ryby - 22566 przepisów (strona:125/1505)

Tilapia cytrynowa 216

rybka smakowała mi nieziemsko!!!Nie jestem fanką ryb, po mimo tego iż wiem, że są zdrowe i że powinno się je jeść dość często. Dla mnie ryby mogą nie istnieć, ale jak każdy katolik( albo nie każdy) postanowiła pościć w piątki i nie jeść mięsa(...)więc próbuję rybę na różne sposoby,a ten był strzałem w dziesiątkę,  a nawet setkę :) Polecam!!! Składniki: 1 kg tilapii 2 cytryny 4 ząbki czosnku  1 pęczek koperku sól ziołowa 1/2 czerwonej papryki Wykonanie: Rozmrożone filety z tilapii osączam na durszlaku, układam w naczyniu żaroodpornym, polewam sokiem wyciśniętym z jednej cytryny, posypuję przyprawą do ryb i solą

Bea(u)ty kitchen
Ryba po grecku 275

Dzisiaj tradycyjna potrawa kuchni polskiej, czyli ryba po grecku ;) Nie mam pojęcia skąd się wzięła ta nazwa, ale na pewno nie z kuchni greckiej. Ryba przyrządzana w ten sposób najczęściej pojawia się w Polsce na świątecznym stole, chociaż dla mnie kwalifikuje się jako potrawa całoroczna. Może być podawana na ciepło lub na zimno. U nas jest specjalnością mojego Męża, który(...)podkręca smak papryczką chilli i pikantnym sokiem pomidorowym. Jeżeli wolicie tradycyjny smak, możecie po prostu papryczkę pominąć a sok zastąpić zwykłym. Składniki na 4 porcje: 600 g filetów białej ryby (np. dorsz, mintaj, sola) 400 g marchewki 150 g korzenia pietruszki 100 g selera 2 cebule ½ szklanki wody 1 szklanka soku pomidorowego (pikantny, jeżeli lubicie) 1 łyżeczka mielonej papryki

Pełny talerz
Ryba panierowana z sosem curry + film 208

części rodziny, młodsi członkowie rodziny zadowolą się morszczukiem panierowanym z sosem curry. Jest to bardzo smaczna potrawa, która zauroczy nie jedno podniebienie. składniki na 4 porcje 4 filety z ryby np. morszczuka 2 jajka bułka tarta olej do smażenia czarny pieprz sól(...)jajka doprawiamy odrobiną soli oraz pieprzu i rozkłócamy widelcem. Umyte filety z ryby moczymy w jajkach a następnie panierujemy w bułce tartej. Rybę smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Gotowe ryby przekładamy na talerz i polewamy niewielką ilością sosu, posypujemy natką pietruszki i orzechami włoskimi

Smakowite Dania
Aromatyczna dorada z grilla 162

Składniki: 2 dorady patroszone 4 łyżki oliwy z oliwek 100g masła 1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego koperku 1 łyżeczka estragonu 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: Ryby natrzeć oliwą z oliwek wewnątrz i na zewnątrz. Lekko opruszyć solą i pieprzem. Pozostałe składniki wymieszać. Usunąć płetwę grzbietową i zrobić u góry wzdłużne nacięcie. Nacięcie rozchylić na około(...)masło z ziołami. W międzyczasie rozgrzać grilla do około 120 stopni C i grillować rybę przez 20 minut w pozycji stojącej (używać do tego specjalnych stojaków – dostępne w wielu sklepach z akcesoriami kuchennymi). Po 20-stu minutach zwiększyć temperaturę do 180 stopni i grillować jeszcze ryby przez około 10 minut. Tak przygotowana ryba smakuje rewelacyjnie z grillowanymi ziemniakami

naRuszcie
Pieczone pstrągi maślano- cytrynowe 221

Dziś piątek więc proponuję pyszną pieczoną rybkę. Nie jestem wielką fanką ryb, jednak pstrągi w tej wersji bardzo mi zasmakowały(...)szybkie i łatwe do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: 2 pstrągi, 1 cytryna, 50g masła, pieprz cytrynowy, sól, olej, PRZYGOTOWANIE: 1. Wypatroszone pstrągi oczyszczam z łusek i usuwam płetwy oraz oczy. Ryby dokładnie nacieram solą i pieprzem cytrynowym. 2. Do środka każdej z ryb wkładam plasterki cytryny oraz kawałki masła.  3. Ryby układam na blaszce wyłożonej pergaminem. Smaruję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ryba na cieście francuskim 351

Ryba na cieście francuskim , w tym przypadku sola (ale możecie użyć każdą inną białą rybę, np. dorsza). Z reguły do sosu śmietankowo-koperkowego używam słodką śmietanę, tym razem jednak skorzystałam z kwaśnej, gęstej śmietany, co nadało potrawie ciekawy smak. Ryba na cieście francuskim – składniki: Sola – 2 filety Sól – do smaku Pieprz – do smaku Papryka słodka(...)kremówka – 100ml Koperek – 2 pęczki Cebula – 1 duża cebula do pieczarek + 1 mała cebula do sosu Mąka pszenna – 1 czubata łyżeczka Woda – 100ml   Ryba na cieście francuskim – wykonanie: Płat ciasta francuskiego przekroić na dwie części. Każdą część złożyć na pół. Piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez ok. 10-15 minut aż ciasto

Kulinarne Przeboje
109. Ryby w cieście z zalewy 149

popieprzyć, odstawić na 1-2 godziny. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać, ciasto musi mieć konsystencje gęstej śmietany. W razie potrzeby należy dodać więcej wody lub mąki. Kawałki ryby obtaczać w cieście i smażyć z obu stron na głębokim tłuszczu. Upieczone ryby układać na papierowym ręczniku aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przygotować zalewę: Warzywa pokroić w kostkę, cebulę(...)piórka.dodać wodę,olej, cukier, ocet i sól. Całość zagotować. Układać warstwami ryby, warzywa a na końcu zalać zalewą. Danie najlepsze jest na 2-3 dzień

Jadło i czytadło
Pikantna pasta rybna z suszonymi pomidorami 167

większej nie ma bo danie składa się dosłownie z trzech produktów. Produkty są tak dobrane smakiem, że pasty nie trzeba doprawiać, ser nadaje odpowiednią słoność, a użyte ryby ostrość i to właśnie ta ostrość jest smakiem dominującym w tej paście.  Pikantna pasta rybna z suszonymi pomidorami Składniki: 1 puszka sardynek w oleju z papryczką chili Graal(...)Nazwa sardynka a w środku szprot.  Co prawda czepiać się nie powinnam bo "zgodnie z Rozporządzeniem Rady Wspólnoty Europejskiej, ustanawiającym normy handlowe dla konserwowanych sardynek, istnieją gatunki ryb pokrewnych (również szprot Sprattu sprattus), z których produkuje się konserwy rybne pod nazwą produktu sardynki", ale dla mnie to trochę przerost formy nad treścią i może

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pstrąg łososiowy na parze z kaszą gryczaną i warzywami 210

Ryby i kaszę często lubię jeść. Idealne połączenie na bardzo szybki i smaczny obiad, który robi się w niecałe 15 minut. :) Składniki: 80g płatu z pstrąga łososiowego pieprz(...)cytrynowy przyprawa do ryb 3 łyżki kaszy gryczanej ugotowanej 150g warzywne trio mrożone 4 czarne oliwki Sposób przygotowanie: Rybę dzielimy na mniejsze porcje. Myjemy, oczyszczamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Posypujemy z obu stron pieprzem cytrynowym i przyprawą do ryb. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Po upływie czasu rybę wraz z warzywami parujemy przez 10-12 minut

Truskawkowa Fiesta
Pstrąg marynowany 170

patelni. Najpierw podałam go do obiadu wymiennie z mintajem, a pozostałą część zamarynowałam. Jeszcze dwa dni i będzie można degustować. Gdy marynuję filety, ryba jest gotowa praktycznie na drugi dzień, ale w przypadku ryb ze skórą i szkieletem potrzeba więcej czasu. Jeśli nie marynowaliście jeszcze pstrąga, to serdecznie polecam. Składniki  na 1 litrowy słoik: 3 oczyszczone pstrągi(...)liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki  cukru 1/3 szklanki octu 1 i 1/2 szklanki wody olej do smażenia mąka do panierowania Przygotowanie: Rybę oczyścić, przekroić na pół  i opanierować w mące.Na patelni  dobrze rozgrzać olej i ułożyć kawałeczki ryby.Smażyć na złoty kolor na niedużym ogniu około 15-20 min , przewracając

Gosia gotuje
Śledź smażony w cieście 177

drugi tydzień w piątek na pobliski ryneczek przyjeżdża samochód ze świeżymi rybami. Kolejka się ustawia, gdy Pan jeszcze rozkłada stoły.Nie ma się jednak co dziwić, bo tak pięknych i świeżych ryb nie uświadczysz w żadnym rybex-ie czy markecie.Ceny też przystępne, więc nic tylko kupować.Dzisiaj dostałam cudowne, duże śledzie.Przypomniałam sobie smak z nadmorskich smażalni(...)Składniki  : _______________________ 1 kg świeżych śledzi olej do smażenia mąka do panierowania 2 jajka 3/4 szklanki mleka 6 łyżek mąki sól i pieprz o smaku 1 łyżeczka przyprawy do ryb kamis Przygotowanie: _______________________ Śledzie oczyścić, umyć i wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem. Do miski wbić jajka i dokładnie roztrzepać,dodać wodę, mąkę i przyprawy.Wyrobić na jednolitą masę. Ryby

Gosia gotuje
Domowy paprykarz szczeciński 366

chwili jest to produkt regionalny i chroniony, więc jego jakość na pewno poprawiła się. Jednak nie ma jak to domowa wersja. Jako że często mam w domu zapasy wędzonych ryb na kanapki (nie jadam sklepowych wędlin), postanowiłam wykorzystać wędzone filety pstrąga, które miałam w lodówce, by zrobić go błyskawicznie i mieć coś fajnego do codziennego pieczywa (choć paprykarz wyjdzie(...)jeszcze smaczniejszy z ugotowanej, świeżej ryby). Paprykarz szczeciński można przygotować także z podwójnej / poczwórnej porcji i zapasteryzować. Składniki: 250 g filetu wędzonego pstrąga / makreli (lub 250 g ugotowanej, świeżej, białej ryby) 150-200 g koncentratu pomidorowego dobrej jakości (wg preferencji) 50 g ryżu (użyłam brązowego) 2 marchewki 2 cebule 2 liście laurowe 2 ząbki czosnku 1 niepełna łyżeczka

Poezja smaku
PSTRĄG PIECZONY NA WARZYWACH 217

Wkładamy też po gałązce rozmarynu. Warzywa wrzucamy na osolony wrzątek. Podgotowujemy ok 10 minut. Po tym czasie wykładamy na blachę do pieczenia, posypujemy pieprzem i tymiankiem. Na warzywa układamy ryby, obkładamy świeżym rozmarynem.Skrapiamy olejem. Do przygotowania ryby użyłam fasolki zółtej szparagowej i marchewki mini od Iglotex-u.Zapraszam na stronę firmy gdzie znjadziecie cały asortyment. IGLOTEX Olej który wybrałam(...)skropienia ryby to olej dyniowy SEMCO . Olej o zabarwieniu zielono-bordowym, dzięki obecności carotinoidenu,  tłoczony jest w naszym zakładzie metodą "na zimno" z najwyższej jakości nasion dyni oleistej  (Cucurbitae oleum). Dzięki przyjemnemu smakowi i zapachowi bardzo dobrze sprawdza się z gotowanymi ziemniakami, chlebem, kaszami, kluskami, serem, cebulą, śledziami, sałatkami śledziowymi i rybnymi, sałatą, surówkami, gotowanymi warzywami, sosami

Z Majeczką w kuchni
Poniedziałkowy "fit" - pstrąg z patelni grillowej 167

tego zdrowo. Pstrąg z patelni grillowej SKŁADNIKI: 2 świeże wypatroszone pstrągi 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 cytryny 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą sól 2 łyżki oliwy Ryby należy opłukać i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Natkę pietruszki należy drobno posiekać. Do miseczki przekładamy pietruszkę, dodajemy sok wyciśnięty z połowy cytryny, pieprz z kolendrą, sól oraz oliwę i mieszamy. Tak przygotowaną(...)marynatą nacieramy ryby w środku i na zewnątrz i odkładamy na godzinkę.    Patelnię grillową rozgrzewamy, zmniejszamy ogień i przekładamy na nią ryby. Smażymy po kilka minut z każdej strony

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki

Proponowane wyszukiwania