zafundowałam sobie niewielką namiastkę tego, czego od samego rana tak bardzo pragnęłam. Sałatka szybka, ciekawa w smaku i oryginalna. Sycąca, dzięki groszkowi ( w końcu to dużo białka) oraz rybie, bogactwie kwasów omega-3, niezbędnych dla prawidłowej pracy naszego mózgu, dobrej koncentracji i logicznego myślenia. Ponadto pietruszka - czyli bomba witaminowa, z naciskiem na literkę C oraz cebula, działająca bakteriobójczo i bakteriostatycznie(...)200g wędzonego filetu z pstrąga sok z 1/2 cytryny 2-3 łyżki sosu sojowego 1/4 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego Natkę pietruszki siekam, cebulę obieram i kroję w drobną kostkę, rybę rozparcelowuję palcami na drobne kawałki. Wszystko to mieszam z groszkiem odcedzonym groszkiem (lub blanszowanym, w przypadku świeżego). Sok z cytryny, sos sojowy, pieprz mieszam razem, dodaję do pozostałych składników
W kuchni Karmel-itkipanierki (tak, tak wolę zjeść rybę bez panierki) :) Ponadto, dorsz owinięty w cukinii to świetny pomysł na piątkowy obiad. Poniższe danie możecie podać z upieczonymi ziemniakami lub frytkami. Składniki na 2 porcje: 1 duży filet z dorsza (około 0,5 kg) 1 średniej wielkości cukinia odrobina oleju lub oliwy z oliwek przyprawa do ryb pieprz sól Filet umyć(...)osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Dorsza przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do ryb. Cukinię umyć i pociąć wzdłuż na plasterki. Każdy kawałek ryby owinąć w plasterkach cukinii. Przygotowane kawałki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Całość delikatnie polać olejem lub oliwą z oliwek (1 łyżką). Piec bez przykrycia około 25-30 minut w 180ºC. Rady: - cukinii nie trzeba obierać
Ugotowaćpołyskiem skóry i zielonym kręgosłupem. Belona ma tłuste, bardzo smaczne i delikatne mięso. Znakomicie smakuje pieczona z ziołami, gotowana na parze lub wędzona. Bez wątpienia, jedna ze smaczniejszych ryb jakie do tej pory jadłam, a zjadłam już ich dość sporo w różnych częściach Świata :). Nie bacząc na pogodę(...)inne okoliczności ;) śpieszcie się, jeśli chcecie spróbować belony, bo sezon na nią tak jak na truskawki trwa krótko i szybko się kończy. Ryba dorasta do 1 m długości. Cena wędzonej ryby 8 złotych/szt. Kutry rybackie w porcie, Zatoka Pucka Jastarnia w maju to nie tylko belona, co prawda trudno tu o oryginalne kaszubskie dania jednak
SzczyptaSmaQpostanowiłam wykorzystać ją do rybnych krokietów. Takie delikatne, rybne krokiety są nie tylko zdrowym i wartościowym, ale także i bardzo smacznym posiłkiem. To także dobry sposób na "przemycenie" ryby jeśli nasze dzieci za nią nie przepadają ... Składniki: ugotowana ryba (u mnie mięso z karpia, ale tutaj dobrze sprawdza się każda inna gotowana ryba) 1 jajko sól(...)pieprz cytrynowy majeranek szczypta słodkiej papryki 1 cebula bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Ugotowaną wcześniej w bulionie warzywnym rybę obieramy z ew. ości, mielimy lub blendujemy. Cebulę drobno kroimy podsmażamy na maśle na złoty kolor, studzimy i przekładamy do ryby. Dodajemy jajko, sól, pieprz cytrynowy, majeranek, paprykę oraz trochę bułki tartej (tyle, aby masa zrobiła się dość zwarta
Walijskie Pichcenieselera 200 g mrożonych grzybów 2 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego sól i pieprz do smaku mąka do obtoczenia ryby 3 łyżki masła klarowanego olej do smażenia (użyłem oleju z pestek winogron) Sposób przygotowania: Grzyby rozmrozić, zalać niewielką ilością wody i gotować na małym ogniu ok. 45 minut. Jeśli(...)macie grzybów mrożonych, możecie użyć suszonych. Wtedy dzień wcześniej należy je namoczyć (najlepiej po prostu zostawić w wodzie na noc). Wypatroszoną i oskrobaną rybę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Odciąć głowę, ogon i płetwy, rybę posolić z zewnątrz i w środku i wstawić do lodówki na 30 minut. W tym czasie pokroić warzywa - marchewkę i selera w słupki, a cebulę
W SMAKJesiotra rozłożyć grzbietem do dołu. Posmarować częścią farszu, ułożyć słupki z jesiotra przykryć resztą farszu. Zszyć brzuch jesiotra. Dużą brytfankę 30x40 cm. wyłożyć papierem do pieczenia ( dzięki papierowi ryba nie będzie przywierała do dna brytfanny) i przełożyć do niej rybę uważając aby jej nie uszkodzić. Ponieważ ryba jest dłuższa od brytfanki, trzeba ją lekko zawinąć. Do brytfanki włożyć obrane(...)pół cebule, rodzynki, wlać 200 ml wina, wodę ( około 600 ml) , przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na 50 minut. Co jakiś czas polewać rybę wywarem. Upieczoną rybę wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Ostudzoną wyjąć delikatnie i ułożyć na półmisku, wyciągnąć nitkę, którą ją zszywaliśmy. Płyn przecedzić do garnka, doprawić do smaku
królestwo garówwypatroszyć, usunąć skrzela i oczy, dokładnie umyć. Z obu stron ponacinać pod skosem co około 1 – 2 cm, na głębokość około 0,5 cm. Rybę oprószyć z zewnątrz i w środku przyprawami. Do środka ryby włożyć kilka plasterków cytryny, oraz gałązkę tymianku. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w cienkie plasterki. Plasterki umyć, Formę do zapiekania posmarować oliwą z pomidorków, ułożyć(...)plasterki ziemniaków, skropić lekko oliwą i posypać tymiankiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Po tym czasie na ziemniakach ułożyć rybę. Na niej położyć dwa, trzy plasterki cytryny, obłożyć pomidorkami koktajlowymi. Rybę skropić oliwą. Wstawić do pieca (nagrzanego do 180 stopni) i piec około 30 – 35 minut. Aby sprawdzić czy ryba jest upieczona należy
królestwo garówbyć filet ale okazało się, że mój filet ma ości. Efekt końcowy i tak był świetny, ale myślę, że danie to wyszło by lepiej gdyby ryba była bez ości. Do takiej ryby świetnie pasuje puree z ziemniaków . Składniki: 2 płaty pstrąga lub dowolny rybny filet mąka do opruszenia ryby sok z cytryny 1 kg świeżego szpinaku 1 duża(...)cebula 4 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1 szklanka śmietany (u mnie 18%) sól pieprz gałka muszkatołowa Wykonanie: Rybę umyć, oczyścić, podzielić na mniejsze kawałki. Rybę doprawić solą pieprzem i cytryną a następnie opruszyć mąką i usmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Usmażoną rybę przełożyć do naczynia żaroodpornego. Szpinak umyć, oczyścić i osuszyć. Cebulę drobno pokroić i zeszklić
Mama Gotujeduże cebule 1 marchewka 1-2 ząbki czosnku łyżka stołowa słodkiej papryki w proszku sól, pieprz Eros Pista- ostra pasta paprykowa natka pietruszki Ryby pokroić w średnie kawałki i wrzucić razem z głowami i ogonami do zimnej, osolonej wody (ok. 2-2,5 litra). Po zagotowaniu wody, gotować do miękkości(...)ryb. Po tym czasie płyn przecedzamy przez gęste sitko. Czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę pokroić w kostkę i chwilkę podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Świeżej paprykę pokroić w cienkie, krótkie paski, marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach, Warzywa dorzucić do czosnku i cebuli i podsmażyć jeszcze kilka chwil. Wszystko posypać paprykami w proszku proszku, dokładnie wymieszać i całość
MarciochaKucharzyprostu zrobić wegański majonez! Nie jestem weganką, ale rezygnacja z mięsa w jakiś sposób spowodowała, że po części się nią stałam. Po części, żeby nie było! Ryby jem, jajka jem, miodu w życiu nie odmówię. Tak, jak nie odmówię eksperymentów w kuchni i testowania przepisów wszelakiej maści. Taki już urok i "zawodowe
W kuchni Karmel-itkiprzyrządza się z lucjana czerwonego, ale dopuszczalna jest zamianana inną rybę obiałym mięsie. Przepisów na pescado a la Veracruzana jest wiele. Do tego każdy z nich jest tym "jedynym właściwym". Moją inspiracją był Susany Osorio-Mrożek, która pochodzi właśnie z Veracruz. Składniki dla 4 osób: 2 filety białej ryby po ok. 200 g każdy (np. morszczuk, dorsz, mintaj, sola(...)zielonych oliwek nadziewanych papryką 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżka kaparów 1 łyżka pokrojonej papryczki jalapeno z marynaty sok z 1 limonki sól i pieprz mąka do obtoczenia ryby posiekana natkap pietruszki Rybę oczyścić, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Skropić sokiem z limonki, przyprawić solą i pieprzem. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. Cebulę
Pełny talerzpodduszam, po czym wlewam bulion. Doprowadzam do wrzenia i duszę pod przykryciem ok. 5 minut. Następnie wlewam śmietankę, mieszam. Doprawiam solą. Gdy znów zawrze, wrzucam mango, na końcu rybę - na dosłownie 2 minutki. Podałam z makaronem ryżowym. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkimałymi krokami pojawiają się rybne sklepy i stoiska dające nam możliwość wyjścia po za smaki mintaja, morszczuka czy pangi. Szczupak to piękna,wartościowa i do tego niskokaloryczna ryba którą warto spróbować! Ryby to świetne źródło cennego wapnia, selenu czy jodu a na dodatek wspomagają produkcję hormonu szczęścia!. Dzisiaj przygotujemy naszego polskiego szczupaka z dodatkiem delikatnego czosnku niedźwiedziego, czarnuszki(...)liścia laurowego. Całość ryby obłożymy tłustą śmietanką by podkreślić walory smakowe i poprawić wizualnie wygląd ryby po upieczeniu. Zapraszam do wypróbowania! Dla 1-2 osób Czas przygotowania 35 minut + czas na marynowanie Składniki: 0,4-,05kg szczupaka w całości Sól himalajska Czarnuszka Suszony czosnek niedźwiedzi Liść laurowy Sok z połowy cytryny Śmietana 36% tł Mała garść
Kuchnia PROzdrowotnaWiem, że świetne ryby każdy z Was potrafi przygotować. Fajnie. My też lubimy ryby, wręcz uwielbiamy. Fajnie, gdybyście przygotowali rybę według tego przepisu. Jest przepyszna! Do tego jeszcze Rozmarynowo - Cytrynowe Ziemniaki Pieczone i sałatka, dla nas rewelacja! W wykonaniu nie jest to danie ani skomplikowane, ani czasochłonne. Zerknęliście na ziemniaczki i zastanawiacie się(...)się w 200 stopniach, a ryba w 180? Kochani, nie mam dwóch piekarników. Zrobiłam tak, 15 minut piekłam ziemniaki w 200 stopniach, potem zmniejszyłam temperaturę do 180 stopni włożyłam rybę i piekłam 30 minut. Dało się? Oczywiście, bo ja zwykle szukam sposobów a nie wymówek, spróbujcie ;) Poniżej pokazałam Wam etapy przygotowania. Zapraszam :) Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem
Blondynka Gotujeprzelej przez drobne sito do dzbanka lub miseczki. ( Możesz przygotować sos do dwóch dni wcześniej i po schłodzeniu przechowywać w lodówce. Przed podaniem należy go wówczas lekko podgrzać.) Przygotowanie ryby: Filety umyj, osusz i pincetą powyjmuj wszystkie widoczne większe ości. Ponacinaj każdy filet nożem od strony skóry w odstępach około 1-centymetrowych. Posól i popieprz z każdej strony. Rozgrzej(...)góry. Gdy ryba będzie usmażona w 2/3 a skóra będzie chrupiąca i złota, odwróć delikatnie filety na drugą stronę i polewając kolejną roztopioną łyżką masła – smaż krótko, ok 30 sekund. Na talerze (jeśli w Twojej zmywarce jest opcja podgrzewania talerzy – wykorzystaj ją) nałóż sos, a następnie na każdy talerz wyłóż po jednym kawałku usmażonej ryby. Podawaj
Moja Delicja