smak bigosu, czyli z pieczonej wieprzowiny, wędzonych kiełbas, szynki oraz dziczyzny i innych chłodnych mięs pozostałych z obiadu. Bigos na rosole z grzybami, na koniec zapiekany w piecu. Jak zrobić tradycyjny bigos - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie. Podstawowymi składnikami tradycyjnego bigosu mieszanego są zawsze drobno szatkowana biała i kiszona kapusta oraz różne gatunki mięsa(...)duża cebula 2-3 łyżki masła 6 suszonych grzybów 3 szklanki rosołu 1/2 kg wędzonej szynki (mogą być różne rodzaje) 1/2 kg pieczonej wieprzowiny 1/4 kg wędzonej swojskiej kiełbasy 1/4 kg różnych rodzajów chłodnych mięs pozostałych z obiadu (np. drób, królik, dziczyzna, wołowina, wieprzowina) przyprawy: sól, pieprz, listek laurowy, kilka ziarenek jałowca i ziela angielskiego. zasmażka: 1 łyżka mąki
Moja Książka Kucharskabiały, gdyż było to tak oczywiste, jak to, że kiedy mówimy jajko, mamy na myśli jajko kurze. Niegdyś była to potrawa spożywana każdego poranka – na co dzień i od święta, u biednych i bogatych, latem i zimą. Barszcz bywał jednak również obiadem albo kolacją, kiedy podano go z ugotowanymi ziemniakami. Na Wielkanoc do barszczu dodawano chrzan i kiełbasę(...)dodawano zaś zaledwie kilka suszonych grzybów, natomiast barszcz zagęszczany był kaszą jaglaną i zaprawiony śmietaną. Poniżej, za Panią Anną Rzeszut z Zespołu Obrzędowego Lasowiaczki, podaję przepis na wspomniany barszcz biały wigilijny z kaszą jaglaną (oryginalnie przepis opublikowano w „Kuchnia lasowiacka”, wydanej przez Samorządowy Ośrodek Kultury w Nowej Dębie). O tym, jak zrobić zakwas na biały barszcz lasowiacki, możecie przeczytać tutaj
Trzeci talerzkg/10 mm -indyk 1kg (tzw. mięso gulaszowe) 8 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklo sól 18g/kg -pieprz biały 1g/kg -pieprz czarny 2g/kg -chili jalapeno grys czerwone ostre 1-2g/kg osobiście dałem 1g/kg -papryka płatek mix 10g/kg -gorczyca ziarno biała 4g/kg -czosnek 4g/kg -woda 10% ilości mięsa -jelita wołowe wiankowe WYKONANIE Mięso boczek i indyka kroimy(...)siatkami, dodajemy szynkę, wodę i mieszamy następnie stopniowo dodajemy wszystkie przyprawy i wyrabiamy do kleistości. Napełniamy jelita ściśle. Odwieszamy do osadzenia 1 godz. Rozpalamy w wędzarni, wygrzewamy ją. Wieszamy kiełbasę i osuszamy na samym żarze w jak najmniejszej ilości dymu przy dużym ruchu powietrza. Osuszamy, aż powierzchnia kiełbasy będzie całkowicie sucha i ciepła. Następnie wędzimy już docelowo w temp
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.schab 300 g łopatka 800 g podgardle 400 g słonina 300 gram Przyprawy: peklosól 10g sól 15 gram pieprz biały 1 g pieprz czarny 1 g pieprz ziołowy 2 g czosnek 20g gorczyca 1 łyżka woda 200g cukier 1 g opcjonalnie zioła; gorczyca majeranek, kminek, kolendra lubczyk jałowiec papryka tymianek pieprz czarny gałka muszkatołowa osłonka białkowa(...)przez tydzień Oryginalny przepis na Jackówkę - Jacek Wiertel Kiełbasa Jackówka puszczańska Składniki: mięso jedynka: schab-1.250 kg szynka-1.250 kg mięso dwójk a: łopatka razem z tłustym-1.500 kg słonina-300 gram Przyprawy: peklosól-18-20 gram/kg sól kamienna do smaku jak komuś mało ja dodałem 20 gram do całości pieprz biały 1 g/kg pieprz czarny 1 g/kg pieprz ziołowy
Gotowanie jest łatwerozgrzanej oliwie. Zdejmij flak z kiełbasy i pokrój ją na plasterki. Dodaj kiełbasę do warzyw i smaż aż się zrumieni. Wlej wino i smaż aż wino wyparuje. Pokrój zioła, świeże pomidory w kostkę i dodaj do reszty składników. Na koniec wlej pomidory, dopraw solą, pieprzem i białym pieprzem. Gotuj przez 20 minut. W tym samym czasie ugotuj makaron
codojedzeniaCieciorka po bretońsku to danie powstałe z wymienienia fasoli na cieciorkę, w przepisie na "Fasolkę po bretońsku". Smak "Fasolki po bretońsku" uwielbiam, natomiast nie lubię białej fasoli samej w sobie. To też postanowiłam wymienić fasolę jaś na inną roślinę strączkową- moją ulubioną ciecierzycę. Wersja z cieciorką podbiła moje serce ❤ i mój żołądek! Nawet mój mąż - wielki(...)jest ten przepis. Wymieniłam jedynie fasolę na ciecierzycę, ale resztę pozostawiłam bez zmian. Składniki: 300 g cieciorki 2 cebule ok. 250 g boczku wędzonego ok. 300 g kiełbasy drobiowej 1 puszka pomidorów krojonych 1 szklanka soku pomidorowego liść laurowy, ziele angielskie 1 łyżeczka kminku całego kminek mielony słodka papryka mielona szczypta papryki chili 1 łyżeczka cukru 1 łyżka ketchupu olej
Kuchnia MagdaLenyPierwsze spotkanie Hońki z wyprodukowaniem kiełbasy. Poszło nie najgorzej, ale jeszcze trochę do poprawki jeśli chodzi o wygląd. Jeśli chodzi o smak, to tak..tak jest mniamniuśne! Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego 20 g peklosoli woda zrębki olchowe Mieszanka przypraw: 5 g czosnku granulowanego szczypta majeranku suszonego 5 g pieprzu białego mielonego 2 g kolendry mielonej szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie(...)Przyprawy dodajemy do zmielonego mięsa. Dolewamy z pół szklanki wody i dokładnie mieszamy. Powinno być kleiście. Łączymy z resztą mięsa i nadziewamy osłonki. Pamiętajmy przy tym by wielkość kiełbas była dostosowana do garnka w którym będziemy później ją parzyć. Gotowe mięsne batony wieszam chłodnym i przewiewnym miejscu na kilka godzin, by całość się dobrze osadziła. Osuszam jeszcze z pół
Karczma Honoriettygłówki białej kapusty. Do garnka wkładam kapustę kiszoną, zalewam wodą na oko i gotuję tak 30 min. Potem dodaję posiekaną białą kapustę i gotuję pod przykryciem następną godzinę do półtorej dodając liście laurowe i ziele angielskie. Między czasie smażę pokrojoną w kostkę karkówkę (około 1,5 kg) do miękkości dodaję do kapusty wraz z pokrojoną kiełbasą, suszonymi grzybami
Wasze PrzepisyLekka, kolorowa sałatka idealna na wiosenne śniadania, kolacje lub jako dodatek do kiełbasy i mięsa z grilla :) Składniki na 2 porcje: kilka garści roszponki 1/2 kostki sera feta 1 papryka pomarańczowa 10 kolorowych pomidorków koktajlowych 3 kromki ciemnego pieczywa szczypiorek dressing: 4 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka białego octu balsamicznego 1 niepełna łyżka ksylitolu lub cukru mieszanka ziół sałatkowych czarnuszka
Ze smakiem i z pasjąPrzepis Kiełbasa Jackówka puszczańska-pomijamy wędzenie tylko parzymy Składniki: -mięso jedynka:schab-1.250 kg szynka-1.250 kg -mięso dwójka:łopatka razem z tłustym-1.500 kg -słonina-300 gram Przyprawy: -peklo sól-17-20 gram/kg - pieprz biały 1 g/kg pieprz czarny 1 g/kg -pieprz ziołowy 2 g/kg -czosnek rozgnieciony praską 35-40 g dla całości -gorczyca 3 g/kg -woda
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.delikatnym sosie pomidorowym z koperkiem. To prosta potrawa, która każdego dnia smakuje lepiej. Zapraszam po mój sprawdzony i ulubiony przepis na bigos z białej kapusty z boczkiem, passatą i koperkiem. SKŁADNIKI: 1 biała kapusta – 2 kg 2 duże cebule – 460 g 2 ząbki czosnku 300 g wędzonego boczku 4 marchewki – 370 g 1 pietruszka(...)boczku możesz zrezygnować, dać go więcej bądź zastąpić kiełbasą. Na dużej patelni rozgrzewam dwie łyżki oleju. Przesmażam na nim kosteczki boczku z posiekaną cebulą i czosnkiem. Boczek z cebulą smażę kilkanaście minut na średniej mocy palnika, tak by boczek delikatnie się zarumienił. Często mieszam. Do dużego garnka wkładam pokrojoną w kostkę białą kapustę, wlewam litr wody (lub bulionu). Litr
Zasmakuj Kuchni