ryby - 20588 przepisów (strona:3/1373)

Pieczone warzywa i grillowany dorsz. Idealny pomysł na weekendowy obiad. 158

stopni C z termoobiegiem.  GRILLOWANY DORSZ Z LEKKĄ NUTĄ POMARAŃCZA Ryby charakteryzują się bardzo delikatnym mięsem, im ryba zawiera mniej tłuszczu, tym to mięso delikatniejsze, tym jego obróbka jest trudniejsza, i powinna być bardziej precyzyjna. Najłatwiej przygotowuje się ryby tłuste, bo nie trzeba się mocno postarać aby je np. przesuszyć. Jeśli nie masz wprawy w przygotowaniu(...)czemu ciepło rozprowadza się równomiernie, a mięso nie przypala. Rybę zawsze zaczynamy czy to grillować czy smażyć od skóry. Pamiętajcie, że ryba, jej mięso to nic innego jak w większości białko, dlatego dość szybko struktura mięsa się ścina. Ryby powinny być obrabiane w dość wysokich temperaturach, ale bardzo szybkim czasie, ma to na celu, zamknięcie całego smaku i aromatu

SMYKWKUCHNI
Jak smażyć ryby mrożone? 306

olej. Tłuszcz i sama patelnia muszą być bardzo dobrze rozgrzane , dopiero po włożeniu ryby na tłuszcz można zmniejszyć panik. Ryba: Rybę należy rozmrozić przed smażeniem, oraz porządnie odsączyć, tak by była sucha. Ja np. wkładam ryby do lodówki na noc na durszlak, by same się rozmroziły i odsączyły z nadmiaru wody, dodatkowo na następny dzień obsuszam każdą sztukę(...)patelni pełnej tłuszczu - wodnistej ryby. Woda + tłuszcz = pryskanie tłuszczu. Jaka ryba najlepsza? Jeżeli już kupujemy mrożonkę, to warto zwrócić uwagę na to by ryba nie była glazurowana, tylko po prostu mrożona. Glazurowanie ryby to taki dodatek do już zamrożonej ryby w postaci dodatkowej warstwy lodu z chemicznymi dodatkami jak. np. kwas mlekowy czy chlorek sodu. Glazurowanie

Poezja Smaków - blog kulinarny
Gładzica pieczona z warzywami w papilotach 41

Robicie je, czy raczej nie? Ja osobiście mam wrażenie, że większość z nas jednak je robi. U mnie na pewno będzie więcej warzyw i owoców. Stawiam też bardziej na ryby, niż na mięso w naszym domowym menu, także spodziewajcie się na blogu kolejnych przepisów z  rybami w roli głównej. Tym razem w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie(...)Gładzica pieczona z warzywami w papilotach jest bardzo łatwa do przygotowania i robi sie ją szybko. Serdecznie zapraszam Was po przepis, a przy okazji poczytacie też dlaczego warto jeść ryby i jakie korzyści przynoszą one naszemu organizmowi.  Gładzica pieczona z warzywami   Zdrów jak ryba Prawidłowe i racjonalne żywienie jest jednym z ważniejszych czynników środowiskowych, które istotnie wpływają

Kulinarne przygody Gatity
Smażona ryba w panierce z talarkami ziemniaków 58

context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","author":{"@type":"Person","name":"ProstePesto"},"name":"Sma\u017cona ryba w panierce z talarkami ziemniak\u00f3w","description":"Pomys\u0142 na pyszn\u0105 panierowan\u0105 ryb\u0119. Pstr\u0105g t\u0119czowy sma\u017cony w chrupi\u0105cej panierce. Najlepiej smakuje z talarkami ziemniak\u00f3w i dipem.","image":"https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/04\/ryba-z-ziemniakami.jpg","recipeCategory":["Dania(...)u0142\u00f3wne"],"recipeCuisine":[],"keywords":["frytki","obiad z ryb\u0105","panierowana ryba","pomys\u0142 na obiad","pstr\u0105g t\u0119czowy","ryba","ryba na obiad","ryba sma\u017cona","ryba w panierce","\u015bwie\u017ca ryba","talarki ziemniaczane"],"datePublished":"2020-04-17T17:51:08+01:00","nutrition":{"@type":"NutritionInformation","servingSize":"2","calories":"290 kcal \/ 100 g"},"recipeIngredient":["500 g pstr\u0105ga

ProstePesto.pl
Jaka ryba na obiad? 83

zbliżają się święta, chcę powiedzieć kilka słów o rybach. Bo zapewne niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę, ale już za 40 lat możemy doczekać świąt bez ryb na stole. Bo ryb już po prostu nie będzie. Nigdzie. Dlatego ten temat jest taki ważny. Za kilka dni święta. Czas w którym Polacy chętnie przygotowują dania(...)Święta? Wybierajmy odpowiedzialnie – z troską zarówno o ekosystemy mórz i oceanów, jak i o ludzi, których byt zależy od rybołówstwa. WWF poprzez praktyczny poradnik konsumenta: „Jaka ryba na obiad?” podpowiada jakie ryby i owoce morza wybrać, a których unikać by był to wybór przyjazny środowisku morskiemu. O tym możecie poczytać na ryby.wwf.pl Stada ryb i innych organizmów morskich

Marder&Marder Manufacture
Ryby z rodzinnej przetwórni PPH MAN – ryby z dostawą do domu 35

Lubicie ryby? My uwielbiam. Tak, nawet dzieci. Moja córeczka bardzo lubi pieczone lub smażone rybne kotleciki czy domowe rybne paluszki. Synek za to uwielbiam wędzoną makrelę. A ja? Ja kocham praktycznie wszystkie ryby w różnych postaciach – pieczone, smażone, w wersji po grecku i oczywiście śledzie. Za nimi wprost przepadam. Ryby jadamy u nas nie tylko(...)święta. Dla nas ryby, to praktycznie codzienność. Łosoś w sałatce, śledź, wędzona makrela lub pasta kanapkowa z makrelą,a  na obiad smażona lub pieczona ryba. My ryby uwielbiamy. Ostatnio odkryłam fajne miejsce, gdzie można zamówić świeże ryby z dostawą do domu. A mowa o rodzinnej przetwórni PPH MAN . Ich pełną ofertę znajdziecie na e-ryby.pl

Słodkie okruszki
Ryby w diecie dzieci 73

jeść co najmniej 3 razy w tygodniu. Ale co z żywieniem dzieci? Kiedy można maluszkowi podać rybę, ile powinien jej zjeść i jak mieć pewność, że jest to w stu procentach bezpieczne? Rybka dla maluszka W pierwszych trzech latach życia ryby są niezwykle ważne. To okres najbardziej intensywnego wzrostu, więc dziecko potrzebuje bardzo wiele białka i składników odżywczych(...)pieczone czy wędzone, a nawet usmażone na maśle klarowanym. Im wczesnej zaczniesz podawać dziecku rybę, tym większe prawdopodobieństwo, że nie będzie od niej stronił. Wprowadzenie tego smaku w okolicach 16-18 miesiąca życia jest najgorszym rozwiązaniem – to okres negacji, kiedy dziecko odrzuca nowe smaki. Dołączenie ryby do diety dziecka jest świetnym sposobem na wykształcenie w nim prawidłowych nawyków żywieniowych

Codogara
Pasta rybna z dorsza i sieji z koperkiem i cytryną z szybkowaru 121

Zainspirowana tradycyjnym przepisem z Kuchni Polskiej (Ryba po Polsku), przygotowałam w szybkowarze wywar warzywny, w którym później ugotowałam ryby. Wywar ten, to nic innego, jak nasz tradycyjny wywar na rosół, tyle, że bez mięsa.  Powstałą pastę rybną mogę określić w następujący sposób: aromatyczna soczysta z subtelną, kwaskową nutą(...)środek najgrubszej części ryby i po wyjęciu przyłóż natychmiast do ust. Jeśli igła będzie wyczuwalnie gorąca, ryba doszła i należy ją wyjąć. Prawidłowa temperatura ugotowanej ryby powinna być poniżej 100 ° C . Dobrze ugotowana nie rozpadnie się. wywaru z gotowania ryb nie wylewaj. Jeśli nie masz co z nim począć

Szybko Szybkowar
Paluszki rybne w chrupiącej panierce 19

Złociste, chrupiące i przepyszne paluszki rybne w zdrowej wersji z piekarnika. Koniecznie kup w sklepie fileta białej ryby, możesz użyć dorsza, mintaja, halibuta, karmazyna, itp. Pamiętaj żeby pod żadnym pozorem nie dawać malutkiemu dziecku kupnych paluszków rybnych z działu mrożonek kupionych w sklepie, zawierają dużo soli i innych dodatków, których należy unikać. Paluszki rybne najlepiej przygotować samemu z niewielu(...)składników, wtedy mamy pewność że posiłek będzie zdrowy i pozbawiony zakazanych produktów. Pamiętaj również by w diecie niemowlaków i małych dzieci unikać podawania ryb drapieżnych. Do ryb drapieżnych których należy unikać, należą między innymi: tuńczyk, miecznik, makrela, panga, tilapia, łosoś atlantycki, okoń. Ryby te magazynują znacznie więcej metali ciężkich, co może być groźne dla dzieci. (adsbygoogle = window.adsbygoogle

ProstePesto.pl
Ryba po grecku 998

ilością ryby a mniejszą ilością warzyw, według własnego smaku i uznania Ryba po grecku – Składniki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ryba po grecku – Smażona ryba – Składniki 600 g świeżej bądź mrożonej ryby niecałe pół szklanki mąki pszennej do panierowania ryby sól pieprz olej do smażenia Ryba po grecku – Farsz warzywny – Składniki 5 dużych marchewek(...)połowy cytryny szklanka wody 4 łyżki przecieru pomidorowego sól pieprz cukier 4 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 2 łyżeczki słodkiej papryki 1/3 szklanki oleju roślinnego Ryba po grecku – Wykonanie Do ryby po grecku wybieram zazwyczaj filety z „białej ryby”. Można wybrać świeżą bądź mrożoną rybę, ja wolę świeżą, ale z mrożonej danie wyjdzie również

To Musisz Wiedzieć
Menu na tydzień: Ryby i owoce morza 88

natomiast po zakupy rybne udaje się do dyskontów, bo jak mówi tu ryby są świeże, a w każdym razie można to sprawdzić. Jak sprawdzić czy ryba jest świeża? Jest to możliwe gdy ryby są sprzedawane w całości. Jeśli ryba ma ładne, błyszczące oko to znaczy, że jest świeża. Jeśli oko jest matowe i zapadnięte – nie kupujcie(...)wskazówki jak poznać, czy ryba jest świeża. W hipermarketach, niestety, na lodzie leżą tony nieświeżych ryb, mrożonych często kilkakrotnie. Dobrze im się przyjrzyjcie przed zakupem. Świeża ryba z dyskontu? Dyskonty sprzedają ryby pakowane, co ma swoje wady, ale też zalety. Wadą jest ograniczona możliwość przyjrzenia się rybie – do skrzeli nie zajrzyjcie. Ale oczy i sprężystość rybo można

Niedzielny kucharz
DOBRE RYBY – to w nich tkwi zdrowie i smak 147

jest świeży. Dodatkowym atutem jest sposób pakowania zapewniający stałą temperaturę nie przekraczającą 6 stopni Celsjusza co utrzymuje świeżość. Zamawiając na DobreRyby.pl masz pewność, że 24h przed dostawą ryba była jeszcze żywa.  Ryby na miejscu są przetwarzane do postaci patroszonej, fileta lub można je zakupić w całości z głową lub bez głowy. Sprawdzeni dostawcy! Hodowla prowadzona przez dostawców oparta(...)wędzone (, które również uwielbiam i cenię). A jeśli szukacie pysznych przepisów na rybę… polecam zajrzeć tu (klik) lub na fanpag DobreRyby.pl Ja już szykuję się do przygotowania duszonych płatów jesiotra na kiszonej kapuście w curry. Brzmi wspaniale prawda? Przepis znajdziecie tutaj (klik) . Inne przepisy z udziałem ryb już niedługo również na moim blogu Zaglądajcie. I pamiętajcie

Słodkie okruszki
Wędzone makrele 75

nacieramy odważoną solą, zewnątrz i wewnątrz. Na grzebiecie tam gdzie jest więcej mięsa, soli rozprowadzamy więcej, na płatach bocznych można posypać mniej. Zasoloną rybę wkładamy do miski i odstawiamy na 1 godzinę - po 30 minutach, zasolone ryby przemieszać. Ociekanie:  Po zasoleniu, ryby dokładnie płuczemy pod bieżącą, zimną wodą, zewnątrz i wewnątrz. Następnie wieszamy na prętach lub hakach(...)tych rybach zajęło mi 50 minut. Podpiekanie:  w temperaturze 80-90 0 C przez 20-30 minut. W tym czasie ryba się pięknie otworzy nawet bez użycia wykałaczek czy specjalnych haków, które rozwierają płaty boczne ryby, ryby będą uwędzone w środku. Wędzenie:  w temperaturze 55-60 0 C przez

Kocham..lubię..gotuję..
Marynowana w soli biała ryba podana na surowo w cytrynowym winegrecie 155

fenomenalnego jak Matjas zresztą: Gravlax z łososia .  Na przygotowanie marynowanej w soli ryby trzeba zarezerwować sobie kilka dni jeśli mamy świeżą rybę nigdy wcześniej nie zamrożoną To z powodu kilku dnia mrożenia zasolonej ryby. Do marynowania w soli nadają się białe ryby ale przede wszystkim ryby tłuste: śledź, makrela, palia, pstrąg tęczowy czy łosoś(...)trzepaczką lub rózgą dodawać cienkim strumieniem oliwę nie przestając ubijania. Ubijać do uzyskania gęstej lejącej emulsji. Rybę osączyć i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić filety w małe kawałki i wymieszać w winegrecie. Dodać posiekany ogórek, szczypiorek i czerwoną paprykę. Układać po kopczyku zamarynowanej ryby na plastrze ugotowanego czerwonego buraka. Przybrać młodym listkiem czerwonego buraka. Podawać schłodzone. bron:EmTe

Sztuka gotowania w/g Samiry
Ryba po grecku w wersji odchudzonej 147

wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej. Jeśli kupiliście rybę mrożoną, to trzeba ją rozmrozić. Nie należy wkładać zamrożonych płatów do gorącego wywaru, który ulegnie rozcieńczeniu, a ryba będzie bez smaku. Wywar do ryby należy dobrze przyprawić, powinien mieć wyrazisty smak, który przekaże rybieRybę po grecku podaje się  na zimno i na ciepło. Może być przystawką na przyjęciu(...)częścią pełnowartościowego dania obiadowego. Moja ulubiona wersja -  ryba po grecku na ciepło, podana z ryżem. Składniki: 1 kg płatów ryby morskiej (takiej jak: mintaj, sola, dorsz lub halibut) wywar do parzenia ryby: 5 szklanek wody, 1/2 cebuli, 4 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, 5 ziarenek czarnego pieprzu, 2 łyżeczki soku z cytryny, sól do smaku

Codziennik Kuchenny
Ryba smażona z patelni 138

Ryba smażona z patelni to nasza ulubiona forma przygotowania ryby. Ryby w naszym domu jadamy dosyć regularnie, ponieważ lubimy jeść ryby. Tak jak wspomniałam, najczęściej przygotowujemy ryby smażone na patelni np. mintaj , niekiedy pieczemy je w piekarniku ( morszczuk lub pstrąg ), czasami smażymy kotlety rybne . Jednak najwięcej przepisów na blogu znajdziecie na śledzie , jemy je pod różną(...)patelni rozgrzewamy olej i wkładamy po 4 kawałki ryby (zaczynamy smażyć od skóry) i smażymy po 3-4 minuty z każdej strony aż ryba będzie zrumieniona na złoto. Przekładamy usmażone kawałki ryby na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu ze smażenia. Dodatkowo posypujemy każdy kawałek ryby pieprzem cytrynowym i podajemy rybę z surówką z kiszonej kapusty

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ryby wędzone – czy na pewną są zdrowe? 183

też powinniśmy poszukać zaufaną osobę. Różne sposoby wędzenia Przed rozpoczęciem właściwego procesu wędzenia, ryba powinna być należycie przygotowana. W dużym uproszczeniu, należy zadbać o to, by ryba była dokładnie wysuszona i osolona. Następnie ryby można zacząć wędzić, a to można zrobić na wiele sposobów, przy czym główny podział to: wędzenie na zimno; wędzenie na ciepło; wędzenie na gorąco. Temperatura(...)celu usunięcia niebezpiecznych związków. Ryby macza się w roztworach, które mają nadać rybie taki sam smak i aromat co tradycyjne wędzenie. Czy i jakie środki i związki chemiczne są dodawane do roztworów używanych przez producentów, tego zwykły konsument nie wie (i może dobrze) Ryby wędzone były spożywane od zawsze Ciekawe jest stwierdzenie prof. Władysław Migdała z krakowskiego Uniwersytetu

Ciasna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania