ryby - 22566 przepisów (strona:14/1505)

Pstrąg smażony w mące kukurydzianej, z kaszą gryczaną, papryką i serem 241

Może jestem dziwna, ale gdybym miała do wyboru pstrąga lub łososia, wzięłabym tego pierwszego. To nasz słodkowodny przyjaciel i przenigdy się go nie wyprę. ;) Ostatnio testuję przeróżne warianty tej ryby i każdy tak samo świetnie mi smakuje. Dziś polecam serdecznie wersję z kaszą gryczaną, smażoną w mące kukurydzianej.  Na 4 ryby: 1 torebka kaszy gryczanej Kupiec (100g(...)Dorzucamy do lekko przestudzonego farszu i dobrze mieszamy. Przyprawione ryby wyjmujemy z lodówki i nadziewamy farszem. By podczas smażenia nic się nam nie wysypało, rybie brzuszki zabezpieczamy przy pomocy małych wykałaczek. Każdą z ryb na bieżąco obtaczamy w mące kukurydzianej i wkładamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smażymy po kilka minut z każdej strony na niedużym ogniu

Kuchenna Kontrrewolucya
Ryba po japońsku 169

Ryba po japońsku – nie wiem jak się ma nazwa do tej potrawy, składniki przypominają raczej klimaty naszej szerokości geograficznej. Jedyne co przychodzi mi do głowy to połączenie smaku kwaśnego ze słodkim. I ten dodatkowy smak, który finalnie powstał, a który ciężko określić, umami. Jest oczywiście też słony smak i jak się uprzecie będzie także ostry. Ja z ostrego zrezygnowałam(...)końcu potrawę robiłam nie tylko dla siebie. Jak sama potrawa? Pyszna. Już od wielu lat przyglądam się przepisom na rybę po japońsku. Raczej ją pomijałam. Nie wiem czym to było spowodowane, może dodatkiem papryki konserwowej, której nie jestem fanem. A właściwie wszędzie był dokładnie ten sam zestaw produktów: ogórki konserwowe i papryka. I przyznam się Wam szczerze, że do samego

Kardamonovy
Ryba po rybacku na Wigilię – przepis krok po kroku 84

Chociaż trudno w to uwierzyć, do Wigilii zostało zaledwie 5 dni! Dlatego dzisiaj chciałabym podzielić z Wami moim przepisem na wigilijną potrawę z ryby. W moim domu, a wcześniej w domu mojej Babci, gdzie zawsze odbywała się kolacja wigilijna, tradycyjnym daniem jest właśnie ryba, którą od zawsze nazywano rybą po rybacku. Danie to składa się ze smażonej ryby oraz specjalnie przygotowanej jarzynki. Całość tworzy bardzo harmonijne w smaku, a zarazem delikatne danie, od którego zawsze zaczynamy naszą Wigilię. W dodatku, ryba po rybacku jest prosta w przygotowaniu i nie wymaga zbyt długiego stania przy kuchni R yba po rybacku na Wigilię – przepis krok po kroku Do przygotowania ryby po rybacku będziecie potrzebować: 2 marchewki 2 pietruszki

Okiem Blondynki by McBlondi
Ryba po rybacku na Wigilię – przepis krok po kroku 91

Chociaż trudno w to uwierzyć, do Wigilii zostało zaledwie 5 dni! Dlatego dzisiaj chciałabym podzielić z Wami moim przepisem na wigilijną potrawę z ryby. W moim domu, a wcześniej w domu mojej Babci, gdzie zawsze odbywała się kolacja wigilijna, tradycyjnym daniem jest właśnie ryba, którą od zawsze nazywano rybą po rybacku. Danie to składa się ze smażonej ryby oraz specjalnie przygotowanej jarzynki. Całość tworzy bardzo harmonijne w smaku, a zarazem delikatne danie, od którego zawsze zaczynamy naszą Wigilię. W dodatku, ryba po rybacku jest prosta w przygotowaniu i nie wymaga zbyt długiego stania przy kuchni R yba po rybacku na Wigilię – przepis krok po kroku Do przygotowania ryby po rybacku będziecie potrzebować: 2 marchewki 2 pietruszki

Okiem Blondynki by McBlondi
Ryba po rybacku na Wigilię – przepis krok po kroku 79

Chociaż trudno w to uwierzyć, do Wigilii zostało zaledwie 5 dni! Dlatego dzisiaj chciałabym podzielić z Wami moim przepisem na wigilijną potrawę z ryby. W moim domu, a wcześniej w domu mojej Babci, gdzie zawsze odbywała się kolacja wigilijna, tradycyjnym daniem jest właśnie ryba, którą od zawsze nazywano rybą po rybacku. Danie to składa się ze smażonej ryby oraz specjalnie przygotowanej jarzynki. Całość tworzy bardzo harmonijne w smaku, a zarazem delikatne danie, od którego zawsze zaczynamy naszą Wigilię. W dodatku, ryba po rybacku jest prosta w przygotowaniu i nie wymaga zbyt długiego stania przy kuchni R yba po rybacku na Wigilię – przepis krok po kroku Do przygotowania ryby po rybacku będziecie potrzebować: 2 marchewki 2 pietruszki

Okiem Blondynki by McBlondi
Pieczony pstrąg – Obiad w 30 minut 76

który jest niskowęglowodanowy i bezglutenowy? Możesz go znaleźć w tym artykule. Jest on prosty w przygotowaniu i możesz go zjeść w ciągu trzydziestu minut! Zanim zaczniesz piec, musisz doprawić rybę solą i pieprzem. Rozgrzej patelnię na średnio-wysokim ogniu i dodaj trochę masła. Następnie dodaj plasterki cytryny i połowę plasterków cebuli. Na koniec dodaj pstrąga i piecz przez(...)podawać z sałatką, aby uzyskać jeszcze niższą zawartość węglowodanów. Te przepisy można również wykorzystać w dietach low-carb i paleo, podając je z ryżem lub mieszanymi warzywami. Cała ryba jest również bogata w kwasy tłuszczowe omega-3, witaminę B12, minerały i białko, więc stanowi doskonały wybór dla osób stosujących te diety. Te przepisy na pstrąga tęczowego są idealne dla diet

Patchwork
Ryba w zalewie. 132

Ryba w zalewie. Podstawą świątecznej kolacji wigilijnej są ryby , jest to znakomita i zdrowa opcja na posiłek . Jeśli szukasz znakomitego przepisu na rybę w zalewie, która sprawia, że ryba jest soczysta i pełna smaku oraz aromatu to ten przepis jest idealny. Możesz uczynić ten przepis coroczną nową tradycją świątecznej kolacji. Kawałki ryby smażone na patelni są soczyste(...)delikatne w środku. Dodatek ogórka konserwowego i papryki oraz świeżej cebuli sprawi, że sałatka z rybą jest idealną opcją nie tylko na święta ale także na różne okazje. Papryka czerwona jest bardzo wspaniałym dodatkiem do sałatek, kanapek, gulaszu. Papryka jest dobrym źródłem wartości odżywczych. Jako jedno z nielicznych warzyw zachowuje swoje wartości podczas pieczenia i duszenia. Papryka czerwona

Zdrowy Styl Joanny
Pulpety rybne w sosie koperkowym 96

Pulpety rybne w sosie koperkowym to mój dzisiejszy pomysł na smaczny obiad. Czy ryby znajdują się w waszej diecie? Czy je lubicie? Czy wasze dzieci jadają ryby? W mojej rodzinie są wielcy fani ryb i tacy, którzy najchętniej zapomnieli by o ich istnieniu. Dzieci też mają swoje upodobania (np szprotki w oleju albo paluszki rybne). Ja lubię(...)ryby pieczone, ryby z grilla albo ryby duszone w sosie – bardzo smakuje mi ryba po meksykańsku, którą Wam polecam!. Pulpeciki i klopsiki to jest danie lubiane przez małych u dużych. Ta niewielka forma to dobry pomysł by wprowadzić do diety różnorakie składniki np ryby, warzywa, zioła czy zboża. Do pulpetów oprócz mielonego mięsa zawsze można

Dorota Smakuje
Ryba po japońsku 141

Moją ulubioną potrawą wigilijną do tej pory była ryba po grecku i robiłam ją każdego roku. Tym razem jednak postanowiłam zrobić coś innego, coś nowego, czego jeszcze nie robiłam. Z zamiarem zrobienia ryby po japońsku nosiłam się już od dłuższego czasu, bo podoba mi się to jak wygląda. Kiedyś też gdzieś ją próbowałam i smakowała mi. Ale wiadomo(...)gospodyń tyle przepisów, podobnie jak z rybą po grecku, więc zaprezentuję wam ten, z którego ja skorzystałam. Znalazłam go na tej stronie: https://www.doradcasmaku.pl/przepis-ryba-po-japonsku-304787. A oto on: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 500g filetów z morszczuka argentyńskiego (może być też inna ryba) 1 czerwona papryka 3-4 ogórki konserwowe średniej wielkości 1,5 cebuli 2-3 jajka bułka

Waniliowe Improwizacje
Ryby z puszek i wino to duet idealny 149

bazie ryb z puszki? Ryby w puszkach to jeden z najciekawszych, rozwijających się we współczesnej gastronomii trendów. Zarówno w Europie Zachodniej, jak i w Stanach Zjednoczonych po ryby w puszkach coraz częściej sięgają uznani szefowie kuchni. Powstają nawet restauracje i bary specjalizujące się w podawaniu „puszkowych rarytasów”. W Lizbonie, Londynie, Nowym Jorku czy Barcelonie mamy okazję spróbować(...)Jednak delikatne wino białe można łączyć niemal z każdą rybą. – Ciekawym pomysłem, którym możemy pozytywnie zaskoczyć naszych gości, jest podanie im rybnych przekąsek oraz różowego wina – koniecznie polskiego. Z uwagi na klimat i mniejszą ilość słońca, jest to wino wytrawne, bardziej mineralne, dlatego będzie doskonale komponować się ze smakiem ryby – dodaje Daniel Matz. Jakich win nie powinniśmy łączyć

codojedzenia
Pasta z makreli wędzonej 283

Makrela to tłusta ryba, ale zawierająca ogromne ilości białka . Jest to aż 20 g w 100 g wędzonej ryby. Tłuszcz z ryb to nic innego jak cenne dla naszego zdrowia i szczupłej sylwetki kwasy omega-3 i omega-6. Jeśli nie lubicie ryby jako takiej to może spróbujcie kombinować z pastami. Do pasty można wepchnąć dużo wartościowego(...)dorzucić co najmniej jeszcze jedną rybę w tygodniu. Tak już lepiej . Pasta to fajny pomysł na wykorzystanie resztek . My bardzo się cieszymy, kiedy zostanie nam smażona ryba po obiedzie . Z takiej ryby wychodzi pełna smaków pasta. I nie – pasta wcale nie jest zbyt tłusta i niezdrowa mimo smażonej ryby. Jeśli chodzi o smażenie ryb, to zawsze

Słodkie Gotowanie
Ryba w sosie czosnkowym 277

śniadanie. Jeśli odpowiednio przygotujecie sos czosnkowy to z całą pewnością nie będziecie mieli „nieprzyjemnego oddechu”. Tą przystawkę najlepiej jest przygotować jeśli zostanie Wam ryba np. z piątkowego obiadu. Składniki do przygotowania ryby 700g mrożonej ryby np. miruny 2-3 jajka mąka Składniki do przygotowania sosu czosnkowego 1 duży kubek jogurtu naturalnego (400g) 4-5 ząbków czosnku(...)łyżki majonezu szczypta soli szczypta cukru szczypta pieprzu szczypta ziół prowansalskich Dodatkowe składniki ziarenka słonecznika Przepis na rybę Rybę odmrażamy, myjemy i dokładnie osuszamy. Jajka roztrzepujemy w misce przy pomocy widelca. Rybę obtaczamy w jajku, mące, jajku i smażymy na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu odsączamy ją na ręczniku papierowym. Przepis na sos czosnkowy Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z majonezem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wigilia i Boże Narodzenie: Ryba w czerwonym sosie 175

cukru, mąkę, 1 - 2 jajka, bułkę tartą, tłuszcz do smażenia, sól, pieprz. Rybę umyj, osusz i pokrój na porcje. Każdy kawałek oprósz solą. Jajka sparz i wbij do miski. Roztrzep je widelcem. Na jeden z płaskich talerzy wsyp mąkę. Na drugi talerz wsyp bułkę tartą. Każdą porcję ryby opanieruj w mące, jajkach i bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej(...)gorącym tłuszczu usmaż ryby. Gdy z obu stron ryby nabiorą ładnego, złotobrązowego koloru, przełóż je na papierowe ręczniki, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Gdy ryby będą gotowe, przygotuj sos. Cebule obierz z łupinek i pokrój je w kostkę. Pieczarki oczyść, umyj i pokrój w plasterki lub w kostkę. Tłuszcz pozostały ze smażenia ryb ponownie rozgrzej

blog.moje-pasje.info
Dorsz – wartościowe źródło białka, witamin i kwasów omega-3 131

mięsie dorsza znajduje się wiele witamin i minerałów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ryba bogata w witaminę D, witaminy z grupy B, kwasy omega-3 oraz fosfor i selen zapewnia silne kości, dobrą odporność, zdrowy układ nerwowy i sprawnie funkcjonujący mózg. Codzienne spożywanie ryby chroni przed chorobami serca i zawałem. Kwasy omega-3 oraz selen wykazują właściwości przeciwzapalne, łagodząc(...)tymianek czy pietruszka, a także skórka cytryny. Żeby wydobyć pełen smak Skrei, przyprawy należy dodać dopiero pod koniec smażenia, zmniejszając temperaturę. Dorsz atlantycki – ryba bezpieczna również dla dzieci i kobiet w ciąży Choć ryby stanowią dobre źródło białka, minerałów i kwasów omega-3, ostrzega się przed ich nadmiernym spożywaniem ze względu na obecność w ich mięsie substancji szkodliwych. Dorsz

Moja smaczna kuchnia
Pieczona makrela z warzywami 253

dość popularną rybą, ale w 99% przypadków jest to makrela wędzona. Do tego stopnia, że kupno świeżej makreli może okazać się bardzo poważnym wyzwaniem – nie ma jej w ofercie większości sklepów rybnych, a co dopiero supermarketów. Jej kupno nie jest jednak całkowicie niemożliwe, nawet jeśli będzie trzeba trochę poszukać. Spróbować powinny przede wszystkim osoby, którą lubią morskie ryby zbliżone(...)gallery-213 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-213 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe - ryby i marynata Składniki wyjściowe - warzywa Rybę marynujemy przez min. 24h Pokrojone warzywa... ...krótko smażymy / dusimy Ryby najpierw lekko podsmażamy... ...a następnie dobrze zapiekamy Pieczona makrela z warzywami Post Pieczona makrela z warzywami pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa

Kulinarna Pokusa