ryby - 22566 przepisów (strona:78/1505)

Pstrąg pieczony 110

cytryny   8 ząbków czosnku   2 garście świeżego tymianku   świeżo zmielona sól morska   świeżo zmielona sól morska   oliwa     Przygotowanie:       Ryby umyłem i osuszyłem ręcznikiem papierowym. Cytryny pokroiłem w plasterki. Włożyłem je do środka ryb wraz z gałązkami tymianku oraz rozgniecionymi ząbkami czosnku (zostawiamy go w łupinkach). Ryby nasmarowałem oliwą, posypałem solą i pieprzem, ułożyłem na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekłem w nagrzanym piekarniku do 220°C przez 15 minut. Po upieczeniu wyciągnąłem z ryb nadzienie. Tymianek wraz z wyciśniętym z łupinek czosnkiem posiekałem i wyłożyłem na ryby. Podawałem z plasterkami pieczonych ziemniaków

R'n'G Kitchen
Sałatka z makrelą, burakiem, komosą ryżową i dressingiem z rzodkiewki 113

Sałatka z makrelą, burakiem, komosą ryżową i wyjątkowym dressingiem z rzodkiewki to prawdziwa gratka dla fanów ryb. Makrela może się tu pięknie zaprezentować i smakuje po prostu bosko w towarzystwie słodkich buraków i lekko pikantnego, wyrazistego sosu z rzodkiewki. Sałatka z makrelą, burakiem i rzodkiewkowym dressingiem, czyli pospolita ryba w wyjątkowym wydaniu Jestem pewna, że większości z Was makrela(...)który w niej znajdziemy niesie ze sobą wiele korzyści dla organizmu. Przyjrzyjmy się bliżej trzem najważniejszym składnikom. SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na pyszne dania rybne znajdziesz w zakładce RYBY Wędzona makrela . Makrela wędzona jest popularna wśród osób uważających na liczbę spożywanych węglowodanów. Nie zawiera ich bowiem w ogóle! Zaskakuje też jej względna niskokaloryczność – 100 g ryby

Na-talerzu.pl
Dorada z piekarnika w pomarańczach 99

czytania: 2 min Dorada z piekarnika w pomarańczach Dorada z piekarnika pieczona w pomarańczach z mieszanką aromatycznych przypraw, to jedną z lepszych rybek. Co prawda dorada jest mało popularną rybą w Polsce, a szkoda, bo jest niesamowicie smaczna. Na szczęście można kupić ją już świeżą i to w całości. Doceniali ją nawet starożytni Rzymianie, była ich ulubioną rybą. Doradę przyrządzam(...)wiele sposobów, a jednym z naszych ulubionych jest właśnie pieczona w piekarniku z pomarańczą. Do pomarańczy zawsze pasuje ziarenko kolendry szczypta imbiru i odrobina płatków chilli. Rybę podałam z pieczonymi ziemniaczkami, ale świetnie smakuje również z ryżem oraz surówką Coleslaw. Takie danie możecie spokojnie podać na eleganckie przyjęcie lub obiad z teściami 🙂 Polecam! Print Dorada z piekarnika w pomarańczach .wprm

SprawdzonaKuchnia.pl
Pstrąg pieczony w piekarniku 153

masła 2 łyżki soku z cytryny ------------------------------ 2 łyżki oliwy extra virgin Wykonanie: Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Ryby myjemy i osuszamy. Rybę posypujemy solą i pieprzem - z obu stron skórkę oraz w środku.  Do środka każdej ryby dajemy: 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 1/2 płaskiej łyżeczki ziół prowansalskich, 1 łyżkę masła, 1 łyżkę soku z cytryny(...)Ryby układamy w naczyniu żaroodpornym. Tak przygotowane naczynie z pstrągiem foliujemy i wkładamy na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Naczynie żaroodporne z rybą wkładamy do piekarnika na 30 minut. Ja piekę na grzałkach: dolna + termoobieg. Po tym czasie ryba będzie gotowa. Rybę podajemy na talerzu, na który przelewamy również sos, który znajduje

Smak mojego domu
Dorsz po śródziemnomorsku 116

Magda Delikatna i soczysta w smaku ryba lubi kwaśne dodatki – ten przepis idealnie do pokazuje. Połączenie smaku ryby ze słodko-kwaśnymi pomidorkami i sosem na bazie białego wina, kaparów i czosnku to poezja smaków. Ryba siąknie złakniona każdy smak, a my z każdym kęsem przenosimy się do małej knajpki w jakimś śródziemnomorskim kurorcie. Dajcie się rozpieścić tym przepisem, wypróbujcie(...)ząbki czosnku sól i pieprz do smaku skórka otarta z połowy cytryny pół łyżki drobno posiekanej natki pietruszki kilka listków świeżej bazylii – opcjonalnie olej do smażenia   Przygotowujemy rybę – myjemy, osuszamy, sprawdzamy czy nie ma ości. Doprawiamy z obu stron solą, pieprzem i startą skórką z cytryny. Odkładamy.   Cebulę siekamy w piórka. Pomidorki myjemy i przekrawamy na pół. Czosnek

Smaczna Strona
Dziewięć potraw, polepszających samopoczucie 123

jest produkowana właśnie w jelitach. Jest ona swoistym neuroprzekaźnikiem, który odpowiada za nastrój, ale także za regulację łaknienia, odpowiedzi na sytuacje stresowe oraz popęd seksualny. 3. Tłuste ryby Ryby zawierają cenne kwasy tłuszczowe z rodzaju omega-3. Są nieodzownym komponentem każdej prawidłowej diety, dlatego że organizm ludzki nie jest zdolny do ich wytwarzania. Tłuste ryby, np. tuńczyk(...)sygnalizacji między komórkami mózgowymi. W celu uzyskania dobrego humoru trzeba spożywać ich blisko 250-500 mg każdego dnia. W 100 g łososia można znaleźć około 2260 mg, więc tłuste ryby wystarczy spożywać przynajmniej raz bądź dwa razy na tydzień. Zobacz: Smażona ryba w panierce z talarkami ziemniaków 4. Banany Owoce te są źródłem witaminy B6, pozwalającej na wydzielanie neuroprzekaźników

ProstePesto.pl
Niech śledź króluje n a talerzu bo jet tego wart 130

Śledź jest gatunkiem ławicowej ryby morskiej. Stanowi on jeden z najważniejszych gatunków rybołówstwa. Śledzie żyją w dużych grupach zwanych ławicami na głębokości do 250 metrów. Żyją w Atlantyku, Oceanie Arktycznym, a także w morzu Bałtyckim. Osiągają długość od 30 do 45 centymetrów. Śledzie należą do jednych z najbardziej cenionych i chętnie konsumowanych ryb tak dziś, jak i najdawniejszych(...)tłuszczu rozszerza naczynia krwionośne redukuje zlepianie krwinek zapobiega zakrzepom obniża poziom cholesterolu zwiększa odporność organizmu bardzo dobrze wpływają na układ krążenia wskazane jest przy niedokrwistości Śledzie zaliczane są do ryb tłustych, lecz nie są one najtłuściejsze. Dbając o swoje zdrowie mogą sięgnąć po nie osoby odchudzające się. Gdyż w 100 gramach znajduje się tylko około 160 kalorii. Wartość odżywcza

ProstePesto.pl
JAMAJSKA ZUPA RYBNA Z BANANEM 123

Jamajce ta zupa nazywana jest Fish Tea. Zupa nei ma jednak nic wspólnego z herbatą. W zupie jest mnóstwo pysznych i zdrowych składników. Składniki: 800 g ryby  2 litry wody 4 banany sok z cytryny 4 szalotki kawałek pora 5 gałązek tymianku 1 łyżeczka Vegeta Natur - przyprawa warzywna do potraw 2 ząbki czosnku 2 ziemniaki 2 marchewki(...)łyżeczka czarnego pieprzu sól do smaku Rybę umyć. Skropić sokiem z cytryny. Usunąć z ryby łuski. Wodę zagotować. Dodać rybę i gotowa na wolnym ogniu przez 30 minut. Po tym czasie wyjąć rybę. Usunąć ości ryby.  Ziemniaki, marchewkę, banany obrać. Pokroić w kostkę ziemniaki i marchewkę. Banan pokroić w plastry. Czosnek posiekać. Por pokroić, szalotkę posiekać

Kuchnia w oparach
Tołpyga w kukurydziano-sezamowej panierce 113

Tołpyga w złocistej kukurydziano-sezamowej panierce to propozycja nie tylko dla osób lubiących ryby, ale także dla tych, którzy unikają glutenu. Nam do gustu przypadła panierka, która pozostała przyjemnie chrupiąca, a przy tym nie wchłonęła dużo oleju. Wewnątrz niej ryba pozostała wilgotna i delikatna. Taki prosty obiad, a jakże smaczny. Składniki na tołpygę w kukurydziano-sezamowej panierce(...)usunąć ości, oprószyć solą, pokroić na porcje. Płatki kukurydziane zmielić, dodać sezam, wymieszać. Wysypać na talerz. Jajko wbić na płaski talerz, rozkłócić. Mąkę kukurydzianą wsypać na drugi talerz. Kawałki ryby lekko obtoczyć w mące, następnie w jajku i kukurydziano-sezamowej panierce. Na patelni rozgrzać olej, położyć tołpygę, smażyć na złoty kolor ok. 15 minut (dokładny czas zależy od grubości

niecodziennikpary
Pstrąg z fenkułem 160

Przy okazji przepisu na dorsza pod kołderką z kapusty pekińskiej wspominałam już o tym, że Polacy od wieków słynęli z przyrządzania ryb. Nasi przodkowie potrafili z ryb przygotować prawdziwe wyrafinowane uczty - większa ilość dni postnych nie stanowiła więc dla nich większego problemu 😉 Komuna zmieniła wiele i obecnie przeciętny mieszkaniec naszego kraju je niewiele mięsa ryb - a szkoda(...)końcu o jego właściwościach zdrowotnych można by napisać książkę. Na szczęście od jakiegoś czasu coraz więcej się o tym mówi i Polacy zaczynają powoli do ryb wracać. Najczęściej sięgamy po filety - są najprostsze do przygotowania, nie mają ości. Ale dziś, dla odmiany, pokażę Wam przepis na smażonego pstrąga w całości.  Pstrąg z fenkułem - przepis na 2 porcje

Z notatnika dietetyka
Ciasto naleśnikowe do ryb 129

Ciasto naleśnikowe do panierowania ryb jest bardzo smacznym zamiennikiem paniery tradycyjnej. Zazwyczaj smażąc rybę używam do tego jajka i mąki. Tym razem skusiłam się na usmażenie w cieście naleśnikowym. Ryba zachowuje swoją soczystość, wystarczy tylko dopilnować by usmażyła się na złoty kolor. Ryby świeże, jakie najczęściej jadamy w domu to karp, szczupak, czasami sandacze. Gotowe … Czytaj dalej(...)Ciasto naleśnikowe do ryb Artykuł Ciasto naleśnikowe do ryb pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Sandacz pieczony z porami 114

Upiekłam dzisiaj rybę. Miałam ochotę na jakieś warzywa, w zamrażarce były tylko pory, sandacz wylądował więc w porach. Pory zostały przyprawione gruzińską przyprawą  chmeli suneli. Jest świetna. Tak przyprawione pory smakowały mi bardzo. Mój mąż twierdzi natomiast, że były nieco zbyt intensywne do delikatnej ryby, ale i tak zjadł wszystko ze smakiem. Jeżeli nie macie chmeli suneli(...)Trzeba je podgotować przez 10 minut aż lekko zmiękną, pokroi w ćwiartki lub połówki, wymieszać z oliwą, solą i pieprzem i wstawić do piekarnika ok 30 minut przed wstawieniem ryby. Dzięki temu będziemy mogli zjadać sandacza z pięknie upieczonymi, gorącymi ziemniakami. Polecam! Sandacz pieczony z porami  - przepis składniki ( 2 porcje )  2 filety sandacza ze skórą- każdy

Stare Gary
Pieczone filety z dorsza atlantyckiego z cytrynowym sosem 127

cytryny i czosnek. Tak przygotowana ryba jest bardzo soczysta. Ważne aby do pieczenia użyć odpowiednio dużego naczynia. Ryba powinna być ułożona w jednej warstwie,  będzie się wtedy równomiernie piekła. Miałam podłużną formę, idealną na dwa filety. Ryby podałam z małymi, pieczonymi ziemniakami. Wstawiłam je wcześniej do piekarnika, kiedy były już prawie miękkie, wstawiłam do piekarnika filety. W trakcie(...)łyżki soku z cytryny 2 łyżki natki pietruszki (posiekanej) przygotowanie Piekarnik rozgrzać do 200 st C Filety opłukać, osuszyć.  Odpowiedniej wielkości naczynie do pieczenia posmarować lekko oliwą. Rybę doprawić solą i pieprzem, ułożyć  w naczyniu obok siebie, w jednej warstwie. Przygotować sos. W małej patelni rozgrzać na niewielkim ogniu masło z oliwą. Dodać czosnek i smażyć przez

Stare Gary
Ryba w cieście i zalewie octowej 165

octowej to świetny pomysł na przystawkę, kolację a nawet na obiad. Super opcja na imprezę i warto ją włączyć do świątecznego menu. Ryba może być panierowana lub też usmażona w gęstym cieście naleśnikowym. 600 gramów filetów z ryby sól pieprz sok z cytryny tłuszcz do smażenia Ciasto naleśnikowe 130 gramów mąki pszennej 180 ml. mleka 1 jajko Zalewa octowa(...)garnka wlać wodę i ocet dodać przyprawy i  zagotować. Gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut następnie dodać cebulę i paprykę całość gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Ryby umyć, osuszyć, przyprawić i skropić sokiem z cytryny następnie obtoczyć w mące. Do pozostałej mąki dodać mleko, jajko i wymieszać na jednolite ciasto. Filety zanurzamy dokładnie w cieście i smażymy

Andzia Pichci
Ryba pod pierzynką serową 141

Uwielbiam rybę z tego przepisu. Jest prosta w wykonaniu i bardzo szybko się ją robi. W domu każdy jest jej zwolennikiem ;) SKŁADNIKI: 1 kg ryby ( u mnie okoń) 2 cebule 3 ząbki czosnku (wedle uznania) plasterek sera na każdy kawałek ryby łyżka masła łyżka oliwy WYKONANIE: 1. Cebulę i czosnek podsmażyć na maśle z oliwą; 2. Dodać kawałki(...)ryby i chwilę smażyć, tak aby czosnek się nie przypalił; 3. Rybę położyć na blaszkę wyłożoną papierem,  poukładać plasterki sera,  dodać tłuszcz z patelni razem z czosnkiem i cebulą,  i zapiekać ok. 25 - 30 min w temperaturze 180°C. SMACZNEGO

Prosty przepis na

Proponowane wyszukiwania