ryby - 22566 przepisów (strona:59/1505)

Zupa rybna z pomidorami 155

chili w proszku cukier, sól morska, świeżo mielony pieprz Wywar rybny: pęczek włoszczyzny głowy i pancerze obrane z 500 g krewetek 4-5 sztuk głów i kręgosłupów z dowolnych ryb (opcja) 1 gwiazdka anyżu 2 liście laurowe 4 ziela angielskie sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Dzień wcześniej zaczynamy od wywaru(...)Krewetki nacinamy z obu stron wzdłuż i wyjmujemy przewody pokarmowe. Oczyszczone krewetki chowamy do lodówki. Pancerze z odnóżami i głowami wkładamy do dużego garnka. Dodajemy głowy i kręgosłupy z ryb (jeśli nie mamy, możemy pominąć, warto jednak mrozić sobie takie niepotrzebne „resztki” właśnie na zupę rybną), a także włoszczyznę, anyż, liście laurowe i ziele angielskie. Zalewamy

Poezja smaku
Ryba w warzywach 144

warzywami smakuje wspaniale, nadaje się na ciepło z ryżem na obiadowe danie i na zimno jako przystawka, zwarto wpisać sobie to danie jako sposób na smaczne danie rybne, a ryby należy często jadać, zawłaszcza ryby morskie ze względu na zawarte w nich kwasy omega tak zbawienne dla naszego organizmu.... Składniki: 1 kg ryby np. mrożony mintaj, dorsz(...)pieprz kolorowy Wykonanie: Filety rozmrozić, ( o ile używamy zamrożonej) i moczyć w mleku przez 30 min. Dzięki temu będą delikatne i soczyste, osuszyć dobrze ręcznikiem papierowym. Jajka rozkłócić, kawałki ryby posypać solą, panierować w jajku i mące, smażyć na rozgrzanym oleju. Cebulę pokroić w kostkę, marchew w słupki, paprykę, ogórki w kostkę. Dusić pod przykryciem warzywa na oleju

kgwjanczewo
Ryba po japońsku 401

Wspaniała ryba którą można podać na święta i imprezy  zachwyci wszystkich swym smakiem Składniki • 1 kg dorsza lub innej ulubionej ryby • przyprawa do ryb • kolendra mielona • pieprz • sól Panierka • 1 jajko • 3 łyżki mąki • mleko • olej do smażenia ryby Zalewa • 2 szklanki wody • 1 mały przecier pomidorowy gęsty • 5 łyżek ketchupu • 2 łyżki cukru • 4 łyżki(...)liście laurowe Dodatkowo warzywa • 2 cebule • 2 papryki mogą być kolorowe lepiej się prezentują( Miałam tylko czerwone ) • 5 korniszonów • 1 duża marchewka • 1/2 szklanki oleju  Sposób przygotowania 1. Rybę pokroić na mniejsze kawałki posypać przyprawami dać do  lodówki na kilka godzin najlepiej na noc. 2. Zalewa :Do wody dodać przecier,ketchup,cukier,ocet,sól,ziele angielskie, liście laurowe

W królestwie smaków Beaty
Dorada pieczona w soli 162

Dorada pieczona w soli - to chyba najlepszy sposób na przygotowanie ryby z pieca.  Do pieczenia w soli można użyć różnych gatunków ryb i ulubionych ziół - za każdym razem ryba może(...)smakować trochę inaczej, Jedno jest pewne - ryba pieczona w soli jest zawsze idealnie upieczona, a jej mięso jest niezwykle soczyste. Naprawdę nie potrzeba do niej wielu dodatków - możemy ją zjeść z ulubionymi warzywami (u nas grillowana cukinia, papryka i pomidorki) lub po prostu z kromką chleba :)  Polecam Wam bardzo takie pieczenie ryb.  Jeśli raz spróbujecie - zachwycicie się

Moje Kuchenne Rewelacje
Mintaj pieczony w pomidorach 219

nowym roku to przepis na rybę, a dokładniej na mintaja :) Przepis jest łatwy, nie wymaga dużego nakładu pracy, nie jest czasochłonny i nie zawiera wyszukanych składników. Zapewniem Was, że ryba przygotowana w ten sposób smakuje dużo lepiej niż wygląda ;) Składniki na 2 porcje: sos pomidorowy: 1 cebula 2 ząbki czosnu 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżka papryki słodkiej w proszku(...)papryki ostrej w proszku (można dać więcej, jeśli lubicie) 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich sól, pieprz do smaku Sos pomidorowy możemy przygotować nawet dzień wcześniej i dodać go do ryby podczas pieczenia. Można też zrobić go na bieżąco i jeszcze ciepły dodać do filetów. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni na niewielkiej

Zawsze głodna!
KARP W SZARYM SOSIE NA ZIEMI Z PIERNIKA 236

chyba najsmaczniejszy przepis na karpia , ale w ten sposób możemy zrobić jakąkolwiek rybę , nawet leszcza!Ryba się rozpływa w ustach , ma lekko wytrawno - słodki smak i jest " niebiańska".Gorąco POLECAM ten przepis na teraz ,bo może zostały Wam ryby ze świąt lub na przyszły grudzień.   1 kg.karpia lub innej ryby   ZIEMIA PIERNIKOWA: ******************************** 1 kawałek piernika(...)łyżki miodu sok z cytryny sól cukier 1 liść laurowy szczypta cynamonu *************************************  Warzywa obrać i umyć.Włożyć do wrzącej osolonej wody i gotować 20 minut.Filety lub dzwonki z ryby dodać do wody i gotować 15-20 minut ,dodać liść laurowy.Na talerz wyłożyć odrobinę" ziemi ", ułożyć Filety lub dzwonki ryby na niej  ( talerz musi być podgrzany).Masło

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Matjas czy śledź a'la matjas? Kilka słów o różnicach + przepis 149

wspomniałam, w Polsce kupno prawdziwych matjasów graniczy z cudem. Nie oznacza to jednak, że powinniśmy rezygnować z konsumpcji śledzi. Warto pamiętać, że mimo wszystko wciąż są to bardzo wartościowe ryby, bogate w potas, witaminy A, D, E oraz łatwo przyswajalne białko . I dlatego właśnie przygotowałam dla Was prosty przepis na te przepyszne ryby. Składniki: 10 gotowych filetów śledziowych(...)pomidorami 1 czerwona cebula szczypta ostrej papryki pieprz 1. Śledzie wymocz w wodzie, żeby pozbyć się nadmiaru soli. Osusz je papierowym ręcznikiem, następnie pokrój na kawałki. 2. Pokrojone ryby ułóż w naczyniu, dodaj musztardę, posyp papryką i pieprzem. Polej olejem ze słoika. Wymieszaj. 3. Na wierzch połóż pokrojone w paseczki pomidory i pokrojoną w piórka cebulę, możesz wymieszać

Powiedz dietom nie
Oszukany łosoś czyli pstrąg łososiowy :) 175

Oczyszczoną rybę nacinamy z obu stron. Całą smarujemy dokładnie pesto zarówno wewnątrz i na zewnątrz tak żeby zostało w nacięciach trochę (jeśli nie mamy pesto to przeciskamy 2 ząbki czosnku siekamy pół pęczka pietruszki mieszamy wszystko z oliwą i taką mieszanką nacieramy naszą rybkę). Z cytryny odkrawamy 3 całe plastry, pozostałe 3 przekrawamy na pół. Do środka ryby wkładamy(...)całe krążki cytryny i 3 suszone pomidory. W nacięcia ryby wkładamy na zmianę po suszonym pomidorze i po połówce plasterka cytryny i układamy z jednej strony na wierzchu po gałązce rozmarynu. Tak zamarynowaną rybkę odstawiamy do lodówki na min 2h. Im dłużej tym lepiej :) I możemy spokojnie jechać na zakupy np po brytfannę do grillowania. A jeśli tak owej

Piekielna Kuchnia Pati
Ryba po Grecku 301

szklanki wody (125 ml) sól, pieprz, pieprz cayenne lub papryka ostra niepełna łyżka soku z cytryny szczypta cukru około 4 łyżek oleju do smażenia Link do filmu z przygotowania: Ryba po grecku https://www.youtube.com/watch?v=y801MXXH6T0 Przygotowanie: Najpierw przygotuję sos: Cebulę kroję w drobną kostkę. Marchew, pietruszkę i selera oczyszczam i myję. Następnie ścieram na tarce o grubych oczkach. Teraz(...)wysypuję mąkę, doprawiam solą, pieprzem i mieszam . Teraz kawałki ryby obtaczam w mące i smażę na rozgrzanym oleju na patelni na złoty kolor z obydwu stron – ryba jest gotowa. Końcowe przygotowanie ryby po grecku: Usmażoną rybę układam na półmisku lub dużym talerzu i nakładam na górę sos, dodatkowo dekoruję plasterkiem cytryny i listkami pietruszki - ryba po grecku jest

Uwaga Babcia Gotuje
Ryba w pomidorach 216

się jeść ją częściej  :).  Ale dla usprawiedliwienia oprócz takich smażonych zawsze mam w lodówce słoiczek zrobionych śledzi.  Moje ulubione to śledzie po kaszubsku . Jednak powracając do ryb, to dzisiaj przygotowałam rybkę w pomidorach. Ja miałam brzuszki dorsza, ale możecie wykorzystać filety z Waszej ulubionej ryby. Do tego frytki i surówka z kapusty kiszonej. Składniki(...)filetów z dorsza lub innej ryby 1 puszka pulpy pomidorowej 2 średnie cebule 1/2 szklanki wody sól pieprz 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1/2 łyżeczki cukru papryka słodka papryka ostra olej do smażenia mąka do panierowania 2 łyżki posiekanego szczypiorku Rybę pokroić w mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Każdy kawałek obtoczyć w mące . Na patelni rozgrzać olej

O kuchni z uczuciem
RYBA Z PATELNI Z KREWETKAMI I CHRUPIĄCYMI WARZYWAMI 191

minut, tak aby krewetki były jędrne, warzywa chrupiące, a ryba zdążyła do końca się usmażyć. Pracy przy tym daniu praktycznie nie ma wcale, a jest ono wartościowe i treściwe:) Również dzieci chętnie i bez kręcenia nosem sięgną po taką kolorową rybkę. Przekonajcie się koniecznie! :) SKŁADNIKI (na 2 porcje): 2 ryby w całości (użyłam pstrąga tęczowego) - każda po około(...)limonki plus 1 łyżeczka soku z limonki kilka listków bazylii WYKONANIE: Jeśli używasz mrożonych krewetek przełóż do garnka i zalej na 10 minut ciepłą wodą. Umyte i osuszone ryby posól i popieprz w środku i na zewnątrz. Oprósz je z obu stron mąką. Czosnek drobniutko posiekaj i wymieszaj z 1 łyżeczką masła i koperkiem. Nasmaruj nim odrobinę wnętrze

Słodko-Słony Świat Ilony
paprykarz z pieczonej makreli 167

ryby, będzie delikatniejsze i bardziej soczyste od uwędzonego. Po trzecie zaś w ten sposób wykonam produkt, o wiele bardziej zbliżony do oryginału ( w którego składzie nigdy nie było ryby wędzonej), kiedy to w czasach PRL-u, statki chłodnie przywoziły z południowych łowisk bloki zamrożonych ryb i z nich to właśnie powstał paprykarz po raz pierwszy. składniki podane(...)sosu sojowego sposób wykonania Rybę myjemy,  oprószamy pieprzem oraz solą, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Wyjmujemy studzimy i obieramy rybę z ości. Ryż gotujemy na sypko. Cebulę obieramy, drobna ją kroimy, lub ścieramy na tarce, a następnie wrzucamy na dużą patelnię ( z przykrywką)  na  rozgrzany olej, lekko

Miód i pieprz
Ryba po grecku. 172

listki laurowe, 2 łyżki cukru,  niecałe pół szklanki octu - ( 1/4 szklanki a można dać również dużo mniej), 100g przecieru pomidorowego. Przygotowanie: Rybę pokroić na mniejsze części (jeżeli jest zamrożona, można zrobić to już po usmażeniu ryby). Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i skropić sokiem z cytryny. Obtoczyć w mące ziemniaczanej, a następnie w mące pszennej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu(...)wodą, aż do miękkości warzyw. W razie potrzeby dodać więcej przypraw, ale wedle własnego smaku. Gdy warzywa są gotowe, wyłożyć je na rybę. Warzyw wyjdzie dość sporo więc myślę, że spokojnie starczy ich również na 1kg ryby. Smacznego

W kuchni u Moniki
Ryba zapiekana z pomidorami i fetą 167

zliczę już który przepis, gdzie wystarczy połączenie trzech, czterech prostych produktów, żeby otrzymać niepowtarzalne i pyszne danie. Starczy tego pisania i przejdźmy do konkretów. Przepis Składniki: 400 g ryby 200 g łagodnego sera typu feta ok, 10 małych pomidorków tymianek (świeży albo suszony) 4 łyżki oliwy z oliwek Wybór ryby pozostawiam do własnego wyboru, mu użyliśmy filety(...)zależności od rodzaju porcjujemy na kawałki mniej więcej 10-15 cm. Doprawiamy ją solą i pieprzem. Rybę kładziemy na papierze do pieczenia, na wierzch układamy pomidorki z fetą i całość zawijamy w papier, należy uważać, żeby pomidory i feta nie pospadały z ryby. Nie żałujemy pomidorów. Tak przygotowane paczuszki z rybą wstawiamy do pieca nagrzanego

KasiaiKrzysiu.pl
Ryba w galarecie 295

Przepis na rybę w galarecie miał być dodany pod koniec roku. Niestety trudno było się zmobilizować i znaleźć chwilę na opisanie tej pysznej potrawy. Szybciutko nadrabiamy zaległości. Danie w całości wykonane przez męża. Chyba brak mi cierpliwości do przygotowania tego typu potraw. Zrobienie ryby jest dosyć pracochłonne, jednak bardzo wyjątkowy smak dania wszystko wynagradza. Ryba gościła na naszym stole(...)sznurek - 2 żelatyny - przyprawa do ryby Sposób przygotowania: Patroszymy i skrobiemy rybę. Oddzielamy skórę od mięsa. Oddzielamy mięso od kręgosłupa i ości.  Bułkę moczymy w mleku a następnie mieszamy mięso, rozmoczoną bułkę i  jajko, posiekana natkę pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do ryby. Całość można przemielić przez maszynkę albo dobrze wymieszać.   Z warzyw

Pan i Pani Smith w kuchni