ryby - 22088 przepisów (strona:52/1473)

Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym na patelni 38

Ryba to cenne źródło witamin i kwasów omega 3. Jest to też zdecydowanie pomysł na rodzinny obiad. Dzisiaj ma dla Was przepis na rybę w sosie śmietanowo-koperkowym. To danie jest nie tylko pyszne, ale też niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym na patelni to prawdziwa uczta do podniebienia. Ryba przyrządzona według tego przepisu jest(...)miękka i soczysta, a sos na bazie śmietanki nadaje rybie dodatkowego aromatu. Takie danie najlepiej smakuje ze świeżymi ziemniaczkami i ulubioną surówką. RYBA W SOSIE ŚMIETANOWO-KOPERKOWYM PRZEPIS Składniki około 500 g filetu rybnego (u mnie dorsz) 1 łyżka mąki do sosu + mąka do obtoczenia ryby 1 cebula 2 ząbki czosnku 150 ml mleka 150 ml słodkiej śmietanki

Alle Dobre!
Wigilijny karp wg. Roberta Makłowicza 46

Niebawem karp zagości na wielu polskich talerzach podczas wieczerzy wigilijnej . Warto wypróbować wyjątkowy przepis Roberta Makłowicza i podać go trochę w inny sposób niż zwykle. Dzięki podlaniu ryby piwem nabiera ona obłędnego aromatu i z pewnością posmakuje każdemu wielbicielowi tej potrawy. Robert Makłowicz znany jest z oryginalnych, a niekiedy nawet nieoczywistych receptur i wypowiedzi. Mimo to jego dania zawsze(...)wychodzą smaczne. W związku z tym zdecydowanie polecamy ten nietuzinkowy przepis na klasyczną świąteczną rybę, jaką jest karp. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Wigilijny karp wg. Roberta Makłowicza 5 z 1 głos Autor: przepisy użytkowników Danie: Wigilia Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Porcje 4 porcje Przygotowanie 15 min. Smażenie 20 min. Kalorie 245 kcal Niebawem karp zagości na talerzach podczas wieczerzy wigilijnej

ProstePesto.pl
Recenzja frytkownicy powietrznej 4SWISS 84

każdemu korzystanie z tego urządzenia. Pisząc tą recenzję zastanawiałam się ile razy już z niej korzystaliśmy i prawda jest taka, że ma to miejsce każdego dnia. Ja jestem miłośnikiem ryb i od kiedy mam to urządzenie to nie przygotowuje ich już w inny sposób. Dlaczego? Przede wszystkim - wygoda. Urządzenie nagrzewa się błyskawicznie, a rybę mam gotową(...)minut. Co jest też dla mnie istotne nie używam do jej przygotowania oleju, a sama ryba po upieczeniu jest soczysta w środku a chrupiąca z zewnątrz. Te same cechy potrawy osiągamy bez najmniejszego wysiłku smażąc w niej warzywa, chrupiące ziemniaczki, frytki, marchewki, szparagi, pieczone jabłka i wiele innych dań, które powstaje w kwadrans. W urządzeniu bardzo łatwo można odgrzać potrawę

SMYKWKUCHNI
Śledź w oleju – tradycyjna polska zakąska 72

Nigdy się nie nudzi, nie ma bez niego żadnej imprezy. Na dodatek na polskim stole króluje od Średniowiecza. Śledź w oleju to nasza narodowa zakąska. Skąd ryba – jakby nie patrzeć – morska, stała się obowiązkowym daniem na stołach Mazowsza, Wielkopolski czy Podkarpacia? Śledź w oleju swoją karierę zawdzięcza przemyślnemu Holendrowi i świętej Kindze, a także zmysłowi praktycznemu jedynego polskiego króla(...)szczęście, dzięki pewnemu nieporozumieniu przy zgłębianiu Biblii, żydowski post polegający na powstrzymaniu się od jedzenia i wszelkich cielesnych uciech ograniczono jedynie do luksusowego składnika uczt – czyli mięsa właśnie. Ryb do mięsa nie zaliczono, tak samo jak wszystkich innych stworzeń wodnych (w Polsce – bobrów, w krajach śródziemnomorskich – żółwi). Jednak w postne dni, ze zrozumiałych względów, na stołach królowały ryby

smakowitehistorie.com
Ryba zapiekana z porem i marchewką 55

Ryba zapiekana z porem i marchewką to danie przede wszystkim proste i bardzo smaczne. Z pewnością odpowiednie dla osób które liczą kalorie oraz takich które borykają się z częstą ostatnimi czasy przypadłością jaką jest insulinooporność. Osobiście urzeka mnie przede wszystkim fakt, że robi się ją naprawdę szybko. Dzień wcześniej oczywiście pamiętam jedynie o wyjęciu ryby z zamrażalnika. Rano przed(...)wyjściem do pracy przede wszystkim rybę odciskam z nadmiaru wody, płuczę delikatnie pod bieżącą wodą, ponownie odsączam z jej nadmiaru oraz przyprawiam sola i pieprzem. Składniki i proporcje: 2 polędwiczki ulubionej ryby (u mnie miruna) 1 por 1 cebula 2 marchewki łyżka masła 1/2 szklanki śmietanki 30% Sposób wykonania ryby zapiekanej z porem i marchewką Przygotowaną rybę

Ania gotuje
Ryba po japońsku. Idealna na Wigilię 103

Przepis na bardzo smaczna smażona w cieście rybę, w słodko – kwaśnej zalewie. Idealna na Wigilie, ale świetnie się sprawdzi jako danie na każda okazję. Smakuje również wybornie na drugi dzien. Zrób ja koniecznie! SKŁADNIKI: około 6 filetów ulubionej ryby. Może być mrożona, ja użyłam dorsza. sol i pieprz do smaku olej do smażenia Składniki na ciasto: 1 jajko(...)szklanki oleju 3 łyżki cukru 4 łyżki keczupu 4 łyżki koncentratu pomidorowego 4 łyżki octu winnego sol i pieprz do smaku Zapraszam również do obejrzenia filmu WYKONANIE: Rozmrożoną rybę, jeśli używacie mrożonej, osuszyć ręcznikiem papierowym i przyprawić sola i pieprzem, po obu stronach. Rybę odstawić do lodówki aby się zamarynowała, a w międzyczasie zrobić ciasto: Do miski wsypać mąkę, dodać

Pani M - kuchnia smakowita
Tarta z łososiem w kształcie ryby 55

opakowania) 1 papryka czerwona pół czerwonej cebuli 1 zielona papryczka chilli lub jalapeno (opcjonalnie) sól i pieprz 1 jajko i 2 łyżki mleka 1 kulka ziela angielskiego na oko ryby Dodatkowo: papier do pieczenia PRZYGOTOWANIE: Piekarnik rozgrzej do 180 st C. Przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z ciasta francuskiego wykrój cały kształt ryby (popatrz na moje zdjęcia(...)układaj je na łososiu. Z pozostałej części ciasta francuskiego wykrój cześć na pyszczek (szerokokątny trójkąt), płetwę ogonową oraz płetwy górną i dolną. Pyszczek i płetwę ogonową połóż na rybie i dociśnij na brzegach aby skleiły się z ciastem z dołu, płetwy doklej do ryby w odpowiednich miejscach a następnie tępą częścią małego noża zrób „nacięcia” w paseczki, aby upodobnić

nietylkopasta.pl
Zupa curry z brzoskwiniami i rybą – farerska Karrysuppe 65

Słodko-pikantna Karrysuppe við ferskum og fisk , czyli zupa curry z brzoskwiniami i rybą, to przysmak kuchni farerskiej. Zupa curry z brzoskwiniami i rybą to jedno z najpopularniejszych nordyckich dań. Tradycyjna kuchnia mieszkańców Wysp Owczych opiera się na mięsie ryb oraz owiec – najłatwiej dostępnych na tym północnym archipelagu. Większość warzyw, owoców i nabiału importowana jest z Danii. Dlatego kuchnia(...)przykład suszone na słonym atlantyckim wietrze albo fermentowane (ta metoda konserwacji nazywa się ræst ). Przysmakiem na archipelagu są np. ræst kjøt (fermentowane mięso owcy) i ræstur fiskur (fermentowane ryby). Jednak zarówno te potrawy, jak i pieczone owcze głowy podawane z okazji świąt i ważnych uroczystości, to przysmaki dla koneserów kuchni nordyckiej. Są jednak prostsze i smaczniejsze dania, które przygotujesz

smakowitehistorie.com
Sielawa smażona 60

Sielawa bardzo smaczna ryba z rodziny ryb łososiowatych. 1 kg sielawy, 100 ml mąki pszennej, 100 ml mąki ziemniaczanej, sól, masło i olej do smażenia, Sielawę oczyścić, wypatroszyć. Ja nie obcinam głowy. Umyć. Osuszyć. Oprószyć solą. Obie mąki wymieszać. Rybę dokładnie obtaczać w mące. Przed położeniem ryby na patelnię strząsnąć nadmiar mąki. Ryby kłaść na rozgrzany tłuszcz(...)masło z olejem), smażyć z obu stron na rumiano. Uważać, aby nie przesmażyć ryby. Aby sprawdzić czy ryba jest usmażona, należy metalową wykałaczką nakłuć rybę do środka, jeżeli po 10 sekundach metal będzie ciepły/gorący oznacza, że ryba jest gotowa

królestwo garów
Ryba po grecku. 71

Teraz kiedy warzywa mają najlepszy smak, zachęcam do zrobienia ryby po grecku. Każdy ma swój ulubiony przepis na taką rybę, a ja dzisiaj dzielę się swoim. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ryba po grecku Składniki 1 kg ryb (np. dorsz, mintaj, miruna) 3-4 jajka bułka tarta 3-4 łyżki mąki olej 1-1,5 kg marchewki 1 duży(...)seler 2 pietruszki 2 średnie cebule mały słoiczek koncentratu pomidorowego sól pieprz 100 ml oleju rzepakowego Instrukcje Rybę kroimy na kawałki, solimy, oprószamy mąką, maczamy w rozbełtanym jajku i obtaczamy w bułce tartej, smażymy na złoty kolor. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej (około 100 ml), wrzucamy drobno pokrojoną cebulę. Kiedy będzie

To co lubię - gotuję i polecam
Dieta śródziemnomorska. Pyszna i zdrowa inspiracja 75

wokół Morza Śródziemnego? Ludzie mieszkający w tym obszarze tradycyjnie stosują dietę składającą się z: Dużo owoców i warzyw, ziarna, orzechy, rośliny strączkowe (groch, fasola i soczewica) i nasiona. Dużo ryb. Trochę tłuszczów nasyconych z produktów mlecznych i czerwonego mięsa. Umiarkowane spożycie alkoholu. Jakie składniki odżywcze? Żywność śródziemnomorska to: Nie jest to dieta niskotłuszczowa, ale tłuszcz pochodzi w niewielkim stopniu(...)tłuste mięso, ciastka lub tłuszcz mleczny. Bogaty w tłuszcz jednonienasycony – zdrowy dla serca (oliwa z oliwek i orzechy). Dobre źródło kwasów tłuszczowych omega 3 (owoce morza, zwłaszcza tłuste ryby). Bogaty w potas (pełne ziarna zbóż, owoce, warzywa i orzechy). Bogaty w błonnik (całe ziarna, warzywa, owoce, fasola, groszek). Bogaty w przeciwutleniacze, w tym witaminy E i C, karotenoidy

ProstePesto.pl
Smażona flądra po francusku (Platessa alla mugnaia in padella) 82

Smażona flądra po francusku to nasza ulubiona forma przygotowania ryby, którym nie mogłam się z Wami nie podzielić.  Przepis jest klasykiem kuchni francuskiej, niezwykle prostym i szybkim do przygotowania.  Klarowane masło, sok z cytryny i świeża natka pietruszki podkreślają delikatny smak ryby, nadając jej niepowtarzalnego aromatu. Ryba po usmażeniu jest soczysta, maślana, rozpływająca się w ustach(...)mleka sok z 1 cytryny 2-3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki s ó l, biały pieprz m ą ka do obtoczenia ryby masło klarowane do smażenia **** INGREDIENTI  (4 porzioni) 800 g di filetti di platessa 200 ml di latte succo di 1 limone 2-3 cucchiai di prezzemolo tritato finemente farina sale e pepe bianco burro chiarificato

La grande e la piccola cuoca
Cytrynowy pstrąg z warzywami 114

spróbować. Dla mnie najlepszy jest pieczony. Dodałam tez cebulkę czerwoną, paprykę. Można jeszcze wrzucić ząbki czosnku w łupinach. O nich akurat zapomniałam. Po upieczeniu taki czosnek jest jak masełko. ryba marynata: 2 pstrągi 2 cebule sól, pieprz, przyprawa do ryb 1 łyżeczka majeranku 1 cytryna  2 łyżeczki masła warzywa: 1 bakłażan 1 batat 1 korzeń pietruszki 1 papryka(...)czerwona 1 cebula czerwona 1/2 papryczki chili sól, pieprz 1 łyżeczka bazylii suszonej 1 łyżeczka oregano suszone 7 łyżek oleju rzepakowego Ryba marynata: Pstrągi myję, osuszam i nacinam w kilku miejscach. Nacieram majerankiem, solą, pierzem, przyprawą do ryb na zewnątrz i w środku. Cebulę kroję w piórka część wkładam w środek każdej ryby, resztą obkładam rybę na wierzchu

wesoła kuchnia
Dorsz w sosie pomidorowym 79

naszej diecie nie powinniśmy zapominać o rybach. Stanowią one źródło pełnowartościowego białka, ale przede wszystkim dostarczają nam nienasyconych kwasów tłuszczowych niezbędnych dla naszego układu nerwowego, a także wit. D. Często jednak słyszę, że ryby wydają się mdłe w smaku lub po prostu ich smak nie odpowiada niektórym osobom. Co zrobić, jeśli zaliczasz się do tych osób? Świetnym sposobem(...)poradzenie sobie w takiej sytuacji jest przygotowanie ryby w pysznym, aromatycznym sosem. Dlatego dziś polecam filet z dorsza przygotowany w takim sosie. Dorsz w sosie pomidorowym - przepis dla 4 osób Do przygotowania dorsza w sosie będziesz potrzebować: 2 łyżeczki oleju, 2 filety z dorsza, cebulę, 2 ząbki czosnku, 500g przecieru pomidorowego, sól, pieprz, bazylię, rumianek, natkę pietruszki. Najpierw przygotuj

Z notatnika dietetyka
Dorsz zapiekany z serem i śmietaną 196

stajemy przed dylematem co przygotować na święta, żeby wszystkim smakowało. Tradycje tradycjami, ale czasami warto przygotować coś zupełnie innego. Do ryby zapiekanej w śmietanie nadają się idealnie takie ryby jak łosoś czy właśnie dorsz. Są to ryby delikatne, które idealnie komponują się ze smakiem śmietany. Idealnym dopełnieniem do naszego dania będzie również odrobina startego sera, który topi(...)przygotowania ryby. Filet z dorsza dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie filet kroimy na mniejsze kawałki i lekko solimy z każdej strony. Rybę obtaczamy w mące i smażymy na maśle na rozgrzanej patelni. Następnie usmażone kawałki ryby przekładamy do naczynia żaroodpornego. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie podsmażamy ją na patelni po rybie (na tym samym maśle

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Paprykarz powrót do PRL-lu 53

Gryf ze Szczecina, którzy usłyszeli o afrykańskiej potrawie od technologów z polskich statków-chłodni, którzy łowili ryby u wybrzeży Afryki i tam jedli w portach potrawę z ryżu, ryby i papryczki pima. W skład paprykarza wchodziły, kawałki ryby m.in. gowik, który był pozyskiwany z krojenia zamrożonych bloków lodu, w których były transportowane ryby, pulpy pomidorowej sprowadzanej(...)Ludową Polskę dopadł kryzys i półki sklepowe były zapełnione octem i musztardą, kiedy straciliśmy afrykańskie łowiska, dostało się również paprykarzowi, nie spełniał już tak drastycznych norm 50% mięsa z ryb, za to można w nim było znaleźć łuski, ości, szkielety ryb, płetwy i głowy, ryż zastąpiono kaszą pęczak. W 1967 roku zeszły z taśmy pierwsze puszki paprykarza

RafalCook
Ciekawostki o kuchni japońskiej 78

pokrojone plastry tuńczyka. Sushi podbija świat Bezsprzecznie najbardziej spopularyzowaną na świecie japońską potrawą jest sushi. Pierwowzór sushi powstał około 1000 lat temu, kiedy Japończycy poszukiwali sposobu na przechowywanie surowych ryb. Okładano je więc gotowanym ryżem, a kiedy sfermentowały, zjadano ze smakiem - ryż wyrzucając. I może dlatego, wielu ludzi na hasło sushi ma tylko jedno skojarzenie: to surowa ryba. Tymczasem(...)względu na dodatki, ale i sposób podania - jest naprawdę mnóstwo. Danie to można jeść pałeczkami albo bezpośrednio rękami. W sosie sojowym macza się ryż, a nie rybę - sos ma jedynie uwydatnić smak ryby. Trzy główne rodzaje sushi to: nigiri-zushi – cienko krojone kawałki ryby, kalmara lub ośmiornicy podane na wałeczku ryżu, maki-zushi – ryż z kawałkami ryby

Kuchcik gotuje
Dorsz zapiekany w porach 154

Dorsz zapiekany w porach to zdrowy posiłek idealny na upalne dni. Ryby dostarczają nam sporo składników odżywczych. Do tego dania najlepiej jest wybrać rybę mięsistą, aby nie straciła zbyt dużo podczas zapiekania. Najlepszym rozwiązaniem będzie filet z dorsza np. polędwica. Składniki filety z dorsza sok z cytryny 1 por 100g śmietany 30% 100g śmietany 12% sól pieprz gałka muszkatołowa(...)wcześniej masłem. Pora kroimy w półplasterki i przesmażamy na maśle. Jak zmięknie, zmniejszamy ogień, dodajemy śmietanę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i tymianek. Dusimy dosłownie 3 minuty. Pory wykładamy na rybę i pieczemy przez ok. 15-20 minut w temperaturze 180 st. C. Dorsza możemy podać wraz z ziemniakami z wody. Smacznego! Artykuł Dorsz zapiekany w porach pochodzi z serwisu Kulinarny

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kotlety rybno-ziemniaczane z sosem kaparowym 97

Delikatne i miękkie w środku, a na zewnątrz złociste i chrupiące. Ryba jest dobrze wyczuwalna, a ziemniaki nadają pulchności i oczywiście sprawiają, że kotlety są jeszcze bardziej pożywne. Do tego świetnie pasujący dodatek – kwaskowy sos z kaparami i sokiem z cytryny – nic tak nie podkreśla smaku ryby! Składniki (na 3 porcje): 350g filetów białej ryby(...)kaparów sól i pieprz do smaku   Ziemniaki obieramy, kroimy w małą kostkę i gotujemy do miękkości. Następnie gorące rozgniatamy praską i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.   Filety z ryby dokładnie myjemy, osuszamy i mielimy w maszynce do mięsa na drobno, możemy też rozdrobnić w robocie kuchennym. Do ryby dodajemy ostudzone ziemniaki, wyciśnięty przez praskę czosnek, jajko, skórkę

Smaczna Strona
Jak przygotować grilla 130

grillu oraz jak przygotować mięso i warzywa do grillowania, aby były smaczne i zdrowe. Co piec na grillu? Grillować można niemal wszystko - wołowinę, wieprzowinę, baraninę, drób, kiełbasy i kaszanki, ryby i owoce morza, warzywa i owoce, sery typu brie i camembert czy pieczywo. Mięso do grillowania powinno być oczyszczone ze ścięgien i błon , które na skutek pieczenia stają się(...)oraz zioła i przyprawy (np. papryka, chili, miód, czosnek, cebula, cynamon, imbir, goździki, kozieradka, rozmaryn, lubczyk, tymianek lub inne). Delikatne mięso drobiowe, małe kawałki wieprzowiny (np. do szaszłyków), ryby, sery i warzywa wymagają od 15 minut do 3 godzin marynowania. Duże porcje oraz wołowina, baranina i jagnięcina powinna poleżeć w marynacie kilka - kilkanaście godzin, a dziczyzna nawet dwie doby

Cztery Fajery
Polędwice z dorsza w pomidorach, z bazylią i białym winem 111

wcześniej w lodówce! Mrożone polędwice z dorsza trzeba naturalnie odmrozić – najpierw spłukać pod ciepłą (ale nie gorącą) wodą lodową glazurę którą pokryta jest ryba, a następnie dać odciec wodzie na sitku, po czym osuszyć ryby papierowymi ręcznikami. Odkładamy dorsza na talerzyk wyłożony świeżymi papierowymi ręcznikami – zajmiemy się rybą na koniec. Pomidorki myjemy, osuszamy i kroimy na połowy – spróbujcie(...)jednej stronie zmieni swój kolor do połowy wysokości. Kiedy mięso dobrze się usmaży i zamknie z jednej strony możecie być pewni, że ryba się nie połamie i nie przywrze do patelni. Odwracamy ostrożnie kawałki ryby i dosmażamy z drugiej strony – do momentu aż płatki mięsa zaczną się od siebie widocznie oddzielać, a płyn wypływający z ryby będzie całkowicie

Karo in the Kitchen
Kotleciki rybne dla dzieci 170

Zmuszenie niektórych dzieci do jedzenia ryby często graniczy z cudem. Ja należałam do takich maluchów. Dlatego teraz, gdy przyrządzam ryby dla moich dzieci staram się, by były one delikatne. Kotlety rybne to jeden z majstersztyków maskowania ryby w potrawach. Są idealnie mięciutkie i nie mają intensywnego zapachu. Dzieciaki je uwielbiają. Ze względu na smażenie kotlety rybne najlepiej(...)płaty mintaja (może być mrożony) cebula bułka pszenna jajko 0,5 łyżeczki soli (opcjonalnie) bułka tarta (kilka łyżek) pęczek koperku 2 łyżki soku z cytryny pieprz do smaku Płaty ryby rozmrażamy i rozdrabniamy nożem. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na złoty kolor. Bułkę zostawiamy w miseczce z wodą na kilka minut, a następnie odciskamy. Do ryby

Dieta bez mleka
Jak przygotować grilla 164

grillu oraz jak przygotować mięso i warzywa do grillowania, aby były smaczne i zdrowe. Co piec na grillu? Grillować można niemal wszystko - wołowinę, wieprzowinę, baraninę, drób, kiełbasy i kaszanki, ryby i owoce morza, warzywa i owoce, sery typu brie i camembert czy pieczywo. Mięso do grillowania powinno być oczyszczone ze ścięgien i błon , które na skutek pieczenia stają się(...)oraz zioła i przyprawy (np. papryka, chili, miód, czosnek, cebula, cynamon, imbir, goździki, kozieradka, rozmaryn, lubczyk, tymianek lub inne). Delikatne mięso drobiowe, małe kawałki wieprzowiny (np. do szaszłyków), ryby, sery i warzywa wymagają od 15 minut do 3 godzin marynowania. Duże porcje oraz wołowina, baranina i jagnięcina powinna poleżeć w marynacie kilka - kilkanaście godzin, a dziczyzna nawet dwie doby

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zimowy dorsz Skrei gotowany na parze 121

był pyszny ryż z jajkiem i smażone boczniaki.  W zależności od tego jakiej grubości są dzwonka ryby, gotowanie może zająć trochę więcej czasu niż podałam. Należy do ryby po 7 minutach po prostu zaglądać.  Jeżeli mięso jest śnieżnobiałe i łatwo się oddziela - to znaczy, że ryba jest gotowa.  Inspiracją był przepis z  programu(...)mnie duży wok). Po ok 7 -10 minutach, ryba powinna być gotowa - zależy od grubości plastrów. Gotowe mięso jest śnieżnobiałe i bez kłopotu daje się rozdzielać. W czasie gdy ryba się paruje, przygotować ryż i grzyby. Grzyby: Na rozgrzany na patelni olej wrzucić drobno pokrojony czosnek i 3-4 plasterki ostrej papryki. Chwilę podsmażać, dorzucić pokrojone w paski boczniaki . Popieprzyć

Stare Gary
Pstrąg pieczony z masłem chili i warzywami 106

doprawiamy solą i pieprzem. Ryby myjemy, osuszamy i nacinamy z jednej strony w 4-5 miejscach. Skrapiamy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem i posiekanymi listkami rozmarynu. Do środka każdej ryby wkładamy po plasterku cytryny i 2 ząbki czosnku (nieobrane). Ryby i warzywa układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ryby nacięciami do góry).  Roztopione masło mieszamy(...)przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną papryczką (bez pestek) i pietruszką. Doprawiamy solą i pieprzem i polewamy ryby i warzywa (zostawiamy 1/3 masła). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez około pół godziny. Podajemy ryby z warzywami i polewamy resztą masła. Smacznego :)  Zapraszam do polubienia mojej  strony na Facebooku  oraz śledzenia na  Instagramie

Moje Kuchenne Rewelacje
Piątek: Kotlety rybno-ziemniaczane z sosem chrzanowo-orzechowym 115

marże zaszyte w stołecznych cenach). W Warszawie, nolens volens, kupujemy ryby dostępne w handlu, ale nigdy w hipermarketach. Dobra rybę można kupić pod Halą Mirowską. Kotlety są łatwe do zrobienia: wystarczy połączyć tłuczone ziemniaki i ryby. Tego typu połączenie to jeden ze standardów anglosaskiej kuchni o nazwie fishcake. Standardowo występuje w nim ryba surowca. Duet z wędzonym pstrągiem(...)ziemniaków nie trzeba obierać). Ugotowane lekko studzimy i rozgniatamy na masę. Nie musi być gładka, jeśli nie przeszkadza Wam mały kawałek kartofla w kotlecie. Krok 2 Ziemniaki łączymy z rybą, z której usuwamy wcześniej ości. Do masy dodajemy posiekaną pietruszkę. Mieszamy i formujemy kotlety. Krok 3 Rozbijamy jajko do miski, mieszamy. Do osobnej miski wsypujemy mąkę razową, albo bułkę tartą

Niedzielny kucharz
Pstrąg z dynią i cukinią 120

Zdrowa delikatna rybka z towarzystwie dyni i cukinii oraz papryki. Obiad w jednym naczyniu zapiekany, oszczędność czasu, energii, obiad dla zabieganych. Rybę dobrze jest zamarynować wcześniej, będzie o wiele lepsza.           2 pstrągi 1 cebula 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz cytrynowy 2 łyżeczki masła 1 cytryna koper świeży estragon warzywa: 1 papryka(...)czerwona 25 dkg dynia 1 cukinia mała sól, pieprz 1/2 łyżeczki bazylii suszonej 1/2 łyżeczka oregano suszone 4 łyżki oleju rzepakowego 3 pomidory suszone Ryby myję, osuszam. Nacieram majerankiem,solą, pieprzem, w środku też. Do środka ryby wkładam pokrojoną cebulę. Ryby odstawiam na noc do lodówki albo na kilka godzin. Lepiej przejdzie przyprawami. Na drugi dzień wyjmuję

wesoła kuchnia
Sielawa w zalewie słodko kwaśnej 168

Dostałam te super rybki od szwagra. Zrobiłam je w zalewie słodko kwaśnej. Są super, polecam bardzo. Ryby oskrobać i wyczyścić, odciąć głowy. Dokładnie umyć, posilić rybki. Wszystkie ryby obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i smażyć rybki aż się przesmażą i nabiorą złotego koloru. Usmażone ryby włożyć do żaroodpornego naczynia. Moja mamuśka mimo że czyje się(...)nadal chce pomóc. Przygotowanie zalewy – do garnka wlać wodę, ocet, dodać miód, cukier, obraną i pokrojoną w piórka cebulę, ząbki czosnku bez obierania. Zagotować i wlać zalewę na ryby. Przykryć i zostawić do następnego dnia. Najlepsze są po dwóch dniach, jak wszystko dokładnie przerobi. Rybki są pyszne. Polecam Dziękuje Grzesiu za rybki

Kuchnia Pokoleń
Łatwe przepisy na dania z ryb? Dania rybne dla początkujących 124

konieczności posiadania wyjątkowych zdolności gastronomicznych. Poznaj przepisy na dania rybne i spróbuj przyrządzić je w domu. Wystarczą tylko dobre chęci oraz motywacja, by przygotować smaczne i aromatyczne potrawy z ryb. Jeśli będziesz(...)postępować zgodnie z poniższymi wskazówkami, z łatwością przyrządzisz wyborne dania rybne – na miarę potraw serwowanych przez restauracje w Gdyni. Ryba z porami To jeden z najlepszych i najszybszych sposobów, by w zaledwie 10 minut przyrządzić filety z dowolnej białej ryby. Będziesz potrzebować: filetów z białej ryby, odrobiny masła, białej części pora, soku z cytryny, soli i pieprzu. Białą

Moja smaczna kuchnia
Polędwiczki z dorsza na maśle 171

dorsza. Dzisiaj nadszedł czas, żeby podzielić się z Wami przepisem na tego dorsza. Przepis jest szybki w wykonaniu. Dzięki ograniczeniu przypraw do minimum ryba jest delikatna i maślana. Do tego przepisu możecie wykorzystać oczywiście inne ryby, ja postawiłam na dorsza. Polędwiczki z dorsza na maśle 2 porcje Składniki: 2 polędwiczki z dorsza (lub dwa grubsze kawałki innej, podobnej ryby(...)gotowa z jednej strony, delikatnie przewracamy ją na drugą stronę. Smażymy kolejne 3 minuty. Ryba jest gotowa, kiedy mięso jest całkowicie białe i dzieli się na płaty. Na koniec ściągamy patelnię z ognia i wrzucamy na nią masło. Takim roztopionym masłem kilka razy polewamy kawałki ryby. Rybę podajemy w towarzystwie kawałka cytryny. Można ją także podać na risotto

PatiGotuje
OKON MORSKI PIECZONY W ZIOLACH a'la GORDON RAMSAY 101

PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Oskrobanego z łusek okonia bardzo dokładnie myjemy (szczególnie wewnątrz dbamy, aby nie została krew), ogon oraz płetwy przycinamy, rybę osuszamy ręcznikiem papierowym w środku oraz na zewnątrz. Ostrym nożem nacinamy skórę z obu stron ryby.  Krok 2. Okonia nacieramy oliwą, solą oraz pieprzem. Krok 3. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wkładamy rybę i krótko obsmażamy(...)wokół ryby powinno znajdować się sporo wolnego miejsca na wytwarzającą się podczas pieczenia  parę, dzięki której ryba się ugotuje.  Okonia odstawiamy na około 2 godziny w chłodne miejsce, aby smaki oraz aromaty ziół i przypraw przeniknęły do ryby. Krok 6. Okonia pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut na środkowym poziomie piekarnika. Po upieczeniu, rybę

Moja Książka Kucharska
FASZEROWANY SZCZUPAK W GALARECIE 284

Ryby. Dość często goszczą na moim stole. Pięknie i efektownie podane mogą być też ozdoba stołu.  Szczupak to nasza jeziorowa ryba, każdy rybak często przynosi ją do domu. Przyrządzenie takiego faszerowanego szczupaka zajmuje troszkę czasu, ale myślę że efekt jest wart. Składniki: szczupak ok 1,5- 2 kg 6 marchwi 3 pietruszek liść laurowy- 4 ziele(...)wkładamy nafaszerowana skórę z mięsem. Gotujemy ok 25 minut na wolnym ogniu, po tym czasie zostawiamy w wywarze do ostudzenia. Gdy ryba całkowicie wystygnie, odwijamy z folii, kroimy na dość grube plastry, układamy na półmisku głowę, kawałki ugotowanej ryby, zakończamy ogonem.  Naokoło ryby układamy plastry marchwi, cytryny- do dekoracji.  Galaretka rybna: Żelatynę zalewamy wywarem, kiedy napęcznieję

Z Majeczką w kuchni
Ryba w sosie pomidorowym 87

dodatek, przy drobnej modyfikacji, przepis ten można wykorzystać do przygotowania dania obiadowego lub zimnej przekąski. Ryba w sosie pomidorowym Przygotuj nóż i deskę do krojenia, miskę lub półmisek, patelnię, łopatki, naczynie żaroodporne, płaski talerz. Przygotuj składniki: 500 g filetów z dowolnej białej ryby, np. mintaja lub dorsza, 2-3 cebule, 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego, mąkę pszenną, sól, pieprz(...)chwilę, aby smaki się „przegryzły”. Przed podaniem wystarczy taką rybę wstawić do piekarnika i podgrzać. Jako danie obiadowe rybę w sosie pomidorowym można podawać z ziemniakami z wody lub z ryżem. U mnie w domu zawsze do takiej ryby są tłuczone kartofle. Jednakże taka ryba równie dobrze smakuje na zimno do pieczywa. Wystarczy tylko mocniej odparować wodę podczas przygotowywania

blog.moje-pasje.info
Pilaw z koprem włoskim i filetem z białej ryby 116

dodatkiem kopru włoskiego i marchewki oraz gotowanej na parze białej ryby. Rybę gotujemy na pilawie, dlatego wszystko dzieje się w jednym garnku, szybko i prosto.  Mój pilaw spokojnie można nazwać delikatnym, lekkim, wręcz dietetycznym, ale nie nudnym i mdłym w smaku jak niektóre potrawki z ryb i warzyw polecane w lekkostrawnych dietach. Gwiazdą mojej potrawy jest koper(...)znacie, gotujecie z fenkułem? Mam nadzieję, że tym prostym przepisem zachęcę Was do zaproszenia kopru włoskiego do Waszej kuchni. * Przepis na pilaw z koprem włoskim i filetem z białej ryby znajdziecie także w najnowszym, zimowym wydaniu  Magazynu Green Canoe Style . Jeżeli jeszcze nie widzieliście najnowszego numeru, który ukazał się tuż przed świętami, to zajrzyjcie do niego koniecznie

Chilli Czosnek i Oliwa
Biała zupa rybna 166

niej wówczas sok, który możemy potem wykorzystać do zupy. Naprawdę wiele osób właśnie tak robi. Kolejną rzeczą o jakiej warto wspomnieć jest to, że w zupie pozostawiamy zarówno rybę (wprawdzie pokawałkowaną, ale dlatego też powinna mieć możliwie najmniej ości) jak i dużą część warzyw. To ważne nie tylko dla smaku. Taka zupa nie wymaga bowiem do podania żadnych innych dodatków(...)łyżeczki soli. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy niezbyt gwałtownie, najlepiej pod częściowym przykryciem, przez 60 minut. Wkładamy rybę i doprowadzamy ponownie do wrzenia, po czym gotujemy jeszcze przez 15 minut. Z gotowego wywaru usuwamy całkowicie wszystko oprócz ryby, marchewki i cebuli. Rybę wyjmujemy tylko na chwilę – usuwamy wówczas możliwie starannie ości, płetwy i inne niepożądane części po czym kroimy

Kulinarna Pokusa
Miruna w sosie teriyaki 143

Miruna jest chudą i bardzo smaczną rybą, ale rzadko gości na naszych stołach. Zamarynowana w sosie teriyaki, z panierką z mąki pełnoziarnistej, po usmażeniu jest soczysta i bardzo delikatna w smaku. Użyta przeze mnie mrożona miruna miała stosunkowo mało glazury lodowej (tak podano na opakowaniu i tak było w rzeczywistości), co dało więcej ryby do jedzenia, a nie wody(...)Filety były ze skórą, więc nie rozpadały się w czasie smażenia, a skóra dodatkowo pomogła zatrzymać wilgoć w rybie. Ryba z sosem teriyaki jest delikatnie słodka i nie należy przesadzać z ilością dodawanego pieprzu, gdyż nie będzie wyczuwalny smak ryby tylko sam pieprz. Zachęcam do przygotowania tak przyprawionej ryby. Składniki: 600 g mrożonej miruny (opakowanie) 1 szklanka mąki

Kuchcik gotuje
Zupa rybna z łososiem norweskim! Najsmaczniejsza! 148

przyrządzana tak, że smakowała bardziej jak rosół z ryby, była bardzo wodnista ale esencjonalna, ale to nie był smak, który dziecku odpowiadał, lubiłam w niej tylko pulpeciki z ryby. Potem długie lata, nigdzie nie spotkałam się tą zupą, aż do pierwszego wyjazdu, już w życiu dorosłym, a nie z mamą i tatą  heheh nad morze(...)nada zupie cytrynowego posmaku, kup ten dobrej jakości z prawdziwą otartą skórką z cytryny. Zmniejszamy gaz na minimum i dodajemy pokrojoną w spore kawałki rybę i małże z muszlami. Ja staram się aby kawałek ryby mieścił spokojnie się na łyżce stołowej, dzięki czemu, zupę łatwiej się je a ryba nie rozpadnie się w zupie. Ryba spokojnie dojdzie w prawie

SMYKWKUCHNI
Ryba z grilla lub piekarnika nadziewana warzywami 238

znaczenia czy zrobicie je w piekarniku czy na grillu będą pycha. Tym razem upiekłam je w piekarniku. Ryby oczyścić, obciąć głowy, dokładnie umyć. Wytrzeć ryby ręcznikiem papierowym, doprawić solą morską i białym pieprzem. Każdą rybę(...)położyć na dużym kawałku folii aluminiowej. Folia musi być tak duża, żeby można było dokładnie zawinąć rybę. Cebulę obrać, pokroić w plasterki, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Natkę koperku i pietruszki posiekać drobno. Cytrynę sparzyć i pokroić w plasterki. Ryby skropić sokiem z cytryny. Do każdej rybki włożyć kilka plasterków cebuli. Rozłożyć do środka potartą

Kuchnia Pokoleń
FETTUCCINE Z DODATKIEM ATRAMENTU Z KAŁAMARNICY Z RYBĄ 100

białej ryby 4 łyżki masła 1łyżka oleju 1/2 szkl.mąki 2 szkl.startego żółtego sera żółtego przyprawa do ryby - fisz masala lub Waszą ulubiona *********************************************************** Usmażyć najpierw rybę.Przeprawić ulubioną przyprawa do ryby - u mnie indyjska przyprawa do ryby, obtoczyć w mące i smażyć na maśle ( 2 łyżki) z 1 łyżką oleju.Po usmażeniu wyłożyć rybę na papierowy ręcznik(...)masła.Masło roztopić w rondelka, stopniowo dodając mąkę i mieszając  .W ostatniej fazie dodać połowę startego sera .Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu i odcedzić, wymieszać z rybą i wyłożyć do żaroodpornego naczynia.Połać sosem , posypać serem i włożyć do pieca 200 stopni.Zapiekać ok..15 minut.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Szczupak nadziewany - faszerowany 145

wywaru taka , by przykrywała całą rybę ). Gotowałam na wolnym ogniu przez jedną godzinę. Rybę wyjęłam z wywaru wystudziłam odwinęłam ze ściereczki, przełożyłam na 2 godziny do lodówki. Gdy już dobrze stężała szczupaka pokroiłam w dzwonka. Wyciągnęłam wszystkie małe ości, które były wyczuwalne ( pod palcem ) na grzbiecie ryby. Dzwonka ryby ułożyłam na głębokim półmisku. Litr wywaru w którym gotowała(...)wolnym ogniu ciągle mieszając doprowadziłam do wrzenia. Przecedziłam przez gęstą gazę. Ponownie zagotowałam, wyłączyłam, dodałam 5 łyżeczek żelatyny, dokładnie wymieszałam, przestudziłam, zalałam rybę.             Przed podaniem dzwonka ryby wyciągnęłam z galaretki a galaretkę rozdrobniłam

Darcia w kuchni
"Ryby są super" - konkurs 145

Jadacie ryby, lubicie ryby? Ja uwielbiam i dlatego szybko robiłam zakupy świąteczne w Lidlu aby zebrać kupony i za 1 grosik zakupić pięknie wydaną i z pięknym wnętrzem książkę z przepisami Doroty Wellman i Karola Okrasy na dania z ryb. Czy Wy też chcielibyście mieć taką książkę? kto nie zdążył jej nabyć(...)dobrą wiadomość, możecie ją mieć już teraz. Do rozdania mam dwie takie książki ale aby stać się posiadaczem "Ryby są super" wystarczy podać tutaj w komentarzu przepis wraz ze zdjęciem na swoje ulubione danie z ryb lub owoców morza, odpadają przepisy na śledzie solone. Taki przepis należy podać w komentarzu a zdjęcie do przepisu przesłać na adres mailowy

Moje Małe Czarowanie
Zapiekanka z Pieczarkami Rybą i Selerem 117

łyżeczka tymianku sól, pieprz mąka do obtoczenia ryby przed smażeniem olej do smażenia Link do filmu z przygotowania: Zapiekanka z pieczarkami i rybą https://www.youtube.com/watch?v=dolw6B-qXBw Przygotowanie: Umyty i osuszony filet z ryby kroję na mniejsze kawałki około 10 centymetrowe . Następnie skrapiam rybę sokiem z cytryny, oprószam solą i pieprzem. Filety przewracam na drugą stronę i również skrapiam(...)kroję w pół plasterki (aby łatwiej było obrać pomidory ze skórki wcześniej sparzyłam je wrzącą wodą ). Żółty ser ścieram na tarce o średnich oczkach. Duszenie pieczarek i smażenie ryby: Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażam cebulę przez około 5 minut tak żeby się zeszkliła. Zeszkloną cebulę przekładam do garnka dodaję selera, pieczarki, natkę pietruszki, tymianek, doprawiam solą i pieprzem

Uwaga Babcia Gotuje
szczupak przyrządzony sposobem mazurskiego rybaka 150

zakamarkach mej pamięci. Przepis jest prosty, akurat taki jaki można spotkać w domach ludzi którzy ryby spożywają prawie co dzień i wiedzą że przy przyrządzaniu dań z ryb, mniej znaczy lepiej ( oczywiście chodzi o ilość przypraw, a nie o ilość ryby). Dziś pragnę podzielić się tym przepisem, a może przypadnie on do gustu jeszcze komuś ( oprócz mojej(...)nią kładziemy kawałki szczupaka, posypujmy je obficie pieprzem, oraz ( odrobiną) posiekaną papryczką chili. Na rybę układamy kolejną warstwę cebuli, na nią układamy rybę, znów oprószamy pieprzem oraz papryką i przesypujemy cebulą. Kiedy wszystkie kawałki ryby ułożymy w misce, całość zalewamy olejem ( tak by przykrył rybę) i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej dzień ( najlepiej odstawić rybę

Miód i pieprz
Gęsta zupa rybna kokosowo-pomidorowa według Doroty Wellman 108

Dzisiaj coś co bardzo lubimy, a nawet dwie rzeczy, które bardzo lubimy: zupa i ryby. Jeżeli o mnie chodzi, to mógłbym jeść zupy i ryby na okrągło, to moje dwie ulubione rzeczy. Madzia ani do jednego, ani do drugiego tak entuzjastycznie jak ja nie podchodzi, ale powoli się przekonuje, Więc jest dobrze. Dzisiaj postanowiliśmy więc połączyć obie(...)przedstawiamy przepis autorstwa Doroty Wellman. I pamiętajcie: ryby są tak proste w obróbce, że naprawdę powinniście jeść je zdecydowanie częściej.       400 g filetów z dowolnej ryby słodkowodnej (np. jesiotra, pstrąga, szczupaka), umytych 1 średnia cebula, pokrojona w piórka 1 czerwona papryka, pokrojona w paseczki oliwa z oliwek 1/2 papryczki chili, posiekanej 1/2 szklanki białego wytrawnego

Marder&Marder Manufacture
Fotorelacja Ryby są Super z Karolem Okrasą 117

ogrzało. Dlatego udaliśmy się do Hotelu, gdzie przy wspólnej kolacji mieliśmy możliwość bliżej się poznać i spędzić bardzo miło wieczór.  Następnego dnia poranek spędziliśmy na wędkowaniu, mimo, że ryby nie chciały brać i nic nie złowiliśmy to i tak była świetna zabawa, po której udaliśmy się w wir zwiedzania Stawów Milickich. Pogoda nam nie sprzyjała, jednak daliśmy radę(...)rajem i jednym z najcenniejszych obszarów wodno-błotnych na naszym kontynencie. To bardzo tajemnicze miejsce na Dolnym Śląsku. Poznawaliśmy cały ośrodek i mieliśmy możliwość od podszewki poznać etapy hodowli ryb w naturalnych warunkach, ryby z tej hodowli znajdziecie w Lidlu. Miejsce tajemnicze, w którym się zakochaliśmy i na pewno jeszcze nie jeden raz je odwiedzimy.  Niestety wszystkie

Niezły Młynek
Domowe Paluszki Rybne w Chrupiącej Panierce 253

wiele zdrowsze i smaczniejsze.  Domowe Paluszki Rybne w Chrupiącej Panierce - Składniki : ok. 400 g filetów z białej ryby koperek pietruszka pieprz sól (ewentualnie gotowa przyprawa do ryb) mąka do obtaczania jajko rozbełtane z ok. 2 łyżkami mleka olej do smażenia(...)Domowe Paluszki Rybne w Chrupiącej Panierce - Sposób przygotowania: Filety z ryby kroimy na paski o wielkości  ok. 4 x 12 cm (pamiętajmy, że ryba podczas smażenia "kurczy się"). Następnie każdy kawałek ryby nacieramy niewielka ilością każdej z przypraw - jeżeli używamy tylko gotowej mieszanki przypraw do ryb to warto dodać jej więcej). Każdą porcje ryby obtaczamy

Słodka Strona
"Ryby są super" - wspaniała książka kucharska wkrótce w Lidlu 122

dotarła do mnie - przedpremierowo  - najnowsza, świetnie wydana książka kucharska od Lidla :) "Ryby są super" - to prawie trzysta stron z osiemdziesięcioma niepublikowanymi dotąd na stronie kuchnialidla.pl przepisami na ryby i owoce morza. Wśród przepisów nie tylko dania główne  - są cudowne rybne przystawki, zupy, propozycje na grilla i, oczywiście na zbliżające się Święta.  W książce znajdziemy również(...)cenne porady na temat ryb i ich przygotowywania. Całość ozdobiona jest pięknymi zdjęciami dań  z przepisów Karola Okrasy i Doroty Wellman. Znajdujemy tu również świetną fotorelację z ich pobytu w cudownej Dolinie Baryczy, a dokładnie z serca tej doliny - Stawów Milickich, skąd pochodzi wiele ryb słodkowodnych, oferowanych przez Lidla. Publikacja będzie dostępna w promocji świątecznej w sklepach

Moje Kuchenne Rewelacje
O soli. Sól morska i kamienna, przepisy na sól smakową – wykańczającą 146

sól ze względu na dużą ilość olejków może się dość długo suszyć, ale nie zwiększajcie temperatury suszenia, bo spalicie czosnek. • SÓL Z CYTRYNĄ I ROZMARYNEM – do dań z ryb i owoców morza, idealna do ziemniaków smażonych i frytek, risotto. Świetna do jagnięciny i mielonego mięsa wieprzowo-wołowego. Myjemy dokładnie cytrynę najpierw pod zimną, potem pod ciepłą wodą, żeby pozbyć(...)gotowanego makaronu i do jajecznicy. Suszone grzyby, najlepiej podgrzybki, rozdrabniamy na pył w moździerzu lub blenderze, łączymy z rozdrobnioną solą. Suszenie mieszanki nie jest konieczne. • SÓL LAWENDOWA – do ryb, jagnięciny (także do nacierania jej przed smażeniem), frytek, pomidorów, sera feta i mozzarella. Do sałatek z dressingiem opartym na jogurcie lub śmietanie. Sól mieszamy w blenderze lub ucieramy w moździerzu

Karo in the Kitchen
pstrąg nadziewany świeżymi prawdziwkami 92

średniej wielkości cebula natka pietruszki masło przyprawy: sól, pieprz , sok z cytryny dodatkowo: folia aluminiowa Sposób wykonania: Ze swojej ryby wyciągnęłam ości, pozostawiając tylko płetwy. Po wyczyszczeniu ryby dół jej nacinam do końca od płetwy odbytowej do płetwy ogonowej palcem delikatnie oddzielam mięso od kręgosłupa, kończąc przy płetwie ogonowej, przecinam kręgosłup. Następnie delikatnie palcem oddzielam mięso ryby(...)kształt. Skrzela, też je wyciągam. Każdą rybę posypuję solą, pieprzem, skrapiam sokiem z cytryny. Pozostawiam w lodówce na około 2 godziny. Prawdziwki czyszczę, myję, kroję w plastry. Smażę na maśle z cebulką pokrojoną w kosteczkę na wolnym ogniu, doprawiam solą i pieprzem, studzę.  Do środka każdego pstrąga wkładam część grzybów. Wierzch ryby posypuję pozostałymi prawdziwkami, kładę natkę pietruszki

Darcia w kuchni
Sola na szpinaku i pomarańczowym puree 110

Podobno ryba wpływa na wszystko. Wpływa także na mnie ale niestety zbyt rzadko - po prostu rzadko kupuję często rybę... Wybór świeżych ryb w sklepie nie jest tak interesujący jak w przypadku mięsa, a z kolei ilość glazury wokół zamrożonej ryby zniechęca jeszcze bardziej do jej kupna. No cóż, jednak chęć zjedzenia czegoś innego niż drobiu czy wieprzowiny roztapia(...)rzecze: hmmmmmm, butter... Podzielam ten zachwyt nad masłem, o tak! Z kolei rybę po rozmrożeniu dokładnie osuszam ręcznikiem papierowym i smażę po kilka minut z obu stron właśnie na maśle z kilkoma kroplami oliwy. Nic poza tradycyjnym zestawem - szczypta soli i pieprzu na pleckach i brzuszku ryby.  Co wyszło? Dość interesujący korzenno-pietruszkowy smak marchewki i specyficzny posmak

Right Behind The Kitchen
RYBA W TEMPURZE Z WARZYWAMI I MAKARONEM RYŻOWYM 172

. Podana w tempurze z warzywami i makaronem ryżowym z dodatkiem sosów:  sojowego,rybnego i ostrygowego, jest naprawdę fajną i pyszną propozycją na obiad. Składniki: filety z dowolnej ryby  1 szt. marchewki 1 szt. pietruszki 1 mała cebula kawałek zielonej części pora garść kiełków fasoli mung 2-3 liście kapusty pekińskiej 3 cm kawałek świeżego korzenia imbiru(...)kawałki. Należy pamiętać,żeby ryba była dobrze odsączona z wody. Można ją wysuszyć za pomocą ręczników papierowych.  Kolej na przygotowanie ciasta. Do miseczki wsypałam mąki:kukurydzianą i pszenną.      Wlałam bardzo lodowata wodę. Można do niej dodać kostki lodu.  Szybko wymieszałam.Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Maczałam w nim kawałki ryby. Wrzucałam kawałki

potrawyregionalne
Smażony mix rybny z sosem dyniowo – musztardowym 118

formę smażona ryby ale w bardzo interesującym połączeniu z sosem z dyni. Można oczywiście wybrać inna rybę niż ta którą ja prezentuję. Składniki: 40 dag fileta z pstrąga łososiowego 40 dag fileta z halibuta Sól Pieprz cytrynowy Ziołowa przyprawa do ryb Mąka Olej Sos: 50 gram masła 1 cebula 1 łyżeczka gorczycy 100 ml śmietany 30% Mały słoik(...)dyni marynowanej Sól Pieprz biały 2 – 3 łyżeczki musztardy Wykonanie: Ryby kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy z jednej strony solą a z drugiej strony pieprzem cytrynowym, przyprawą do ryb i opruszamy mąką. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Do małego garnka dodajemy masło i drobno posiekaną cebulę. Szklimy. Następnie dodajemy gorczycę i śmietanę. Chwilę gotujemy

Smaki Ewy
Makrela z grilla z koperkiem i nutą cytrynową 139

córkę ( kupuje ją w Makro ). Nawet nie pamiętam czy kiedykolwiek w typowym sklepie sieciowym widziałam ją w takiej postaci a szkoda. Ryba jest pyszna. Na grilla idealna, nie jest sucha, ości w minimalnej ilości i oczywiście „dużo ryby w rybie” a nie tylko skóra. A zapomniałabym jeszcze dodać jest tania. Jeżeli macie możliwość jej zakupu w świeżej formie(...)solimy i przyprawiamy ziołową przyprawą. Do brzucha wkładamy gałązkę koperku i gałązkę selera naciowego. Na sam koniec na rybę ścieramy skórkę z cytryny ( oczywiście wyszorowane i sparzonej ). Pozostawiamy do zamarynowania i sami zajmujemy się rozpalaniem grilla J . Warto do grillowania ryby wykorzystać specjalny metalowy ruszt. No i grillujemy aż będzie pięknie przyrumieniona. SMACZNEGO. (function

Smaki Ewy
Miruna patagońska w chrupiącej panierce prawie jak z KFC 98

Rybę tę kupiłam nie tylko z ciekawości ale i dlatego, że na opakowaniu mrożonki widniał napis dużo ryby mało wody. To była prawda, wody było mało. Ryba była dobra, pozbawiona ości. Będę ją częściej kupować. A co do panierki. Przepis na panierkę dostałam od mojej córki ( robiła w niej kurczaka ). Byłam zaskoczona prostotą wykonania i chrupkością(...)usmażeniu. Koniecznie spróbujcie. Składniki: Dowolna ilość mrożonej ryby Ziołowa przyprawa do ryb Woda Mąka pszenna Olej do głębokiego smażenia Wykonanie: Rybę rozmrażamy ( możemy  pokroić na mniejsze kawałki ) Przyprawiamy z obu stron ziołową przyprawą do ryb. Pozostawiamy na 30 minut do zamarynowania. Po tym czasie rybę panierujemy w mące, szybko moczymy wodzie ( robimy szybko aby nie rozmoczyć

Smaki Ewy
Ryba ze szpinakiem 75

wiecie, z tym rozpieszczaniem to ostrożnie trzeba :) No tak czy siak po kilku dniach w końcu rybę zrobiłem i okazała się naprawdę smaczna. Bardzo ciekawe połączenie składników dało wielce zadowalający efekt, kiedyś pewnie jeszcze wrócę do tego przepisu. 500 g ryby (u mnie tilapia) 350 g świeżego szpinaku 4 ząbki czosnku 2 cebule 100 g sera żółtego 1 pomidor(...)jeszcze trochę. Na koniec dodajemy śmietanę, sok z połowy cytryny, mieszamy dokładnie i wykładamy to wszystko na spód naczynia żaroodpornego. Na ten szpinak z cebulą kładziemy przysmażoną rybę. Na każdym kawałku ryby kładziemy plaster pomidora, krążek cebuli i posypujemy startym żółtym serem. A na samą górę na każdy kawałek kładziemy po kawałeczku masła. Naczynie żaroodporne przykrywamy i wsadzamy

Marder&Marder Manufacture
Dorsz w naturalnym sosie 68

uwagi na swoje pro-zdrowotne właściwości ryby powinny znajdować się w jadłospisie każdego z nas. A o to czasem trudno gdyż dania z ryb wydają się monotonne a dostęp do świeżych ryb ograniczony. To się na szczęście zmienia - oprócz bogatej oferty ryb dostępnych w marketach i delikatesach przybywa małych, lokalnych sklepików ze świeżymi rybami. Jeden(...)było monotonnie staram się urozmaicać sposoby podania ryb. Zakupione ostatnio filety z dorsza ugotowałam w sosie, tzw. naturalnym, z minimum dodatków, co uwydatniło naturalny smak tej pysznej ryby. Danie podałam z drobno pokrojonym ugotowanym jajkiem

Milion Smaków
Pstrąg z patelni 120

ogół jada się w Polsce za mało. Nie docenia się ich wartości. Często słyszy się, że kotlet schabowy lub kawał kiełbasy jest czymś cenniejszym od ryby. A czy takie twierdzenie jest słuszne? Nie. Ludność nadmorska niektórych krajów żywi się prawie wyłącznie rybami, a nie jest słabsza od nas" - informowali w 1959 r. inż. Czerny i mgr Strasburger(...)pestek winogron) Sposób przygotowania: Rybę dokładnie umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć z obu stron solą. Skropić sokiem z cytryny i doprawić mielonym pieprzem cytrynowym. Smażyć na mocno rozgrzanej patelni - na początku od strony skóry, potem przez chwilę od strony mięsa, a potem - już do końca - ponownie od strony skóry. Po ostatnim odwróceniu ryby mięso skropić sokiem z cytryny

W SMAK
CO MOŻE USŁYSZEĆ WEGETARIANIN (LUB SEMI-WEGETARIANIN)? 164

całą maszynerię i pozwala samemu sobie na przyjmowanie różnych wierzeń. Rozumiem to i szanuję w pełni. Jednak boli mnie fakt, że osobę, która nie spożywa mięsa, a je ryby piętnuje się w wege-środowisku. Sam Gawęcki, rozpatrując kwestię diety roślinnej, porównuje wszystkie odmiany, wymieniając pomiędzy innymi właśnie semi-wegetarianizm. To nie jest wymysł "bogatych" czy "nieświadomych", ale rzeczywiste stanowisko(...)Podczas pracy w kuchni mięso traktuję jak składnik, produkt, który pozwala mi na rozwijanie swoich umiejętności. Kucharz powinien umieć przyrządzić wszystko, bez znaczenia, czy to je, czy nie. 3. Ryba to też mięso. Brawo! Wygrałeś/-aś tygodniową wycieczkę na Karaiby. Patrz pkt. 1 - nie będę się przecież powtarzać. 4. Nagle stałaś się miłośniczką zwierząt? Pf. Nie o to chodzi

W kuchni Karmel-itki
Makaron zapiekany z rybą pod kokosowym beszamelem 149

może nie tak do końca). W każdym bądź razie, to wspaniały sposób wykorzystanie pozostałości ryżu, ziemniaków, kasz, makaronów… i nie tylko. Makaron zapiekany z rybą pod kokosowym beszamelem. Składniki: - ok. 800g filetów z ryby (waga już bez skóry) u mnie był to haddock - 500g makaronu kokardki - 2-3 czerwone papryki - por (młode części) - koperek - cytryna - sól - pieprz cytrynowy - ok.150g(...)mleka kokosowego - 2-3 łyżki soku z cytryny - sól, pieprz cytrynowy - świeżo starta gałka muszkatołowa   Makaron gotujemy (połowę przewidzianego czasu w przepisie) ok. 3 minut. Odcedzamy. Filety z ryby pozbawiamy skóry i ości, kroimy na większe kawałki, oprószamy solą, pieprzem cytrynowym, skrapiamy sokiem z połowy cytryny, odstawiamy w chłodne miejsce. Przygotowujemy kokosowy sos beszamel. W rondelku rozpuszczamy masło

mojewypiekiinietylko
Ryba z pieca. Pstrąg łososiowy zapiekany z czerwonym ryżem i pieczarkami 176

Kiedy kilka dni temu weszłam do sklepu rybnego zobaczyłam piękne, świeże pstrągi łososiowe. Aż mi się pysk ucieszył bo miałam ogromną ochotę na pyszną rybę. Żarłoczek lubi pstrągi więc wiedziałam, że też chętnie zje.Kupiłam taką dorodną sztukę ważącą nieco ponad 1 kg i w głowie już kiełkował mi pomysł na danie. U nas na świątecznym stole na pewno

Smaczna Pyza
Tuńczyk z cytryną i szałwią! 231

oblegany przez klientów i dostawy są codziennie.  Ryba jest bardzo smaczna i świeża. Tuńczyk jest dość charakterystyczną rybą, ale najczęściej spożywaną przez nas w sałatkach, w postaci rozdrobnionej w puszcze. Jak się domyślacie smak zdecydowanie odbiega od grubego plastra ryby usmażonego z dodatkiem cytryny i świeżych ziół ;-) Zachęcam do wypróbowania przepisu! Składniki: - 2 filety z tuńczyka - sól morska(...)ryby - melisa + szałwia+ sól morska + sok z limetki Rybę delikatnie oprósz solą i skrop sokiem z cytryny. Smaż na w/w mieszance tłuszczu. Zdejmij z patelni i ułóż na posiekanych ziołach z datkiem soku z limetki i soli.  Ryż ugotuj zgodnie z instrukcja na opakowaniu i podaj do ryby np. z sałatą z sosem miodowo-cytrynowym

SMYKWKUCHNI
Ryba. Makaron. Pełnoziarniste wstążki z łososiem, cydrem i śmietanką 200

Przygotowanie smacznego obiadu wcale nie musi trwać długo. Dzisiejsza propozycja to danie w 15 minut a do tego naprawdę pyszne. Pełnoziarnisty makaron, kremowy sos i delikatna ryba - pychota ! Są dni kiedy mamy mało czasu na gotowanie albo brak chęci na stanie przy garach i ta potrawa jest właśnie na takie dzień ! Próbowaliście już pysznego Łososia na zielono ? A może bardziej

Smaczna Pyza
Zapiekanka rybna 183

Dawniej ryba kojarzyła mi się z formą panierowanego kotleta. Jednak teraz chętniej odkrywam jej smak w połączeniu z Warzywami. Ostatnim hitem była w panko w pikantnym sosie . Tym razem proponuję Wam wersję znacznie łagodniejsza. Zainspirowałam się przepisem z bloga Moje Walijskie Pichcenie . Składniki na 3 porcje: 570g fileta z ryby (dowolnego, u mnie mintaj) 200g pieczarek 1 cebula(...)czerwonej papryki 1 mała zielona papryka 200g śmietany 18% sól sok z cytryny pieprz cytrynowy przyprawa do ryb olej koperek Przygotowanie: Rybę rozmrozić. Filety pokroić na mniejsze kawałki, skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawą do ryb, pieprzem cytrynowym i odstawić do lodówki na około godzinę.  W tym czasie należy przygotować sos, którym   zostanie zalana ryba

Fabryka pomysłów
Marynowane ryby aromatyzowane 136

śledziową sałatkę z burakami. Polecam sałatkę śledziową z morelami Sałatka śledziowa z jarzynami jest też bardzo smaczna. Jednak ostatnio naszła mnie ochota na domowe ryby marynowane. Przygotowałam więc ryby ( filety z łososia i dorsza) w aromatyzowanej przyprawami marynacie. Przyprawy jakie zastosowałam to pokruszone liście laurowe, goździki, ziarna pieprzu, ziela angielskiego, ziarenka kolendry i gorczycy, oraz jagody jałowca, mielony(...)Kawałki ryby muszą być zanurzone całkowicie. Zamykamy słoik, rybę można jeść po upływie 5 dni. W ciągu tych 5 dni przynajmniej raz potrząsamy słoikiem z rybą w celu dobrego nasączenia kawałków ryby. Rybę możemy przechowywać w lodówce nie dłużej niż 6 tygodni.   The post Marynowane ryby aromatyzowane appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ryba po cygańsku lub po japońsku. To ten sam przepis. Wychodzi pyszna 28

Czasami jest to ryba „po cygańsku”, innym razem „po japońsku”. Dwie nazwy, w zasadzie to ten sam przepis, w którym kawałki ryby usmażonej w cieście w słodko-kwaśnym sosie z marynowanymi warzywami i pieczarkami. Co tu dużo mówić, wychodzi bardzo smacznie, a ryba po grecku ma teraz na świątecznym stole poważną konkurencję. Przepis na rybę(...)cygańsku Składniki: Około 800 gramów filetów z ryby morskiej – u nas tym razem dorsz, 1 jajko, 1/3 szklanki mleka, 3 kopiaste łyżki mąki pszennej , 3 cebule, 4 płaty papryki marynowanej, 4 ogórki marynowane, około 15 pieczarek marynowanych, słoiczek koncentratu pomidorowego (200 gramów), 2 łyżeczki cukru, olej, łyżeczka papryki w proszku, liście laurowe, sól, pieprz. Jak zrobić rybę

Kulinarna Polska
RYBA PO GRECKU (keto, LCHF, bez glutenu i nabiału) 38

Oceń ten przepis Ryba po grecku to klasyka na świątecznych stołach, imprezach i spotkaniach. Soczysta ryba w duszonych warzywach doskonale sprawdzi się także jako pyszny i sycący obiad na co dzień. W mojej keto wersji tego dania całkowicie rezygnuję z panierki. Rybę jedynie przyprawiam i podsmażam lub – w bardziej leniwej wersji – zapiekam w uprzednio uduszonych warzywach. Rybę(...)można podawać na ciepło lub zimno. Danie polecam przygotować 2-3 dni wcześniej by smaki dobrze się przegryzły. Więcej przepisów na keto potrawy wigilijne i świąteczne znajdziecie tutaj. Składniki- ryba po grecku 500 g filetu z dorsza bez skóry 30 ml soku z cytryny 120 g oliwy z oliwek  lub  masła klarowanego 50 g cebuli 200 g cukinii

Ola la LCHF
Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym 44

Delikatna ryba w kremowym sosie z dodatkiem koperku. Brzmi smacznie prawda? Tak właśnie smakuje to danie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym to świetny pomysł na obiad, nie tylko w piątek. Danie to nie tylko super smakuje, ale również świetnie wygląda. Soczysta ryba otulona kremowym sosem z dodatkiem świeżego koperku z pewnością posmakuje każdemu. Poniżej znajdziecie prosty przepis(...)gdzie w kilku krokach opisałam jak przygotować rybę w sosie śmietanowo-koperkowym. Nie ma w nim nic skomplikowanego, przepis jest bardzo łatwy, dlatego tym bardziej zachęcam Was do przygotowania jej w swoim domu. RYBA W SOSIE ŚMIETANOWO-KOPERKOWYM – PRZEPIS Liczba porcji: 3+ | Czas przygotowania: 30 minut | Poziom trudności: Łatwy Składniki 500 g filetów rybnych (np. dorsz, morszczuk) 2 łyżki

Przepiski.pl
DORSZ PO JAPOŃSKU 42

Dorsz po japońsku, oh yah! Jeśli jakiekolwiek danie mogło by konkurować z powszechnie znaną i lubianą rybą po grecku to właśnie dorsz po japońsku jest idealnym kandydatem. Dorsz po japońsku to potrwa prosta, pyszna i zdrowa. INNE PYSZNE DANIA RYBNE:   TAGLIATELLE Z ZIELONYM PESTO I KREWETKAMI     CALIFORNIA SAKE YAKI Z ŁOSOSIEM I KARMELIZOWANYMI ORZESZKAMI     KOTLETY(...)NALEŚNIKI Z ŁOSOSIEM I SALSĄ VERDE     TATAR Z WĘDZONEGO ŁOSOSIA     SZASZŁYKI Z ŁOSOSIA MARYNOWANEGO W POMARAŃCZY   Dorsz po japońsku: – idealny konkurent dla ryby po grecku – pyszny, zdrowy i aromatyczny – idealny nie tylko od święta – pyszny na ciepło – pyszny na zimno ILOŚĆ PORCJI: 4 CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT CO POTRZEBUJESZ: – Dorsz polędwica – 500g – Ogórki konserwowe

globuskulinarny
Szczupak smażony sauté 50

Szczupak smażony sauté . Przepis na szczupaka smażonego. Wszyscy znający Piotra wiedzą, że uwielbia łowić ryby. Aby zadowolić jego rybne pasje jeździliśmy w różne miejsca w Polsce, gdzie są rybne jeziora, w Polańczyku w Bieszczadach łowiliśmy leszcze, w Pławnie na Pojezierzu Drawskim łowiliśmy co się dało. W naszym rodzinnych stronach ma się rozumieć łowiliśmy też. Pojechaliśmy też specjalnie na Mazury(...)gdzie udało nam się złowić szczupaki. Szczupak to jedna z najbardziej pożądanych ryb, wszyscy wędkarzy chcieliby ją chociaż raz złowić. Z tego drapieżnika można przygotować pyszne potrawy. Szczupak powinien zostać sprawiony. Należy obciąć mu ogon i płetwy, dokładnie umyć i wypatroszyć. Do faszerowania i pieczenia najlepiej wykorzystać całą rybę, zaś przygotowania w galarecie czy do smażenia wykorzystujemy szczupaka pokrojonego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ryba w sosie botwinkowym. Wiosenny przepis na rybę z botwinką 68

Botwinka świetnie łączy się rybą. Mamy dla was sezonowy przepis, w którym te dwa składniki tworzą pyszną całość. Przepis na rybę w sosie botwinkowym Składniki: Pęczek botwinki Około 400 gramów fileta z dorsza lub innej morskiej ryby 1 cebula 2 ząbki czosnku 200 ml słodkiej śmietanki 30 proc. Mąka pszenna lub kukurydziana do obtoczenia ryby Łyżeczka mąki pszennej(...)zagęszczenia sosu Sól, pieprz Olej Jak zrobić rybę w sosie botwinkowym? Filet podziel na mniejsze kawałki, oprósz solą i pieprzem, obtocz w mące, następnie przesmaż z obu stron na oleju, zdejmij i odłóż. Teraz na tę samą patelnię wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż kila minut, dorzuć posiekany czosnek i smaż jeszcze chwilę. Botwinkę dokładnie umyj, odetnij buraczki i pokrój

Kulinarna Polska
Pieczony łosoś z porem i cebulą. 60

gotowania i jedzenia. Por jest tak wszechstronny, poza tym por wspaniale komponuje się z cebulą i jogurtem greckim. Pyszny łosoś w kilka minut. Łosoś jest znaną i lubianą rybą. Jego właściwości odżywcze są bezcenne dla naszego organizmu. Jedzenie tej ryby wzmacnia odporność, zapobiega nowotworom. Normalizuje ciśnienie krwi, działa przeciwzapalnie i przeciwalergicznie. Jedzenie łososia zapobiega depresji. Pozytywnie wpływa na skórę(...)węglowodanów. Składniki jakie będą nam potrzebne: – 4 kawałki łososia – ½ cebuli – ½ pora – 5 łyżek jogurtu greckiego – sól, pieprz – 3 ząbki czosnku – przyprawa do ryb Cebulę kroimy w pół krążki, pora kroimy w plasterki. Rybę myjemy, osuszamy i przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do ryb. Jogurt grecki przyprawimy solą, pieprzem i dodajemy czosnek

Zdrowy Styl Joanny
Ryba smażona w cieście. Pyszna alternatywa dla tradycyjnej panierki. PRZEPIS 52

Jeśli znudziła ci się ryba tradycyjnie panierowana w bułce tartej, spróbuj usmażyć ją w cieście. Wychodzi niezwykle pyszna i delikatna. Przepis na rybę smażoną w cieście Składniki: pół kilograma filetów z ryby morskiej (dorsz, morszczuk, mintaj), 1 jajko, pół szklanki mleka, 3 łyżki mąki pszennej, sól, pieprz, olej do smażenia. Jak zrobić rybę smażoną w cieście? Jeśli używasz ryby(...)dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Kawałki oprósz solą i pieprzem. Do miski wbij jajko, wlej mleko, wsyp mąkę i szczyptę soli. Zmiksuj lub wymieszaj rózgą na jednolite, gęste ciasto. Kawałki ryby zanurzaj w cieście, następnie smaż na rozgrzanym oleju przez 2 minuty z każdej strony – aż ciasto zrobi się ciemnozłote. Zdejmij na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczy

Kulinarna Polska
Pstrągi pieczone z masłem czosnkowym. Pysznie przyrządzisz tak rybę w całości 76

robi robotę! Ten przepis przyda się podczas świąt i nie tylko. Ryba przyrządzona w ten sposób jest po prostu przepyszna. Przepis na pstrągi pieczone z masłem czosnkowym Składniki: 2 wypatroszone i oczyszczone pstrągi, ćwierć kostki masła, 4 ząbki czosnku, pęczek koperku, sól, pieprz, cebula, cytryna, olej. Zrób tak: Ryby skrop odrobiną oleju, posól i natrzyj z zewnątrz(...)wymieszaj i włóż do wnętrza pstrągów. Na dnie brytfanki rozłóż plastry cebuli, na nich połóż pstrągi – dzięki temu nie przywrą, ale też nabiorą aromatu – na nich ułóż ryby. Dodaj też cytrynę pokrojoną na ćwiartki. Wszytko piecz w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut. Rada: podobnie możesz przyrządzić też inne ryby. Łapcie też przepis na pyszne

Kulinarna Polska
Niedzielny obiad z rybą i pomarańczą 80

tego przepisu musimy mieć dobrą rybę i dobrą oliwę. I dobrą nazwę – nie mówi się ryba z mikrofalówki, tylko dorsz konfitowany w oliwie aromatyzowanej pomarańczą i anyżem. Składniki na 4 porcje: 400 g świeżego dorsza lub innej białej ryby dobrej jakości (4 kawałki filetu oczyszczone z ości) pół litra oliwy z oliwek skórka starta z całej pomarańczy(...)gwiazdki anyżu Przepis na rybę w oliwie aromatyzowanej pomarańczą i anyżem Do garnka zestrzeć skórkę z całej pomarańczy, dodać gwiazdki anyżu i zalać oliwą. Gotować na małym ogniu przez 10 minut. Następnie przykryć, ostudzić i odstawić na minimum pół godziny a najlepiej na całą noc do lodówki już razem z rybą. Najlepiej już w naczyniu żaroodpornym, które można włożyć

Ugotowane pozamiatane
Ryba po meksykańsku 1094

Ryba po meksykańsku Delikatne filety rybne smażone w pysznym cieście i marynowane w słodko-ostrej zalewie z warzywami. Ciekawe danie, które świetnie sprawdzi się zarówno na imprezie jak i na świątecznym stole. Polecam!     Składniki: 1 kg filetów z ryby (dorsz, mintaj, miruna, morszczuk…) 1 czerwona papryka 2 cebule 8-10 ogórków konserwowych 1 szklanka kukurydzy konserwowej(...)sól i pieprz lub przyprawa do ryby Składniki na ciasto: 1 jajko 3/4 szklanki mleka 1/3 szklanki wody 1 – 1,5 szklanki mąki szczypta soli Zalewa: 1/2 szklanki oleju 5 łyżek octu 10% 4 łyżki cukru 1/2 szklanki pikantnego ketchupu 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól i pieprz 3 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe     *** Filety rybne myjemy

Blog z Apetytem
Ryba po cygańsku 714

Ryba po cygańsku Filety rybne smażone w cieście naleśnikowym i marynowane w słodko- pikantnej zalewie to pyszne danie, które rewelacyjnie sprawdza się podczas różnego rodzaju imprez oraz świąt. Polecam!     Składniki: 1 kg filetów rybnych (np. mintaj, dorsz, miruna..) przyprawa do ryby (lub sól i pieprz) 1 cebula 1 czerwona papryka olej do smażenia Ciasto naleśnikowe: 1 jajko(...)paseczki i podsmażamy przez chwilę na patelni *** *** Na patelnie dodajemy wszystkie składniki zalewy, zagotowujemy i odstawiamy do przestudzenia *** *** Na dnie miski układamy połowę smażonej ryby *** *** Rybę zalewamy połową zalewy. Układamy resztę ryby i zalewamy pozostałą zalewą *** *** Całość odstawiamy do lodówki na 2 dni. Podajemy na zimno *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: RYBA PO JAPOŃSKU PRZEPIS TUTAJ PSTRĄG PIECZONY

Blog z Apetytem
Pstrąg z piekarnika, pieczony w folii 268

łyżki oleju rzepakowego Wykonanie: Przygotowujemy 2 kawałki folii aluminiowej. Każdą z nich, na stronie błyszczącej, smarujemy 1 łyżką  oleju - w miejscu, na którym położymy rybę. Olej zapobiegnie przyklejeniu się skórki. Ryby myjemy, osuszamy i kładziemy na folii.  Rybę posypujemy solą i pieprzem - z obu stron skórkę oraz w środku.  Do środka każdej ryby dajemy(...)przez praskę ząbek czosnku, 1/2 płaskiej łyżeczki ziół prowansalskich, 1 łyżkę masła, 1 łyżkę soku z cytryny. W momencie wlania soku z cytryny rybę trzymamy rozcięciem do góry, aby sok nie wyciekł. Folię zawijamy, formując "łódeczkę". Ryby wkładamy do naczynia żaroodpornego. Ryba powinna być cały czas położona rozcięciem do góry, więc najlepiej umieścić ją w niewielkim naczyniu, w którym

Smak mojego domu
Ryba w pomidorach 126

dodatków, tak po prostu znika łyżką Zawsze, w zależności od potrzeb możecie modyfikować proporcje, dodać więcej cebul niż marchewki, mniej passaty, inną rybę, więcej przypraw. Dziś u mnie ryba w pomidorach, delikatna a zarazem wyczuwalna w smaku. Danie idealne nie tylko w niedzielne popołudnie. Składniki: filety rybne z dorsza +/- 1 kg 3 marchewki 2 pietruszki 2 duże cebule słoik(...): bułka tarta/mąka + jaja olej do smażenia Przygotowanie: Warzywa obieram, cebulę drobniutko siekam, można użyć blendera. Resztę warzyw trę na tarce o dużych oczkach. Rybę myję, osuszam, kroję na nieduże kawałki. Obtaczam kawałki ryby w jajku i bułce tartej (lub mące), smażę na złoto z obu stron na rozgrzanym oleju. Warzywa przesmażam na oleju, lekko duszę, dodaję liście

Zasmakuj Kuchni
Łosoś panierowany w dukkah – z ziemniakami, sosem i sałatką 123

Łosoś. Sam w sobie jest nie do podrobienia, nie ma podobnie smakującej ryby. Usmażony szybko – pozostaje lekki i soczysty. Świetnym kontrastem do delikatnej, smażonej ryby zawsze są chrupiące, smażone ziemniaki, ale niekoniecznie muszą to być klasyczne frytki, prawda? Całość potrzebuje czegoś na przełamanie – w tej roli sprawdzi się roszponka, soczyste awokado i lekko ziemisty sos z dodatkiem pasty(...)Ziemniaki gotowe? Odcedzamy j e z tłuszczu i przekładamy na papierowy ręcznik do osączenia. Tłuszcz z patelni zlewamy, patelnię oczyszczamy papierowym ręcznikiem, wlewamy świeży tłuszcz, rozgrzewamy i smażymy rybę. Jeśli tak jak u mnie – każdy kawałek Waszego łososia jest innej wielkości – zaczynamy od położenia na patelni najwyższego kawałka. Po 20 sekundach dokładamy kolejne. Łososia kładziemy na patelni skórą do dołu

Karo in the Kitchen
Ryba po Grecku 121

ViolaPassion NAZWA TA NIE MA NIC WSPÓLNEGO Z GRECJĄ  TAK JAK  LODY Z AUTOMATU Z WŁOCHAMI PO PROSTU JEST TO RYBA W SOSIE Składniki: Filety z dowolnej białej ryby. Ja dodałam około 300g 1i1/2 cebuli 6 łyżek koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki soku pomidorowego pieprz,sól do smaku 2 łyżki Bazyli suchej 1 łyżka cukru  w razie(...)rozklepanym jajku a następnie w  mące.(przepis dokładny na moim blogu) Smażymy na patelni z dodatkiem oliwy. Gdy ryba jest usmażona odstawiamy do wystygnięcia. Ja zawsze odsączam papierowym ręcznikiem nadmiar tłuszczu. WAŻNE!!!!!!!! NIGDY NIE ZALEWAMY GORĄCEJ RYBY  SOSEM  CZY ZALEWĄ PONIEWAŻ ROZSYPIE SIĘ NAM. Zabieramy się za sos. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Następnie smażymy

Viola cooks with passion
Kotlety rybne 129

Przepis stworzony z potrzeby przygotowania ryby w nowy, ciekawy sposób. :) Ryby trzeba jeść, najlepiej jak najczęściej! Dziś kolejny przepis, który spodoba się rodzicom i dzieciom. Smak ryby jest wyczuwalny, ale nie na tyle, by odpychał maluchy, dlatego to świetna propozycja dla rodziców, którzy nie mogą namówić swoich pociech na jedzenie ryb. Kotlety można przyprawić bardziej ostro(...)będą świetnym daniem obiadowym dla dorosłych. Tak czy siak są pyszne i zasmakują całej rodzince. :) Kotlety rybne: 500 g ryby np. mintaja (może być mrożony) ok. 300-350 g ugotowanych ziemniaków 1 dymka pokrojona drobno 2 jajka (1 do panierowania) sok z 1/3 lub połowy większej cytryny 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu ziołowego (może być zwykły

Cooking Monster
Surf & turf – pstrąg łososiowy smażony w bekonie, z ziołową kruszonką 123

kolację. Kombinacja faktur i smaków: wieprzowiny i delikatnej ryby, kremowego z przypieczonym, chrupkiego z miękkim. Zrobienie całości nie zajmie Wam więcej niż 25 minut. Efekt i smak – gwarantowane! Ryby dokładnie oczyszczamy z ości za pomocą pęsety– zdarzają się, nawet w filetach, a trafienie na nie podczas jedzenia nie jest niczym przyjemnym. Ryby osuszamy papierowym ręcznikiem, solimy(...)delikatnie pieprzymy z obu stron, następnie z obu stron delikatnie pudrujemy filety w mące.   Ryby zawijamy w długie plastry bekonu. Najłatwiej zacząć od wąskiego końca fileta, zawinąć plasterek bekonu dookoła ryby, dolepić do niego kolejny i kontynuować owijanie. Na jednego fileta potrzeba około trzech długich plasterków. Bułkę blendujemy razem z natką pietruszki w malakserze– potrzebujemy grubszej bułki

Karo in the Kitchen
Dorada pieczona z cytryną i koprem podana z salsą pomidorową z awokado 83

dorada smakowała niesamowicie, pewnie jeszcze nie raz będę ją przyrządzała. By nieco ożywić to danie postanowiłam podać rybę z prostą salsą z pomarańczowych pomidorów, awokado i natki pietruszki. By danie było bardziej treściwe można podać je z kaszą gryczaną paloną. Polecam jeść ryby, te bardziej i mniej popularne. Nie tylko od święta.. Składniki (na 2-4 porcje(...)pęczka natki pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek Rybę pozbawiam wnętrzności, skrobię, porządnie myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Cytrynę kroję w plastry, koper myję. Doprawiam rybę na zewnątrz i w środku, wewnątrz przekrojonej ryby umieszczam połowę podanej ilości kopru oraz kilka plastrów cytryny. Postępuję tak samo z drugą rybą i obie umieszczam w naczyniu żaroodpornym. Piekarnik nagrzewam

Mango Papaja
Ryby i studenty głosu nie mają.Ale mają do wkucia międzynarodowe. Ma love? 124

Umyć. Natrzeć rybę przyprawami i sokiem z cytryny. Następnie: a) w folię i do piekarnika z nią! b) na rozgrzną patelnie z nią! c) w panierkę i dopero na patelnie z nią!(opcja complicated) I. obtoczyć w mące II. obtoczyć w mące,jajku III.obtoczyć w mące,jajku, bułce tartej czy otrębach ale...toby zabiło smak ryby. A my chcemy jeść rybę nie panierkę. *Przed wszystkim można rybę namoczyć w mleku...ale któż ze studentów by to zrobił, hę? 4)przewracanie na patelni Tu musicie sobie  radzić sami sami :P Około 3-8 minut(w zależności od grubości filetu-cienkie 3-4 minutek, grube 4-8minutek) Tłuszczu mało,olej rzepakowy polecam. Nie kombinować

Fiolka w kuchni
A to Flądra! Od rybaka prosto na grilla, czyli świeża morska rybka na ruszcie 137

Składniki (na wieczorną degustację,a nie obżarstwo): 6 małych, świeżych fląderek 1 cebula sól, pieprz pieprz cytrynowy czosnek granulowany kilka plastrów cytryny masło i bułka tarta folia aluminiowa Przygotowanie: Ryby dokładnie umyłam. Na szczęście na mini-targu rybnym Pan je oczyścił z wnętrzności. Każdą rybkę z osobna zsypałam solą, pieprzem czarnym i cytrynowym oraz odrobiną czosnku granulowanego. Ryby(...)Niestety w naszej wakacyjnej kuchni zabrakło cebuli, ale jeśli ktoś wspomagałby się moim przepisem to polecam do przekładania użyć także plastrów cebuli. Pięknie wydobędą i zaostrzą walory smakowe ryby. Tak przygotowane rybki przestały cały dzień w lodówce porządnie zafoliowane by nie rozprzestrzeniać swej morskiej woni ;) Wieczorem, kiedy nasi Panowie uruchomili nędzne grillątko, o którym wspominałam w poprzednim wpisie

Kuchnia po mojemu
Łosoś pieczony w folii 299

inną rybę. ŁOSOŚ PIECZONY W FOLII Składniki (na 2 porcje): średniej wielkości filet z łososia (ok. 500g) ok. 50g masła cytryna ćwiartka pomarańczy 2 ząbki czosnku koperek sól ziołowa pieprz Przygotowanie: Filet z łososia myjemy i przekrajamy na 2 porcje. Czosnek wyciskamy przez praskę. Pomarańczę i pół cytryny kroimy w półplasterki. Druga część przyda nam się do skropienia ryby(...)czasie możemy dodatkowo przyprawić pozostałym czosnkiem i jeszcze skropić sokiem z cytryny. Masło kroimy w plasterki i układamy na rybie. Następnie kładziemy półplasterki cytryny i pomarańczy oraz koperek. Folię smarujemy niewielką ilością oleju, aby nie przywarła do pieczonej ryby. Zawijamy w nią naszego łososia, każdy kawałek oddzielnie. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Łososia pieczemy ok. 40 minut w dowolnym

Sagneska - gotowanie i lifestyle

Proponowane wyszukiwania