ryby - 22088 przepisów (strona:95/1473)

SOS ZIOŁOWY Z BAZYLIĄ TAJSKĄ 144

niesamowitego miejsca! ( KLIK )    Sos ziołowy z bazylią tajską do tych fit nie należy. Zawiera śmietanę, majonez i dużo wspaniałej bazylii. Idealnie nadaje się do grillowanych smakołyków - warzyw, ryb czy mięs, ale także jako dodatek do innych potraw. W jakimś wypasionym burgerze też znalazłby zastosowanie ;) SOS ZIOŁOWY Z BAZYLIĄ TAJSKĄ 1/4 szklanki posiekanych liści bazylii tajskiej 2 łyżki

W kuchni Karmel-itki
HALIBUT SMAŻONY - przepis na halibuta smażonego w mące 232

smaczną rybę. Przepis, z którym z pewnością każdy sobie poradzi. Halibut smażony - prosty, wypróbowany przepis. Korzystajcie z niego i ulepszajcie go :) Polecam! Jak przyrządzić idealnego halibuta - przepis, składniki i przygotowanie. Oto składniki na smażonego halibuta SKŁADNIKI 4 dzwonka z halibuta ze skórą o grubości około 3cm sól morska i pieprz cytrynowy do smaku sos z cytryny do skropienia ryby(...)smażymy z każdej strony na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu - w sumie około 10-12 minut. Na głębokim oleju krócej. Skórka powinna być złocistobrązowa i chrupiąca. Zbyt długie smażenie ryby może sprawić, że ryba będzie przesuszona, a mięso o wiele mniej smaczne. Usmażone dzwonka układamy na papierowym ręczniku, aby osączyć usmażoną rybę z nadmiaru tłuszczu. Ile waży smażony halibut

Moja Książka Kucharska
Łosoś pieczony w panierce z komosy ryżowej 152

ugotowanej komosy. Mam kilka patentów na jej wykorzystanie. Jednym z nich jest zrobienie z niej panierki do ryby. Wybrałam łososia, bo to dość tłusta ryba, do której wszystko się klei. Po przyprawieniu ryby, wystarczy ją tylko obtoczyć w komosie, bez maczania w jajku i się trzyma. Gdybyście chcieli użyć innej, chudszej ryby, możecie zamoczyć ją w jajku(...)ości (jeśli ma ości). Posolić i doprawić świeżo mielonym pieprzem. Przełożyć na talerz z komosą ryżową i obtoczyć z każdej strony. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Rybę przełożyć delikatnie do naczynia żaroodpornego (tak żeby była wciąż równomiernie pokryta komosą) i piec ok. 25-30 minut. Panierka delikatnie się przyrumieni, a ryba w środku będzie idealna. 1 porcja

Dietolog
Pieczona babeczka z ryby, brokuła i białej kaszy gryczanej w lekkiej zupie brokułowej 128

delikatna zupa, a na środku babeczka z białej ryby, niepalonej kaszy gryczanej i różyczek brokuła. Wygląda i smakuje bynajmniej interesująco. Przyznaję, zupełnie się nie spodziewałam, że babeczka z ryby będzie tak atrakcyjnie wyglądać. W dodatku świetnie się komponuje smakowo z delikatną zupą brokułową. Miał być zwykły obiad z tego co mi zostało, a wyszła na prawdę fajna micha(...)zupie, czy też ostatnio w mojej ulubionej surówce colesław . Szkoda marnować produkt, który ma taki fantastyczny potencjał. Składniki na 4 porcje : 500g kwiat brokuła 100g białej ryby (u mnie kawałek polędwicy z dorsza) 100g niepalonej kaszy gryczanej 1 jajko sól i pieprz do smaku Brokuła podzielić na różyczki, same różyczki wrzucić na osolony wrzątek o gotować do miękkości. Łodygę

Dietolog
Awanturka z wędzonej makreli, czyli pyszna pasta śniadaniowa 188

smaku ewentualnie łyżka majonezu Wędzona makrela musi być świeża i soczysta. Rybę obrać ze skóry i dokładnie oddzielić mięso od ości. Oczyszczone umieścić w misce i dokładnie rozdrobnić je widelcem, aby zaczęło przypominać pastę. Twaróg zetrzeć na tarce lub dokładnie rozdrobnić widelcem i dodać do ryby. Drobno posiekać cebulę. Do ryby dodać ser, cebulę i natkę pietruszki. Wszystko

Korniszonki
Dorsz pieczony w folii z warzywami i mlekiem kokosowym 212

Znowu ryba. Ale jaka pyszna!! Dorsz pieczony w folii z warzywami i mlekiem kokosowym. Zapraszam Was na prawdziwą ucztę, którą ekspresowo przygotujecie. Pieczenie ryby w folii aluminiowej to bardzo prosty i szybki sposób na przygotowanie obiadu. Zapakowana w folię ryba z pewnością nie będzie sucha, a jej przygotowanie to góra pół godziny. Więc jeśli uważacie, że nie macie czasu(...)widzę, jak bardzo mój blog się rozwinął przez te kilka lat. Tam użyłam śmietany, dziś wersja z mlekiem kokosowym. Tak na prawdę możecie przygotować w ten sposób każdą białą rybę, ale także łososia. Składniki na 2 porcje : 300g polędwicy z dorsza (może być też inna ulubiona ryba) 1 średnia marchewka 1 średnia pietruszka 2 łodygi selera naciowego ok. 5cm jasnej

Dietolog
Śniadania świata - Japonia... 130

tradycyjne japońskie śniadanie? Mimo, że wydaje się, że zawiera ono z bardzo wiele komponentów można je uprościć właczjac jedno danie z następujacych kategorii: 1) ryż; 2) zupa; 3) białko (ryba, jajko, fermentowana soja); i 4) przystawka (marynowane, lub inne warzywa). Posiłek dopełnij kubkiem goracej, zielonej herbaty. Aby zaoszczędzić czas japońskie rodziny maja często przygotowany dodatkowy ryż, z poprzedniego dnia, podgrzewany(...)owsianka ryżowa jest lekkostrawna i uważana za idealna na śniadanie. Jest dobrym substytutem ryżu. Często garnirowana marynowanymi warzywami (tsukemono) lub marynowanymi śliwkami (umeboshi), albo przyprawami, jak wiórki suszonej ryby - bonito (katsuobushi), lub konserwowanymi wodorostami morskimi albo owocami morza (tsukudani); zupa misu  (misu shiru) - tradycyjna japonńska zupa, przygotowywana z pasty z fermentowanej soi (miso) i bulionu  dashi . Znane

Lejdi of the house
Menu na tydzień – jesienią zielono mi 119

jeszcze w czasach kiedy rzadko przynosiłem do pracy jedzenie z domu i kiedy w końcu znudziły mi się kanapki od zakładowego Pana Kanapki. Poszedłem wtedy do sklepu, kupiłem wędzoną rybę i kilka warzyw, posiekałem w zakładowej kuchni i zjadłem ze smakiem. Z czasem w domu udoskonaliliśmy przepis. Jego podstawą jest mango , nasz najulubieńszy owoc który od dawna wciągamy na śniadanie(...)bananem, płatkami i jogurtem. Reszta składników jest absolutnie dowolna. Z jednym wyjątkiem: w sałatce powinny znaleźć się pomidorki koktajlowe, które przez swoją kwaskowość podkreślają delikatną słodycz mango. Zamiast wędzonej ryby do sałatki można podać np. prosciutto . Przepis na sałatkę z wędzonym pstrągiem i mango. W tej sałatce zużyliśmy resztki cukini, które nie zostały wykorzystane w cukinowym. spaghetti Piątek – Kotlety

Niedzielny kucharz
RYBA W ZALEWIE POMIDOROWO- OCTOWEJ 647

minut.  Ryba jest pyszna, słodko- kwaśna. Moja rodzinka zajada się nią zawsze z apetytem ;) Składniki: * 700 g filetów rybnych (u mnie mintaj) * mąka do obtoczenia * przyprawa do ryb  (użyłam Skworcu) * 2 cebule * olej do smażenia * sól i pieprz do smaku  * 4-5 łyżek przecieru pomidorowego Na zalewę: * 1 litr wody * kilka ziarenek ziela angielskiego  (użyłam(...)Skworcu) * kilka listków laurowych  (użyłam Skworcu) * 3-4 łyżki cukru * 1/4 szklanki octu * sól do smaku Wykonanie: Filety rybne pokroić na kawałki, posypać solą i przyprawą do ryby. Obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.  Cebule pokroić w półplasterki zeszklić na oleju. Dodać przecier pomidorowy i chwilę poddusić. Zalewa:  Wszystkie składniki zalewy

Zrób to smacznie
Kulebiak z rybą i ryżem 152

Kulebiak z rybą i ryżem. Kulebiak to forma pieroga, który niekoniecznie musi być nadziany kapustą. Ja tym razem postawiłam na farsz z ryby, ryżu i pieczarek, oraz ciasto francuskie które tworzą efektowne, smaczne połączenie idealne na wigilijną kolację. Wypróbuj mój przepis. Po upieczeniu plastry kulebiaka kładziemy na sałatę, do kulebiaka przygotowałam jeszcze sos pieczarkowy. Kulebiaka dekorujemy pietruszką. Łososia można(...)mała marchewka 100 g ugotowanego ryżu 1 op.- ciasto francuskie 1 jajko sól do smaku pieprz: do smaku miks sałat Jajko 2 łyżki oleju rzepakowego Jak przygotować kulebiak z rybą i ryżem? Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulkę kroimy w drobną kostkę, siekamy (umyte i osuszone ) pieczarki . Marchewkę ścieramy na tarce. Olej rozgrzewamy na patelni. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ryba po grecku 173

Ryba po grecku to swoista polska klasyka a tym samym idealna potrawa która poza karpiem i śledziem uzupełni wigilijny stół. Składniki : 80 dag filetu białej ryby (morszczuk, dorsz,...) u mnie morszczuk 2 większe marchewki 1 średni korzeń pietruszki kawałek selera (wagowo tyle co pietruszki) 2 średnie cebule szklanka przecieru pomidorowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 papryczka chilli (opcjonalnie(...)liście laurowe kilka ziaren pieprzu mąka masło klarowane do obsmażania sól, pieprz, cukier Przygotowanie: Filety ryby osuszyć ręcznikiem papierowym, osolić i pokroić w ok 5cm kawałki. Wszystkie kawałki obtoczyć w mące i smażyć na rumiano z obu stron na mocno rozgrzanym maśle klarowanym. Usmażone odłożyć i wystudzić. ( nie podjadać ) Wszystkie warzywa obrać i pokroić w paski ( ja użyłem szatkownicy

Mechanik w kuchni
Dorsz pieczony w sezamie na puree z kalafiora i kolorowa sałatka z komosą ryżową 165

drugim garnku zagotować mleko i wrzucić na niego podzielony w różyczki kalafior. Zmniejszyć ogień i gotować warzywo do miękkości. Rybę pokroić na porcje o wadze ok. 120g, oprószyć przyprawami (solą i pieprzem). Sezam wysypać na płaski talerz. Kawałki ryby obtoczyć w sezamie, po czym przesmażyć krótko na suchej i mocno nagrzanej patelni z nieprzywierającą powierzchnią – chodzi(...)żeby sezam się podprażył. Zrumienione na wierzchu, ale surowe w środku kawałki ryby, przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut. W czasie, kiedy ryba się piecze, pokroić w drobną kostkę wszystkie warzywa do sałatki – kolorową paprykę, obrane ze skórki ogórki, czerwoną cebulkę i wyfiletowane pomidorki koktajlowe (pokroić sam miąższ

Dietolog
Pstrąg z warzywami 167

pokroić w plasterki, szalotkę na ćwiartki, a czosnek w plasterki. Ryby umyć, osuszyć, posolić i popieprzyć z wierzchu jak również i w środku. Do środka każdej ryby włożyć koperek, plasterek cytryny i plasterki czosnku. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ryby. Pstrągi naciąć z wierzchu, ułożyć na nich kawałki masła(...)plasterku cytryny. Dookoła ryby wyłożyć warzywa, posolić, popieprzyć i skropić je olejem. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec przez ok 25-30 minut. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Stripsy Rybne 207

jako danie obiadowe wraz z ziemniakami i surówkami - w obu wersjach smakują wyśmienicie, a przypadną do gusty w szczególności dzieciom. Stripsy Rybne - Składniki : 3-4 filety z białej ryby (mintaj, morszczuk, dorsz) słodka papryka w proszku(...)pieprz, sól ewentualnie gotowa mieszanka przypraw do ryb ok. 1/2 szklanki mąki na panierkę ciasto: jajko 1/2 szklanki mąki odrobina mleka szczypta soli pieprz Stripsy Rybne - Sposób przygotowania: Rybę kroimy na niewielkie podłużne kawałki. Następnie delikatnie wcieramy w nie przyprawy (nie za dużo). Przygotowujemy ciasto: Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy odrobinę mleka, wbijamy jajko

Słodka Strona