ryby - 22088 przepisów (strona:56/1473)

Aromatyczny pilaw z kaszy bulgur z marchewką i szpinakiem oraz paluszkami rybnymi 115

ziół oraz chrupiących paluszków rybnych.  To świetny pomysł na obiad w tygodniu, bo naprawdę szybko się go robi.   Paluszki rybne kojarzą nam się z pewnego rodzaju zamiennikiem ryb dla dzieci, które nie zjedzą na obiad "prawdziwej' ryby, a także z jedzeniem typu "fast food". Chcę Was jednak przekonać, że nie tylko nie muszą być niezdrowe(...)rybą ma wspólnego i są napakowane całą masą panierek i dodatków do żywności. Dlatego ja wybrałam paluszki rybne od FRoSTY, które produkowane są z ciętych w bloczki kawałków ryb (a nie mielonej ryby) i mają krótki, wolny od niepotrzebnych dodatków skład. Ryba w paluszkach pochodzi ze zrównoważonych połowów, z certyfikatem MSC, co oznacza, że połów nie miał negatywnego

Chilli Czosnek i Oliwa
Ryba w pomidorkach koktajlowych, czyli prawdziwe pyszności 88

każdemu. Z pewnością będzie strzałem w dziesiątkę, jeśli chodzi o rodzinne obiady. Ryba w pomidorkach z frytkami przypadnie do gustu nawet dzieciom, czyli najwybredniejszym degustatorom. Ryba w pomidorkach koktajlowych Składniki: 2 filety z ryby (po około 200 g każdy) 1 duża cebula (150 g) 2 ząbki czosnku 20 pomidorków koktajlowych (ok. 100 g) 2 łyżki oleju rzepakowego(...)dokładnie mieszamy i kontynuujemy smażenie przez 5 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni. Rybę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, na rybę wykładamy cebulkę z pomidorkami, całość polewamy sokiem z cytryny oraz winem. Pieczemy rybkę około 25 minut. Po upieczeniu ryby polewamy ją sosem, który powstał w trakcie pieczenia i czekamy jeszcze jedną minutkę, następnie serwujemy naszą rybkę, na przykład

KulinarneImpresje.pl
Piątek: Krokiety rybne po hindusku 104

tyle że rybę trzeba wcześniej podgotować w wywarze z cynamonu i kardamonu. Ryba wspaniale przechodzi ich aromatem, który doskonale idzie w parze z ziemniakami. Polecamy Wam ten przepis , bo jest dziecinnie prosty do zrobienia, a danie jest bardzo smaczne. Przepis pochodzi z Saveur.com Składniki: 500 g ryby (może być mrożona) 1/2 kg ziemniaków 1/3 szklanki bułki tartej 2 łyżki(...)pokrój w kostkę, zalej wodą i ugotuj do miękkości. Odcedź. Rozdrobnij tłuczkiem. Krok 2 Zagotuj litr wody, dodaj cynamon, kardamon, czosnek i liść laurowy. Zmniejsz ogień. Włóż do wody rybę. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Wyciągnij rybę z wywaru łyżką cedzakową. Krok 3 Połącz rybę z ziemniakami, dodaj kolendrę, kmin, sok z cytryny, posól, popierz. Obtocz w bułce

Niedzielny kucharz
Krokiety rybne po hindusku 110

tyle że rybę trzeba wcześniej podgotować w wywarze z cynamonu i kardamonu. Ryba wspaniale przechodzi ich aromatem, który doskonale idzie w parze z ziemniakami. Polecamy Wam ten przepis , bo jest dziecinnie prosty do zrobienia, a danie jest bardzo smaczne. Przepis pochodzi z Saveur.com Składniki: 500 g ryby (może być mrożona) 1/2 kg ziemniaków 1/3 szklanki bułki tartej 2 łyżki(...)pokrój w kostkę, zalej wodą i ugotuj do miękkości. Odcedź. Rozdrobnij tłuczkiem. Krok 2 Zagotuj litr wody, dodaj cynamon, kardamon, czosnek i liść laurowy. Zmniejsz ogień. Włóż do wody rybę. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Wyciągnij rybę z wywaru łyżką cedzakową. Krok 3 Połącz rybę z ziemniakami, dodaj kolendrę, kmin, sok z cytryny, posól, popierz. Obtocz w bułce

Niedzielny kucharz
Niedziela: Pstrąg na ziemniaczanych talarkach – czyli jak upiec pstrąga 168

stopni i wstawiamy ziemniaki na 20 minut. Krok 2 W międzyczasie oczyszczamy pstrągi. Skrobiemy łuskę, myjemy i osuszamy. Solimy i pieprzymy rybę z zewnątrz i od wewnątrz. Siekamy 2 ząbki czosnku w cienkie plasterki. Nacinamy boki ryby ostrym nożem i wkładamy w nacięcia plasterki czosnku. Wkładamy do środka każdego pstrąga kilka gałązek pietruszki. Krok 3 Wyciągamy ziemniaki z piekarnika(...)spędziły tam 20 minut). Na wierzchu układamy pstrągi. Wokół rozkładamy umyte pomidorki koktajlowe. Wszystko razem wstawiamy do piekarnika na kolejne 20 minut. Kiedy ryby ładnie się zrumienią, a ziemniaki i pomidorki przypieką, wyciągamy danie z pieca i wykładamy na talerze. Podajemy ze świeżą sałatą lub surówką. Smacznego! Artykuł Niedziela: Pstrąg na ziemniaczanych talarkach – czyli jak upiec pstrąga pochodzi

Niedzielny kucharz
Ryba po grecku 153

Ryba po grecku Jak tradycja każe, na moim stole wigilijnym nie może zabraknąć tej pysznej ryby po grecku. Taką rybę można podawać na ciepło, jak i na zimno. Składniki: filet z białej ryby ( dorsz, mintaj) marchewka - 2 duże szt pietruszka - 1 duża szt seler - 1/2 szt cebula - 4 szt olej lniany SEM CO- 4 łyżki sól i pieprz(...)Rybę pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą pieprzem i przyprawą do ryb, obtaczać w mące, smażyć na wolnym ogniu na złoty kolor. Układać ryby w salaterce warstwami, ryby i warzywa na przemian. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore

Kuchnia Danusi
Kotlety z wędzonej ryby 141

Kotlety z wędzonej ryby. Ja wykorzystałam makrelę wędzoną, ale można dać każdą inną rybę. Podałam je z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Wszystkie przepisy znajdziecie na blogu. Idealna propozycja na bezmięsny smaczny obiad. W zakładce RYBY znajdziecie więcej przepisów z rybami w roli głównej. Szczególnie polecam rybę po genueńsku  lub rybę po indiańsku Składniki(...)średnie wędzone makrele lub inna wędzona ryba 1 cebula 4 średnie ugotowane ziemniaki 1 pęczek szczypiorku 1 jajko sól pieprz słodka papryka ostra papryka bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia Makrelę oddzielić od ości i ugnieść widelcem. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać jajko, posiekany szczypiorek, drobno pokrojoną cebulę. Doprawić solą, pieprzem i paprykami. Wymieszać dokładnie na jednolitą masę

O kuchni z uczuciem
Dorsz zapiekany w sosie grzybowo serowym 96

jeszcze bardziej intensywny smak.U mnie potrawa pachniała malizną. 3 kawałki dorsza filet 70 dkg grzybów kozaków 1 cebula 1 sos grzybowy 100 g sera salami sol, pieprz przyprawa do ryb natka pietruszki 4 pomidory suszone 1 kromka chleba olej rzepakowy Dorsza solę, pieprzę, posypuję przyprawą do ryb i odstawiam na godzinę do lodówki. Grzyby myję, osuszam i kroję(...)kawałki dorsza i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni na 15 minut. W tym czasie kroję pomidory suszone, dodaję łyżkę grzybów, natkę pietruszki, doprawiam solą, pieprzem. Po wyjęciu ryby, układam na każdym kawałku farsz z pomidorami, posypuję odłożonym serem. Chleb kroję w kostkę, przesmażam na patelni na oleju. Grzanki dodaję do ryby

wesoła kuchnia
Ryba (wilk morski) zapiekana z pomidorem i mozzarellą 929

słyszeliście wcześniej o wilku morskim? Nie będę ukrywać, że sama nazwa ryby lekko mnie zszokowała, ponieważ nigdy wcześniej się z nią nie spotkałam(...)zgłębieniu tematu dowiedziałam się, że wilk morski to inaczej zwany zębacz smugowy czy też pasiasty. Ryba słonowodna najczęściej występująca na Oceanie Atlantyckim, która ma mocne szczęki i...zęby 😃 Mięso z zębacza jest białe, jędrne, delikatne w dotyku i bardzo smaczne. Filety z tej ryby idealnie smakują przygotowane w piekarniku, ponieważ mięso po upieczeniu nie jest przesuszone, lecz mocno soczyste

Ugotować
Pstrąg faszerowany boczkiem, tymiankiem i cytryną 123

Ryba przygotowana w ten sposób jest soczysta i niezwykle aromatyczna. To propozycja dla tych, którzy uwielbiają zapach i smak ziół w swojej kuchni. jedyna modyfikacja jakiej bym dokonała, to skropienie ryby sokiem z cytryny zamiast układania jej na filetach. Niektórym może wyda się dziwne połączenie ryby i boczku ale wypróbowałam i jest to świetne połączenie. Troszkę pracy wymaga(...)pstrągi 2 cytryny 2 ząbki czosnku 4 dymki ze szczypiorkiem świeży tymianek plastry boczku (dałam pół na pół z szynką) 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego sól, pieprz, oliwa Ryby filetujemy, nacinając skórę i mięso wzdłuż struny grzbietowej, odcinamy od kręgosłupa, ale nie do końca tak, aby pozostawić oba filety połączone ogonem. Dokładnie czyścimy z ości brzusznych, doprawiamy solą

Pieguskowa Kuchnia
Ryba po grecku 128

podawać na gorąco, ale ja jestem zwolennikiem ryby po grecku podawanej na zimno, więc już dzisiaj przygotowałam sobie jutrzejszą kolację. Nie mogę się doczekać jutra Ryba po grecku 1 kg ryby morskiej (u mnie dorsz) 2 cebule 3-4 marchewki 2 pietruszki pół selera 1 średni por koncentrat pomidorowy 1,5 szkl. wody 2 liście laurowe(...)ziela angielskie pieprz, sól, cukier Rybę posolić, obtoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor. Włoszczyznę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w kostkę a pora w półplasterki. Na oleju ze smażenia ryby zeszklić cebulę, dodać starkowane warzywa i pora, chwilę posmażyć po czym podlać wodą, dodać liście laurowe i ziele angielskie, doprawić solą, pieprzem. Dusić

Pieguskowa Kuchnia
Zupa rybna z sosem Mojo Verde Canario 194

Niezależnie od specjalizacji lokalu nieodłącznym dodatkiem do każdego posiłku są sosy mojo,  obowiązkowo podawane do papas arrugadas, (pomarszczonych ziemniaczków w mundurkach gotowanych w roztworze soli) a także do ryb i jajek.   Mojo  Rojo to sos na bazie czerwonej papryki i chili (pikantny lub łagodny),  Mojo Verde z dodatkiem kolendry.  W rożnych regionach hiszpańskojęzycznego świata(...)smakowo dopracuje naszą prostą zupę :) Sos można przechowywać w lodówce przez kilka dni. Porcje: 4 Czas przygotowania: 45 minut Stopień trudności: łatwe Zupa Składniki: 300 g filetów z ryb ze skórą (np. dorsz i/lub łosoś)   100 g mieszanki owoców morza (kalmary, małże, krewetki) 1 l bulionu rybnego lub warzywnego 3 czerwone papryki 6-8 łyżek naturalnie warzonego sosu

SzczyptaSmaQ
Pstrąg tęczowy zapiekany w migdałach 231

właściwie na nic nie ma się ochoty ryba pod postacią zupy należała do moich dań ulubionych, a muszę przyznać, że przygotowana przez moją Mamę była i jest wyśmienita. Z wiekiem gusta kulinarne trochę się zmieniły, ale zamiłowanie do potraw rybnych pozostało. Kiedy tylko mam okazję i dostęp do świeżej ryby – zaraz ląduje ona na kuchennym blacie i równie szybko(...)talerzu. Co „wylądowało” tym razem? Pstrąg tęczowy zapiekany w migdałach. Składniki: - 8 średnich filetów z pstrąga (ze skórą) - ok. 170 g płatków migdałowych - 1 opakowanie przyprawy do ryb - mąka tortowa - olej rzepakowy - ok. 100g masła - pieprz różowy ziarnisty - plasterki cytryny Opłukane filety osuszamy papierowym ręcznikiem. Oprószamy przyprawą do ryb (trochę zostawiamy), panierujemy w mące, a jej nadmiar otrząsamy

mojewypiekiinietylko
KETO KARP WIGILIJNY W PANIERCE (keto, LCHF, optymalny, paleo, bez glutenu) 280

osolić obficie, obłożyć wcześniej obrana i pokrojoną w piórka cebulą. Miskę schować do lodówki najlepiej na całą noc. Dzięki temu zabiegowi ryba jest aromatyczna, nie czuć jej mułem i nie wydziela już śluzu. Przed smażeniem kawałki ryby oczyścić z cebuli, ale nie wycierać ręcznikiem papierowym. Następnie każdy kawałek obtoczyć delikatnie w mące i smażyć w rozgrzanym tłuszczu(...)jeszcze jakiś czas pozostawić na ogniu w oleju o niższej temperaturze. W ten sposób ości rozpuszczają się. Rybę na talerzu można dodatkowo skropić sokiem z cytryny lub limonki chociaż dla mnie jest idealna i nie mam takiej potrzeby Polecam nie odsączać ryby z tłuszczu żeby było lepsze makro Smacznego! — BTW liczone dla 1,5 kg karpia

Ola la LCHF

Proponowane wyszukiwania