Konserwa powstała przypadkiem, a mianowicie robiłem kiełbasę smarowną tłustą i po nadzianiu jelit nadziewarką zawsze około 300 g zostaje farszu w lejku i końcówce nadziewarki. Ten farsz dodatkowo przyprawiłem cebulą suszoną zapakowałem do puszki można też w słoik i poddałem sterylizacji w szybkowarze. Wyszło fajnie, polecam. SUROWIEC I ROZDRABNIANIE NA MASZYNCE(...)puszek słoików rozdrabnianie proponuję dać troszkę drobniejsze niż zastosowałem w kiełbasie. Więc zalecam jak niżej zapisałem. -boczek 50% fi 10 mm -podgardle wieprzowe (przerośnięte) 50% fi 8 mm PRZYPRAWY -pieprz czarny 4 g/kg -peklosól 18g/kg -pieprz ziołowy białowieski 3 g/kg -gorczyca biała ziarno 5g /kg -czosnek wyciśnięty przez praskę 5g/kg -chilli
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.łyżkę i łyżeczkę, miarkę kuchenną, garnek i patelnię, miski. Przygotuj składniki (4 porcje): białe i jasnozielone części z 2 dużych porów, 4 łyżki masła, 1 małą marchew, 1/2 łodygi selera naciowego, 1 litr rosołu z kurczaka, 2 średnie ziemniaki, 2 łyżki mąki, 15 dag kiełbasy, 1 mały ząbek czosnku, 2 łyżeczki świeżego lub 1 łyżeczkę suszonego majeranku, sól, pieprz
blog.moje-pasje.infopiekarnika Leczo z miksem papryk, pieczarkami i kiełbasą Leczo z cukinią i kiełbasą Krokiety z serem i pieczarkami Roladki z piersi kurczaka z serem i wędliną - ciepłe danie w 20 minut Szybkie i łatwe wypieki Piernikowe babeczki marchewkowe z nutą pomarańczy skąpane w białej polewie Czekoladowiec z bananami i orzechową nutą Najłatwiejsza babka w łaty Daktylowiec - ciasto Babeczki "Czarny
Słodkie okruszkiproporcje pozwalają na zapeklowanie 10 kg mięsa ( jeżeli chcemy użyć peklówki do przyprawienia kiełbasy to stosujemy drobniejszą sól i bardziej rozdrabniamy przyprawy) składniki sól kamienna gruba 200 g cukier brązowy 30 g saletra 15 g liść laurowy 10 szt ziele angielskie 15 szt gorczyca biała dwie łyżeczki kolendra łyżeczka pieprz ziarnisty łyżeczka czosnek suszony łyżeczka Sól wsypujemy na gorąca
Miód i pieprzobrać i pokroić w kostkę i umyć. Dodać je razem z pomidorami do kiełbasy. Zalać wodą, dodać liść laurowy i wędzoną paprykę. Gotować pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie (około 20-25 minut). Na koniec posolić do smaku. Podawać zupę posypaną natką pietruszki, z białym wiejskim chlebem :) Prosta, ale za to bogata w smaku hiszpańska zupa SMACZNEGO
Kredowe Menuszynką), klasycznym daniu z regionu Grenada, lub Habas a la Catalana, bobie z kiełbasą butifarra jadanym w Katalonii. Idąc tym tropem, przygotowałam prosty gulasz z bobem w stylu "wiejskiej kuchni" - pożywne i nieskomplikowane danie z ekstra dodatkiem w postaci paseczków szynki Serrano oraz chlustem białego wina (zresztą na śródziemnomorskiej wsi wino to nic wyszukanego). Jednak w smaku nie jest
Chilli Czosnek i OliwaWiosna to sezon na młodą kapustę. Warto wówczas zakupić główkę i przygotować bigos z młodej kapusty. Ten bigos różni się troszkę od tradycyjnego bigosu, przygotowywanego z białej kapusty. Jest bardziej delikatny, a sam czas gotowania młodej kapusty jest dużo krótszy. W tym wpisie zaprezentuję Wam przepis na pyszny bigos z młodej kapusty z dodatkiem marchewki, cebulki i kiełbaski podsmażanej(...)domowy bigos z młodej kapusty. Szybki smaczni i pełen świeżych warzyw. PRZEPIS NA BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY Składniki 1 główka młodej kapusty 2 marchewki 1 cebula 200 g kiełbasy 1 szklanka bulionu 4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka octu 5 ziarenek pieprzu 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżki smalcu 1 łyżka mąki pszennej Wykonanie Kapustę oczyszczamy
Alle Dobre!papryką w pomidorach Leczo Ogórkowa na skrzydełkach z dymką Pieczarkowa z kuskusem Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Ratatuja z soczewicą Ravioli z semoliny z ricottą, cukinią i suszonymi ziołami skropione oliwą z oliwek z białych trufli Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Zielona soczewica w pomidorach pelati Zupa
Moja smaczna kuchniamała cukinia 3 ogórki małosolne 2-3 kiełbaski śląskie 1 cebula biała 1 kostka bulionowa warzywna 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz papryka słodka wędzona do smaku PRZYGOTOWANIE : Paprykę myjemy, oczyszczamy i kroimy w paski. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę razem z kiełbasą. Ogórki i cukinie myjemy, kroimy w słupki. Do garnka przekładamy paprykę, podlewamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipapryką w pomidorach Leczo Ogórkowa na skrzydełkach z dymką Pieczarkowa z kuskusem Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Ratatuja z soczewicą Ravioli z semoliny z ricottą, cukinią i suszonymi ziołami skropione oliwą z oliwek z białych trufli Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Zielona soczewica w pomidorach pelati Zupa
Moja smaczna kuchniapapryką w pomidorach Leczo Ogórkowa na skrzydełkach z dymką Pieczarkowa z kuskusem Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Ratatuja z soczewicą Ravioli z semoliny z ricottą, cukinią i suszonymi ziołami skropione oliwą z oliwek z białych trufli Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Zielona soczewica w pomidorach pelati Zupa
Moja smaczna kuchniadoborze do nich win. O serach opowiadał Gieno Mientkiewicz, człowiek który nie tylko o serach wie wszystko. Wie nawet, gdzie jest łąka, na której pasie się krowa – ta z białym uchem, czy owca... ta Mecia... ;) Przedstawionych zostało nam kilka serów, tak zwanych zagrodowych oraz kilka przekąsek z serami. Degustowaliśmy sery: Myster Wańczyk (kozi/niepasteryzowany) Gouda Farmerska (krowi/niepasteryzowany) Gouda Przemkowska (krowi/niepasteryzowany(...)Frontiera Blue Jersey (krowi/niepasteryzowany) Przekąski z serami: Babeczki zapieczone z kozim serem Łomnickim z czosnkiem niedźwiedzim oraz konfiturą z czarnego bzu Fimaro Crostini z bagietki francuskiej z Goudą Farmerską, kiełbasą chorizo i oliwką Manzanilla Sałatka w szklance: sałata cukrowa, ser kozi sałatkowy, Sery Polskie, orzechy włoskie, jogurt naturalny i konfitura pomarańczowa Pieczona Rita z bagietką słowiańską i konfiturą z wiśni
królestwo garówPrzepis Będziemy potrzebować : -szynka 1 klasa 4 kg -karkówka 1 kg Przyprawy: -peklo sól 18 g /kg -czosnek świeży wyciśnięty przez prasę 60 g do całości -pieprz biały 1 g /kg -pieprz czarny 2 g /kg -gałka muszkatałowa 1 g/kg -ziele angielskie 0,5 /g/kg -jelita wołowe grube 40-45 mm Wykonanie: Mięso z szynki kroimy(...)mieszamy do kleistości mięsa Zostawiamy tak na 12 godzin w lodówce Następnie ponownie mieszamy w razie konieczności dajemy 50-100 g wody Dokładnie mieszamy Nabijamy jelita ciasno Osadzanie (kiełbasa wisi w chłodnym i przewiewnym miejscu) U mnie było 6 godzin.Czyli kiełbasa musi odpocząć powisieć w chłodnym przewiewnym miejscu. Osuszanie w wędzarni Temperatura 40-45 stopni czas godzina Wędzenie Dwie godziny
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Lato za chwilę się kończy, więc warto zasmakować w tym bigosie. Biała kapusta, koperek i świeży pomidor, to najlepszy skam lata SKŁADNIKI: 1 średnia główka kapusty 4 pomidory polne(paprykowe) 1 cebula 1 średnia marchewka 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła klarowanego 2 parki kiełbasy lekko wędzonej 3 grubsze plastry boczku wędzonego pęczek koperku szklanka bulionu drobiowego WYKONANIE: tłuszcze
Kuchnia Beatyskładniki * 2 główki młodej kapusty * 4 młode marchewki * 2 młode cebulki * 1 pęczek koperku * 50 dag dobrej cienkiej kiełbasy * 25 dag wędzonych żeberek * 20 dag chudej
Mix smaku