ryby - 21588 przepisów (strona:8/1440)

Wegańska Wigilia i wegańskie Święta – 12 sprawdzonych przepisów bez mięsa, bez nabiału i bez jajek 26

jakie menu przygotować dla osób niejedzących mięsa i produktów odzwierzęcych? Przygotowałam 12 prostych i sprawdzonych przepisów na Wigilię i Święta! Wszystkie przepisy są: bez mięsa (w tym bez ryb) bez nabiału bez jajek bez miodu bez żelatyny Wśród receptur znajdziesz zupy, dania główne, przystawki na ciepło, przystawki na zimno oraz ciasta i ciasteczka. Wykaz wszystkich przepisów oraz ich opis(...)farszem jak mięsny! Dodatek płatków drożdżowych i sosu sojowego podkreśla smak pierogów. Kapuśniaczki z białą fasolą Drożdżowe kapuśniaczki z białą fasolą i kiszoną kapustą. Najlepiej smakują z barszczem. Ryba po grecku z serca palmy Pyszne panierowane „filety” z serca palmy podane z warzywami. To naprawdę HIT! Tofu-ryba w galarecie „Ryba” z marynowanego tofu w galarecie

Via Gusto
Lin w śmietanie 47

klarowanego – ja użyłam zwykłego i też ładnie się usmażył bez przypalania) 1 cebula nieduża około 80 g 1 cytryna 200ml śmietanki 30 % lub śmietany 18% (*) mąka do obtoczenia ryby (może być pszenna lub bezglutenowa np kukurydziana) sól i świeżo zmielony pieprz do smaku Dodatkowo: Koperek lub natka pietruszki do poprawy smaku sosu oraz dekoracji. Ja akurat nie miałam(...)ręką, więc ryba na foto jest w kremowo białym sosie. PS. Możesz użyć także zwykłej śmietany 18%, ale istnieje ryzyko zważenia. Aby śmietana 18% nie zważyła się podczas duszenia, należy dodać do niej sok z połowy cytryny. Taniej jest wykorzystać zwykłą śmietanę, ale bezpieczniej i prościej słodką 30%. Wybór pozostawiam dla Was i w opisie wykonania uwzględniam obie wersje

Ania gotuje
Jak przyrządzić rybę, aby była soczysta? 86

wielkość. Przyjmuje się, że na każde 2,5 cm grubości fileta winno przypadać około 10 minut pieczenia (pamiętajmy jednak, że ryba pieczona w folii aluminiowej potrzebuje zwykle nieco więcej czasu). Podobnie sprawa ma się z gotowaniem ryby na parze – chudy filet powinien być gotowy w ciągu kilkunastu minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Warto również nie zapominać o tym, że jeśli(...)dopiero tuż przed pieczeniem czy smażeniem – sól wyciąga wodę z mięsa, dlatego nie warto poddawać mięsa zbyt długiemu działaniu soli, gdyż wtedy ryba będzie sucha. Sposoby na soczystą rybę Aby mięso ryby było prawdziwie soczyste i aromatyczne, należy jego smak zamknąć w środku. Są na to dwa sposoby. Pierwszym z nich jest poddanie mięsa działaniu wysokiej temperatury na początku

Kulinarne Przeboje
RYBA PO GRECKU 184

po grecku”. Nie mniej jednak potrawa jest przepyszna i jeśli ktoś nie przepada za tradycyjnym wigilijnym karpiem, może wybrać taką wersję ryby. Rybę po grecku można przygotować z filetów białej ryby np. dorsza, morszczuka(...)sandacza – wymienione przeze mnie ryby mają mało ości, co dla niektórych nie jest bez znaczenia. Tradycyjna ryba po grecku to smażona na patelni ryba, zapieczona pod warzywnym farszem. Ja proponuję ryby nie smażyć, a uparować. Danie nabierze lekkości i delikatności. Składniki na 4 porcje : 480g polędwicy z dorsza (albo filetów bez skóry z białej ryby) duża

Dietolog
Dorsz w cieście z porem 259

ściereczką. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję roztopione i ostudzone masło, sól i wyrabiam ciasto mikserem. Odstawiam w ciepłe miejsce na 2 godziny nakryte ściereczką. farsz: Rybę sole, pieprzę, posypuję przyprawą do ryb i odstawiam na godzinę. Por kroję drobno i przesmażam na maśle. Przekładam na talerz. Na tej samej patelni przesmażam pieczarki pokrojone na cienkie paseczki. Do pieczarek(...)prostokąt około 30-20 cm.Przykładam na nim wyciętą rybę i odcinam nożem jej kształt na cieście. Pozostałe skrawki ciasta dołączam do ciasta odłożonego. Na wyciętej rybie układam farsz z ryby zostawiając po 1,5 cm z każdego boku na sklejenie. Na farsz rybny układam farsz z pora i dociskam ręką. Drugą część ciasta rozwałkowuję na trochę grubszy blat

wesoła kuchnia
Jesiotr z polskich stawów! 180

dzisiaj jest pysznie! Doskonale wiecie, że uwielbiam ryby i owoce morza. Ryby mogłabym jeść codziennie, i to w różnorodnej postaci, i pieczone, smażone, wędzone czy gotowane, w formie past, w całości, kotlecików, pulpecików i czego tylko można sobie wyobrazić. Ryby to cenne źródło pełnowartościowego białka, są lekko strawne, nie wymagają długiego czasu obróbki i powinny być spożywane(...)zapraszam Was na przepyszne danie, jakim jest Jesiotr na migdałowo-bazyliowej cukinii. Dzisiaj kolejny raz pokaże Wam w jak prosty, fajny i przede wszystkim smaczny sposób podać rybę. Więcej przepisów na ryby znajdziecie też oglądając filmy w  Kuchni Lidla , sami sprawdźcie jakie propozycje przygotował dla Was Karol Okrasa.  A teraz zapraszam na Jesiotra prosto z wód Wielkopolski

SMYKWKUCHNI
pstrąg wędzony z domowej wędzarni 135

sezonu na ryby ( zresztą w moim domu sezon na rybę trwa okrągły rok).  A jeżeli ryba to najlepiej wędzona. A wśród wędzonych ryb poczesne miejsce zajmuje pstrąg, tym bardziej że dosłownie kila kilometrów od mego domu są stawy w których hoduje się(...)płetwę na grzbiecie pstrąga, jeśli wyjdzie ona bez oporu, oznaczać to również będzie że ryba jest już uwędzona. Pstrągi zastawiamy w spokoju na kilka godzin do wystudzenia, ja po prostu zastawiam je w wędzarni, z lekko uchylonymi drzwiczkami i gotowe. W czasie wędzenia ryb bardzo ważne jest, aby temperatura nie przekroczyła 65 stopni, o czywiście nic złego się

Miód i pieprz
Gremolata - idealna do ryb i mięs 143

Jest to włoski sos. Oryginalnie podawana z giczą cielęcą. Dla polskiego podniebienia idealnie komponuję się z rybami i z innymi mięsami. W jej skład wchodzi czosnek, skórka z cytryny i natka pietruszki. W związku z tym, że w mojej doniczce wyrosła już natka - postanowiłam przygotować taką marynatę i cierpliwie z nią czekać aż przyjdzie weekend i będę mogła wrzucić(...)ucieramy z solą. Skórkę cytryn trzemy na tarce. Wszystko razem mieszamy i zalewamy oliwą. Taki sos możemy bardzo długo trzymać w lodówce. Smaki pięknie się przegryzają. Najlepiej smakuje z rybami! Ale z kurczakiem też polecam :) Sos stosujemy jako oddzielny sos albo marynatę.  Gremolata bez oliwy Gremolata z oliwą

Bon Appetit Małgorzaty
Ryba w galarecie 22

Ryba w galarecie pojawia się najczęściej na stołach wigilijnych jako alternatywa dla filetów rybnych i ryb podawanych w całości. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na rybę w galarecie. Stanowi zdrowy i lekko strawny posiłek mający wiele odmian które można dobrać w zależności od gustu. Najczęściej do tego typu potrawy dobierane są ryby żyjące w rzekach takie jak: karp(...)łosoś , sandacz, dorsz, pstrąg czy szczupak. Z uwagi na szeroki wachlarz wyboru każdy fan tego typu dań znajdzie coś dla siebie. Przygotowując rybę w galarecie nie trzeba ograniczać się jedynie do czasu świąt.To danie sprawdzi świetnie się również sprawdzi podczas zwykłego spotkania ze znajomymi oraz na imprezach okolicznościowych takich jak urodziny czy imieniny. Można ją podać na wiele różnych

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
PRZEPISY NA WIGILIĘ: TARTA Z RYBĄ PO GRECKU 116

warzywno-winnym, głównie pomidorowym sosem). Ryba a la ciasto Niezależnie od rodowodu, ryba po grecku stała się jednym z must have na polskiej wigilii. U nas w domu też tak jest, choć stoi raczej na skraju stołu, a nie w samym centrum, gdzie naczelne miejsce zajmują inne ryby (karp, sandacz w galarecie i pieczony, faszerowany szczupak). Żeby uatrakcyjnić(...)groszek, żeby obciążył spód. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni i wstaw ciasto na 15 minut. Krok 5 Wyciągamy ciasto i ułóż nadzienie. Najpierw idzie warstwa warzyw, potem ryba, potem znowu warzywa, ryby i ostatnia partia warzyw. Delikatnie dociskaj nadzienie podczas nakładania. Wierzch dekoruj wałkując kawałek ciasta wyciągnięty z lodówki w cienkie wałeczki, które naklej w kratkę na ostatniej warstwie

Niedzielny kucharz
Flądra smażona z patelni 40

Flądra smażona z patelni , czy też inna ryba smażona na patelni to nasza ulubiona forma przygotowania ryb. Ryby w naszym domu jadamy dosyć regularnie, ponieważ lubimy je jeść. Najczęściej przygotowujemy ryby smażone na patelni np. mintaj , ale niekiedy pieczemy je w piekarniku ( morszczuk lub pstrąg ), czasami smażymy kotlety rybne . Pod koniec czerwca byliśmy na wczasach nad morzem(...)zawsze w dzień odjazdu kupiliśmy świeże ryby, aby je zabrać do domu, zapakowane hermetycznie bezpiecznie dotarły do domu. Taki pakiet ryb można usmażyć na patelni w ciągu 1-3 dni, albo wrzucić do zamrażalnika na potem. Kupiliśmy flądry, dorsze i śledzie, gdyż te ostatnie Piotrek wprost uwielbia Dlatego najwięcej przepisów na blogu znajdziecie na śledzie , przygotowujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Przepisy na wigilię: Tarta z rybą po grecku 96

warzywno-winnym, głównie pomidorowym sosem). Ryba a la ciasto Niezależnie od rodowodu, ryba po grecku stała się jednym z must have na polskiej wigilii. U nas w domu też tak jest, choć stoi raczej na skraju stołu, a nie w samym centrum, gdzie naczelne miejsce zajmują inne ryby (karp, sandacz w galarecie i pieczony, faszerowany szczupak). Żeby uatrakcyjnić(...)żeby obciążył spód. Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni i wstawiamy ciasto na 15 minut. Krok 5 Wyciągamy ciasto i zaczynamy układać nadzienie. Najpierw idzie warstwa warzyw, potem ryba, potem znowu warzywa, ryby i ostatnia partia warzyw. Delikatnie dociskamy nadzienie podczas nakładania. Wierzch dekorujemy wałkując kawałek ciasta wyciągnięty z lodówki w cienkie wałeczki, które naklejamy w kratkę na ostatniej warstwie

Niedzielny kucharz
Idealny smażony karp z masłem czosnkowo-koperkowym 128

większości z tradycyjną Wigilią i Świętami Bożego Narodzenia. Część nie wyobraża sobie Świąt bez karpia – czeka się na niego z utęsknieniem przez cały rok. Inni uważają, że to ryba zbyt oścista i nie sięgają po nią wcale. Dziś chciałabym Wam przemycić nieco ciekawostek o karpiach, a także pokazać jak przygotować karpia idealnego – bez ości, wilgotnego w środku, chrupiącego(...)zewnątrz, aromatycznego i takiego, po którego sięgnięcie nawet o innych porach roku (a mówią to osoby, które nigdy nie przepadały za karpiem!). Warto nauczyć się wybierać dobrej jakości ryby, bo zwróci się to nam w smaku – nasz polski karp jest wart, aby wiedzieć o nim więcej. Karp jest w Polsce obecny już od 900 lat – prawdą jest

Poezja smaku
Wędzona ryba - zdrowa czy niezdrowa? 92

Wędzona ryba - zdrowa czy niezdrowa? Jeżeli chodzi o ryby to temat rzeka - są tłuste, mniej tłuste, te które możemy jeść, te które nie są wskazane ze względu na zawarte w nich toksyny... Jak jest zatem z rybami wędzonymi? Ryby wędzone mają niepowtarzalny smak i aromat - nie każdy z Nas jednakże za nimi przepada. Jeżeli wśród(...)więc akurat o to nie musimy się martwić. Jest natomiast pewien minus tego, że są moczone w solance - zawierają spore ilości soli - zatem osoby z nadciśnieniem raczej powinny unikać ryb poddanych tego typu obróbce termicznej. Kupujmy wędzone ryby od sprawdzonych dostawców - ich świeżość również nie jest bez znaczenia.  Największym przeciwwskazaniem do spożywania wędzonych

MintTaste
Wędzony pstrąg i dorada 285

1.Przygotowanie ryb do wędzenia -ryby świeżo złowione patroszymy usuwamy łuski i dokładnie płuczemy, następnie wycinamy skrzela i usuwamy oczy. -natomiast kupione ryby mamy już wypatroszone i w miarę czyste, zostaje nam tylko wycięcie skrzela i oczów -teraz nacieramy solą lub topimy w solance. -na sucho 25 g soli kamiennej/kg ryb przez 12 godzin. -w solance(...)godzin -na sucho rybę nacieramy z dwóch stron i w środku, a tam gdzie ryba jest grubsza dajemy troszkę więcej soli. Po 12 godz. rybę płuczemy i wycieramy papierowym ręcznikiem. -na mokro po wyjęciu ryby z solanki płuczemy ją i wycieramy papierowym ręcznikiem. 2.Osuszanie ryb -wieszamy na haczykach w przewiewnym chłodnym pomieszczeniu na 2-3 godz. (ja osobiście

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Przepisy na wigilię: Tarta z rybą po grecku 126

warzywno-winnym, głównie pomidorowym sosem). Ryba a la ciasto Niezależnie od rodowodu, ryba po grecku stała się jednym z must have na polskiej wigilii. U nas w domu też tak jest, choć stoi raczej na skraju stołu, a nie w samym centrum, gdzie naczelne miejsce zajmują inne ryby (karp, sandacz w galarecie i pieczony, faszerowany szczupak). Żeby uatrakcyjnić(...)żeby obciążył spód. Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni i wstawiamy ciasto na 15 minut. Krok 5 Wyciągamy ciasto i zaczynamy układać nadzienie. Najpierw idzie warstwa warzyw, potem ryba, potem znowu warzywa, ryby i ostatnia partia warzyw. Delikatnie dociskamy nadzienie podczas nakładania. Wierzch dekorujemy wałkując kawałek ciasta wyciągnięty z lodówki w cienkie wałeczki, które naklejamy w kratkę na ostatniej warstwie

Niedzielny kucharz
Zupa rybna 176

każdy mógł się już spotkać. Jadłam go pierwszy raz w zeszłym roku i do dnia dzisiejszego pamiętam jego smak. Pyszna, bardzo mięsista ryba. Łatwo się filetuje i ma bardzo ładny kolor skóry. Koniecznie spróbujcie tej ryby przy nadarzającej się okazji! Kiedy pojechaliśmy do  MAKRO  po ryby i zobaczyliśmy te wszystkie piękne okazy ciężko było oprzeć(...)jakiejś konkretnej rybie czy owocach morza możemy zadzwonić do wybranej przez nas hali i poprosić o połączenia z działem, gdzie możemy uzyskać wszelkie informacje na temat dostawy, asortymentu i ewentualnie złożyć zamówienie (z wyprzedzeniem) na to co nas interesuje! Zobaczcie koniecznie na końcu postu część działu rybnego MAKRO - robi wrażenie, prawda? Zresztą do ryb z MAKRO jeszcze wrócimy :) Składniki

Plate of Joy
Grillowana ryba w liściach – starożytny sekret na idealną rybę 114

przygotowywania żywności w folii aluminiowej itp. z taką różnicą, że potrawy w liściach nie będą tak hermetycznie zapakowane. Będą one czerpały wilgoć, która naturalnie znajduje się w liściach. Ryby w liściach mogą być przygotowywane w całości lub mogą być to filety. Grillowanie ryb w liściach powinno się rozpocząć od oczyszczenia liści, natarcia ryby lekko olejem aby zapobiec(...)kuchennego lub wykałaczki. Grillowana ryba w liściach bananowca 4 całe makrele (oczyszczone i wypatroszone, odcięte głowy w razie potrzeby) ½ łyżeczki imbiru w proszku ½ łyżeczki kolendry w proszku 2 łyżeczki chili w proszku ½ łyżeczki kminku w proszku 1 łyżka kurkumy w proszku ½ łyżeczki soli 2 łyżki wody 2 łyżki oleju słonecznikowego liście bananowca do owijania ryby do sosu: 3 łyżki

naRuszcie