. Coś nowego, może warto by spróbować?:) Tworząc to danie połączyłam składniki wykorzystywane w kuchni marokańskiej, z produktami dobrze komponującymi się z rybą . W marynacie znajdziecie przyprawy używane do tażinów, które nadały pięknego pomarańczowego koloru kawałkom ryby. Kapary, koperek i cytryna to znani kompani rybnych dań, sprawdzone połączenie. Połączenie marchewki i kopru włoskiego w surówce może Was dziwić(...)Rybę możecie usmażyć, ugrillować na patelni grillowanej lub na prawdziwym grillu na świeżym powietrzu, czego Wam i sobie życzę:) Pity z grillowaną rybą po marokańsku przepis własny na 4 porcje czas przygotowania: 30 min + czas marynowania ryby Składniki: 600 g ryby o białym, zwartym mięsie, np. halibuta marynata do ryby: po 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, mielonego imbiru
Chilli Czosnek i Oliwaniej specjalną przyprawę do ryb , którą można kupić w Najlepszych przyprawach świata ...rybka smakowała pysznie...zjedzona ze smakiem...nawet porządnego zdjęcia nie zdążyłam zrobić.. dowolna ryba przyprawa do ryby sok z cytryny mąka mąka ziemniaczana olej do smażenia Rybę pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny i posypać przyprawą do ryb,odstawić do lodówki(...)Następnie kawałki ryby obtoczyć w mące wymieszanej z odrobiną mąki ziemniaczanej i smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju . W skład przyprawy do ryby wchodzą: papryka słodka, czosnek, pieprz biały, majeranek, oregano, rozmaryn, szałwia, kminek i papryka chili. Używając przyprawy do ryb nie musimy już dodatkowo solić ryby, w trakcie jej przygotowywania. Zastosowanie
Moje domowe kucharzenieRyba w cieście poleca się na obiad. Miałam straszną ochotę podać ją z surówką z marchewki, frytkami i sosem tatarskim, ale ostatecznie (z braku frytek i chęci robienia domowych) do rybki była surówka z marchewki, pomidorki z cebulą oraz tradycyjne puree ziemniaczane. To był pyszny obiad! Udało mi się kupić dość ładny kawałek morszczuka australijskiego ze skórką. Rybka idealnie smakowała(...)Wyszła mięciutka i delikatna. Po prostu pyszna. 700 g morszczuka australijskiego 1/2 cytryny 150 g mleka 2 jajka 150 g mąki pszennej olej do głębokiego smażenia przyprawy: przyprawa do ryb, oregano, mielona papryka ostra, granulowany czosnek, sól, pieprz Rybę (ja miałam morszczuka australijskiego ze skórką) dzielimy na mniejsze porcje (u mnie wyszło 7 kawałków). Skrapiamy sokiem z cytryny. Oprószamy
Smaki Na TalerzuCebule kroimy w piórka i podsmażamy na tłuszczu, aż będzie szklista. Paprykę i ogórki kroimy w paseczki. Wszyskie warzywa mieszamy ze sobą. składniki na ciasto do panierowania ryby: 100 g mąki 60 g wody 70 g mleka 2 małe jajka wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Kawałki ryby zamaczamy w cieście i smażymy, z każdej strony na rumiano(...)część warzyw wykładamy na dno naczynia, układamy usmażoną rybę na, którą wykładamy pozostałe warzywa. składniki na sos: 3 łyżki oleju 3 łyżki octu 1 i 1/2 łyżki cukru 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 100 g passaty pomidorowej sól, pieprz wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i zagotowujemy. Wystudzonym sosem polewamy przygotowane ryby z warzywami. Całość wstawiamy
Domowy Smak JedzeniaPieczona dorada z tymiankiem to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca delikatność mięsa z aromatycznymi przyprawami. Ten wyjątkowy przepis podkreśla smak ryby, jednocześnie pozwalając na zachowanie zdrowego charakteru posiłku. Wspaniała dla specjalnych okazji i nie tylko, ta pieczona dorada z pewnością oczaruje Twoje zmysły i stanie się uwielbianym daniem na Twoim stole. Dorada, znana również jako
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Grillowana ryba w sosie z porami, zabielona śmietaną. Świetnie smakuje zarówno z makaronem jak i kaszą pęczak. Składniki: 650 g ryby (waga mrożonej, u mnie miruny ze skórą - waga po rozmrożeniu - ) duży por - biała i jasnozielona część - 150g, sól, pieprz, 2 - 3 łyżeczki przyprawy do ryb, duża łyżka masła, 200 ml śmietany 30%, 100 ml bulionu. Przygotowanie: Rybę(...)dzielmy na kawałki, z każdej strony posypujemy solą i pieprzem oraz przyprawą do ryb. Grillujemy na patelni grillowej lub grillu elektrycznym kilka minut z każdej strony, aż ryba będzie gotowa. Por kroimy na cienkie półplastry. Na rozgrzaną patelnię dodajemy masło, por - mieszamy, Dusimy na średnim ogniu aż por będzie al'dente. Zalewamy bulionem, dodajemy śmietanę dusimy
Lena GotujeLubicie połączenie ryby z makaronem? Ja bardzo! Dzisiaj chcę Wam zaproponować danie makaronowe z rybą, na które składa się panierowany dorsz i spaghetti z zielonym pesto. Bardzo lubię wymyślać różnego rodzaju pesto, które świetnie pasuje nie tylko do makaronu , ale też do ziemniaków , czy jako sos do kanapek . Dzisiejszy przepis na pesto do makaronu odbiega nieco od tradycyjnego. Pesto(...)stosuję groszku z puszki. Jest dla mnie nieapetyczny. To nic trudnego ugotować groszek, opłukać zimną wodą, aby zachował świeży, zielony kolor. Wiecie jak wygląda groszek z puszki? Panierowana ryba świetnie pasuje do makaronu. To danie główne na obiad daje wiele możliwości również pod względem wyboru ryby. Podobne danie makaronowe przyrządziłam z karpiem . Mam nadzieję, że też je polubicie! Danie
codojedzeniamięty garść świeżego szpinaku (użyłam szpinaku baby) 2 łyżeczki oleju 6 – 7 migdałów 1 łyżeczka masła Wykonanie Świeże pstrągi myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy solą. Solimy również wnętrze ryby. Cytrynę kroimy w plastry. Pstrągi układamy na folii aluminiowej lub w podłużnym naczyniu żaroodpornym. Kilkoma plastrami cytryny obkładamy pstrągi, przykrywamy folią i tak przygotowane ryby umieszczamy w lodówce(...)Przygotowujemy pesto. W blenderze umieszczamy świeży szpinak, bazylię, miętę, migdały. Dodajemy olej, szczyptę soli i kilka kropel soku z cytryny. Całość rozdrabniamy na najwyższych obrotach. Wyjmujemy ryby z lodówki, zdejmujemy z nich plastry cytryny, zaś w ich miejsce wykładamy ziołowe pesto. Ryby pieczemy (bez przykrywania) w piekarniku rozgrzanym do 190C aż do zrumienienia się skóry. Ryby podajemy
Raj dla Podniebieniamięty garść świeżego szpinaku (użyłam szpinaku baby) 2 łyżeczki oleju 6 – 7 migdałów 1 łyżeczka masła Wykonanie Świeże pstrągi myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy solą. Solimy również wnętrze ryby. Cytrynę kroimy w plastry. Pstrągi układamy na folii aluminiowej lub w podłużnym naczyniu żaroodpornym. Kilkoma plastrami cytryny obkładamy pstrągi, przykrywamy folią i tak przygotowane ryby umieszczamy w lodówce(...)Przygotowujemy pesto. W blenderze umieszczamy świeży szpinak, bazylię, miętę, migdały. Dodajemy olej, szczyptę soli i kilka kropel soku z cytryny. Całość rozdrabniamy na najwyższych obrotach. Wyjmujemy ryby z lodówki, zdejmujemy z nich plastry cytryny, zaś w ich miejsce wykładamy ziołowe pesto. Ryby pieczemy (bez przykrywania) w piekarniku rozgrzanym do 190C aż do zrumienienia się skóry. Ryby podajemy
Raj dla PodniebieniaRyba to zawsze świetny pomysł jeśli chodzi o obiad. Bogactwo kwasów tłuszczowych omega-3 i pełnowartościowego białka. Osobiście staram się, aby gościły one w naszym rodzinnym menu minimum dwa razy w tygodniu. Rybę można przygotować na wiele różnych sposobów i dziś mam dla Was przepis na jeden z nich. Oto dorsz w sosie porowym, który jest bardzo delikatny i aromatyczny(...)cebulki, 2 ząbki czosnku, łyżka oliwy z oliwek, łyżeczka masła klarowanego, 100g śmietanki 18%, sól, pieprz, pieprz cytrynowy, tymianek, około 1 szklanka wywaru warzywnego. Sposób przygotowania Najpierw należy umyć rybę i ją osuszyć. Następnie kroimy ją w mniejsze kawałki. Doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem cytrynowym. Krótko przesmażamy kawałki ryby na maśle z obu stron. Następnie zdejmujemy kawałki ryby
Natka PietruszkiPieczona ryba z dodatkiem duszonych warzyw: marchewki i pora to znakomita propozycja na piątkowy obiad. To takie danie dwa w jednym, ponieważ ryba pieczona jest razem z warzywami, które są idealnym dodatkiem i nie trzeba podawać jej z surówką, za można ją serwować z ziemniakami lub ryżem. Przygotowanie takiej ryby nie zajmuje wiele czasu i jest bardzo proste(...)składniki na 5 porcji 5 filetów rybnych ( np. dorsza, mintaja, morszczuka ) 2 pory 3 duże marchewki 330 ml śmietany 30 % 3 łyżki przyprawy do ryb olej do smażenia czarny pieprz sól opcjonalnie pęczek posiekanej natki pietruszki lub koperku przepis Obraną marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jasne części pora kroimy w plastry. Na patelni z niewielką ilością rozgrzanego
Smakowite Daniajedną z chlub kuchni prowansalskiej.Zupa Bouillabaisse ma wiele przepisów,tak jak wielu jest kucharzy, ale przepis marsylski jest powszechnie uznawany za najbardziej autentyczny i oryginalny, który musi zawierać oprócz ryb i skorupiaków (których u mnie brak), oliwę z oliwek, cebulę, pomidory, czosnek, pietruszkę, szafran, koper włoski, tymianek, liścia laurowe i skórkę z pomarańczy. Rouille, pasta z czosnku lub inna(...)skórę z każdego fileta. 🛠️ Rozgrzej wysoki rondel, wlej oliwę i wrzuć koper włoski, cebulę i czosnek, chwilę podsmaż. 🛠️ Po chwili wlej ok. 1.5-2 litrów wody. 🛠️ Dodaj skóry z ryb, pomidory pokrojone w kostkę, skórkę z pomarańczy, gałązka tymianku i pietruszki, szafran, dopraw solą i pieprzem. 🛠️ Gotuj bulion ok. 45 minut. 🛠️ Filet ryb pokrój na wielkość kęsa, usuwając
RafalCookpanierce z bułki tartej przyrządzane są w wielu polskich domach. Sami też bardzo ją lubimy. Mamy dla was kilka rad, dzięki którym zawsze wyjdzie po prostu pyszna. Przepis na rybę smażoną w panierce Składniki: filety z białej ryby morskiej – u nas najczęściej jest to dorsz, ale może być też morszczuk czy mintaj – jajka, mąka pszenna, buła tarta(...)sól, pieprz, olej do smażenia. Jak zrobić rybę smażoną w panierce? Jeśli masz rybę mrożoną, daj jej spokojnie odmrozić się w temperaturze pokojowej, następnie filety osusz papierowym ręcznikiem i w razie potrzeby podziel na mniejsze kawałki. Nigdy nie rozmrażaj ryby w wodzie czy w mikrofalówce. Każdy kawałek oprósz solą i pieprzem. Przygotuj trzy talerze – na jednym roztrzep jajka
Kulinarna Polska