ryby - 21588 przepisów (strona:17/1440)

Ryba smażona w chrupiącej panierce – szybko i pysznie 47

Ryba smażona w chrupiącej panierce to szybki i pyszny sposób na filety rybne, które można zrobić na obiad, ale i nie tylko. Takie filety podaje się u mnie na zimno, z ułożonymi na nich plastrami cytryny na kolacji wigilijnej. Jest to jedna z moich ulubionych potraw. Ale soczysta ryba w grubej, chrupiącej panierce to pyszne danie, nie tylko od święta(...)Świetnie smakuje z ziemniakami z wody lub frytkami i surówką z kiszonej kapusty. Składniki na rybę smażoną w chrupiącej panierce: 0,5 kg filetów rybnych (moje ulubione ryby to dorsz i miruna) duże jajko 1/3 szklanki mleka czubata łyżka mąki pszennej bułka tarta do panierowania sok z połowy cytryny sól, pieprz   Przygotowanie Mrożone filety rybne najpierw całkowicie rozmrażamy

e-PrzepisyKulinarne
Ryby marynowane w żubrówce 51

Ryby marynowane w żubrówce przygotowałam w zeszłym roku na Wigilię i nie zdążyłam dodać przepisu, na szczęście w komputerze nic nie ginie. Przepis nie jest nasz autorski, poznaliśmy go kilka lat temu na jednych z warsztatów z Galeo. Przerzucałam przepisy i zdjęcia na dysk zewnętrzny i przepis na ryby marynowane w żubrówce od razu wpadł(...)przypomniał doznania smakowe. Ta ryba marynowana była pyszna a przepis jest prosty i smaczny, do tego wytworny. Na blogu są już przepisy na marynowane ryby: pyszne marynowane ryby aromatyzowane ziarenkami kolendry, gorczycy, oraz jagodami jałowca i goździkami, przepis na tatara ze śledzia marynowanego w wódce , wigilijne rolmopsy z ogórkiem w delikatnej zalewie octowej i rolmopsy wigilijne w zalewie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotleciki rybne 73

Kotleciki są jedną z form w jakiej można połączyć mięso ryb z ziemniakami. Do przygotowania kotlecików sięgnąć można zarówno po świeżą jak i mrożoną rybę. Na pewno nie raz zdarzyło Wam się kupić mrożone ryby, które po rozmrożeniu totalnie nie nadawały się do smażenia. Takie ryby bez dwóch zdań sprawdzą się w kotlecikach. Do przygotowania kotlecików rybnych(...)poza rybą wykorzystałam również krewetki. W sumie było ich nawet więcej niż samej ryby. Krewetki oraz rybę połączyłam z ugotowanymi ziemniakami, papryczką chili i kolendrą. Tak przygotowane kotleciki są idealne nie tylko jako danie obiadowe ale również jako przekąska podana na imprezach. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Kotleciki z rybą Składniki na kotleciki

MeCooks
Keto roladki rybno – cukiniowe (Paleo, LowCarb) 116

Keto roladki rybno – cukiniowe w sosie holenderskim Ryba wpływa na wszystko Dobroczynne działanie ryb na ludzki organizm to fakt, którego generalnie nie trzeba nikomu przedstawiać. Lekkostrawne białko w połączeniu z licznymi kwasami omega-3 sprawiają, że dania rybne powinny często lądować na naszych talerzach. Zdecydowanie częściej niż statystyczny Polak ma w zwyczaju… Zaleceniem powtarzanym jak mantra przez wiele(...)było konsumowanie ryb minimum dwa razy w tygodniu. No właśnie – mimo świadomości tego faktu – na blogu dań rybnych jak na lekarstwo… I w praktyce też to u mnie podobnie wygląda… Nie samym łososiem człowiek żyje… Do niedawna zdarzało mi się od czasu do czasu konsumować duszonego na maśle dzikiego łososia. Najlepiej w towarzystwie szpinaku i sosu holenderskiego . Mniam

Modern Cave Girl
Ryba z frytkami, sosem tatarskim i groszkiem, czyli fish & chips 163

zdecydowanie wolę łupacza, moim zdaniem ta ryba jest smaczniejsza, bardziej soczysta, a miąższ pięknie rozdziela się na płatki. Danie smażone jest na głębokim tłuszczu, co sprawia, że nie należy ono do dietetycznych. Myślę jednak, że raz na jakiś czas można sobie na taką potrawę pozwolić, a jest na prawdę przepyszna.  Przy przygotowaniu ryby z frytkami jest trochę pracy(...)włożyć do frytkownicy z olejem nagrzanym do 180 stopni. Rybę smażyć przez około 4 minuty lub do czasu aż panierka będzie złocista. Rybę odsączyć i przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.  Przygotowanie talerza: Do zaserwowania ryby z frytkami świetnie sprawdzi się deska z łupka, lub zwykła drewniana deska. Tak forma podania jest bardzo efektowna i z pewnością wszyscy

Codzienne Gotowanie
Fishburgery z dorsza z sosem cytrynowo-kaparowym 157

będzie się taplał w wodzie. Papka, breja, smak ucieka. Odmrażanie w mikrofali albo piekarniku? To samo, plus dochodzi energia cieplna, część białka w delikatnej rybie się ścina, smak ucieka… Woda jako produkt uboczny rozmrażania ryby jest nie do uniknięcia. Omijam to w ten sposób, że zaraz po wyjęciu filetów z zamrażalnika szybko płukam je w ciepłej, ale nie gorącej(...)drobnej tarce. Cebulkę i czosnek bardzo drobno kroimy i szklimy je na łyżce oleju. Rybę odcedzamy i przekładamy do miski. Lekko rozgniatamy ugotowane w mleku mięso widelcem – nie mielimy i nie blendujemy, żeby zachować strukturę i konsystencję. Odciśniętą z płynu bułkę i ziemniaki dodajemy do ryby. Wrzucamy posiekany koperek, łyżeczkę skórki startej z cytryny, świeżo mielony pieprz, ulubioną przyprawę

Karo in the Kitchen
Ryba po japońsku 29

Ryba po japońsku to bardzo smaczny i popularny sposób na przygotowanie filetów rybnych. To doskonała propozycja na Święta, a także inne rodzinne uroczystości. Ryba po japońsku to także alternatywa dla popularnej i każdemu dobrze znanej ryby po grecku . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Rybę po japońsku można serwować w wersji na ciepło i na zimno, oba warianty są bardzo smaczne. Najlepiej(...)przygotować ją dzień wcześniej by smaki się przegryzły. Ryba po japońsku to hit każdego stołu, proste składniki, cudowny smak i łatwy przepis! Zapraszam do wypróbowania! RYBA PO JAPOŃSKU – PRZEPIS Składniki 800 g filetów rybnych ( miruna, dorsz, mintaj) 3 cebule 300 g ogórków konserwowych 300 g papryki konserwowej olej do smażenia mąka do obtoczenia ryby sól pieprz

Przepiski.pl
Makrela w sosie pomidorowym najlepszy przepis 24

Makrela w sosie pomidorowym najlepszy przepis Rybę w pomidorach na Wigilijny stół wprowadził u nas Piotr. Makrela w pomidorach, a właściwie w słodko-kwaśnym sosie pomidorowym to obowiązkowy składnik na liście wigilijnego menu . Ryba w sosie pomidorowym pojawia się na naszym stole już od dobrych kilku lat, jeszcze się nam nie znudziła. Ryba po grecku, czyli z warzywami, jakoś nigdy(...)smakowała, a ta makrela w sosie pomidorowym jest wg mnie najlepsza, lepszej ryby w pomidorach nie jadłam jeszcze nigdzie. Do przygotowania ryby w pomidorach wykorzystujemy makrelę, ale inne morskie ryby: morszczuk, mintaj też mogą być, chociaż filety ze świeżej makreli są najlepsze. Do zakwaszania sosu nie stosujemy octu tylko sok z cytryny, wtedy ryba ma delikatnie słodko

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jak upiec rybę w piekarniku? Przepis na pyszną doradę pieczoną z odrobiną masła i pietruszki 31

potrawy i na zdrowy, lekki i pyszny obiad – pieczoną doradę z ziemniaczkami z piekarnika i sałatką z pomidorów, cebuli i pietruszki. *Więcej przepisów znajdziesz na Instagramie #eatmefitme Wykonanie Ryby opłucz pod bieżącą wodą i sprawdź skrobiąc po nich nożem, czy nie zostały na niej pojedyncze łuski (często tak się zdarza, gdy kupujemy rybę np. w markecie). Ryby osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Oprósz ryby kilkoma szczyptami soli z zewnątrz i od środka. Do masła lub oleju wyciśnij ząbek czosnku i podaj posiekaną pietruszkę. Wymieszaj dokładnie i wysmaruj pastą wnętrze obu ryb. W naczyniu żaroodpornym lub po prostu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż ryby. Możesz (nie musisz) posmarować je z góry olejem

Eat me! Fit me!
Ryba w sosie śmietanowo – koperkowym 28

głos Autor: Martyna Pietruszka Danie: BLW Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Tryb gotowania. Dłuższe podświetlenie ekranu Ilość około 4 porcje Przygotowanie 10 min. Gotowanie 20 min. Kalorie 180 kcal Biała ryba duszona w kremowym sosie śmietanowo – koperkowym. Delikatny posiłek dla maluszka w trakcie rozszerzania diety. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 200 g filet* z pstrąga bez skóry** 200 ml wody(...)wsyp do śmietany i połącz do gładkości, bez pozostałości jakichkolwiek grudek. Masę przełóż na patelnię. Delikatnie mieszaj wciąż podgrzewając, aż powstanie kremowy, jednolity sos. Staraj się nie uszkodzić kawałeczków ryby podczas mieszania sosu, możesz odsunąć je na bok. Dodaj posiekany koperek. Całość duś pod przykryciem kolejne 10 minut. W osobnym rondelku ugotuj dodatek do dania obiadowego. Ja zdecydowałam się

ProstePesto.pl
Zapiekanka rybna z ziemniakami 63

Nasza ulubiona, kremowa zapiekanka rybna z ziemniakami , brokułami i sosem serowym. Sprawdzony przepis, który pasuje do każdej ryby, którą lubisz. Zapiekanka idealnie sprawdzi się nie tylko w porze postu, na Wigilię lub piątkowy obiad, ale również jako danie rybne dla całej rodziny na weekend. Dziś przygotowaliśmy tę zapiekankę z dorszem, ale zamiennie możesz użyć innej dowolnej ryby. Z pewnością świetnie sprawdzi się również miruna, mintaj lub łosoś. Są na pewno osoby, dla których przepis na zapiekankę z rybą i ziemniakami nie jest żadnym odkryciem. Ostatnio jednak bardzo często spotykaliśmy się z pytaniami o pomysł na danie z ryby z warzywami. A ponieważ ten przepis bardzo często pojawia się na naszym stole, postanowiliśmy się

Kuchnia Na Wypasie
Pstrąg z piekarnika 52

Pstrąg to jedna z moich ulubionych ryb. Nie jest droga, jest bardzo łatwo dostępna a do tego bardzo prosta w obróbce. Pstrąg szczególnie przygotowywany w piekarniku ma delikatny smak, nie jest mułowaty ani gorzkawy. Bardzo lubię obiady na szybki, które nie wymagają dużego nakładu pracy, wiec często robię pstrąga z piekarnika z opiekanymi ziemniakami bądź frytkami. Do ryby(...)cukinię, brokuła. W tym przepisie przygotowuje jednak wersję bazową, bez dodatku warzyw za to z masełkiem czosnkowym z dodatkiem koperku bądź pietruszki. Nawet mój mąż, który nie jest fanem ryb tak przygotowanym pstrągiem zajada się ze smakiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pstrąg z piekarnika – Składniki 2 pstrągi np. tęczowe 1 cytryna 2 łyżki miękkiego masła 2 ząbki czosnku pęczek

To Musisz Wiedzieć
Pulpety rybne z ryżem czarnym 57

ryżem czarnym i surówką to mój dzisiejszy pomysł na smaczny i zdrowy obiad. Czy ryby znajdują się w waszej diecie? Czy je lubicie? Czy wasze dzieci jadają ryby? W mojej rodzinie są wielcy fani ryb i tacy, którzy najchętniej zapomnieli by o ich istnieniu. Dzieci też mają swoje upodobania (np szprotki w oleju albo paluszki rybne(...)jeśli są pozbywamy się ich (można za pomocą pęsety lub wycinamy nożem). Tak przygotowane filety mielimy w maszynce do mięsa lub malakserze. Następnie cebule obieramy i mielimy z rybą. Potem do ryby dodajemy ugotowany ryż, bułkę tartą i przyprawy oraz jajko. Następnie masę wyrabiamy aż wszystkie składniki połączą się. W następnym kroku z powstałej masy formujemy małe pulpeciki

Dorota Smakuje
Ryba czosnkowa 103

Smaczna i łatwa do przygotowania ryba czosnkowa to obowiązkowe danie na moim świątecznym stole. Ryba w czosnku jest bardzo aromatyczna, ale i delikatna w smaku, gdyż smażony czosnek traci nieco swoją ostrość. Do zrobienia ryby czosnkowej najlepiej wybrać filety z mintaja lub dorsza, które po usmażeniu nie rozpadają się i zachowują swój kształt. Najlepsze są oczywiście ryby świeże(...)święta. Koniecznie muszę to zmienić, gdyż szybko się ją robi, jest bardzo smaczna i zdrowa. Ilość porcji: 3 - 4 Czas przygotowania: 30 minut Składniki na rybę czosnkową: 600 g filetów z białej ryby (mintaj, dorsz) główka czosnku świeżo mielony pieprz  sól 3 - 4 łyżki mąki pszennej olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia  Jak zrobić rybę

Kuchcik gotuje