ryby - 18689 przepisów (strona:7/1246)

Wędzony pstrąg i dorada 107

1.Przygotowanie ryb do wędzenia -ryby świeżo złowione patroszymy usuwamy łuski i dokładnie płuczemy, następnie wycinamy skrzela i usuwamy oczy. -natomiast kupione ryby mamy już wypatroszone i w miarę czyste, zostaje nam tylko wycięcie skrzela i oczów -teraz nacieramy solą lub topimy w solance. -na sucho 25 g soli kamiennej/kg ryb przez 12 godzin. -w solance(...)godzin -na sucho rybę nacieramy z dwóch stron i w środku, a tam gdzie ryba jest grubsza dajemy troszkę więcej soli. Po 12 godz. rybę płuczemy i wycieramy papierowym ręcznikiem. -na mokro po wyjęciu ryby z solanki płuczemy ją i wycieramy papierowym ręcznikiem. 2.Osuszanie ryb -wieszamy na haczykach w przewiewnym chłodnym pomieszczeniu na 2-3 godz. (ja osobiście

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Przepisy na wigilię: Tarta z rybą po grecku 62

warzywno-winnym, głównie pomidorowym sosem). Ryba a la ciasto Niezależnie od rodowodu, ryba po grecku stała się jednym z must have na polskiej wigilii. U nas w domu też tak jest, choć stoi raczej na skraju stołu, a nie w samym centrum, gdzie naczelne miejsce zajmują inne ryby (karp, sandacz w galarecie i pieczony, faszerowany szczupak). Żeby uatrakcyjnić(...)żeby obciążył spód. Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni i wstawiamy ciasto na 15 minut. Krok 5 Wyciągamy ciasto i zaczynamy układać nadzienie. Najpierw idzie warstwa warzyw, potem ryba, potem znowu warzywa, ryby i ostatnia partia warzyw. Delikatnie dociskamy nadzienie podczas nakładania. Wierzch dekorujemy wałkując kawałek ciasta wyciągnięty z lodówki w cienkie wałeczki, które naklejamy w kratkę na ostatniej warstwie

Niedzielny kucharz
Zupa rybna 94

każdy mógł się już spotkać. Jadłam go pierwszy raz w zeszłym roku i do dnia dzisiejszego pamiętam jego smak. Pyszna, bardzo mięsista ryba. Łatwo się filetuje i ma bardzo ładny kolor skóry. Koniecznie spróbujcie tej ryby przy nadarzającej się okazji! Kiedy pojechaliśmy do  MAKRO  po ryby i zobaczyliśmy te wszystkie piękne okazy ciężko było oprzeć(...)jakiejś konkretnej rybie czy owocach morza możemy zadzwonić do wybranej przez nas hali i poprosić o połączenia z działem, gdzie możemy uzyskać wszelkie informacje na temat dostawy, asortymentu i ewentualnie złożyć zamówienie (z wyprzedzeniem) na to co nas interesuje! Zobaczcie koniecznie na końcu postu część działu rybnego MAKRO - robi wrażenie, prawda? Zresztą do ryb z MAKRO jeszcze wrócimy :) Składniki

Plate of Joy
Grillowana ryba w liściach – starożytny sekret na idealną rybę 78

przygotowywania żywności w folii aluminiowej itp. z taką różnicą, że potrawy w liściach nie będą tak hermetycznie zapakowane. Będą one czerpały wilgoć, która naturalnie znajduje się w liściach. Ryby w liściach mogą być przygotowywane w całości lub mogą być to filety. Grillowanie ryb w liściach powinno się rozpocząć od oczyszczenia liści, natarcia ryby lekko olejem aby zapobiec(...)kuchennego lub wykałaczki. Grillowana ryba w liściach bananowca 4 całe makrele (oczyszczone i wypatroszone, odcięte głowy w razie potrzeby) ½ łyżeczki imbiru w proszku ½ łyżeczki kolendry w proszku 2 łyżeczki chili w proszku ½ łyżeczki kminku w proszku 1 łyżka kurkumy w proszku ½ łyżeczki soli 2 łyżki wody 2 łyżki oleju słonecznikowego liście bananowca do owijania ryby do sosu: 3 łyżki

naRuszcie
Ryba po grecku 45

Opis Ryba po grecku: Ryba po grecku to pyszne tradycyjne danie nie tylko na wigilijny stół. Oczywiście Wigilia nie odbędzie się bez tego dania, ale przygotowuję je zawsze kiedy najdzie mnie ochota. Danie to nie jest trudne ani czasochłonne do zrobienia, więc jest to ogromnym plusem. Ryba po grecku wcale nie ma wiele wspólnego z Grecją. Jest za to daniem(...)które bardzo lubią Polacy. Rybę z warzywami możesz podać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Bardzo dobrze smakuje podgrzewana na drugi, czy nawet trzeci. Ja zazwyczaj podaję ją na zimno. Można ją przygotować z filetów dorsza, pangi, morszczuka czy innych filetów rybnych. Pożywna ryba i solidna porcja warzyw z ryby po grecku czynią pożądane danie w codziennej diecie

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Ryba zapiekana w sosie śmietanowym 129

naczyń w domu kupcie je koniecznie, ułatwiają podawanie dań – zobaczcie je tutaj. Dlaczego mówię o kokilkach? Bo właśnie w nich powstanie tytułowa ryba zapiekana w sosie śmietanowym. Szykujcie się na sporą dawkę przyjemności z jedzenia ryby. Przepis sprawdzi się nie tylko na imprezę, ale także na uroczysty obiad. Zawsze zalecam kupowanie filetów, które nie mają zbyt wiele ości(...)grecku , albo też możecie przygotować śledzie w curry . Dość gadania. Zabieramy się za pracę. Będzie wam smakować. Zobacz mój film z przygotowania ryby Składniki – Ryba zapiekana w sosie śmietanowym 500 g ryby (filet z mintaja, miruny, dorsza) 250 ml śmietany 30 proc. 200 g sera tartego 100 g mąki kukurydzianej (może być zwykła) pęczek kopru sól

Kuchennyviral.pl
Ryba po japońsku 39

Ryba po japońsku to pożywne, sycące danie, które smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Danie to poznaliśmy u naszej Kuzynki, która przygotowuje je na rodzinne spotkania. Ryba po japońsku tak nam posmakowała, że poprosiliśmy o zrobienie jej na nasze poprawiny. Ryba panierowana z dodatkiem słodko-pikantnej zalewy świetnie sprawdzi się także na świątecznym bożonarodzeniowym stole, gdzie z powodzeniem(...)może zastąpić dobrze znaną rybę po grecku . Udostępnij Ryba po japońsku – składniki Ryba: 500 g filetów z ryby (mintaj, dorsz, miruna) sól, pieprz mąka do obtoczenia Warzywa w zalewie: 1 słoik papryki konserwowej 5 ogórków konserwowych 3 cebule 5 łyżek koncentratu pomidorowego 1 szklanka wody 2 łyżki oleju 4 łyżki octu 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soli

niecodziennikpary
Ryba po japońsku 27

Ryba po japońsku to pożywne, sycące danie, które smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Danie to poznaliśmy u naszej Kuzynki, która przygotowuje je na rodzinne spotkania. Ryba po japońsku tak nam posmakowała, że poprosiliśmy o zrobienie jej na nasze poprawiny. Ryba panierowana z dodatkiem słodko-pikantnej zalewy świetnie sprawdzi się także na świątecznym bożonarodzeniowym stole, gdzie z powodzeniem(...)może zastąpić dobrze znaną rybę po grecku . Udostępnij Ryba po japońsku – składniki Ryba: 500 g filetów z ryby (mintaj, dorsz, miruna) sól, pieprz mąka do obtoczenia Warzywa w zalewie: 1 słoik papryki konserwowej 5 ogórków konserwowych 3 cebule 5 łyżek koncentratu pomidorowego 1 szklanka wody 2 łyżki oleju 4 łyżki octu 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soli

niecodziennikpary
Soczysta dorada pieczona pod solną skorupą 22

Pieczenie ryby w soli jest skutecznym sposobem na uzyskanie delikatnego, bardzo soczystego mięsa, które samo będzie odchodzić od ości. Ryba absolutnie nie jest słona. Łuski na skórze idealnie chronią mięso ryby przed zasoleniem 🙂 Podczas pieczenia sól twardnieje, tworząc grubą skorupę (którą wbrew pozorom bardzo łatwo rozłupać). Solna skorupa zatrzymuje wszystkie aromaty, którymi nadzialiśmy rybę. Metodę pieczenia ryby pod solną skorupą można zastosować do większości ryb za wyjątkiem ryb tłustych (takich jak łosoś, makrela). Składniki: (4 porcje) 2 dorady w całości (każda po 400-500 g), wypatroszone i oczyszczone, z łuskami 1 cytryna 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego 1.5-2 kg soli sól morska i świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Piekarnik nagrzej do 180°C (grzałka

Moja Delicja
Satay z ryby 21

Czas czytania: 2 min Dziś będzie fantastyczny satay z ryby! Być może niektórzy z Was nie spotkali się jeszcze z takim daniem, a może raczej z taką nazwą, bo satay to po prostu szaszłyki. Szaszłyki przygotowane z ryby, które przed grillowaniem należy zamarynować w bardzo smacznej orientalnej marynacie. Satay jest daniem z kuchni indonezyjsko-mlalezyjskiej. Danie to przygotowuje(...)się nie tylko z ryb, można przygotować je też mięsa lub warzyw. Danie jest raczej łagodne w z smaku, podawane z dodatkiem sosów. Chciałam zaproponować Wam dziś aromatyczny sos orzechowy z dodatkiem odrobiny papryczki chilli i mleczka koksowego. Przepis jest w wersji delikatnie pikantnej, ale możecie przygotować je tak, jak lubicie i dodać więcej papryczki chilli lub mniej

SprawdzonaKuchnia.pl
RYBA W PANIERCE ZAPIEKANA Z SEREM I PRAŻONĄ CEBULKĄ, Z TZATZIKAMI I MŁODYMI ZIEMNIAKAMI 31

idealnym zwieńczeniem. Zrobiłam rybę na dwa sposoby, bo nie mogłam się zdecydować, w której wersji będzie lepsza. Mój Syn chciał, abym usmażyła rybę w cieście naleśnikowym, tak też więc zrobiłam z połową ryby, drugą część zaś usmażyłam w tradycyjnej panierce, czyli obtoczoną w mące, jajku i bułce tartej. Następnie ułożyłam filety rybne na blasze, każdy posmarowałam łyżeczką majonezu(...)mące, następnie w roztrzepanym jajku, a  na koniec w bułce tartej. Smaż rybę na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. PANIERKA I (CIASTO NALEŚNIKOWE): W szerszej misce wymieszaj wszystkie składniki na ciasto (np. za pomocą rózgi kuchennej lub łyżki). Filety ryby maczaj w cieście, strzep  lekko jego nadmiar i smaż rybę na rozgrzanym

Słodko-Słony Świat Ilony
Przepisy na Wigilię: Tarta z rybą po grecku 44

warzywno-winnym, głównie pomidorowym sosem). Ryba a la ciasto Niezależnie od rodowodu, ryba po grecku stała się jednym z must have na polskiej wigilii. U nas w domu też tak jest, choć stoi raczej na skraju stołu, a nie w samym centrum, gdzie naczelne miejsce zajmują inne ryby (karp, sandacz w galarecie i pieczony, faszerowany szczupak). Żeby uatrakcyjnić(...)żeby obciążył spód. Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni i wstawiamy ciasto na 15 minut. Krok 5 Wyciągamy ciasto i zaczynamy układać nadzienie. Najpierw idzie warstwa warzyw, potem ryba, potem znowu warzywa, ryby i ostatnia partia warzyw. Delikatnie dociskamy nadzienie podczas nakładania. Wierzch dekorujemy wałkując kawałek ciasta wyciągnięty z lodówki w cienkie wałeczki, które naklejamy w kratkę na ostatniej warstwie

Niedzielny kucharz
Karp z pieczarkami w cieście francuskim 42

Polsce pojawia się już od co najmniej XII w, aczkolwiek ryba ta jako gatunek powstała już na przełomie trzeciorzędu i czwartorzędu w okolicach Morza Kaspijskiego. Do Polski przywędrował wraz z Cystersami, którzy jako pierwsi założyli stawy hodowlane, kładąc duży nacisk na samowystarczalność (był to okres, w którym ryby stanowiły ważny element diety, głównie z uwagi na trwające(...)płat ciasta francuskiego. Na środek wykładamy farsz, formując go na kształt ryby. Przykrywamy drugim płatem ciasta francuskiego. Wykrawamy odpowiedni kształt imitujący rybę, pamiętając o wykrojeniu również płetw i ogona. Robimy delikatne nacięcia na płetwach i grzbiecie ryby, imitujące łuski. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 30-35 minut (do zezłocenia). Pod koniec, gdyby ciasto

Smaki Na Talerzu
Keto roladka z cukinii z łososiem (Paleo, LowCarb, AIP) 83

takie zagrożenie? Lepiej przecież całkiem z nich zrezygnować i mieć pewność, że nie wprowadzamy do organizmu szkodliwych toksyn… No to też jest jakiś sposób, jednak większość z nas ryby lubi. Mają one delikatne mięso i stanowią miłe urozmaicenie dla mięsa zwierząt lądowych. W dodatku, zgodnie z pierwotnymi założeniami, nie uwzględniającymi faktu zanieczyszczenia mikrobiologicznego ryb hodowlanych oraz wód(...)niech nie kusi nas niska cena. W tym przypadku częściej niż w każdym innym oznacza to niestety także niską jakość. Dobra ryba musi swoje kosztować. Lepiej wybrać mniej szlachetny, a co za tym idzie – tańszy gatunek ryby niż za wszelką cenę próbować “upolować” najtańszego łososia czy halibuta. Roladka z rybą w roli głównej A zatem uzbrojeni

Modern Cave Girl
flądra wędzona w domowej wędzarni 66

zaś osobom, które wahają się z przyrządzeniem tego specjału powiadam, wędźcie flądry bo ta nasza bałtycka ryba, może śmiało konkurować na stole z najlepszymi zagranicznymi specjałami. składniki dowolna ilość flądry najlepiej o wadze 300-400 gram sól haki do zawieszenia ryb domowa wędzarnia sposób przygotowania Flądry sprawiamy, zostawiając głowy i tylko dokładnie je czyścimy, po czym szczodrze zasypujemy solą(...)pomocą ostrego noża, nakłuwając mięso od strony wewnętrznej (tuż za głową) przy kręgosłupie. Jeżeli z nacięcia wypłynie sok  o przezroczystej barwie, znaczy to że ryba jest gotowa.  Ryby zastawiamy w spokoju na kilka godzin do wystudzenia, ja po prostu zastawiam je w wędzarni, z lekko uchylonymi drzwiczkami i gotowe. W czasie wędzenia ryb bardzo ważne jest

Miód i pieprz