ryby - 22088 przepisów (strona:144/1473)

CHRUPIĄCY KURCZAK PIECZONY Z GRANATEM I SEZAMEM plus RECENZJA PIEKARNIKA ELECTROLUX 700 SenseCook EOE7C31X 136

wnętrzu, dzięki czemu jedzenie jest idealnie wypieczone na zewnątrz i soczyste w środku.  Termosonda  najbardziej przydaje się   oczywiście  do pieczenia mięsa czy ryb - dzięki kontroli temperatury piekarnik wyłącza się,  kiedy potrawa osiągnie odpowiednią temperaturę, co sprawia, że nie wysusza się  ona i zachowuje  swoją soczystość .  Piekarnik jest bardzo nowoczesny(...)temperatury i czasu oraz wybór programów automatycznych. Dodatkowo znajdziemy tu zaprogramowane dla różnych rodzajów potraw ustawienia, co bardzo ułatwia korzystanie z piekarnika.  Bardzo fajną opcją jest t ryb szybkiego nagrzewania piekarnika, co pozwala o 40% skrócić czas przygotowania piekarnika do pracy w wymaganej temperaturze. Piekarnik nagrzewa się równomiernie, co sprawia, ze również potrawa jest równomiernie

Słodko-Słony Świat Ilony
PSTRĄG Z GRILLA + FILMIK 76

Dzisiaj przepis na pstrąga z grilla z masłem i lubczykiem. Ryba wyszła bardzo smaczna. Polecam. SKŁADNIKI :  2 pstrągi 3 gałązki lubczyku 2 ząbki czosnku 50 g masła sól do smaku(...)PRZYGOTOWANIE : Pstrągi myjemy i osuszamy. Masło mieszamy z posiekanym lubczykiem, przeciśniętym czosnkiem i solą. Ryby nacieramy od strony brzucha masłem i dokładnie skórę. Odkładamy na 10 minut do lodówki aby naszły przyprawami. Grilujemy od razu lub ryby zawijamy w folię aluminiową i grillujemy później. Gdybyśmy ryby grilowali bez foli, należy je polać dodatkowo oliwą aby skórka nieprzywarta

Kulinarne Fantazje Marioli
Menu na tydzień: Pomysły na zdrowy lunch ze słoika 105

orzechowa komosa. Zobacz przepis Wtorek: Sałatka z soczewicy, pieczonego łososia i szparagów Oryginalnie był to przepis na fettucine z wędzonym łososiem i szparagami, ale postanowiliśmy zrezygnować z makaronu, a rybę wędzoną zastąpić rybą pieczoną. Bazę sałatki stanowi czerwona soczewica, zdrowa i mało kaloryczna. Łososia (koniecznie morskiego) upiekliśmy w super prostej, ale świetnej marynacie. Do tego szparagi, które jak zawsze(...)szalenie ułatwia przygotowywanie kilku dań jednego dnia. My gotowaliśmy w taki sposób, że zamacerowaliśmy kaczkę – filety zostały właściwie tylko doprawione solą i pieprzem, zrobiliśmy glazurę do kurczaka i ryby. W czasie kiedy mięso leżało w marynacie (łosoś trafił do niej na samym końcu, bo jak to ryba, nie potrzebuje długiego leżakowania w marynacie) ugotowaliśmy kaszę, makaron, soczewicę i makaron

Niedzielny kucharz
Sushi krok po kroku 217

Sushi to potrawa japońska złożona z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym oraz najróżniejszych dodatków w postaci owoców morza, wodorostów nori, kawałków ryb, warzyw, tofu, i ziarna sezamowego. W ostatnich latach sushi stało się bardzo popularne. Powstaje coraz więcej lokali serwujących te smakołyki, ale coraz chętniej przygotowujemy je w domu. W produkty do sushi możemy zaopatrzyć się w specjalistycznych sklepach(...)przepyszne, ale różnią się od siebie wyglądem i smakiem. TEMAKI - rolka zwijana na kształt rożka; SUSHI - kulka ryżu otoczona tasiemką z wodorostów, wypełniona rybą lub owocami morza; NIGIRI - wałeczek ryżu, na który nałożony jest kawałek ryby z wodorostem w środku; SASHIMI - Platy surowej ryby podawane z wasabi i imbirem; FUTOMAKI - duża rolka, często z dodatkiem grzybów, mało ryżu

Życie zaczyna się w kuchni
Zapiekanka z dorsza i fenkułu 164

śmietany 18 % gęstej 1 cebula 2 jajka 100 g jogurtu greckiego sól, pieprz przyprawa do ryb płatki chili olej rzepakowy Filety z dorsza posypuję solą , pieprzem, przyprawą do ryb i odstawiam na 30 minut. Ziemniaki ugotowane kroję w plastry. Przekładam do naczynia do zapiekania, posypuje solą, pieprzem, płatkami chili. W misce mieszam śmietanę, jogurt, jajka, sól, pieprz(...)fenkuł bez zielonych części. Chwile dusze na patelni i doprawiam.  Groszek przelewam gorącą wodą. Na ziemniaki wykładam fenkuł, potem wylewam masę śmietanową, na to groszek zielony, układam kawałki ryby, posypuje je startym serem, i na wierzch układam zielone części pokrojone fenkułu. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni. Wstawiam naczynie i zmniejszam na 180 stopni i piekę

wesoła kuchnia
Ryba z sosem kawowym 105

zaparzoną w 100 ml wrzątku kawę razem z fusami. Dokładnie wymieszać, dodać sól i sok z cytryny. Dusić na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Ryba : Składniki : - około 500 g dowolnych filetów z ryby ( miałem tilapię ), - pieprz cytrynowy, - sól, - olej do smażenia. Wykonanie : Rybę posypać solą i pieprzem cytrynowym. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć rybę na złoto. Gotową

Przepisy Mikołaja
Łupacz zapiekany w jogurcie 131

Jest to pyszne danie kuchni hinduskiej. Polecam delikatną rybę na obiad czy wczesną kolację. Ryby w naszym domu to podstawa, a Wy jadacie ryby? warto bo są skarbnicą kwasów omega 3, niezbędnych dla naszego organizmu. Polecam łupacza bo ryba jest pyszna z cebulą i jogurtem. Zapiekany łupacz w jogurcie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Babka z ryby 94

normalne”, oczywiste, a niektóre zaskakujące. Jednym z takich dań jest babka z ryby znaleziona w Jak gotować Marii Disslowej, książce z okresu dwudziestolecia międzywojennego. 500 g filetów z ryby, 60 g masła, 1 cebula, 60 g tartej bułki, 30 g kaparów, 4 filety anchois, 100 ml gęstej śmietany 18%, kilka gałązek natki pietruszki, skórka otarta z 1/2 cytryny(...)jajka, sól, pieprz świeżo mielony, masło do wysmarowania formy, bułka tarta do wysypania formy, Formę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Cebulę pokroić w kostkę. Rybę pokroić w nieduże kawałki. Rybę z cebulą poddusić na maśle. Dusić około 10 minut. Rybę przestudzić. Dodać do niej bułkę tartą, pokrojoną natkę pietruszki (z łodyżkami), anchois, śmietanę i skórkę cytrynową. Wymieszać

królestwo garów
Słodkie rybne pierogi z Bersuhl – Crossroads Inn 154

Łososia umyć, oddzielić mięso od skóry. Sprawdzić czy nie ma ości. Rybę pokroić w trójkąty o wymiarach mniej więcej 3x3x5. 2. MARYNATA (5 min) Składniki marynaty dodać na patelnię, wymieszać. Podgrzać i gotować do uzyskania gęstej marynaty. Odstawić do wystygnięcia. 3. MARYNOWANIE (1 + 20 min) Kawałki ryby obtoczyć w marynacie, zostawić na 20 min w lodówce. 4. CIASTO(...)Przykryć ogrzaną, szklaną miską, zostawić na 20 min. 5. FORMOWANIE PIEROGÓW (20 min) Ciasto cienko rozwałkować (na ok. 2 mm), wyciąć trójkąty o 1cm większe z każdej niż kawałki ryby. Ułożyć rybę na jednym trójkącie. Przykryć drugim, posmarowanym od wewnątrz wodą dla lepszego sklejenia. Docisnąć na rogach. Zrobić szlaczek zębami widelca. 6. PIECZENIE (25 min) Przełożyć pierogi na blachę

Nerds Kitchen
PIECZONE WARZYWA Z SOSEM CZOSNKOWYM 132

Pieczone warzywa są genialnym pomysłem na wegetariański obiad, zdrowy lunch do pracy czy smaczną kolację. Nieodłączny element takich warzyw jest fantastyczny, domowy sos czosnkowy - nie znam

W kuchni Karmel-itki
Dorsz na parze w indyjskim sosie i pak-choi 121

parze w aromatycznym sosie kokosowym na indyjską nutę z dodatkiem pak-choi. Lekki, pyszny i dietetyczny obiad dla miłośników ryb i dbających o linię. Obiad z serii błyskawicznych. Rybę dusisz w parowniku równocześnie z kapustą dosłownie 6 minut. W międzyczasie pozostaje przygotowanie sosu i wyłożenie obiadu. Sos smakuje absolutnie obłędnie, bardzo polecam! Składniki na 4 porcje: 200 g ryżu(...)trzymać na małym ogniu przez 10 minut, do lekkiego zagęszczenia. W oryginalnym przepisie widnieje 60 g cukru, dlatego dodawaj i kosztuj. Dla mnie ilość 3 łyżeczek była optymalna filety ryby opłukać, wysuszyć, oprószyć solą, ewentualnie pokroić na porcje, dostosować wielkością do wymiarów koszyka bambusowego. Kapustę pok-choi przekroić na pół w dolnym koszyku ułożyć na podziurkowanym pergaminie kawałki ryby

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wtorek: Sushi bez zawijania, czyli sushi bowl 113

gdzieś w dolinie Mekongu, na zalewowych terenach, obsadzanych ryżem, w sąsiedztwie rzeki powstał sposób przechowywania ryb, zasypanych ugotowanym ryżem. Odcięta od powietrza, będąc w kontakcie z fermentującym ryżem, ryba mogła być przechowywana przez rok. Musiała mieć wtedy niezły zapaszek. Marynowaną rybę zjadano, a ryż szedł do kosza. Dopiero kiedy sposób przechowywania ryb trafił do Japonii ryż znalazł zupełnie(...)dodatkiem są glony nori. Danie spokojnie bez nich się obędzie, ale ich obecność wzmacnia smak, wnosząc delikatny zapach i posmak morza. Sushi bowl możecie zrobić z krewetkami, pieczonym łososiem, rybą maślaną, wędzonym łososiem, a nawet pstrągiem. Ważnym elementem dania jest biała rzodkiew – świetnie sprawdzi się też czarna rzepa, lekko pikantna, która zastępuje w sushi bowl chrzan wasabi. Oczywiście możecie

Niedzielny kucharz
CIASTO UCIERANE Z GRUSZKĄ, JABŁKIEM I CYNAMONEM 160

   Ciasto ucierane zawsze wychodzi, z ręką na sercu mogę to powiedzieć. Chyba jeszcze nigdy nie wyszedł mi zakalec! Ponadto jest niezwykle "elastyczne", można dodać

W kuchni Karmel-itki
ROLADKI NALEŚNIKOWE ZE SZPINAKIEM, ŁOSOSIEM I SERKIEM 131

Ta przystawka zachwyciła mnie podczas imprezy sylwestrowej w jednej z restauracji. Wiadomo, że wyglądała zdecydowanie lepiej i zapewne lepiej smakowała, jednakże postanowiłam ją odtworzyć i zaserwować

W kuchni Karmel-itki
COLD BREW GREEN TEA 135

Cold brew green tea, brzmi dość tajemniczo i z angielska, ale to nic innego jak zielona herbata "parzona" na zimno. Wymaga więcej czasu niż taka, zalewana

W kuchni Karmel-itki