ryby - 22088 przepisów (strona:11/1473)

Ryby i owoce morza – składniki odżywcze i właściwości zdrowotne 63

Jedną z najzdrowszych diet jest ta bogata w ryby i owoce morza. Zdrowotne korzyści rybnego menu odkryto w latach 60. XX wieku. Zauważono wówczas, że spożywający głównie ryby Eskimosi rzadko cierpią na choroby serca. Co dokładnie mają w sobie ryby i owoce morza, że pozytywnie wpływają na zdrowie? Czytaj dalej. Ryby i owoce morza – podział(...)składniki odżywcze Ryby dzieli się na morskie (np. śledź, tuńczyk, dorsz atlantycki , łosoś) i słodkowodne (np. karp, sandacz, pstrąg) ze względu na ich pochodzenie oraz na tłuste (np. makrela, szprot, śledź), średnio tłuste (np. tuńczyk, pstrąg) i chude (np. mintaj, szczupak, dorsz) ze względu na zawartość w nich tłuszczu. Warto też wspomnieć o luksusowym produkcie, jakim jest solona ikra

sierotka maRysia w kuchni
Keto zupa rybna (Paleo, LowCarb) 72

Wariacja na temat rybnej zupy segedyńskiej Chodziła coś za mną ostatnio zupa rybna. Akurat tak się złożyło, że w zamrażarce leżakowały jeszcze jakieś pozostałości ryb , a dokładniej mintaja i łososia . A w lodówce zalegała otwarta butelka passaty pomidorowej … No to co z tymi fantami zrobimy? Ano zupę rybną w typie segedyńskiej właśnie… Dorzuciłam też lekko zwiędłego już selera naciowego(...)organizując tym samym czyszczenie lodówki… Wyszła pyszna i rozgrzewająca, idealna na te mroźne dni. I chociaż w oryginalnej wersji daje się karpia, to ja nie jestem fanką ryb słodkowodnych. Zdecydowanie bardziej preferuję te morskie, stąd taki a nie inny wybór. Keto zupa rybna Przewaga ryb morskich nad słodkowodnymi Ryby słonowodne są zresztą bogatsze w składniki odżywcze. Zwłaszcza

Modern Cave Girl
Pstrąg z piekarnika 78

Czas czytania: 3 min Pstrąg to bardzo popularna ryba i oczywiście lubiana. Najczęściej przyrządzana na grillu z masłem i dużą ilością koperku. No ale dziś koperku i masła nie będzie. Przepis na pstrąga z piekarnika powstał z myślą o tych, którzy grillowanych potraw nie lubią. Pstrą z piekarnika jest i dla tych, którzy nie lubią lub nie mogą jeść(...)ryb smażonych na głębokim oleju. Pstrąg z piekarnika [feast_advanced_jump_to] 🥘 Składniki 1 płat pstrąga za skórą mój miał 600 g sól do smaku skórka otarta z połowy cytryny + sok 1 łyżeczka suszonego czosnku ja użyłam „kolorowego” jest delikatniejszy pieprz do smaku 1 szczypta suszonego chili olej do natarcia ryby kilka pomidorków koktajlowych lub zwykłych

SprawdzonaKuchnia.pl
FISH AND CHIPS 180

konieczne) +olej do głębokiego smażenia (u mnie ok.0,5kg oleju kokosowego, bezzapachowego) Rybę namoczyłam w mleku z wodą na ok.10-20 minut, by usunąć morski zapach (dla mnie dorsz strasznie śmierdzi, dlatego robię wszystko by usunać ten nieprzyjemny zapach i tak szczerze, to unikam tej ryby, przynajmniej w domu). Następnie filety umyłam, dokładnie wytarłam w ręcznik kuchenny. Skropiłam sokiem(...)dość gęste, gładkie i jednolite. Gdyby spływało z ryby, należy dosypać jeszcze trochę mąki. Rybę dokładnie wytarłam, by była sucha. Pokroiłam na mniejsze kawałki, posoliłam, można lekko oprószyć pieprzem (ja zapomniałam..., ale mimo to była pyszna). Na patelni rozgrzałam olej kokosowy (bezzapachowy). Kawałki ryby (pojedynczo) zanurzałam w cieście i od razu kładłam na rozgrzany tłuszcz. Po kilku minutach

Smaczne Zdrowe
Łosoś atlantycki w idealnym towarzystwie. 187

obiad. http://www.interia.pl/informacje-losos-norweski,tId,187502 No dobrze, ale w takim razie jak taki dorodny łosoś, dostaje się do nas na talerz? Zacznijmy od hodowli. W naturalnych warunkach, łososie jako ryby anadromiczne, wędrują na czas rozrodu z mórz do rzek.  Jego życie zaczyna się w zimnych, czystych rzekach i potokach. W wieku 1- 3 lat zmierza do morza. Po ok.4(...)które niestety wzbudzają wiele kontrowersji, łososie dorastają w dużych klatkach na wodzie tzw. marach. Każda z nich ma 90 m w obwodzie i jest w stanie pomieścić 25 kg ryb na metr sześcienny, co w przeliczeniu daje 120 tyś. ryb w jednej klatce. Co ciekawe, mary z małymi łososiami są podświetlane w nocy, aby rybki szybciej dojrzały. Klatki

Moja Mama Gotuje
Czy za 40 lat nie będzie ryb? 160

oceanach dosłownie płaczą, że to bez serca rozdzielać rybie rodziny itp. Wiecie, co mam na myśli? Tę całą wojującą przesadę. Piszę o tym wszystkim, bo chciałabym, żeby następne informacje wywarły na Was tak wielkie wrażenie jak na mnie. Jeżeli nic nie zrobimy, to za 40 lat nie będzie ryb. Nie wierzycie? Ja też w pierwszym odruchu nie uwierzyłam(...)Widzieliście gdzieś ostatnio taką flądrę? Jeżeli wyłowimy cały jej narybek, najprawdopodobniej już nigdy takiej nie zobaczycie. Duża ryba była kiedyś małą rybą. To rzecz, której nie da się obejść. Z powodzeniem za to można zamienić jedne gatunki ryb na inne. Znacie je wszystkie? A może nie wiecie, jak smaczny jest czarniak czy makrela (w innej postaci, niż wędzona)? Zanim

Życie zamknięte w smaku
Ryba z piekarnika 81

Ryba pieczona z dodatkiem rozmarynu, pomidorów, cytryny i cebuli. Wykonanie tego dania jest bardzo proste i nie trzeba się przy nim dużo napracować. Ważne aby kupić rybę już oczyszczoną, taką z której usunięte są zarówno łuski jak i wnętrzności. Wszystko co nam pozostaje zrobić z taką rybą to jej umycie, osuszenie i ułożenie na warzywach. Ryba przygotowana według poniższego przepisu(...)jest zdrowa, lekka i bardzo smaczna. Dobrze smakuje podana z ryżem i warzywami, wraz z którymi była pieczona. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Ryba pieczona w piekarniku Składniki na rybę z piekarnika. 50 dkg świeżej ryby w całości 30 dkg pomidorków koktajlowych (u mnie czerwone i żółte) 7-8 gałązek świeżego rozmarynu

MeCooks
Pasta z twarogu i ryby. Awanturka 86

Pasta z twarogu i ryby. Awanturka. Dzisiaj chcę wam pokazać jaką pastę do kanapek przygotowuje sobie w każdy piątek na śniadanie mój 83 letni tata. To AWANTURKA, czyli pasta z twarogu i ryby do kanapek, dzisiaj dodatkiem to twarogu był to śledź w pomidorach. Skąd nazwa awanturka? Niektórzy twierdzą, że połączenie dwóch głównych składników może, u bardziej wrażliwych(...)wywołać małą awanturę żołądkową. Jednak bez obaw: biały ser i ryba na pewno nie będą sprawcami żadnego pokarmowego zamieszania. Oczywiście, o ile będą świeże. Pasta z twarogu i ryby jest smaczna i prosta. Robi się ja błyskawicznie, nie potrzeba blendera, wystarczy zwykły widelec do roztarcia składników. Nie ma jedynej i słusznej receptury na taka pastę. Podstawę pasty stanowi

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pstrąg pieczony z zieloną salsą 269

jest i przyrządzenie pstrąga w całości to przysłowiowa pestka :) Pieczenie ryby w całości, oprócz oczywistych zalet zdrowotnych ma wiele innych korzyści. Przede wszystkim taka ryba jest na pewno bardziej świeża i tańsza od ryby filetowanej. Jeśli ktoś obawia się ości to też nie ma się czym martwić. Prawidłowo upieczone mięso ryby, będzie łatwo od nich odchodziło(...)sprawdzonego sprzedawcy, który przy okazji wypatroszy ją za nas. Kupując jakąkolwiek rybę zawsze zwracam uwagę na jej wygląd, czy łuska jest błyszcząca, gładka i nie odstaje od skóry. Oczy powinny być wypukłe i błyszczące a śluz nie może się ciągnąć. Dlaczego warto jeść pstrąga? Jak wszyscy wiemy ryby warto jeść przynajmniej raz w tygodniu ponieważ zawierają wiele wartościowych składników

Book of spells
Pstrąg pieczony z zieloną salsą 271

jest i przyrządzenie pstrąga w całości to przysłowiowa pestka :) Pieczenie ryby w całości, oprócz oczywistych zalet zdrowotnych ma wiele innych korzyści. Przede wszystkim taka ryba jest na pewno bardziej świeża i tańsza od ryby filetowanej. Jeśli ktoś obawia się ości to też nie ma się czym martwić. Prawidłowo upieczone mięso ryby, będzie łatwo od nich odchodziło(...)sprawdzonego sprzedawcy, który przy okazji wypatroszy ją za nas. Kupując jakąkolwiek rybę zawsze zwracam uwagę na jej wygląd, czy łuska jest błyszcząca, gładka i nie odstaje od skóry. Oczy powinny być wypukłe i błyszczące a śluz nie może się ciągnąć. Dlaczego warto jeść pstrągi? Jak wszyscy wiemy ryby warto jeść przynajmniej raz w tygodniu ponieważ zawierają wiele wartościowych składników

Book of spells
Domowe paluszki rybne 37

Paluszki rybne które z łatwością przygotujesz samodzielnie od podstaw. Uważam że nie warto kupować gotowych paluszków rybnych, ponieważ zawierają mało ryby w składzie. Sklepowe paluszki rybne powstają zwykle ze zmielonej masy rybnej i innych dodatków. I mimo że skład tych kupnych paluszków nie jest zły, to samej ryby jest w nich zwyczajnie mało. Dlatego dzisiaj pokażę jak zrobić(...)paluszki rybne z całego fileta, bez mielenia. Filet rybny wystarczy pokroić na mniejsze, podłużne części, opanierować i usmażyć na złocisto. Najlepiej sprawdzi się do tego biała ryba, np. halibut lub mintaj. Rybę możesz kupić w markecie, osobiście przeważnie kupuję je w Lidlu. Tak przygotowanie paluszki rybne smakują o niebo lepiej i są o wiele zdrowsze. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowe paluszki

ProstePesto.pl
Kotlety rybne mielone 57

Prosty i sprawdzony przepis na chrupiące na zewnątrz, delikatne i soczyste w środku, smażone kotlety rybne mielone . To bardzo proste w przygotowaniu kotlety z mielonej ryby w chrupiącej, złocistej panierce, które idealnie sprawdzą się pyszny, rodzinny obiad. Jeśli usmażysz mniejsze, możesz podać jako pyszną, chrupiącą przekąskę. Kotlety podaj z ulubioną surówką oraz dodatkami w postaci gotowanych lub pieczonych ziemniaków(...)frytek. Bardzo często spotykamy się z twierdzeniem, że kotleciki z ryby rozpadają się podczas smażenia. Powodem tego jest najczęściej zbyt wodnista masa. Dzieje się tak wówczas, gdy zbyt słabo wycisnęliśmy namoczoną bułkę lub nie wysuszyliśmy dobrze rozmrożonej ryby. Ostateczny rezultat zależy od wielu czynników, ale przed smażeniem zawsze poleczmy zrobić próbę na jednym kotlecie. Jeśli nie rozpada się

Kuchnia Na Wypasie
Karp w galarecie Wojciecha Amaro 72

niektórych karp w galarecie to przysmak, bez którego uroczysta kolacja nie byłaby taka sama. Ryba w takiej odsłonie ma zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników. Jeśli lubicie karpia , spróbujcie przyrządzić go w nieco lżejszej wersji. Pomoże wam w tym przepis Wojciecha Modesta Amaro. Karp w galarecie z warzywami z pewnością błyskawicznie zniknie z półmiska podczas wieczerzy wigilijnej . Szef kuchni(...)Polska Trudność: Łatwe Porcje 4 porcje Przygotowanie 20 min. Gotowanie 40 min. Kalorie 240 kcal Dla niektórych karp w galarecie to przysmak, bez którego wigilia nie byłaby taka sama. Ryba w tej odsłonie ma zwolenników i przeciwników. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 50 g rodzynek 1 średniej wielkości karp 1 cebula 1 szklanka soku z kiszonych ogórków 1 pietruszka 2 łyżki

ProstePesto.pl
Dorsz ze szpinakiem 62

dorszem. Czarniaki nazywane są również dorszami czarnymi. Ostatnio robię z niego lekkie, letnie obiady, gdyż przepisy z dorszem czarniakiem są bardzo proste, a ich przygotowanie nie jest czasochłonne. Smażona ryba w towarzystwie ryżu barwionego kurkumą i duszonego na maśle z czosnkiem i śmietaną szpinaku to jedna z moich propozycji na wykorzystanie tej smacznej ryby. Dorsz czarniak występuje m.in(...)niego dostęp cały rok, kupujemy świeże lub mrożone filety. Czarniak z niebieskim znakiem MSC pochodzi ze zrównoważonych połowów, a jego połowy są ściśle kontrolowane. To jedna z tych ryb, którą można kupować i konsumować z czystym sumieniem, ponieważ jej zasoby pozostają pod ścisłą kontrolą, populacje tych ryb nie są przełowione, a ich połowy mają niewielki wpływ na środowisko

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania