ryby - 22088 przepisów (strona:17/1473)

Sosy do grillowanych ryb – kilka pomysłów 151

kilka pomysłów na rewelacyjne sosy do grillowanych ryb. Lekkie sosy domowej roboty. Do większości grillowanych ryb pasują rzadkie sosy na bazie oliwy, z sokiem z cytryny i ziołami. Przygotowanie takiego sosu jest bardzo proste. Wystarczy połączyć 1/3 filiżanki dobrej jakości oliwy z oliwek z łyżką soku z cytryny oraz dodać zioła takie jak: estragon, pietruszka, koperek i tymianek(...)tyle wyjątkową i uniwersalną rybą, że będą do niego pasowały gęste sosy na bazie pomidorów a także sosy lekkie (rzadkie). Do łososia w szczególności polecamy lekkie sosy na bazie oliwy i koperku. Z gęstych sosów na szczególną uwagę zasługuje sos na podstawie pomidorów, miodu i chili. Nie bójmy się eksperymentować wybierając sosy do grillowanych ryb. Najlepiej jest rozpocząć

naRuszcie
Ryby - dlaczego warto je jeść? 202

obowiązuje wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych. Najczęściej sięgamy po ryby, które w sobie zawierają najwięcej wartości odżywczych. Dietetycy i lekarze zalecają zjadanie minimum dwa razy w tygodniu dań z ryb. Dlaczego warto jeść ryby? Ryby zwierają duże ilości kwasów tłuszczowych Omega-3, które chronią nas przed: chorobami m.in nowotwory, choroby serca obniżają poziom złego cholesterolu (LDL) wzmacniają(...)włosy, skórę i paznokcie  polepszają nastrój wzmacniają odporność Jakie minerały witaminy zawierają? witamina A witamina D witamina B12 fosofor fluor selen jod magnez wapń żelazo Jakie ryby wyróżniamy? ryby morskie: makrela, łosoś, tuńczyk, śledź, halibut, dorsz, szprot ryby słodkowodne: leszcz, brzana, karp, karaś, płoć, lin, pstrąg, sandacz ryby chude: dorsz, morszczuk, sandacz, tilapia, sola

Truskawkowa Fiesta
AROMATYCZNA RYBA W BRZOSKWINIACH 196

AROMATYCZNA RYBA W BRZOSKWINIACHDzisiejsza moja propozycja to wspaniałe połączenie delikatnej ryby, w tym wypadku dorsza, z soczystymi, słodkimi brzoskwiniami z puszki. Wszystko zatopione w słodko-kwaśnym sosie, wyrazistym i aromatycznym. Jeśli nie przepadacie za rybą po grecku to może to danie będzie dla niej świetną alternatywą?:) Zaskoczcie swoich bliskich i przyjaciół w te Święta wyjątkowo pyszną potrawą o zaskakującym(...)ustach i smakuje naprawdę cudownie. I co ważne - jest świetna zarówno na ciepło jak i na zimno. Przekonajcie się sami!:) Bardzo polecam!SKŁADNIKI:600-800 g filetów z ryby (użyłam dorsza, może to być również morszczuk lub mintaj)1 puszka brzoskwiń1 cebula3 łyżki ketchupu pikantnegooliwa z oliwek lub dobry olejsok z cytrynysólświeżo zmielony pieprz0,5 łyżeczki cukru brązowego (opcjonalnie

Słodko-Słony Świat Ilony
Potrawy wigilijne: Ryba w galarecie 278

Ryba w galarecie (źródło: almamarket.pl) Składniki: 1 i 1/2 kg ryby włoszczyzna liść laurowy ziele angielskie sól pieprz jajka cytryna Sposób przygotowania: Rybę oczyścić, odciąć głowę, płetwy i ogon, resztę pokroić na dzwonka i skropić sokiem z cytryny. Włoszczyznę obrać, opłukać i zalać 1,5 l wody, dodać głowę, płetwy i ogon ryby oraz przyprawy i gotować(...)minut. Do wywaru dodać pozostałą rybę i gotować kolejne 30 minut na małym ogniu. Dzwonka wyjąć z wywaru i delikatnie oczyścić z ości. Wywar przecedzić, odparować i doprawić. Rybę i warzywa ułożyć na półmisku, zalać wywarem i ostawić do zastygnięcia. Źródło: http://www.almamarket.pl/akademia-smaku/przepis/10237

WojnaNaSmaki.pl
Ryba zawsze zdrowa 139

Ostatnia moja aktywność dotycząca dań z rybami jest dość duża. Wykorzystuje do tego  garnek do gotowania na parze. Zdrowo i dietetyczne, a przed świętami postanowiłam zastosować lekką dietę. Dzisiaj dorsz gotowany z fasolką szparagową i marchewką. SKŁADNIKI 1/2 kg.  filet z dorsza(...)opakowanie  zamrożonej fasolki szparagowej  1 marchewka pół pora przyprawa do ryb  sok z pół cytryny sól , pieprz WYKONANIE Rybę rozmrażamy, kroimy  na mniejsze porcje. Przyprawiamy sokiem z cytryny i przyprawą do ryb . Pozostawiamy na ok. 15 min. Do garnka na parze wkładamy rybę, fasolkę oczyszczona i pokrojoną w talarki marchewkę, pokrojone pora. wszystko gotujemy

W kuchennym oknie Ewy
Ryba zapiekana w sosie śmietanowo-koperkowym 1141

filetów z morszczuka przyprawa do ryb Kamis 3/4 kubka śmietany 12% lub 18% 2-3 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka mąki 1/4 szklanki wody sól,pieprz Filety ryby podzielić na mniejsze kawałki i dokładnie oprószyć przyprawą do ryb. Użyłam filetów z morszczuka ale można również użyć innej ulubionej rybki. Odstawić na godzinkę. Następnie kawałki ryby przełożyć(...)naczynia żaroodpornego. Śmietanę wymieszać z wodą, koperkiem i mąką. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Śmietankowo-koperkową masą zalać rybę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 30 40 minut. Podawać z dowolnymi dodatkami, u mnie ziemniaczki z koperkiem i  surówka z kalarepki i marchewki

Monia miesza i gotuje
Pieczona flądra na warzywach – prosty przepis na pieczoną rybę 35

Pieczona flądra na warzywach – prosty przepis na pieczoną rybę Lubicie ryby? Ja uwielbiam. Dziś mam dla Was przepis na pyszną pieczoną rybę na warzywach. Prosta w przygotowaniu, delikatna w smaku, idealna na obiad. Ja upiekłam filety z flądry. Flądra to niezwykle smaczna ryba o delikatny smaku. Nam tak posmakowała, że mam jej zapas w zamrażarce i co jakiś(...)czas przygotowuję ją na różne sposoby Oczywiście w ten sposób możecie upiec też inne ryby, np.dorsza, mintaja itd. Polecam Wam też inne przepisy na rybę: Grillowane polędwiczki z mintaja Chrupiąca smażona ryba Rybne kąski w kukurydzianej panierce Pstrąg pieczony w rękawie Jak przygotować rybę z piekarnika? Składniki: około 6-7 filetów z flądry /można użyć inną rybę

Słodkie okruszki
Ryba po grecku 66

Ryba po grecku  to tradycyjna potrawa kuchni polskiej. W wielu domach gości na stole wigilijnym. U nas ryba po grecku jest szykowana nie tylko w wigilię, ale kiedy tylko mamy na nią ochotę, ponieważ bardzo lubimy to danie. Ryba po grecku to smażone filety ryby pod pierzynką duszonych warzyw: marchewki, selera, pietruszki oraz pora. Ryba po grecku jest(...)doskonała na ciepło, ale równie smaczna na zimno. Najlepiej smakuje 2-3 dni po przygotowaniu, ze świeżym pieczywem. Bardzo polecam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na rybę po grecku: 1 kg mrożonego fileta białej ryby lub 800 g świeżej np. mintaj, morszczuk, dorsz, miruna ok. 1/2 szklanki mąki pszennej do obtoczenia ryby 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu duszone

Gotuj z Prezesem
Ryba smażona w chrupiącej panierce – szybko i pysznie 61

Ryba smażona w chrupiącej panierce to szybki i pyszny sposób na filety rybne, które można zrobić na obiad, ale i nie tylko. Takie filety podaje się u mnie na zimno, z ułożonymi na nich plastrami cytryny na kolacji wigilijnej. Jest to jedna z moich ulubionych potraw. Ale soczysta ryba w grubej, chrupiącej panierce to pyszne danie, nie tylko od święta(...)Świetnie smakuje z ziemniakami z wody lub frytkami i surówką z kiszonej kapusty. Składniki na rybę smażoną w chrupiącej panierce: 0,5 kg filetów rybnych (moje ulubione ryby to dorsz i miruna) duże jajko 1/3 szklanki mleka czubata łyżka mąki pszennej bułka tarta do panierowania sok z połowy cytryny sól, pieprz   Przygotowanie Mrożone filety rybne najpierw całkowicie rozmrażamy

e-PrzepisyKulinarne
Ryby marynowane w żubrówce 63

Ryby marynowane w żubrówce przygotowałam w zeszłym roku na Wigilię i nie zdążyłam dodać przepisu, na szczęście w komputerze nic nie ginie. Przepis nie jest nasz autorski, poznaliśmy go kilka lat temu na jednych z warsztatów z Galeo. Przerzucałam przepisy i zdjęcia na dysk zewnętrzny i przepis na ryby marynowane w żubrówce od razu wpadł(...)przypomniał doznania smakowe. Ta ryba marynowana była pyszna a przepis jest prosty i smaczny, do tego wytworny. Na blogu są już przepisy na marynowane ryby: pyszne marynowane ryby aromatyzowane ziarenkami kolendry, gorczycy, oraz jagodami jałowca i goździkami, przepis na tatara ze śledzia marynowanego w wódce , wigilijne rolmopsy z ogórkiem w delikatnej zalewie octowej i rolmopsy wigilijne w zalewie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotleciki rybne 94

Kotleciki są jedną z form w jakiej można połączyć mięso ryb z ziemniakami. Do przygotowania kotlecików sięgnąć można zarówno po świeżą jak i mrożoną rybę. Na pewno nie raz zdarzyło Wam się kupić mrożone ryby, które po rozmrożeniu totalnie nie nadawały się do smażenia. Takie ryby bez dwóch zdań sprawdzą się w kotlecikach. Do przygotowania kotlecików rybnych(...)poza rybą wykorzystałam również krewetki. W sumie było ich nawet więcej niż samej ryby. Krewetki oraz rybę połączyłam z ugotowanymi ziemniakami, papryczką chili i kolendrą. Tak przygotowane kotleciki są idealne nie tylko jako danie obiadowe ale również jako przekąska podana na imprezach. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Kotleciki z rybą Składniki na kotleciki

MeCooks
Keto roladki rybno – cukiniowe (Paleo, LowCarb) 134

Keto roladki rybno – cukiniowe w sosie holenderskim Ryba wpływa na wszystko Dobroczynne działanie ryb na ludzki organizm to fakt, którego generalnie nie trzeba nikomu przedstawiać. Lekkostrawne białko w połączeniu z licznymi kwasami omega-3 sprawiają, że dania rybne powinny często lądować na naszych talerzach. Zdecydowanie częściej niż statystyczny Polak ma w zwyczaju… Zaleceniem powtarzanym jak mantra przez wiele(...)było konsumowanie ryb minimum dwa razy w tygodniu. No właśnie – mimo świadomości tego faktu – na blogu dań rybnych jak na lekarstwo… I w praktyce też to u mnie podobnie wygląda… Nie samym łososiem człowiek żyje… Do niedawna zdarzało mi się od czasu do czasu konsumować duszonego na maśle dzikiego łososia. Najlepiej w towarzystwie szpinaku i sosu holenderskiego . Mniam

Modern Cave Girl
Ryba z frytkami, sosem tatarskim i groszkiem, czyli fish & chips 182

zdecydowanie wolę łupacza, moim zdaniem ta ryba jest smaczniejsza, bardziej soczysta, a miąższ pięknie rozdziela się na płatki. Danie smażone jest na głębokim tłuszczu, co sprawia, że nie należy ono do dietetycznych. Myślę jednak, że raz na jakiś czas można sobie na taką potrawę pozwolić, a jest na prawdę przepyszna.  Przy przygotowaniu ryby z frytkami jest trochę pracy(...)włożyć do frytkownicy z olejem nagrzanym do 180 stopni. Rybę smażyć przez około 4 minuty lub do czasu aż panierka będzie złocista. Rybę odsączyć i przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.  Przygotowanie talerza: Do zaserwowania ryby z frytkami świetnie sprawdzi się deska z łupka, lub zwykła drewniana deska. Tak forma podania jest bardzo efektowna i z pewnością wszyscy

Codzienne Gotowanie
Fishburgery z dorsza z sosem cytrynowo-kaparowym 181

będzie się taplał w wodzie. Papka, breja, smak ucieka. Odmrażanie w mikrofali albo piekarniku? To samo, plus dochodzi energia cieplna, część białka w delikatnej rybie się ścina, smak ucieka… Woda jako produkt uboczny rozmrażania ryby jest nie do uniknięcia. Omijam to w ten sposób, że zaraz po wyjęciu filetów z zamrażalnika szybko płukam je w ciepłej, ale nie gorącej(...)drobnej tarce. Cebulkę i czosnek bardzo drobno kroimy i szklimy je na łyżce oleju. Rybę odcedzamy i przekładamy do miski. Lekko rozgniatamy ugotowane w mleku mięso widelcem – nie mielimy i nie blendujemy, żeby zachować strukturę i konsystencję. Odciśniętą z płynu bułkę i ziemniaki dodajemy do ryby. Wrzucamy posiekany koperek, łyżeczkę skórki startej z cytryny, świeżo mielony pieprz, ulubioną przyprawę

Karo in the Kitchen
Ryba po japońsku 44

Ryba po japońsku to bardzo smaczny i popularny sposób na przygotowanie filetów rybnych. To doskonała propozycja na Święta, a także inne rodzinne uroczystości. Ryba po japońsku to także alternatywa dla popularnej i każdemu dobrze znanej ryby po grecku . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Rybę po japońsku można serwować w wersji na ciepło i na zimno, oba warianty są bardzo smaczne. Najlepiej(...)przygotować ją dzień wcześniej by smaki się przegryzły. Ryba po japońsku to hit każdego stołu, proste składniki, cudowny smak i łatwy przepis! Zapraszam do wypróbowania! RYBA PO JAPOŃSKU – PRZEPIS Składniki 800 g filetów rybnych ( miruna, dorsz, mintaj) 3 cebule 300 g ogórków konserwowych 300 g papryki konserwowej olej do smażenia mąka do obtoczenia ryby sól pieprz

Przepiski.pl

Proponowane wyszukiwania