioną rybę właściwie dowolnego gatunku. Ja tym razem zdecydowałam się na halibuta, ale zamiennie robię tak dorsza, a nawet łososia. Sos jest pyszny, bardzo aromatyczny, idealny do ryby! @import url(https://static.mailerlite.com/assets/plugins/groot/modules/includes/groot_fonts/import.css?version=1643283); .ml-form-embedSubmitLoad{display:inline-block;width:20px;height:20px}.g-recaptcha{transform:scale(1);-webkit-transform:scale(1);transform-origin(...)webform_success_2709473(){var r=ml_jQuery||jQuery;r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-success").show(),r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-form").hide()} Jeśli lubicie dania z ryb, zapraszam Was także do przepisów na: Makaron z pieczonym łososiem Łosoś z suszonymi pomidorami i szpinakiem Sałatka cezar z łososiem Łosoś w sosie chrzanowym Łosoś w sosie miodowo-musztardowym Tarta
nietylkopasta.plzdecydowanie najbardziej chrupiące i najlepsze ciasto do ryby, jakie miałam okazję jeść. A do tego nie jest trudne do przygotowania. Wystarczy kilka składników, dobra świeża ryba i smażenie na dobrej jakości oleju. I tyle, tak prosto i tak szybko. Podaj swoją rybę z ziemniakami lub frytkami, z pyszną domową surówką na przykład z kapusty kiszonej. Będzie extra! @import(...)jQuery||jQuery;r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-success").show(),r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-form").hide()} Polecam Wam także: – kotlety rybne – Przepis na turbota – Ryba w soli – Pieczone paluszki rybne – Halibut pieczony – Ryba z frytkami – Smażona flądra – Pulpety rybne w sosie pomidorowym RYBA W CIEŚCIE PIWNYM Przygotowanie : około 30 minut Ilość porcji
nietylkopasta.plcena sprawia, że nie każdy może pozwolić sobie na włączenie jej do codziennej diety. Z tego względu jeśli szukasz naprawdę dobrego źródła kwasów omega-3, to powinieneś sięgnąć po ryby . Najlepsze ryby pod względem zawartości kwasów omega-3 Ryby są często określane jako „pokarm dla mózgu”, głównie ze względu na wysoką zawartość kwasów omega-3. Co ważne(...)ryby są bogate w dwa kluczowe kwasy, czyli DHA i EPA. Najlepiej sięgnąć po tłuste ryby, takie jak łosoś, makrela, czy sardynki . W przypadku łososia warto wybrać odmianę dziką zamiast hodowlanej . Jeśli chodzi o łososia hodowlanego, to dobrym wyborem będzie łosoś Jurajski, który pochodzi z polskich hodowli. Dzięki temu mamy pewność, że nie był on karmiony sztucznymi paszami
ZGruntuFitRyba w cieście naleśnikowym to mój sposób na pyszną rybę. Przepis idealny dla tych co lubię jeść w piątek na obiad ryby. Filety rybne miałam zamrożone, więc wieczorem ułożyłam je na durszlaku aby odciekły , potem wysuszyłam je ręcznikiem papierowym. Nazajutrz ryba była gotowa do smażenia. Postanowiłam tym razem przygotować rybę w cieście naleśnikowym na bazie wody gazowanej, mąki(...)pieprz do smaku ciasto naleśnikowe: ¾ szklanki mąki pszennej ¾ szklanki wody gazowanej 1 jajko sól ½ łyżeczki proszku do pieczenia olej rzepakowy do smażenia Jak przygotować rybę w cieście naleśnikowym? Jak się robi ciasto naleśnikowe do ryby? Przygotowujemy ciasto naleśnikowe łącząc wodę gazowaną z mąką i jajkiem. Mąki i wody powinno być tyle samo. Dodajemy sól do smaku i odrobinę proszku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięawersją – może to jest Wasza szansa na zmianę preferencji. Nasza fotografka była wniebowzięta, chociaż na słowo „ryba” mówi – o nie, nie będę tego jadła ! Dobry przepis może wszystko, moi drodzy Nie ma tak łatwo, najpierw na ryby, później do garów! ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 345 kcal | 21 g białka | 18 g węglowodanów(...)ości. Przygotowane kawałki ryby umieszczamy w wystudzonej marynacie, mieszamy i odstawiamy na 20 min do lodówki. 3. SMAŻENIE (10 min) Rybę wyciągamy z lodówki na pół godziny przed smażeniem. Patelnie grillową rozgrzewamy i umieszczamy na niej kawałki ryby odsączone z marynaty, skórą do dołu. Smażymy ok. 3-4 min z jednej strony, do momentu aż skórka będzie przysmażona
Nerds Kitchentyle czystych jezior! Na szczęście są miejsca, gdzie można kupić dobrą rybę i cieszyć się jej smakiem. Zazdroszczę wszystkim tym, którzy taką rybę mogą sobie złowić Nie wiem czy wiecie, ale ja w dzieciństwie z tatą łowiłam ryby, miałam swoją wędkę i była to dla mnie mega frajda, jak udało mi się złowić malutką rybkę, którą zaraz wypuszczałam eheheheh(...)potraw). Smażymy rybę z każdej ze stron, pamiętaj, że ryba to delikatne mięso i nie potrzebuje długiej i zbyt mocnej obróbki cieplnej. Ryba powinna być soczysta, a nie przesuszona. Na talerzu układamy risotto, filety ryby, ja dodatkowo podałam z dwoma chipsami z selera. Chipsy z selera robimy tak: seler kroimy na cienkie plastry, polewamy oliwą z oliwek, oprószamy odrobiną
SMYKWKUCHNItakże poznanie kiedy ryba jest świeża, a kiedy lepiej jej nie kupować. Poniżej zamieściłam 5 ważnych porad na temat sprawdzenia czy ryba jest świeża i nadaje się do zakupu (z książki Kuchni Lidla, Ryby są super ). Pamiętajcie o nich przed włożeniem ryby do koszyka i sprowadzenia jej do domu. 1. OCZY Kupować: oczy są wypukłe(...)znaczy że kiedy naciśniemy na nie musi wracać do swojego poprzedniego kształtu, nie może się odbarwiać. Nie kupować: jeśli widzicie przeciwieństwo powyższego opisu - odłóżcie rybę na bok, nie do koszyka. 5. ZAPACH Kupować: zapach ryby jest naturalny i charakterystyczny, ale nie odpychający. Nie kupować: ryba wyraźnie ma ostrą i nieprzyjemną woń. Mam nadzieję, że zakup ryb będzie
Zasmakuj Kuchnicharakterze zimnej przystawki. Ryba „po grecku” 2015-12-17 02:01:27 Ryba „po grecku”, czyli potrawa nie mająca właściwie nic wspólnego z Grecją – za to bardzo popularna w naszym kraju. W naszym przepisie w wersji „lajt”. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 500g białej ryby (np. dorsza) 250g marchewki 150g korzenia selera 1 średnia cebula (150g(...)kostki) 50g koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki kilka łyżek soku z cytryny 3-4 łyżki oleju rzepakowego sól (ok. 2 łyżeczki) natka pietruszki do dekoracji Instrukcje Rybę lekko solimy i odkładamy pod przykryciem na kilkanaście minut. W międzyczasie przygotowujemy warzywa: marchewkę oraz seler obieramy i ścieramy na tarce na możliwie grubych „oczkach”; cebulę obieramy i kroimy na półtalarki
Kulinarna Pokusagotuje w swoich programach :)) i kilka zadań do wykonania. Podzieleni na kilka grup mieliśmy ugotować zupę rybną, zrobić rybnego burgera lub kanapkę i stanąć do konkursu na rozpoznawanie gatunków ryb. Ruszyliśmy więc do pracy. W mojej drużynie znalazły się Justyna z bloga Bistro Mama i Ilona z Uwielbiam gotować . Do dyspozycji miałyśmy świetnie zaopatrzony Ryneczek Lidla i oczywiście(...)świeże ryby z pobliskich stawów. Zarówno Karol, jak i pozostali Panowie byli bardzo pomocni, podpytywali co chcemy ugotować, doradzali, co można by dodać dla polepszenia smaku potraw :) Postanowiłyśmy wykonać rybną zupę a'la leczo z rybą i rybnym bulionem i burgera z mielonym mięsem (rybn ym oczywiście) , żurawiną i suszonymi śliwkami. Hitem okazał się sos, który powstał przy udziale
Moje Kuchenne Rewelacjekilka pomysłów na rewelacyjne sosy do grillowanych ryb. Lekkie sosy domowej roboty. Do większości grillowanych ryb pasują rzadkie sosy na bazie oliwy, z sokiem z cytryny i ziołami. Przygotowanie takiego sosu jest bardzo proste. Wystarczy połączyć 1/3 filiżanki dobrej jakości oliwy z oliwek z łyżką soku z cytryny oraz dodać zioła takie jak: estragon, pietruszka, koperek i tymianek(...)tyle wyjątkową i uniwersalną rybą, że będą do niego pasowały gęste sosy na bazie pomidorów a także sosy lekkie (rzadkie). Do łososia w szczególności polecamy lekkie sosy na bazie oliwy i koperku. Z gęstych sosów na szczególną uwagę zasługuje sos na podstawie pomidorów, miodu i chili. Nie bójmy się eksperymentować wybierając sosy do grillowanych ryb. Najlepiej jest rozpocząć
naRuszcieobowiązuje wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych. Najczęściej sięgamy po ryby, które w sobie zawierają najwięcej wartości odżywczych. Dietetycy i lekarze zalecają zjadanie minimum dwa razy w tygodniu dań z ryb. Dlaczego warto jeść ryby? Ryby zwierają duże ilości kwasów tłuszczowych Omega-3, które chronią nas przed: chorobami m.in nowotwory, choroby serca obniżają poziom złego cholesterolu (LDL) wzmacniają(...)włosy, skórę i paznokcie polepszają nastrój wzmacniają odporność Jakie minerały witaminy zawierają? witamina A witamina D witamina B12 fosofor fluor selen jod magnez wapń żelazo Jakie ryby wyróżniamy? ryby morskie: makrela, łosoś, tuńczyk, śledź, halibut, dorsz, szprot ryby słodkowodne: leszcz, brzana, karp, karaś, płoć, lin, pstrąg, sandacz ryby chude: dorsz, morszczuk, sandacz, tilapia, sola
Truskawkowa FiestaAROMATYCZNA RYBA W BRZOSKWINIACHDzisiejsza moja propozycja to wspaniałe połączenie delikatnej ryby, w tym wypadku dorsza, z soczystymi, słodkimi brzoskwiniami z puszki. Wszystko zatopione w słodko-kwaśnym sosie, wyrazistym i aromatycznym. Jeśli nie przepadacie za rybą po grecku to może to danie będzie dla niej świetną alternatywą?:) Zaskoczcie swoich bliskich i przyjaciół w te Święta wyjątkowo pyszną potrawą o zaskakującym(...)ustach i smakuje naprawdę cudownie. I co ważne - jest świetna zarówno na ciepło jak i na zimno. Przekonajcie się sami!:) Bardzo polecam!SKŁADNIKI:600-800 g filetów z ryby (użyłam dorsza, może to być również morszczuk lub mintaj)1 puszka brzoskwiń1 cebula3 łyżki ketchupu pikantnegooliwa z oliwek lub dobry olejsok z cytrynysólświeżo zmielony pieprz0,5 łyżeczki cukru brązowego (opcjonalnie
Słodko-Słony Świat Ilony