ryby - 22566 przepisów (strona:15/1505)

Dorsz – ryba, którą warto gościć na stole 202

Chcąc wprowadzić dorsza do diety swojej i swojej rodziny zastanawiamy się często w jaki sposób możemy podawać tą rybę by była smakowita i zdrowa. Jedno jest pewne – sposobów jest mnóstwo, każdy z nas może więc znaleźć coś dla siebie. Świeże ryby możemy z powodzeniem grillować z ziołami lub zapiekać. Dobrze smakują również smażone na niewielkiej ilości tłuszczu(...)sięgnąć po wędzoną rybę. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do warzywnych sałatek czy też past kanapkowych. Z powodzeniem możemy spróbować również wykonania pysznej i sycącej zupy rybnej. Tłuste mięso dorsza doskonale się do tego nadaje. Każdy może więc znaleźć dania, które smakują jemu i jego rodzinie. Jak więc widać dorsz bałtycki to jedna z najzdrowszych polskich ryb, która

Codogara
Dorsz z kiszoną kapustą curry 170

jeden z rybą w roli głównej. Co prawda dorsz, a nie sandacz, ale w tym daniu bardziej chciałam zwrócić uwagę na dodatek do ryby, a nie samą rybę :) Na warsztatach RYBY SĄ SUPER na Stawach Milickich, przygotowaliśmy (za namową jednego z kucharzy) kiszoną kapustę curry na mleku kokosowym. Podaliśmy ją z burgerem rybnym, a po powrocie do domu(...)płatów na patelnię dodajemy gałązki majeranku, pokrojony czosnek, skórkę z cytryny i schłodzone masło.  Zmniejszamy ogień, by masło się nie paliło, a powstałą pianą z masła polewamy rybę. Jeśli płaty ryby są bardzo grube, smażymy ok. 2 minut z każdej strony, następnie odstawiamy na kolejne 2 minuty, żeby mięso odpoczęło. Kiszona kapusta curry:  2 szalotki, drobno pokrojone

bistro mama
„Ryby są super” przepisy Karola Okrasy i Doroty Wellman 196

ryby i owoce morza wraz z opisem struktury ich mięsa. -porady po czym poznać, że ryba jest świeża -jak zabrać się za rybę -sposoby przyrządzania ryb W kolejnej części znajdziemy przepisy na ryby i owoce morza, które zostały podzielone na rozdziały tj.: -przystawki -zupy -dania główne -święta -grill(...)mieć dobry nastrój zachęcam do przyrządzania potraw z rybą w roli głównej Poza samymi przepisami opublikowane w książce zdjęcia są naprawdę pierwszej klasy, co widać na załączonym obrazku . Możemy też poznać krainę Milickich stawów, skąd Lidl poniekąd czerpię dostawę swoich ryb do sklepów. Lektura obowiązkowa na długie zimowe wieczory z kubkiem

Marta Gotuje
jesiotr z domowej wędzarni 325

mięso,wprost idealnie nadaje się do wędzenia Składniki jesiotry o wadze 2-3 kg sól sposób przygotowania Jesiotry sprawiamy (zostawiając głowy), myjemy i zasypujemy dużą ilością soli, tak by ryby były pokryte warstwą soli. Ryby odstawiamy w chłodne miejsce, na 3-4 godziny. Następnie płuczemy jesiotry z solanki, pod bieżącą wodą i znów solimy, tym razem już mniejszą(...)była wyższa, niż wspomniane 70 stopni.  Oczywiście nic złego się nie stanie, jeżeli przez chwilę, "podskoczy" wyżej. Pamiętajmy jednak, że w temperaturze wyższej, ryba się nie uwędzi a upiecze( poza tym ryby mogą wtedy pospadać z haków). Tak przygotowaną rybę, powinniśmy spożyć, w przeciągu siedmiu dni. Najlepiej w miłym towarzystwie, przy kropelce mocno zmrożonej

Miód i pieprz
Kulki rybne w zalewie octowej 386

inną rybą (u mnie w tym przypadku mintaj). Czym mniejsze kulki ulepimy, tym jest większa szansa na to, że będą one wyglądać właśnie jak kulki. Kulki robimy około 1 - 2 tygodnie wcześniej, żeby zdążyły przejść zalewą octową. Według mnie przekąska ta najlepiej wychodzi ze świeżego karpia. W sumie trzeba się namęczyć, żeby wypatroszyć i filetować ryby, ale warto. Warto(...)strony ogona a na końcu odciąć przełyk. Rybę nacinamy wzdłuż głowy (tzw. pod uchem) oraz w poprzek wzdłuż linii którą tworzą łuski. Następnie nacinamy rybę wzdłuż grzbietu i odcinamy górny filet prowadząc nóż przy ościach ryby. Tak samo postępujemy z drugiej strony karpia. W filecie zostaną malutkie ości ale nie trzeba je usuwać ponieważ ryba będzie w zalewie octowej

Mama Gotuje
Zupa rybna 197

Bardzo lubię taką zupę rybną. Kiedyś gotowałam ją z samych głów ryb, ale tym razem dorzuciłam również ości na których było jeszcze mięso ryby. Przepis kilka lat temu dała mi w Gliwicach koleżanka i od tego momentu jak tylko mam głowy ryb gotuję taką zupę. Składniki: 2 - 3 głowy karpia i ości z resztkami mięsa ryby(...)mały seler 1 cebula 1 ostra suszona lub świeża papryka 2 ząbki czosnku sól pieprz ½ łyżeczki sumaku liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego tymianek lubczyk Wykonanie: Z głów ryb usunąć oczy i skrzela, ryby umyć. Ości i głowy przełożyć do garnka, dodać obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa, ostrą paprykę, czosnek, ziele angielskie i liść laurowy. Wszystko

Mama Gotuje
Pieczony labraks na dwa sposoby (okoń morski) - przepis autorski 189

ostrym nożem ale tak, żeby nie poszarpać ryb. Da się:) Do dzieła, byle ostrożnie!:) (Jeśli kupiliśmy rybę, która nie była wypatroszona - to należy ją wypatroszyć) Następnie staramy się wyciąć skrzela, również ostrym nożem i również ostrożnie... Należy również usunąć boczne płetwy Ryby płuczemy pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym Ryby w środku oprószamy solą Obie(...)termoobiegiem do 220 stopni Naczynie z rybą przykrywamy folią aluminiową Wkładamy rybę do piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 200 stopni zmieniając grzanie na góra-dół. Pieczemy pod folią 45 minut, a następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze ok. 15 minut Podałam z brokułami i z pieczonymi ziemniakami   Ryby można dodatkowo skropić sokiem z cytryny i sokiem z pomarańczy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Ryba z koperkiem pieczona w folii 193

danie to bardzo udany eksperyment z rybą i koperkiem. Polecam serdecznie dla wszystkich miłośników ryby.Składniki:filety ryby - u mnie dorsz podzielony na 4 porcje1 pęczek koperku2 ząbki czosnku*sólsok z cytrynypieprz cytrynowy2-3 łyżki oliwy z oliwekmasłoSposób przygotowania:1. Filety wypłukać, osuszyć. Delikatnie oprószyć solą i pieprzem cytrynowym.2. Koperek siekamy, ząbki czosnku miażdżymy.3. Koperek, czosnek, oliwę(...)cytryny mieszamy. Masę koperkową nakładamy na porcje ryby.4. Na folię aluminiową kładziemy kilka plasterków masła, na to kładziemy rybę i folię zawijamy w kieszonkę. Rybę pieczemy w 180 st. C przez 20-25 minut.5. Taką rybę podałam z warzywami na patelnię.*przy karmieniu piersią czosnek omijamySmacznego

Kuchnia domowa Ani
Ryba z porem pod beszamelem 319

talarki, rzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem, doprawiamy solą i pieprzem i chwilę smażymy. 5. Na rybę w naczyniu żaroodpornym nakładamy pora. 6. Robimy sos beszamelowy: Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, chwilę smażymy, po czym wlewamy mleko, trochę płynu z ryby (2-3 łyżki) i energicznie mieszamy, aby nie było grudek. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość(...)mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. 7. Rybę i pora polać sosem beszamelowym, posypać tartym żółtym serem. Całość pieczemy ok.30-40 minut do zrumienienia się sera. 8. Rybę podajemy np. z surówką i ziemniakami. Smacznego!!! A teraz coś o dzisiejszym dniu :) Mimo 13-go życzę Wam udanego dnia

Kuchnia domowa Ani
Ryba po grecku 363

dlatego typowe potrawy na ten okres coraz bardziej nas interesują. Postanowiłam zrobić Rybę po grecku, która z Grecją nie ma nic wspólnego tak , jak  pierogi ruskie z Rosją. Być może nazwa Grecji w potrawie nawiązuje do kuchni śródziemnomorskiej, w której dominuje duża ilość duszonych warzyw oraz ryb. Nazwa nazwą, a dla smakoszów najważniejsza jest potrawa. Na pewno każda(...)część kawałek selera 1 papryka ( u mnie zielona 5 łyżeczek koncentratu 1 łyżeczka musztardy opcjonalnie sól pieprz, cukier  ( odrobina) 1/4 szklanki wody WYKONANIE  Rybę kroimy na małe kawałki, przyprawiamy , przyprawą do ryb. Marchewkę i seler ścieramy na dużych oczkach tarki. Paprykę kroimy w paski, pora w piórka. Warzywa wrzucamy do garnka z woda i dusimy

W kuchennym oknie Ewy
Ryba w złocistej panierce 96

Ryba w złocistej panierce Lubicie ryby? My uwielbiamy. Dziś mam dla Was przepis na pyszną smażoną rybę w złocistej panierce. Uwielbiam takie chrupiące proste panierki. A Wy? Raz ją zrobiłam, gdy miałam w szafkach nadmiar kukurydzianych płatków i teraz… Wracam do tej panierki bardzo często. Taka panierka sprawdzi się też świetnie do innych mięs, np. kurczaka. Spróbujcie Składniki(...)ilości przykładowe, zależą od ilości ryby) ulubiona ryba, u mnie filety z miruny 3 jajka M przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do ryb (u mnie 1 płaska łyżka do jajek (lubimy mocno doprawione ryby) + przyprawa do oprószenia ryb) płatki kukurydziane bułka tara mąka pszenna olej do smażenia Przygotowanie: Jeśli używacie mrożonej ryby należy ją wcześniej rozmrozić

Słodkie okruszki
Ryba po hiszpańsku 101

Ryba po hiszpańsku  Nie macie pomysłu na obiad na piątek ? Ryba po hiszpańsku jest bardzo prosta i dość szybka w przygotowaniu, na pewno Wam posmakuje. Nie jest to autentyczny hiszpański przepis, raczej inspiracja smakami tej części świata. Ryba w sosie pomidorowym z papryką i oliwkami jest bardzo delikatna, soczysta i aromatyczna. Wyjątkowego smaku dodaje jej słodka wędzona papryka(...)obowiązkowy składnik tego prostego sosu. Jeśli Wasze kawałki ryby są grube i jędrne, warto wcześniej zrumienić je na patelni, ale jeśli używacie delikatnej białej ryby, która z łatwością się rozpada, lepiej po prostu poddusić ją w sosie bez podsmażania. Ryba po hiszpańsku świetnie smakuje z ziemniakami (również pieczonymi), ryżem, kaszą lub po prostu chrupiącym pieczywem. Bardzo polecam, smacznego

Lekcje w kuchni
Pieczone gniazda z dorsza z chrupiącymi warzywami 118

Dzisiejszy przepis powstał ze współpracy z MSC  organizacja, którą znam nie od dziś i dzięki nim, ja wybieram mądrzę kupując ryby i nie tylko. Tym razem zabieram Was w podróż do świata białych ryb. Mianem białych ryb określa się komercyjne poławiane gatunki ryb posiadających białe i delikatne mięso. Do najbardziej znanych zalicza się dorsz atlantycki(...)dorsz czarny, mintaj, morszczuk, miruna, plamiak oraz ryby płaskie takie jak halibut, sola, turbot, storina oraz gładzica.  To właśnie te ryby zaliczane są do ryb chudych. Dlaczego? Mają niską zawartość tłuszczu, są doskonałym źródłem białka oraz mają  witaminy A, D z grupy B, selen, wapń, fosfor oraz kwasy omega -3 i omega-6. Chude ryby

Niezły Młynek
Pieczone gniazda z dorsza z chrupiącymi warzywami 151

Dzisiejszy przepis powstał ze współpracy z MSC  organizacja, którą znam nie od dziś i dzięki nim, ja wybieram mądrzę kupując ryby i nie tylko. Tym razem zabieram Was w podróż do świata białych ryb. Mianem białych ryb określa się komercyjne poławiane gatunki ryb posiadających białe i delikatne mięso. Do najbardziej znanych zalicza się dorsz atlantycki(...)dorsz czarny, mintaj, morszczuk, miruna, plamiak oraz ryby płaskie takie jak halibut, sola, turbot, storina oraz gładzica.  To właśnie te ryby zaliczane są do ryb chudych. Dlaczego? Mają niską zawartość tłuszczu, są doskonałym źródłem białka oraz mają  witaminy A, D z grupy B, selen, wapń, fosfor oraz kwasy omega -3 i omega-6. Chude ryby

Niezły Młynek
Ryba w folii z sosem chimichurri / Chimichurri Baked Fish 158

Ryba w folii z sosem chimichurri  Lubicie rybę z grilla lub piekarnika ? Dziś na obiad poleca się ryba w folii z sosem chimichurri i warzywami. To świetny pomysł na lekki obiad dla całej rodziny. Mój przepis na sos chimichurri nie jest oryginalny, to raczej moja interpretacja tego popularnego ziołowego dressingu . Taki sos z ziołami zazwyczaj przygotowuje się z natki(...)świeżą bazylią. Podane proporcje są bardzo orientacyjne, sos doprawiamy do smaku - powinien być cytrynowy, wyraźnie czosnkowy i ziołowy. Taki dressing z oliwą, czosnkiem i ziołami to świetny sos do ryby i mięsa. Ryba pieczona w folii lubi towarzystwo warzyw. Jeśli tak jak ja przygotujecie ją z fasolką szparagową, warto ją jednak wcześniej zblanszować / podgotować, by nie była za twarda

Lekcje w kuchni