ryby - 21588 przepisów (strona:7/1440)

Naleśniki z rybami 191

pół na pół pszenną i razową) 1 szklanka płynu (mleko, woda - wg. uznania) 4 czubate łyżki jogurtu 3 łyżki oleju lub oliwy szczypta soli i gałki muszkatołowej Farsz : płaty ryb morskich ok. 400 g opakowanie łososia wędzonego 100 g 200 g szwedzkiego sera Graddost, lub innego miękkiego dojrzewającego 1 opakowanie szpinaku baby (nie trzeba odcinać ogonków) 2 ząbki czosnku(...)ząbek zwykłego) łyżka skórki otartej z limonki anchois 100g pieprz  Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego wymieszać, odstawić na 15 minut do lodówki, usmażyć.  Przygotować farsz.  Ryby oczyścić z ości, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pociąć w kostkę, łososia w cienkie paski. Ser pokroić w kostkę, szpinak poddusić (2 min) razem z czosnkiem. Wszystkie składniki wymieszać, skropić sokiem

SzczyptaSmaQ
RYBY W OCCIE 179

słoików która postoi kilka miesięcy Składniki: dowolna ryba;albo wcałości jeziorowe rybki,albo filecik morski(bez znaczenia)-ok.1,5 kg mąka do panierowania sól zalewa: 1 szkl.octu 5 szkl wody 1 łyzka soli 5 łyżek cukru ziele angielskie,liście laurowe cebula(do wersji bez wekowania) Wykonanie: Gotowe opatroszone porcje ryby,lyb fileta solimy,panierujemy w mące ,smażymy na rumiano(...)wszystkie składniki zagotowujemy(oprocz ziela i listka laurowego). WERSJA DO SŁOIKA:rybki układamy do słoika,do kazdego słoika dodajemy po 2 ziela angielskie i listku laurowym.Gorącą zalewą zalewamy ryby,zakręcamy słoik,odwracamy zeby sie zawekował.Zalewy wystarcza na ok.4 słoiki 0,5.Tak przygotowany moze spokojnie stać w lodówce nawet miesiące.Ale nie ustoi tyle,pyszne juz po dobie

Z Majeczką w kuchni
Biała ryba w harissie ze znaczkiem MSC 44

wspieramy organizację MSC i jej działania na rzecz mórz i oceanów.  Tym razem działania organizacji MSC dotyczą białych ryb. Do takich ryb należą m.in. ryby z rodziny dorszowatych - dorsz atlantycki, dorsz czarny, mintaj, morszczuk, miruna, plamiak czy chociażby halibut. Wolno żyjące stada ryb są przeławiane co może doprowadzić do tego, że nasze następne pokolenia(...)będą miały dostępu do ryb i owoców morza. Dzięki zaangażowaniu MSC w propagowanie kontrolowanych połowów ryb białych tak, aby ich zasoby były zrównoważone możemy patrzeć z optymizmem w przyszłość - dlatego od lat nakłaniamy do kupowania ryb i owoców morza z niebieskim znaczkiem MSC na opakowaniu.  W naszym dzisiejszym przepisie wykorzystujemy dwie z białych ryb - dorsza

Plate of Joy
Dorada pieczona na młodych ziemniakach, z pomidorami, cytryną i rozmarynem 153

dostępnością a wiele sklepów ‘nagina’ ich świeżość i nierzadko pod etykietką „świeża ryba” kryje się ryba „świeżo odmrożona” – ale szydło wychodzi z tacki dopiero w domu, po zakupie, gdy już wszystko elegancko naszykujecie, a ostatnim elementem przepisu jest położenie ryby na patelni.   Niejednokrotnie dałam się tak naciąć na świeżych filetach rybnych z Biedronki. Mam tu na myśli ryby(...)myjemy, szczególną uwagę zwracając na wnętrze ryby, osuszamy papierowymi ręcznikami. Każdą doradę ostrym nożem nacinamy do kręgosłupa – to sprawi, że ryba będzie się piec równomiernie, niezależnie od grubości mięsa. Smarujemy skórkę oliwno-cytrynową mieszanką, dodatkowo z wierzchu ryby lekko solimy i pieprzymy. Do środka wkładamy po dwie gałązki kopru i pietruszki, po pół plasterka cytryny. Ryby odstawiamy

Karo in the Kitchen
Ryba po japońsku 73

Ryba po japońsku ma pewnie tyle wspólnego z Japonią co ryba po grecku z Grecją, pierogi ruskie z Rosją a placki po węgiersku z Węgrami. Nie zmienia to faktu, że smakuje wybornie i warto przepis wypróbować. Jadłam już kilka ryb po japońsku, jedne smażone w bułce tartej drugie w cieście naleśnikowym, i właśnie ta druga opcja bardziej mi smakuje(...)Rybę przed moczeniem w cieście naleśnikowym warto obtoczyć w mące, dzięki temu ciasto się trzyma ryby i nie odpada. Ważna jest również dobrze rozgrzana patelnia do smażenia. W tym przepisie nie ma ketchupu jak w większości propozycji w Internecie. Jest za to zdrowszy koncentrat pomidorowy i naturalne przyprawy, dlatego właśnie ten przepis ze strony  Ania gotuje  przypadł

Kocham..lubię..gotuję..
Kedgeree – jednogarnkowa potrawka z wędzonej ryby 274

półtwardo. Wszystko spaja curry, które nadaje daniu słonecznego, żółtego koloru. Muszę przyznać, że uwielbiam kedgeree – ryba, ryż, curry i jajko – osobno są fantastyczne, a razem smakują jeszcze lepiej. Składniki na 4 porcje. Kedgeree – jednogarnkowa potrawka z wędzonej ryby: 400 g wędzonej ryby (np. dorsza, pstrąga, łupacza, ryby maślanej czy łososia) 1 szklanka ryżu basmati(...)ryba przestygnie, dzielimy ją na mniejsze kawałki i wyjmujemy ewentualne ości. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Patelnię wycieramy, a następnie rozgrzewamy na niej 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oliwy. Podsmażamy cebulę do zeszklenia, a następnie dodajemy curry. Mieszamy i wsypujemy ryż basmati (opłukany wcześniej na sitku). Dolewamy odłożony wcześniej płyn z gotowania ryby, mieszamy, doprowadzamy

Poezja smaku
Przydatne akcesoria do ryb 147

jest to warte podwojenia ceny. W mojej opinii nie, dlatego sama czyszczę ryby w domu. I wierzcie mi, to wcale nie jest trudne. „Proszę nie pytać: Czy ryby mają ości? Ryby mają ości, Bo Bóg tak chciał.” Nożyce do ryb  Świetny sprzęt do surowej ryby, odcinanie płetw i oczyszczanie ryby jest naprawdę łatwe(...)jest również niezbędny przy wycinaniu np. płata ości z karpia. W wielu czynnościach nożyczki jednak zastępują nóż i są fajnym rozwiązaniem dla osób, które nie mają wprawy w oczyszczaniu ryb. Jak to wygląda cenowo?  Nożyce do ryb są dostępne w internecie od 60zł. Pęseta do ości Używanie pęsety do ości jest identyczne jak używanie pęsety do brwi

Gotowanie i blogowanie
słów parę o rybach ich filetowaniu i nie tylko 132

z których można zrobić jedynie.......   nic nie można już zrobić. Zatem Ryba świeża ma połyskliwą skórę, bez przebarwień i matowego śluzu. Jej mięso jest przyjemnie pachnące i sprężyste ( po naciśnięciu palcem nie zostaje ślad), łuski po odchyleniu, wracają na swoje miejsce. Oko świeżej ryby jest " bystre", nie zamglone i w końcu najważniejsze, skrzela ryby muszą być(...)skórą, jeśli zależy nam aby  mieć filety bez skóry, pomijamy skrobanie łusek). Oczyszczoną rybę kładziemy na desce i krótkim nożem nacinamy jej grzbiet, tuż przy kręgosłupie, oraz za łbem. Zmieniamy nóż i delikatnymi ruchami ( ciągnąc ostrzem noża po ościach), oddzielamy mięso ryby od kręgosłupa, zaczynając od łba i przesuwając nóż w stronę ogona. Odkładamy odciętą połówkę, przekładamy rybę

Miód i pieprz
Tarta z rybą po grecku 43

Tarta z rybą po grecku jest prawdziwą ozdobą wigilijnego stołu, ale przepis można wykorzystać też do ponownego przygotowania ryby po grecku jaka została z Wigilii. Ryba po grecku tyle ma wspólnego z Grecją, co fasolka po bretońsku z Bretanią, kawa po turecku z Turcją, pierogi ruskie z Rosją, a paprykarz szczeciński z rybami Ten ostatni chociaż ze Szczecina(...)rzeczywiście pochodzi, gdzie powstał jako produkt racjonalizatorski w laboratorium (jak mawiał kanclerz Bismarck: „Ludzie nie powinni wiedzieć jak robi się paprykarz szczeciński i politykę”:-)). Krewna psari speciota Wracając do ryby po grecku, to jednak jakieś związki, bardzo odległe, z kuchnią helleńską ta potrawa ma. Bardzo ładnie wiodące tam tropy prześledziła Agnieszka Kręglicka w jednym z felietonów dla „Wysokich Obcasów

Niedzielny kucharz
Wegańska Wigilia i wegańskie Święta – 12 sprawdzonych przepisów bez mięsa, bez nabiału i bez jajek 26

jakie menu przygotować dla osób niejedzących mięsa i produktów odzwierzęcych? Przygotowałam 12 prostych i sprawdzonych przepisów na Wigilię i Święta! Wszystkie przepisy są: bez mięsa (w tym bez ryb) bez nabiału bez jajek bez miodu bez żelatyny Wśród receptur znajdziesz zupy, dania główne, przystawki na ciepło, przystawki na zimno oraz ciasta i ciasteczka. Wykaz wszystkich przepisów oraz ich opis(...)farszem jak mięsny! Dodatek płatków drożdżowych i sosu sojowego podkreśla smak pierogów. Kapuśniaczki z białą fasolą Drożdżowe kapuśniaczki z białą fasolą i kiszoną kapustą. Najlepiej smakują z barszczem. Ryba po grecku z serca palmy Pyszne panierowane „filety” z serca palmy podane z warzywami. To naprawdę HIT! Tofu-ryba w galarecie „Ryba” z marynowanego tofu w galarecie

Via Gusto
Lin w śmietanie 47

klarowanego – ja użyłam zwykłego i też ładnie się usmażył bez przypalania) 1 cebula nieduża około 80 g 1 cytryna 200ml śmietanki 30 % lub śmietany 18% (*) mąka do obtoczenia ryby (może być pszenna lub bezglutenowa np kukurydziana) sól i świeżo zmielony pieprz do smaku Dodatkowo: Koperek lub natka pietruszki do poprawy smaku sosu oraz dekoracji. Ja akurat nie miałam(...)ręką, więc ryba na foto jest w kremowo białym sosie. PS. Możesz użyć także zwykłej śmietany 18%, ale istnieje ryzyko zważenia. Aby śmietana 18% nie zważyła się podczas duszenia, należy dodać do niej sok z połowy cytryny. Taniej jest wykorzystać zwykłą śmietanę, ale bezpieczniej i prościej słodką 30%. Wybór pozostawiam dla Was i w opisie wykonania uwzględniam obie wersje

Ania gotuje
Jak przyrządzić rybę, aby była soczysta? 86

wielkość. Przyjmuje się, że na każde 2,5 cm grubości fileta winno przypadać około 10 minut pieczenia (pamiętajmy jednak, że ryba pieczona w folii aluminiowej potrzebuje zwykle nieco więcej czasu). Podobnie sprawa ma się z gotowaniem ryby na parze – chudy filet powinien być gotowy w ciągu kilkunastu minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Warto również nie zapominać o tym, że jeśli(...)dopiero tuż przed pieczeniem czy smażeniem – sól wyciąga wodę z mięsa, dlatego nie warto poddawać mięsa zbyt długiemu działaniu soli, gdyż wtedy ryba będzie sucha. Sposoby na soczystą rybę Aby mięso ryby było prawdziwie soczyste i aromatyczne, należy jego smak zamknąć w środku. Są na to dwa sposoby. Pierwszym z nich jest poddanie mięsa działaniu wysokiej temperatury na początku

Kulinarne Przeboje
RYBA PO GRECKU 184

po grecku”. Nie mniej jednak potrawa jest przepyszna i jeśli ktoś nie przepada za tradycyjnym wigilijnym karpiem, może wybrać taką wersję ryby. Rybę po grecku można przygotować z filetów białej ryby np. dorsza, morszczuka(...)sandacza – wymienione przeze mnie ryby mają mało ości, co dla niektórych nie jest bez znaczenia. Tradycyjna ryba po grecku to smażona na patelni ryba, zapieczona pod warzywnym farszem. Ja proponuję ryby nie smażyć, a uparować. Danie nabierze lekkości i delikatności. Składniki na 4 porcje : 480g polędwicy z dorsza (albo filetów bez skóry z białej ryby) duża

Dietolog