Siedzę sobie przed komputerem, przeglądam oferty pracy, a w głowie kotłują się setki myśli. Czy jestem na właściwym miejscu, we właściwym czasie? Dlaczego
W kuchni Karmel-itkiMoja przygoda z batatami zaczęła się stosunkowo późno. Bo choć od ponad pięciu lat prowadzę tutejszą "kuchnię", to dopiero jakieś dwa i pół roku
W kuchni Karmel-itkiZrobił mi laptop psikusa. Zakolegował się z uciążliwym wirusem, który wkradł się w pliki systemowe i całkowicie rozbroił go od środka. Sam chciał
W kuchni Karmel-itkichociaż krztę masła, a nie tylko sztuczne aromaty. Oprócz tego rybę podamy z klasycznym sosem beurre blanc , (fr. białe masło), o którym Julia rozpisywała się w swojej książce. Sos pachnie winem i szalotką, ma cudowną kremową konsystencję i kolor kości słoniowej. Stanowi wprost idealny dodatek do delikatnych ryb (szczególnie o białym mięsie) oraz pieczonych warzyw. Dodatkowo(...)ości. Podziel na 2 porcje. Każdą skrop sokiem z cytryny i oprósz solą oraz pieprzem. Ciasto francuskie podziel na 4 porcje. Rozwałkuj na prostokąty trochę większe od kawałków ryby. Grubość ciasta powinna wynosić 3 - 5 mm. Dwa kawałki ciasta ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Nań rozłóż równomiernie szpinak, a na szpinak umieść łososia. Dodatkowo na każdym
Food SquareWielkim plusem upałów (tak, tak, one też mają swoje plusy) jest możliwość kombinowania, czym tu się ochłodzić. Domowe lody, koktajle, shake'i, kawy mrożone
W kuchni Karmel-itkiZa oknem upał, sezon truskawkowy w pełni, mleko kokosowe w lodówce, oczekujące na wykorzystanie. Dodaję te wszystkie okoliczności do siebie, stawiam wielki plus
W kuchni Karmel-itkiUwielbiam wspólne posiłki z Karmele-onem. Garnie się chłopak do kuchni, oj garnie. Ciągle powtarza mi, jak bardzo chce nauczyć się gotować, że mam
W kuchni Karmel-itkiBezapelacyjnie mamy lato. Już od samego rana żar leje się z nieba, sukienki zawładnęły szafą, a zimowa odzież, schowana gdzieś w głąb, została już
W kuchni Karmel-itkiukazał się napis "stek z miecznika", długo nie zastanawiając się wrzuciłam rybę do koszyka. Przyrządziłam go tak jak każdy stek, czyli z zachowaniem dwóch podstawowych zasad: minimalnizm w przyprawianiu oraz bardzo krótka obróbka termiczna , bo jak powszechnie wiadomo lepiej aby stek był niedosmażony niż przesmażony, co w przypadku ryb takich jak miecznik czy tuńczyk ma kolosalne znaczenie. Taka "przesmażona(...)ryba" nawet o 30 sekund (!) straci całą swoją fantastyczną strukturę i smak, zmieniając się w jeden wielki jałowy wiór. Wracając do samego miecznika, ryba jest cudowna! Ma jasne, zwarte mięso, o delikatnym smaku, nie potrzeba jej żadnych ziół ani aromatycznych sosów, jedynie kilka prostych dodatków wystarcza aby wydobyć z niej fantastyczny smak. W moim przypadku garść rukoli, pomidorki koktajlowe pieczone
DefinicjaSmakurozgrzewamy masło klarowane. Po chwili wrzucamy kawałki rybu i smażymy z czterech stron po około 30 sekund. Panierka będzie wtedy chrupiąca, a ryba w środku delikatna i soczysta. W przypadku dorsza należy uważać aby nie przesuszyć ryby, gdyż jest ona bardzo chuda i czasem kilka sekund decyduje o tym czy ryba będzie soczysta, czy sucha. Na talerzu przy pomocy(...)łyżki układamy małe porcje puree, a na nich układamy kawałki ryby. Można podawać z ulubionym sosem np. chrzanowym lub śmietanowym. Smacznego
DefinicjaSmakuNie ukrywam - uwielbiam desery. Zresztą nie tylko ja, Karmele-on mógłby jeść praktycznie wszystko na słodko, co i tak w niczym by
W kuchni Karmel-itkipomidorowy 2 szklanki wody 5 łyżek octu 1 łyżka cukru 4 łyżki keczupu 1 łyżeczka soli 1/2 szklanki oleju 1 cebula, ziele angielskie, liść laurowy około 1 kg usmażonej ryby Przygotowanie : Rybę smażymy w mące Do wody dolewamy ocet, wsypujemy sól, cukier, dodajemy przyprawy, gotujemy W gorącej zalewie mieszamy koncentrat i dodajemy olej, ponownie gotujemy Pokrojoną w piórka cebulę(...)wrzątkiem Usmażoną rybę układamy warstwami na przemian z cebulą , zalewamy przygotowaną zalewą. Najlepsza na drugi, trzeci dzień kiedy ryba przejdzie smakami zalewy. Zalewy starcza na około 1 kg usmażonej ryby
Proste PotrawyPrzez długi, długi czas nie mogłam przekonać się do kaszy jaglanej. Kiedy zaś to nastąpiło, wydawało mi się, że nie można jej jeść inaczej
W kuchni Karmel-itkiStragany wprost uginają się pod ciężarem cudownych, świeżych owoców i warzyw. Kroczę pomiędzy nimi tak uśmiechnięta, zupełnie jakbym zobaczyła kurę znoszącą złote jajka. Tak
W kuchni Karmel-itkiKażdy kawałek ryby przyprawić solą i pieprzem, a na sam koniec skropić sokiem z cytryny. Przygotowaną rybę odstawić na kilka godzin do lodówki, aby "przeszła" przyprawami. Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć folią aluminiową. Następnie na folii ułożyć kawałki dorsza. Na wierzch ryby położyć kawałki zimnego masła i cząstki cytryny. Całość posypać posiekanym koperkiem. Piec pod przykryciem około 20 minut(...)czas pieczenia zależy od wielkości ryby - im mniejsze kawałki, tym krótszy czas pieczenia
Ugotować