biała kiełbasa - 3369 przepisów (strona:170/225)

Dietetyczny bigos z kurczakiem 118

tych , którzy nie mogą tego jeść ,są alergikami,a chcą kiełbasy wiejskiej, a po zakupie odkrywają w niej coś czego na logikę nie powinno być- to jest to podejrzana sprawa. Składniki 400 g filetów z kurczaka lub indyka słoik  kapusty kwaszonej z marchwią 1/4 szklanki wytrawnego białego wina 1 mała czerwona cebula garść  suszonych śliwek 2   liście(...)wylewaj. Kapustę odsącz i przepłucz jeśli bardzo kwaśna. Ponadto jeśli jest długa i kawałki są duże, poszatkuj ją na mniejsze kawałki. Filety z kurczaka pokrój w paseczki, a kiełbasę pozbaw skóry i pokrój w kostkę. Cebulkę pokrój w cieniutkie piórka. Na gorącą patelnię włóż łyżkę oleju kokosowego i podsmaż cebulkę z kurczakiem. Po chwili dołóż grzyby razem z wodą

Z Kuchni Do Kuchni
Domowa kiełbasa z szynki w majeranku gotowana na parze 43

Składniki: 500 g szynki wieprzowej 200 g wędzonego boczku  4 ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka białej gorczycy 1 łyżeczka soli 2 łyżki majeranku Sposób wykonania: Mięso oraz boczek mielimy w maszynce używając gęstego sitka (kółka z małymi oczkami). Czosnek miażdżymy w prasce. Do mięsa dodajemy wszystkie przyprawy oraz czosnek, wrabiamy dłonią do osiągnięcia jednolitej masy. Możemy(...)folię aluminiową i na niej formujemy wałki o długości około 20cm. Wałki obsypujemy majerankiem. Każdy wałek owijamy szczelnie folią.  W garnku do gotowania na parze zagotowujemy wodę. Owinięte kiełbasy układamy na górnej części, przeznaczonej do gotowania na parze i nakładamy na garnek z wodą, przykrywamy przykrywką i gotujemy przez 40 minut. Kiełbasy owinięte folią pozostawiamy do całkowitego wystudzenia, następnie

Qchnia po prostu
Bigos z młodej kapusty 31

Bigos z młodej kapusty z dodatkiem kiełbasy, boczku oraz marchewki poleca się na wiosenny obiad. Bigos jest przepyszny, a przepis sprawdzony. W sezonie w mojej kuchni bardzo często gości taki bigosik. Można go podawać z ziemniakami lub z pieczywem. Polecam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na bigos z młodej kapusty: 1 główka młodej kapusty (ok. 1 kg) 1 młoda marchewka(...)myjemy i dzielimy na cztery części. Odcinamy twarde, białe głąby, a kapustę drobno szatkujemy i przekładamy do większego garnka. Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę, łączymy z kapustą. 2. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, jeśli masz chudy boczek i zaczyna się przypalać dodaj dwie łyżki oleju do smażenia. Kiełbasę kroimy w pół księżyce i dodajemy do boczku

Gotuj z Prezesem
Babka ziemniaczana z kawałkami ziemniaków 129

Babka ziemniaczana w kolejnej wersji. Wpadliśmy na pomysł, żeby w środek babki wsadzić połówki ziemniaków. Wyszło wspaniale. Składniki: 4kg ziemniaków 0,7kg kiełbasy wiejskiej 2 duże cebule 2 łyżki masła 2 jajka 300ml mleka 200g mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki natki pietruszki 2 łyżki majeranku sól, pieprz ogórki konserwowe Obieramy ziemniaki. Odkładamy 8-10 ziemniaków w całości(...)skrobię powstałą z odsączonych ziemniaków, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, roztrzepane jajka oraz mleko. Doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Na łyżce masła podsmażamy poszatkowane cebulę, następnie dodajemy pokrojoną w kawałki kiełbasę, pociętą natkę pietruszki i podsmażamy wszystko na ciemno-złoto. Zawartość patelni dodajemy do masy ziemniaczanej, dokładnie mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy połowę masy ziemniaczanej. Odłożone wcześniej ziemniaki kroimy

Gotowanie i blogowanie
Sałatka z wędlinką 142

ambition.pl Składniki : kiełbasa mortadela -300 g jabłka - 2 szt jajka - 4 szt kukurydza -1 puszka ogórki konserwowe - 4 szt musztarda - 2 łyżki sól i pieprz por część biała - 1 szt majonez Przygotowanie: Jajka ugotować w wodzie na twardo, obrać ze skorupek, pokroić w kostkę. Usunąć gniazda nasienne z jabłek i pokroić wszystkie składniki w kostkę.   Dodać do sałatki

Kuchnia Danusi
Bigos z młodej kapusty 159

postaci. Dziś serwuję bigos z mięsną wkładką w postaci kabanosa, ale możecie go zastąpić boczkiem lub inną kiełbasą, albo po prostu pominąć, jeśli wolicie wersję vege. W każdej będzie smakował wyśmienicie. Składniki: główka młodej kapusty marchewka cebula 230 g kabanosów 1/4 szklanki białego wytrawnego wina sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 2 łyżki oleju 1 i 1/2 szklanki bulionu lub wody

Smakowity Blog Kulinarny
Dyniowa tarta 129

pokojem – stanowi ozdobę obu pomieszczeń. Ostatnio z dyni acorn zrobiłam placki. Dziś, z jej białej odmiany – tartę. Stanowczo nie wegetariańską, ale pyszną wyśmienicie. ok. 500 g dyni startej na tarce o małych oczkach ok. 200-300 g suchej wędzonej kiełbasy pokrojonej w kostkę i podsmażonej na patelni bez tłuszczu ok. 100-150 g żółtego sera startego

Kucharzyca
Bigos z cukinii 141

cukinia lub 2 średnie 2 papryki czerwone 3 pomidory  1 duża marchewka 1 biała cebula 1 pęczek koperku 1-2 ząbki czosnku olej rzepakowy sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 400 g kiełbasy podwawelskiej PRZYGOTOWANIE : Cebulę obieramy, kroimy w plastry, czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę.  W szerokim dość wysokim

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Farfalle (kokardki) z kurczakiem i szparagami w białym sosie 137

smakować. Jednak o ryżu innym razem, dzisiaj zostawiam was z makaronem, szparagami i mało grzesznym białym sosem :) Składniki (3 porcje): - 250 g makaronu farfalle (kokardki0 pełnoziarnistego - 1 pierś z kurczaka - 1/2 pęczka szparagów - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - kilka plasterków kiełbasy/ 2 plasterki wędliny - 4 łyżki jogurtu greckiego - sok z 1/2 cytryny - olej rzepakowy - 3 łyżki tartego parmezanu - sól

Corner With Recipes
Bigos orientalny 168

świeżej białej kapusty  0,5 kg wołowiny na gulasz  0,5 kg szynki, schabu, karkówki lub łopatki wieprzowej (zastąpiłem wielbłądziną, bo wieprzowina jest w Arabii Saudyjskiej zabroniona)  0,5 kg dziczyzny (zastąpiłem jagnięciną)  0,5 kg wędzonego boczku (użyłem surowego boczku wołowego, bo innego tutaj nie ma)  0,5 dobrej wędzonej kiełbasy (dodałem carpaccio(...)jest zbyt kwaśna przepłukać zimną wodą, przełożyć do dużego garnka, zalać wrzątkiem, tak, żeby kapusta była prawie zakryta i gotować bez przykrycia na niewielkim ogniu około 1 godziny Świeżą białą kapustę poszatkować i dodać do kiszonej kapusty, uzupełniając wodę. Dodać liście laurowe, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, jałowiec (jeśli macie), cały strąk suszonej ostrej papryki oraz kminek

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Barszcz zwany też boszczem lub boscem – kuchnia podkarpacka 198

dodatkowo zagęszcza się polewkę. Dzięki łagodnemu smakowi barszcz lubią nie tylko dorośli, ale również dzieci. W gwarze lasowiackiej mówi się o nim „boszcz” lub „bosc”*. Nie ma potrzeby dodawać „biały”. Jest to potrawa tak powszechna, że nie ma wątpliwości o jakim barszczu mowa. W tym regionie barszczu nie traktuje się jak zupy. Nie jest to też danie jedynie wielkanocne(...)okraszały go skwarkami. Na Wielkanocne śniadanie do barszczu dodaje się jajko, kiełbasę i chrzan. Swój charakterystyczny wygląd barszcz raniżowski zawdzięcza mące, z której przygotowuje się zakwas. Nie jest to mąką razowa, a zwykła, drobno zmielona mąka żytnia. Dzięki niej barszcz ma gładką, kremową konsystencję i jasny, niemal biały kolor. Zakwas przygotowuje się w glinianym szkliwionym garnku, przez niektórych nazywanym „gliniokiem

Trzeci talerz
Bigos z kiełbasą i ciemnym piwem 21

losie! Pomysł był spoko, ogólny smak bigosu – genialny. Tylko ta gorycz… Nie musiałam długo myśleć nad tym skąd się wzięła (mimo, że na początku oskarżałam o wszystko kiełbasę). Kapusta również nie była gorzka. Piwo! Mimo, że piłam je przed dodaniem do potrawy, nie wydawało mi się bardzo gorzkie. Użyłam portera z Żywca. I to nie był najlepszy pomysł(...)garnku (najlepiej z grubym dnem) rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, rozdrobniony czosnek i poszatkowaną białą kapustę, wszystko smażymy na wolnym ogniu około 5 minut. Kiszoną kapustę odciskamy z soku (nie wylewajcie go) i wrzucamy ją do garnka z białą kapustą. Dodajemy liście laurowe, poszatkowane grzyby razem z zalewą, ziele angielskie, jałowiec, słodką paprykę i wodę

Kardamonovy
Bigos z kiełbasą i ciemnym piwem 58

losie! Pomysł był spoko, ogólny smak bigosu – genialny. Tylko ta gorycz… Nie musiałam długo myśleć nad tym skąd się wzięła (mimo, że na początku oskarżałam o wszystko kiełbasę). Kapusta również nie była gorzka. Piwo! Mimo, że piłam je przed dodaniem do potrawy, nie wydawało mi się bardzo gorzkie. Użyłam portera z Żywca. I to nie był najlepszy pomysł(...)garnku (najlepiej z grubym dnem) rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, rozdrobniony czosnek i poszatkowaną białą kapustę, wszystko smażymy na wolnym ogniu około 5 minut. Kiszoną kapustę odciskamy z soku (nie wylewajcie go) i wrzucamy ją do garnka z białą kapustą. Dodajemy liście laurowe, poszatkowane grzyby razem z zalewą, ziele angielskie, jałowiec, słodką paprykę i wodę

Kardamonovy
Bigos z kiełbasą i ciemnym piwem 123

łudzę się, że jednak gorycz zniknie. No nic, jak nie zniknie to i tak go wchłonę.  Składniki: 1 kg kapusty 0,5 kg kiszonej kapusty 0,5 kg kiełbasy (lub więcej) 2 cebule 4 ząbki czosnku 440 ml piwa Guinness 2 szklanki wody garść suszonych grzybów 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka cząbru(...)wylewajcie go) i wrzucamy ją do garnka z białą kapustą. Dodajemy liście laurowe, poszatkowane grzyby razem z zalewą, ziele angielskie, jałowiec, słodką paprykę i wodę. Gotujemy na najmniejszym ogniu pod przykryciem około 1,5 godziny. Ja gotowanie bigosu rozłożyłam sobie na dwa dni. Na drugi dzień kroimy kiełbasę w półplasterki i smażymy do zrumienienia. Dodajemy ją do kapusty, razem

Kardamonovy
Leczo 97

kabaczki) 6-7 mięsistych pomidorów odrobina pikantnej papryki, ok. łyżeczka drobno posiekanej, bez pestek biała cebula duży ząbek czosnku 5 łyżek oleju lub smalcu świeży tymianek (4-5 gałązek) płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku pół łyżeczki wędzonej papryki 150 g chudej kiełbasy sól i pieprz do smaku pieczywo/kasza/ryż do podania Czas przygotowania 60 minut Liczba porcji

Analiza Smaku