zapiekanki wykorzystać dowolną rybę bez ości. Lubię zapiekanki z rybami. Jeśli macie ochotę na inne przepisy z wykorzystaniem ryb to zapraszam tutaj . Znajdziecie tam przepisy na ryby smażone, pieczone, a także zapiekanki rybne. Składniki 700 g filetów z leszcza 400 g fasolki szparagowej 500 g brukselki 400 g śmietany (dałam 18%) 100 g żółtego startego sera(...)łyzki mąki pszennej sól pieprz szczypiorek olej do smażenia Fasolkę ugotować w posolonej wodzie. Z brukselki usunąć pierwsze listki i odciąć końcówki, a następnie ugotować w posolonej wodzie. Rybę podzielić na mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron aż ryba będzie rumiana. Do naczynia do zapiekania wyłożyć ugotowaną fasolkę
O kuchni z uczuciemSmażony filet z pstrąga Kilka dni temu podałem na obiad pstrągi z masłem, chilli, oraz czosnkiem i ryba tak wszystkim zasmakowała iż zostałem szybko "przymuszony" do sporządzenia kolejnego pstrągowego dania. Tym razem będzie to podanie tej niezwykłe smacznej ryby w sposób najprostszy, bowiem w takim przypadku im mniej przypraw i innych zabiegów, tym lepiej dla końcowego efektu. składniki(...)rodzaj oleju umożliwiający smażenie ryby w wysokiej temperaturze ( ja użyłem rzepakowego) i wrzucamy dwa ząbki czosnku w łupinach ( nadadzą rybie dodatkowego aromatu). Gdy tłuszcz będzie gorący wkładamy na patelnię filety, zawsze zaczyniając smażenie ryby od strony skóry. Rybę smażymy przez 2-3 minuty , pamiętając by co jakiś czas potrząsać patelnią, a następnie przekładamy filety
Miód i pieprzuwielbiam ryby z grilla, dużo bardziej niż mięsa, są lekkostrawne, szybkie w przygotowaniu a po za tym ryba nie wiele wymaga, tylko sól, delikatne przyprawy i cytryna. Radzę Wam włączyć ryby do codziennego menu, mamy przecież teraz taki wybór. Pomysł na grillowaną kapustkę zaczerpnęłam z programu Karola Okrasy, parę moich zmian i wyszła przepyszna. Myślę(...)sprawione świeże pstrągi Plastry cytryny Masło musztardowe: 80 g miękkiego masła 3 łyżki delikatesowej musztardy ½ łyżeczki miodu 1 łyżeczka soku z cytryny Sól do smaku ziołowa przyprawa do ryb Młoda kapusta z grilla: ¼ sztuki młodej kapusty 10 cm kawałek pora 30 ml oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku ½ pęczka świeżej kolendry ewentualnie natki pietruszki 1 łyżka miodu 1 łyżka
Wanilia i KardamonPieczona ryba haddock podana z soczewicą Haddock , w przetłumaczeniu na język polski: plamiak, łupacz - gatunek morskiej ryby dorszokształtnej, popularny w Anglii, gdzie serwowany jest miedzy innymi w daniach: Fish and chips , ryba w cieście, smażona na głębokim tłuszczu oraz frytki. Każdy myślę, odwiedzający piękny Londyn czy resztę urokliwej Anglii spróbuje tego dania. Niektóre restauracje są naprawdę piękne, klimatyczne(...)Spitalfields w Londynie. Jedzenie w tym miejscu to prawdziwa przyjemność. Na moim talerzu w zaciszu domowym znajdzie się natomiast ryba haddock pieczona, wersja dietetyczna. Mam nadzieję, że równie smaczna, na zielonej soczewicy z sosem jogurtowym. Zapraszam. Składniki: 500 g ryby haddock (4 filety) 1 cytryna 200 g zielonej soczewicy 1 garść suszonych pomidorów 1 garść oliwek 1 pęczek
Wino Francja KuchniaPiszę o tej rybie już od kilku dni i normalnie dokończyć nie mogę ;-) ale udało się :-) danie szybkie, smaczne i przede wszystkim każdemu smakuje :-) Mam nadzieję, że Wam też będzie smakowało... SKŁADNIKI ok. 500 g filetów z mintaja lub morszczuka (albo z innej ryby, którą lubicie, najważniejsze żeby filety nie miały na sobie zbyt dużo lodu, tzw. glazury(...)łyżeczki suszonego rozmarynu sól, pieprz kilka łyżek mąki olej do smażenia ryby Rybę myjemy, osuszamy i posypujemy lekko solą. Gdy ryba rozmrozi się ponownie ją osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w mące. Olej do smażenia ryby rozgrzewamy na patelni i obsmażamy na nim kawałki fileta. Na drugiej patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju i dodajemy pokrojone w plastry
Czary - gary w kuchniPippi. Gang Olsena i muminki, Ikea i Lego... Każdy potrafi przywołać mnóstwo skandynawskich skojarzeń... Gejzery Islandii, fiordy Norwegii, lasy Szwecji, błoto Danii;) itd. A tak od kuchni? Ryby, ryby, leśne owoce, ryby, jabłka, ryby, ziemniaki, remulada, ryby i koperek. I buraczki i ryby. Takie są moje skojarzenia i nie wiem czy słuszne. Sprawdźmy
zadanie-gotowaniepomocą noża zeskrobujemy łuskę i dokładnie go myjemy . Rybę układamy na desce, grzbietem ku górze i ostrym nożem ( najlepiej do filetowania) nacinamy, wzdłuż kręgosłupa grzbiet szczupaka, oddzielając następnie mięso z obu stron kręgosłupa ( nacięcie zaczynamy tuż za łbem, a kończymy przy płetwie grzbietowej). Teraz ostrymi nożycami przecinamy kręgosłup ryby za łbem i przy grzbietowej płetwie a następnie wyjmujemy(...)mieszamy a następnie układamy warzywa po obu stronach szczupaka. Rybę nakrywamy drugim kawałkiem aluminiowej foli i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Szczupaka przykrytego folią pieczemy przez 35 min, a n astępnie zdejmujemy górny arkusz foli, posypujemy grzbiet ryby posiekanym ząbkiem czosnku i pieczemy dalsze 10 minut. Teraz wyjmujemy rybę
Miód i pieprzwody 200 ml słodkiej śmietany 30 % szczypta szafranu 1 łyżka kaparów sól, pieprz sposób wykonania Ryby myjemy i filetujemy, więcej o sposobie filetowania i wyborze ryb napisałem tutaj . Każdy z filetów dzielimy nożem na cztery kawałki, przyprawiamy je solą, oraz pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i odkładamy na dwie trzy godziny w chłodne miejsce. Do garnka(...)płaskim dnie ( z przykrywką) i ponownie zagotowujemy. Do gotującego się wywaru wkładamy kawałki suma, zmniejszamy ogień ( tak aby wywar tylko "mrugał") nakrywamy naczynie przykrywką i gotujemy rybę przez 15 minut. Ugotowane kawałki ryby przekładamy do misy. Z naczynia odlewamy część wywaru w którym gotowaliśmy suma, zostawiając około 200 ml. Do wywaru dodajemy słodką śmietanę
Miód i pieprzspożycie wzrasta, ale dalej jesteśmy w tyle za innymi nacjami. Położenie geograficzne też nam konsumpcji nie ułatwia, Bałtyk to nie Polinezja i nie posiada nie wiadomo jakiego bogactwa ryb. Inną kwestią pozostaje smak – nie każdy lubi ryby i nie każdemu odpowiada smak i zapach. Ma prawo. Są firmy i sklepy, gdzie wybór ryb jest duży i ludzie(...)kostki filety z łososia i dorsza. Gotujemy przez około 10 min. Ryba ma być jędrna i soczysta. Zupę zaprawiamy jogurtem bądź śmietanką, doprawiamy solą, pieprzem i gałką, posypujemy sporą ilością koperku. Dokładamy pokrojonego w cieniutkie paseczki wędzonego łososia. Jeśli mimo tego antyrybiarz będzie kręcił nosem, to przed dodaniem ryb odlejcie trochę wywaru z warzywami. Po zaprawieniu go jogurtem będzie
ladykitchenMorszczuka argentyńskiego polecono nam, jako jedną z lepszych ryb, dostępnych na naszym rynku. Ryba jest bardzo dobra. My położyliśmy ją na warzywnym placku, który można wykorzystać do innych dań i dodaliśmy sos pomidorowy. Składniki: -filety z morszczuka ( argentyńskiego) lub innej ryby, o małej ilości glazury -przyprawa do ryb -groszek konserwowy -marchew ugotowana -cebula(...)mleka -2 szklanki mąki -3 jajka -2 dkg drożdży -1/2 płaskiej łyżeczki cukru -sól, pieprz, pieprz ziołowy, czosnek niedźwiedzi -przyprawa warzywna -olej do smażenia Filety posypujemy przyprawą do ryb i pozostawiamy na godzinę. W tym czasie odsączamy groszek, marchew i cebulę kroimy w drobną kostkę. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę, delikatnie posypaną przyprawą warzywną. Drożdże rozcieramy
Maminek kulinarnysłodka i ostra koperek przyprawa do ryb (opcjonalnie) sól, pieprz mała cebulka Przygotowanie: W malakserze rozdrabniamy orzeszki ziemne i dodajemy pokrojoną w kawałki rybę, miksujemy pulsacyjnie (nie miksujemy zbyt drobno!). Przed dodaniem ryby upewnij się, że nie ma w niej ości, inaczej można je będzie napotkać w kotletach. Dodajemy jajko i przyprawy do smaku. Cebulę przesmażamy(...)dodajemy do ryby, mieszamy. I czas na przyprawy: wszystkiego dajemy do smaku, jak komu pasuje. Ja dałam 1 łyżeczkę czosnku i koperku, po pół łyżeczki papryk, przyprawy do ryb i pieprzu, a sól zupełnie pominęłam. Można dodać rozmaryn czy tymianek, wariantów jest mnóstwo ;) I mieszamy! Na rozgrzanej patelni z połową łyżki oliwy kładziemy uformowane w kotleciki mięso ryby
Jak gotować i nie zwariowaćdosadnie... Smażenia na wodzie nauczyła mnie moja dietetyczka. Wcześniej nie pomyślałabym, iż w tak prosty sposób, niesamowicie szybko, zdrowo i kompletnie bez użycia tłuszczu , można przygotować smaczną rybę. Kiedyś przygotowywałam już w podobny sposób łososia razem z Okrasą, przy okazji jego wizyty w Gdańsku: Łosoś na wodzie a'la Okrasa . Tym razem przyszła kolej na przepiękny filecik(...)umyć, osuszyć, przekroić na pół, ułożyć na talerzu skórą do dołu - skórę zostawić, sprawdzić ewentualnie czy jest dokładnie oczyszczona z łusek. Wklepać od góry w rybę sól, pieprz i przyprawę do ryby. Posypać koperkiem. Skropić sokiem z 1/3 cytryny i przykryć kilkoma plastrami cytryny. Tak zamarynowany filet z pstrąga łososiowego odstawić na 1 godzinę do lodówki, dla "przegryzienia
Grunt to przepis!rybne- to taka szybka wersja :) Dziś jednak tradycyjnie- biała ryba obtoczona w mące, usmażona, otulona kruchymi warzywami w sosie pomidorowym, który obowiązkowo wzbogacam wędzoną papryką- jak dla mnie bez tej przyprawy już nie smakuje tak dobrze! :) Może przekonajcie się sami?! :) * polędwica z mintaja- 1 kg (lub innej białej ryby: dorsz, morszczuk, panga) * marchewka- 2 duże * pietruszka- 1 duża(...)szklanka (lub woda) * koncentrat pomidorowy- 2 czubate łyżki * listek laurowy- 2 szt. * ziele angielskie- 4 szt. * wędzona papryka- 1 łyżeczka * sól, pieprz- do smaku * mąka pszenna- do obtoczenia ryby * olej ryżowy- 1 łyżka Warzywa obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju, następnie dodać starte warzywa i całość podsmażyć przez około 5 minut
Kraina Miodem Płynąca