ryby - 22088 przepisów (strona:116/1473)

Pieczony pstrąg – idealny na grilla i z piekarnika 216

jest idealnie soczyste. Smak pstrąga doskonale komponuje się z przyprawami. Tak przygotowaną rybę możecie po dokładnym oczyszczeniu z ości podać 9 miesięcznemu maluchowi. 2 pstrągi pół pęczka koperku ok. 2 łyżek masła klarowanego 6 ząbków czosnku Wypatroszone pstrągi myjemy, oskrobujemy z łusek, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Ryby doprawiamy z wierzchu sola i pieprzem. Do każdej ryby wkładamy(...)kładziemy kilka listków masła klarowanego. Rybę kładziemy na folii aluminiowej. Pod rybę i na wierzch kładziemy odrobinę masła klarowanego, by skóra nie przywarła nam do folii. Pieczemy na grillu lub w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 25-30 minut. Jeśli przygotowujecie większą ilość na raz i ryby są ułożone ciasno obok siebie, możecie wydłużyć czas pieczenia

Dieta bez mleka
Ryba zapiekana w sosie śmietanowo- koperkowym 203

dodatkowo podstawka, na którym są ustawione może pełnić funkcję talerza, na którym podałam swoją porcję :) Niebawem pokażę Wam jak świetnie spełniły się w dziale z deserami. Tymczasem wróćmy do ryby i szybkiego obiadu dla dwojga ;) Składniki: 2 mrożone płaty ryby (u mnie miruna) śmietana kremówka 30% skórka otarta z 1/2 cytryny 2 ząbki czosnku pieprz cytrynowy sól(...)mnie zawsze himalajska różowa) stary ser żółty kilka plasterków masła opcjonalnie groszek zielony posiekany koperek Sposób przygotowania: Rozmrożoną rybę porządnie osuszyłam i odsączyłam ręcznikiem papierowym. Oprószyłam świeżo zmieloną solą i pieprzem cytrynowym. Na dno każdego naczynka położyłam plasterek masła, wlałam odrobinę kremówki, położyłam pokrojoną na kawałki rybę i zalałam ją kremówką, do której dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek, startą skórkę

Blondynka Gotuje
pstrąg pieczony w boczku 134

obiad je zrobię. A pani na to - opiekane można zrobić. Ot i cała kreatywność ze sklepu rybnego - usmażyć śledzia i zamarynować. Dla mnie to średni obiad, a zanim zamrożone ryby rozmarzną to mam a dziś inną propozycję. pstrąg pieczony w boczku 4 pstrągi, 8 długich pasków boczku, 4 ząbki czosnku, 1 saszetka suszonej szałwii, sól, pieprz ziołowy Ryby(...)głowami, to usuń z nich oczy (obrzydliwe, ale wykonalne). Natrzyj na zewnątrz i wewnątrz solą, pieprzem i szałwią. Czosnek zmiażdż i włóż po jednym do brzucha każdej ryby. Owiń każdą tuszkę dwoma plasterkami boczku. Ułóż na papierze do pieczenia i piecz 30 minut w 180 st.C. Do środka można też włożyć gałązki natki pietruszki lub koperku, ale nie jest

Eksperyment sobotni
Pasta z ryby maślanej, oliwek i pomidora 144

razem smarowidło do chleba albo przekąskę zrobiłam z wędzonej ryby maślanej. Ryba jest bardzo delikatna w smaku i pyszna, jeśli jeszcze nie próbowaliście to zachęcam. Mały kawałek ryby a ile przyjemności dla podniebienia. Polecam gorąco. Pasta z ryby maślanej, oliwek i pomidora. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Ryba w sosie śmietanowo - koperkowym 140

rybę mrożoną, po prostu wkładamy zamrożoną na patelnię i dusimy, do rozmrożenia. Do przygotowania sosu można wykorzystać białe wytrawne wino, będzie bardziej wykwintny. U mnie ryba podana była z ryżem. Przepis znalazłam na opakowaniu ryb znanej firmy, polecam :)       Ryba w sosie śmietanowo - koperkowym   Składniki na 2 porcje:   4 kawałki białej ryby świeżej(...)sól, pieprz, sok z cytryny 3 łyżki posiekanego koperku   Wykonanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, podsmażamy cebulę. Gdy się zeszkli układamy na patelni rybę, wlewamy wino lub bulion i dusimy około 10 minut. Następnie dodajemy śmietanę, koperek, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Dusimy około 5 minut. Podajemy z ryżem lub innymi

Smak mojej kuchni
Placuszki z rybą i warzywami 211

Smaczne, kolorowe placuszki, tym razem z rybą i warzywami.     Składniki: -25 dkg ryby -2 jajka -15 dkg mąki -150 ml mleka -1/2 dkg drożdży -1/4 łyżeczki cukru -czerwona papryka -cebula -kawałek brokuła -sól, pieprz ziołowy i naturalny -olej Rybę przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym i naturalnym, lub gotową przyprawą do ryb, skrapiamy olejem i pozostawiamy(...)drobne cząstki. Pokrojone warzywa mieszamy. Jajka, mąkę, mleko mieszamy, dodajemy łyżkę oleju,  przyprawy do smaku  i mieszamy. Dodajemy rozczyn drożdżowy i mieszamy. Dodajemy warzywa i mieszamy. Rybę smażymy na oleju. Zdejmujemy z patelni, odsączamy i dzielimy na kawałki. Olej pozostawiamy do smażenia placków. Rybę dodajemy do ciasta i mieszamy. Pozostawiamy na 10-15 minut. Na rozgrzany olej nakładamy

Maminek kulinarny
Zapiekanka z rybą 142

uwielbia. Oczywiście wtedy robię wersję bez sera i mniej przyprawioną. Przepis na tą zapieknkę znalazłam właśnie na blogu  z przepisami dla dzieci :) Składniki: 500g filetów z ryby morskiej 1 woreczek ryżu 1,5 szklanki mleka 1 brokuł 4 marchewki 1/2 szklanki zielonego groszku 2 łyżki masła 1/3 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej pół cytryny sól pieprz zioła(...)prowansalskie lub przyprawa do ryb opcjonalnie żółty ser do posypania Rybę umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny i posypać solą i ziołami. W rondelku ugotować ryż z dodatkiem kurkumy (max 15 minut). W dużym garnku zagotować wodę. Do wrzątku wrzucić marchew pokrojoną w grubsze talarki i wsypać groszek. Gotować 20 minut. Po tym czasie dodać brokuł podzielony na różyczki

kuchnia doski
Ryba z ananasem 134

Składniki: 1 kg fileta z mintaja (może być inna ryba ) 4 plastry ananasa z puszki  4 cebule 2 małe cukinie 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 1 łyżeczka pasty pomidorowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej olej do smażenia sól do smaku Wykonanie: Filet z ryby kroimy w kawałki 4 cm solimy, obtaczamy w połączonych dwóch rodzajach mąki(...)ręcznik papierowy. Z patelni po smażonej rybie zlewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i cukinię. Dusimy na wolnym ogniu podlewając sokiem z ananasa. Pod koniec duszenia, przyprawiamy pieprzem cytrynowym i pastą pomidorową, chwilkę dusimy jeszcze. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę ananas, dokładnie mieszamy. W szklanym naczyniu układamy na przemian kawałki ryby oraz przygotowany gorący sos. Tak przygotowaną

kgwjanczewo
pierogi z rybą 159

octem żeby uzyskać kwaskowatość i też rybka lepiej smakuje... Przyprawiamy klasycznie lub jak kto lubi :) Rybę kroimy, cebulkę, ser i koperek też... Na drożdżowym cieście wykładamy przygotowane produkty i lepimy... Po kolei koperek, ser, rybka, cebulka... Dla smakoszy oczywiście większe porcje... Trzy kawałki ryby, więcej sera... :) Wszystko smarujemy rozbitym jajkiem i pieczemy w 200 st.C/ 25 min Pięknie przypieczone(...)pyszne pierogi z rybą !!! :-)  Upiekłem pierwszy raz w życiu, ale polecam każdemu :) Chrupiące pierogi z rybą

chleba naszego
Pieczony karp z pietruszką i po pokazie filmu "Powidoki" 187

mnie najczęściej części z płetwami ogonowymi) suszony lubczyk suszony czosnek sól pieprz olej  pietruszka korzeniowa (jedna duża na porcję) Na blasze polanej olejem ułożyć kawałki karpia. Skórę ryby naciąć ostrym nożem, by smak przypraw przeniknął do rybiego mięsa. Rybę posypać ze wszystkich stron solą, pieprzem i lubczykiem, a z jednej strony dodatkowo suszonym czosnkiem. Przykryć rybę np. folią(...)blachę. Polać olejem. Pietruszkę piec 20 minut pod przykryciem w temperaturze 180 stopni C., a potem jeszcze 20 minut, by nabrała koloru. Piec rybę pod przykryciem 20-30 minut (w zależności od wielkości ryby) w temperaturze 180 stopni C, a potem jeszcze 20 minut bez przykrycia. Rybę podawać na upieczonej pietruszce posypanej solą. We wstępie napisałam, że wczoraj byłam

Weekendy w domu i ogrodzie
Ryba w pomidorach na zimno. 141

Każdy, kto lubi rybę po grecku (Grecy wybaczcie), powinien polubić również taką wersję ryby na zimno w pomidorowym sosie. Dla mnie jest to hit wigilijnego stołu. Uwielbiam kluski z makiem i wielkim sentymentem darzę zupę z suszu owocowego (kiedy ostatnio ją jadłem?), ale taką rybę mógłbym zjeść w pojedynkę nie pozostawiając nikomu ani okruszka (czy ryby mają okruszki(...)jestem i dzielę się nią teraz w postaci przepisu ze wszystkimi. Sos ma wyraźnie słodko-kwaśny smak i pachnie przyprawami - uwielbiam to. Świetnie uzupełnia się z delikatnie usmażoną rybą, a im więcej czasu pozostawimy tej parze na zapoznanie się, porozumienie i w końcu połączenie, tym lepiej dla nas! Składniki: 4 nieduże filety z dorsza (500 - 600 g) 2 łyżki masła

zadanie-gotowanie
Ceviche z dorsza 168

Ceviche - surowa ryba poddawana marynacie z cytrusów. Limonka, cytryna lub pomarańcza. Do tego przyprawy, zioła. Jeśli ryba kupiona jest z wiadomego źródła, to spokojnie możecie ceviche zrobić. U mnie z dorsza. Przepyszna zagryzka :) Świetnie nadająca się na Święta Bożego Narodzenia. Sposób marynowania, który przedstawiłam poniżej, powoduje, że ryba zachowuje się tak, jak podczas gotowania - ścina się białko.  Składniki(...)gramów fileta z dorsza 1 nieduży, świeży ogórek sok z 1 cytryny 1/3 papryczki chilli 1 awokado 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól himalajska pieprz mielony cytrynowy Rybę dokładnie umyłam. Jeśli ryba ma skórę, to należy ją usunąć. Moja nie miała Pokroiłam filet na kawałki. Sokiem z cytryny zalałam rybę w miseczce, doprawiłam pieprzem, solą, papryczką i natka pietruszki Wstawiłam

Szczęśliwa kuchnia
Łosoś w słodko-pikantnej marynacie na cytrynowym kuskusie 217

jest), wymyć i osuszyć. Sos sojowy wymieszać z miodem, sokiem z cytryny, pokrojoną papryczką chili, stopionym masłem oraz sezamem i polać wcześniej przygotowanego fileta z łososia. Mięso ryby chwilę 'pomasować' marynatą i odstawić na 30 minut do lodówki. Rybę (wraz z pozostałą marynatą) z jednej strony 'ozdobić' plasterkami cytryny i przełożyć do folii do pieczenia, a następnie ułożyć(...)żaroodpornym. Wstawić do nagrzanego na 200 stopni piekarnika i piec 20 minut, z czego 2 minuty przed końcem folię przeciąć, aby rybę leciutko zrumienić z wierzchu. Przed podaniem posypać świeżym koperkiem lub kolendrą. Cytrynowy kuskus: Podczas duszenia się ryby przygotować kuskus: kaszę wsypać do miski, dodać po łyżce masła, włoszczyzny, skórki z cytryny oraz soli i zalać wrzątkiem bulionu

Kraina Miodem Płynąca
Wegańska ryba po grecku z kotletów sojowych 148

zaangażowaniem przygotowywała to danie. Pewnie dlatego, że jako dziecko w święta jadłam tylko to, no i może jeszcze ogórki konserwowe. Teraz w swoim domu mam zamiar kontynuować tradycje przygotowywania "ryby" po grecku. Moja wersja jest oparta na przepisie mojej(...)mamy z lekkimi modyfikacjami :). Wegańska "ryba" po grecku z kotletów sojowych Składniki: 1 kg marchewki 0,5 kg pietruszki 2 cebule 200 g kotletów sojowych bulion lub kostka warzywna do namoczenia kotletów 1 koncentrat pomidorowy 150 ml 6 listków laurowych kilka kulek ziela angielskiego kilka łyżek mąki lub bułki tartej   opakowanie przyprawy do ryby 1 łyżka oleju

wegujemy
KARP PIECZONY CYTRYNOWY 117

Karp to jedna z najpopularniejszych ryb łowionych w naszych wodach. Przeważnie króluje na stołach wigilijnych, ja również uwielbiam tą rybę i nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez niej. Dzisiaj podam prosty przepis na przygotowanie tej ryby aby była wypieczona, smaczna, soczysta o posmaku cytryny(...)Każdy kawałek doprawiamy solą i pieprzem. Panierujemy w rozmąconym jajku i mące. Następnie pieczemy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony aż lekko się zarumieni.  Kawałki ryby przekładamy do naczynia żaroodpornego, nakrywamy pokrywką i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 % C, przez około 25-30 minut. Rybę wykładamy na półmisek, uważając aby się nie rozpadła i skrapiamy

Kulinarne Fantazje Marioli