ryby - 22566 przepisów (strona:156/1505)

Karp smażony z sosem szarym 172

Miłym akcentem w tej potrawie jest sos szary, słodko-kwaskowy o piernikowej nucie. Rybę polewamy gorącym sosem lub podajemy osobno w dzbanuszku. Potrawę przygotowałam w kuchni Regionalnych Smaków, aby propagować tradycyjne polskie przepisy. Składniki: 8 dzwonków karpia kilka łyżek mąki i bułki tartej do panierowania ryby sok z cytryny sól i pieprz olej lub masło klarowane do smażenia(...)wytrawnego wina 1,5 łyżki miodu sok z 1 małej cytryny 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika 3 łyżki płatków migdałowych 3 łyżki rodzynek sól do smaku Przygotowanie karpia: Rybę skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Odstawić na godzinę do lodówki. Następnie panierować rybę w mące wymieszanej z bułką tartą. Smażyć karpia na złoty kolor. Po zdjęciu

Codziennik Kuchenny
Ryba w cebuli i pomidorach babci Basi 149

NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz…, Kolejne dietetyczne danie . Ryba w cebuli i pomidorach. Składniki dla jednej osoby: 20 dag fileta z chudej ryby, najlepiej dorsza. 1 pomidor, 1 cebula, szczypta soli, szczypta pieprzu. Sposób przygotowania : 1 . Rybę myję i osuszam . Pomidor i obraną cebulę tnę(...)cienkie plasterki. 2 Rybę doprawiam solą i pieprzem. 3. Na patelni kładę : kilka plasterków pomidora oraz krążki cebuli, potem rybę, a na niej znów cebulę i resztę pomidora.   4. Na patelnię wlewamy wody ok. 0,5 szklanki ( ilość uzależniona od wielkości patelni., uważać ,żeby się nie przypaliło !) Patelnię przykrywam pokrywką . Ryba z warzywami powinna dusić się

Pysznosci Babci Basi
Karaś z patelni i "Jeździec miedziany" 180

się - od kilkunastu godzin mamy jesień! Z tej okazji proponuję aromatyczne danie z karasia, smacznej ryby słodkowodnej z rodziny karpiowatych. A do niej pomidory na pożegnanie lata. Uwielbiam ryby, nawet słodkowodne, mimo że mają sporo ości i trzeba się trochę natrudzić przy ich wyjmowaniu podczas jedzenia. Składniki : oprawiony karaś (u mnie z płetwą ogonową, bo ją uwielbiam(...)przysmażeniu) sól pieprz świeżo mielony czosnek suszony olej do smażenia Rano posypać rybę z wierzchu i od środka przyprawami. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin.  Na patelni rozgrzać olej i smażyć rybę po obu pod przykryciem do zrumienia i przysmażenia skóry. Podawać usmażoną i gorącą rybę z salsą pomidorową. ----- Podobne: Karp pieczony Pstrąg pieczony

Weekendy w domu i ogrodzie
Ryba w cieście z curry 117

Przepis bardzo prosty, a może raczej pomysł na rybę. Możecie wykorzystać każdy rodzaj ryby (filet bez ości). Podawać można z ziemniakami, ryżem, frytkami, pieczonymi ziemniakami. Do obiadu podałam surówkę z pora z marchewką  Na piątek idealne smaczne danie. Koniecznie spróbujcie. Składniki 700 g filetów z dorsza sól pieprz szczypta sumaku Rybę pokroić na kawałki i oprószyć solą, pieprzem(...)Wszystkie składniki dokładnie połączyć ze sobą. W przypadku, gdy ciasto będzie zbyt rzadkie należy dodać mąkę. Każdy kawałek ryby obtoczyć w cieście i  smażyć na rozgrzanym oleju. ryba w cieście z curry

O kuchni z uczuciem
JESIENNY DESER Z TAPIOKI 200

   Wspaniałepromienie wrześniowego słońca w ten pierwszy dzień jesieni - tak Poznań wita złocisto-brązową pannę, zwiastun opadających liści i nadchodzacej deszczowej aury. Nie lubię, ale

W kuchni Karmel-itki
Morszczuk w sosie kokosowym 144

cytrynowej 2 cm imbiru 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżeczka sosu ostrygowego 2 łyżeczki wiórków kokosowych Przygotowanie: Czosnek kroimy w cienki plasterki. Morszczuka (lub inną rybę w filetach) kroimy w kawałki.  Kawałki ryby skrapiamy sokiem z 1 limonki i dodajemy plasterki czosnku.  Mleko kokosowe gotujemy na małym ogniu dodając cukier i sos ostrygowy, a potem(...)Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni, część dodajemy do sosu z mleka kokosowego, a część zostawiamy do dekoracji. Wszystko gotujemy  na małym ogniu,aż sos trochę zgęstnieje.  Rybę smażymy i dodajemy do sosu lub też można ją ugotować dodając do sosu z mleczka kokosowego. Ja wolę rybę usmażyć oddzielnie, a dopiero na końcu połączyć z sosem

Bon appetit mon amie
MUFINNKI Z MANDARYNKĄ 197

Jeżeli nie macie pomysłu na małe co nieco, muffinki sprawdzą się idealnie. Postanowiłam wykorzystać mandarynki w syropie, które kupiłam niedawno w jednym z marketów. Zastanawiając się

W kuchni Karmel-itki
Wielka Rybalizacja North Fish – warsztaty kulinarne 132

dużo raźniej ( nietylkopasta.pl , parowarfaceta.blogspot.com ). Warsztaty zaczęliśmy od przygotowywania ryby, wspólnie z szefem kuchni z hotelu Mazurkas. Przyznam szczerze, że było to jedno z najlepszych dań rybnych, jakie jadłam. Ryba w „szalonej wodzie”! Brzmi ciekawie? Więcej Wam zdradzę w momencie, kiedy przygotuję przepis na to danie, bo skradło mi podniebienie. Jedynie na zachętę, niżej znajdziecie zdjęcie Po wspólnej degustacji porozmawialiśmy(...)Poniosła mnie fantazja, a jury złapało się na haczyk Przed rozpoczęciem konkursu, każdy z blogerów losował główny składnik, na którego bazie miał przygotować danie. Oczywiście wśród składników pojawiły się ryby oraz owoce morza – modliłam się, aby nie dostać kalmarów, bo nigdy wcześniej ich nie przygotowywałam, no i wymodliłam, trafiłam na dobrze znanego i poczciwego łososia! Na samym początku oczywiście

Kuchnia Bazylii
Bacalhau com banana 119

zasadzie zrobiliśmy naszą wersję popularnej na Maderze Espada com banana. U nas ryba jest niedostępna, a warto posmakować połączenia ryby z bananem. Przy krojeniu ryby świetnie sprawdzają się nożyce od Fiskars . Lekkie, ostre, nie szarpiące mięsa. Idealne dla koneserów ryb. Składniki 500 g filetu z dorsza 2 banany 50 ml oleju 2 ząbki czosnku 2 jajka mąka

R'n'G Kitchen
KARP ZAPIEKANY Z KASZĄ I BAKALIAMI 98

cytryny. Jak farsz ostygnie wbijamy jajko i mieszamy. Filety z karpia tniemy na szerokie paski, doprawiamy i skrapiamy sokiem z cytryny aby ryba przeszła smakiem. Porcje karpia układamy w naczyniu do pieczenia, na wierzch każdego kawałka ryby kładziemy po porcji kaszy i kawału masła. Dociskamy lekko wszystko do ryby i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez(...)około 20 minut. Dzięki masłu, karp po upieczeniu stanie się soczysty.  Kawałki ryby układamy na talerzu, polewamy sosem i masłem z pieczenia. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
ryba w sosie slodko - kwaśnym na ziarnie orkiszu 171

cebule sok z cytryny 2ząbki czosnku 3-4 łyżki keczupu chilli do smaku sól,pieprz do smaku olej kokosowy ,lub inny do smażenia Wykonanie Umyć i osuszyć filety ryby i pokroić na kawałki. Skropić sokiem z cytryny ,posypać sola i pieprzem,odstawić na 20-30 minut. Cebulę obrana pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu. Do cebuli dodać ananasa(...)mieszając. Keczup wymieszać z syropem ananasowym i dodać do cebuli i kawałków ananasa. Dusić kilka minut do zgęstnienia sosu. Jajka rozbić z sola i pieprzem,namoczyć w nich kawałki ryby ,obtoczyć w panierce panko ,usmażyć na złoty kolor. Gotową rybę przełożyć do salaterki ,zalać sosem i odstawić do przegryzienia smaków na około 2 godziny. Przed podaniem podgrzać .u mnie

w mojej kuchni
Pstrąg po bieszczadzku z grilla 141

oliwie, oliwa, 1 cytryna, sól, garść zrębków bukowych Pstrąga wypatroszyć, oczyścić, umyć, osuszyć. Czosnek niedźwiedzi wymieszać z 1/2 łyżeczki soku z cytryny. Włożyć do środka ryby, spiąć wykałaczkami. Rybę skropić oliwą. Ułożyć rybę na rozgrzanym grillu (w moim przypadku na aluminiowym ruszcie COBB z teflonu, jeżeli mamy inny grill na tacce aluminiowej). Grillować pod przykryciem około 10 minut, następnie(...)rybę odwrócić na drugą stronę, a do węgli dorzucić garść zrębków bukowych.  Grillować kolejne 10 minut pod przykryciem. Aby sprawdzić czy ryba jest upieczona należy metalowym szpikulcem ją nakłuć. Jeżeli szpikulec wyjęty po 10 sekundach będzie ciepły oznacza, że ryba jest gotowa. Przed podaniem oprószyć solą. Użyłam grilla turystycznego COBB

królestwo garów
pieczony maślany szczupakowy sandwicz 160

pieczony maślany szczupak  Pieczona ryba przesycona aromatem masła i pietruszki to doskonała propozycja na zdrowy i smaczny posiłek. składniki  na danie dla czterech osób 800 g filetów ze szczupaka ( bez skóry) pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku sok  z jednej cytryny 4 łyżki masła sól, pieprz dodatkowo folia aluminiowa do pieczenia(...)sokiem z cytryny i odkładamy na godzinę w chłodne miejsce. Filet wyjmujemy z lodówki, układamy go, skórą do dołu, na arkuszu aluminiowej folii ( przesmarowanej drobiną stopionego masła). Teraz płat ryby smarujemy masłem, rozkładamy na nim równomiernie drobno posiekany czosnek i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Na tak przygotowany filet kładziemy drugi kawałek ryby ( tym razem skórą do góry), smarując

Miód i pieprz
Mintaj pływajacy w porach 149

smaku szczypta gałki muszkatołowej masło do posmarowania formy natka pietruszki do posypania Sposób wykonania: Fileta z mintaja rozmrażamy, dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym z nadmiaru wody, oprószamy przyprawą do ryb oraz pieprzem cytrynowym z każdej strony. Naczynie żaroodporne smarujemy cieniutko masłem układamy na dnie rybę, posypujemy pokrojoną w kostkę papryką oraz porem, tak, aby ryba była w całości przykryta. Posypujemy(...)solą. Sos: Jajka ubijamy ze śmietanką doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej, dodajemy starty ser na tarce jarzynowej i mieszamy, zalewamy rybę .Pieczemy w nagrzanym do 180*c piekarniku około 30 minut.Ciepłe danie posypujemy natką i podajemy z ziemniakami

Wanilia i Kardamon
Zioła w kuchni 240

zupy, kuchnia orientalna To wytrawna siostra popularnej bazylii. Ma charakterystyczny aromat anyżu i wyczuwalny cytrusowy charakter. Świetny dodatek do zup i innych dań kuchni azjatyckiej. Kolendra – warzywa, kuchnia wschodu, ryby Ma bardzo charakterystyczny smak – dla jednych będzie to gorycz, inny poczują słodki smak. Jest popularna w daniach azjatyckich, indyjskich, jednym słowem – wschód. Doskonale się sprawdzi także przy urozmaiceniu rodzimych(...)choćby tradycyjnej zupy pomidorowej. Melisa – warzywa, desery, ciasta, jagnięcina Ma pobudzający, cytrusowy zapach. Możemy używać jej do herbat i sałatek. Jest doskonałym dodatkiem do dań słodkich. Mięta – lemoniady, drinki, ryby, jagnięcina Mięta to nie tylko napoje i słodkości. Świetnie będzie współpracowała z mięsem, zwłaszcza z jagnięciną oraz rybami. Doskonale nadaje się również do greckiego sera. Oregano – makarony, kuchnia

MarcinChef

Proponowane wyszukiwania