ryby - 22566 przepisów (strona:65/1505)

DORSZ OPIEKANY W ZALEWIE OCTOWEJ 74

zalewie octowej można przygotować w zasadzie każdą rybę . Dziś mam dla Was propozycję dorsza opiekanego w zalewie octowej . Doskonała przekąska na zimno , zazwyczaj rybę w tej postaci przygotowuję bezpośrednio w słoiki i otwieram, gdy tylko mam na to ochotę. Przygotowanie tej potrawy zajmuje chwilę a potem ryby muszą odstać w lodówce około 2 dni i już są gotowe(...)stron mąką, smażyć na rumiany kolor. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Na dnie każdego słoika położyć odrobinę pokrojonej cebuli, dać ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Następnie do słoika ułożyć ryby jedna obok drugiej. Pomiędzy ryby dać liście laurowe i odrobinę pokrojonej cebuli. W garnku przygotować zalewę, na każde 200 ml wody wlać 50 ml octu (u mnie wystarczył

Zrób to smacznie
Ryba ze szpinakiem i sałatką 123

Ryba ze szpinakiem i sałatką to połączenie delikatnej białej ryby ze zdrowym szpinakiem z pomidorkami oraz orzeźwiającej sałaty. Idealna podczas detoksu oraz na lekką kolację. Sprawdź przepis: Sałatka z paluszkami krabowymi i koperkiem Składniki (1 porcja) dowolna biała ryba (mrożona albo świeża) – ok. 150g 5 pomidorków koktajlowych 100g szpinaku sól pieprz łyżka masła sok z 1/4 cytryny garść(...)miksu sałat 3 łyżki oliwy 1 łyżka octu jabłkowego 20g parmezanu 2 łyżki mleka szczypta ziół prowansalskich Ryba ze szpinakiem i sałatką – przepis Jeśli mamy mrożoną rybę to ją rozmrażamy. Następnie przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Smażmy na patelni na odrobinie oliwy/oleju, albo pieczemy w piekarniku ok. 13 minut w temperaturze

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wszystko o rybach – jak kupić, oczyścić, przechowywać 102

Wszystko o rybach – zbiór porad Przed nami święta Bożego Narodzenia, zwane też rybnymi świętami. W związku z tym zapraszam was na serię poradników, które na pewno teraz się przydadzą. Jak kupić świeżą rybę? – poradnik Jak przechowywać ryby Jak oczyścić rybę z łusek Jak wypatroszyć rybę Jak pozbyć się smaku mułu w rybach Artykuł Wszystko o rybach – jak kupić, oczyścić, przechowywać pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
KARP W GALARECIE ORAZ JAK SKLAROWAĆ GALARETĘ 290

Karp, to dla większości z nas ryba typowo wigilijna. Fakt, w tym czasie jest najsmaczniejsza, ale u nas bywa ona nie tylko wtedy. Gdy tylko karpie przestają żerować, można je śmiało kupować, bez obaw, że będą muliste. Szczerze, jemy ich bardzo dużo i nigdy nie zdarzyło nam się, by karp leciał mułem, ale też nigdy nie kupuję ich latem. Zaczynamy(...)maśle razem, bez panierki, tylko lekko zanurzony w mące- tak lubimy najbardziej. Przygotowuję też karpia w zalewie octowej. W tym roku na prośbę mojego małżonka (sama nie jadam ryb w galarecie) przygotowałam po raz pierwszy karpia w galarecie. Prześledziłam internet i ten wpis najbardziej do mnie przemówił 😃 Ryba nie tylko pięknie się prezentowała, ale też pysznie smakowała 😋 Był

Smaczne Zdrowe
RYBA PO JAPOŃSKU + FILMIK 101

Ryba po japońsku to nic innego jak smaczne filety z ryby, panierowane w cieście, zalane warzywami i sosem pomidorowym. Ryba jest bardzo smaczna.  SKŁADNIKI :  700 g filetów z ryby ( u mnie morszczuk )  sól, olej do smażenia(...)wody  3 łyżeczki z czubkiem,  przecieru pomidorowego  3 duże łyżki ketchupu ( dałam pikantny ) 4 -5 dużych łyżek octu 10 %  1 łyżka cukru  PRZYGOTOWANIE :   Rybę nalerzy pokroić na mniesze kawałki, doprawić solą. Następnie przygotować ciasto z podanych składników.  Kawałki ryby maczamy w cieście i smażymy na oleju, na złoto z jednej i drugiej

Kulinarne Fantazje Marioli
Sałatka warstwowa z rybą panierowaną 81

Wystarczy kolejno ułożyć składniki oraz polać pachnącym cytrynowym dressingiem i sałatka warstwowa z rybą panierowaną gotowa! To bez wątpienia jedna z łatwiejszych do przygotowania przekąsek. Pekinka, kukurydza, pomidor oraz smażona ryba to składniki, które będą Ci potrzebne do jej przyrządzenia. Całość uzupełnisz pysznym, bardzo aromatycznym musztardowo – cytrynowym sosem! Godne uwagi jest to, aby do sałatki użyć dość grubego filetu(...)rybnego. Taka rybka pokrojona na kawałki będzie się ładnie prezentować i smakować. Sałatka warstwowa z rybą panierowaną w krakersach okaże się świetną przystawką, przekąską, a także samodzielnym daniem. Zachęcamy również do sprawdzenia innych naszych przepisów na sałatki z rybą. Min. reprezentacyjnej sałatki z tuńczykiem na krakersach , pięknej sałatki śledziowej warstwowej , oraz szybkiej sałatki z tuńczykiem . Polecamy też sałatkę sypaną

Kuchnia Na Wypasie
Ryba po japońsku 98

się na wszelkiego rodzaju imprezkach. Rybki po japońsku nie może również zabraknąć na świątecznym stole.Dzisiaj proponuję wam rybkę z tego przepisu , bo jest wyjątkowo smaczna. Zapraszam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ryba po japońsku składniki: około 1 kg filetów z ryby np. mintaj, morszczuk, dorsz sól i pieprz około 1,5 szklanki mąki pszennej 2 jaja cytryna 1 szklanka wody Ryba(...)łyżeczek koncentratu pomidorowego sól i pieprz Składniki dodatkowe: 1 słoik papryki konserwowej ( duży ) 1 słoik ogórków konserwowych ( około 300 g bez zalewy ) olej 3 średnie cebule (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ryba po japońsku sposób wykonania: Filety zamrożone trzeba dobrze odmrozić. Rybkę kroimy na kawałki ok. 5 cm. Rybkę dokładnie osuszyć np. z pomocą ręczniczków papierowych. Sokiem z cytryny kropimy każdy kawałek

Olcia gotuje!
Pieczony turbot z jarmużem i pomidorami 73

już pisałam Wam w poprzednim poście o projekcie Naturalnie Bałtyckie , naszym celem jest, abyście odkrywali Bałtyk i poznawali występujące w nim gatunki ryb, a także dowiedzieli się, jak korzystać z jego dobrodziejstw w odpowiedzialny i zrównoważony sposób. Przy okazji chcemy się też dzielić z Wami prostymi i pysznymi przepisami na ryby, które występują właśnie w Morzy Bałtyckim(...)tydzień będzie się tutaj pojawiał nowy przepis  w rybą w roli głównej. Dziś zapraszam Was po pierwszy przepis. Pieczony turbot z jarmużem i pomidorami jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Pysznie smakuje i zobaczcie, jak wspaniale prezentuje się na talerzu. Smacznego! Pieczony turbot z jarmużem i pomidorami Turbot - naturalnie bałtycki   Turbot ( cophthalmus maximus) , zwany też skarpem jest

Kulinarne przygody Gatity
Idealny ryż do sushi 86

gotować w odpowiedniej ilości wody. Krótka historia sushi Nawet najwięksi smakosze sushi często nie zdają sobie sprawy, że ceniona dziś na całym świecie elegancka potrawa, była kiedyś sposobem konserwowania ryb. Przykryte ryżem, przyciśnięte kamieniem i zakopane w ziemi dla zapewnienia odpowiedniej temperatury, były zdatne do spożycia miesiącami. Sfermentowany ryż był wyrzucany – jedzono tylko rybę. i wyrzucany na śmieci(...)wieku fermentację zastąpiono zakwaszeniem ryżu octem. Potrawa trafiła z Chin do Japonii wraz z wprowadzeniem upraw ryżu. Początkowo najpopularniejszym rodzajem sushi było namanare – częściowo surowa ryba zawinięta w ryż. Prawdziwą rewolucję przyniosło wynalezienie pod koniec XVIII wieku suszonych arkuszy wodorostów nori. Wtedy pojawiły się makizushi lub norimaki , czyli ryż, ryby i warzywa zawijane w płaty nori. Sushi stało się

smakowitehistorie.com
Gdzie można znaleźć najważniejsze witaminy? 81

kiwi, w owocach czarnego bzu i w czarnej porzeczce, w truskawkach oraz niektórych produktach zwierzęcych, jak np. w wątróbce wieprzowej. Witamina D ma swoje źródło w żółtkach jaj, w rybach, w tranie rybim, w mleku, w maśle, w olejach roślinnych, w grzybach i w wątróbce. Witaminę E można znaleźć w oleju z oliwek i w oleju słonecznikowym, w rybach(...)kapuście, w oleju sojowym, w truskawkach. Witaminy z grupy B. B1 – jarzyny, warzywa liściaste, warzywa strączkowe, ziarna zbóż, płatki owsiane, orzechy, drożdże, wieprzowina i wieprzowa wątroba. B2 – ryby, wątróbka, jaja, nabiał, zielone warzywa liściaste, grzyby, pełne ziarna zbóż. B3 – drób, ryby, mleko, jaja, sery, orzechy, jarzyny, ziemniaki, zielone warzywa liściaste, pełne ziarna zbóż, drożdże, wątroba

ProstePesto.pl
Łosoś grillowany na desce cedrowej - smak, którego nie uda Ci się zapomnieć 124

Zapach grillowanego łososia to zapowiedź zdrowego, smacznego posiłku. A gdyby uszlachetnić smak i aromat ryby i przygotować ucztę godną luksusowej restauracji? Wypróbuj metodę pieczenia ryb na cedrowej deseczce i poznaj smak łososia w nowej, aromatycznej odsłonie. Na desce podano Ten sposób grillowania w Polsce jest wciąż mało popularny i mało kto w ogóle zdaje sobie sprawę, że wystarczy(...)podczas BBQ użyć  cedrowych deseczek , dzięki którym w mgnieniu oka można uzyskać wprost obłędnie aromatyczne danie z łososia. Wystarczy, że ułożysz łososia (lub inną rybę, mięso, sery) na specjalnej deseczce a następnie na przygotowanym, rozgrzanym ruszcie. Po kilku chwilach drewno zacznie dymić, zamykając powoli w rybie słodki, cedrowy smak.   Ważne, by, przygotowując się do grillowania, zwrócić uwagę

Moja smaczna kuchnia
Pstrąg łososiowy z piekarnika z duszonymi warzywami a’la ratatuj 180

Odkąd jemy więcej ryb, staram się urozmaicać obiady z nimi w roli głównej. Smażona ryba jest u mnie bardzo rzadko. Przeważnie duszę ją, przygotowuję na parze lub w piekarniku. Najchętniej stawiam na obiady w całości pieczone, gdyż robią się praktycznie same. Tym razem upiekłam rybę wraz z ziemniakami, a   p odałam ją z duszonymi warzywami.   To jeden(...)tych obiadów, do których dość chętnie wracam. Składniki na 4 porcje: 500-600g pstrąga łososiowego (filet) Przyprawa do ryby   Pieczone ziemniaki: 1 kg ziemniaków Przyprawa do ziemniaków 1 łyżka oliwy z oliwek   Ratatuj: 800g cukinii 500g papryki (u mnie żółta, zielona i czerwona) 400g pomidorów z puszki 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

Fabryka pomysłów
Paluszki rybne 80

Czas czytania: 2 min Paluszki rybne z dorsza to świetny pomysł na obiad, szczególnie dla dzieci. Ryba podana klasycznie lub w formie filetów nie zawsze zachęca dzieci do zjedzenia ich. Dorsz idealnie nadaje się na paluszki, mięso jest jędrne i zwarte, a panierka przygotowana z kaszy manny daję chrupiącą skórkę. Paluszki rybne kupowane w sklepach to koszmar! Najczęściej(...)jakiejś mielonki rybnej, pełno tam konserwantów, wypełniaczy, polepszaczy! Co więcej, w najbardziej popularnych produktach na rynku, zawartość ryby w rybie jest znikoma, a w składzie paluszków z dorsza można znaleźć na przykład, mintaja… Biorąc to wszystko pod uwagę, można stwierdzić, że najlepsze paluszki rybne przygotujemy w domu! Paluszki proponuje podać z dipem jogurtowo – ogórkowym lub majonezem

SprawdzonaKuchnia.pl
Gravlax II 77

gravlax domowej roboty, to namawiam Was gorąco! Jest jeszcze czas, aby przygotować go przed świętami , a z pewnością będzie to wspaniała przystawka do bożonarodzeniowych potraw. Goście i domownicy lubiący ryby będą zachwyceni. Gravlax II można podać z chlebem,  blinami , czy  ziemniakami w mundurkach. Uzupełnieniem do gravlaxu będą różnego rodzaju sosy na bazie śmietany i majonezu. Ryba świetnie(...)cieniutkie płaty marynowanego łososia można wykorzystać do przygotowania terriny z twarożkiem. Polecam! Print Gravlax II .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Fantastyczny marynowany łosoś. Course Ryby i owoce morza Cuisine Szwedzka Keyword cytryna, łosoś Prep Time 15 minutes Total Time 15 minutes Servings 1 Author Anna Ingredients 500 g świeżego łososia ze skórą filet

SprawdzonaKuchnia.pl
Ryba w occie 112

tylko :) Rybka idealnie pasująca na wszelkie świeta i imprezy. Zbliżają się andrzejki więc jako zakąska - rewelacja. nawet mój mąż, który jak wiecie ( lub jeszcze nie) nie jada ryb prócz śledzi potrafi zjeść samodzielnie zawartość całego litrowego słoika więc musi po prostu być smaczna. Polecam z serca bo jest cudowna i ma jeszcze jedną zaletę - można ją bezpiecznie przechowywać(...)słoiku przez wiele dni a nawet tygodni :)Może na zdjęciu nie wyglada rewelacyjnie ale smak.....to jest moje umami :D Ryba w occie( porcja na dwa litrowe słoiki) - ok 1,5 kg ryby morskiej( ja użyłam dorsza) - sól, pieprz - olej do smażenia - 1 duża cebula biała - liście laurowe, ziele angielskie Zalewa: - zalewy używa się w stosunku 1:5 czyli

Kuchnia Pełna Emocji