ryby - 21588 przepisów (strona:20/1440)

Boże Narodzenie w Europie 28

wędrowca. Pod obrusem kładą sianko. Po posiłku nie zabierają potraw ze stołu, aby mogły stanowić pokarm dla aniołów i dusz przodków. Przygotowują 12 postnych potraw wigilijnych . Na stole królują ryby – karp, szczupak i śledzie na różne sposoby. Jada się też pierogi z kapustą i grzybami, makiem oraz śliżyki, czyli pierożki lepione z ciasta drożdżowego z dodatkiem maku(...)potrawy mięsne. Na rozpoczęcie Wigilii spożywają kapustnicę, czyli kapuśniak, potem kotlety schabowe. Na stole znajdziemy też gotowaną kiełbasę, ćwikłę z chrzanem oraz knedle z bryndzą. Spożywa się też pieczone ryby m.in. karpia z sałatką ziemniaczaną. Słowacy zajadają się również słodyczami m.in. ciastami np. struclą z makiem, ciastkami, orzechami, owocami, haluszkami z makiem i piją kompot z suszu. Po posiłku

ProstePesto.pl
Zapiekany dorsz - przepyszny i prosty przepis na rybę! 44

Ryby jem codziennie, bardzo lubię  kilku względów są niskokaloryczne, są super źródłem białka, sycące i przygotowanie dań z ich udziałem wymaga dosłownie chwili. Dzisiaj przepis na rybę zapiekaną na patelni w piekarniku, jest to ryb, która po przygotowaniu jest soczysta i aromatyczna. Najczęstszym błędem przy pieczeniu ryb jest zbyt długi czas pieczenia, ryba to bardzo delikatne(...)mięso i wymaga dosłownie chwili obróbki.  Białe ryby takie jak dorsz, mintaj, miruna, dorada są to ryby o niskiej zawartości tłuszczu, przez co jeszcze łatwiej je przesuszyć. Dlatego warto przygotowywać je w formie zapiekanej, dzięki czemu dodatkowo nawilżamy mięso. Super sprawdzi się połączenie maślanki i jaj, maślanka ma niesamowite właściwości spulchniające i nawilżające. Pamiętaj, że świeża ryba

SMYKWKUCHNI
Ryba w porach 71

już mnóstwo pysznych przepisów na ryby, zarówno te zrobione w piekarniku jak i takie smażone. Dziś przyszedł czas na rybę w sosie z dodatkiem porów, możesz ten sposób wykorzystać do każdej praktycznie ryby w filetach, ale najlepiej smakuje z dorszem, halibutem, miruną czy innymi białymi propozycjami. Jeśli lubicie dania z ryb zapraszam Was także do przepisów(...)dorsz w sosie cytrynowym pstrąg w sosie ziołowym łosoś barbecue tacos z rybą bowl burrito z łososiem pstrąg z orzechami halibut pieczony ryba z frytkami RYBA W PORACH Przygotowanie : 20 minut Ilość porcji: 2 Składniki: – filety z dorsza lub innej białej ryby, około 300 g – 3 łyżki oliwy z oliwek – 200 ml śmietany 18% – 3 łyżki musztardy Dijon

nietylkopasta.pl
Świąteczny śledź w trzech odsłonach 59

wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia bez ryb. Wiadomo, że to one są jednym z bohaterów Wigilii, ale jemy je także w pozostałe świąteczne dni.  Goszczą one na naszym stole w kilku odsłonach i smakach. Wśród nich wyróżnia się śledź, zdecydowanie jest go najwięcej, bo i sposobów na jego przygotowanie jest mnóstwo. Ryba ta to doskonała alternatywa dla karpia(...)ryby jemy także przez cały rok, bo są bardzo zdrowe i dostarczają nam mnóstwo wartości odżywczych i walorów smakowych. Wybierajmy te #naturalniebałtyckie. Dziś specjalnie dla projektu Naturalnie Bałtyckie przygotowałam przepis na wyjątkowego śledzia. Marynowany świąteczny śledź w trzech odsłonach, to ryba z trzema pysznymi domowymi sosami:  żurawinowym, chrzanowym i  tatarskim. Świąteczny śledź w trzech odsłonach Ryba

Kulinarne przygody Gatity
Ryba pieczona pod kruszonką 54

Parę dni temu wpadłam na pomysł upieczenia ryby pod kruszonką. Nie chciałam, żeby to był po prostu dorsz lub po prostu łosoś, dlatego wybrałam grenadiera. Uparłam się jednak na rybę ze śnieżnobiałym mięsem, żeby dobrze komponowała się na zdjęciu z kruszonką. Bo kruszonka miała być zielona i to tak miało dobrze wyglądać. No nie wygląda źle, ale chyba spodziewałam(...)się czegoś innego. Inna sprawa, że zdjęcie robiłam prawie w półmroku, więc wyszło to co wyszło. No i suszone pomidory trochę mi ten zielony kolor „zjadły”. Ryba pieczona pod kruszonką to przepis, który fajnie się wkomponuje w potrawy wigilijne. Jeżeli więc jesteście otwarci na nowości, polecam Wam bardzo serdecznie ten sposób podania ryby. Jeżeli chodzi o rodzaj

Kardamonovy
Ryby wspomagają organizm i odchudzanie co dnia 81

najważniejsze jest nieprzekraczanie zalecanej liczby kalorii. Czyli wybieranie takich potraw, które nasycą, dostarczą naszemu organizmowi odpowiednich składników, a jednocześnie nie są tuczące. Takim produktem wartym polecenia są różnego rodzaju ryby, np. pstrąg. Pstrąg należy do ryb z rodziny łososiowatych. Pstrągi żyją w wodach słodkich, głównie w rzekach i górskich strumieniach, gdzie istnieje bystry prąd. Mięso z pstrąga jest(...)bardzo cenione w gastronomi. Jakie pstrągi są najlepsze ? Najlepsze są ryby świeże i małe do 20 dekagramów. U świeżego pstrąga łuska jest gładka, przylega do skóry i jest błyszcząca. Świeżą rybę warto przyrządzić od razu. Należy posolić kawałki i wstawić do lodówki. Pstrągi posiadają delikatne, bladoróżowe i chude mięso. Pstrąga strumieniowego w 100 gramach posiada około stu kalorii. Pstrąg

ProstePesto.pl
Ryba na obiad z gnocchi i cytrynowym sosem 75

Obiad na niedzielę to nasz wspólny posiłek po całym tygodniu pracy. Ryba na obiad, gnocchi, zielone warzywa i super cytrynowy sos…Chyba pierwszy raz podałam rybę z gnocchi. Zostały mi ziemniaki z wczorajszego obiadu. Za mało aby obdzielić cztery osoby ale w sam raz na sporą porcję gnocchi. Ryba na obiad jest u nas zawsze mile widziana. Oczywiście każdy(...)swoją ulubioną rybę. Ja przepadam za każdą rybą, łosoś w sosie , smażone śledzie czy pstrąg mogę jeść codziennie. Do ulubionych ryb należy również panierowany w migdałach dorsz. Dorsz jest pyszny, lekko słodki świetnie pasuje do cytrynowego sosu z kaparami. Domowe gnocchi polane sosem, warzywa z wody i panierowany dorsz to propozycja na obiad, którą polecam wypróbować. Ryba na obiad

codojedzenia
Ryba po meksykańsku 131

Ryba po meksykańsku to kolejny mój pomysł na obiad. Biała ryba typu dorsz, halibut, mintaj w pomidorach z papryką, fasolą, marchewką, doprawiona przyprawami w meksykańskim stylu. Danie świetnie smakuje podane z ryżem, kaszą jaglaną czy ziemniakami puree. Przygotowanie dania zajmie nam mniej niż pół godziny, w międzyczasie – możecie przygotować dodatki i surówkę. Zajrzyjcie tez do poradników Jak kupić świeża rybę(...)przechowywać ryby , Jak oczyścić rybę z łusek , Jak wypatroszyć rybę , Jak usmażyć rybę, Jak pozbyć sie smaku mułu w rybach. PRZEPIS RYBA PO MEKSYKAŃSKU Składniki ryba po meksykańsku: 1 kg ryby morskiej np dorsza 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 puszka fasoli czerwonej lub białej 1 puszka siekanych pomidorów 1 papryka czerwona 1 marchewka 1/2 papryczki chili

Dorota Smakuje
Smażona ryba z marynaty 70

Okres przedświąteczny to okres kiedy chyba najchętniej sięgamy po ryby z różnych powodów: tradycja, post, różne postanowienia. Część z nas jada ryby również w każdy piątek roku. Część dlatego że są zdrowsze i mniej kaloryczne niż mięso. Natomiast dla wszystkich, którzy nie mają pomysłu jak taką rybę przygotować, lub którym znudził się klasyczny przepis, mam propozycję na smażoną(...)rybę w panierce, ale wcześniej marynowaną w majonezowo - ziołowo - czosnkowej marynacie. Taka rybka jest smaczna, soczysta i aromatyczna. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 4 płaty/filety rybne (u mnie morszczuk) 2-3 jajka 1 łyżka majonezu 3 łyżki śmietany 30% 1- 2 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich sok z cytryny sól, pieprz do smaku 2-3 łyżki

Waniliowe Improwizacje
Dorsz smażony 114

panierowany i usmażona na oleju roślinnym – pyszny! Do mąki w której panieruję rybę lubię dodać sporą szczyptę kurkumy, wtedy panierka zyskuje pięknego, złotego koloru. Taka ryba jest również punktem wyjścia do ryby po grecku czy ryby po japońsku. Jakie są wasze triki na idealną smażoną rybę? PRZEPIS NA DORSZA SMAŻONEGO Składniki na dorsza smażonego: filety dorsza świeżego(...)myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. By ryba się udała musi być sucha! Filety oprószamy solą, pieprzem, można też ulubionymi przyprawami z obu stron. W jednym talerzu roztrzepujemy jajka, na drugi sypiemy mąkę i mieszamy ja z kurkumą, na trzeci wysypujemy bułkę tartą. Rozgrzewamy patelnię – tutaj warto zaznaczyć, że na sukces idealnie usmażonej ryby składa się też dobra patelnia, najlepiej

Dorota Smakuje
Karp w galarecie 1027

białego wina Przygotowanie : Rybę pokrój na mniejsze kawałki, musi być oczyszczona z łusek i wszystkich nieczystości. Jeśli masz rybę w całości staraj się odciąć filety tak, aby miały jak najmniej ości. Łuski wyrzuć, a resztki z kręgosłupa oraz niewykorzystane części ryby zostaw do bulionu. Rybę dopraw solą, pieprzem i odstaw. Do garnka włóż obrane warzywa – marchewkę, pietruszkę, selera(...)jarzynowej lub innych dań. Ponownie wstaw bulion na ogień i włóż do garnka rybę. Na malutkim ogniu gotuj rybę 15-20 minut, w zależności od wielkości. Dodać dzwonka karpia i gotować na minimalnym ogniu przez około 20 minut do miękkości ryby. Wyjmij rybę za pomocą łyżki cedzakowej i połóż na półmisku. Lekko przyciskaj rybę palcami aby wyczuć gdzie zostały

nietylkopasta.pl
Stek z tuńczyka grillowany 85

Warto też wspomnieć, że ryby i owoce morza grilluje się bardzo krótko, wystarczy dosłownie kilka minut, do momentu, aż białko się ładnie zetnie. Tak naprawdę możemy grillować wszystkie ryby i większość owoców morza. Z reguły do ich przygotowania będziemy potrzebować aromatycznej marynaty, która uwydatni ich smak. Przygotujemy ją z oliwy z oliwek - koniecznie extra virgin, czyli z pierwszego(...)przed podaniem koniecznie skrapiamy sokiem z cytryny. Na naszym grillu mogą wylądować wszystkie gatunki ryb - pamiętajmy, aby grillować je ze skórą, inaczej ryba się nam rozpadnie. Mogą to być filety lub mniejsze ryby w całości. Natomiast jeśli chodzi o owoce morza to najlepiej na grillu sprawdzają się surowe krewetki w pancerzach, ośmiornice, kałamarnice i kalmary. Na początek najlepiej

Kulinarne przygody Gatity
Pieczony filet z dorsza z pesto rosso i kruszonką 133

proste obiady z rybą w roli głównej, a zaczynam już dziś.  Jednym z moich ulubionych sposobów na rybę z piekarnika jest posmarowanie jej powierzchni pesto. Czasem sięgam po pesto bazyliowe (zazwyczaj w parze z łososiem), ale najbardziej lubię ryby w duecie z charakternym pesto rosso , czyli czerwonym pesto zrobionym z suszonych pomidorów. Pesto rosso ma w sobie mnóstwo(...)tygodniu obiad dla całej rodziny, poza rybą jeszcze ziemniaki i warzywa, zwyczajnie nie mam czasu na miksowanie domowego pesto. W taki sposób możecie przygotować praktycznie wszystkie filety rybne. Bardzo lubię polędwiczki z dorsza, dobrej jakości mięso, ale jednak z wyższej półki cenowej. Możecie więc zastąpić je innymi filetami z białej ryby albo łososiem. Tak przygotowana ryba powinna znaleźć

Chilli Czosnek i Oliwa
Smaki Japonii - foto skrót z podróży, cz. 1 118

krewetka), Shake (łosoś), Saba (makrela). Japończycy na co dzień najczęściej jedzą sushi nigiri, a nie znane nam sushi nori. Shizuoka   –  zestaw sushi „Młody mistrz sumo”: ogromne kawałki ryby, 2 razy dłuższe od kulki ryżowej, solidnej grubości i najwyższej jakości. Najlepsze sushi, jakie jadł do tej pory mój Syn, a jest jego wielkim smakoszem .   Pasaż handlowy(...)Takoyaki: kulki z ciasta wypełnione kawałkami ośmiornicy, typowo uliczne jedzenie. Kioto   –  Sashimi (świeża ryba cięta w odpowiedni sposób) z tuńczyka. Restauracja Ume no Hana. Osaka   – p rosty i tani posiłek z supermarketu: ryż ze śliwką Umeboshi (to małe czerwone), grillowane ryby, marynowane warzywa, Tamagoyaki ( omlet japoński). Kioto – Chawan Mushi: zupa na bazie custard (sos angielski

Kuchcik gotuje
Surówka do ryby smażonej 860

Surówka do ryby smażonej lub pieczonej to kolejna moja propozycja na surówki, czyli pyszne, kolorowe dodatki obiadowe. Tym razem ta surówka była dodatkiem do smażonej miruny. Ryby wyśmienicie smakują z surówkami na bazie kiszonej kapusty, a dodatki do nich można zmieniać według swoich upodobań. Kilka dni temu polecałam pyszną surówkę obiadową . również z kiszonej kapusty. Przepis na podobną(...)surówkę do ryb z kiszonej kapusty znajdziecie tutaj. , gdzie była dodatkiem do ryby z patelni (mintaja). Polecam też przepis na tradycyjna surówkę z kiszonej kapusty. A poza tym kiszoną kapustę uwielbiam jeść bez niczego, czasami kupuję pół kilo i zjadam ją na raz lub dwa razy, bo mi bardzo smakuje i do tego jest zdrowa. Jak zrobić surówkę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię