słodkowodnych nigdy w naszym domu się nie wyrzucało. Prababcia i Babcia gotowały z nich pyszne zupy rybne. Potem wędkował Tata, a następnie mój Mąż. I znów świeże ryby były stałym gościem w domu. Kiedy po latach zmuszona zostałam do kupowania ryb w sklepie okazało się, że nie tylko wybór jest ograniczony ale i z reguły są to filety(...)bądź tusze bez głów. Aż w końcu trafiłam na sklepik w którym sami filetują ryby i można umówić się na to że po prostu zostawią łby od określonych ryb. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniTrafiła nam się duża ryba, a konkretnie szczupak. Oddałyśmy go w męskie ręce i powstało proste i pożywne danie. "Z cyklu zrobione przez nasze połówki: szczupak w sosie śmietanowo - koperkowym" Składniki: szczupak świeży lub mrożony przyprawa do ryb sok z cytryny sól, pieprz oliwa lub olej mąka pszenna 1 łyżka masła 50 ml śmietanki do sosów koperek Wykonanie: Szczupaka(...)naciąć wzdłuż grzbietu i ściągnąć skórę, w kierunku od głowy do ogona, opłukać. Pokroić na kawałki lub dzwonka, posypać przyprawą do ryb i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Rozgrzać oliwę, kawałki ryby delikatnie skropić sokiem z cytryny, obtaczyć w mące i obsmażać około 10 minut. W oddzielnym naczyniu rozgrzać masło, wlać śmietankę, dodać koperek
Anioły w kuchnidrewnianej chaty znajdującej się w okolicach Tarczyna, w której można zjeść rewelacyjną zawsze świeżą rybę. Oto krótka relacja z mojej bardzo smakowitej wizyty. Smacznie w " Rybnej chacie" "Rybna chata" działa od maja tego roku i specjalizuje się w serwowaniu świeżych ryb. Dwóch przesympatycznych właścicieli zawsze służy pomocą przy wyborze ryb, bo wybór trzeba przyznać(...)jest trudny. W menu znajdziecie między innymi okonia, pstrąga, dorsza, halibuta, karpia, sandacza, sielawę czy też łososia. Chciałam też podkreślić, że do smażenia ryb używany jest tylko i wyłącznie olej palmowy, który jest regularnie wymieniany. Pewnie dlatego w powietrzu nie unosi się smrodek przepalonego oleju, który niestety czuć w większości smażalni rybnych. Do ryb możemy zamówić frytki
Kulinarne przygody Gatitycałym Basenie Morza Śródziemnego, choć obecnie hoduje się ją w lagunach, głównie w Grecji, Hiszpanii, Turcji i Włoszech. Moje dorady zostały złowione w Chorwacji. Dorada to szlachetna ryba , nazywana "królową ryb" (np. po francusku dorada to dorade royale ). Jest ceniona za delikatne mięso, które można łatwo oddzielić od ości. Danie z dorady w menu śródziemnomorskiej restauracji będzie prawdopodobnie jedną(...)droższych pozycji. Nie wolno zepsuć smaku takiej wspaniałej ryby! Najlepiej przyrządzić ją jak najprościej - upiec lub ugrillować w całości. Polanie dorady marynatą z cytryny i wina nada rybie wspaniałego aromatu i zapewni, że mięso będzie na pewno soczyste. Taka dorada jest naprawdę pyszna! Dorada al horno Dorada z piekarnika w zalewie z wina, cytryny i oliwy na podstawie tego
Chilli Czosnek i Oliwaszybki obiad . Danie to lubię robić zwłaszcza w trakcie tygodnia, gdyż wtedy czas jaki mogę przeznaczyć na gotowanie jest nieco ograniczony. Przygotowanie pieczonego łososia zaczynam od oczyszczenia i osuszenia ryby, którą następnie solę i pieprzę do smaku, po czym smaruję ją mieszanką miodu, musztardy i soku z cytryny. Następnie, kawałki ryby pokrywam kruszonką z orzechów , bułki tartej, natki(...)staje się fajnie chrupiąca. Łososia piekę w 180 stopniach przez około 18 minut, z czego ostatnie minuty pieczenia robię pod grillem, dzięki czemu kruszonka jest jeszcze bardziej chrupiąca. Upieczoną rybę serwuję niemalże od razu po wyjęciu z piekarnika. Pieczony łosoś z kruszonką jest potwierdzeniem na to, iż obiad w 30 minut jest możliwy do zrobienia i nie trzeba się jakoś
MeCookspiątkowy obiad? Polecam proste i pyszne siekane kotleciki rybne . Są dość szybkie w przygotowaniu, posmakują również najmłodszym:) Siekane kotleciki rybne przygotowuje się podobne jak siekane kotleciki drobiowe . Filety z ryby należy pokroić w małą kostkę, a następnie połączyć z pozostałymi składnikami. Całość powinna być dość gęsta - można dodać więcej mąki lub bułki tartej, które lepiej zwiążą masę. Do rybnych(...)kotlecików możecie użyć dowolnych filetów z ryby, świetnie sprawdzi się na przykład dorsz lub mintaj. Siekane kotleciki rybne wspaniale smakują z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty lub innymi dodatkami. Bardzo polecam, smacznego :) TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na obiad z rybą :) Polecam również mój przepis na pyszną rybę pieczoną na ryżu: Siekane kotleciki rybne, składniki: 400 g filetów
Lekcje w kuchniKonkludując – jaki wyraz użyłem ☺️ – kuchnia Pakistanu jest przebogata w smakach, aromatach, teksturach, które zmieniały się oczywiście na przestrzeni tysiącleci. Na zakończenie, zapraszam na rybne curry Achari. Składniki Ryba Morszczuk, lub inną biała ryba – filety 250 gram Olej roślinny 3-5 łyżek plus 5-7 łyżek Kurkuma 1-2 łyżeczki Pasta z Tamaryndowca 1-2 łyżki Bhaja Masala(...)imbiru i czosnku Czosnek 3-5 ząbki Imbir 5 cm Olej roślinny 3-5 łyżek Czarnuszka 1-2 łyżeczki Sól do smaku Pieprz świeżo zmielony do smaku Przygotowanie Ryba – która najlepiej przygotować dzień wcześniej Po pierwsze rybę pokrój na mniejsze kawałki, dodaj Bhaja Masala, Tamaryndowiec, kurkumę, olej, wymieszaj, przykryj naczynie i schowaj, na noc do lodówki. Curry – dzień
RafalCookJeżeli szukacie pomysłu na rybę lub na niewielką ilość ryby, która miałaby nakarmić więcej osób, albo też po prostu na pyszny obiad, to to jest właściwy adres :) Przed Państwem pieczone klopsiki rybne moszczące się na pierzynce z soczystych warzyw. Aromatyczne i absolutnie przepyszne z pewnością zaskarbią sobie niejedno podniebienie. Jednorodna i delikatna tekstura klopsików na pewno przypadnie(...)słodycz pieczonych pomidorów, papryki i cukini dopełni całości. Do tego jeszcze trochę malańkich ale jakze charakternych kaparów wzbgacających smak swoją kwaskowatą słonością, która wspaniale odnajduje się w towarzystwie ryby. Choć lista składników może wydawać się długa, to w rzeczywistości jest to bardzo proste i łatwe w przygotowaniu danie, które przyjemnie połaskocze Wasze podniebienie. A zatem, miksujcie rybę i krócie
Kuchnia w Słońcu SkąpanaFilet z zębacza z pesto i czarną soczewicą to propozycja na zdrowy, pyszny obiad z rybą roli głównej. Tym razem wybrałem do tego dania zębacza, aby mięso miało znacznie inny smak, aniżeli smak dorsza czy łososia. Mięso zębacza jest bardzo delikatne w smaku, jędrne i chude. Kluczem tego dania jest przygotowanie domowego pesto. A rybę podamy z czarną soczewicą. Składniki(...)porcje) 4 filety z ryby 2 garści liści bazylii 50g parmezanu 1/3 szklanki oliwy 2 ząbki czosnku 50g orzeszków piniowych sól pieprz pomidor 1 szklanka czarnej soczewicy Filet z zębacza z pesto i czarną soczewicą – jak przygotować Soczewicę przez 30 minut namaczamy w wodzie. Następnie odlewamy wodę i gotujemy soczewicę przez 25 minut na średnik ogniu. Musimy pilnować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!gotowych mrożonych paluszków rybnych, z pewnością zniechęciła Cię ilość wypełniaczy i dodatków. Sklepowe paluszki rybne wyglądają jak prawdziwe paluszki, są równiutkie i wizualnie ładne, niestety ich skład oraz zmielona ryba niewiadomego pochodzenia i gatunku pozostawiają wiele do życzenia. Bardzo łatwo możesz przygotować paluszki rybne o wiele lepsze pod względem smaku jak i jakości. Wystarczy że zaopatrzysz się w filet rybny(...)Sposób przygotowania: Filet z dorsza pokrój na około 2 – centymetrowe odcinki. Skrop sokiem wyciśniętym z połówki cytryny, oprósz solą i cytrynowym pieprzem, przyprawy delikatnie wmasuj dłońmi. Tak przygotowaną rybę pozostaw na 30 minut pod przykryciem. Przygotuj 3 naczynia do poszczególnych składowych panierki. Do jednego wsyp niewielką ilość mąki (wystarczą 2 – 3 łyżki mąki). W drugim rozmąć jajko
ProstePesto.plPojawił się ostatnio w moim mieście sklep z pysznymi rybami. Przywiezione z prosto z nad morza, świeże i wędzone. Kupiliśmy wędzoną doradę i pstrąga. Dorada zniknęła błyskawicznie, a pstrąga postanowiłam wykorzystać trochę inaczej - zrobić z niego farsz do pieczonych ziemniaków. Bardzo dobrze sprawdzi się każda inna wędzona ryba. Ziemniaki można upiec tak jak podałam w przepisie, lub nieco(...)Ziemniaki z rybnym farszem podane z sałatą są świetnym daniem obiadowym. Bardzo polecam! inspiracja - przepiz z Olive magazine Pieczone ziemniaki z farszem z wędzonej ryby - przepis Składniki ( dla 2 osób) 2 duże ziemniaki do pieczenia 200 - 300 g wędzonej ryby w małych kawałkach ( już pozbawionej skóry i ości) 2 łyżki śmietany 18% ok 50 g cebuli
Stare Garydawnych książkach kucharskich można znaleźć nieco zapomniany dziś przepis na rybę przyrządzoną na sposób polski z jajkiem. Pod taką nazwą zna ją też kuchnia europejska. Dziś nie robi się jej często, a szkoda, bo naprawdę jest to coś niezwykle prostego, a zarazem nieprawdopodobnie pysznego. Przepis na rybę po polsku z jajkiem Składniki: około 500 gramów filetów rybnych (najlepiej ze skórą(...)razem sandacz), pół kostki masła, 2 jajka ugotowanie na twardo, łyżka bułki tartej, koperek, sól, pieprz. Jak zrobić rybę po polsku z jajkiem? Filet podziel na porcje, oprósz solą i pieprzem. Jajka posiekaj. Na patelni (najlepiej nieprzywieralnej) rozgrzej masło. Filety smaż przez 2-3 minuty z każdej strony – zaczynając od strony ze skórą. Rybę zdejmij i odłóż. Teraz
Kulinarna Polskaczęsto robimy. Dorsz po helsku – właśnie tak nazywała się ta potrwa w menu małej restauracji w pobliży portu w Helu. To bardzo proste, a zarazem niezwykle pyszne połączenie ryby, masła, koperku i ziemniaków. Samo dobro… Przepis na dorsza po helsku Składniki: około pół kilograma fileta z dorsza podzielonego na 3-4 porcje, pół kostki masła, pęczek świeżego(...)koperku, sok z ćwiartki cytryny, mąką pszenna do panierowania, sól, pieprz. Jak zrobić dorsza po helsku? Porcje ryby oprósz solą i pieprzem, obtocz w mące. Ziemniaki obierz, pokrój na grube plastry lub na połówki i ugotuj w osolonej wodzie. Masło rozgrzej na patelni (najlepiej z grubym dnem), rybę smaż z każdej strony przez około 3 minuty – ogień
Kulinarna PolskaKotleciki rybne to fajna alternatywa dla klasycznie smażonej ryby. Pyszne, delikatne w sam raz na obiad dla dziecka. Idealnie smakują z młodymi ziemniakami i mizerią. Tutaj znajdziecie przepis na kotleciki z łososia Składniki(...)ryby (u mnie dorsz) 1 cebula 2 jajka 1 duża bułka bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Rybę oczyścić, umyć i zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Bułkę zamoczyć w wodzie/mleku odcisnąć. Cebulę posiekać, zeszklić. Do ryby dodać bułkę, cebulę, jajka i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Z masy uformować kotlety, obtaczać
magiczna kuchnia Kasi