ryby - 22088 przepisów (strona:78/1473)

Tołpyga w kukurydziano-sezamowej panierce 61

Tołpyga w złocistej kukurydziano-sezamowej panierce to propozycja nie tylko dla osób lubiących ryby, ale także dla tych, którzy unikają glutenu. Nam do gustu przypadła panierka, która pozostała przyjemnie chrupiąca, a przy tym nie wchłonęła dużo oleju. Wewnątrz niej ryba pozostała wilgotna i delikatna. Taki prosty obiad, a jakże smaczny. Składniki na tołpygę w kukurydziano-sezamowej panierce(...)usunąć ości, oprószyć solą, pokroić na porcje. Płatki kukurydziane zmielić, dodać sezam, wymieszać. Wysypać na talerz. Jajko wbić na płaski talerz, rozkłócić. Mąkę kukurydzianą wsypać na drugi talerz. Kawałki ryby lekko obtoczyć w mące, następnie w jajku i kukurydziano-sezamowej panierce. Na patelni rozgrzać olej, położyć tołpygę, smażyć na złoty kolor ok. 15 minut (dokładny czas zależy od grubości

niecodziennikpary
Pstrąg z fenkułem 121

Przy okazji przepisu na dorsza pod kołderką z kapusty pekińskiej wspominałam już o tym, że Polacy od wieków słynęli z przyrządzania ryb. Nasi przodkowie potrafili z ryb przygotować prawdziwe wyrafinowane uczty - większa ilość dni postnych nie stanowiła więc dla nich większego problemu 😉 Komuna zmieniła wiele i obecnie przeciętny mieszkaniec naszego kraju je niewiele mięsa ryb - a szkoda(...)końcu o jego właściwościach zdrowotnych można by napisać książkę. Na szczęście od jakiegoś czasu coraz więcej się o tym mówi i Polacy zaczynają powoli do ryb wracać. Najczęściej sięgamy po filety - są najprostsze do przygotowania, nie mają ości. Ale dziś, dla odmiany, pokażę Wam przepis na smażonego pstrąga w całości.  Pstrąg z fenkułem - przepis na 2 porcje

Z notatnika dietetyka
Ciasto naleśnikowe do ryb 79

Ciasto naleśnikowe do panierowania ryb jest bardzo smacznym zamiennikiem paniery tradycyjnej. Zazwyczaj smażąc rybę używam do tego jajka i mąki. Tym razem skusiłam się na usmażenie w cieście naleśnikowym. Ryba zachowuje swoją soczystość, wystarczy tylko dopilnować by usmażyła się na złoty kolor. Ryby świeże, jakie najczęściej jadamy w domu to karp, szczupak, czasami sandacze. Gotowe … Czytaj dalej(...)Ciasto naleśnikowe do ryb Artykuł Ciasto naleśnikowe do ryb pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Sandacz pieczony z porami 72

Upiekłam dzisiaj rybę. Miałam ochotę na jakieś warzywa, w zamrażarce były tylko pory, sandacz wylądował więc w porach. Pory zostały przyprawione gruzińską przyprawą  chmeli suneli. Jest świetna. Tak przyprawione pory smakowały mi bardzo. Mój mąż twierdzi natomiast, że były nieco zbyt intensywne do delikatnej ryby, ale i tak zjadł wszystko ze smakiem. Jeżeli nie macie chmeli suneli(...)Trzeba je podgotować przez 10 minut aż lekko zmiękną, pokroi w ćwiartki lub połówki, wymieszać z oliwą, solą i pieprzem i wstawić do piekarnika ok 30 minut przed wstawieniem ryby. Dzięki temu będziemy mogli zjadać sandacza z pięknie upieczonymi, gorącymi ziemniakami. Polecam! Sandacz pieczony z porami  - przepis składniki ( 2 porcje )  2 filety sandacza ze skórą- każdy

Stare Gary
Pieczone filety z dorsza atlantyckiego z cytrynowym sosem 83

cytryny i czosnek. Tak przygotowana ryba jest bardzo soczysta. Ważne aby do pieczenia użyć odpowiednio dużego naczynia. Ryba powinna być ułożona w jednej warstwie,  będzie się wtedy równomiernie piekła. Miałam podłużną formę, idealną na dwa filety. Ryby podałam z małymi, pieczonymi ziemniakami. Wstawiłam je wcześniej do piekarnika, kiedy były już prawie miękkie, wstawiłam do piekarnika filety. W trakcie(...)łyżki soku z cytryny 2 łyżki natki pietruszki (posiekanej) przygotowanie Piekarnik rozgrzać do 200 st C Filety opłukać, osuszyć.  Odpowiedniej wielkości naczynie do pieczenia posmarować lekko oliwą. Rybę doprawić solą i pieprzem, ułożyć  w naczyniu obok siebie, w jednej warstwie. Przygotować sos. W małej patelni rozgrzać na niewielkim ogniu masło z oliwą. Dodać czosnek i smażyć przez

Stare Gary
Ryba w cieście i zalewie octowej 128

octowej to świetny pomysł na przystawkę, kolację a nawet na obiad. Super opcja na imprezę i warto ją włączyć do świątecznego menu. Ryba może być panierowana lub też usmażona w gęstym cieście naleśnikowym. 600 gramów filetów z ryby sól pieprz sok z cytryny tłuszcz do smażenia Ciasto naleśnikowe 130 gramów mąki pszennej 180 ml. mleka 1 jajko Zalewa octowa(...)garnka wlać wodę i ocet dodać przyprawy i  zagotować. Gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut następnie dodać cebulę i paprykę całość gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Ryby umyć, osuszyć, przyprawić i skropić sokiem z cytryny następnie obtoczyć w mące. Do pozostałej mąki dodać mleko, jajko i wymieszać na jednolite ciasto. Filety zanurzamy dokładnie w cieście i smażymy

Andzia Pichci
Ryba pod pierzynką serową 94

Uwielbiam rybę z tego przepisu. Jest prosta w wykonaniu i bardzo szybko się ją robi. W domu każdy jest jej zwolennikiem ;) SKŁADNIKI: 1 kg ryby ( u mnie okoń) 2 cebule 3 ząbki czosnku (wedle uznania) plasterek sera na każdy kawałek ryby łyżka masła łyżka oliwy WYKONANIE: 1. Cebulę i czosnek podsmażyć na maśle z oliwą; 2. Dodać kawałki(...)ryby i chwilę smażyć, tak aby czosnek się nie przypalił; 3. Rybę położyć na blaszkę wyłożoną papierem,  poukładać plasterki sera,  dodać tłuszcz z patelni razem z czosnkiem i cebulą,  i zapiekać ok. 25 - 30 min w temperaturze 180°C. SMACZNEGO

Prosty przepis na
Zupa rybna 86

Esencjonalna zupa rybna jak na południu Francji. Żeby miała głębię smaku najpierw trzeba ugotować wywar na kręgosłupach i głowach ryb. Najlepiej o nie pytać w sklepach rybnych, gdzie rozbierają ryby. Coraz ich mnie co prawda, ale czasem uda się też je nabyć na stoiskach rybnych w dużych supermarketach lub bazarkach. Po ugotowaniu wywaru dodaje się warzywa i kawałki(...)głów 4 marchewki 1 pietruszka 1 por pęczek natki  pietruszki 2 łodygi selera naciowego Zupa 3 marchewki, 5  łodyg  selera naciowego 2 pory 1 kg ryb (najlepiej filety) jak łosoś czy dorsz, pokrojonych w kostkę 250 g krewetek można też dodać małże 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 pomidory obrane ze skóry i pokrojone w kostkę pęczek

Smaczny zeszyt
Dorsz w pomidorach - prosto, zdrowo, smacznie 133

Myślę, że ryba przygotowana w poniższy sposób może zasmakować nawet tym, którzy stronią od jedzenia ryb, ze względu na ich zapach czy smak. Wychodzi niebywale pyszna, a jednocześnie jest bardzo prosta i szybka do przygotowania. W przepisie użyłam dorsza, który jest m.in. bardzo dobrym źródłem selenu, jodu czy pełnowartościowego, chudego białka. Z kolei porcja pomidorów dostarczy nam cennego likopenu(...)bazylią.  Teraz dodaj pokrojone na większe kawałki filety rybne obsypane obficie przyprawą do ryb.  W dalszym ciągu smaż na największym ogniu. Po około minucie przewróć kawałki ryb na drugą stroną i pozostaw na ogniu przez jeszcze około 3 minuty. W tym momencie możesz potrawę posypać odrobinką soli. Staraj się nie przesuwać za bardzo ryby, ponieważ

Zdrowie na języku :P
Pomysł na letni obiad - dorada na parze i lekka sałatka z bobu 140

jeść spokojnie. Dlatego jeśli nie lubisz grzebać w rybce i wydłubywać z niej co chwilę ości to polecam Ci tą rybę. Zazwyczaj sprzedawane dorady są też niewielkie, takie idealne na jedną porcję, co zdecydowanie ułatwia zakupy. Ryby najzdrowsze i najsmaczniejsze to te, które w jak najmniejszym stopniu przetwarzamy. Więc najlepiej wrzucić je na grilla, zrób na parze albo upiecz(...)piekarniku. Na samym końcu sięgnij po patelnię i smażenie. Przepis na DORADĘ  i SAŁATKĘ Z BOBEM - 2 dorady - koperek - 2 ząbki czosnku - kilka plastrów cytryny Ryby umyj, oczyść, osusz, ułóż w koszu w parowarze, do środka do ryby włóż koperek,zgnieciony ząbek czosnku i przekrojony plaster cytryny. Nastaw czas - tutaj każde urządzenie działa trochę inaczej więc

SMYKWKUCHNI
Dorsz Marka z Łodzi 84

Smażenia : 40 min Gotowe w : 4:40 h Liczba porcji : 4 osoby   Każda ryba jest smaczna pod warunkiem, że odpowiednio ją przygotujemy. Ja przekonałam się do smażonego dorsza dopiero wtedy, gdy skosztowałam tego przygotowanego przez mojego przyjaciela Marka. Sekretem jego przepisu jest włożenie ryby do solanki na kilka godzin przed przyrządzeniem. Dzięki temu sól wnika do wnętrza ryby(...)dorsza (bez głów) 3 łyżki soli 1 litr wody pieprz mąka kukurydziana 1 litr oleju Krok po Kroku 1 Sól rozpuszczamy w letniej wodzie. Do zimnej solanki wkładamy rybę i pozostawiamy w lodówce na około 3 godz. 2 Rybę wyciągamy z solanki, osuszamy papierowym ręcznikiem i opruszamy pieprzem. 3 Rozgrzewamy olej w wysokim naczyniu i obtaczamy dorsza w mące kukurydzianej

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Ryba w cieście piwnym 107

piwa – świeżo otwartego 1/2 szklanki wody 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki soli       *** Filety myjemy i dokładnie osuszamy *** *** Rybę kroimy na ok 5 centymetrowe kawałki i oprószmy z dwóch stron przyprawami. Odkładamy na około pół godziny *** *** Po tym czasie przygotowujemy ciasto: do miski wlewamy piwo, wodę, dodajemy jajko oraz(...)powinno być dość gęste i jednolite *** *** Na patelni rozgrzewamy olej, filety moczymy w cieście i smażymy na oleju po około 3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane *** *** Usmażoną rybę odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy z frytkami lub ziemniakami i surówką *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS

Blog z Apetytem
ZUPA POMIDOROWA Z BIAŁĄ RYBĄ, KALAFIOREM I SOCZEWICĄ 142

posiekanego koperku PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta chili w płatkach lub proszku, 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego (w całości lub roztartych w moździerzu)- można pominąć. WYKONANIE Filet ryby oczyszczamy z ewentualnych ości, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na duże kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek i marchewkę w plasterki. Soczewicę płuczemy(...)minuty. Stopniowo dolewamy bulion lub wodę i zagotowujemy. Przykrywamy pokrywką, redukujemy płomień do minimalnego i gotujemy 10 minut. Ponownie zwiększamy ogień, dolewamy passatę pomidorową i zagotowujemy.  Dodajemy kawałki ryby, przykrywamy pokrywką i redukujemy płomień. Gotujemy 2 minuty.  Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki i koperkiem. Gęstość zupy regulujemy bulionem

cool and minty
Pulpeciki rybne w zalewie 148

słoikach i tak powędrowały do lodówki. Świetne rozwiązanie na tzw. na później. Pulpeciki zrobiłam z ryb słodkowodnych: płoci i cert. Wyszło smakowicie. Składniki: Pulpety: 2 kg filetów z ryb ½ kg świeżego boczku 5 łyżeczek soli 2 łyżeczki ziołowej przyprawy do ryb ¾ szklanki bułki tartej Dodatkowo: mąka i olej Zalewa: 1 ½ l wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka(...)suszonych warzyw 250 ml octu 10% 1 łyżeczka cukru 1 cebula ( pokrojona w ćwiartki ) 1 łyżeczka naturalnej vegety Wykonanie: Filety z ryb i boczek mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa ( średnie oczka ). Dodajemy sól, bułkę tartą i przyprawę do ryb. Dokładnie mieszamy. Formujemy małe pulpeciki. Obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor z każdej strony. Do garnka

Smaki Ewy
Curry z rybą 130

dodatkiem samych warzyw ale wersja z rybą również bardzo nam smakowała. Możecie dodać więcej curry i chili jeśli wolicie bardziej pikantne smaki oraz zamienić rybę na inną. Jednak najlepiej, gdyby była ze skórą, wówczas kawałki ryby tak łatwo się nie rozpadną. Składniki: 1/4 dyni piżmowej 1/2 opakowania fasolki szparagowej 4-5 ziemniaków 1 cebula 1 ząbek czosnku kawałek imbiru(...)warzywa będą miękkie. Doprawić solą do smaku a na wierzchu ułożyć kawałki ryby (skórą do dołu). Garnek przykryć i na bardzo małym ogniu gotować aż ryba zmięknie. Podawać gorące. * możecie użyć dowolnej ryby, np. dorsza

My simple kitchen