Ryba według dietetyków powinna często gościć na naszym stole. Przyznam, że chyba nie trzymam się ściśle tych dietetycznych wskazówek. Jednak od czasu, do czasu rybka jest. Dobra, zdrowa, bo gotowana na parze do tego warzywa, właściwie sos warzywny. Polecam. SKŁADNIKI (porcja dla 4-5 osób) 1/2 kg filetu z dorsza lub innej ryby 1 mały por 1 marchewka(...)mały kawałek selera. mały kawałek pietruszki koperek do posypania pół szklanki śmietany 18% lub mocniejsza przyprawa do ryb pieprz sól tymianek WYKONANIE Rybę kroimy na kawałki, Przyprawiamy solą pieprzem, przyprawą do ryb i tymiankiem. Nastawiamy garnek do gotowania na parze. Wkładamy rybę i parujemy ok 10-15 min. Pora kroimy w talarki, Marchewkę i pozostałe warzywa
W kuchennym oknie EwyPstrąg to jedna z moich ulubionych ryb, szczególnie lubię ją z grilla lub z piekarnika, właśnie taką pieczoną w folii. Rybka ta wychodzi bardzo mięciutka i delikatna. Moim ulubionym dodatkiem do pstrąga jest cytryna, wykorzystuję do przyprawiania jego zarówno świeżą cytrynę jak i pieprz cytrynowy. Pstrąg z cytryną SKŁADNIKI: 2 świeże wypatroszone pstrągi(...)cebula 1 cytryna pieprz cytrynowy natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Pstrąga myjemy i osuszamy. Następnie nacieramy dokładnie w środku i na zewnątrz pieprzem cytrynowym. Natkę pietruszki myjemy i wkładamy do środka ryb. Ryby (każdą osobno) układamy na folii aluminiowej. Cytrynę kroimy na połówki i jedną połówką skrapiamy ryby. Drugą połówkę kroimy na plasterki. Cebulę obieramy i kroimy na kawałki
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiNigdy, przenigdy nie byłem miłośnikiem słodkowodnych ryb. Tak na prawdę z ryb pływających w rzekach, stawach, czy innych jeziorach toleruję tylko pstrąga. W domu zawsze mieli ze mną problem, bo nie zmusili mnie do nawet spróbowania karpia w wigilię. Jednak poszerzając swoje kulinarne horyzonty przyszedł czas na przygotowanie jednej z ryb nie lubiących słonego otoczenia. Do dzieła(...)balsamicznego, cukru i dusimy do całkowitego zgęstnienia. Jeżeli lubicie ostre smaki, możecie, zamiast papryki słodkiej użyć, ostrej, albo chilli. Rybę smażymy od strony skóry, na maśle klarowanym, na patelni, którą można wsadzić do piekarnika. Gdy skórka się zrumieni na wierzch ryby wykładamy czatnej i wkładamy na 10 minut do piekarnika w temperaturze 170 stopni góra-dół. Na maśle klarowanym
BaRepasczosnku 1/2 natki pietruszki 6 pomidorów koktajlowych 1 papryka 6 pieczarek oliwa z oliwek przyprawy: sól czosnkowa, pieprz ziołowy i cytrynowy, zioła prowansalskie, rozmaryn sok z 1/2 cytryny Przygotowanie: Rybę oczyszczamy i patroszymy jeśli jest taka potrzeba, zazwyczaj w sklepach świeżą rybę mamy już wypatroszoną. Nożem do filetowania przekrawamy ją tak aby zrobiła się w niej kieszonka. Wycinamy szkielet. Rybę(...)wewnątrz skrapiamy sokiem z cytryny i delikatnie solimy. Farsz - masło mieszamy z 2 ząbkami wyciśniętego czosnku i drobno posiekaną pietruszką. Farsz wkładamy i rozprowadzamy w kieszonce jaką zrobiliśmy w rybie. Aby mieć pewność, że podczas smażenia farsz nam nie wypadnie rybę zakleszczamy wykałaczkami. Z każdej strony rybę obsypujemy przyprawami. Rybę przekładamy do blaszki wyłożonej folią aluminiową. Dodajemy pomidory, paprykę
ClauditteMissCookingryba Jaź pokrojona w dzwonka pieprz cytrynowy sól przyprawa do ryb sok z cytryny mąka olej A jak to zrobić: Pokrojoną w dzwonka rybę natrzeć solą, pieprzem cytrynowym i przyprawą do ryb. Przełożyć do miski, zakryć folią i odstawić do lodówki na 3-4 godziny. Na patelni rozgrzać olej. Rybę panierować tylko w mące i smażyć(...)dwóch stron na złoty kolor. Po usmażeniu skropić odrobiną soku z cytryny. Rybę podałam z ziemniakami gotowanymi w mundurkach. Po przełamaniu każdego ziemniaka, dodałam do środka odrobinę masła i posiekanego szczypiorku. Danie polecam dla osób ze zdrowym wzrokiem i cierpliwością (dotyczy konsumpcji
Kuchnia w opałachJesiotr jest rybą szlachetną pochodzącą z wód słodkowodnych, odmiana jesiotra rosyjskiego jest znana z przepysznego kawioru. My jednak proponujemy zrobić z niej roladę. Mięso z tej ryby jest bardzo smaczne. Na tema ryby powstał ciekawy artykuł napisany przez pana Piotra Łopacińskiego jak podaje autor już w starożytności była znaną rybą. "Patrycjusze rzymscy podawali potrawy(...)pietruszka 1/2 średniego selera kilka ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka masła sól, świeżo zmielony pierz. Wykonanie: Moczymy bułkę w mleku następnie odciskamy. Rybę czyścimy i oddzielamy od ości. Mielimy w maszynce filety, cebulę, oraz bułkę. Do zmielonej ryby wbijamy jajka, dodajemy bułkę tartą oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem . Wszystkie składniki wyrabiamy na jednolitą
kgwjanczeworoku jem ich znacznie więcej niż dotychczas. Eksperymentuję często z nimi i łączę mniej tradycyjne smaki. Dziś będzie pstrąg. Jest to jedyna ryba słodkowodna, którą, poza morskimi, toleruję. Nie starajcie się mnie przekonywać; chociaż przyrządzam inne ryby słodkowodne, tylko pstrąg mi odpowiada. Czego potrzebujemy? Do ryby: -sól, pieprz, imbir, tymianek, natka pietruszki, rozmaryn i suszona cebula; nacieramy(...)mieszanką z moździerza rybę z każdej strony -płatki migdałów, posiekane orzechy brazylijskie, masło, kolendra; łączymy razem w jedną masę -masło klarowane Do puree: -400 gram ciecierzycy namoczonej -dwa ziemniaki -oregano -czosnek zgnieciony w moździerzu; pół ząbka -sól, pieprz biały -mleko, lub jogurt naturalny Filet z pstrąga pozbawiamy skóry oraz za pomocą pincety wyciągamy mniejsze ości, osuszamy, nacieramy w/w mieszanką. Przygotowaną
BaRepasTłustym Czwartku pora odpocząć trochę od łakoci i słodkości. Tuńczyk jest popularną rybą. Kupując go i jedząc nie zdajemy sobie sprawy z jego rozmiarów. Większe ryby tego gatunku osiągają wagę do 700 kg. Jedną z najcenniejszych ryb na świecie jest tuńczyk błękitnopłetwy, ale… zejdźmy na ziemię. Tuńczyk w papirusie, w marynacie grejpfrutowej. Składniki: - 800 g tuńczyka Marynata(...)podałam z pieczonymi ziemniakami z dymką oraz brokułem, ugotowanym na parze i zapieczonym z migdałami. Mięso było bardzo aromatyczne, soczyste, z delikatną nutą grejpfruta. Do walorów smakowych i zdrowotnych ryb, nie trzeba nikogo przekonywać. Jedzmy więc ryby… ale nie tylko. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Tuńczyk w papirusie, w marynacie grejpfrutowej appeared first on Moje Wypieki
mojewypiekiinietylkojuż ryba w marynacie). Po wyjęciu z lodówki rybę panierujemy w mące (nadmiar otrząsamy). Smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym, na rumiano, ze wszystkich stron. Dosmażamy pod przykryciem. Rukolę płuczemy, osuszamy. Solimy, skrapiamy sokiem z cytryny i olejem sezamowym – delikatnie mieszamy. Dogfish na rukoli z pesto bazyliowym, to propozycja dla wielbicieli ryb, ale i nie tylko. Mięso jest delikatne(...)soczyste. Dodatek pesto i rukoli jest dla niego „kosmetyką kulinarną”, która podnosi walory smakowe. Kolejnym atutem jest brak ości. Naprawdę, dobrze przygotowany dogfish, to ryba godna polecenia. Jedynym jej mankamentem jest oprawienie, ciężko się zdejmuje skórę. Ale i na to jest metoda. Trzymając za ogon świeżą, niewypatroszoną rybę, polewamy ją wrzątkiem. Po chwili ściągamy, bez problemu skórę. No i oczywiście
mojewypiekiinietylkocytryna Pstrągi myjemy pod wodą. Suszymy ręcznikiem papierowym. Skrapiamy ryby sokiem z cytryny. Nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem na zewnątrz jak i w środku ryby. Do środka ryby dajemy duuuuuuużą wiązankę ziół. Podstawa to natka pietruszki i bazylia. Możemy dodać też trochę rozmarynu, tymianku, szałwii... Rybkę zawijamy w folię aluminiową i pieczemy około(...)stopniach C. Po upieczeniu możemy rybkę posmarować masłem ziołowo - czosnkowym własnej roboty. Rybkę skrapiamy cytryną, jemy ze świeżym chlebem. Nadzienie z ziół jest najlepsze w tej rybce:) do środka ryby dajemy zioła zawijamy ryby w folię
Bon Appetit Małgorzatymieso,oraz mnogosc witamin i mineralow niezbednych dla naszego prawidlowego funkcjonowania.Losos na szczesie coraz czesciej gosci na naszych stolach i stal sie niekwestionowanym rybim krolem. To jedna z najtlustszych ryb morskich.W polskich sklepach najczesciej mozna spotkac lososia norweskiego oraz pacyficznego. CO WARTOCIOWEGO DLA NASZEGO ZDROWIA ZNAJDZIESZ W LOSOSIU : Zawarte w nim kwasy omega-3 i omega-6 sa bezcenne(...)minutach,zeby ryba sie nie przesuszyla.Jesli losos bedzie jeszcze troche surowy w srodku,najlepiej go pozostawic w zamknietym i wylaczonym piekarniku.Ladnie "dojdzie" i bedzie bardzo soczysty. Losos pieczony w piekarniku jest najsmaczniejszy.Podajemy z ulubionymi dodatkami.Smacznego! Jeszcze pare slow o teriyaki.To moj ulubiony sos sojowy .Ma niepowtarzalny smak. Teriyaki to japonska technika kulinarna polegajaca na pieczeniu ryb i miesa
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jednej z najnowocześniejszych hodowli w Bońkach koło Płońska. Stworzono tam najbardziej jak to możliwe warunki zbliżone do warunków naturalnych. Ryba charakteryzuje się niewielką zawartością tłuszczu, brakiem ostrego, charakterystycznego dla ryb zapachu i brakiem drobnych ości. Sporo osób unika ryb własnie z powodu ości. W przypadku tilapii nie grozi nam mało apetyczne wydłubywanie(...)przełożyłam na bawełnianą czystą ściereczkę żeby podeschły. Wszystkie czynności (łącznie z "odpoczywaniem ciasta") zajęły mi około 40 minut. podsuszony makaron w oczekiwaniu na gotowanie Rybę kupiłam wypatroszoną, więc pozostało mi tylko wyfiletowanie jej. Byłam pozytywnie zaskoczona brakiem ości poza tymi, które odchodziły od kręgosłupa :) Filety opłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem i obficie polałam sokiem świeżo
Codzienna kuchnia niecodziennaprzygotowuję rybę klasycznie smażąc ja i podając z surówką, ale ryba w takim wydaniu najlepsza jest prosto z patelni, więc wszyscy muszą być przy stole na konkretną godzinę :) Ryba w sosie pomidorowym nie jest już tak wymagająca, można ja przygotować wcześniej i spokojnie odgrzać, kiedy będzie potrzeba ... Składniki: dowolne filety rybne (ilość zależy od tego, dla ilu osób(...)puszki pokrojonych pomidorów w sosie własnym bez skórki - jeszcze lepiej domowy przecier pomidorowy 2 łyżki koncentratu pomidorowego słodka i ostra papryka 1 ząbek czosnku 2 łyżki mąki przyprawa do ryb łyżka śmietany 12% lub jogurtowej 10% oliwa z oliwek sól, pieprz odrobina bazylii odrobina cukru natki pietruszki 2 cebula Wykonanie: Filety rybne doprawić solą, pieprzem i przyprawą
Walijskie Pichcenie