ryby - 22566 przepisów (strona:150/1505)

DORSZ Z PIECA, Z MASŁEM CZOSNKOWYM 185

dietetyczny obiad. U mnie wersji z masłem czosnkowym- pychota. Taki obiad sam się robi... ;- U mnie był to dorsz- czarny + polędwica z dorsza, ale można wykorzystać dowolną rybę. Składniki: - kawałki świeżej ryby, po ok.200g na osobę - 1 cytryna - sól - świeże lub suszone oregano + masło czosnkowe , ziołowe, itp Rybę dokładnie umyć, osuszyć. Ułożyć na blasze lub w naczyniu żaroodpornym. Oprószyć(...)smarowałam). Blachę lub naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec ok.15 minut na termoobiegu lub grillu z cyrkulacją powietrza. Blachę wystawić z piekarnika, na każdym kawałku ryby rozsmarować plaster masła czosnkowego, ziołowego, itp. U mnie czosnkowe z dużą ilością natki pietruszki. Podawać z dowolnymi jarzynami, ryżem, itp. U mnie sezonowo - ryba ze szparagami. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Pulpety rybne w sosie koperkowym 131

kolejne kulki, możecie być tego pewni ;)  Jeśli chodzi o rybę to macie tu pełną dowolność, wybierzcie tę która jest waszą ulubioną. propozycja podania pulpetów również może mieć szeroki wachlarz dodatków od ziemniaków po ryż, kluseczki czy świeżą bułeczkę. Ze wszystkim smakują wybornie ;) Składniki: 500 gram ryby, waszej ulubionej 1 łyżka czubata mąki ryżowej 1 jajko 1 szalotka(...)łyżka mąki pszennej Przygotowanie : Obieramy i ścieramy na tarce marchewkę i pietruszkę, dodajemy ziele angielskie, listek laurowy  i szczyptę soli, zalewam wodą. Gotujemy 30 minut.  Filety z ryby oczyszczamy ze skóry i ości jeśli posiadają. Przepuszczamy przez maszynkę lub kroimy w drobną kostkę. Ja wybrałam opcję krojenia. Przekładamy do miski, dodajemy jajko, mąkę, sól, pieprz, dużo koperku

Życie zaczyna się w kuchni
DROŻDŻOWE ŚLIMAKI Z CYNAMONEM JAK CINAMMON ROLLS 190

   Ten przepis to prawdziwy klasyk. Przepis, jak i same bułeczki. Przecież każdy zna słynne, pachnące i ciepłe bułeczki cinnamon rolls, które od lat cieszą

W kuchni Karmel-itki
PUDDING CHLEBOWY Z GRUSZKĄ, CZEKOLADĄ I ORZECHAMI 148

   Każdy z nas wie lub chociaż słyszał, jak ważne jest śniadanie. Przez wiele lat unikałam śniadań, jakoś nie miała "weny" na ich jedzenie, a

W kuchni Karmel-itki
ETON MESS Z MALINAMI 153

      ETON MESS, czyli słodki bałagan. To w sumie tak samo, jak ze mną - z jednej strony słodka (i skromna do tego), z

W kuchni Karmel-itki
Targi z jedzeniem w Barcelonie, czyli polecam dobre miejsca 186

filmik – kręcony prosto telefonem.   Prawda, że cudowny jest taki widok świeżych ryb ? Do wyboru, do koloru wręcz można by było powiedzieć i taka jest prawda. Chcesz rybę ? Wybierasz, pokazujesz którą, a sprzedawca wg twoich słów ją filetuje, zdejmuje z niej skórę, patroszy .. ale też może, wiedząc do czego chcesz rybę wykorzystać, powiedzieć: STOP ! ta ryba się(...)pomagają jak potrafią, są prawdziwymi doradcami w zakresie zakupów na ich stoisku. Czy kiedykolwiek sprzedawca w Polsce Cię zapytał do czego potrzebujesz daną rybę / mięso ? Mi się to w zwykłych sklepach nie zdarzyło. Dobra zostawmy ryby, zobaczmy co się dzieje na stoisku z wędlinami. Proszę, wszystko pięknie, równiutko poukładane, wiszące szynki, fuety. Szczerze, miałam ochotę sięgnąć po każdy produkt

Kuchnia na wzgórzu
Zwyczajna zupa rybna – rosolnik; zupa ogórkowa 144

Mołochowiec, do przygotowania zup rybnych nie powinno używać się marchewki „Do takich zup bierze się białą włoszczyznę (wszystko oprócz marchwi), cebulę, pęczek zieleni, pieprz i liście bobkowe” . 800 g ryby – głowy, kręgosłup, lub całe rybki, 1 – 2 pietruszki, kawałek selera, cebula, pieprz(...)czarny ziarnisty, 1 – 2 liście laurowe, 300 ml kwasu z ogórków kiszonych, 6 ogórków kiszonych, 1 łyżka mąki pszennej, 150 ml śmietany 18 %, natka pietruszki lub koperek, Obraną włoszczyznę, ryby, przyprawy włożyć do garnka, zalać zimna wodą (tylko tak, aby przykryć). Gotować do rozgotowania ryb. Przecedzić. Ogórki obrać ze skórki, pokroić w cienkie plasterki. Mąkę rozmieszać w niewielkiej

królestwo garów
Zupa rybna 155

theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: głowy ryb pozostałe po filetowaniu (u mnie dorsz, flądra)   marchewka kawałek selera kostka rosołowa łyżka przyprawy do ryb ziele angielskie pieprz puszka pomidorów bez skórki cebula 3-4 ziemniaki ząbek czosnku łyżeczka masła łyżka koncentratu pomidorowego Rybie głowy dokładnie myjemy, osuwamy gałki oczne. Głowy umieszczamy w garnku(...)cebulkę. Gdy się zeszkli dodajemy pomidory i sok z puszki. Smażymy ok 5 minut. Z garnka usuwany rybę. Do powstałego wywaru dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Po chwili dodajemy podsmażone warzywa oraz koncentrat pomidorowy. Całość zagotowujemy i doprawiamy do smaku. Ugotowane ryby obieramy z mięsa i dekorujemy zupę na talerzu. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Pasta z wędzonej makreli 203

dekorowaniu potraw. Makrelę dokładnie obieramy ze skóry i pozbawiamy ją ości. Rozgniatamy rybę widelcem – nie blendujcie jej, pozwólcie zachować kawałkom wędzonego mięsa ich kształt i teksturę. Mieszamy rozdrobnioną rybę ze smarownym serkiem twarogowym, majonezem, sokiem z cytryny i cytrynową skórką. Dodajemy dwie łyżeczki chrzanu, usiekaną na mgiełkę natkę pietruszki. Próbujemy – dosalamy i dopieprzamy do smaku. Gotową pastę przekładamy do ozdobnej(...)natki i kawałeczkami cytrynowej skórki. Pastę przechowujemy w lodówce – wyjmujemy ją na 20-30 minut przed podaniem, żeby smaki mogły się rozwinąć. SKŁADNIKI 200g makreli wędzonej (waga po oczyszczeniu ryby ze skóry i ości) 100g smarownego serka twarogowego 1 pełna łyżka majonezu (30g) 2 łyżeczki chrzanu tartego ze słoika (20g) 1-2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka skórki

Karo in the Kitchen
TARTA Z GROSZKIEM I KIEŁBASĄ 135

   W ramach odskoczni od tylu przepisów na słodkości, które ostatnio pojawiły się na blogu, proponuję wypiek wytrawny. Tarta z groszkiem i kiełbasą, o której

W kuchni Karmel-itki
Miruna po japońsku na ostro 180

Obowiązkowa od dziś na każdej domowej imprezie ryba po japońsku. Jadłam już wcześniej ale sama robiłam ją  po raz pierwszy. Smaki dopasowałam typowo pod nasz gust - czyli więcej keczupu i octu. 700 g miruny patagońskiej bez skóry Sól Pieprz Ciasto do ryby: 1 szklanka mąki 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki wody niegazowanej 1 jajko Zalewa(...)oleju 2 łyżki cukru 4 łyżki pikantnego keczupu 190 g koncentratu pomidorowego (mały słoiczek) 1 łyżeczka soli Dodatkowo: 1 czerwona papryka 10 ogórków korniszonów (średniej wielkości) 1 duża cebula Rybę wcześniej rozmrozić i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na mniejsze kawałki i przyprawić solą i pieprzem. Odstawić na jakiś czas do lodówki. Składniki na ciasto dokładnie wymieszać lub zmiksować mikserem. Każdy

VioletoweKucharzenie
Domowe oliwy smakowe 121

liściem laurowym i zielem angielskim (używana przeważnie do mięs) - z jałowcem (używana do mięs) - z majerankiem (używana do mięs, do marynowania kaczki itp. ) - z bazylią (używana do mięs, ryb, sałatek, makaronów, smażenia wytrawnych naleśników itp.) - z oregano (używana do sałatek, pomidorów, do sosów,makaronów, mięs, itp.) - z tymiankiem (do ryb, mięs itp.) - z kolendrą (używana do wielu dań(...)mięsnych itp.) - z mieszanką ziół prowansalskich (używana do makaronów, do sosów, mięs, ryb, omletów ,itp.) Cytrynowa oliwa z oliwek Składniki: 3/4 szklanki oliwy z oliwek extra virgin  skórka z 1 cytryny (bez białej części) Sposób przygotowania: Cytrynę dokładnie szorujemy i wyparzamy wrzątkiem, obieramy skórkę.  Oliwę wlewamy do rondelka i lekko podgrzewamy dodajemy skórkę z cytryny. Gotujemy

The Slow Life Wife
PTYSIE Z KREMEM KOKOSOWYM 162

   Ptysie wielu osobom kojarzą się z czymś trudnym i skomplikowanym - podobnie miałam np. z domową roladą. Jednak po pierwszej próbie okazuje się, że to

W kuchni Karmel-itki
Skrei - zimowy dorsz z Norwegii 158

wybitnej ryby samo w sobie jest super smaczne. Składniki: 400 g norweskiego dorsza skrei`a sól, pieprz olej tymianek suszony i świeży masło Wykonanie: rybę umyć, osuszyć i pokroić na porcje przygotowane kawałki ryby posolić, oprószyć pieprzem, obsypać suszonym tymiankiem i odstawić przynajmniej na kwadrans smażyć na mocno rozgrzanym oleju, najpierw od strony skóry, następnie odwrócić rybę(...)intensywnie obsmażyć z drugiej stony. Mojego dorsza musiałam obsmażyć z czterech stron, bo kawałki były wyjątkowo grube. Zmniejszyć ogień, patelnię przykryć pokrywką, dołożyć gałązkę tymianku i zostawić rybę następne kilka minut, by doszła  przed podaniem na patelnię dołożyć łyżkę zimnego masła, które ładnie zagęści powstały sosik

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!