pora sól pieprz 1 łyżka przecieru pomidorowego Przygotowanie: Otwieram puszkę z rybą i przelewam na patelnię olej. Gdy się rozgrzeje przesmażam na nim pokrojonego drobno pora. Dodaję resztę zawartości puszki, przecier pomidorowy oraz doprawiam do smaku. Całość mieszam rozgniatając przy tym większe kawałki ryby. Po przesmażeniu całości wbijam jajka i mieszam. Smażę aż całość się połączy(...)zetną. Do przygotowania dzisiejszego dania wykorzystałam filety z makreli z pastą pomidorowo-czosnkową w oleju firmy Grall. Generalnie takie rybki są u mnie w domu bardzo lubiane. Kawałki ryby są dosyć duże, a nie rozdrobnione. Jak dla mnie mogłoby w puszce być mniej oleju, bo jest go naprawdę sporo, a więcej tej pasty smakowej
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkigłówki kapusty pekińskiej 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki masła 2 łyżki oleju 1 łyżka śmietany sól, pieprz sok z cytryny przyprawa do ryb Sposób wykonania: 1. Rybę podzielić na porcje, skropić sokiem z cytryny, przyprawić wedle uznania. 2. Na patelni rozgrzać olej z masłem, dodać posiekany czosnek i cebulę, zrumienić(...)cebuli dodać pokrojoną w kostkę kapustę, lekko posolić i chwilę dusić. Dodać koperek, wlać ok 1/4 szklanki wody i dodać śmietanę, wymieszać. 4. Na kapuście ułożyć rybę, dusić, po jakimś czasie rybę przewrócić na drugą stronę. 5. Ryba świetnie smakuje z duszonymi ziemniaczkami. Polecam i smacznego
Kuchnia domowa Aniząbki czosnku 3 łyżki masła 1/2 natka pietruszki oliwa z oliwek mąka przyprawy: sól czosnkowa, pieprz ziołowy i cytrynowy, zioła prowansalskie, rozmaryn sok z 1/2 cytryny szparagi Przygotowanie: Rybę oczyszczamy i patroszymy jeśli jest taka potrzeba, zazwyczaj w sklepach świeżą rybę mamy już wypatroszoną. Nożem do filetowania przekrawamy ją tak aby zrobiła się(...)niej kieszonka. Wycinamy szkielet. Rybę z wewnątrz i wewnątrz skrapiamy sokiem z cytryny i delikatnie solimy. Farsz - masło mieszamy z 4 ząbkami wyciśniętego czosnku i drobno posiekaną pietruszką. Farsz wkładamy i rozprowadzamy w kieszonce jaką zrobiliśmy w rybie. Aby mieć pewność, że podczas smażenia farsz nam nie wypadnie rybę zakleszczamy wykałaczkami. Z każdej strony rybę obsypujemy przyprawami a następnie
ClauditteMissCookingnaprawdę tęskniliśmy po przejściu na wegetarianizm. Nie za samą rybą ale tym słodko-kwaśnym smakiem opanierowanego kawałka zmiękczonego octem. Przepisu na wege "rybę" w occie szukaliśmy więc z takim samym zapałem jak przepisu na paprykarz bez ryby i smalec bez słoniny, chyba jak każdy początkujący wegus ;) Przepis idealny znalazłam na puszce - dokładnie ten -, co prawda wegetariański(...)zweganizowałam go bez zbędnych ceregieli, opuszczając po prostu obtaczanie "ryby" w jajku. Podróbka jest tak udana, że nasi goście, którzy jedzą to u nas po raz pierwszy, zawsze wiedzą, że to nie może być ryba ale nie mają pojęcia, co to w takim razie jest innego :D Faktem jest, że prezentowana "ryba" nijak nie pasuje do "tekturowych" kotletów
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEprościej tym lepiej! Wystarczą świeże składniki. I tak: świeża ryba, masło klarowane, sól morska, świeżo mielony pieprz i trochę mąki to wszystko czego potrzebujemy do przygotowania wyśmienitego pstrąga. Do tego cienkie szparagi i młode ziemniaki. SKŁADNIKI (3 porcje) 3 pstrągi w całości 3 łyżki masła klarowanego mąka do obtoczenia ryby sól morska(...)świeżo mielony pieprz pęczek cienkich zielonych szparagów 2 łyżeczki ziaren białego sezamu 1 duża łyżka oleju sezamowego WYKONANIE Każdą rybę dokładnie posypujemy solą i pieprzem z każdej strony. Następnie dokładnie obtaczamy w mące. Na patelni mocno rozgrzewamy masło klarowane. Układamy ryby i smażymy z każdej strony na rumiano. W tym samym czasie mocno rozgrzewamy patelnię grillową. Wrzucamy szparagi (cienkich
OstryKęsŁosoś w papilotach to najczęstszy sposób na rybę w moim domu od wielu lat. Nie musi to być tylko łosoś – sprawdzi się w zasadzie każda inna, świeża ryba. A czemu w papilotach? Papiloty to koperty z papieru do pieczenia. Ryba pieczona w pergaminie częściowo piecze się na parze, a dzięki szczelnemu zamknięciu jednocześnie dusi się w sosie własnym. Każdy(...)gość może dostać swoją porcję i otworzyć sam swoją paczuszkę już na talerzu – czując przy tym cały aromat, który normalnie by uciekł. Taka ryba jest zawsze soczysta, delikatna, wyjątkowo szybko się ją przygotowuje, a my mamy mniej zmywania bo blacha się nie ubrudzi. Łatwo też przyrządzić ją dla większej ilości osób zwiększając proporcje składników. Wy też tak przygotowujecie rybę
Poezja smakujest czasochłonne, bo mają bardzo delikatne mięso, które nie wymaga długiego smażenia czy pieczenia. Składniki: pstrąg tęczowy łososiowy (filet) masło czosnkowe pół cytryny do skropienia ryby pomidory suszone w zalewie sól, pieprz makaron tagliatelle (u mnie szpinakowe) Sos: 1/5 szklanki mleka 2% łyżka serka topionego starty żółty ser (u mnie ementaler) ser parmezan(...)zalewy pokrojonych w kosteczkę. Rybę zapiekamy w 180 stopniach około 25 minut. Sposób przyrządzenia sosu: Do garnka wlewamy 1/5 szklanki mleka. Gotujemy chwilkę, a następnie dorzucamy łyżkę serka topionego śmietankowego oraz ścieramy ser, u mnie akurat ementaler oraz parmezan. Sera ścieramy tyle ile chcemy, by sos zgęstniał i przyprawiamy gałką muszkatołową. Można do ryby podać sos serowy
upichcicnaszej diecie przynajmniej raz, dwa razy w tygodniu. Można urozmaić jadłospis z użyciem ryb i wykorzystać je inaczej niż tradycyjnie pieczona lub smażona. Proponuję zapiekankę z ryby, rodzaj dowolny. Połączenie cebuli i pieczarek świetnie współgra ze smakiem ryby. SKŁADNIKI: 3 duże filety z ryby ( u mnie miruna) 1/2 kg pieczarek 3 duże cebule(...)sera żółtego do starcia. 0,25 l śmietany - kwaśnej 1 jajko 2 łyżki oleju do smażenia WYKONANIE: Rybę kroimy na małe kawałki , przyprawiamy i lekko obsmażamy. Układamy w naczyniu żaroodpornym, u mnie forma do tarty ( duża). Na rybkę wykładamy pieczarki wcześniej skrojone i podsmażone tak, żeby woda odparowała. Pieczarki lekko doprawiamy do smaku. Na pieczarki układamy uduszoną cebulkę
W kuchennym oknie EwySKŁADNIKI: 1 świeży pstrąg 1/2 średniej cukinii 1/2 cytryny natka pietruszki koperek przyprawa do ryb oliwa z oliwek papryka czerwona w proszku sól, pieprz PRZYGOTOWANIE ryby: Pstrąga oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy. Oprószamy przyprawą do ryb, solą i pieprzem. W środku i na zewnątrz. Do środka ryby wkładamy obficie koperek, natkę pietruszki i plasterek cytryny. Wstawiamy
kulinarnyJaEuropy i największa europejska ryba słodkowodna. Mięso suma jest białe, delikatne i średnio tłuste. Zawiera niewielką ilość kwasów omega-3, jest za to bardzo bogate w łatwo przyswajalne, pełnowartościowe białko, a także witaminę A. Mięso suma przypomina nieco w smaku cielęcinę. Dodatkowo nie posiada ono ości. Sprawia to, że cenią je smakosze ryb – kto raz go spróbował(...)sól - vinaigrette Monini – pomarańcza i limonka -oliwa z oliwek Monini -gotowa mieszanka – rozmaryn, szałwia, tymianek, cebula, liść laurowy, lebiodka majeranek - Piekło-Niebo od Ziarenkowo - cebula suszona platki od Skworcu Rybę natrzyj pikantną solą, oliwą z oliwek, ostaw do lodówki najlepiej na noc. Na drugi dzień, przygotuj naczynie żaroodporne- wyłóż na dno papier do pieczenia. Pokrój cytrynę w plastry, posyp posiekaną
Z Kuchni Do Kuchnizmodyfikowałam, dopasowując do potrzeb ilość składników oraz zmieniając gatunek ryby. Składniki: - ok. 1kg filetów z dorsza i łososia - ok. 2 l wywaru rybno warzywnego (szkielety i głowy ryb, warzywa) - 1 czerwona papryka - 500g pomidorów - 140g przecieru pomidorowego - 1 puszka pomidorów - 3 łyżki oleju - 3 cebule - biała część pora - mała główka czosnku - 2 liście laurowe - 1,5 łyżeczki majeranku(...)pomarańczową, wino, paprykę i pomidory. Dusiłam pod przykryciem przez 10 minut. Do garnka z warzywami przecedziłam wywar rybny, dodałam pomidory w puszce, przecier pomidorowy, cukier. Gotowałam dalsze 15 minut. Ryby pokroiłam w dość dużą kostkę. Dorzuciłam razem z pokrojoną marchewką (z wywaru), dodałam sól i pieprz, wymieszałam. Gotowałam przez chwilę, aż ryby będą miękkie. Na talerzu zupę posypałam
mojewypiekiinietylkocytrynyPstrągi myjemy pod wodą. Suszymy ręcznikiem papierowym. Skrapiamy ryby sokiem z cytryny. Nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, masłem, solą, pieprzem na zewnątrz jak i w środku ryby. Do środka ryby dajemy duuuuuuużą wiązankę wszystkich ziół. Podstawa to natka pietruszki i bazylia. Możemy dodać też trochę rozmarynu, tymianku itd. Na wierzch ryb układamy cienkie plasterki cytryny. Rybkę
Bon Appetit Małgorzatyminut wcześniej) utrzeć ze sprasowanym/pokrojonym w drobne kawałki czosnkiem. Piekarnik nastawić na 200 stopni. Rybę wyciągnąć z lodówki, na każdym kawałku ułożyć sporą ilość masła czosnkowego, 1 plaster cytryny i szczelnie przykryć folią. Piec przez 20-25 minut- w zależności od grubości ryby. Gotową rybę wyłożyć na talerz, polać masłem z duszenia i posypać świeżym koperkiem. Smacznego
Kraina Miodem Płynąca