ryby - 22088 przepisów (strona:108/1473)

Tatar z łososia 17

Tatar z łososia to proste danie rybne , które świetnie sprawdza się podane jako przekąska . Przypadnie on do gustu wszystkich tym, którzy lubią połączenie świeżej ryby z intensywnym smakiem cebuli, marynowanych kaparów oraz soku z cytryny. Jako danie tatar wywodzi się z Francji i w oryginale jest to danie przyrządzane ze świeżego mięsa wołowego. Obecnie jednak nikogo już nie dziwi(...)tatar z warzyw czy tatar z ryb i te odbiegające od oryginału tatary są równie popularne i często spotkać można je w menu wielu restauracji. Jeśli zatem jesteście fanami dań ze świeżych ryb takich jak na przykład sushi, to ten tatar z pewnością wam posmakuje. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na tatar z łososia i życzę

MeCooks
Fast and fryless, czyli szybko i bez smażenia 17

nazwaliśmy fast and fryless . Szukaliśmy takich przepisów, które będą robiły się same – wszystkie razem w piekarniku. Jak się okazało upiec można właściwie wszystko – nawet „smażoną” rybę. Takie gotowanie fast and #fryless to super patent z kilku powodów: Dobrze wykorzystujemy piekarnik (nie marnujemy energii elektrycznej włączając go kilka razy, albo nie całkiem wypełniony), Oszczędzamy czas (w piecu(...)koniec jest wyjątkowo mało sprzątania (jak na niedzielne kuchenne wariactwo;-)), Gotujemy bez smażenia, które jest przecież średnio zdrowe, dania nie zawierają właściwie tłuszczu, nie mamy w domu zapachu smażonej ryby (z którym nawet najlepszy okap sobie nie poradzi). Oczywiście przygotowanie składników i przekładanie wszystkiego w piecu chwilę zajmuje – w sumie spędziliśmy więc dwie godziny w kuchni

Niedzielny kucharz
Smażenie bez tłuszczu 18

Smażenie na suchej patelni to jedna z najprostszych metod przygotowania potraw bez użycia tłuszczu. Wystarczy rozgrzać patelnię na średnim ogniu i umieścić na niej pokrojone produkty, takie jak mięso, ryby czy warzywa. Potrawy można również przyprawić ulubionymi ziołami i przyprawami, aby wzmocnić smak. Pamiętaj jednak, aby regularnie mieszkać danie, aby uniknąć przypalenia. Smażenie na Grillu Smażenie na grillu(...)opcja dla miłośników smaku wędzonego. Grillowanie nie tylko nadaje potrawom charakterystycznego aromatu, ale także pozwala na osiągnięcie chrupiącej skórki i soczystego wnętrza. Możesz grillować mięso, warzywa, owoce czy nawet ryby. Przed umieszczeniem na grillu, warto przyprawić potrawy i skropić je sokiem z cytryny lub oliwą z oliwek. Smażenie na Gorącej Płycie Gorąca płyta, tak jak grill, nadaje potrawom charakterystyczny

Podstawy Gotowania
Kwasy tłuszczowe omega-3. Czy warto je suplementować? Plus zestawienie 20 rybnych przepisów z bloga :) 29

Jest składnikiem błon komórkowych komórek nerwowych, warunkuje prawidłowe działanie funkcjonowanie nerwowego, buduje komórki siatkówki oka i wpływa na nasz wzrok. Kwasy tłuszczowe EPA i DHA znajdziemy w: – tłustych rybach, np. śledź , łosoś, makrela, sardynki, – w niewielkich ilościach kwasy te powstają w naszym organizmie z kwasu ALA. Jaki wpływ na zdrowie wykazują kwasy tłuszczowe omega-3? warunkują prawidłową(...)która prawidłowo skomponowana jest w stanie dostarczyć nam wszystkie niezbędne składniki, w tym także kwasy tłuszczowe omega-3. Warunkiem w tym przypadku jest regularne spożywanie minimum dwóch porcji tłustych ryb tygodniowo. Pytanie brzmi, czy występują one w Waszym menu w takiej ilości? Suplementację kwasami tłuszczowymi omega-3 warto rozważyć: u osób z obniżoną odpornością, z chorobami skórnymi, u wegan

Natka Pietruszki
Śledzie pomorskie 16

dziś ponownie śledzie. Plany miałam nieco inne, ale zdjęcie wegańskich śledzi mi nie do końca wyszło, dlatego publikuję przepis na śledzie, które jednak ryby przypominają. W weekend zrobię ponownie te wegańskie, machnę porządne zdjęcie i w przyszłym tygodniu wrzucę przepis na bloga. Śledzie pomorskie. Nie wiem czy nazewnictwo jest poprawne, ale to nie mój pomysł. Wydaje mi się(...)popularny, że i bez Hani spokojnie dałabym radę. Zresztą na blogu mam wegańską wersję tej przekąski. Zapytacie z czym? A z bakłażanem . I składniki są praktycznie identyczne. Nie licząc ryb oczywiście. Tytułowe śledzie są jednymi z moich ulubionych. Od czasu do czasu zdarzało mi się kupować gotowce, które trochę je przypominają. I te też mi smakują niestety, kupuję

Kardamonovy
Pasta z serka śmietankowego i wędzonego łososia 21

spodziewałam się fajnego efektu, ale nie aż tak. Nie pamiętam czemu zrobiłam tytułową pastę, ale coś mi świta, że z jakiejś innej potrawy została mi niewielka ilość wędzonej ryby (chyba z sałatki z pomarańczami ). Nie chciałam znowu łączyć ryby z jajkami, bo takich past na blogu już parę mam. Postanowiłam zrobić pastę do chleba. Ostatecznie okazało się(...)Jeżeli chodzi o dodatki. Hm… zioła możecie dodać dowolne. Ja normalnie pewnie dorzuciłabym natkę pietruszki, ale w sumie tylko dlatego, że ciągle zapominam jak dobrze komponują się ryby z koperkiem. Koperek miałam (na szczęście), więc go dodałam. Fajnie byłoby też połączyć np. szczypiorek z koperkiem i natką. Czosnek? No oczywiście. Dla mnie ryba i czosnek to połączenie idealne

Kardamonovy
Dorsz w sosie serowym ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 38

obiadowe, które możemy podać z ryżem, makaronem lub ziemniaczkami. Palce lizać!     Składniki: 350g polędwicy z dorsza sól, pieprz cytrynowy, kurkuma, gałka muszkatołowa pół szklanki mąki do obtoczenia ryby olej do smażenia garść orzechów włoskich 200g szpinaku 100g żółtego sera np gouda 50g sera pleśniowego np gorgonzola 150g słodkiej śmietanki 30 lub 36% kilka suszonych pomidorków z zalewy(...)olejowej 2 ząbki czosnku       *** Rybę kroimy na średniej wielkości kawałki i oprószamy solą i pieprzem cytrynowym *** *** Następnie kawałki dorsza obtaczamy kolejno w mące *** *** Orzechy włoskie grubo siekamy *** *** Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim rybę na rumiany kolor z każdej strony *** *** Zdejmujemy rybę, odlewamy większość tłuszczu z patelni i prażymy przez chwilkę orzechy *** *** Dodajemy szpinak

Blog z Apetytem
Pierogi prosto z morza 26

Dzisiaj polecają się pierogi. Nazwałem je nie dlatego, że je przesoliłem. Powód jest bardziej oczywisty niż przesolenie w moim przypadku. Farszem jest ryba, jedna z moich ulubionych, idealna do ryby po grecku. Nie jest to skomplikowane danie, nie zrobiłem go ze względu na piątkowy post. Miałem ochotę na rybę i mały eksperyment. Udał się wybornie, a moja zachcianka została(...)wody     Farsz: 700 g fileta z czarniaka 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 cebula 1 łyżka smalcu sól, pieprz         Przygotowanie:     Z ryby usuwamy ości, drobno mielimy. Cebulę siekamy, smażymy na rozgrzanym smalcu. Razem z posiekaną natką, dodajemy do ryby. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. We wrzątku roztapiamy masło, wlewamy

R'n'G Kitchen
Ryba zapiekana w porach 77

Ryba zapiekana w porach to jedna z moich propozycji na zbliżające się święta Bożego Narodzenia. Przygotowana w ten sposób ryba zapiekana w porach jest niezwykle aromatyczna i kremowa. Ryba zapiekana w porach jest też świetnym pomysłem na piątkowy obiad i podana w towarzystwie ziemniaków czy kaszy, ale ja na pewno zrobię ją także na święta. Warto dodać, że jej przygotowanie(...)zajmie wam wiele czasu i też nie wymaga ona długiej listy wyszukanych składników, także warto pomyśleć o jej zrobieniu. Taka ryba zapiekana w porach to zdecydowanie super pomysł, aby zaskoczyć waszych bliskich w te święta nowym daniem. Tak więc gorąco polecam wypróbować poniższy przepis i mam nadzieję, że przypadnie on wam do gustu, tak jak mojej rodzince. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Danka Pichci
Grillowany łosoś z masłem szałwiowo-czosnkowym 33

ryby są zdrowe nie trzeba chyba przekonywać nikogo. Równie ważny jednak jak sam produkt jest sposób jego przyrządzenia. Smażenie ryby na głębokim tłuszczu niekoniecznie wyjdzie nam na zdrowie. Najlepszą opcją jest przygotowanie ryby na parze - nie wchłania ona wtedy dodatkowego tłuszczu, a jednocześnie zachowuje najwięcej składników odżywczych. Jednak jedną z moich ulubionych opcji jest ryba z grilla(...)osusz, zdejmij skórę, po czym skrop mięso sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. 3. Na rozgrzany ruszt grilla elektrycznego lub patelnię grillową (warto lekko spryskać olejem, żeby ryba nie przywierała) połóż filety i grilluj z obu stron po kilka minut. 4. Na małą patelnię wrzuć masło oraz posiekane czosnek i szałwię, po czym podgrzewaj do rozpuszczenia masła. 5. Zdjętą

Z notatnika dietetyka
Pieczona dorada z warzywami 64

Bardzo lubię wszystkie ryby. Pieczenie to jeden ze zdrowszych sposobów na ich przyrządzenie i właśnie tak je lubię najbardziej. Pieczona dorada i warzywa to bardzo smaczne i jakże łatwe i szybkie danie! :) Składniki (2 porcje): 2 patroszone świeże dorady 6 łyżek oliwy z drugiego tłoczenia kilka gałązek rozmarynu kilka gałązek natki pietruszki 6 mniejszych ziemniaków 1 mała zielona papryka(...)małej cukinii 1 marchew 2 cebule 3 plastry cytryny sól, pieprz Ryby dokładnie wypłucz pod bieżącą zimną wodą. Osusz i polej połową oliwy. Oprósz solą i pieprzem. Do wnętrza ryb włóż gałązki ziół (2 gałązki rozmarynu odłóż do warzyw) i ułóż je w dużym naczyniu do zapiekania. Każdą doradę natnij w trzech miejscach, w które włóż półplasterki cytryny

Delicious Place
Czym jest poke bowl i jak je przygotować? 36

jest skomplikowane. Wystarczy chwila czasu, miska i porcja świeżych produktów.  Z czego najczęściej składa się poke bowl? W tradycyjnym hawajskim poke znajdziemy m.in. pokrojoną w kostkę surową rybę, zieloną cebulę, ryż, algi, sos sojowy, olej sezamowy czy też przyprawę Inamony (przyprawa z prażonego, solonego orzecha). Oczywiście amerykańskie czy europejskie wersje poke są inne. Na fali popularności powstało wiele wariacji(...)temat poke bowl. Ryż często zastępowany jest makaronem sojowym, ryżowym, sobą czy komosą ryżową. W przypadku ryb najczęściej dodaje się tuńczyka lub łososia. Często zamiast ryb w poke lądują kawałki mięsa, krewetki w tempurze lub tofu, które można wcześniej zamarynować i usmażyć.Dopełnieniem smaku są najróżniejsze dressingi. W wersjach amerykańskich czy europejskich można znaleźć np. dressing na bazie

Słodkie okruszki
Jak długo gotować ryż 42

Roztrzep widelcem i podawaj. Jak długo gotować ryż do sushi Twardy, lepki, krótkoziarnisty biały ryż jest podstawą każdego sushi. Słowo sushi dosłownie oznacza „kwaśny smak”. W Japonii ludzie konserwowali ryby, zawijając je w sfermentowany ryż, który wyrzucano, gdy ryba była gotowa do spożycia. Później, zamiast fermentować ryż, zaczęto dodawać do niego ocet. "Doprawiony" octem ryż dobrze smakował z rybami(...)sushi to krótkoziarnisty japoński biały ryż, który jest ceniony za swoją kleistą konsystencję i doskonale nadaje się do zawijania w arkusze nori z cienko pokrojonymi warzywami i rybami.  Proporcje 2 szklanki ryżu do sushi 2 szklanki wody  ten ryż gotujemy bez soli Ryż do sushi opłucz dokładnie wodą, delikatnie mieszając go palcami. Zmieniaj wodę kilka razy

Cztery Fajery
Smażona flądra 60

Flądra to bardzo chuda, o maślanym smaku ryba. Jak każda ryba, także flądra stanowi bogactwo cennych kwasów omega-3 oraz białka. Ryba ta żyje przy dnie morza Bałtyckiego. Jest to jedna z popularniejszych, zaraz po dorszu ryb w nadmorskich restauracjach. Flądrę można przygotować na kilka sposób, jednym z nich jest klasyczna wersja smażonej na oleju. Składniki flądra mąka sól

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!