ryby - 22088 przepisów (strona:46/1473)

Portugalska pasta z sardynek 147

Kurczę, lubię ryby. Wolę ryby od mięsa i niejednokrotnie pisałam, że chętnie zamienię miejsce zamieszkania jak nie na Australię, to na jeden z krajów śródziemnomorskich. Poza Christiano Ronaldo Portugalia ma jeszcze inną dumę narodową – sardynki. O ile połowy dorsza, który pozostaje królem domowych portugalskich stołów zostały przez unijne przepisy i przerzedzone stada mocno ograniczone, o tyle sardynki(...)większych szprotek, którą my kupujemy w puszkach w oleju lub tomacie z grubą, tłuściutką i porządnie wypasioną portugalską sardynką wiele wspólnego nie ma i to naprawdę widać od razu. Ryby po raz pierwszy po zimie odławia się po tarle, na przełomie maja i czerwca – a Festas de Lisboa, czyli Festiwal Lizbony (zwany też Festiwalem św. Antoniego) odbywa się

Karo in the Kitchen
KARP SMAŻONY W GŁĘBOKIM TŁUSZCZU (keto, LCHF, optymalny, paleo) 207

osolić obficie, obłożyć wcześniej obraną i pokrojoną w piórka cebulą. Miskę schować do lodówki najlepiej na całą noc. Dzięki temu zabiegowi ryba jest aromatyczna, nie czuć jej mułem i nie wydziela już śluzu. Przed smażeniem kawałki ryby oczyścić z cebuli, ale nie wycierać ręcznikiem papierowym. Rybę smażyć w dużej ilości bardzo dobrze rozgrzanego tłuszczu. Jeśli tłuszcz nie przykrywa(...)tłuszczu o niższej temperaturze. W ten sposób małe ości rozpuszczają się a duże odchodzą z kręgosłupem. Rybę na talerzu można dodatkowo skropić sokiem z cytryny lub limonki chociaż dla mnie jest idealna i nie mam takiej potrzeby Polecam nie odsączać ryby z tłuszczu żeby było lepsze makro Smacznego! Artykuł KARP SMAŻONY W GŁĘBOKIM TŁUSZCZU (keto, LCHF, optymalny, paleo) pochodzi

Ola la LCHF
Ryba w śmietanowym sosie pomidorowo - bazyliowym podana na puree z selera 130

najzdrowszych dań, jakie powinno gościć na naszych stołach.  Często przygotowuję rybę dla mojej rodziny i mam ulubione dania rybne. Dlatego tak rzadko pokazuję nowości.  Dzisiaj zrobiłam coś specjalnego. Jest to danie, które nadaje się na codzienny obiad, jak również na elegancką kolację Składniki: filety ryby mrożonej lub świeżej użyłam filety z dorsza sok z połowy cytryny sól(...)Zostawiłam na kilka minut. W tym czasie przygotowałam sos wg tego przepisu . Czas zająć się rybą. Na patelni rozgrzałam masło z olejem. Rybę oprószyłam mąką. Ja robię to przez  małe  sitko. Następnie przełożyłam kawałki ryby na rozgrzany na patelni tłuszcz i smażyłam na rumiano z każdej strony. Piekarnik rozgrzałam do 180 °C. Naczynie do zapiekania posmarowałam masłem

Kuchnia u Krysi
Dorada z pieca w 10 minut 190

roku na rok się powiększa w sieciowych sklepach, oferując ciekawe gatunki ryb po przystępnych cenach. Dorada to łatwa w przygotowaniu, bardzo smaczna ryba. Jej wartości odżywcze również nie ustępują większości ryb: pełnowartościowe białko, witamina D, jod, selen czy nienasycone kwasy tłuszczowe. Dorada jest niskokaloryczną rybą która należy do uważanych za jedne z najczystszych. Przy przygotowywaniu jej trzeba pamiętać(...)Suszona pietruszka i tymianek Olej rzepakowy Dodatki: żółta cukinia, koper włoski (fenkuł) korzeń i zielenina, małe buraczki z botwinki, bazylia, pomidorki koktajlowe Przygotowanie: 1/ Nacieramy rybę solą, pieprzem, tymiankiem, pietruszką i olejem. Do środka ryby dajemy igiełki rozmarynu i kawałek masła. Możemy zawinąć w folię zwarcie i odłożyć do przegryzienia się smaków. 2/ Ustawiamy piekarnik na 200stopni

Kuchnia PROzdrowotna
Ryba w cieście naleśnikowym 142

mojej kuchni. Może wydawać się trochę dziwne, ale ryba z ciastem naleśnikowym współgrają bardzo dobrze. Dzięki ciastu ryba pozostaje po usmażeniu nadal soczysta! Przygotowanie takiej rybki jest banalnie proste i nie zajmie dużo czasu.  Teraz w czasie adwentu jest czas na ryby, dlatego postanowiłem publikować na blogu(...)przepis z wykorzystaniem ryby (filetów, dzwonek, całych) każdy piątek, aż do Bożego Narodzenia! Mam nadzieję, że pierwszy, czyli dzisiejszy przepis przypadnie Wam do gustu. Ryba w cieście naleśnikowym - przepis: Składniki: 2 filety z ryby np. soli, halibuta, szczupaka, mintaja (użyłem szczupaka) 3 łyżki mąki (do obtoczenia) 3 łyżki oleju (do smażenia) Ciasto: 4 kopiaste łyżki mąki

Kuchnia Łukasza
Kotlety mielone z łososia 133

Lubicie ryby na obiad? My bardzo! Dzisiaj chcę Wam zaproponować prosty przepis na kotlety z łososia. Kotlety mielone z ryby podaję różnie, a dzisiaj proponuję kotlety(...)ziemniaczanym puree i sosem chrzanowo koperkowym. Łosoś często gości na moim stole, choć lubię i inne ryby. Łosoś to tłusta ryba (zdrowe tłuszcze, omega 3 kwasy tłuszczowe ) i dlatego warto robiąc mielone dodać białej, chudej ryby jak np. gładzicę czy inne ryby flądrowate. Kotlety z łososia Składniki: 10 kotletów 600 g fileta łososia 400 g białej ryby

codojedzenia
Ryby są super 100

zupy, dania główne, owoce morza, grilla i zbliżające się święta.   Do tego znajdziecie tam wiele wspaniałych porad "co to za ryba?" , "po czym poznać czy ryba jest świeża?" , "Jak prawidłowo przechowywać ryby?" i wiele innych ciekawych wskazówek.  Książka posiada świetne zdjęcia ryb, potraw i natury, które przenoszą nas w sielski świat stawów Milickich. Fotografia zdziałała cuda(...)naklejek. Każda jest przyznawana klientowi za zakupy o wartości minimum 50 zł - jedna naklejka. Po zebraniu naklejek należy dopłacić w kasie sklepu tylko 1 grosz i odebrać swoją książkę „Ryby są super”. Szczegóły dotyczące promocji będą dostępne na stronie www.lidl.pl . Akcja trwa od dnia 23 listopada 2015 r. do dnia 24 grudnia 2015 r. lub do wyczerpania zapasów. Sprawdźcie

Niezły Młynek
Pstrągi z patelni grillowej, masło koperkowe i młode smażone ziemniaki 193

sparzonej cytryny a samą cytrynę wyciskamy. Pstrągi oczyszczamy i osuszamy papierowymi ręcznikami. Skrapiamy ryby z zewnątrz i wewnątrz sokiem z cytryny, osypujemy solą, pieprzem i ulubioną przyprawą do ryb. Odkładamy na czas przygotowania reszty składników. Miękkie masło rozgniatamy widelcem i dodajemy do niego skórkę startą z cytryny i bardzo drobno posiekany koperek. Lekko solimy i dokładnie mieszamy. Całość(...)minut z każdej strony. Odwracajcie ją delikatnie żeby się nie połamała. Podajemy rybę z odsączonymi z tłuszczu, usmażonymi ziemniakami, z pokrojonym w plastry ziołowym masełkiem. No nic, pogody nie było ale pstrągi się udały :) SKŁADNIKI 2 pstrągi po ok.250-300g sól pieprz, najlepiej biały przyprawa do ryb sok z połowy cytryny skórka z połowy cytryny ½ pęczka koperku ¼ kostki masła olej

Karo in the Kitchen
Dorsz atlantycki z piekarnika 166

razem proponuję Wam dorsza atlantyckiego robionego w piekarniku (w naczyniu żaroodpornym) na maśle. Tym razem zdecydowanie mniej cytryny, a postawiłam na przyprawy. Zapraszam do wypróbowania (wszystkich zwolenników ryb oczywiście). Porcja na 2 osoby. SKŁADNIKI 1 cytryna 2 filety z dorsza atlantyckiego 1 ząbek czosnku około 40 g masła przyprawy: sól, pieprz kolorowy, pieprz cytrynowy, przyprawa do ryb, zioła(...)prowansalskie WYKONANIE Dorsza umyć i włożyć do miski lub innego naczynia. Cytrynę wycisnąć i polać nią ryby. Odstawić do lodówki na minimum godzinę (górę naczynia zabezpieczyć folią spożywczą). Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C, naczynie żaroodporne wysmarować masłem, czosnek pokroić w plasterki i wyłożyć na dnie naczynia. Ryby przyprawić solą, szczyptą przyprawy do ryb, lekko oprószyć pieprzem

Passions hobbies life
Ryba po grecku 237

Ryba po grecku jeszcze nie dawno nie była lubianym przeze mnie daniem. Myślę, że do tej potrawy trzeba też dorosnąć. A odkąd robię ją sama to smakuje mi jeszcze lepiej. A sekret, to podstawa czyli ryba świeża, z mrożonych filetów danie nie smakuje już tak dobrze. Tak więc jeśli zależy wam na smaku i jakości nie oszczędzajcie w tym jednym

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Aromatyczny i pikantny pstrąg grillowany na tytanowej patelni WOLL Logic, czyli zdrowe grillowanie 192

oczyścić, opłukać i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Skórkę ponacinać ostrym nożem w poprzek co ok. 2 cm. Przygotować farsz. Farsz na 2 średnie ryby: 2 łyżki posiekanej niezbyt drobno cebuli , 1 płaska łyżka ziaren kolendry , 1 płaska łyżka mielonego imbiru , 1 płaska łyżka rozmarynu , pieprz grubo mielony , sól - do smaku. Wszystkie(...)składniki dokładnie wymieszać i od razu nałożyć do środka ryb. Imbir oprócz aromatu nadaje ostrości, więc jak ktoś nie lubi pikantnych potraw, to niech zmniejszy ilość imbiru do 1 łyżeczki. Ryby zawinąć w folię aluminiową i odstawić na przynajmniej 2-3 godziny do lodówki. Wyjąć z lodówki na około 15-20 minut przed grillowaniem. Patelnię

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pieczona dorada w pomarańczach 167

ocierałem skórki. Całość bardzo dokładnie wymieszałem, aby uzyskać jednolitą konsystencję, a następnie odstawiłem do lodówki. Blachę do pieczenia wyłożyłem folią aluminiową, którą natłuściłem oliwą, aby ryba do niej nie przywierała. Skórę ryb natarłem niewielką ilością soli morskiej oraz czarnego świeżo mielonego pieprzu, sól i pieprz dodałem w niewielkiej ilości również do wnętrza ryb. Pozostałą część natki koperku również(...)włożyłem do wnętrza ryb. Dość gruby plaster pomarańczy przekroiłem na pół i włożyłem po jednym półplasterku do każdej z ryb. Ryby delikatnie skropiłem oliwą, a na nich położyłem plasterki pomarańczy. Piekarnik rozgrzałem do 200 stopni z włączonym termoobiegiem i piekłem w nim rybę przez 30 minut. Tuż przed podaniem lekko podgrzałem puree, intensywnie je mieszając. Na talerze

Wyprawy kulinarne
Z czego jest oryginalny kawior? 7

stołach podczas wyjątkowych okazji. Ale z czego dokładnie jest zrobiony oryginalny kawior? Przeczytaj dalej, aby poznać odpowiedź na to pytanie. Co to jest kawior? Kawior to delikatne, jadalne jaja ryb, które są zbierane i przetwarzane w celu uzyskania charakterystycznego smaku i wyglądu. Najbardziej znany i ceniony jest kawior pochodzący z jesiotra, ale można również spotkać kawior z łososia, jesiotra(...)syberyjskiego, jesiotra białego i innych gatunków ryb. Jak powstaje oryginalny kawior? Oryginalny kawior jest produkowany z jaj samicy ryby, zwanej ikra. Proces produkcji kawioru jest bardzo precyzyjny i wymaga dużej wiedzy i doświadczenia. Po zebraniu ikry, jest ona delikatnie oczyszczana z błon i innych niepożądanych substancji. Następnie jest solona, aby uzyskać odpowiednią konsystencję i smak. Solenie jest kluczowym

Żyję by jeść
Dieta ketogeniczna: Co jeść a czego unikać na keto? Przepisy + Jadłospis 12

gęstymi odżywczo produktami , dokonując odpowiednich wyborów. Zawsze stawiaj na węglowodany z warzyw i niskowęglowodanowych owoców przed węglowodanami z  keto deserów  oraz przedkładaj białko naturalne ( mięso ,  ryby ,  jajka ) nad przetworzone (np. odżywki białkowe), itp. Produkty spożywcze do uwzględnienia na diecie ketogenicznej: Lista produktów dozwolonych Podczas planowania diety ketogenicznej warto skupić się na wysokojakościowych produktach spożywczych, które(...)bogate w zdrowe tłuszcze i ubogie w węglowodany . Oto kilka przykładów produktów, które powinny znaleźć się na Twojej liście zakupów: Ryby i owoce morza : Tłuste ryby, takie jak łosoś, makrela, śledź, halibut i tuńczyk, jak i owoce morza są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i białka. Dodatkowo, zawierają niewielką ilość węglowodanów, co sprawia, że są idealnym wyborem

Modern Cave Girl
Kombiwar a parowar – Porównanie i wybór dla domu 12

martwić się o to, czy posiłek zostanie odpowiednio przygotowany. Dodatkowo, niektóre parowary posiadają różne tryby gotowania, które pozwalają na przygotowanie różnych rodzajów produktów – od warzyw i ryb, po mięso. To umożliwia jeszcze większą różnorodność i dostosowanie gotowanych potraw do swoich preferencji. Możliwość regulacji temperatury to kolejna cenna funkcja, którą można znaleźć w nowoczesnych parowarach. Pozwala to na dostosowanie(...)przyprawy para sprawi, że produkty spożywcze nabiorą nieco ostrzejszego smaku oraz staną się bardziej aromatyczne. Oprócz wcześniej wymienionego dodatkowego wyposażenia można znaleźć wiele innych elementów, np. tackę do gotowania ryb lub pojemnik do ryżu czy też makaronu. Dodatkowe wyposażenie parowarów Opis Podstawki na jajka Element umożliwiający gotowanie jajek na parze Pojemnik na przyprawy Pozwala na aromatyzowanie potraw przyprawami podczas

Ekscentryczny Parowar

Proponowane wyszukiwania