zaprawionego octem ryżu, przykryta świeżą rybą (tuńczyk lub łosoś) z odrobiną japońskiego chrzanu wasabi). Przygotowanie w domu sushi nie jest takie trudne. Fajnie przy tym zaprosić do wspólnego robienia rodzinę lub przyjaciół, a i zaoszczędzić przy okazji można, bo w lokalu niestety trzeba trochę pieniędzy wydać. Do przygotowania najprostszego sushi potrzebujemy bardzo świeżej ryby, ale jeśli nie możemy takiej(...)będzie się odpowiednio kleił. Dodatki: Do nigiri trzeba z łososia bez skóry powycinać ładne, wąskie (2 x 5 cm), niezbyt grube (0,5 cm) kawałki. Filet ryby, aby miał ładną strukturę kroić lekko po skosie. Z pozostałych kawałków ryby przygotować paski do włożenia do środka sushi maki. Świeży ogórek umyć i pokroić w wąskie paski o długości
Kuchcik gotujecały efekt tego dania bazuje na sosie.Ja się rozplywałam w zachchwycie ,gdy smakowalam go podczas gotowania.Jest lekko kwaśny i świetnie się uzupełniło z rybą , która była tylko posolona i popiepszona. 4 filety ulubionej ryby sok z cytryny 1 ząbek czosnku 150 ml.oliwyz oliwek sól i pieprz SOS: ******************************** sok i otarta skórka z cytryny szafran 1 ząbek czosnku(...)ml.białego wina wytrawnego sól i pieprz *******†*********************************** Robimy marynatę do ryby-czosnek obrac i drobno posiekać, wymieszać z 2 łyżkami oliwy i SOKIEM z cytryny. Ryba-mięso ryby oprószyć z obu stron solą i pieprzem.Natrzeć zrobioną wcześniej marynatą i Odstawić do lodówki na kilka godzin. Teraz bierzemy się za sos-do rondelka wlewamy sok z cytryny
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiolejem, posypać przyprawami, przykryć np. folią spożywczą i odstawić na kilka godzin do lodówki. Jeśli zapomnieliśmy to zrobić rano, naciąć rybę poprzecznie w kilku miejscach i natrzeć mięso przyprawami, szczególnie w nacięciach. Wtedy przyprawy szybciej trafią do środka ryby . Z pomarańczy skroić skórę (polecam, aby gorycz skóry pomarańczy nie przeszła do ryby) i owoc pokroić na plastry. Rybę(...)piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez pół godziny. Na 10 minut przed końcem pieczenia, rybę odwrócić i ułożyć na niej plastry pomarańczy. Polać sokiem, który nam został na desce po pokrojeniu pomarańczy. Pomarańcza nie zdąży się przypiec, ale stanie się bardziej soczysta i słodka. Odda część swojego soku rybie . Rybę podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika
Weekendy w domu i ogrodzieRyba po grecku to danie rybne, które najlepiej smakuje w okresie świątecznym. Ponadto jest to obowiązkowe danie na moim wigilijnym stole. Ryba po grecku to danie składające się z kawałków białej ryby, farszu warzywnego w lekko pomidorowym sosie. Pycha :) Do poniższego dania możecie wykorzystać, np. dorsza, pangę jak i mirunę. Składniki: 1 kg rozmrożonych filetów, np. z miruny(...)kawałka selera 3 małe cebule 1 mały kawałek pora (biała część) 100 g koncentratu pomidorowego 2-3 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz olej do smażenia Rybę umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i przyprawić solą oraz pieprzem. Odstawić na 1-2 godziny. W międzyczasie marchewkę, pietruszkę i selera obrać oraz zetrzeć na tarce o grubych oczkach
Ugotowaćoczywiście nie może być dlatego zbyt duży. Smażąc na patelni na boku, ryba usmaży się płasko i trudno będzie ja ustawić na talerzu na brzuchu. Dobrze jest po chwili rybę obrócić by nabrała jednakowego koloru od góry i od dołu. Na innej patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić na nie umyte i osuszone winogrona. Posolićje i popieprzyć. Po chwili dorzucić też(...)surowych naciąć krzyżyk, obgotować następnie przez ok. 10 min. w wodzie, obrać z łupiny i skórki (na gorąco obiera się dużo lepiej niż kiedy jużwystygną). Kasztany dodać do ryby razem z winogronami i pomidorkami. Na półmisku ułożyć usmażoną gorąca doradę, obłożyć winogronami,pomidorkami i ewentualnie kasztanami i supełkami z fasolki. Polać gorącym sosem słodko-kwaśnym. Przepis na sos już
Sztuka gotowania w/g Samiryangielskiego 3 liście laurowe 1 marchewka 1 cebula 1 korzeń pietruszki kawałek selera pieprz, sól sposób przygotowania Rybę dokładnie myjemy i filetujemy ( na przykład w ten sposób ). Kawałki fileta oprószamy pieprzem oraz solą i odstawiamy w chłodne miejsce. Gorsze części ryby pozostałe z filetowania wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą dodając warzywa ( cebule, marchew, seler(...)ułożenia kawałka ryby skórą do dołu) i smażymy rybę z obu stron na złoty kolor. Zupę doprawiamy sokiem z wyciśniętej cytryny, słodką i ostrą papryką, solą, oraz pieprzem, gotujemy jeszcze minutę i garnek zdejmujemy z ognia. Rozlewamy zupę na talerze, dodając do każdej porcji kawałki usmażonej ryby i posypując drobno posiekaną natką pietruszki
Miód i pieprznadrabiam zaległości i zapraszam Was na pyszną rybę, oto labraks pieczony w folii. Labraks, czyli okoń morski. Okoń ma soczyste i delikatne mięso, które jest lekko słodkawe. Przygotowałam go według przepisu zamieszczonego w najnowszej książce kulinarnej Kuchni Lidla pod tytułem "Ryby są super". Labraks pieczony w folii Czas(...)przygotowania: 20 minut Proporcje dla 2 osób Składniki: 2 wypatroszone labraksy 1 łyżeczka masła posiekana natka pietruszki sól morska pieprz 5 plasterków cytryny folia aluminiowa Wykonanie: Ryby płuczemy pod zimną wodą, następnie osuszamy je ręcznikiem papierowym. Wnętrze ryby delikatnie solimy. Do środka wkładamy po pół łyżeczki masła, posiekaną natkę pietruszki i przekrojone na pół plasterki cytryny. Następnie
Kulinarne przygody Gatitygarnka wkładamy rybie kręgosłupy i części pozostałe z filetowania, obraną i przekrojoną na pół cebulę, kawałek selera, połowę marchewki, liście laurowe, oraz ziele angielskie. Całość zalewamy zimną wodą, lekko solimy i pieprzymy, dodajemy domowe maggi i gotujemy na niewielkim ogniu, przez 15-20 minut. Ugotowany rybny wywar odcedzamy, odrzucając wygotowane warzywa i kawałki ryb(...)się wywaru wkładamy kawałki filetów z pstrąga, resztę marchewki pokrojonej w paski, zmniejszamy ogień ( tak aby wywar tylko "mrugał") i gotujemy rybę przez 7-10 minut ( nie za długo bo się rozpadnie). Na półmisku układamy ugotowane kawałki ryby. Teraz do wywaru dodajemy posiekana natkę pietruszki, doprawiamy go( wcześniej próbując) solą, oraz pieprzem i wyłączamy palnik. Do jeszcze gorącego wywaru
Miód i pieprzwina, bazylii oraz czosnku, delikatnie słodki za sprawą ketchupu fajnie balansuje smak lekko kwaskowej i orzeźwiającej ryby zamarynowanej w soku z cytryny wraz ze skórką. Zamiast tradycyjnie smażonej ryby w panierce postawcie dziś na zdrową, lekką i dietetyczną wersję :) * pomidory- 700 g (krojone w kartoniku/puszce) * polędwica z mintaja- 6 szt. * wino białe- 50 ml * ketchup- 3 łyżki(...)pieprzem, dodać ketchup, wymieszać i gotować- na małym ogniu bez przykrycia- przez około 5-7 minut, aż pomidory lekko zgęstnieją i uzyskają konsystencję sosu. Na wierzchu pomidorowej pulpy ułożyć rybę i dusić- pod przykryciem, na małym ogniu- około 8-10 minut. Smacznego! :) Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w sklepie: www.sklep.dajar.pl
Kraina Miodem Płynącafiletów rybnych (łosoś, troć, dorsz, turbot...) sok z 1 limonki, 70 ml mleka kokosowego, 50 g pokrojonej w julienne marchewki, 50 g pokrojonego w julienne selera, sól, cukier, Kawałki ryby włożyć do garnka, dodać rozerwane (aby oddały więcej aromatu) liście limonki, rozgniecioną trawę cytrynową, chili, pokrojony w plasterki imbir oraz warzywa. Lekko osolić. Gotować na małym ogniu, aż elementy(...)ryby będą miękkie. Przecedzić wywar, dodać sok z 1/2 limonki, zagotować. Włożyć filety ryby, pokrojone na 1 cm szerokości paski. Gotować około 3-4 minut. Wyjąć rybę, wlać resztę soku z limonki, mleko kokosowe. Doprawić solą i cukrem. Warzywa podsmażyć krótko, na oliwie - na silnie rozgrzanej patelni. Na dnie talerza ułożyć warzywa, na nich rybę. Wlać zupę
królestwo garówłososia,soli lub innej o zwartym mięsie. Idealna propozycja dla dzieci, które nie przepadają za rybą. Podane z dowolną surówką i sosem chrzanowym na pewno zadowolą wszystkie podniebienia. Składniki na kotlety: (na około 10 sztuk) 5 filetów z mintaja lub innej ulubionej ryby (każdy po około 100 g) 500 gr ugotowanych ziemniaków 1 jajko 2-3 łyżki bułki(...)tartej garść pokrojonej natki pietruszki 2-3 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka soku z cytryny mleko do ugotowania ryby 1 łyżeczka kukrumy (opcjonalnie) pieprz sól do smaku Składniki na sos: 2-3 łyżki majonezu (można pominąć) 2-3 łyżki 12% śmietany 2-3 łyżki gęstego jogurtu 2 łyżeczki chrzanu (można więcej jak chcecie bardziej chrzanowy
potrawyregionalnemarchewki pietruszka kawałek pora pół cebuli sól pieprz listek laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego żelatyna do dekoracji listki selera oliwki marchewka cytryny ogórek Ryby umyć, oczyścić. Przygotować gazę, Ryby zgiąć i obwiązać w takiej formie gazą. W garnku zagotować wodę, włożyć warzywa i przyprawy i ugotować je do miękkości. Warzywa wyjąć a do wywaru włożyć ryby. Gotować(...)wolnym ogniu ok 20 min. Ryby ostrożnie wyjąć, rozwinąć z gazy i ułożyć na półmisku. Warzywami udekorować półmisek. Wywar przecedzić i dodać żelatynę według przepisu na opakowaniu. Schłodzoną żelatyną oblać ryby i schłodzić w lodówce. Wersja wigilijna 2014 Opublikowany
Gotowanie jest łatweprzetworów rybnych. A wszystko bardzo apetycznie wyglądające. Zapraszam na dzisiejszy wpis z pyszną rybą w roli głównej. Delikatesy Rybne Gadus to sieć sklepów z produktami świeżymi, mrożonymi i garmażem. Misją firmy jest odkrywanie nowych smaków ryb i owoców morza. Firma jest jednocześnie producentem i dystrybutorem swoich produktów. W swojej ofercie posiada ryby świeże, mrożone(...)przetworów rybnych. Sklepy znajdują się w Trójmieście i Warszawie. Poniżej kilka fotek zrobionych w warszawskich delikatesach. Zobaczcie sami, ilość produktów jest imponująca i bardzo apetyczna. Karmazyn to niezwykła drapieżna ryba. Występuję w morzach północnych i zachodnim Atlantyku. Pod charakterystyczną czerwoną skórką kryje się smaczne, mało ościste, kruche, średnio tłuste białe mięso. Doskonale smakuje w każdej postaci, możemy go usmażyć, upiec
Kulinarne przygody Gatitygroch, fasola, zielone i żółte warzywa. (Witaminę niszczy alkohol, kofeina, herbata i surowa ryba) Witamina B2 (ryboflawina) – wrażliwa na światło, ale stosunkowo odporna na działanie podwyższonej temperatury; istotna dla przemiany materii i produkcji energii w organizmie. Mleko i jego przetwory, ciemne pieczywo, mięso, podroby i ryby. Witamina B3 (PP, niacyna) – odporna na działanie wysokiej temperatury, na utlenianie(...)działanie światła; istotna dla zdrowia układu nerwowego. Mięso, ryby, jajka, nasiona zbóż i roślin strączkowych, zielone liściaste warzywa. Witamina B5 (kwas pantotenowy) – pomaga utrzymać właściwy poziom cukru we krwi, wzmaga energię, szczególnie w sytuacjach stresujących. Drożdże piwne, podroby, pełne ziarno, fasole, melasa, orzechy. Witamina B6 (pirydoksyna) – przeciwutleniacz, reguluje równowagę sodowo – potasową oraz utrzymuje właściwą proporcję kwasów i zasad. Wątroba
Kuchenne innowacjecienkich plastrów wędzonego boczku dodatkowo kilka wykałaczek ruszty do grillowania ryb Sposób przygotowania Pstrągi myjemy, oprószamy solą oraz pieprzem i odstawiamy na godzinę,w chłodne miejsce. Następnie ryby wyjmujemy z lodówki, nacieramy je z zewnątrz i od środka oliwą, wkładamy do ich środka nać pietruszki, razem z grubo posiekanym czosnkiem. Ryby spinamy wykałaczkami, zabezpieczając pietruszkę przed wypadnięciem(...)każdym boku pstrąga układamy po dwa plastry boczku, a następie ryby zamykamy w specjalnych rusztach do grillowania. Pstrągi układamy na rozgrzany ruszt i grillujemy, parokrotnie je przekładając. Na koniec sprawdzamy stopień upieczenia, pociągając za górną płetwę grzbietową ( powinna z łatwością odchodzić od ryby), wtedy wyjmujemy pstrągi z rusztów i podajemy z ulubionymi dodatkami
Miód i pieprz