ryby - 22566 przepisów (strona:38/1505)

Przepis na turbota 90

morzem coraz trudniej o pyszną flądrę, a coraz częściej można spotkać w smażalniach pysznego bałtyckiego turbota. Bo turbot to też ryba flądrokształtna, żyjąca w Bałtyku i co najważniejsze niezwykle delikatna i pyszna! Turbota możesz usmażyć, upiec, zrobić w panierce lub bez. Większe okazy jak mój nie zmieszczą się swobodnie na patelni, dlatego warto skorzystać w ich przygotowaniu z piekarnika. Mniejsze(...)Dodaj do koszyka Forma do babki kwiat 30,00  zł Dodaj do koszyka e-book HASHTAGI KULINARNE 59,00  zł Dodaj do koszyka Lubicie ryby? Zajrzyjcie do podobnych przepisów: –   ryba z frytkami – fish and chips  –  smażony pstrąg z ziołami –  zupa rybna z owocami morza –  kotlety rybne PRZEPIS NA TURBOTA Przygotowanie

nietylkopasta.pl
Pieczony pstrąg 65

był w grudniu po południu. Czyli ciemno, więc do bani. Dobra, to może w kwietniu koło 15. Też źle. Serio. Za każdym razem było coś nie tak. A to ryba źle wyszła, a to papier był w złym kolorze, a to coś się spiekło za bardzo. Za dużo wody, zła temperatura. Zawsze kurna coś. I jakoś parę tygodni temu pstrągi(...)był ok. No to siup. Wyszło to co macie poniżej. Już więcej nie będę walczyć, nie chce mi się. Przyznam się Wam bez bicia, że zawsze jedliśmy za mało ryb. Nie wiem czemu. Jeżeli chodzi o czas teraźniejszy, mam świadomość jak obecnie wygląda sytuacja mórz i oceanów. Nie jest kolorowo. Jeżeli lubicie oglądać filmy dokumentalne, polecam film „Ciemne

Kardamonovy
Smażona flądra z czosnkiem i rozmarynem 54

oczywiście rybka musi być, prawda? Dziś w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie, w którym mam przyjemność brać udział przychodzę do Was z przepisem na pyszną flądrę. Flądra lub stornia, bo ryba ta występuje także pod tą mniej znaną nazwą, to jedna z najpopularniejszych ryb nad naszym polskim morzem. Niestety w tej chwili nie mamy możliwości spróbowania jej na plaży 😀, więc(...)okazji mam też dla Was małą anegdotkę. Jeden z profesorów Wydziału Nauk o Żywności i Rybactwa na pytanie czym się różni stornia od flądry odpowiedział, że stornia to rodzaj ryby z rodziny flądrowatych, natomiast flądra to rodzaj charakteru 😉. Nie wiem jaki charakter miała moja smażona flądra z czosnkiem i rozmarynem, ale jednego jestem pewna: była  #naturalniebałtycka i przepyszna

Kulinarne przygody Gatity
Ryba w zalewie octowej 95

Ponownie przedstawiam Wam moją ulubioną zalewę octową do wszelkich ryb i mięs. Na blogu mieliście okazję zobaczyć ją w wersji pomidorowej - do ryb  w całości, do filetów rybnych i do skrzydełek kurczaka . Ta jest przygotowywana identycznie, tylko pominięty zostaje przecież pomidorowy. Zalewa i tak przygotowane ryby świetnie nadają się do zamknięcia w słoikach(...)mięsnych, pałek kurczaka. A co łączy obie zalewy? Karmelizowany cukier, który nadaje interesujący posmak i barwę. Spróbujcie tego triku przy przygotowaniu zalewy octowej :) Składniki: 1 kg oczyszczonych tuszek ryb sól i pieprz mąka olej do smażenia Zalewa: 1 duża cebula 4 szklanki wody 4 listki laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 12 ziaren pieprzu czarnego 3/4 szklanki octu 1/2 szklanki

Kocham..lubię..gotuję..
Nie tylko na święta – poznaj sprawdzone przepisy na karpia 160

Karp to ryba słodkowodna o delikatnym mięsie, stanowiąca podstawę wielu dań tradycyjnej kuchni polskiej. Na stoły najczęściej trafia przy okazji Wigilii, jednak potrawy z jej udziałem spożywane są również na co dzień. Charakterystyczny posmak karpia zniwelować można poprzez odpowiednie namoczenie ryby w zimnym mleku, bądź też skropienie cytryną. Ryba ta doskonale smakuje zarówno po usmażeniu w panierce(...)najczęściej kupowany jest w postaci żywej i ubijany bezpośrednio przed Wigilią. Samodzielne usuwanie łusek i patroszenie może być jednak sporym wyzwaniem, dlatego wiele osób decyduje się na zakup ryby filetowanej. Samo przyrządzenie świątecznego karpia nie jest trudne. Ryba powinna być przede wszystkim porządnie wymoczona, aby usunąć z niej posmak mułu. Karpia najlepiej smażyć na maśle klarowanym, powoli

sierotka maRysia w kuchni
Ryba w sosie słodko - kwaśnym 123

Ryba w sosie słodko - kwaśnym to mój przepis zainspirowany przepisem na rybę po japońsku. Rybę po japońsku zrobiłam po raz pierwszy na ostatnią Wigilię i bardzo wszystkim smakowała. Tym razem jednak postanowiłam trochę przepis zmodyfikować i zrobić po swojemu, dlatego też nazwałam to danie rybą w sosie słodko - kwaśnym, a nie rybą po japońsku. Tym razem zrobiłam sos z samego(...)ketchupu pikantnego i dodałam do niego czosnek i zioła prowansalskie. Dodałam też do warzyw kukurydzę konserwową. Według mnie ta ryba jest trochę mniej słodka a bardziej wyrazista w smaku. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 300-350g filetów rybnych (u mnie morszczuk argentyński) sól, pieprz sok z cytryny mąka do panierowania olej do smażenia 0,5 papryki czerwonej

Waniliowe Improwizacje
Zupa rybna w kociołku 72

Zupa rybna w kociołku Zupę rybną według tego przepisu możemy przygotować nad ogniskiem w kociołku, jak i również w domu, w garnku. Wybór gatunków ryb i owoców morza też jest dowolna. Wszystko zależy od dostępności w naszych pobliskich sklepach Ważne jednak jest, aby były to ryby morskie, gdyż to one nadają zupie intensywnego rybnego smaku i aromatu. Kolendrę(...)możemy zastąpić pietruszką… ale wtedy to już inna zupa   Składniki 1kg pokrojonej w kawałki filetowanej ryby (łosoś, dorsz, halibut) 200g krewetek 200g kalmarów (krążków) 2 papryki – czerwona i zielona pokrojone w paski 4 średnie cebule, posiekane w piórka 6 sztuk ząbków czosnku, zmiażdżonych i posiekanych 50ml oliwy 500g ziemniaków, obranych, pokrojonych w kostkę 400ml białego wytrawnego

Tajemnice Smaku
Pstrąg z orzechami 89

muszę Wam tłumaczyć dlaczego warto sięgać po ryby w swojej codziennej diecie, ryby z wysokiej jakości hodowli są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Zawierają też kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA) przyczyniające się do prawidłowego funkcjonowania serca. Pstrąg Marinero z Biedronki pochodzi z polskich gospodarstw zrzeszonych w Stowarzyszeniu Producentów Ryb Łososiowatych. Jest dostarczany do Biedronki(...)ryż PRZYGOTOWANIE: Pstrąga wyjmij z opakowania, umyj pod bieżącą wodą i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Pokrój na 3-4 mniejsze kawałki, łatwiej będzie go panierować i przygotować. Rybę dopraw solą i pieprzem. Przygotuj panierkę. Do misy blendera włóż włoskie orzechy łuskane, 1 ząbek czosnku, ser cheddar, listki świeżego rozmarynu oderwane od zdrewniałej gałązki. Za pomocą funkcji pulse lub poprzez

nietylkopasta.pl
Ryba smażona w cieście 113

Ryba smażona w cieście to pomysł na przygotowanie filetów z dowolnej ryby świeżej lub mrożonej. Takie filety są smaczne po przygotowaniu i soczyste. Sprawdzą się jako propozycja obiadowa na zwykły dzień lub jako jedno z dwunastu dań na wigilijnym stole. Jeśli ktoś jeszcze nie próbował tak przygotowanej ryby, to zapraszam po przepis. Oto on: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki(...)filety rybne np. z dorsza lub morszczuka 1 jajko 0,5szkl. mąki pszennej tortowej 0,5szkl. mleka sól, pieprz do smaku przyprawa do ryb olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Do przygotowania tego dania użyłam filetów rybnych mrożonych, więc pierwszym krokiem było ich rozmrożenie. Ryby ułożyłam na durszlaku i pozostawiłam do rozmrożenia na ok. 2 godziny

Waniliowe Improwizacje
Pasztet zapiekany z kapustą i pieczarkami w cieście ryba 156

chwilę na patelni, doprawiam pieprzem, solą. Większą cześć pieczarek i pasztet miele maszynką do mięsa. Wykonanie: Ciasto dzielę na trzy części. Z dwóch zrobię dużą rybę, z jednej części małą. Na papierze odrysowuję kształt ryby i wycinam. Ciasto rozwałkowuje na stolnicy, przykładam szablon ryby i wycinam nożem jej kształt. Przekładam na blaszkę którą wyłożyłam papierem do pieczenia(...)całej rybie rozsmarowuje pasztet, zostawiam po 1 cm wolnego na około, a na górze układam kapustę. Drugi kawałek ciasta też rozwałkowuję ale dobrze jak będzie trochę grubszy niż ten na spodzie. Przykładam szablon i dodaję po 1 cm na wielkości i wycinam kształt ryby. Górny płat ryby ma być większy ponieważ dodany farsz powoduje wybrzuszenie i nie skleimy

wesoła kuchnia
Jak ułożyć zbilansowaną dietę – najprostsze menu na tydzień 79

czyli obiadami. Świetnym uzupełnieniem lunchy, które zaproponujemy będą: sniadanie w postaci musli czy granoli z jogurtem, jajek oraz owoców na podwieczorek. Podstawowe składniki w tym menu to: – ryba (grupa 3.) – polędwiczki z indyka (grupa 3.) Dodatki możesz dowolnie dobierac. U nas są nimi: – warzywa (marchewka, pietruszka, seler, batat, ziemniaki, buraczki ćwikłowe, sałata i kapusta kiszona (grupa(...)orzechy (grupa 3.) – foccacia (grupa 4.) Taka krótka lista produktów wystarczy, żeby jeść zdrowo przez cały tydzień! To do dzieła! Podstawę tego menu stanowią nuggetsy z ryby i indyka oraz shawarma z indyka, czyli kebab drobiowy . Wszystkie można upiec razem w piekarniku. Ryba i indyk trafiły do takiej samej panierki z orzechów – tak powstały nuggetsy. Shawarma

Niedzielny kucharz
Zadbaj o zdrowe odżywianie – najprostsze menu na tydzień 104

czyli obiadami. Świetnym uzupełnieniem lunchy, które zaproponujemy będą: sniadanie w postaci musli czy granoli z jogurtem, jajek oraz owoców na podwieczorek. Podstawowe składniki w tym menu to: – ryba (grupa 3.) – polędwiczki z indyka (grupa 3.) Dodatki możesz dowolnie dobierac. U nas są nimi: – warzywa (marchewka, pietruszka, seler, batat, ziemniaki, buraczki ćwikłowe, sałata i kapusta kiszona (grupa(...)orzechy (grupa 3.) – foccacia (grupa 4.) Taka krótka lista produktów wystarczy, żeby jeść zdrowo przez cały tydzień! To do dzieła! Podstawę tego menu stanowią nuggetsy z ryby i indyka oraz shawarma z indyka, czyli kebab drobiowy . Wszystkie można upiec razem w piekarniku. Ryba i indyk trafiły do takiej samej panierki z orzechów – tak powstały nuggetsy. Shawarma

Niedzielny kucharz
Obróbka termiczna różnych rodzajów mięs 107

każdej odmiany możemy użyć tej samej metody obróbki cieplnej. Wędzenie – to delikatna metoda, która pozwala na zachowanie soczystości ryb Grillowanie – to idealna metoda do przyrządzania całych ryb oraz filetów. Dzięki grillowaniu mięso nie traci smaku, soczystości oraz swojego aromatu Pieczenie świetnie nadaje się do filetów i całych ryb. Aby mięso nie straciło swoich wartości należy zabezpieczyć(...)nią pozostają soczyste partie mięsa Duszenie – to delikatny sposób obróbki termicznej – idealny do przyrządzania mniejszych ryb i filetów. Poprzez dwustronne oddziaływanie ciepła (wywar oraz para wodna) ryba zachowuje aromat i smak. The post Obróbka termiczna różnych rodzajów mięs appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Zupa rybna z klopsikami 133

jakiejkolwiek innej ryby. Ważne żeby była to cała ryba , gdyż będziemy potrzebować także resztek po filetowaniu ,żeby zrobić esencjonalny wywar . Polecam , pyszna i sycąca , a do tego zdrowa co rzadko bywa w zupach Składniki : pulpety : 2 filety z karpia , bez ości i skóry , około 0,5 kg ( lub innej ryby ) 1 jajko 3 łyżki kaszy manny 1 płaska(...)łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 szalotka sól , biały pieprz do smaku dodatkowo : resztki po filetowaniu ryby ( kręgosłup , łby ale bez skrzeli i oczu ) lub kilka płotek 1 średniej wielkości por korzeń pietruszki 1/2 fenkułu , średniej bulwy 2 cebule 1 marchewka 2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 1 kulka gałki muszkatołowej 2 liście laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego

Ogrodnik w podróży
Pstrąg nie tylko w górach. Podpowiadamy, jak i gdzie kupić najlepszą rybę 122

więc taki kolor nie świadczy o tym, że jest nieświeża. Jeśli kupujesz rybę w całości, zwróć uwagę na jej oczy – powinny być lśniące i wypukłe, jeśli są mętne, może okazać się, że jest nieco zepsuta. W przypadku pstrąga bardzo duże znaczenie ma także sposób przechowywania. Sięgaj po ryby pakowane w technologii MAP, które w sklepach znajdują się w chłodniach(...)lodówkach. Pstrąg może być także mrożony. Podzielony na większe filety czy cały (bez głowy i płetw) – jest sprzedawany w różnej formie. Jak się przekonać, że ryba mrożona nadaje się do zjedzenia? Nie powinno być na niej zbyt wiele glazury, czyli zmarzniętego lodu. Jeśli tak jest, może okazać się, że produkt był wielokrotnie zamrażany po rozmrożeniu. Więcej o pstrągu znajdziesz

Codogara
Dorada pieczona z pomidorkami i ziemniakami 149

oliwą i mieszamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy 20 minut.   W międzyczasie przygotowujemy rybę – dokładnie ją myjemy pod bieżącą wodą, na zewnątrz i w środku. Układamy na desce do krojenia i ostrym nożem robimy po 3 nacięcia z każdej strony ryby. Rybę doprawiamy z wierzchu i od środka solą i pieprzem. Czosnek obieramy i każdy ząbek(...)układamy przygotowaną wcześniej rybę. Skrapiamy ją z wierzchu oliwą, układamy plasterek cytryny. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 35-40 minut, do chwili aż ryba jest gotowa – najlepiej jest sprawdzić widelcem czy mięso ryby jest białe i wypieczone.   Tak upieczoną rybę od razu podajemy. Na talerzu polewamy ją sokami z blachy.   Powrót na górę

Smaczna Strona
Pstrąg pieczony z cytryną, czosnkiem i boczkiem 126

dość często pojawiały się na naszym stole. Gdy tylko mam okazję kupuję świeżego pstrąga zwykłego lub tęczowego. Przyrządzam go z dodatkiem prostych składników, które wspaniale podkreślają delikatny smak ryby. Cytryna, czosnek, pietruszka, odrobina koperku i chrupiący boczek - jest szybko, prosto i pysznie! Idealne danie na niedzielny obiad.  Pstrąg pieczony z boczkiem: 2 pstrągi patroszone 2 cytryny 100g miękkiego(...)wypatroszoną rybę, jeśli jednak kupicie świeżego pstrąga to najpierw zajmijcie się jego oprawieniem. Pozbądźcie się wnętrzności przekrawając rybę wzdłuż brzucha. Oczyśćcie rybę pozostawiając 2 filety wzdłuż kręgosłupa. Oczyśćcie także rybę z łusek. Umyjcie ją pod bieżącą wodą i ułóżcie na desce. Ponacinajcie skórę co ok. 2 cm z jednej strony. Do miseczki przełóżcie miękkie masło, dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek

Cooking Monster
Pstrąg po Wenecku , prosta pieczona ryba 121

Pstrąg po Wenecku , prosta pieczona ryba Ryby są pyszne i zdrowe , choć ja osobiście wolę je łowić niż jeść;) Moi chłopcy uwielbiają pstrąga , szczególnie tego najprostszego , pieczonego z dodatkiem masła i octu jabłkowego . Obowiązkowo nadziewany koprem , czosnkiem i tłuczonym pieprzem . Wyśmienite danie , szybkie w przygotowaniu i dobre na każdy dzień . Z dowolnymi dodatkami tworzy wystawny obiad , eleganckiego grilla(...)popołudnie Płukamy , osuszamy papierowym ręcznikiem . Kostkę masła przecinamy na pół . Jedną połówkę zużywamy do przyrządzenia ryb, a drugą do sosu. Nacinamy każdą rybę w poprzek z obu stron , solimy . Do środka każdej ryby wkładamy tłuczony pieprz, po jednym wyciśniętym praską ząbku czosnku , kilka gałązek kopru i masło . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Piekarnik rozgrzewamy do 180 C . Do gorącego wkładamy

Ogrodnik w podróży
Omlet z wędzonym łupaczem 176

łupacza wędzonego, który jest niezwykle smaczny i aromatyczny.   Wyśmienity, kremowy  omlet z wędzonym łupaczem ( smoked haddock ) z pewnością zasmakuje wszystkim fanom ryb. Omlet z wędzoną rybą jest daniem bardzo uniwersalnym - może być podawany na śniadanie, lunch lub kolację, najlepiej smakuje oczywiście na ciepło prosto z pieca(...)równie dobrze można jeść go na zimno. Omlet z wędzonym łupaczem jest przepyszny, a cała jego tajemnica leży oczywiście w dobrej gatunkowo rybie. Łupacz to mięsista, biała ryba z rodziny dorszowatych. Ryby i ich jakość to oczywiście temat rzeka,  nie będę się tu na ten temat rozpisywać, starajcie się jednak kupować ryby w sprawdzonych sklepach rybnych (fishmonger

Codzienne Gotowanie
#1 – Pomorze i Kaszuby 158

chleba. Mówiąc o tym rejonie nie można pominąć tematu ryb , które Kaszubi potrafią przyrządzić na wiele różnych sposobów. Zwłaszcza znane są wszelkiego rodzaju zupy przygotowywane z użyciem zarówno ryb słodko jak i słonowodnych. Towarzyszyły ludności na co dzień ale i od święta. Stare pisma podają, że Święta Bożego Narodzenia Kaszubi zaczynali od połowu ryb w wigilijny poranek(...)misce i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na kilkanaście minut. Ryż gotujemy na półmiękko, odcedzamy i studzimy. Cebulkę podsmażamy na łyżce masła. Rybę wyjmujemy z mleka i obieramy ze skóry i ości. Do osobnej miski wlewamy śmietankę, 3 łyżki mleka spod ryby i dodajemy bułkę tartą, a następnie mieszamy. Ryż, rybę, jajka na twardo, cebulę oraz bułkę mielimy w maszynce. Powstałą

Życie ze smakiem
Niedziela – Fish and chips z piekarnika, czyli ryba bez smażenia 249

dwóch kwadransach (tyle czasu potrzebują frytki, rybie wystarczy kwadrans) wyciągamy pachnące, smakowite danie. Fish and chips podaliśmy z pełną witamin surówką z czerwonej kapusty. Zobacz menu na tydzień – fast and fryless, czyli szybko i bez smażenia, w którym wykorzystaliśmy ten przepis. Składniki: Na fish and chips: 500 g mrożonej ryby (dorsz lub morszczuk) Kilka dużych ziemniaków Pół szklanki(...)Krok 3 Rybę myjemy i osuszamy. Solimy i pieprzymy. Do szerokiej miski wbijamy jajko, dodajemy kilka łyżek mleka lub wody, mieszamy trzepaczką lub widelcem, aż żółtko i białko połączą się. Do drugiej miski wysypujemy jedną trzecią szklanki tartej bułki i jedną trzecią szklanki tartego parmezanu. Do trzeciej miski wsypujemy kilka łyżek mąki. Zabieramy się za panierowania ryby. Najpierw obtaczamy

Niedzielny kucharz
WĘGORZ W ZALEWIE OCTOWEJ 305

łyżek cukru 5 ziarenek ziela ang 3 listki laurowe mąka do panierowania ryby olej do smażenia Wykonanie: Węgorza skrobiemy, patroszymy, myjemy. Rybę kroimy na dzwonka, po czym solimy od środka i zewnątrz.  Każdy kawałek ryby panierujemy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.  Posmażoną rybę układamy w dużym pojemniku. Wrzucamy listki(...)ziele, Wodę zagotowujemy z octem, cukrem i solą. Gorącą zalewę wlewamy do ryby. Odstawiamy na min 2 dni, żeby ryba przeszła smakiem

Z Majeczką w kuchni
ŚLEDZIE SMAŻONE W ZALEWIE OCTOWEJ 176

Śledzie smażone w zalewie octowej lubię od zawsze, to praktycznie jedyna ryba z octu, jaką jadam, choć na świeżo lubię wszystkie. Moi domownicy z kolei nigdy nie przepadali za śledziami z octu, preferują za to inne ryby z zalewy. Tak więc dotychczas dla nich przygotowywałam kawałki ryb w domowej zalewie octowej, sama zaś zadowalałam się śledziem sklepowym(...)octowy niż sklepowy, a już na pewno dużo zdrowszy. Tamte ryby są panierowane w bułce tartej, moje śledzie obtoczyłam tylko w mące kukurydzianej (w ten sposób smażę wszystkie ryby). Składniki: - 1000-1200g surowych śledzi zielonych, atlantyckich - sól, - mąka kukurydziana - olej do smażenia (u mnie bezzapachowy kokosowy) Ryby dokładnie wymyć, namoczyć na kilka minut w zimnej wodzie

Smaczne Zdrowe
Potrawy wigilijne: Ryba po żydowsku 523

całość dobrze wymieszaj. Cały czas mieszając, do masy mleczno-jajecznej wsyp mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Powinno powstać ciasto przypominające ciasto, jakie przygotowuje się na gofry. Rybę wyjmij z lodówki. Na patelni rozgrzej olej. Kawałki ryby zanurz w cieście (ciasto powinno dobrze je otoczyć ze wszystkich stron) i włóż na gorący tłuszcz. Gdy z obu stron ryby nabiorą ładnego(...)papierowe ręczniki, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Odsączoną rybę trzymaj w cieple, żeby nie wystygła za bardzo. Następnie przygotuj zalewę. Cebule obierz z łupinek i pokrój je w półplasterki. Papryki umyj, osusz i usuń z nich ogonki oraz gniazda nasienne. Miąższ papryk pokrój w paseczki. Na pozostałym ze smażenia ryby tłuszczu podsmaż cebulę i paprykę. Do garnka dodaj

blog.moje-pasje.info
Gołąbki z rybą i sos krewetkowy 233

widziany! Takie gołąbki można przyrządzić z jednego rodzaju ryby. Ja pomieszałam łososia z dorszem. Ryby nie mielę tylko drobno kroję. Ryba szybko robi się miękka, a i gołąbek po przekrojeniu wygląda apetyczniej z kawałkami soczystej ryby. Gołąbki z rybą Składniki: na 16 sztuk 1 duża główka kapusty, u mnie młoda 400 g fileta z dorsza(...)łyżki masła Sos krewetkowy 300 g krewetek, obranych i ugotowanych 150 g serka philadephia 1 mała cebula 1 łyżka przecieru pomidorowego 300 ml śmietanki 200 ml bulionu z ryby lub warzyw 30 g masła 2 łyżki świeżego kopru 2 łyżki sosu rybnego sól i pieprz do smaku Zacznij od przygotowania kapusty. Oberwij kapustę z uszkodzonych liści. Wytnij nóżkę

codojedzenia
Filety z mintaja smażone 205

środku. Czasem smażę rybę w panierce w połączeniu mąki pszennej z bułką tartą i szczyptą kolendry przetartej w moździerzu, wspaniale i świeżo smakuje. Mąkę kukurydzianą można zamienić dowolną mąką, bułką tartą, pokruszonymi płatkami kukurydzianymi, nawet makiem czy sezamem. Jeśli chcecie filety z mintaja upiec nie róbcie żadnej panierki, a kawałki ryby owińcie w papier do pieczenia(...)smażenia Przygotowanie: Filety myję w zimnej wodzie, dobrze odsączam, suszę na papierowym ręczniku. Ważne, by ryba była sucha, dzięki czemu nie będzie rozpadać się na patelni. Do miski wysypuję trochę mąki kukurydzianej, w oddzielnej mieszam widelcem jajka z niewielką ilością świeżo zmielonego pieprzu. Ryby przyprawiam z obu stron, nie solę. Obtaczam w jajku i mące, smażę na dobrze rozgrzanym

Zasmakuj Kuchni
Pieczona dorada w aromatycznej soli (Orata aromatizzata in crosta di sale) 130

Ryba pieczona w soli to mój ulubiony sposób podawania ryby w całości. Ryba zachowuje wtedy swoj ą  delikatność, soczystość i aromat. Sposób przygotowania jest prosty i nie wymagający długich przygotowań. Smacznego! **** Il pesce in crosta di sale è una delle mie ricette preferite.  perché il pesce rimane morbido, saporito e molto leggero. La preparazione è molto(...)Oczyszczone ryby myjemy i osuszamy. Ryby nadziewamy 2 plasterkami cytryny, gałązką rozmarynu i tymianku oraz 2 listkami szałwii.  Rybę przekładamy do formy. Wierzch ryby obsypujemy pozostał ą  sol ą .  **** Foderate uno stampo con carta da forno. Distribuite sopra uno strato di sale di circa 1 cm. Pulite le orate e riempite

La grande e la piccola cuoca
CHRUPIĄCA CYTRYNOWA RYBA Z WARZYWAMI 228

smaczną propozycje, bardzo smaczną ! Jest to najlepsza ryba jaką do tej pory zrobiłam. Idealnie dosmakowana. Lekki posmak cytrynowy idealnie pasuje do ryby. Ryba, która leży w przyprawach nabiera aromatu, który niweluje zapach ryby. A zapach ryby niektórych odrzuca. Dodatkową zaletą jest panierka - chrupiąca i złocista. Każdy ją polubi .  ~~SKŁADNIKI~~ duże filety z dorsza(...)bułce tartej. Na grillowej patelni rozgrzewamy olej z masłem. Układamy rybę i smażymy na złoty kolor z obu stron. Odsączamy na papierze. Warzywa odmrażamy. Odlewamy wodę. Polewamy olejem smakowym i oprószamy kucharkiem. Mieszamy i umieszczamy na rozgrzanej patelni grillowej. Grillujemy, aż warzywa będą chrupkie. Na gotowe warzywa układamy kawałki ryby

Kuchnia Paulettes
Kulinarna podróż- ABC na talerzu.Tajlandia 224

tajska przyprawa. KONSYSTENCJA to: chrupkie orzechy wodne i orzeszki ziemne albo wiórki kokoswe; to także jędrne warzywa i nie całkiem dojrzałe owoce w sałatkach; delikatne, rozpływające się w ustach ryby czy kawałki mięsa w curry; w pełni dojrzałe, niezwykle soczyste owoce Wschodu, jak mongostany czy liczi. ZAPACHY to: pasta curry rozpuszczana w podgrzanym mleczku kokosowym; trawa cytrynowa lub roztarte(...)warzywny dodaje smaku niemal wszystkim potrawom, choć oczywiście można użyć gotowych kostek, rozrabiając je z wodą, jeśli zachodzi taka potrzeba. Do przygotowania bulionu można wykorzystać kręgosłup i ości ryb, skorupki krewetek albo korpusy czy skrzydełka kurczaka. C CHILLI-   To niezbędny składnik większości azjatyckich potraw, nie tylko ze względu na walory smakowe ale i praktyczne, gdyż ich jedzenie

ClauditteMissCooking
Dorada pieczona w soli 108

sztuki: Dorada – 2 sztuki Sól gruboziarnista – 1 kg Czosnek – 5 ząbków Cytryna – kilka plasterków Świeży tymianek – kilka gałązek Wykonanie: Rybę dokładnie oczyścić z łusek i wypatroszyć. Następnie po bokach zrobić nacięcia do których włożyć kilka plasterków czosnku. Do środka ryby włożyć pozostały czosnek, tymianek i plastry cytryny. Żaroodporną formę do pieczenia wysypać solą na grubość 2-3 cm, na niej położyć rybę i przysypać resztą soli. Sól można skropić kilkoma łyżeczkami wody i dokładnie docisnąć do ryby. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni i piec w nim ryby przez 20-25 minut (w zależności od wielkości ryby

Kuchnia Bon Appetit
Pstrąg z Patelni z Masłem Czosnkowym i Koperkiem 131

Jeśli chodzi o pstrągi to moje dziecko jada je bardzo chętnie, wystarczy ściągnąć kręgosłup i prawie gotowe. Najbardziej lubimy taką z patelni smażoną praktycznie bez tłuszczu, bo do środka ryby wkładam między innymi domowe masło czosnkowe, które pod wpływem temperatury i tak się wytapia i wypływa na patelnię. Na patelnię też nie mogę narzekać, bo to przecież Woll. Wracając(...)zwykle przygotowuję sobie ryż i sałatkę. Kiedy wszystko mam już gotowe do środka ryby wkładam po dwa plasterki masła czosnkowego, kilka gałązek koperku i plasterek cytryny, rybę spina wykałaczkami. Smażę ryby na rozgrzanej patelni już bez użycia tłuszczu, podczas smażenia i tak masło trochę wycieka ze środka, po kilka minut z każdej strony. Jak sami widzicie nie przygotowanie

Blondynka Gotuje
RYBY SĄ SUPER ! KONKURS! 107

okresie świątecznym można było zdobyć książkę za 6 znaczków, prawda? Na pewno są tacy, którzy nie zdążyli, a książkę by mieć chcieli. Tutaj będą mogli ją zdobyć! Książka RYBY SĄ SUPER to 80 wcześniej niepublikowanych na stronie kuchnialidla.pl przepisów, zebranych na prawie trzystu stronach z apetycznymi zdjęciami potraw. Karol Okrasa i Dorota Wellman zgromadzili w niej nie tylko dziesiątki(...)siebie- zarówno ci, którzy w kuchni cenią sobie prostotę , jak i ci poszukujący szczypty szaleństwa i nieszablonowych rozwiązań! Zapewniam, że książka dostarczy wielu smakowitych pomysłów i sprawi, że ryby i owoce morza będą teraz częściej gościć na Twoim stole. Zasady udziału w konkursie 1/ Konkurs odbywa się w całości pod tym postem 2/ Zadanie konkursowe polega na dodaniu komentarza

Z Kuchni Do Kuchni
Soczysty dorsz z sosem winno-maślanym i puree ziemniaczano-jabłkowym 171

czasu podania. Przed podaniem przecedzić przez sitko. Upiec rybę: Na nieprzywierającej dużej patelni (którą można wkładać do pieca) rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego. Delikatnie ułożyć kawałki dorsza (jeśli mamy filet ze skórą, to kładziemy od strony skóry) . Smażyć na dużym ogniu tylko do zrumienienia skóry (lub zrumienienia tej strony ryby, na której rybę położyliśmy) . Następnie wstawić patelnie do rozgrzanego pieca i dopiec około 6 minut, aż ryba będzie gotowa (ryba jest idealnie upieczona, jeśli po delikatnym dotknięciu palcem rozdziela się na płaty i jest soczysta) . Nie przeciągnąć ryby, gdyż stanie się sucha i gumowa! Odcedzić ziemniaki i ugotować brokuł: Gdy ryba jest jeszcze w piecu, odcedzić ziemniaki, wylewając

Moja Delicja
Pyszna Ryba z Pieczarkami i Papryką w Sosie Ketchupowym 332

kawałki – paski o szerokości około 4 centymetrów. Pokrojoną rybę oprószam solą i pieprzem. Składniki mam już pokrojone teraz usmażę rybę i przygotuję sos: Na rozgrzanym oleju na patelni smażę rybę z obydwu stron na złoty kolor, usmażoną układam na talerzu. Teraz na patelni lub w rondlu (w zależności jak dużą mamy patelnię) podsmażam na rozgrzanym oleju cebulę przez około(...)sosie ketchupowym: Jeżeli rybę chcemy podać na ciepło to sos pozostawiamy na patelni i przed podaniem podgrzewamy go i dodajemy do ryby. Rybę z sosem układam w salaterce warstwowo, warstwa sosu na sos kilka kawałków ryby i znowu sos aż do wyczerpania składników. Ryba z pieczarkami i papryką w sosie ketchupowym jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam

Uwaga Babcia Gotuje
szczupak faszerowany drobną rybką 220

pomocą noża zeskrobujemy łuskę i dokładnie go myjemy . Rybę układamy na desce, grzbietem ku górze i ostrym nożem ( najlepiej do filetowania) nacinamy, wzdłuż kręgosłupa grzbiet szczupaka, oddzielając następnie mięso z obu stron kręgosłupa ( nacięcie zaczynamy tuż za łbem, a kończymy przy płetwie grzbietowej). Teraz ostrymi nożycami przecinamy kręgosłup ryby za łbem i przy grzbietowej płetwie a następnie wyjmujemy(...)liść laurowy, sól, oraz pieprz. Garnek z zawartością doprowadzamy do wrzenia, a  następnie zmniejszamy ogień, aby płyn tylko „mrugał”, gotując dalej przez piętnaście minut.  Wyłączamy palnik, pozostawiając ryby w garnku do wystygnięcia. Następnie odcedzamy wywar ( najlepiej na durszlaku), a  ugotowane ryby oddzielamy od ości i ich mięso przekładamy do miski . Teraz na patelni rozgrzewamy łyżkę

Miód i pieprz
Ekspresowa zupa rybna 190

naszym zdaniem takie połączenie smakuje naprawdę dobrze. Warto tylko pamiętać, że mintaj musi się gotować odrobinę dłużej, dlatego kroimy go nieco drobniej niż łososia. Niezależnie jednak jaką rybę lub ryby wybierzemy, dobrze aby ich mięso nie było podatne na rozpadanie się podczas nawet krótkiego gotowania jak również na etapie krojenia w stanie surowym. Z tego punktu widzenia mintaj (którego(...)wrzeć, gotujemy go powoli aż ziemniaki zaczną robić się miękkie (zwykle kolejne 10 minut). Dodajemy pokrojoną rybę, sok z cytryny oraz wino. Podgrzewamy garnek, aby dość szybko doprowadzić zupę do ponownego wrzenia, po czym gotujemy powoli bez przykrycia przez 5 minut (mięso ryb powinno się zrobić miękkie, ale nie rozgotować). Zupę możemy jeszcze dosolić, ale zwykle nie będzie

Kulinarna Pokusa
Pieczona dorada z selerem naciowym, czosnkiem i figami 119

kupuję, jest tak świeżutka, że prawie jeszcze pływa…   Niestety te rybne peany często mijają się z rzeczywistością… A jak samemu rozpoznać, że ryba jest nieświeża? oczy są poszarzałe i mętne, a nie błyszczące po przyciśnięciu ryby palcem zostają w niej dołki, ryba jest mało sprężysta i nie wraca szybko do swojego kształtu skrzela są blade, prawie białe, zamiast(...)złoto. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Rybę nafaszerować usmażoną cebulą. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć w nim łodygi selera naciowego. Na ruszcie z selera położyć faszerowaną rybę. Na rybach ułożyć ząbki czosnku oraz ćwiartki fig. Tuż przed włożeniem do piekarnika Całość przykryć pokrywką – lub folią aluminiową, jeśli brak pokrywki od kompletu – i piec w nagrzanym do 220C piekarniku

Grunt to przepis!
po prostu pieczona makrela 124

też halibuta. Ku memu ogromnemu zaskoczeniu, gospodarz nieco kpiarsko się uśmiechając ( co już samo w sobie, było u Norwega dosyć dziwne), odparł że on i jego żona najbardziej z ryb cenią sobie makrelę. Nie od razu uwierzyłem, sądziłem że albo ze mnie żartuje, albo nie zrozumiałem go i Norweg  mówi o jakimś nie nieznanym mi gatunku ryby. Widząc moje niedowierzanie i brak zrozumienia gospodarz wyszedł, by po chwili wrócić z atlasem ryb, w którym wskazywał wyraźnie i nieodwołanie na niewielką, niepozorną makrelę. Stwierdził przy tym autorytatywnie, że makrela cieszy się uznaniem, wsród większości mieszkańców. Tego dnia na kolacje ( niby przypadkowo) podano pieczone makrele i prawdę mówiąc zrozumiałem wtedy, że mój norweski gospodarz miał rację. składniki

Miód i pieprz
Sandacza z grilla z masełkiem czosnkowym 214

nadaje się do smażenia i gotowania. Należy podkreślić, że białe, chude mięso sandacza zawiera zaledwie jeden gram tłuszczu na 100 gram. Ryba ta charakteryzuje się średnią ilością ości, jest bardzo delikatna w smaku, bez charakterystycznego dla wielu słodkowodnych ryb posmaku mułu. Po więcej ciekawych informacji zapraszam tu . Z sandacza można zrobić nie jedno arcydzieło kulinarne, którym zachwycimy nawet wybrednych(...)Pamiętajmy tylko, aby kupić dobrej jakości rybę. Takie oferuje nam hurtownia MAKRO. W MAKRO znajdziemy: całego sandacza tusze z sandacza sandacza patroszonego filety z sandacza ze skórą. Zapraszam na stronę MAKRO w celu zapoznania się z ofertą: Platforma Rybna jest jedną z platform logistycznych MAKRO, na którą codziennie dostarczane są świeże ryby i owoce morza. Tam przechodzą pierwszą

Słodkie okruszki
Polędwiczki z dorsza w sosie cytrynowym z łódeczkami z ziemniaka 204

śledzia dorsz jest gatunkiem najliczniej poławianym przez rybaków państw Unii Europejskiej i najcenniejszym z nich. Ryba ta odegrała znaczącą rolę w historii Europy. Dorsz suszony na mrozie był prowiantem wikingów i przyczynił się do poznania północnego Atlantyku. Uważa się, że dzięki połowom tej ryby Ameryka mogła zostać odkryta przez rybaków dużo wcześniej niż zrobił to Kolumb. Do dziś dorsz(...)pieprzem. Włożyć do naczynia do zapiekania, polać roztopionym masłem i przykryć folią aluminiową. Rybę i ziemniaki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza - rybę niżej, ziemniaki wyżej. Piec 20 minut. Pod koniec pieczenia ryby przyrządzić sos: roztopić masło, dodać mąkę i lekko ją przesmażyć - tak żeby straciła smak surowizny, ale nie zrumieniła się nadmiernie. Następnie dodać

W SMAK
Zupa rybna 176

tych gatunków i...trochę się im przyjrzałam z bliska. No ale nie ma na co patrzeć tylko brać się za rybę, a raczej za zupę, która wyszła genialnie dobra i pożywna, a co najważniejsze na pewno bardzo zdrowa! Ryby nie pochodziły z hodowli. Składniki 2 głowy rybie- sum i szczupak filtrowana woda kasza jaglana  Sante pieprz ziołowy(...)dodaj włoszczyznę pokrojona byle jak, gdyż rosół zostanie przecedzony. Dopraw pieprzem ziołowym. Gotuj na bardzo malutkim ogniu do półtorej godziny. Wyjmij rybę, wystudz. Przecedz rosół. Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z zaleceniem producenta na opakowaniu. Doprowadz wywar z ryby do wrzenia.Rozmieszaj przecier pomidorowy z odrobiną wywaru i dodaj do zupy i dosmacz pieprzem ziołowym.  Zagotuj, a następnie dodaj rozbełtanej

Z Kuchni Do Kuchni
Jak wybrać dobrego karpia ? 554

czym należy pamiętać: na smak ryby nie ma wpływu jej kolor, ale waga! Kolor karpia zależy od dna zbiornika, w jakim się znajduje. Jeżeli dno pokryte jest żwirem, ryba będzie oliwkowa, pokrycie torfowe daje jej kolor bardzo ciemny – zieleń wpadającą w czerń.Waga -  jest najważniejszaO tym, jak smakuje karp, decyduje jego waga. Mniejszy, młodszy karp ważący(...)mają prawidłowych warunków o czym świadczyć może również "łapczywe" łapanie powietrza przez ryby.Oczy : Świeża ryba nie powinna mieć wklęsłych, mętnych oczu – muszą być one wypukłe i błyszczące.Garb : Wybierając karpia zwróć uwagę na jego garb - powinien być on duży i wydatny.Śliskość ryby : Karp po wzięciu do ręki nie może być suchy – praktycznie powinien wyślizgiwać się z rąk.Skóra

Mechanik w kuchni
Ryba po cygańsku 3996

każdej imprezy!Dodatkowym plusem jest to, że przygotowuje się ją 2-3 dni wcześniej, a tuż przed imprezą jedynie wystarczy wyłożyć na półmisek.SKŁADNIKI:1-1,5 kg ryby np. mintaj/tilapia2-3 cebule2 czerwone papryki Ciasto naleśnikowe: 2 jajka1 szkl. mleka0,5 szkl. wodymąka - do gęstości (ciasto ma być gęstsze niż na naleśniki)1 łyżeczka vegety Zalewa(...)zagotować i odstawić do przestygnięcia. 3. Cebulę pokroić w piórka a paprykę w paseczki. Wszystko razem posolić, zeszklić i ewentualnie poddusić do miękkości. 4. W garnku układać warstwami kawałki ryby, na to papryka z cebulką i część zalewy - aż do wyczerpania składników. Odstawić do lodówki na 2-3 dni. Podawać na zimno

Kto ugości moich gości?
Rybny rosół z lanymi kluskami 237

Kupując ryby unikam gotowych filetów, a już na mrożone to nawet nie patrzę. Lubię wiedzieć co jem :) Dlatego ryby najczęściej wybieram w całości. No, wypatroszone najchętniej ;) nie jest to czynność przyjemna. Na mojej liście najczęściej kupowanych ryb są łosoś, pstrąg i karp (nie tylko na Wigilię). Te ryby wykorzystuję niemal stuprocentowo, gdyż z "resztek" powstałych(...)średnie marchewki, 2-3 średnie pietruszki, pół średniego selera, mały por, mała cebulka, 2-3 listki laurowe,  6-7 ziaren ziela angielskiego, pół łyżeczki ziaren pieprzu. Rybę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i wkładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Jak już się zagotuje to zmniejszamy ogień na minimalny. Tak jak pod tradycyjnym rosołem :) Dorzucamy też ziele angielskie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ryba gotowana -bez gotowania , z cudu kuchennego 156

Cud kuchenny Tupperware to bardzo proste "urządzenie"...potrawy są w nim gotowane, ale w sumie bez gotowania...do pojemnika wkładamy np.rybę, zalewamy wodą

Moje domowe kucharzenie
Ryba na niedzielny obiad 53

już po obiedzie. Niedzielny obiad staram się robić nieco wystawnie, bo po prostu mam więcej czasu. Jest i obrus na stole i kwiaty w wazonie. Dzisiaj raczyliśmy się rybą, dorszem panierowanym w mące migdałowej i parmezanie. Moja rodzina bardzo lubi panierowaną rybę. Ponieważ stronię od węglowodanów, używam tylko niskowęglowodanowej panierki. Nie jest to wyłącznie lchf panierka. Dorsz smakuje zupełnie inaczej(...)Migdały i parmezan świetnie pasują do ryby. Do ryby ugotowałam sos koperkowy o smaku cytrynowym. Jest w nim sporo masła i śmietanki. Jest przesmaczny. Kiedyś nie lubiłam sosów, teraz za nimi przepadam. Ten sos można zrobić w wersji lchf bez zasmażki z mąki. Dodaję wtedy żółtka, które naturalnie zagęszczają sos. To wersji dla mnie i dla osób, które

codojedzenia
Chop-chop. Ryż z rybą i warzywami, na którym wzorowano nasz paprykarz. PRZEPIS 77

eskapad polskich marynarzy i dania o tajemniczej nazwie chop-chop. Zrobiliśmy je w naszej kuchni. W latach 60. ubiegłego wieku polskie statki chłodnie docierały do Zachodniej Afryki, skąd załadowane rybami wracały do kraju. Podczas takich eskapad marynarze zajadli się potrawą chop-chop serwowaną na ulicach portowych miast. Były to skrawki ryb, warzywa, drobno siekane, stąd chop-chop, następnie(...)smażone razem ze skrawkami ryb, ryżem i doprawione pikantnymi przyprawami. Gdy o chop-chop dowiedziały się przetwórnie w kraju, uznano, że to świetny pomysł na wykorzystanie skrawków mięsa ryb powstających podczas filetowania – tak powstał paprykarz szczeciński, kultowy już produkt, który po dziś dzień można kupić niemal w każdym sklepie. Jeśli lubcie ten smak, spróbujcie też chop-chop

Kulinarna Polska
Błyskawiczna ryba po grecku 74

Błyskawiczna ryba po grecku to danie, które bardzo często przygotowuję nie tylko na święta, ale również na różne spotkania ze znajomymi. Przygotowanie ryby po grecku jest bardzo proste i dosłownie w 25 minut macie pyszną przystawkę. Do tej przystawki wykorzystajcie dowolną rybę jaką lubicie. Może to być zarówno polędwica z dorsza, mintaj. Nie bójcie się używać ryby mrożonej(...)jednak przed przygotowaniem musicie ją odmrozić. Składniki 600g dowolnej ryby (mięsistej) mąka 4 marchewki 2-3 pietruszki niewielki korzeń selera 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka oregano sól 1 łyżeczka majeranku olej do smażenia 3-4 łyżki oliwy czarny pieprz 200 ml bulionu Błyskawiczna ryba po grecku – przepis Zaczynamy od przygotowania warzyw. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zdrowsze Święta – przepisy wytrawne 63

używasz do niej smalcu, zredukuj jego ilość do niezbędnego minimum. Uważam, że na wigilijnym stole często brakuje po prostu zwykłej surówki z kiszonej kapusty – idealnie łączy się z rybami i innymi daniami, a super niweluje tłustość potraw. Ziemniaki , które podajemy jako dodatek do dań są wspaniałe także z koperkiem – tłuszczyk z cebulką można podać osobno – skorzystają(...)niego osoby, którzy mają ochotę. Czy rezygnować z tłustego karpia ? Wcale nie. Karp nie należy wbrew obiegowej opinii do bardzo tłustych ryb, poza tym ten ekologicznie hodowany jest bardzo zdrowy. Postawmy więc na jakość, nie na ilość. Karpia nie musimy smażyć – możemy podać go w galarecie czy upieczonego w piekarniku. Jeśli nie mamy wielu amatorów karpia, postawmy

Poezja smaku
Halibut pieczony z warzywami 64

mieliście okazji jeść halibuta, polecam Wam to nadrobić. Jego mięso jest dość tłuste (zdrowe tłuszcze!), czyli po upieczeniu – soczyste. Uważa się, że się, że jest jedną z najsmaczniejszych ryb, jaką można dostać obecnie na rynku. Mięso halibuta zawiera również dużą zawartość białka (20,2 g / 100 g). Po raz kolejny zachęcam Was do wsparcia organizacji pozarządowej MSC, która(...)działa na rzecz ochrony oceanów. Jeśli kupujecie ryby, zwracajcie uwagę czy posiadają one poniższy znaczek, czyli certyfikat zrównoważonego rybołówstwa. Gwarantuje on, że ryby, jakie kupujecie pochodzą od rybaków, którzy prowadzą połowy zgodnie z najlepszymi światowymi praktykami, a ich działania są regularnie kontrolowane przez niezależnych audytorów. Ryby ze znaczkiem MSC dostaniecie już teraz praktycznie w każdym sklepie

Kuchnia Bazylii
Ryba w zalewie pomidorowo-octowej 306

Ryba w zalewie pomidorowo-octowej to prosty przepis na pyszną przekąskę na zimno nie tylko na święta Bożego Narodzenia, ale i wszelkiego rodzaju imprezy, spotkania rodzinne czy zwykłą kolację. Robi się ją bardzo szybko, jedynie trochę czasu trzeba poświęcić na smażenie ryby. Można ją zrobić 2-3 dni wcześniej, potrafi długo stać w lodówce. A im dłużej stoi(...)nabiera więcej smaku.   Składniki na rybę w zalewie pomidorowo-octowej: 700 g filetów rybnych (np. mintaj, miruna lub dorsz) 3 cebule 3 ogórki konserwowe 3 jajka mąka pszenna bułka tarta sok z cytryny sól, pieprz Zalewa: 1,5 szklanki wody 0,5 szklanki oleju 1/3 szklanki octu 2 łyżki cukru 80 g koncentratu pomidorowego (mały słoiczek) kilka ziaren ziela

e-PrzepisyKulinarne
Pierogi z rybą. Bulion z pierogami i klopsikami z suma. 78

Pierogi z rybą nadają się idealnie do podania podczas wigilijnej kolacji, wraz z bulionem warzywnym i rybnymi klopsikami. Pierogi z rybą w bulionie warzywnym doskonale mogą zastąpić barszcz czerwony z uszkami , czy zupę grzybową. Zapomniałam o tym przepisie na pierogi z rybą. Zdjęcia bulionu z pierogami i klopsikami z suma wpadły mi w oko podobnie jak ryba marynowana żubrówką podczas(...)Ciasto na pierogi było zaparzane, robi się je tylko z mąki, soli i wody. Pierogi z suma w bulionie o smaku rybnym Składniki na ok. 80 sztuk pierogów z rybą: Ciasto na pierogi 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wrzącej wody 1 łyżeczka soli opcjonalnie 2 łyżki oleju i rozpuszczonego masła farsz. 400 g – sum filet świeży

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Łosoś pod ziołową pierzynką z kuskusem i szparagami 132

morskiego. #lososmowi - MOC KWASÓW TŁUSZCZOWYCH OMEGA-3 I CHUDE BIAŁKO - Hodowane przez nas łososie są rybami pełnymi zalet: bogate w białko, witaminy A, D i E. Należą do ryb tłustych, największą zaletą łososia są korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe z grupy omega-3. To właśnie mięso łososia jest najbogatszym, występującym w naturze, źródłem(...)wszystkie nasze farmy (a do 2020 r. już wszystkie) są certyfikowane standardem ASC, który daje konsumentom gwarancję,  że nasz łosoś pochodzi z farm ograniczających wpływ na środowisko naturalne, ryba dorasta w wyjątkowych warunkach, zarówno dla niej samej, jak i w poszanowaniu dla środowiska. Certyfikat potwierdza także przestrzeganie przez nas surowych wymogów dotyczących żywienia ryb w tym nie używania

Szalona Kuchnia Eweliny
Grillowany łosoś ze szpinakiem i serem feta 131

Łososia opłucz, odetnij skórkę i pokrój na dwa mniejsze kawałki. Rybę dokładnie natrzyj solą morską, pieprzem i opcjonalnie rozmarynem. Obficie polej sokiem z cytryny. 2 Rozgrzej patelnię grillową i na niewielkiej ilości masła oraz oliwy grilluj łososia z każdej strony (3-5 minut na stronę). Powierzchnia ryby powinna byś ścięta a mięso elastyczne w dotyku. Łososia możesz także zapiec(...)Łososia opłucz, odetnij skórkę i pokrój na dwa mniejsze kawałki. Rybę dokładnie natrzyj solą morską, pieprzem i opcjonalnie rozmarynem. Obficie polej sokiem z cytryny. 2 Rozgrzej patelnię grillową i na niewielkiej ilości masła oraz oliwy grilluj łososia z każdej strony (3-5 minut na stronę). Powierzchnia ryby powinna byś ścięta a mięso elastyczne w dotyku. Łososia możesz także zapiec

A to pestka
Opiekana ryba w zalewie pomidorowo-octowej 119

Opiekana ryba w zalewie pomidorowo-octowej Rybka zanurzona w ciekawej octowo- pomidorowej zalewie z cebulką i papryką, to świetna odmiana od tradycyjnej ryby w occie. Potrawa kusi wspaniałym smakiem jak i efektownym wyglądem. Do jej przygotowania możemy użyć dowolnej, ulubionej ryby, na przykład miruny, mintaja czy dorsza.     Składniki: 600g filetów rybnych (u mnie mintaj) 1 szklanka(...)czerwonej cebuli) 8 łyżek octu 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, cukier     *** Rybę kroimy na średniej wielkości kawałki (ja użyłam kostek z mintaja) i przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem cytrynowym *** *** Kawałki ryby panierujemy w mące, rozmieszanych jajkach i bułce tartej *** *** Smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor

Blog z Apetytem
Dorsz pieczony z rozmarynem i cytryną 158

wszyscy doskonale wiemy ryby są bardzo smaczne i zdrowe. W dobrze zbilansowanej diecie powinniśmy je jeść dwa razy w tygodniu. Ryby mają(...)jeż jeszcze jedną zaletę, mianowicie bardzo szubko się je przyrządza. Jedną z metod, które ja bardzo lubię jest pieczenie w piekarniku. Rybę należy przyprawić przyprawami, które lubicie i piec przez około 20-30 minut w zależności od wielkości ryby. W momencie kiedy białko się zetnie, danie jest gotowa do jedzenia.  Dziś podpowiadam Wam jak zrobić pysznego dorsza norweskiego

Kulinarne przygody Gatity
Piątkowe danie, czyli ryba w porach 156

powoduje, że potrawa jest bardziej lekko strawna. Inaczej niż w przypadku smażenia, gdzie białko ścina się nierównomiernie, co skutkuje tym, że otrzymujemy bardziej ciężkostrawny posiłek. Ryba w porach Składniki: 2 filety z ryby (ok. 400-500g) 1 por (ok. 150g) 1 cebulka (ok. 90-100g) 3 łyżki masła (ok. 50g) sól pieprz sok z cytryny Wykonanie(...)Masło podgrzewamy na patelni, wrzucamy pora i cebulkę, lekko solimy i smażymy całość około 10 minut na niezbyt dużym ogniu, często mieszając. Gdy por nam się podsmaża, przygotowujemy rybę. Filety z ryby myjemy w zimnej wodzie, następnie kładziemy je na ręczniku papierowym i dokładnie osuszamy. Tak przygotowaną rybę skrapiamy sokiem z cytryny oraz oprószamy solą i pieprzem. Przyprawioną rybkę

KulinarneImpresje.pl
Ryba po grecku 1244

dlatego jest takie wyjątkowe! Można je przygotować w wersji pikantnej dodając ostre papryczki lub mieloną ostrą paprykę. Ryba po grecku smakuje na ciepło i na zimno. Ryba po grecku to smażone kawałki ryby zanurzone w duszonych tartych warzywach – marchewce, selerze, pietruszce, cebulą z sosem pomidorowym: passatą i koncentratem pomidorowym. Do tego kilka przypraw, ziele, liście laurowe. Na talerzu(...)duszę, próbuję, w razie potrzeby doprawiam do smaku. W głębokim naczyniu układam rybę, warzywny farsz, rybę, warzywny farsz i tak do końca. Na wierzchu ma pozostać warzywny farsz. Możecie ułożyć warstwami, także na półmisku ładnie będzie wyglądać farsz warzywny a na nim kawałki chrupiącej ryby

Zasmakuj Kuchni
Obiad na środę – gnocchi, ryba, surówka 300

standartowy obiad na środę w naszym domu. Ryba gości u nas bardzo często. Grillowana, pieczona, smażona i gotowana… Łosoś , dorsz …Ryba w panierce to ulubiona ryba dzieci. Rybę podaję z ziemniakami, a czasami przyrządzam smażone gnocchi. Robię je najczęściej z resztek ziemniaków …Zawsze gotuję dużo ziemniaków, bo wiem, że jak zostaną resztki to mogę ugotować kopytka(...)lekko zrumień. Wlej śmietankę, zamieszaj i dodaj kapustę. Smaż kapustę mieszając. Dopraw solą i wymieszaj. Wyłóż na miskę i posyp parmezanem i uprażonymi pestkami dyni. Panierowana ryba 600 g białej ryby, u mnie płastuga 2 łyżki masła 1 jajko + 2 łyżki mleka 150 g zmielonych migdałów lub tartej bułki sól i czarny pieprz do smaku plasterki cytryny do podania

codojedzenia
Czerwone curry z rybą, fasolką i batatami / Red curry with fish, beans and sweet potato 170

Dziś przedstawiam kolejny pomysł na szybkie, pyszne i bardzo przyjemne w wykonaniu curry, ale dla odmiany tym razem z rybą. Ryby niestety rzadko goszczą w mojej kuchni chociaż je i owoce morza wręcz uwielbiam, jednak mój ukochany ryb nie znosi, ale muszę to zmienić…. Na szczęście lubi czerwone curry! Dodałam do niego tuńczyka, gdyż miałam(...)rybą, fasolką i batatami (4 porcje) Składniki: 2 łyżki oleju roślinnego 1 cebula, pokrojona w plasterki 2 ząbki, pokrojone w plasterki 2 łyżki czerwonej curry pasty 1 1/2 szklanki bulionu drobiowego ½ szklanki mleka kokosowego 350 g batatów, obranych i pokrojonych w grubszą kostkę 200 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami i przekrojone na połówki 750 g mięsistej ryby, pokrojonej

karmelowy
Czerwone curry z ziemniakami, kalafiorem i białą rybą 176

puszki i z… mrożoną rybą. Gdy tylko jest możliwość zawsze lepiej kupić rybę świeżą – już wyfiletowaną lub w całości, do samodzielnego podziału. A to jest dobry sposób na to jak wykorzystać filety głęboko mrożone, z grubą warstwą lodu na wierzchu, nie niszcząc struktury i smaku ryby. To curry znalazłam u Jamiego Oliviera ale mocno zmieniłam i wyszlifowałam(...)tego przepisu wystarczy curry dla 4 osób) a na wierzch kawałki usmażonej ryby. Posypujemy grubo posiekaną kolendrą, pietruszką i szczypiorem, od razu podajemy. SKŁADNIKI - RYBA 700-900g mrożonych filetów z białej ryby (u mnie to dorsz) 2 łyżki soku z cytryny 1/3 opakowania pasty curry czerwonej Kanokwan 1 łyżka oleju kokosowego lub sezamowego sól pieprz SKŁADNIKI - CURRY

Karo in the Kitchen
Ryba po grecku 191

uwierzycie, ale jedząc z zamkniętymi oczami, nie domyślicie się, że ryba nie była smażona. Ryba po grecku swój smak i aromat zawdzięcza warzywom. Dlatego najlepiej przygotować ją dzień przed podaniem. Przez ten czas składniki przejdą nawzajem swoimi smakami :) Składniki: około 1 kg filetów z ryby (morszczuk lub dorsz) 400 g cebuli biała część pora (około 10 cm ) kilka łyżek(...)marchewki 1 duża pietruszka malutki seler 2 szklanki bulionu warzywnego 200 g koncentratu pomidorowego 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1 czubata łyżeczka cukru sól pieprz Wykonanie: Rybę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy i pieprzymy z obu stron. Do naczynia żaroodpornego wlewamy 2 łyżki wody i wkładamy rybę. Można układać ją warstwowo. Naczynie zamykamy. Tak przygotowaną rybę wkładamy

Smak mojego domu
Poisson Meuniere – ryba według młynarzowej – z sosem z brązowego masła i cytryny 161

Najprostsze, najbardziej klasyczne danie francuskiej kuchni. Czy to najbardziej elegancki sposób a podanie ryby? Na pewno jeden z kilku. Prostota takiego podania ryby podkreśla tylko jej świeżość i smak użytych produktów. Kilka składników, 10 minut przygotowania, łącznie z naszykowaniem ziemniaków jakieś 40 minut gotowania – obiad gotowy! Jeśli nie czytaliście „My life in Paris” Julii Child, może oglądaliście film(...)francuskiej restauracji w Rouen. Zamawiają wiele pyszności, a jedną z rekomendacji kelnera jest właśnie ‘sole meunière’ która po spróbowaniu zostawia Julię prawie oniemiałą. Najbardziej klasycznym dodatkiem do tak przygotowanej ryby są gotowane ziemniaki, prosto z osolonej wody, bez żadnych innych dodatków. Frytki będą za tłuste i za ciężkie, zabiją delikatny smak potrawy. Bagietka pszenna też będzie dobrą opcją – niczego

Karo in the Kitchen
Ryba w sosie koperkowym 294

nigdy nie znalazłam naprawdę dobrego przepisu na ryby i trochę bardziej pewnie przez ości:) Tym razem jednak udało się zaskoczyć wszystkich rybą w sosie koperkowym. Przepis jest prosty, szybki i smaczny. Spróbujcie i pamiętajcie jedzcie ryby:) Ryba w sosie koperkowym Składniki 500-700 g filetów z dorsza 3/3 szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki jogurtu naturalnego pęczek koperku łyżka(...)Umyte i osuszone filety kroimy na mniejsza kawałki aby nie rozpadły się podczas obracania na patelni. Oprószamy je lekko solą i pieprzem cytrynowym. Ryba w sosie koperkowym Rozgrzewamy patelnię z oliwą i smażymy na niej ryby z obydwu stron. Odkładamy na bok. Do pozostałego na patelni tłuszczu dolewamy łyżkę lub dwie oliwy a następnie wsypujemy mąkę i mieszamy

Pyza i Surówka
Makrela po brazylijsku 179

podawania ryby a i zapach nie wywołuje w nim euforii. Mając jednak na względzie że ryba to samo zdrowie zaproponował podać ją na swój brazylijski sposób. Wyszło oczywiście jak zawsze przepysznie, dlatego tez przepis pojawia się na blogu: Składniki na przygotowanie ryby: - 3 świeże lub mrożone makrele - cytryna - bułka tarta - sól, kumin, 3 ząbki czosnku My lubimy używać(...)tych papryczek, są niesamowicie ostre. Taka papryczka tylko dla odważnych! Składniki na przyprawę do ryby:  - suszone papryczki chilli np. pepperoncini, - sól, - pół cebuli, - pomidor, - pół cytryny Przygotowanie ryby:  Bierzemy makrele, nacinamy środek i wyrzucamy z "wnętrzności". Następnie myjemy ryby nacierając je cytryną. Nacinamy delikatnie zewnętrzną część ryby i nacieramy przyprawą z soli (zawsze

Smaki Brazylii
Karp w kukurydzianej panierce 136

nabiera nowego, lekkiego aromatu. Panierka kukurydziana ładnie przylega do ryby i sprawia, że karp wygląda i pachnie bardzo apetycznie. Ale proponowany przeze mnie sposób wycinania mięsa z ryby pozwala też pozbyć się z karpia niemal wszystkich ości, co bywa problemem w przypadku jedzenia panierowanej ryby pokrojonej w dzwonka. Pozostaje zaledwie jedna poprzeczna linia drobniutkich ości, z którą(...)desce do krojenia skórą do dołu, nacinamy płasko przy samej skórze i trzymając w tym miejscu rybę palcami nóż prowadzimy dalej płasko dołem, przy samej skórze, odcinając od niej mięso. W ten sposób wycinamy mięso z każdego dzwonka. Przygotowane kawałki ryby włożyć do miski, oprószyć vegetą oraz pieprzem i wymieszać. Jajka wbić do talerza o szerokim dnie i rozkłócić

Trzeci talerz
Pstrąg z piekarnika 152

razem pstrąg tęczowy z piekarnika. Mięso pstrąga jest bardzo smaczne, a jego dużą zaletą jest mała ilość ości. Dodatkowo ma mało kalorii i najwięcej kwasów omega-3 z ryb słodkowodnych. Porcja na 2 osoby. SKŁADNIKI 2 pstrągi (wypatroszone) 1 cytryna 1 łyżeczka posiekanej pietruszki przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do ryb opcjonalnie: koperek, kilka gałązek tymianku lub rozmarynu masło(...)posmarowania naczynia żaroodpornego WYKONANIE Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Ryby umyć. Trzymając za ogon delikatnie usunąć nożykiem łuski, opłukać i przełożyć na duży talerz. Skropić połową cytryny w środku i na zewnątrz, natrzeć solą i posypać pieprzem (również w środku i na zewnątrz). Można również posypać je lekko przyprawą do ryb. Do każdej

Passions hobbies life
Ryba po grecku 310

Ryba po grecku jest jedną z głównych potraw wigilijnych w różnych regionach Polski. Podejrzewam, że ile gospodyń domowych tyle przepisów. Do mojego dodałam suszone pomidory i żurawinę. Niby ten sam smak ale z odrobiną słodyczy i finezji. Nie ma co tu dużo pisać, trzeba spróbować. Ryba oczywiście według uznania, ja zdecydowałam się na filety z dorsza. Do dzieła, bo święta(...)Dodać koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszać, przyprawić papryką, solą i pieprzem do smaku. Pomidory pokroić na mniejsze kawałki razem z żurawiną dodać do całości. Pozostawić na ogniu jeszcze 5 minut. Rybę przełożyć na półmisek,skropić cytryną, przykryć duszonymi warzywami. Smacznego

pieprzny smaczek