ryby - 22566 przepisów (strona:20/1505)

Ryba po hiszpańsku w słodkiej zalewie 188

Ryba po hiszpańsku w słodkiej zalewie to wyjątkowy przepis na bardzo smaczne danie, które posmakuje nawet najbardziej wybrednym podniebieniom. Świetnie sprawdzi się jako przekąska na zimno na Święta czy inne rodzinne uroczystości. Powstaje z ogólnodostępnych składników, które kupicie w każdym sklepie. Kawałki smażonej ryby w panierce z podsmażonymi warzywami, a całość zalana pomidorową zalewą z dobrze wyczuwalną nutą słodyczy(...)kompozycja, która podbije wasze kubki smakowe. Składniki na rybę po hiszpańsku w słodkiej zalewie: 0,5 kg filetów z ulubionej ryby (dałam mirunę) średniej wielkości czerwona papryka cebula (może być czerwona) 5 ogórków konserwowych średniej wielkości marchew   Panierka do ryby: sok z połówki cytryny 2 jajka mąka bułka tarta sól, pieprz   Zalewa: 6 łyżek oleju rzepakowego

e-PrzepisyKulinarne
Ryba zapiekana w śmietanie / Sour Cream Baked Fish 114

Ryba zapiekana w śmietanie  Ryba zapiekana w śmietanie to przepis na szybki i pyszny obiad, nie tylko na piątek. Jest banalnie prosta w przygotowaniu, wymaga minimum pracy i minimum składników. Ryba w kwaśnej śmietanie może być przygotowana z dowolnymi dodatkami,  ja tym razem postawiłam na najprostsze składniki w postaci zeszklonej cebulki, czosnku i świeżych ziół. Ryba pod taką(...)śmietanową kołderką za każdym razem może smakować inaczej - zamiast cebuli i czosnku sprawdzą się drobno pokrojone i podsmażone warzywa (włoszczyzna, papryka, cukinia) albo pieczarki. Możecie je umieścić na rybie pod warstwą śmietany albo tuż obok w naczyniu do zapiekania. Do ryby zapiekanej w piekarniku możecie wykorzystać filet z dowolnej białej ryby. U mnie to halibut, ale sprawdzi się

Lekcje w kuchni
Ryba w panierce z bułki i sera 128

Ryba w panierce z bułki i sera . Jak zrobić smażoną rybę w panierce z bułki i sera ? Zrobiłam rybę identycznie jak sznycel po włosku, w którym zamiast tradycyjnej panierki, bułkę tartą wymieszałam z tartym serem typu parmezan. Taka panierka jest smaczna i chrupiąca. Rybę panierowałam w mące, jajku, mieszance parmezanu i bułki tartej i usmażyłam na maśle, podałam z pyszną(...)sałaty strzępiastej, rukoli, buraków, sera mozzarella i słoneczniku, całość posypałam domową ognistą mieszanką przypraw z płatkami chili, pieprzu ziarnistego, tymianku i soli, oraz skropiłam oryginalnym balsamico. Porady dotyczące smażenia ryb i przepisy znajdziecie w tych wpisach: Ryba smażona. Jak usmażyć rybę , Ryba smażona z patelni , Ryba w cieście naleśnikowym albo w cieście piwnym . Składniki na rybę po włosku, smażona

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
TORT RYBA "POŁÓW DNIA" (PRZEPIS Z PRZYJĘCIA URODZINOWEGO W STYLU WĘDKARSKIM) 181

zdjęć oraz opisy słodkości i moje wrażenia... 😊 Postaram sie ten tydzień przeznaczyć na publikację wszystkich przepisów z tych urodzin. Zaczniemy dziś od najważniejszego, czyli tortu - obowiązkowo w kształcie ryby. Na przyjęciu dla wędkarza nie mogło bowiem zabraknąć "Połowu Dnia"... 🐟 Aby ułatwić sobie formowanie kształtu ryby, przygotowałam tort z brownie, a nie jak tradycyjnie z biszkoptu. Jak zapewne wiecie(...)brownie jest ciężkie, masywne, idealne do formowania kształtu, więc zrobienie ryby nie stanowiło problemu. Jest to obłędnie pyszne brownie piernikowe z suszonymi śliwkami, które przełożyłam delikatnym kremem z mascarpone, kremówki i cynamonu. Wycięłam dwa blaty w kształcie ryby z ogonem (bez płetw), przełożyłam je kremem, a górną, trzecią warstwę ciasta "dosztukowałam" z resztek brownie, tak, by ryba

Słodko-Słony Świat Ilony
Ryba po grecku (najlepsza) 159

tygodnia, a poza tym do piątku będziecie mieli czas na kupienie ryby i pozostałych składników, żeby przygotować rybny obiad. Przepis na rybę po grecku ponoć nie ma nic wspólnego z kuchnią grecką. No może te ryby... A ja poszłam jeszcze o krok dalej, dodałam kukurydze i paprykę, więc można by to danie nazwać nawet rybą po meksykańsku(...)zalać przecierem pomidorowym, dusić pod przykryciem ok 10 minut. Dodać kukurydzę, doprawić ziołami, sola i pieprzem. Piekarnik nagrzać do 200stC. Rybę obtoczyć w mące, obsmażyć na złoto na oleju. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć cienką warstwę warzyw, ułożyć kawałki ryby, na wierzchu wyłożyć pozostałe warzywa, przykryć pokrywką. Wstawić do piekarnika, zapiekać ok 15 minut. Podawać z kawałkiem cytryny. Smacznego

Obiad gotowy
Świeża makrela pieczona na pomidorach 310

rozmaryn i cytryna świetnie podkreślają charakterystyczny smak pieczonej makreli. Makrela nie przepada za smażeniem – sama w sobie jest tłustą rybą i dodawanie do niej kolejnej porcji tłuszczu moim zdaniem mija się z celem. Do pieczenia wybierajcie jak najmniejsze, równej wielkości ryby, najlepiej o wadze do 360- 380g – tak samo jak w wypadku wędzonych, tak świeże makrele im są mniejsze(...)soczyste i zwarte, a mniej tłuste. Makrele płuczemy i osuszamy papierowymi ręcznikami wewnątrz i na zewnątrz. Każdą rybę nacinamy z obu stron na krzyż, w najgrubszym miejscu mięsa – nie do końca, nie do kręgosłupa – nacięcie na pół centymetra wystarczy. Ryby w środku lekko skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy. Do każdej z ryb wkładamy po dwie gałązki

Karo in the Kitchen
Pstrągi pieczone w ziołowej marynacie 263

blachy i rybę, i warzywa, i sos na dodatek. A te pyszne pstrągi w ziołowej marynacie ‘robią się’ w 40 minut – w tym czasie zdążycie naszykować jeszcze prostą sałatę z winegretem i ugotować ziemniaki. Marynatę można zrobić na dwa sposoby – ja robię ją w całości w malakserze – przypomina gęstą pastę i dzięki temu nie spływa z ryby(...)marynaty z pierwszego sposobu – smarujemy nią rybę grubo z obu stron i wewnątrz. Do wnętrza wkładamy przekrojone plastry cytryny. Piekarnik rozgrzewamy do 200⁰C, grzanie góra-dół. Szykujemy sobie blaszkę z rusztem/grillem albo ruszt piekarnika ustawiamy na środkowym poziomie i wkładamy pod niego blachę z wyposażenia piekarnika. Do zagrzanego już piekarnika wkładamy ryby i pieczemy przez 20-25 minut

Karo in the Kitchen
Tacos z białą rybą, salsą z awokado i sałatą 258

mnie przy tak cienkich filetach to niecałe 2 minuty). Jeśli widzicie, że ryba na stronie z panierką zmieniła kolor na mocno złoty a mięso przestało być szkliste, przekładamy ją na druga stronę i dosmażamy jeszcze przez 30-40 sekund. Na pewno jakieś okruchy bułki spadły z ryby na patelnię – nie potrzeba jej na dwóch stronach, ryba i tak się(...)duże dojrzałe awokado 2-3 małe szalotki bananowe kilka gałązek natki pietruszki lub kolendry kilka gałązek bazylii cytrynowej (albo zwykłej) 2-3 łyżki soku z limonki sól RYBA 350g filetów z białej ryby (waga po odmrożeniu, razem z lodem to jakieś 500-550g) 2 płaskie łyżeczki przyprawy tex-mex, np. do fajita ½ dużej czerstwej bułki zmielone w malakserze

Karo in the Kitchen
Ryba z groszkiem i kalafiorem 212

Piękna pogoda od kilku dni w Goteborgu i piękne słoneczne kolory w mojej kuchni. Zapraszam na wspaniały obiad! Ryba z groszkiem i kalafiorem…Lubicie ryby na obiad ? My bardzo! Staram się kupować różne(...)rodzaje ryb. Prawie zawsze kupuję rybne filety, ale lubię też całe ryby jak pstrągi z grilla . Często przyrządzam gładzicę. Jest to bardzo smaczna lekko słodka ryba. To rodzaj płaskiej ryby. Idealna do panierowania. Moja rodzina przepada za panierowaną rybą zwłaszcza kiedy serwuję ją z groszkiem. Groszek ugotowany na sypko to nieodzowna przystawka do smażonej ryby . Dzisiaj

codojedzenia
Ryba w cieście francuskim 167

danie główne, lub na zimno jako przystawkę, przekąskę. Jeżeli serwujemy danie na zimno, to radziłbym podać z jakimś sosem (przepisy na sosy TUTAJ ). U mnie ryba w cieście francuskim zagości na stole świątecznym obok ryby po grecku i innych dań Bożenarodzeniowych (przepisy na dania Bożenarodzeniowe TU ).  Inne przepisy na rybę znajdziecie TUTAJ . Ryba w cieście francuskim - przepis(...)kroimy na dwu centymetrowe paski. Umieszczamy w misie i dodajemy sól, pieprz, mąkę, sok z cytryny. Dokładnie mieszamy. Dzięki temu, że dodajemy mąkę, podczas pieczenia ryba zachowa swe soki (raczej soki z ryby wchłonie mąka).  Dwa blaty ciasta francuskiego złączamy między sobą i wałkujemy na cieńszy blat. Po tym na jedną połowę ciasta, górką wykładamy wcześniej przyszykowaną rybę

Kuchnia Łukasza
Ryby pieczone w ziemi - idealne na wyjazdy w plener 194

czyste płócienne skrawki materiału sznurek kuchenny lub nitka kawałek gruntu do rozkopania drewienka na ognisko (najlepsza brzoza - idealny dym) łopatka ogrodowa Na początek, sprawioną rybę płuczemy pod bieżącą wodą, po czym osuszamy. Ziołami posypujemy ryby tak na zewnątrz, jak od środka i pozostawiamy w chłodnym miejscu, najlepiej na kilka godzin lub na całą noc. W przypadku wypadów pod namiot(...)dobrodziejstw techniki, można oczywiście upiec rybę od razu po przyprawieniu. Nie polecam w tym wypadku "nadziewania" ryb warzywami, czy czymkolwiek bądź innym, jak również nadużywania dziwnych przypraw, ponieważ zepsuje to wyjątkową ziemistość potrawy. Tym bardziej, że to przecież danie plenerowe. ;) Następnie ryby obkładamy liśćmi klonu tak, by całe zostały dokładnie przykryte, po czym owijamy je w płótno. Gotowe

Kuchenna Kontrrewolucya
Sprawianie karpia - krok po kroku 242

czasów dzieciństwa to kupujemy oczywiście rybę żywą i wpuszczamy do jakiegoś zbiornika. Jeśli posiadamy psa/kota, który by chętnie na tę rybę polował lub dziecko, którego nadmierna ciekawość doprowadza nas do stanu przedzawałowego to prosimy o zabicie ryby w sklepie. Taka opcja jest dla nas o tyle wygodna, że potem już sami nie musimy tego robić.   Jaka wielkość ryby(...)czymś twardym w głowę ryby, tuż nad oczami. Musimy to zrobić zdecydowanie i silnie, żeby ryba się nie męczyła. Następnie myjemy całą rybę od śluzu, żeby wygodniej nam się ją trzymało. Krok trzeci - oczyszczenie ryby z łusek. Karpie mają bardzo mało łusek, kilka na ogonie i grzbiecie zaledwie. Wszystkie usuwamy przy pomocy noża. Krok czwarty -   usunięcie wnętrzności

Kolizje Smaków
Przewaga posiadania noży wysokiej jakości w kuchni 71

uniwersalne, noże do warzyw i do chleba. Niektóre zestawy zawierają nóż Santoku, precyzyjny, umożliwiający dokładne, cienkie krojenie bez przywierania artykułów spożywczych do ostrza. Są to doskonałe noże do mięsa, ryb i warzyw. Sprawdzają się nie tylko podczas przygotowywania dań kuchni azjatyckiej, ale także tradycyjnej, do której przywykliśmy. Oprócz tych noży warto mieć w kuchni noże do ryb , noże(...)noży posiadają oznaczenia, dzięki którym wiesz dokładnie, który do czego służy. Pamiętaj, że dbanie o noże wydłuża ich żywotność – noże nie powinny być myte w zmywarkach. Czy noże do ryb są niezbędne w każdej kuchni? Jakie powinny być dobre noże do ryb ? Na pewno dobrze wyważone, lekkie, układające się w dłoni, o cienkim ostrzu, umożliwiającym precyzyjne cięcia. Filetowanie

e-PrzepisyKulinarne
Ryba pieczona pod kruszonką 54

Parę dni temu wpadłam na pomysł upieczenia ryby pod kruszonką. Nie chciałam, żeby to był po prostu dorsz lub po prostu łosoś, dlatego wybrałam grenadiera. Uparłam się jednak na rybę ze śnieżnobiałym mięsem, żeby dobrze komponowała się na zdjęciu z kruszonką. Bo kruszonka miała być zielona i to tak miało dobrze wyglądać. No nie wygląda źle, ale chyba spodziewałam(...)się czegoś innego. Inna sprawa, że zdjęcie robiłam prawie w półmroku, więc wyszło to co wyszło. No i suszone pomidory trochę mi ten zielony kolor „zjadły”. Ryba pieczona pod kruszonką to przepis, który fajnie się wkomponuje w potrawy wigilijne. Jeżeli więc jesteście otwarci na nowości, polecam Wam bardzo serdecznie ten sposób podania ryby. Jeżeli chodzi o rodzaj

Kardamonovy
Boże Narodzenie w Europie 90

wędrowca. Pod obrusem kładą sianko. Po posiłku nie zabierają potraw ze stołu, aby mogły stanowić pokarm dla aniołów i dusz przodków. Przygotowują 12 postnych potraw wigilijnych . Na stole królują ryby – karp, szczupak i śledzie na różne sposoby. Jada się też pierogi z kapustą i grzybami, makiem oraz śliżyki, czyli pierożki lepione z ciasta drożdżowego z dodatkiem maku(...)potrawy mięsne. Na rozpoczęcie Wigilii spożywają kapustnicę, czyli kapuśniak, potem kotlety schabowe. Na stole znajdziemy też gotowaną kiełbasę, ćwikłę z chrzanem oraz knedle z bryndzą. Spożywa się też pieczone ryby m.in. karpia z sałatką ziemniaczaną. Słowacy zajadają się również słodyczami m.in. ciastami np. struclą z makiem, ciastkami, orzechami, owocami, haluszkami z makiem i piją kompot z suszu. Po posiłku

ProstePesto.pl