Ryba w pieczarkach to znakomity pomysł na obiad lub gorącą kolację, świetnie sprawdzi się również na świątecznym stole jako jedno z dań wigilijnych, może być ciekawą alternatywą dla tradycyjnego karpia. Pyszna, soczysta ryba zapiekana w sosie śmietanowym z pieczarkami to super, prosty sposób na urozmaicenie dań obiadowych. składniki na 6 porcji 6 filetów rybnych ( mrożonych ) 500 g pieczarek(...)duże cebule mąka pszenna do obtoczenia ryby 300 g śmietany 18 % olej do smażenia pęczek natki pietruszki czarny pieprz sól przepis Odmrożone i odsączone z nadmiaru wody filety rybne doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem z obu stron. Następnie kawałki ryby dokładnie obtaczamy w mące. Tak przygotowane filety smażymy na patelni z rozgrzanym tłuszczem z obu stron na złoty
Smakowite DaniaNieustannie szukamy nowych pomysłów na obiad z rybą, a ten od razu nam się spodobał. Kawałki dorsza zanurzone w wyrazistym sosie z papryką, który smakuje podobnie do leczo, taki obiad bardzo wszystkim smakował. Przepis na rybę po węgiersku Składniki: 500 gramów filetów z dorsza lub innej ryby morskiej, 3 zielone papryki – oczywiście mogą być też w innych kolorach(...)sparzonych, obranych ze skórki i drobno pokrojonych, 2 łyżki papryki w proszku – najlepiej wędzonej, pęczek natki pietruszki, 1 jajko, płaska łyżka mąki pszennej, sól, pieprz, olej. Jak zrobić rybę po węgiersku? Jajko wbij do miseczki, wsyp łyżkę papryki oraz mąkę, wlej 2 łyżki wody, dokładnie wymieszaj trzepaczką, aby nie było grudek. Kawałki ryby zanurzaj w cieście, następnie smaż
Kulinarna PolskaWiele osób wychodzi z założenia, że ryba po grecku jest z Grecji. To oczywiście nie jest prawdą. Skąd zatem wzięła się ta nazwa? Prawdopodobnie wynika to z tego, że w krajach śródziemnomorskich bardzo popularne są duszone warzywa . Nie zmienia to faktu, że potrawa ta ma swój charakter i niepowtarzalny smak. Składniki na rybę po grecku ok. 700g mrożonej ryby(...)miruna 3-4 marchewki 2 pietruszki niewielki kawałek selera 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 cebula odrobina oliwy oregano majeranek 300 ml bulionu warzywnego olej do smażenia mąka sól pieprz Ryba po grecku – przepis Ryba powinna nam się rozmrozić. Następnie osuszamy ją, przyprawiamy solą, pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. Układamy następnie ja w naczyniu, w którym
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!votes ) Ryba po alzacku z sosem cytrynowym Ryby nie goszczą u nas zbyt często, są raczej w mniejszości. Może też dlatego iż nie mamy dostępu do świeżych, a w marketach jakoś niezbyt lubię kupować . Czasami jednak się przemogę i kupuję, najczęściej mrożone filety (panga,okoń,tilapia),ewentualnie świeżego pstrąga lub doradę. Zdarza się i flądra w sezonie jednak(...)razem była to chyba o ile dobrze pamiętam panga. Wiem jest wielu przeciwników tej ryby, więc można ją w przepisie zastąpić jakąkolwiek o łagodnym smaku Przepis wart uwagi , ryba jest delikatna w smaku, a sos aksamitny i świeżo cytrynowy Składniki dla 3 osób: 3 filety rybne średniej wielkości ( ryba dowolnego gatunku ;)) sól, pieprz cytrynowy do smaku masło klarowane
Ogrodnik w podróżyzeszłego roku nie jest to na tyle restrykcyjne, by było nie do przeżycia. Wręcz przeciwnie. Nie potrafię jednak zrezygnować ze spożywania ryb. Po prostu lubię je za bardzo. Ryba pieczona, wędzona, czy gotowana - uwielbiam w każdej postaci(...)Szczególną sympatią dażę łososia, tuńczyka i właśnie dorsza! Dlatego też od jednego do dwóch razy w tygodniu ryba występuje w mojej diecie. I tak też było na dzisiejszym dość lekkim obiedzie, z którym chciałam się z Wami podzielić. Pamiętajcie, aby kupować ryby ze sprawdzonych hodowli i unikać mrożonych(są dość często importowane z Chin). Najbezpieczniejsze jest wybieranie
Symfonia SmakówChcesz przygotować smaczną rybę w oryginalny sposób? Spróbuj ryby w wersji cordon bleu . Kostka rybna cordon bleu Cordon bleu to rodzaj dania mięsnego złożonego z mięsa i sera. Mięso, zazwyczaj wieprzowe obłożone jest serem a następnie całość panierowana jest w jajku oraz bułce tartej i smażona na oleju. Wieprzowinę w tym daniu zastąpić można mięsem drobiowym. W taki(...)rybę dodatkową solą. Na patelnię należy wlać tyle oleju aby sięgał do połowy grubości kostki. Nie powinien jej całkowicie zakryć. Skusiłam się na mrożoną rybę. W taki sam sposób możecie przygotować świeże filety rybne. Lubisz ryby? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Rybę po grecku . The post Kostka rybna cordon bleu appeared first on MeCooks
mecooksspecjalne okazje takie, jak postny piątek i kolacja wigilijna. Inne pomysły na rybę… ** Ryba w sosie ananasowo-keczupowym ** Ryba po grecku ** Ryba w zalewie pomidorowo-octowej Składniki: 350 g filetu ryby (jesiotr, dorsz) sól i pieprz 1,5 szklanki płatków kukurydzianych 1/2 płaskiej łyżeczki słodkiej papryki mielonej szczypta ostrej papryki mielonej 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego(...)jajko olej Rybę pokrój na mniejsze kawałki. Posyp je solą i pieprzem, a następnie dłońmi lekko wetrzyj przyprawy w mięso. W blenderze zmiksuj płatki kukurydziane i przyprawy – słodką i ostrą paprykę oraz czosnek. Panierkę przesyp do miski. Jajko wbij na talerz i rozbełtaj widelcem. Kawałki ryby mocz w jajku, a następnie obtocz w płatkach dociskając dłońmi
Kulinarny S.O.S.specjalne okazje takie, jak postny piątek i kolacja wigilijna. Inne pomysły na rybę… ** Ryba w sosie ananasowo-keczupowym ** Ryba po grecku ** Ryba w zalewie pomidorowo-octowej Składniki: 350 g filetu ryby (jesiotr, dorsz) sól i pieprz 1,5 szklanki płatków kukurydzianych 1/2 płaskiej łyżeczki słodkiej papryki mielonej szczypta ostrej papryki mielonej 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego(...)jajko olej Rybę pokrój na mniejsze kawałki. Posyp je solą i pieprzem, a następnie dłońmi lekko wetrzyj przyprawy w mięso. W blenderze zmiksuj płatki kukurydziane i przyprawy – słodką i ostrą paprykę oraz czosnek. Panierkę przesyp do miski. Jajko wbij na talerz i rozbełtaj widelcem. Kawałki ryby mocz w jajku, a następnie obtocz w płatkach dociskając dłońmi
Kulinarne S.O.S.soczysty kawałek białej ryby, zamknięty w złocistej panierce z panko. Do przygotowania tej potrawy możecie użyć dorsza, halibuta, morszczuka lub innej białej ryby. Ja skorzystałem z nowości na rynku, czyli rybki o nazwie brosma . Jej mięso jest białe i zwarte, doskonale sprawdziła się w moim fishburgerze. Składniki(...)musztardy ja użyłem Musztardy Stołowej Roleskiego 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego sól, czarny pieprz ew. cukier Burger: 500 g fileta z białej ryby (dorsz, halibut lub brosma) 2 jajka 100 g mąki pszennej 1 szklanka panko lub klasycznej bułki tartej ogórek zielony czerwona cebula pomidor malinowy sól, czarny pieprz sos czosnkowy
kuron.com.pltłuszczowych z rodziny omega 3. Składniki: 2 świeże wypatroszone liny 6 ząbków czosnku 1 pęczek koperku 1/2 pęczka tymianku 4 łyżki soku z cytryny 6 łyżek oleju przyprawa do ryb sól pieprz Wykonanie: 1. Marynata: Koperek i tymianek drobno posiekać, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, olej, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. 2. Ryby(...)zewnątrz przyprawą do ryb. Następnie brzuszki wypełnić marynatą, i całość posmarować marynatą. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. 3. Każdą rybę ścisnąć rusztem do ryby i grillować z każdej strony po kilka minut aż mięso ryby będzie upieczone
Szalona Kuchnia Ewelinyrybki, żeby były pyszne jak pana Mariana. Ryby oczyścić i obtoczyć w soli. Tak zostawić na 2,5 godziny. Następnie opłukać i dokładnie osuszyć na płóciennym ręczniku. Suche ryby ponabijać na druty. Mocno rozpalić ogień używając drewna dębowego lub inne. Jak już mocno się pali to zasypać trocinami. Włożyć ryby do wędzarni i przykryć jutowym materiałem. Wędzić(...)godzin. To wszystko zależy jaką grubą i dużą macie rybkę. Musicie posmakować i sprawdzać, żeby ryby nie były wysuszone. My wędziliśmy 2,5 godziny. Rybki wyszły idealnie osolone i mięciutkie. Doskonałe
Kuchnia Pokoleńsoczysta, lekko się dzieli i delikatnie błyszczy. Tak usmażona ryba nie tylko dorsz jest najsmaczniejsza. Jakie dodatki lubicie do smażonego dorsza? Często przyrządzam dorsza z grzybami . Czasami podaję go z sosem aioli . Lubię dorsza z risotto . Dzisiaj proponuję tradycyjne puree ziemniaczane, zrumienione kapary i karmelizowaną marchewkę. Smaczny obiad z ryby. Smażony dorsz 4 porcje Składniki: 600 g fileta(...)pieprzem. Ugotuj ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Odcedź i miksuj mikserem, dodając po chwili masło, a potem mleko. Miksuj aż puree będzie gładkie i puszyste. Na samym końcu usmaż rybę. Oprósz dorsza solą i pieprzem. Rozgrzej masło na patelni. Usmaż rybę na złoty kolor. Ryba powinna być w środku błyszcząca. Wyjmij rybę na talerz, dodaj ziemniaczane puree i marchewkę
codojedzeniasolą, do środka włóż przecięty wzdłuż ząbek czosnku, dopraw pieprzem i tymiankiem, skrop odrobiną oliwy. Na każdej rybie zrób trzy nacięcia, w które włóż półplasterki cytryny. Następnie je ułóż w brytfance na plastrach cebuli. Nie tylko nadadzą aromatu, ale też zapobiegną przywarciu ryby do dna. Wszystko skrop oliwą. Jeśli masz czas, odstaw ryby na kilka godzin do lodówki(...)się zamarynowały, jeśli nie, od razu wstaw na około 45 minut do pieca nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem. Rada: do tak przyrządzonej ryby świetnie pasują warzywa z patelni: na oliwie przesmaż pokrojone ziemniaki z cebulą i marchewką, dodaj pokrojoną cukinię, paprykę, następnie duś pod przykryciem co jakiś czas mieszając, aż warzywa zrobią się miękkie. Dopraw solą, pieprzem
Kulinarna Polskasolą, do środka włóż przecięty wzdłuż ząbek czosnku, dopraw pieprzem i tymiankiem, skrop odrobiną oliwy. Na każdej rybie zrób trzy nacięcia, w które włóż półplasterki cytryny. Następnie je ułóż w brytfance na plastrach cebuli. Nie tylko nadadzą aromatu, ale też zapobiegną przywarciu ryby do dna. Wszystko skrop oliwą. Jeśli masz czas, odstaw ryby na kilka godzin do lodówki(...)się zamarynowały, jeśli nie, od razu wstaw na około 45 minut do pieca nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem. Rada: do tak przyrządzonej ryby świetnie pasują warzywa z patelni: na oliwie przesmaż pokrojone ziemniaki z cebulą i marchewką, dodaj pokrojoną cukinię, paprykę, następnie duś pod przykryciem co jakiś czas mieszając, aż warzywa zrobią się miękkie. Dopraw solą, pieprzem
Kulinarna Polska