Prosta kiełbasa drobiowa z piersi kurczaka, na wzór kiełbasy ze znanych wędliniarskich firm. Składniki to tylko piersi drobiowe, przyprawy i woda. Kiełbasa jest delikatna, chudziutka i bardzo smaczna. Wystarczy dobrze wyrobić mięso do kleistości a kiełbasa pięknie się scali i nie będzie się rozpadać. Wedle uznania można zmielić na innych rozmiarach sitek, można również część zmielić jako masę wiążącą(...)zostawić w kawałkach, wcześniej uplastycznionych tłuczkiem, jak i również można nadziać w szersze osłonki, na przykład jak do kiełbasy żywieckiej czy szynkowej. Polecam serdecznie :) Składniki: mięso z piersi kurczaka 18 g peklosoli/kg mięsa Przyprawy na 1 kg: 2 g pieprzu białego mielonego 3 g czosnku świeżego przeciśniętego przez praskę 10 % zimnej wody Dodatkowo: jelita wieprzowe kaliber 26/28
Kocham..lubię..gotuję..Biały bigos jesienny Moja babcia , zawsze na jesieni po świniobiciu robiła własnie taki ,biały bigos . Dziadek go uwielbiał , ja jako dziecko , mniej , chociaż teraz chętniej po niego sięgam . W tym bigosie lądują pyszne kiełbasy , skwarki i boczuś wędzony . Ta potrawa ma specyficzny smaczek , zupełnie inny niż zwykły czerwony . Warto czasem sięgnąć do starego gara , po nowe przepisy Składniki(...)kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego sól do smaku 1 łyżka cukru do przełamania kwasu kapusty 3 cebule średniej wielkości 8-9 suszonych grzybów Boczek , cebulę i kiełbasę kroimy na średniej wielkości kawałki i podsmażamy na patelni . Przekładamy do gara w którym będzie się gotował bigos . Dodajemy pokrojoną , nie płukaną kiszoną kapustę , liście laurowe, grzyby , ziele , pieprz
Ogrodnik w podróżymoim rodzinnym domu zawsze pachniały domowym i dobrze doprawionym leczem. Papryka, cukinia, pomidory, wędzona lub grillowana kiełbasa, boczek i mnóstwo papryki w proszku. Dla mnie to smakowite wspomnienie dzieciństwa. Składniki: 2 czerwone papryki, pokrojone w paseczki 2 żółte papryki, pokrojone w paseczki 2 białe papryki, pokrojone w paseczki 1 duża lub 2 małe cukinie, pokrojone w kostkę 4 pomidory, sparzone(...)łyżka smalcu 2 łyżki masła łyżka ostrej papryki, łyżka słodkiej papryki, łyżka wędzonej papryki, sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie 300g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 2 długie kiełbasy, pokrojone w ćwiartki 2 łyżki mąki Przygotowanie: Na patelni smażymy boczek by wytopił się w nim tłuszcz, zdejmujemy go i na pozostałym tłuszczu podsmażamy kiełbasę. W małym rondelku roztapiamy smalec
Życie ze smakiemstół, ale także świetnie sprawdzi się jako rozgrzewające danie w chłodne dni. Polecam! Składniki: 1 główka białej kapusty 1,5 kg kapusty kiszonej 1 kg wołowiny 1 kg wieprzowiny (użyłam karkówki) 300g boczku wędzonego 3 kiełbasy 2 cebule 100g suszonych grzybów ok 300g pieczarek 10 suszonych śliwek 1 szklanka bulionu 2 szklanki wytrawnego wina 2 łyżki
Blog z ApetytemPuree inne w smaku niż klasyczne, a to wszystko za sprawą selera i dodatków. Świetnie smakowało ze smażoną kiełbasą i cebulką :) Składniki : - około 300 g selera, - około 300 g ziemniaków, - łyżka masła, - mleko, - gałka muszkatołowa, - sól, pieprz biały, - uprażony sezam, - szczypiorek. Wykonanie : W osolonej wodzie ugotować do miękkości obrane ziemniaki i seler. Odcedzić, gorące rozgnieść z łyżką masła i taką
Przepisy Mikołajajednogrankowe - praktycznie i smacznie. Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego (wołowina świetnie się nada) 15 dag wędzonego boczku/bekonu 10 cm kiełbasy chorizo (opcjonalnie) 2 łyżki oleju 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka fasoli białej 1 puszka kukurydzy 1 puszka pomidorów w zalewie 1 łyżeczka papryki słodkiej (w proszku) 1 łyżeczka papryki wędzonej 1 łyżeczka
Ale Pyszka!poniższego przepisu wychodzi duża porcja urodzinowa na około 15 osób. Można zrobić z połowy porcji. SKŁADNIKI 1 duża główka białej kapusty 3 duże woreczki kiszonej kapusty 1,3 kg mięsa wieprzowego z karczku 600 g boczku wędzonego 5 kiełbas śląskich 4 słoiczki (po 200 g) koncentratu pomidorowego 7 liści laurowych 7 ziaren ziela angielskiego margaryna do pieczenia mięsa sól
Passions hobbies lifeszczypta majeranku warzywko ( czyli suszone warzywa bez dodatków ) 5 łyżek śmietany 30 % sok z 1/2 cytryny 1 duża łyżka barszczu białego (uży. Winiary ) 1 łyżka mąki pszennej sól, pieprz do smaku 1. Pokrojone ziemniaczki wraz z marchewką, grzybkami i kiełbasą / boczkiem, przekładam o garnka, zalewam wodą i gotuje. Kiełbaskę wyjmuje po około 10-15 minutach żeby się nie rozpadła
Gotowanie...to proste !jest kolejnym powodem że wina z stąd są bardzo różnorodne i pasują do wielu potraw. Najwięcej uprawia się czerwonych odmian: Cabernet Sauvignon , Zinfandel , Merlot , Pinot Noir i Syrah. Z białych odmian: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Grigio , Moscato/Muscat oraz Chenin Blanc. Większość kalifornijskich win bardzo dobrze komponuje się z daniami. Cabernet Sauvignon Do dań z wołowiny – grillowanych, pieczonych(...)Syrah Do dań z czarną fasolą, chili z wieprzowiny, wołowiny. Sangiovese Do kiełbasy z karmelizowaną cebulą. Zinfandel Do potraw z grilla - grillowanej wołowiny, udźca jagnięcego czy kurczaka podawanego ze słonymi lub pikantnymi sosami. Chardonnay Idealne do białej ryby, ostryg, homarów, skorupiaków – szczególnie z kremowymi, maślanymi sosami. Mogą być również ryby w sosach
królestwo garówwypróbowania mojego przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Młoda kapusta po węgiersku- składniki: 1 główka młodej kapusty 2 średnie marchewki 1 mała cukinia 2 średnie czerwone papryki 250 gram kiełbasy np. podwawelskiej 2 średnie cebule 1 ząbek czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 2 – 3 łyżki oleju rzepakowego 1,5 szklanki wody 3 ziela angielskie 2 liście laurowe 1 łyżeczka wędzonej papryki(...)łyżka masła i 50 ml wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Młoda kapusta po węgiersku- wykonanie: Białą kapustę szatkujemy. Cukinię kroimy w kostkę. Paprykę również kroimy w kostkę o boku około 2 cm. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Marchewkę ścieramy na dużych oczkach. Kiełbasę kroimy w półplasterki. Czosnek kroimy drobniutko lub przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulkę
Olcia gotuje!potrzeba tutaj dużych umiejętności kulinarnych. Garść przypraw, kawałek kiełbasy, cebula, fasola i koncentrat lub pulpa pomidorowa. Danie robi się w zasadzie samo… Taka fasolka jest bardzo sycąca i możemy zrobić ją jako danie obiadowe na kilka dni. Jeśli nie macie ochoty czekać i bawić się w namaczanie białej fasoli, użyjcie tej z puszki i etap namaczania i gotowania(...)pomińcie. Możecie też wybrać ulubiony rodzaj fasoli. Dla mnie to bez różnicy, ale znam takich, co za fasolkę po bretońsku z jasia dadzą się pokroić Możecie użyć jako wkładki kiełbasy, le równie dobrze sprawdzi się i boczek. Ostrością dania też możecie dowolnie manipulować. Jeśli lubicie wersję łagodniejszą, nie dodawajcie zbyt dużej ilości przypraw. Jeśli lubicie ostre smaki, możecie dodać paprykę
Mieszam w GarnkuPieczenie 40 min. Kalorie 280 kcal Prażone ziemniaki pieczone w sreberku. Ziemniaczki z marchewką, boczkiem i kiełbasą z grilla lub piekarnika. Potrawa regionalna. Składniki: 1 kg młodych ziemniaków 2 marchewki 2 cebule 200 g boczku gotowanego 200 g kiełbasy grillowej 1 pęczek natki pietruszki 100 g masła sól i grubo mielony pieprz 10 liści młodej kapusty Sposób przygotowania: Przygotuj srebrną(...)piekarnika. Na środku każdego sreberka ułóż obrane o pokrojone ziemniaki oraz plasterki marchwi. Dodaj także kawałki boczku, kiełbasy i cebuli. Na wierzchu połóż małą kosteczkę masła, całość oprósz solą i grubo zmielonym czarnym pieprzem. Składniki przykryj liściem białej kapusty i zawiń folią, formując coś w rodzaju sakiewki. Paczuszki z prażonymi ziemniakami można piec w piekarniku lub la ruszcie grilla
ProstePesto.plwięc idealnie by rozgrzać organizm w mroźny dzień. Zupa fasolowa SKŁADNIKI: - 1 l bulionu warzywnego - 500 g białej fasoli - 1 marchewka - 1 ząbek czosnku - 2 małe słodkie papryki - 1 suszona papryczka piri piri - 2 cebule - 1 laska kiełbasy zwyczajnej - 10 dag boczku - 2 łyżki jogurtu greckiego - przyprawy (majeranek, kminek, bazylia, pieprz ziarnisty, sól, gałka muszkatołowa). Fasolę przed przygotowaniem
Związek na patelniDzisiaj mam dla Was przepis na leczo ze swojską kiełbasą.Leczo to kolorowe, smaczne, szybkie danie jednogarnkowe. Pasujące zarówno na przyjęcie, jak i samodzielny obiad.Można podawać zarówno z białym pieczywem makaronem,kluskami kładzionymi.ziemniakami jak i kaszami .. Produkty: 2 cukinie średniej wielkości 4 pomidory 1 puszka całych pomidorów 3-4 cebule 5 ząbków czosnku 2 papryki czerwone
Ugotujmy Cośprzywarło do garnka i oraz dodać jeśli konieczne gorącej wody. Na końcu dodajemy pokrojoną w kawałki kiełbasę oraz fasolę. Gotujemy ok. 40 minut lub dłużej (wszystko zależy od mocy kuchenki). Spożywanie: Feijoadę podajemy samą lub z białym ryżem. Brazylijczyk doda również farinhę (tylko najpier poczeka aż feijoada troszkę ostygnie). To nie koniec kto lubi na ostro
Smaki Brazyliimgnieniu małe talerzyki, tacki i miseczki zapełniają się cieniutkimi plasterkami szynki serrano, salami czy chorizo ( cienkie kiełbasy wieprzowe mocno przyprawione papryką i jałowcem ) różnie doprawione oliwkami, żółtym serem w kostkach, papryką pokrojoną w paseczki i kromkami białego pieczywa. Różnorodność tapas jest nieograniczona. Może to być pomidor doprawiony cebulką i czosnkiem, posypany natką pietruszki i skropiony dobrą oliwą
Kulinarny karnet Christophera