ryby - 22088 przepisów (strona:166/1473)

Dorada z masłem pietruszkowym 133

składniki dobrze się połączą. Z masła uformować wałek. Schłodzić. Dorady umyć, osuszyć. Natrzeć od środka i wewnątrz solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ryby wyjąć. Do środka każdej włożyć 2 -3 krążki masła pietruszkowego. Dorady ułożyć na ruszcie. Obłożyć dookoła warzywami (lub nie). Piec w 170C w termoobiegu(w 180C bez) przez(...)minut, w zależności od wielkości ryb. Podawać z upieczonymi warzywami i wybranymi dodatkami. U mnie to pieczona z rybą cukinia, sałatka ziemniaczana i sałatka pomidorowa z rukolą. Smacznego

Pełny talerz
Karp w migdałach 372

talerzu przygotować mąkę, na drugi wbić i roztrzepać jajo, na trzecim przygotować płatki migdałów. Na każdy kawałek karpia zetrzeć odrobinę skórki z cytryny (od strony mięsa). Następnie pierwszą partię ryby (4 kawałki) obtoczyć po kolei w mące, jajku, płatkach (w dalszym ciągu tylko od strony mięsa). Oliwę rozgrzać (ale nie za mocno) na patelni, włożyć rybę płatkami migdałowymi(...)śmietanki 30% 60 g masła skórka i sok z cytryny (sparzonej) Wywar rybny odcedzić, ponownie przelać do garnka i gotować do zmniejszenia objętości o połowę. Z patelni po smażeniu ryby usunąć pozostały olej i resztki płatków migdałowych, wsypać cukier i rodzynki. Gdy cukier zamieni się w złoty karmel (nie brązowy!) całość zalać winem, wymieszać. Odczekać kilka minut, aż rodzynki

Pełny talerz
Karp pieczony, faszerowany 551

udostępnionych przez prasę komunistyczną z lat 50-tych zeszłego stulecia okazuje się, że to właśnie wtedy nasz 'tradycyjny' karp pojawił się na naszych wigilijnych stołach. Więc choć karp, jako ryba znany był Polakom już w XII wieku i owszem był jadany na co dzień, to na stołach wigilijnych jako najważniejsze danie pojawił się dopiero jako 'remedium' braków na świąteczne zapotrzebowanie(...)latach 50-tych ubiegłego wieku. Ówczesny minister przemysłu: Hilary Minc wprowadził karpia do wigilijnego jadłospisu hasłem projektu: ''Karp na każdym polskim wigilijnym stole''. Był rybą tanią, łatwo dostępną, łatwą do hodowania i idealnie przyjął się we wczesnym PRL, zajmując miejsce królującego wcześniej na polskich stołach solonego śledzia. Łuska karpia, zostawiona na stole, miała symbolizować bogactwo dla całej rodziny. Musimy pamiętać

KreatywnePiny
TORT PORZECZKOWY Z MASĄ CUKROWĄ 188

Kto nie ryzykuje, ten nie ma. Nie poznaje tajemnic, nie zażywa świata. Nie uczy się nowych rzeczy. Idąc na studia obiecałam sobie, że nauczę się pracować

W kuchni Karmel-itki
SOMERSBY ROZKWITA NA WIOSNĘ! WEGAŃSKI DESER Z MUSEM Z MANGO. 249

Tak, tak, tak właśnie - Lord Somersby szaleje, częstując nowym, nietuzinkowym smakiem. Orzeźwiający, lekki, kuszący. Idealny na wiosnę!  Nie sądziłam, że połączenie bzu i limonki w

W kuchni Karmel-itki
MASA CUKROWA OD A DO Z 166

Do pewnego momentu masa cukrowa była dla mnie czymś, czego nie mogłam przeskoczyć. Sądziłam, że nigdy do tego nie dojdzie, by taki szaraczek jak ja nagle

W kuchni Karmel-itki
CIASTO PIETRUSZKOWE Z MASĄ JABŁKOWĄ 167

Są rzeczy względne i bezwzględne. Nie bawmy się w definicje. CIASTO PIETRUSZKOWE Z MASĄ JABŁKOWĄ /inspiracja: Magazyn Kuchnia ;/ 400g obranej i startej na dużych oczkach pietruszki

W kuchni Karmel-itki
BISZKOPT IDEALNY 171

Garść miłości, szczypta czułości, łyżeczka samozadowolenia, po szklance dobrej woli i radości. Wymieszać uśmiechem, przełożyć do przygotowanego uprzednio serca i wstawić w klatkę piersiową. Kuchnia + miłość

W kuchni Karmel-itki
Filety z karpia w delikatnie cebulowej panierce. Karp panierowany z cebulką. 848

posmak i smakuje jak najbardziej delikatna, wykwintna ryba. Polecam tak przygotowany karp jest doskonały na wigilijny wieczór i każdą inna kolację czy spotkanie z bliskimi :) Składniki - 0,5 kg filet z karpia ze skórką ( lub bez jak wolicie ) - 1 duża cebula - sól morska gruboziarnista,  domowa wegeta , lub ulubiona przyprawa do ryb - jajko, mąka, bułka tarta, prażona cebulka - masło(...)przy pomocy papierowych ręczniczków, usuwam ewentualne łuski i kroję na kawałki. Cebulę kroje w plastry. Osuszone filety posypuję z obu stron delikatnie solą morską i domową wegetą. Każdy kawałek ryby przekładam kawałkiem cebuli i odstawiam do lodówki co najmniej na dwie godziny ( najlepiej na całą noc ). Po tym czasie rybę panieruję. Najpierw w mące, potem w roztrzepanym jajku

Kuchnia z widokiem na ogród
PĄCZKI SMAŻONE 154

Pachnie na całej klatce schodowej. Pod 5-tką znowu coś się smaży. Zastanawiam się czasami, jak moi współlokatorzy ze mną wytrzymują. Jedna dziewczyna, ruda i złośliwa

W kuchni Karmel-itki
WARSTWOWA SAŁATKA Z WĘDZONĄ RYBĄ 1125

tutaj wędzona makrela, albo każda inna wędzona ryba. Sałatka robi się "praktycznie sama", nie wymaga ani dużo czasu, ani dużo pracy.  Myślę, że może ona być fajną alternatywą do popularnych i trochę oklepanych już sałatek z szynką czy kurczakiem.  Polecam gorąco!  Składniki: 150g obranej i rozdrobnionej wę dzonej ryby (u mnie dorsz) mała (200g) puszka kukurydzy(...)ryżu 4 pokrojone w paseczki ogórki konserwowe 2 ugotowane, starte na oczkach jajka majonez (ilość wg uznania) pieprz szczypiorek lub koperek Wykonanie:  W salaterce układamy warstwowo: połowę wędzonej ryby cienką warstwę majonezu ryż kukurydzę resztę wędzonej ryby ogórki konserwowe cienką warstwę majonezu starte jajka Całość pieprzymy, posypujemy szczypiorkiem. Chłodzimy w lodówce

Walijskie Pichcenie
BULION WARZYWNY IDEALNY 124

Bez odpowiedniego fundamentu, każdy dom w końcu runie. Bez odpowiedniej bazy, każda potrawa w końcu nie będzie smakować. W wielu moich recepturach pojawia się bulion warzywny

W kuchni Karmel-itki
PRZYSTAWKA Z MĄTW GRILLOWANYCH 197

"Boże, spraw, bym kupiła tylko to, po co przyszłam" - powtarzam sobie zawsze, gdy przekraczam próg sklepu spożywczego, marketu, warzywniaka czy delikatesów, nie mówiąc już o porannej

W kuchni Karmel-itki
PASTA JAJECZNA Z KAPARAMI 260

Śniadanie mistrzów nie musi składać się z blinów z kawiorem, jajecznicy na bogato z kurkami czy omletów cesarskich. Wystarczy świeży, domowy chleb i odpowiedni do niego

W kuchni Karmel-itki
PIZZERIA FRONTIERA (POZNAŃ) 137

Czwartkowe popołudnie, przyjemnie chłodne, zwiastujące wiosnę. Urocze towarzystwo, dzięki któremu uśmiech nie znika z twarzy. Wszystko okraszone przytulnym lokalem, doprawione smakowitym jedzeniem.     Dzięki

W kuchni Karmel-itki