ryby - 22088 przepisów (strona:135/1473)

Dorsz w sosie brokułowym. Prosty przepis na pyszny obiad z rybą 51

pszennej, olej, sól, pieprz. – Składniki na 2-3 porcje. Jak zrobić dorsza w sosie brokułowym? Filet podziel na porcje, oprósz solą i pieprzem, zostaw na 10 minut, aby ryba przeszła przyprawami. Kawałki fileta usmaż na niewielkiej ilości oleju – przez 2 minuty z każdej strony – zdejmij na papierowy ręcznik, odłóż. Brokuł podziel na malutkie różyczki. Śmietankę połącz(...)wrzuć drobno posiekany czosnek , smaż chwilę (nie ma się zrumienić). Wlej mleko i śmietankę, zagotuj, dodaj brokuł, dopraw solą i pieprzem, gotuj pod przykryciem przez 5 minut, włóż kawałki ryby, trzymaj na ogniu jeszcze przez minutę. Rada: można użyć także innych filetów z ryby morskiej – na przykład morszczuka. Artykuł Dorsz w sosie brokułowym. Prosty przepis na pyszny

Kulinarna Polska
Kuchnia sezonowa: jak wykorzystywać sezonowe składniki w swoich potrawach? 32

wykorzystać sezonowe składniki w wyśmienitych potrawach! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dania z dodatkiem sezonowych warzyw Patelnie Tefal pozwolą nam na przygotowanie kompletnych dań oraz dodatków do potraw w postaci mięsa, ryb oraz warzyw. Dużym zainteresowaniem cieszą się pasty makaronowe oraz risotto . Korzystając z głębokiej patelni wok, możemy przygotować smaczne dania z kuchni chińskiej np. makaron ryżowy z piersią z kurczaka(...)nich wyśmienite kotlety schabowe. Różyczki kalafiora oraz brokuł przyprawione na ostro, obtaczane w gęstym cieście naleśnikowym oraz usmażone na patelni wyglądem będą przypominały pałki kurczaka.  Mięso oraz ryby z grilla z warzywami sezonowymi Mięso oraz ryby z grilla z warzywami sezonowymi smakują wybornie. Grill elektryczny Tefal sprawdzi się nie tylko w okresie letnim. O tej porze roku

Przepiski.pl
RYBA PANIEROWANA W SMACZNEJ ZALEWIE POMIDOROWEJ + FIMIK 47

Dzisiaj przepis na bardzo smaczną rybę w zalewie pomidorowej, z dodatkiem cebuli, pieczarek i ogórków. Idealna na przyjęcie i święta, polecam przepis.          RYBA :  1 kg dowolnej ryby, u mnie kostka ( potrzeba małych kawałków )  sól do smaku do panierki - 2 jajka, trochę mleka, mąka do obtoczenia olej do smażenia(...)ogórki konserwowe  1 słoiczek przecieru pomidorowego -200 g  5 łyżek cukru 1 łyżka soli  1/2 szklanka octu  szczypta chili - do smaku  PRZYGOTOWANIE :  Rybę odmrażamy, lekko wyciskamy z nadmiaru płynów i przyprawiamy solą.  Panierujemy w rozmąconym jajku z mlekiem i mące, smażymy na złoto z jednej i drugiej strony.  Na tej samej patelni

Kulinarne Fantazje Marioli
Pstrąg lub łosoś z koprem włoskim 36

łososia lub troć. Bulwę kopru włoskiego pokroić w cienkie plasterki. Włożyć do miseczki i skropić sokiem z cytryny. Posiekać 2 łyżki natki kopru włoskiego. Pokroić łodygę kopru włoskiego. Płat ryby oczyścić. Skórkę oczyścić z łusek, wyciągnąć ości. Opłukać, osuszyć. Pokroić na w miarę równe kawałki. Na patelni rozgrzać 50 g masła z 2 łyżkami oliwy. Położyć łodyżki kopru. Kłaść(...)rybę na patelni skórą do dołu. Oprószyć rybę solą (gdy leży już na patelni). Smażyć około 3 – 4 minut, aż skórka się zrumieni. Odwrócić rybę skórką do góry i smażyć około 1,5 minuty. Zdjąć rybę z ognia i trzymać w cieple. Łodyżki kopru wyrzucić. Na pozostałe na patelni masło wrzucić pokrojoną bulwę kopru włoskiego, przesmażyć. Wlać wino, dodać

królestwo garów
Kotlety rybne 90

Nieodzownym elementem świąt Bożego Narodzenia są ryby. Można je usmażyć w panierce na patelni, zrobić zapiekankę albo przygotować w formie ryby po grecku lub japońsku. Ja tym razem mam dla was przepis na kotlety rybne, które przygotowałam z tuńczyka. Kotlety rybne to doskonały pomysł na zbliżające się święta Bożego Narodzenia i nie tylko. Możemy je podać bez okazji(...)rybne smakują po prostu wyśmienicie. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, dlatego warto pomyśleć o skorzystaniu z tego przepisu na kotlety rybne. Przyznam, że ja i moja rodzinka jesteśmy fanami ryb w każdej postaci, więc takie kotlety rybne bardzo nam zasmakowały. Robię je bardzo często, ponieważ jest to także super pomysł na obiad. Takie kotleciki z pewnością zasmakują nie tylko

Danka Pichci
Pstrąg lub łosoś z kaparami 43

Pstrąg tęczowy łososiowy z kaparami . Można tak przyrządzić pstrąga, łososia lub troć. Płat ryby oczyścić. Skórkę oczyścić z łusek, wyciągnąć ości. Opłukać, osuszyć. Pokroić na w miarę równe kawałki. Na patelni rozgrzać 50 g masła z 2 łyżkami oliwy. Kłaść rybę na patelni skórą do dołu. Oprószyć rybę solą (gdy leży już na patelni). Smażyć około 3 – 4 minut(...)skórka się zrumieni. Odwrócić rybę skórką do góry i smażyć około 1,5 minuty. Zdjąć rybę z ognia i trzymać w cieple. Na pozostałe na patelni masło wrzucić kapary i przesmażyć. Dodać skórkę cytrynową oraz sok z cytryny, zamieszać i chwilę smażyć. Doprawić do smaku solą i cukrem. Dodać natkę pietruszki i wymieszać. Na talerzu ułożyć rybę i polać sosem

królestwo garów
Szczupak smażony w panierce 35

Niezależnie od miejsca naszego zamieszkania powinniśmy jeść dużo ryb. Filet ze szczupaka usmażony w panierce zachwyci smakiem i małych i dużych  Co potrzeba: Filety ze szczupaka bez skóry, 1 jajko, Bułka tarta, Mąka pszenna, sól, Pieprz, Olej rzepakowy Wykonanie: Do osobnych misek dajemy jajko, mąkę i bułkę tartą. Filety ze szczupaka płuczemy, osączamy z wody, kroimy na kawałki(...)odpowiadają wielkością, posypujemy solą i pieprzem z jednej strony, panierujemy w mące, roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Przy większej ilości fileta będziecie potrzebowali więcej jajek. Tak przygotowaną rybę smażymy na patelni na rozgrzanym oleju. Oleju powinno być na patelni sporo, żeby ryba się dobrze smażyła, a nie przypalała. Rybę smażymy na rumiano najpierw z jednej strony, następnie odwracamy

Bułka z Chlebem
CO ROBIĆ NA MYKONOS? GDZIE JEŚĆ? CO ZWIEDZAĆ? GDZIE PLAŻOWAĆ? 47

wodne taksówki. Jest to też miejsce w samiutkim centrum, z którego wchodzimy do białego miasteczka. Nie na uboczu, w samym centrum. Rankiem można tu spotkać rybaków z sieciami pełnymi ryb oraz rolników ze świeżymi warzywami i owocami. Gdy są ryby – jest i całe mnóstwo ptaków, krążących nad głowami – nie jest to absolutnie groźne, a wygląda przepięknie(...)zrobić Łukaszowi. To właśnie w jego okolicach możecie poszukać pelikana, mieszkańca miasteczka, który nazywa się Petros – to niezwykły mieszkaniec Starego miasta, który w ciągu dnia spaceruje uliczkami w poszukiwaniu ryb. Ze starego portu odpływają też statki wycieczkowe, m.in. na Delos, na którą i my popłynęliśmy. PRZYSTAŃ JACHTOWA Znajduje się ona w pobliżu Starego Portu – cumują tam zarówno stare

Ostra na Słodko
Pieczony pstrąg w pomidorach w 20 minut 62

Pyszny, soczysty, upieczony w całości pstrąg w pomidorach z dodatkiem bazylii. Przepis na tą rybę jest niezwykle prosty i łatwy w przygotowaniu. Pieczony pstrąg w pomidorach nabierze swojego aromatu dzięki przygotowanej paście pomidorowej z dużą ilością świeżej bazylii. Najczęściej decydujemy się na zjedzenie pstrąg będą w górach, to właśnie stamtąd wywodzi się ta ryba. Zamieszkująca górskie potoki z czystą wodą(...)zmniejszamy maksymalnie ogień i dusimy jeszcze przez około 10 minut. W tym czasie większość płynu powinna odparować.Na chwilę przed końcem duszenia do sosu pomidorowego dodajemy drobno posiekaną bazylię. Rybę w środku wypełniamy pomidorami i pozostałą część kładziemy na wierzchu. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut. Po tym czasie ryba powinna być upieczona, mięso

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Co jeść po zawale 54

około 2 litrów, przy czym głównie powinna być to woda o niskiej zawartości sodu. Dieta po zawale serca powinna zawierać warzywa (przede wszystkim surowe), produkty pełnoziarniste i tłuste ryby. Te pokarmy są korzystne dla serca. Ograniczyć natomiast trzeba przetworzoną żywność oraz produkty o wysokiej zawartości tłuszczu, cukru, soli i konserwantów.  Dieta kardiologiczna dla osób po zawale serca. Produkty(...)oraz pieczywa cukierniczego (np. chałka, słodkie bułki), białego ryżu makaronów z mąki pszennej i drobnych makaronów, płatków błyskawicznych, gotowych słodzonych mieszanek musli, gotowych ciast i ciasteczek. Mięso, wędliny i ryby po zawale - co jeść po zawale Tłuste ryby zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, które mają właściwości przeciwzapalne i są dobre dla serca. Wskazany jest też w umiarkowanych ilościach

Cztery Fajery
Dorsz pieczony z cukinią i cebulą 47

Dziś przy piątku zapraszam na bardzo prosty i szybki pomysł z rybą w roli głównej. Naszym bohaterem jest przepyszny dorsz, a przepis na niego powstał w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie. Jak zapewne wiesz, uważam, że ryby są smaczne same w sobie, dlatego staram się przygotowywać je z minimalną ilością dodatków. Uwielbiam też ryby pieczone, bo nie są zbyt(...)kaloryczne i zachowują cały swój smak. Moja dzisiejsza inspiracja to dorsz pieczony z cukinią i cebulą. Do ryby możemy podać ziemniaki gotowane na parze, polane stopionym masłem lub oliwą z oliwek. Takie duet będzie na pewno idealnym obiadem lub ciepłą kolacją. KLIKNIJ I CZYTAJ DALEJ

Kulinarne przygody Gatity
Klopsiki rybne w zalewie 61

filetów rybnych (u mnie filety z morszczuka) 1 cebula 1 łyżeczka masła 1 czerstwa bułka + ok pół szklanki mleka 1 jajko 1 łyżeczka majeranku 2 łyżeczki przyprawy do ryby sól i pieprz – do smaku 1 szklanka bułki tartej olej do smażenia Zalewa: 3 szklanki wody 1 szklanka octu 1 cebula 1 mała marchewka (lub pół dużej) 5 łyżek(...)cukru 1 łyżka soli 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka ziaren gorczycy         *** Rybę myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki *** *** Czerstwą bułkę namaczamy w mleku. Cebulę kroimy na kawałki i podsmażamy na łyżce masła *** *** Rybę mielimy lub drobno siekamy w malakserze wraz z podsmażoną cebulką i odciśniętą z mleka bułką *** *** Do ryby dodajemy

Blog z Apetytem