 Menu na tydzień: Szybkie dania z patelni 183
Menu na tydzień: Szybkie dania z patelni 183wózku z Miłoszem: Miłosz u góry, Lulek w koszu na zakupy, ale nasz syn jeździ już rowerem i wózek poszedł w odstawkę. Teraz Lulek wozi się własnym transportem:) Ryby i owoce morza u dziecka U naszego dorastającego syna zmieniła się również dieta. Od początku był dość wybrednym konsumentem . Był taki czas, kiedy jadł tylko jeden rodzaj zupy ze słoika(...)tylko spaghetti z sosem pomidorowym – codziennie „makaronik” rano, w południe i wieczorem. Ostatnio, na szczęście, menu Miłosza mocno się zróżnicowało. Przede wszystkim, co cieszy najbardziej – z apetytem zjada ryby. Warunek jest jeden: ryba musi być pieczona w całości z głową i ogonem. Podczas konsumpcji dokonuje swego rodzaju sekcji, dokładnie analizując anatomię ryby. Dla tych, którzy zdecydowanie przedkładają
Niedzielny kucharz Jak przygotować solankę do ryb 232
Jak przygotować solankę do ryb 232przygotować solankę do ryb: Jak przygotować solankę do ryb – czyli kilka sprawdzonych metod na idealne wędzone ryby domowym sposobem. Zrobienie idealnej solanki i przygotowanie drewna do wędzenia stanowią połowę sukcesu w otrzymaniu dobrego produktu finalnego. Jak więc samodzielnie przygotować wędzoną rybę w domowej wędzarni? Poniżej przedstawiam kilka najważniejszych zasad. Oczywiście potrzebujemy do tego wędzarni. Najlepsze będą wędzarnie(...)które już za nieduże kwoty możemy zakupić w sklepach. Jednak jeżeli nie posiadamy takiej wędzarni to możemy użyć grilla z pokrywą lub w specjalnie przygotowanej beczce. Własnoręcznie uwędzone ryby są znacznie lepsze niż te sklepowe. Niestety w dzisiejszych czasach produkty, które kupujemy w sklepach jako “wędzone” często mają tylko taki aromat. Dlatego najlepiej uwędzić je samemu w domu. Dzisiaj
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne Smażony karp wigilijny i jak błyskawicznie usunąć śluz z ryby 3066
Smażony karp wigilijny i jak błyskawicznie usunąć śluz z ryby 3066zapomniany,a jeden dzień w roku staje sie najważniejszą potrawą,bez której nie ma prawdziwej wieczerzy wigilijnej - karp.Przypisywane jest mu znaczenie religijne.Pierwotnie bowiem ryba była symbolemm chrześcijaństwa i odradzania się życia.Zjedzenie ryby podczas wieczerzy wigilijnej to gwaracja zdrowia i dostatku,a karpia-obfitości i siły.Karpia można przygotować na wiele sposobów,jednak ten najprostszy,wręcz banalny najlepiej(...)śluzu.Istnieją na to różne patenty wrzatek,sól,ocet,a ja chciałabym zdradzić najprostszy ze wszystkich sposobów,jest to zwykła siatka na cebulę lub ziemnaki.Umieść w niej rybę i umyj pod kranen pocierając siatkę o skórę karpia. Kilka sekund i ryba gotowa jest do porcjowania bez odrobinki śluzu. Kupując karpia wybierz nie większego niż 1.200-1.300 kg.Mięso młodych
Gotuj zdrowo!Guten Appetit! Naleśniki z rybami 267
Naleśniki z rybami 267pół na pół pszenną i razową) 1 szklanka płynu (mleko, woda - wg. uznania) 4 czubate łyżki jogurtu 3 łyżki oleju lub oliwy szczypta soli i gałki muszkatołowej Farsz : płaty ryb morskich ok. 400 g opakowanie łososia wędzonego 100 g 200 g szwedzkiego sera Graddost, lub innego miękkiego dojrzewającego 1 opakowanie szpinaku baby (nie trzeba odcinać ogonków) 2 ząbki czosnku(...)ząbek zwykłego) łyżka skórki otartej z limonki anchois 100g pieprz Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego wymieszać, odstawić na 15 minut do lodówki, usmażyć. Przygotować farsz. Ryby oczyścić z ości, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pociąć w kostkę, łososia w cienkie paski. Ser pokroić w kostkę, szpinak poddusić (2 min) razem z czosnkiem. Wszystkie składniki wymieszać, skropić sokiem
SzczyptaSmaQ RYBY W OCCIE 252
RYBY W OCCIE 252słoików która postoi kilka miesięcy Składniki: dowolna ryba;albo wcałości jeziorowe rybki,albo filecik morski(bez znaczenia)-ok.1,5 kg mąka do panierowania sól zalewa: 1 szkl.octu 5 szkl wody 1 łyzka soli 5 łyżek cukru ziele angielskie,liście laurowe cebula(do wersji bez wekowania) Wykonanie: Gotowe opatroszone porcje ryby,lyb fileta solimy,panierujemy w mące ,smażymy na rumiano(...)wszystkie składniki zagotowujemy(oprocz ziela i listka laurowego). WERSJA DO SŁOIKA:rybki układamy do słoika,do kazdego słoika dodajemy po 2 ziela angielskie i listku laurowym.Gorącą zalewą zalewamy ryby,zakręcamy słoik,odwracamy zeby sie zawekował.Zalewy wystarcza na ok.4 słoiki 0,5.Tak przygotowany moze spokojnie stać w lodówce nawet miesiące.Ale nie ustoi tyle,pyszne juz po dobie
Z Majeczką w kuchni Biała ryba w harissie ze znaczkiem MSC 126
Biała ryba w harissie ze znaczkiem MSC 126wspieramy organizację MSC i jej działania na rzecz mórz i oceanów. Tym razem działania organizacji MSC dotyczą białych ryb. Do takich ryb należą m.in. ryby z rodziny dorszowatych - dorsz atlantycki, dorsz czarny, mintaj, morszczuk, miruna, plamiak czy chociażby halibut. Wolno żyjące stada ryb są przeławiane co może doprowadzić do tego, że nasze następne pokolenia(...)będą miały dostępu do ryb i owoców morza. Dzięki zaangażowaniu MSC w propagowanie kontrolowanych połowów ryb białych tak, aby ich zasoby były zrównoważone możemy patrzeć z optymizmem w przyszłość - dlatego od lat nakłaniamy do kupowania ryb i owoców morza z niebieskim znaczkiem MSC na opakowaniu. W naszym dzisiejszym przepisie wykorzystujemy dwie z białych ryb - dorsza
Plate of Joy Dorada pieczona na młodych ziemniakach, z pomidorami, cytryną i rozmarynem 280
Dorada pieczona na młodych ziemniakach, z pomidorami, cytryną i rozmarynem 280dostępnością a wiele sklepów ‘nagina’ ich świeżość i nierzadko pod etykietką „świeża ryba” kryje się ryba „świeżo odmrożona” – ale szydło wychodzi z tacki dopiero w domu, po zakupie, gdy już wszystko elegancko naszykujecie, a ostatnim elementem przepisu jest położenie ryby na patelni. Niejednokrotnie dałam się tak naciąć na świeżych filetach rybnych z Biedronki. Mam tu na myśli ryby(...)myjemy, szczególną uwagę zwracając na wnętrze ryby, osuszamy papierowymi ręcznikami. Każdą doradę ostrym nożem nacinamy do kręgosłupa – to sprawi, że ryba będzie się piec równomiernie, niezależnie od grubości mięsa. Smarujemy skórkę oliwno-cytrynową mieszanką, dodatkowo z wierzchu ryby lekko solimy i pieprzymy. Do środka wkładamy po dwie gałązki kopru i pietruszki, po pół plasterka cytryny. Ryby odstawiamy
Karo in the Kitchen Ryba po japońsku 140
Ryba po japońsku 140Ryba po japońsku ma pewnie tyle wspólnego z Japonią co ryba po grecku z Grecją, pierogi ruskie z Rosją a placki po węgiersku z Węgrami. Nie zmienia to faktu, że smakuje wybornie i warto przepis wypróbować. Jadłam już kilka ryb po japońsku, jedne smażone w bułce tartej drugie w cieście naleśnikowym, i właśnie ta druga opcja bardziej mi smakuje(...)Rybę przed moczeniem w cieście naleśnikowym warto obtoczyć w mące, dzięki temu ciasto się trzyma ryby i nie odpada. Ważna jest również dobrze rozgrzana patelnia do smażenia. W tym przepisie nie ma ketchupu jak w większości propozycji w Internecie. Jest za to zdrowszy koncentrat pomidorowy i naturalne przyprawy, dlatego właśnie ten przepis ze strony Ania gotuje przypadł
Kocham..lubię..gotuję.. Kedgeree – jednogarnkowa potrawka z wędzonej ryby 400
Kedgeree – jednogarnkowa potrawka z wędzonej ryby 400półtwardo. Wszystko spaja curry, które nadaje daniu słonecznego, żółtego koloru. Muszę przyznać, że uwielbiam kedgeree – ryba, ryż, curry i jajko – osobno są fantastyczne, a razem smakują jeszcze lepiej. Składniki na 4 porcje. Kedgeree – jednogarnkowa potrawka z wędzonej ryby: 400 g wędzonej ryby (np. dorsza, pstrąga, łupacza, ryby maślanej czy łososia) 1 szklanka ryżu basmati(...)ryba przestygnie, dzielimy ją na mniejsze kawałki i wyjmujemy ewentualne ości. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Patelnię wycieramy, a następnie rozgrzewamy na niej 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oliwy. Podsmażamy cebulę do zeszklenia, a następnie dodajemy curry. Mieszamy i wsypujemy ryż basmati (opłukany wcześniej na sitku). Dolewamy odłożony wcześniej płyn z gotowania ryby, mieszamy, doprowadzamy
Poezja smaku Przydatne akcesoria do ryb 226
Przydatne akcesoria do ryb 226jest to warte podwojenia ceny. W mojej opinii nie, dlatego sama czyszczę ryby w domu. I wierzcie mi, to wcale nie jest trudne. „Proszę nie pytać: Czy ryby mają ości? Ryby mają ości, Bo Bóg tak chciał.” Nożyce do ryb Świetny sprzęt do surowej ryby, odcinanie płetw i oczyszczanie ryby jest naprawdę łatwe(...)jest również niezbędny przy wycinaniu np. płata ości z karpia. W wielu czynnościach nożyczki jednak zastępują nóż i są fajnym rozwiązaniem dla osób, które nie mają wprawy w oczyszczaniu ryb. Jak to wygląda cenowo? Nożyce do ryb są dostępne w internecie od 60zł. Pęseta do ości Używanie pęsety do ości jest identyczne jak używanie pęsety do brwi
Gotowanie i blogowanie słów parę o rybach ich filetowaniu i nie tylko 225
słów parę o rybach ich filetowaniu i nie tylko 225z których można zrobić jedynie....... nic nie można już zrobić. Zatem Ryba świeża ma połyskliwą skórę, bez przebarwień i matowego śluzu. Jej mięso jest przyjemnie pachnące i sprężyste ( po naciśnięciu palcem nie zostaje ślad), łuski po odchyleniu, wracają na swoje miejsce. Oko świeżej ryby jest " bystre", nie zamglone i w końcu najważniejsze, skrzela ryby muszą być(...)skórą, jeśli zależy nam aby mieć filety bez skóry, pomijamy skrobanie łusek). Oczyszczoną rybę kładziemy na desce i krótkim nożem nacinamy jej grzbiet, tuż przy kręgosłupie, oraz za łbem. Zmieniamy nóż i delikatnymi ruchami ( ciągnąc ostrzem noża po ościach), oddzielamy mięso ryby od kręgosłupa, zaczynając od łba i przesuwając nóż w stronę ogona. Odkładamy odciętą połówkę, przekładamy rybę
Miód i pieprz Tarta z rybą po grecku 125
Tarta z rybą po grecku 125Tarta z rybą po grecku jest prawdziwą ozdobą wigilijnego stołu, ale przepis można wykorzystać też do ponownego przygotowania ryby po grecku jaka została z Wigilii. Ryba po grecku tyle ma wspólnego z Grecją, co fasolka po bretońsku z Bretanią, kawa po turecku z Turcją, pierogi ruskie z Rosją, a paprykarz szczeciński z rybami Ten ostatni chociaż ze Szczecina(...)rzeczywiście pochodzi, gdzie powstał jako produkt racjonalizatorski w laboratorium (jak mawiał kanclerz Bismarck: „Ludzie nie powinni wiedzieć jak robi się paprykarz szczeciński i politykę”:-)). Krewna psari speciota Wracając do ryby po grecku, to jednak jakieś związki, bardzo odległe, z kuchnią helleńską ta potrawa ma. Bardzo ładnie wiodące tam tropy prześledziła Agnieszka Kręglicka w jednym z felietonów dla „Wysokich Obcasów
Niedzielny kucharz Wegańska Wigilia i wegańskie Święta – 12 sprawdzonych przepisów bez mięsa, bez nabiału i bez jajek 132
Wegańska Wigilia i wegańskie Święta – 12 sprawdzonych przepisów bez mięsa, bez nabiału i bez jajek 132jakie menu przygotować dla osób niejedzących mięsa i produktów odzwierzęcych? Przygotowałam 12 prostych i sprawdzonych przepisów na Wigilię i Święta! Wszystkie przepisy są: bez mięsa (w tym bez ryb) bez nabiału bez jajek bez miodu bez żelatyny Wśród receptur znajdziesz zupy, dania główne, przystawki na ciepło, przystawki na zimno oraz ciasta i ciasteczka. Wykaz wszystkich przepisów oraz ich opis(...)farszem jak mięsny! Dodatek płatków drożdżowych i sosu sojowego podkreśla smak pierogów. Kapuśniaczki z białą fasolą Drożdżowe kapuśniaczki z białą fasolą i kiszoną kapustą. Najlepiej smakują z barszczem. Ryba po grecku z serca palmy Pyszne panierowane „filety” z serca palmy podane z warzywami. To naprawdę HIT! Tofu-ryba w galarecie „Ryba” z marynowanego tofu w galarecie
Via Gusto